呢間位於錦上路嘅泰國菜就真係要揸車先可以食到,平時自己都好鍾意食泰國菜,見過唔少餐廳嘅裝修,呢一間啲裝修寧捨吸引,特別係中間幾隻象仔。餐廳好大間,如果覺得出邊太熱嘅話都有冷氣房可以坐,但係我就覺得坐喺戶外就比較有度假嘅感覺,真係諗返起喺泰國放鬆玩嘅日子。‣ 越南燴牛尾煲 $168牛尾煲嘅醬汁調配得唔錯,唔會話太過甜膩或者太過鹹,食落去覺得啱啱好,配白飯食就真係一流。平時都唔係點樣食牛尾,但係今次都忍唔住食多咗幾嚿,美中不足嘅係我覺得牛尾可以再煮軟腍少少,再吸收多啲醬汁嘅香味就會更加好食。‣ 泰式燒乳豬 $488淨係嗌燒乳豬其實已經好飽,呢度淨係半份嘅份量已經好足夠四個人甚至五個人食,特別係乳豬都幾肥膩,乳豬仲有搭配糯米飯。其實去到最後我哋都冇乜人食糯米飯,一開始食覺得乳豬好香,咬落去啖啖肉好爽,但其後都覺得有啲肥膩,賣相一流,但係未去到話覺得好想再嗌多次嚟食。‣ 招牌星洲咖喱蟹 $368幾乎每次食泰國菜我都會嗌咖喱蟹,我覺得旦王花嘅咖喱蟹好出色,幾次食過都唔會覺得啲蟹肉好霉,啲肉都唔會話好痴殼,好鍾意佢嘅咖喱有一浸蛋嘅香,又唔會好辣,配飯或者薄餅食真係一流。‣ 炭燒魷魚筒 $158魷魚

‣ 越南燴牛尾煲 $168

‣ 泰式燒乳豬 $488

‣ 招牌星洲咖喱蟹 $368

‣ 炭燒魷魚筒 $158
魷魚筒就正常發揮,要有嘅香味都喺到,有咬口,你唔會話特別想嗌多次嚟食,但係如果你鍾意食魷魚筒嘅話都可以嗌一份。

‣ 泰式炸蝦餅 $98
泰式小食入邊,我最鍾意嘅就係炸蝦餅,而我覺得旦王花嘅炸蝦餅都好出色,啲蝦肉咬落去真係爽口彈牙,唔會好似有啲舖頭啲蝦肉咬落去覺得有種霉霉哋嘅感覺,炸出嚟嘅時候熱辣辣,真係爭啲俾啲油焫親個口。

‣ 鮮蝦金柚沙律 $98
我覺得旦王花鮮蝦金柚沙律嘅份量唔算好大份,但係我幾鍾意佢啲金柚真係都幾多,而且食落去都唔會話好酸,酸甜適中,不過其實都好講佢揀嘅碌柚揀得靚唔靚。雖然話酸啲好似好食啲,但係我覺得食到一啲甜甜地嘅金柚嘅時候,滿足咗我想食生果嘅慾望。

#foodbara_diary
2024-04-08 28 瀏覽
Book左呢度同屋企人食飯+慶祝生日,估唔到可以咁令人失望!叫左個椰子湯,已remark少鹹但都仍然好鹹!個柚子大蝦沙律,係我每次食泰菜必叫,但從未食過咁難食!成兜野係暖既,個醬又唔知咩味,又唔新鮮豬頸肉個汁千祈唔好淋落去!又係勁鹹!「炭燒」羊架仲難食過茶餐廳!完全冇羊味!個印度咖哩鹹到可以去洗腎!鹹都算,可以做到完全食唔到咖哩味!最後呢個椰汁糕,我見到個刻真係呆左!個樣好似放左成個禮拜咁!仲要連碟去蒸熱,再直接拎出黎上枱!$58呢4舊野?成餐飯成千蚊!除左個米紙卷同炒飯係叫ok正常⋯其他真係不知所謂!可以全部做到淨係食到鹹味,但原全食唔到本應有既味,真係好出色!仲有全部野食都係純翻熱,包括個炭燒羊架!除左甜品,Total叫左9樣野食,但全部可以係10分鐘內出哂環境都ok既~但比成千蚊食呢堆翻熱既垃圾,真係好後悔揀左呢度!見到之前咁多好評,究竟係轉左廚師定比錢搵人做假?

豬頸肉個汁千祈唔好淋落去!又係勁鹹!

「炭燒」羊架仲難食過茶餐廳!完全冇羊味!

2024-03-29 99 瀏覽
今次係我第一次食覺得味道都好好食,價錢有少少貴,但係個環境係好舒服嘅。食泰國一定要叫冬陰功湯🫕🫕🫕今次叫咗小咸,覺得啱啱好夠味,而且裏面嘅蝦都好彈牙👍🏻👍🏻你記住一定要叫小咸啊😝😝推薦:🩷🩷🩷🩷🩷然後叫咗串燒,豬牛雞各兩串🍢🍢呢個菜式就中規中矩啦。推薦:🩷🩷🩷‼️重頭戲黎啦‼️叫咗青咖喱軟殼蟹,另外自己加咗個印度薄餅😍😍😍咖喱又唔會好辣,而且軟殼蟹都脆,唔會勁軟身。再用印度薄餅沾咖喱食超正👍🏻👍🏻推薦:🩷🩷🩷🩷仲有叫咗椰青水,但係就比較清淡冇咩椰子味🫢🫢

食泰國一定要叫冬陰功湯🫕🫕🫕
今次叫咗小咸,覺得啱啱好夠味,而且裏面嘅蝦都好彈牙👍🏻👍🏻
你記住一定要叫小咸啊😝😝
推薦:🩷🩷🩷🩷🩷

然後叫咗串燒,豬牛雞各兩串🍢🍢
呢個菜式就中規中矩啦。
推薦:🩷🩷🩷

‼️重頭戲黎啦‼️
推薦:🩷🩷🩷🩷

仲有叫咗椰青水,但係就比較清淡冇咩椰子味🫢🫢
2024-03-20 132 瀏覽
📍旦王花 - 泰越鍾情 (元朗)元朗錦上路148號地舖Openrice訂座襯天氣未算熱 於是今日中午嚟試試地方寬敞 露天玻璃屋+大象噴泉職員安排我同朋友坐戶外座位餐廳無提供lunch set 全部都要散叫✨黃咖喱牛腩泰式咖喱有黃綠紅三色黃咖喱 帶椰香微辣較甜 牛腩軟嫰✨Garlic Naan香蒜印度烤餅 味道一般 不夠香蒜味亦不夠薄不夠脆✨馬拉盞炒芥蘭 賣相一般 芥蘭鮮甜爽脆 略嫌太多油✨泰式鮮蝦炒金邊粉有蝦 豆腐乾 勁勁勁多椰菜 賣相一般 味道亦一般整體用餐體驗✨味道(2/5)整體食物味道一般✨環境(2/5)坐室外 瘋狂俾蚊咬✨服務(2/5)QR code落單 無乜服務
✨抵食(2/5)沒有lunch set
📍旦王花 - 泰越鍾情 (元朗)
元朗錦上路148號地舖

✨環境(2/5)坐室外 瘋狂俾蚊咬
✨服務(2/5)QR code落單 無乜服務
✨抵食(2/5)沒有lunch set

2024-03-15 152 瀏覽
今次夜晚去咗一間好耐冇嚟嘅餐廳🇹🇭,之前喺嗰度都食咗好多次㗎喇。但係發現今次嚟嘅時候啲價錢好似加咗,仲要有少少離譜,環境舒服嘅,可能因為未到夏天所以都好涼好舒服嘅感覺,因為每次嚟都係坐玻璃室內位置都係假日嚟,隔離有個燒烤爐成日都漂啲煙出嚟都幾過癮㗎😊 。不過今次就選擇坐喺🐘大象池邊嗰邊。我哋首先嗌咗個 冬陰功蝦湯,因為之前冇試過,又見到網上啲人讚過冬陰功(鮮甜)諗住今次嚟試下啦 點知一試 XX 太鹹了。之後就嗌咗 泰式串燒 之前嚟食都聽到微波爐叮!一聲㗎啦,咁就冇為意,但係今次屋企人行上海鮮區嘅時候,發現佢哋的串燒似乎真係用微波爐加熱,就即刻叫侍應退咗佢,咁侍應就同我哋講其實佢哋已經同廚房溝通咗好多次㗎啦。咁我都冇咩好講👎🏻仲要嗌生蝦同埋焗農夫包配軟殼蟹,不過生蝦 ,應該就真係唔太新鮮,口感唔係爽口係滑曬曬,食完之後感覺唔係好舒服🤢。價錢仲要賣$199 認真唔值焗農夫包配軟殼蟹,就OK幾好食嘅🤤,算係正常嘅食物。總括而言,今次係呢間泰國餐廳的用餐體驗 有啲起伏。食物方面有一啲問題,應該都唔會再有下一次。服務態度方面,希望餐廳能夠改進食物的品質,並提供更符合餐廳的服務,咁就可以俾顧客提供

焗農夫包配軟殼蟹,就OK幾好食嘅🤤,算係正常嘅食物。

總括而言,今次係呢間泰國餐廳的用餐體驗 有啲起伏。食物方面有一啲問題,應該都唔會再有下一次。服務態度方面,希望餐廳能夠改進食物的品質,並提供更符合餐廳的服務,咁就可以俾顧客提供更好的用餐體驗。
今日咁啱喺屯門嗰邊收工,車媽咪去試一間佢朋友推介嘅元朗泰國菜,如果唔揸車最好搭巴士或者小巴,或者由錦上路站轉的士。------------------------------一去到已經好有feel,位置好大,有好多白色帳幕同閃閃燈,有室外同室內位置,中間仲有一條小河有一啲小象同佛嘅裝飾,感覺幾寫意。------------------------------餐廳係用QR code落單,望咗望個餐牌,價錢中上,天氣凍凍,我哋就叫咗一個椰子雞湯,可以選擇辣度。煲湯都幾大份,四至五個人飲都得,我哋兩個人就每人飲咗三碗左右。值得一讚嘅係,呢個係我飲過嘅椰子雞湯入面最好飲嘅一次,甚至比喺泰國飲嘅更好飲,因為佢嘅酸甜到好適中,唔會搶味,飲落口好滑又濃,加上微微嘅辣度,超級保暖,湯入面仲好足料,有好多舊嫩滑雞肉同各式各樣嘅菇菌類。------------------------------主食方面我哋叫咗一個紅咖喱豬肉,媽咪叫咗一碗白飯,我叫咗一個果仁雜果印度薄餅。紅咖喱好重椰奶味,係我哋好鍾意嘅杰杰質感🤤 最正嘅係入面仲有好多菠蘿粒同荔枝果肉,咬落去好爽甜但係又有紅咖喱嘅香味,好特別。成餐飯令媽咪

椰子雞湯

主食方面我哋叫咗一個紅咖喱豬肉,媽咪叫咗一碗白飯,我叫咗一個果仁雜果印度薄餅。紅咖喱好重椰奶味,係我哋好鍾意嘅杰杰質感🤤 最正嘅係入面仲有好多菠蘿粒同荔枝果肉,咬落去好爽甜但係又有紅咖喱嘅香味,好特別。成餐飯令媽咪驚喜嘅係個印度薄餅,六大塊都只係$48,咬落去煙靭軟綿,口感超正,食到唔少奶酥味同埋果仁碎😳,香香甜甜,就咁食已經好好味,配埋紅咖喱豬肉就更加惹味,結果到最後我哋都食唔晒,外賣咗3塊薄餅返屋企。
紅咖喱豬肉
果仁雜果印度薄餅

另外仲叫咗一個鹹魚炒芥蘭,鹹到適中,🐟鹹魚粒好大粒好過癮,芥蘭都好新鮮好嫩。
鹹魚炒芥蘭

整體嚟講,食完之後發覺真係物有所值,仲幾抵食,好想試埋佢其他泰國菜,下次再喺新界西收工一定會再嚟。買單時記得留意埋餐廳做緊OpenRice優惠,可以即買現金券即場用,用$85買$100面值嘅現金券,我哋用咗三張慳咗$45🤩🤩
2024-02-27
椰子雞湯
紅咖喱豬肉
果仁雜果印度薄餅
鹹魚炒芥蘭
🛣️元朗錦上路公路旁有間渡假風泰國菜🇹🇭🙈位置偏僻, 駕駛人士會較方便🚗🚙🅿️餐廳外有停車場, 約8-10個車位消費🈵$1,000免費泊車, 否則$35一架🤓中庭的白色水池⛲️同泰象雕塑🐘裝飾, 有種去咗泰國feel😆✅設有室外及室內座位, 室外的餐具早已擺放好🍽️, 但因靠近公路🤥所以枱面及餐具難免有沙塵😵‍💫,有點髒, 衛生欠奉😥如客人入座才擺設餐具和抹枱會更好🙈🌜天黑後會有蚊🦟, 好彩店員會放置蚊香(起到少許作用)📱用QR code自行落單服務態度都OK, 不過當中有位姐姐態度較差劣😕🙋🏻揮手多次想搵店員幫忙, 冇人理🤷🏻要客人企起身, 先慢慢走過嚟🥸🔸冬䕃功蝦湯🥣 $128 8/10🍲一大煲盛上, 份量約4-6人🉑自選酸度及辣度🌶️有鮮蝦, 草菇, 香茅, 檸檬葉等配料🥣湯頭濃郁, 酸辣比例平均, 不錯👍🏻~🔸鮮蝦金柚沙律🥗 $108 7/10金柚份量都算多, 全部大大舊, 新鮮冇苦澀😋🦐大蝦約有6-8粒鮮甜金柚配搭醬汁, 味道酸甜, 好開胃🥳🔸越式香茅牛油雞翼(半打) $108 6/10外皮有點厚, 唔夠香脆🔸炭燒海鮮拼盤🦪 $288 5.5/10扇貝|蟶子|蠔每款各3件因為全
🛣️元朗錦上路公路旁有間渡假風泰國菜🇹🇭
🙈位置偏僻, 駕駛人士會較方便🚗🚙
🅿️餐廳外有停車場, 約8-10個車位
消費🈵$1,000免費泊車, 否則$35一架🤓

✅設有室外及室內座位,
室外的餐具早已擺放好🍽️, 但因靠近公路🤥
所以枱面及餐具難免有沙塵😵‍💫,
有點髒, 衛生欠奉😥
如客人入座才擺設餐具和抹枱會更好🙈
🌜天黑後會有蚊🦟, 好彩店員會放置蚊香
(起到少許作用)

📱用QR code自行落單
服務態度都OK,
不過當中有位姐姐態度較差劣😕
🙋🏻揮手多次想搵店員幫忙, 冇人理🤷🏻
要客人企起身, 先慢慢走過嚟🥸

🔸冬䕃功蝦湯🥣 $128 8/10
🍲一大煲盛上, 份量約4-6人
🉑自選酸度及辣度🌶️
有鮮蝦, 草菇, 香茅, 檸檬葉等配料
🥣湯頭濃郁, 酸辣比例平均, 不錯👍🏻~

🔸鮮蝦金柚沙律🥗 $108 7/10
金柚份量都算多, 全部大大舊, 新鮮冇苦澀😋
🦐大蝦約有6-8粒
鮮甜金柚配搭醬汁, 味道酸甜, 好開胃🥳

🔸越式香茅牛油雞翼(半打) $108 6/10
外皮有點厚, 唔夠香脆

🔸炭燒海鮮拼盤🦪 $288 5.5/10
扇貝|蟶子|蠔
每款各3件
因為全部都加咗牛油🧈+蒜蓉🧄, 幾香😌
但🦪蠔嘅size, 真係蠔孫🤣🤣
💰整體價錢太進取, 不太值🫣

🔸泰式串燒(半打) $128 5/10
🐷🐮🐔豬牛雞混搭, 每款各2串
肉質全部都偏乾柴無味😵😢
😵‍💫「即叫即燒」, 但等埋海鮮拼盤先俾客人🤔
一上枱, 唔出煙, 凍嘅, 真係微暖都稱不上🥶
叫店員幫忙整返熱,
其態度有點不願意, 少黑面🌚

🔸鐘情芒果糯米飯🥭 $88 7/10
⚫️雙色黑白糯米飯⚪️
個人偏好紫糯米😚, 口感更軟糯煙韌😌
🥭芒果份量有1個, 味道香甜多汁~

🔸Singh Beer🍺 $68
🔸泰式青檸梳打🥤 $42
🔸泰國椰青🥥 $58
2024-01-01 523 瀏覽
回港後第一日,晚上約咗朋友吃慶生飯。今晚揀了泰國菜;友人選了在元朗的旦王花。訂枱訂了晚上8點,這是第二次來這餐廳;餐廳的出面有停車場,可泊大概10架車左右。餐廳裝修很精緻,有很多泰式雕塑作裝飾,仿似置身泰國的感覺。座位也分別有室外同室內可供選擇。入座後開始點菜;餐廳是用QR code下單的。由於之後連續幾晚都外出吃飯,所以只點了幾款菜式。蠔仔蛋,馬拉盞炒芥蘭和泰式炭燒牛肉。由於坐室外,天氣較凍,也點了一個生薑蜂蜜茶。泰式炭燒牛肉,個人覺得非常出色;燒得不過火,咬落也很有口感。蠔仔蛋用鐵板上;由於天氣冷,仍然保持溫度,味道也不錯👍🏻差不多吃完,餐廳的工作人員叫我們行出入口附近;因為有聖誕飄雪還節。隨即播出了Frozen第一,二集的主題曲,之後噴雪機開始噴雪,一眾食客開心的忙於影相,真多謝餐廳的一個窩心安排😄

2023-12-25
生日
2023-12-28 347 瀏覽
之前睇過呢間餐廳的介紹,今次帶狗狗🐕嚟,見到環境同佈置,覺得真係好吸引,有驚喜😍我想食青木瓜沙律,set lunch可加$48追加,於是點咗馬沙文咖哩牛腩飯套餐跟熱泰式奶茶+沙律。我食素,所以咖哩係打包。食物份量幾大,沙律估計係正價的份量。青木瓜沙律🥗:清新,酸味夠,唔算辣。沙律入面有好多花生,脆口;仲有2隻蝦🦐泰式奶茶:好飲,香料味特別,奶茶已加咗糖(或煉奶?),但唔係太甜雖然呢日唔係紅日,但都有好多人食lunch ,室外座位陸續坐滿人。時值聖誕🌲🧑🏻‍🎄,餐廳有節日裝飾,同狗狗打卡好靚!狗狗食評🐕:今日食泰菜,食物有少少辣,冇太多嘢啱我食,淨係得伴碟的生菜🥬、白飯🍚同媽媽幫我吮曬啲汁的蝦🦐同車厘茄🍅

青木瓜沙律、馬沙文咖哩牛腩飯(set lunch)

熱泰式奶茶(set lunch)

2023-12-27
青木瓜沙律、馬沙文咖哩牛腩飯(set lunch)
熱泰式奶茶(set lunch)
2023-12-24 273 瀏覽
環境🐘係錦上路獨立屋裏,花園裝修到好有泰國風,有大象噴水玻璃屋設計,幾大幾開陽,香港少有既獨立屋泰式餐廳,唔渣車既話交通就不方便。食物🍽️[👍🏻椰汁西米糕 $48]椰味香濃,西米內有粟米芋頭等用料多。[👌🏻半打泰式串燒$128]即叫即燒,可以自己簡豬牛雞串,簡左各二試曬全部,推雞最好食醬汁重。[👎🏻豬頸肉芥蘭炒飯 $118]豬頸肉份量多,但整體偏油,食到底個碟都係油。交通🚘渣車最方便,泊車要收費$35,消費滿$1000先有一次免費泊車。
環境🐘

食物🍽️
椰汁西米糕

[👍🏻椰汁西米糕 $48]
椰味香濃,西米內有粟米芋頭等用料多。
半打泰式串燒

[👌🏻半打泰式串燒$128]
豬頸肉芥蘭炒飯

[👎🏻豬頸肉芥蘭炒飯 $118]
豬頸肉份量多,但整體偏油,食到底個碟都係油。

交通🚘
2023-12-18
椰汁西米糕
2023-12-11 267 瀏覽
係OpenRice訂枱寫生日有9折🤔到食完埋單都冇🙄餐廳點餐依家改用手機落單,但冇相睇只能估係點樣,依方面真係要扣分,但食物質素係可以嘅,只係生蝦8隻成$180真係貴咗啲
  • 炭燒豬頸肉
錦田,以前唔會覺得有咁多特色餐廳,自從最近天氣涼咗,開始郊遊,揸住架車,沿着錦上路行,先發現,呢度有唔少特色嘅餐廳,會覺得太熱,而且裝修十分有心思,好似與世隔絕,遠離城市嘅繁囂,同時有一個自成一角嘅用餐空間,夜晚特別有氣氛,愜意無比。店員為我哋兩個安排咗一個角落嘅空間,嗰度播住啲輕快嘅音樂,周圍兩枱都冇人,可以好好享受二人時間。我哋首先嗌咗一個大蝦西柚沙律,水準完全比我預期中高好多。首先西柚新鮮,完全唔係一般出邊果肉切好晒嗰種,食得出佢係慢慢用手撕,一疏疏肉條理分明,大蝦仲要係大大隻,係真正嘅「大」蝦,加上佢冇落好多椰菜、花生等等濫竽充數, 十分足料,絕無欺場,而且醬汁酸甜之中濃郁,西柚完全唔會食到苦澀味,果汁同佢嘅醬汁相得益彰,完全令人驚喜!再嚟係一個經典肉碎生菜包。佢啲山菜10分新鮮爽脆,而且都俾咗五六塊,十分大方。肉碎炒出嚟唔會乾柴,仲食到肉汁之餘,豬肉帶噍勁,而且佢嘅調味恰到好處,香辣唔會搶走肉嘅鮮味,且冇配醬汁,證明佢對佢嘅出品十分有信心,菜包肉,惹味!最後係泰式乾炒雞肉河。呢個係我食過覺得最好味嘅乾炒河粉,佢嘅調味係完全入晒河粉裏邊,蔬菜有鑊氣,但係完全唔會過老,雞肉仍然鮮

最後係泰式乾炒雞肉河。呢個係我食過覺得最好味嘅乾炒河粉,佢嘅調味係完全入晒河粉裏邊,蔬菜有鑊氣,但係完全唔會過老,雞肉仍然鮮嫩。

環境方面,佢好有心思咁喺餐廳中間擺咗一道流水,雖然人數唔多,但係聽住流水聲颯颯,仍然覺得十分有氣氛,佢寬敞的天幕,令到呢一度十分隱世嘅味道,令人渡過一個放鬆嘅生活,燈光亦恰到好處,音樂亦唔會太大聲,令人放鬆身心。

2023-12-02
2023-10-05 347 瀏覽
旦王花餐廳的服務也非常好,今晚員工們(一對後生仔女)親切有禮,細心周到,讓客人感受到溫馨和尊重。他們會根據客人的喜好和需求,送上合適的菜式,並及時上菜和收拾碗筷。旦王花餐廳是一家適合全家大小、情侶約會、商務聚會的理想之選。我和我的太太就是在這裡初相識的,直到小朋友長大,這裡的食物質素一直為持得非常好,每次都讓我們吃得滿足和開心。

2023-10-03 317 瀏覽
朋友介紹底下山長水遠入咗嚟呢間位於錦上路嘅餐廳🙈 餐廳環境好清幽 遠離塵囂 佈置格局充滿泰國風情😍 每張餐枱嘅擺設同裝飾都比人一種好清新嘅感覺🌿當然食物絕對係有驚喜🤩-🥂乾炒泰式金邊粉 𝙿𝚊𝚒 𝚃𝚑𝚊𝚒 𝙽𝚘𝚘𝚍𝚕𝚎 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝙿𝚛𝚊𝚠𝚗 $𝟼𝟾濃厚嘅蕃茄味🍅 有種酸酸甜甜嘅感覺😍 食落去唔會好滯,反而仲好開胃🤤 配料有細香葱同蝦仁🍤一齊炒好香🤩 混合埋花生🥜令到口感更加豐富🥰 建議可以落埋青檸汁味道會清新啲🍋 金邊粉嘅口感好煙韌😆 絕對值得一試😋-🥂香濃茄汁燴雞 𝙱𝚞𝚝𝚝𝚎𝚛 𝙲𝚑𝚒𝚌𝚔𝚎𝚗 $𝟷𝟷𝟾除咗泰國菜之外旦王花嘅印度菜同樣相當出色🇮🇳 味道相對其他印度餐廳來講比較甜少少🤏🏻 略帶微酸頗開胃🤤 而且裏面嘅雞好嫩滑亦都好大舊😝 椰汁味唔算好重🥥 配以印度烤餅一齊食好夾🥳 佢嘅烤餅好大塊🫓 不過略嫌油咗少少🥺 但整體嚟講好抵食🙈-🥂印度咖喱雞 𝙸𝚗𝚍𝚒𝚊𝚗 𝙲𝚑𝚒𝚌𝚔𝚎𝚗 𝙲𝚞𝚛𝚛𝚢 $𝟷𝟷𝟾一開始對印度咖喱嘅印象都係好辣🥵 但呢間嘅咖喱嘅辣度係我接受到嘅🌶 香料好多就咁食可能會有少少油膩嘅感覺🤏🏻 但配埋白飯就啱啱好🍚 啱哂食量比較多嘅人🤪 但個人認為叫咗上面嘅茄汁燴雞就唔需要
朋友介紹底下山長水遠入咗嚟呢間位於錦上路嘅餐廳🙈
餐廳環境好清幽 遠離塵囂
佈置格局充滿泰國風情😍
每張餐枱嘅擺設同裝飾都比人一種好清新嘅感覺🌿
當然食物絕對係有驚喜🤩
濃厚嘅蕃茄味🍅
有種酸酸甜甜嘅感覺😍
食落去唔會好滯,反而仲好開胃🤤
配料有細香葱同蝦仁🍤一齊炒好香🤩
回頭度:🐽🐽🐽🐽🐽
價錢:🐽🐽🐽
💰人均消費:$100-$200
  • 炭燒豬頸肉
餐廳位於元朗,黎到餐廳門口,就已經覺得自己✈️泰國,整間餐廳好大,佈置充滿泰式風情,例如有大象,好有泰國代表性,好chill 好relax🤭💕座位分為三類:室內、室外、玻璃屋,訂位時可以註明。我今次冇註明,亦由於室內座位比較小 ,所以選擇坐室外,夏天坐户外,真係熱到不得了🥵Menu 選擇多,又有選擇困難症🤣❇️菠蘿海鮮炒飯🌀材料豐富,有菠蘿、腰果、肉鬆、蝦仁、魷魚🦑、臘腸,菠蘿仲要切好一塊塊,好貼心👍 味道都幾好。擺盆用心,一d 都唔馬虎!❇️清邁鐵板蠔仔蛋🌀上枱時聽到清脆既"沙沙"鐵板聲,好治癒🤭 蠔仔好大粒,飽滿多汁,雞蛋煎得香口,而且底層仲鋪滿芽菜,非常爽口👍有芽菜中和蠔仔蛋,即刻冇甘膩!❇️鮮椰青雞湯🌀味道酸酸地,好開胃,而且椰奶香味濃😋份量多👍 可以有6~7碗!❇️沙嗲串燒豬肉雞肉🌀即刻有專人燒,豬肉雞肉新鮮爽口,加埋沙嗲醬,味道鹹香濃郁👍❇️椰青/奇異果檸檬草梳打🌀奇異果檸檬草梳打味道好清新,仲有奇異果肉食,好消暑!

Menu 選擇多,又有選擇困難症🤣
❇️菠蘿海鮮炒飯

❇️清邁鐵板蠔仔蛋

❇️鮮椰青雞湯

❇️沙嗲串燒豬肉雞肉

❇️椰青/奇異果檸檬草梳打
🌀奇異果檸檬草梳打味道好清新,仲有奇異果肉食,好消暑!
  • 清邁鐵板蠔仔蛋
  • 串燒