2013-01-11 267 瀏覽
今晚返工返得累累地唔想係屋企食, 之前試過係富田食下午茶, 今次試試晚餐唔夠8:00去到, 人唔多, 但卡位都坐滿了看了一會Menu,見天氣凍凍的叫左一個燒石鍋蒜香牛肉飯,講明燒石鍋飯,當時要自己撈飯啦,未食見佢個飯冇咩醬汁以為唔夠, 但食落都ok蒜的份量太少唔夠香味, 牛肉都可以整體合格, 未見特別
唔夠8:00去到, 人唔多, 但卡位都坐滿了
看了一會Menu,見天氣凍凍的叫左一個燒石鍋蒜香牛肉飯,
講明燒石鍋飯,當時要自己撈飯啦,
未食見佢個飯冇咩醬汁以為唔夠, 但食落都ok
蒜的份量太少唔夠香味, 牛肉都可以
整體合格, 未見特別
2013-01-09
  • 燒石鍋蒜香牛肉飯
2013-01-09 65 瀏覽
呢度個魚生冷麵唔錯, 比魚生飯好,覺得呢度GE魚生冷麵麵夠爽夠彈牙,生菜夠新鮮,令食起來有清新的感覺。另外,魚生份量都算多,不過魚生唔算新鮮,入口有點乾,未知是否雪得太耐的關係。芝麻醬只食到有咸味, 欠缺少許芝麻的香味。但以晚餐計$48食到什錦魚生冷麵。價性比來說,都算抵食了。
但以晚餐計$48食到什錦魚生冷麵。價性比來說,都算抵食了。
2013-01-08
  • 什錦魚生冷麵
2012-12-30 43 瀏覽
叫了魚柳炒蛋拼鮮茄通粉魚柳新鮮炸起,金黃色的賣相十分討好,香脆鬆化,魚柳的魚也是厚厚的,吃起來一片片的,可見是新鮮魚(起碼不是肉也模糊了那種),比起連鎖大快樂實在好N倍!炒蛋OK,不過不失。如果沒有加牛油或者開粉炒會更加輕盈好吃。多士也OK,普通麵包烘脆,塗上一層牛油。通粉有三四塊鮮茄,加起來也有大半個藩茄,清湯淡淡的,通粉有咬頭,俾個笑臉啊~ 餐飲除了典型的咖啡奶茶檸茶外,還有菊花蜜。要了個菊花蜜,濃淡適中,很不錯~~服務態度也值得一讚,話說我是個沙律醬怪,一碟正常的沙律醬絕對滿足不了我。提出加醬的要求後,店員沒有板起臉,也真的加了十足份量的沙律醬,令早餐更加好吃!整個餐只是$22,價廉物美,絕無欺場!
叫了魚柳炒蛋拼鮮茄通粉

魚柳新鮮炸起,金黃色的賣相十分討好,香脆鬆化,

炒蛋OK,不過不失。
如果沒有加牛油或者開粉炒會更加輕盈好吃。

多士也OK,普通麵包烘脆,塗上一層牛油。

通粉有三四塊鮮茄,加起來也有大半個藩茄,
清湯淡淡的,通粉有咬頭,俾個笑臉啊~

餐飲除了典型的咖啡奶茶檸茶外,還有菊花蜜。
要了個菊花蜜,濃淡適中,很不錯~~

服務態度也值得一讚,
話說我是個沙律醬怪,一碟正常的沙律醬絕對滿足不了我。

整個餐只是$22,
價廉物美,絕無欺場!
2012-12-19
$22 (早餐)
2012-08-28 68 瀏覽
尚德商場的食肆不算多,要吃下午茶,我首選是經濟實惠的富田和食亭。今次我們吃了~豬骨湯餃子米線:賣相一般,湯底沒有豬骨味,要自行加些七味粉來調味。米線過腍,有點發脹,差!餃子味道一般。牛油粟米+七味薯角+吉列帶子串:粟米較少,薯角、帶子剛炸好,卜卜脆,好!鮮油厚多士+香滑炒蛋+午餐肉:多士、午餐肉都是正常水準,值得一讚的是炒蛋,又滑又香,好味道!五香肉丁通粉:份量恰當,五香肉丁算多,通粉軟硬適中。熱菊蜜:濃淡得宜,不會過甜。以$25一份下午茶來說,富田的價錢和食物質素比連鎖快餐店好呀!

今次我們吃了~
餃子味道一般。
豬骨湯餃子米線
牛油粟米 +七味薯角 +吉列帶子串
鮮油厚多士+香滑炒蛋+午餐肉
炒蛋的確香滑!
五香肉丁通粉:份量恰當,五香肉丁算多,通粉軟硬適中。

熱菊蜜:濃淡得宜,不會過甜。
熱菊蜜
2012-07-03
鮮油厚多士+香滑炒蛋+午餐肉
牛油粟米 +七味薯角 +吉列帶子串
炒蛋的確香滑!
2012-07-24 27 瀏覽
四時半才到富田,趕及下午茶時段(最後的落單時間為4:45p.m.),只需二十多元便可吃到拉麵、烏冬或多士等,還有飲品,甚為便宜。我們吃了~醬燒豬軟骨烏冬:份量適中,可以吃得飽,好!烏冬質感合格,不會過軟,亦算入味。豬軟骨數量充足,肉腍、骨脆,味道不錯!蕃茄湯鮑魚香菇烏冬:賣相一般,蕃茄湯看似十分稀,湯的面層更有一些白色泡沫。雖則名稱有「鮑魚」,但我們早已預料是鮑魚菇或假鮑魚,所以沒有感到失望,而香菇更比想像好,並非菇碎,共有三朵。整體而言,這碗烏冬味道尚可。菊花蜜:熱飲不用加錢,凍飲加$2。值得一讚的是飲品非常熱,頗甜。我們由近五時坐至七時,每人只吃了$25的下午茶餐,侍應卻完全沒有任何「趕客」的舉動,令我們可以談個夠。富田下午茶確實要給予笑臉!價錢經濟,質素合理,選擇超多,有接近五十款,下次我會試其他。

我們吃了~
醬燒豬軟骨烏冬
蕃茄湯鮑魚香菇烏冬
菊花蜜

富田下午茶確實要給予笑臉!
下午茶精選
日式鱈魚柳.蕃茄肉碎通粉
香滑炒蛋下午茶系列
日式拉麵/烏冬下午茶系列、蒜香雞翼+通粉系列
2012-07-15 23 瀏覽
第一次黎食tea,因為之前反工都唔得閒去食,見到佢d tea set都幾平,因為日本餐廳黎講,呢個都只係$23就有好多野,我覺得佢有好多choice,而且焗飯都只係$30,好平!雞翼係炸的都不錯幾香口,不過太細件salad都ok個米粉原來先係主角,因為好大碗,話係辣肉醬,但我臼得不太辣正岩我,因為我唔係好食得辣的不過我覺得差的是,比個湯米粉你,竟然只比個叉就算有冇搞錯,我自己出左去令筷子同湯跟
雞翼係炸的都不錯幾香口,不過太細件
salad都ok
2012-07-11 11 瀏覽
上個禮拜同朋友去食DINNER,叫左個鰻魚飯,西班牙海鮮炒飯同九洲拉麵..個鰻魚飯好好食啊,好鮮味..呢個都低得推薦至於個海鮮炒飯係有蕃茄汁,有D青口,蝦同魷魚,我自己覺得呢個都好好食,可以一試不過個拉麵就認真麻麻地,可能食既時候比較淋身,而且個湯完全係味精..好咸..不過個日好肚餓,D野一放低就係咁食,所以無影到相
個鰻魚飯好好食啊,好鮮味..呢個都低得推薦
不過個日好肚餓,D野一放低就係咁食,所以無影到相
2012-07-02
  • 鰻魚飯
  • 西班牙海鮮炒飯
2012-04-28 6 瀏覽
富田位完屋邨商場的地下,環境其實普通, 但係住在附近的我很喜歡來這裏食tea這裏的tea有比較像茶餐廳的面+多士+雞翼但係個人比較喜歡這裏的fusion野今次第一次試呢度ge肉醬蛋包飯肉醬份量適中, 每吃一口都有蛋有飯有肉醬!真係好食! 所以我假日訓得晏D就係黎呢度食"午餐"至於服務方面, 因為呢度假日下午茶都好多客, 所以上菜就比較慢但係侍應都尚算有禮貌另外, 呢到下午茶ge價錢亦都十分合理, 呢樣都幾值得稱讚
這裏的tea有比較像茶餐廳的面+多士+雞翼
但係個人比較喜歡這裏的fusion野

今次第一次試呢度ge肉醬蛋包飯
肉醬份量適中, 每吃一口都有蛋有飯有肉醬!
真係好食! 所以我假日訓得晏D就係黎呢度食"午餐"

但係侍應都尚算有禮貌

另外, 呢到下午茶ge價錢亦都十分合理, 呢樣都幾值得稱讚
2011-12-25 8 瀏覽
是日午餐,我們在富田解決。點菜後等了近十分鐘,食物卻遲遲未到,午膳時間有限,不禁擔心會遲到。經過催促後,總算可以開飯了。我們吃了~日式煎餃子、前菜:製作簡單,實在不明白為何如此費時。餃子皮很香脆,味道不錯。石鍋燒海鮮香辣手打烏冬($48):湯底不算辣,海鮮數量一般,有青口、蝦等。最關鍵的烏冬卻失手了!極腍,毫不彈牙兼很碎,頗為難吃。石鍋燒豚肉月見手打烏冬($45):豚肉頗多肥肉,質感一般,烏冬亦是極腍。
經過催促後,總算可以開飯了。

我們吃了~
日式煎餃子、前菜
石鍋燒海鮮香辣手打烏冬
石鍋燒豚肉月見手打烏冬
2011-12-20
2011-11-15 1 瀏覽
日本野一向係我既摯愛..係openrice見到咁多人推介富田,於是今日決定同男朋友去試下~點半左右,等位既人唔算多,唔使3分鐘就入得去坐啦~ 入面環境都算唔錯...我叫左蛋包飯,,真係超好食~ 個蛋冇煮到熟晒,撈埋d炒飯感覺一流^^ 每放一淡入口都有種好幸福、好滿足既感覺...真係勁度推介呢度既蛋包飯,,從來冇試過咁好食既蛋包飯,,連男朋友都話好食xd ...$32 不過冇野飲,但個味道都值回票價~~ 男朋友叫左一個石鍋鰻魚飯,,個餐仲有野飲跟,,沙律,,麵豉湯加多一碗有蘿蔔既野... 味道唔錯..同之前食開既石鍋飯差唔多..不過呢度既石鍋飯真係熱辣辣...麵豉湯就稍嫌冇咩味..不過整體黎講都係唔錯既體驗,可以一試~~

我叫左蛋包飯,,真係超好食~

蛋包飯
石鍋鰻魚飯
2011-11-15
蛋包飯
石鍋鰻魚飯
  • 蛋包飯;石鍋鰻魚飯
2011-09-27 1 瀏覽
搜尋openrice找到呢間日本餐廳於是去試下,不是很近地鐵站,行左不少路才找到。三個人叫左以下食物:1. openrice網友推薦的蛋包飯(原味):實在太大個啦!最後要3個人分來食, 賣相很靚,熱辣辣很好食,係用蛋包住炒飯。2. 九州拉麵:分量都幾大,不過嫌湯底好似出前一丁麻油面的味道,感覺有d奇怪。3. 蕎麥冷面:幾好食,不過隨面配左個生鵪鶉蛋就不敢試啦。4. 餃子:餐牌話係日本直送,味道不錯,可以一試。5. 大蝦雜菜天婦羅:呢個推介,有3隻大蝦,雜菜有冬菇、茄子、青椒同番薯,好好食,又抵。6. 芝士龍蝦丸:係炸的,都幾好食,可以一試。其實3個人最後都食唔曬要打包,同和民比真係平好多,不過裝修就街坊d, 服務都不錯,又不用等位,可以再去。

三個人叫左以下食物:
3. 蕎麥冷面:幾好食,不過隨面配左個生鵪鶉蛋就不敢試啦。
4. 餃子:餐牌話係日本直送,味道不錯,可以一試。
5. 大蝦雜菜天婦羅:呢個推介
,有3隻大蝦,雜菜有冬菇、茄子、青椒同番薯,好好食,又抵。
6. 芝士龍蝦丸:係炸的,都幾好食,可以一試。

2011-09-25
2011-08-30 16 瀏覽
尚德商場沒有其他日本菜餐廳,富田是唯一選擇,已經吃過很多次,果真成為我們的開飯之選了。朋友甲吃了午市拉麵壽司系列,包括兩件壽司、一碗拉麵(可轉烏冬)、沙律和前菜。麻辣炭燒知床雞烏冬:看似很辣,但朋友表示不算辣,烏冬很入味,雞肉也很滑,但甚麼是「知床」呢?吃完也不知道,上網搜尋一下,才知那是北海道的地方名,知床雞其實沒有甚麼特別嘛!螺肉軍艦壽司:螺肉比預期多,紫菜很脆。沙律:蔬菜新鮮、爽口。朋友乙吃了鐵板燒牛肉定食。牛肉很多汁,鐵板熱騰騰。朋友胃口大,所以點菜時要求大飯,不知道與普通飯量相比有多少分別呢?我吃了雜錦魚生碎飯定食,包括~雜錦魚生碎飯:魚生比預計多,啖啖肉,好味道!前菜:個人不喜歡綠色食物,故這前菜不是我杯茶。蚧籽沙律:雖然我不喜歡吃蔬菜,但這沙律全被我吃光,可想而知味道不錯,青瓜絲很清甜。麵豉湯:不會很鹹,湯內沒甚麼配料。趕着結帳,離開後才想起我的定食套餐應該有甜品,噢,下次一定要看清楚食物有否送齊。

麻辣炭燒知床雞烏冬
螺肉軍艦壽司:螺肉比預期多,紫菜很脆。
螺肉軍艦壽司
沙律:蔬菜新鮮、爽口。
沙律
鐵板燒牛肉
大大碗的白飯
我吃了雜錦魚生碎飯定食,包括~
雜錦魚生碎飯:魚生比預計多,啖啖肉,好味道!
雜錦魚生碎飯
前菜:個人不喜歡綠色食物,故這前菜不是我杯茶。
前菜
蚧籽沙律
麵豉湯:不會很鹹,湯內沒甚麼配料。
麵豉湯
雜錦魚生碎飯
蚧籽沙律
大大碗的白飯
2011-07-30 5 瀏覽
午餐時段,不用等位,馬上入座。套餐有很多選擇,有壽司、刺身、飯、麵等,款式頗多。我們點了兩份午餐,包括:燒芝士肉醬蛋包飯:果然是熱門選擇。賣相不錯,味道亦佳。蛋煎得很好,不會過熟,炒飯的份量足夠,配上肉醬,正達米多汁鴨胸麵伴辛口咖哩蝦飯:實在不知道甚麼是「達米多汁」鴨胸數量不多,肉質軟滑,味道一般,配了醬油的麵有點甜甜的,味道尚可;飯的份量較少,配上咖哩汁,很開胃,卻極快吃完,令我意猶未盡。炸蝦又熱又脆,好味道!午市套餐除了包一杯飲品,亦有前菜。我吃的是青芥芝麻汁野菜沙律,小小的一碗蔬菜上有些魷魚粒,味道不錯。蛋包飯的前菜則是綠色的海草,另有一碗麵豉湯。總結而言,富田和食亭是尚德商場唯一的日本餐廳,獨市生意,不愁沒有顧客,能保持這樣的質素,算是很好了。
午餐時段,不用等位,馬上入座。套餐有很多選擇,有壽司刺身、飯、麵等,款式頗多。我們點了兩份午餐,包括:

燒芝士肉醬蛋包飯
達米多汁鴨胸麵伴辛口咖哩蝦飯:實在不知道甚麼是「達米多汁」
達米多汁鴨胸麵伴辛口咖哩蝦飯

2011-07-17
燒芝士肉醬蛋包飯
達米多汁鴨胸麵伴辛口咖哩蝦飯
2011-06-21 1 瀏覽
富田的日本菜不是十分出色.但種類非常多, 價錢又相宜.壽司質素平平, 比較細件.拉麵價錢 ok, 味道也 ok.蟹子沙律係我每次必叫. 細 size 的, 份量已夠 4-5人吃. 大件夾抵食. 味道也不錯.鹽燒雞翼也是我最愛, 20 多圓已經可以吃到. 雖不是頂級, 但味道好好.石頭飯份量比較少, 但夠熱, 味道也好.要數不好的地方1. 地方比較窄2. waiter 可能太忙吧, 常常要叫很多次才回應總結:在區內, 是一間不錯的日本食店, 價錢抵, 選擇多. 我時不時都去食的.
富田的日本菜不是十分出色.

但種類非常多, 價錢又相宜.

壽司質素平平, 比較細件.

拉麵價錢 ok, 味道也 ok.

石頭飯份量比較少, 但夠熱, 味道也好.

要數不好的地方

1. 地方比較窄

2. waiter 可能太忙吧, 常常要叫很多次才回應

總結:

2011-06-12
  • 蟹子沙律
  • 鹽燒雞翼
2011-05-03 5 瀏覽
行經背後, 發現了這間要上一層的”和民”式食店, 但內裡食物比和民的要多上幾倍, 坐下先來一支日本BEER, 杯沒有雪過, 加上BEER不夠凍, 減分! 再來一個小食: 介辣魷魚, 滿滿的一碟, 原來有菜放底, 味道不夠辣, 都不錯啦, 炸雞軟骨, 和炸墨魚嘴, 都炸得脆, 雞軟骨都是略為肥了一點, 三文魚骨味道略淡, 燒魚干好煙UN, 加沙律一流, 炸南瓜餅, 外脆內粉, 曼魚炒飯, 珍珠米, 一粒粒, 炒得夠乾身, 不濕, 但略油, PIZZA, 十分簿, 好脆, 其餘的記不起了, 不錯的選擇, 以後唔使成日去和民了,
2011-04-17