2015-02-20 4164 瀏覽
記得以前五月花在荃灣也有一間,不過已經結業了,剛好與朋友想來個任食,就決定試一試旺角這間,第一轉送菜極快,雖然黎唔足數,但對肚餓既人黎講已經好好。有煮食又有刺身,但我地偏愛甜蝦,看看我們的戰績吧,甜蝦真的不錯,沒有腥味和雪藏味,我們就靠它來回本吧!其實煮食不過不失,第2轉開始動作已經很慢了。
記得以前五月花在荃灣也有一間,不過已經結業了,
剛好與朋友想來個任食,就決定試一試旺角這間,
第一轉送菜極快,雖然黎唔足數,但對肚餓既人黎講已經好好。
有煮食又有刺身,但我地偏愛甜蝦,看看我們的戰績吧,
甜蝦真的不錯,沒有腥味和雪藏味,我們就靠它來回本吧!
其實煮食不過不失,第2轉開始動作已經很慢了。
2015-02-07
  • 甜蝦
2015-02-18 2849 瀏覽
今次係第二次食五月花,喱間放題經常都會做團購優惠,今次仲要99蚊一位(加一去到要再俾around39蚊),真係算幾抵食,而且食2個半鐘,由5點食到7點半當到齊人之後,佢會拎個刺身拼盤俾你,根據人數而俾分量(大家可以係下面見到張相,係5人份),喱個刺身算係幾好食,至少我見三文魚真係ok厚👍👍提提大家👧之後再叫刺身,要寫既件數要比自己想食數量更多,即係你想要10件,最好寫30件,通常佢都唔會黎齊的,不過我諗應該好多間放題餐廳都係咁啦,但好彩喱間就冇漏單問題,真係全部黎齊哂👌👌另外,黎喱度一定要打邊爐,仲有一定要最先落蝦先,2-3隻就已經可以,加蝦落去,個湯底真係正好多喱間放題最值得推介既就係芝麻雞翼,喱個係最新推出,我上次黎食都未有的,芝麻雞翼好香脆好正其次仲有一口牛柳仲有豬軟骨都幾好,一口牛柳其實幾岩小朋友食,因為細細粒又易入口咀嚼,豬軟骨食落去卜卜脆,食下食下會上癮,係咁想食甜品方面真係一個敗筆除左cheese cake,桂花糕同雪糕糯米池係好食之外,其餘都真係麻麻地,有個好似牛奶布丁既真係超難食,一陣藥水味,真心建議你地唔好試🙅🙅最後再提提大家,最好等有團購先去食,真係成日都有,而且

甜品方面真係一個敗筆
最後再提提大家,最好等有團購先去食,真係成日都有,而且好抵食!
打邊爐
  • 一口牛柳
  • 桂花糕
  • 芝麻雞翼
2014-12-05 3588 瀏覽
買左團購 淋住試一試可惜...失望而回首先., d salmon刺身切得好差,係未切到底既,仲係痴住then, d wasabi 完全冇辣味d waitor 又問乜都答唔到既,乜都唔知飲品得好少choicesum up係 唔會再去食
買左團購 淋住試一試
可惜...失望而回
then, d wasabi 完全冇辣味
d waitor 又問乜都答唔到既,乜都唔知
飲品得好少choice

sum up係 唔會再去食

2014-11-29
2014-12-03 3062 瀏覽
昨晚同朋友去左旺角五月花食放題,時間系晚上9點,每位HK$159 + 10%,我有一張系fb 打印出來的優惠劵,可以免費任食松葉蟹。 坐好後就問個侍應無松葉蟹order張紙,我地點落單?侍應話第一次系佢地會攞比我,之後想要就要叫侍應落單,今晚的食客比想像中少,比較容易落單。我地2個人每次比2隻腳,叫左侍應落左2次單已無心機再叫,轉食魚生,魚生新鮮美味入口即溶,天婦羅南瓜及蕃薯好甜味,但多春魚用天婦羅的方法煮理就唔好食,咬一口太乾爭爭。。。炸物中的芝麻雞不錯,它沒有上炸粉,原隻雞中翼炸好後加少少芝麻系面。值得推介黃金脆豆腐,豆腐炸得香脆可口。另外馬拉盞食落好重油,有砂還有點怪味。如果下次都系 e 個價加任食松葉蟹,我會再嚟多次。
。值得推介黃金脆豆腐,豆腐炸得香脆可口
。另外馬拉盞食落好重油,有砂還有點怪味
。如果下次都系 e 個價加任食松葉蟹,我會再嚟多次。
2014-12-02
2014-10-18 4334 瀏覽
放工往兆萬中心五月花與好友食放題,我們都食了很多美食,有:翅身(三文魚翅身,北寄貝翅身和甜蝦翅身) 翅身好新鮮,入口即熔,而且裝翅身個盤配上乾冰,視覺一流壽司(鰻魚壽司,火炙三文魚壽司和火炙左口魚邊壽司) 鰻魚壽司個鰻魚汁味道適中,火炙壽司燒得剛剛好炸物(芝士年糕,炸三文魚、芝麻雞翼、七味雞軟骨、七味雞翼、炸蠔和黃金脆豆腐) 炸物大多炸得M好乾身,不太油膩,值得推介黃金脆豆腐,豆腐炸得香脆可口,好味到食左兩碟中式菜式(腐乳通菜、馬拉盞、炒什菜、水蟹粥和辣酒花螺(腐乳通菜和馬拉盞食落好重油,扣分;炒什菜食落好爽,有驚喜;水蟹粥略嫌蟹比較少,最後辣酒花螺食落有皮蛋味,感覺怪怪!) 、帆立貝串,值得推介,醬汁味道適中,食到帆立貝鮮味甜品(凍燉蛋、奶凍、糖不甩、木糕布甸、綠茶雪米磁和泡芙)值得推介泡芙和木糕布甸,入口即熔,細細份,不太膩可食多件
入座送的翅身拼盤,很新鮮
放工往兆萬中心五月花與好友食放題,我們都食了很多美食,有:
帆立貝串,值得推介,醬汁味道適中,食到帆立貝鮮味
2014-10-08
入座送的翅身拼盤,很新鮮
2014-09-26 3870 瀏覽
今日朋友生日,就約哂成班friend一齊去食放題幫佢興祝。因為個陣係買團購嘅,每位140左右我覺得都算係咁啦。但係我地一行十個人去到,叫親啲野都係幾件幾件咁上,劃10件上得2~3件,劃20件又係咁多,我明白站在店舖立場見到一次叫咁多都怕客人亂點浪費食物,但係睇返我地十個人上黎,叫10~20件其實都好正常,但硬係次次都上唔足要我地爭野食。不過啲食物都叫做唔差,刺身拼盤同天婦羅都好好食。
2014-09-26
生日
2014-09-25 3005 瀏覽
呢間係同事話食過所以俾佢拉左黎食... 雖然我個人係中意食日本野, 但係未聽過呢間所以冇乜期望個lunch嗌左個面同d壽司, 味道雖然一般般 ,不過d賣相都加返d分, 所以都還可以...我個人就好中意飲品, 用透明玻璃瓶裝住好令...總結就係價格同味道都可接受, 不過唔會強烈推薦
呢間係同事話食過所以俾佢拉左黎食...

雖然我個人係中意食日本野, 但係未聽過呢間所以冇乜期望
我個人就好中意飲品, 用透明玻璃瓶裝住好令...
總結就係價格同味道都可接受, 不過唔會強烈推薦

2014-09-15
2014-09-22 2955 瀏覽
因相約了好久不見的好朋友聚餐,經我媽的朋友推介,故晚上到了五月花試吃放題當天人流不多,而且我們有訂座因此都不用等候。入座後服務生簡單講解一下服務內容之後開始是次聚餐,另外因有訂座關係,餐廳都先送一客刺身頭盤其後我們都點了好多東西試吃,每樣都點了少許,但因數量太多而沒拍下跟分享。不過有幾點我還記得的事情可以跟大家分享一下1). 有少量小菜可以推介一下 - 一口豆腐, 天婦羅蕃薯, 芝士炸年糕, 炸花枝丸(2). 有些菜式不被推介 - 鮮奶燉蛋(甜品), 楊枝甘露(甜品)(3). 其他菜式只屬一般, 並沒有太特別, 質素也不算很好這碟是炸物,經炸後豆腐仍然非常軟滑,炸皮都質感我也很喜歡(雖然我的好姐妹說炸皮有點厚),這個菜式還是值得推介。其實沒什麼特別,不過其質感令我念念不忘,質感實而黏,我很喜歡所以推介一下。理由同上,而且菜式有點特別(對我來說),所以也推介一下。這個很好吃,薄薄的炸皮上有少量沙律醬,剛炸好便送上,熱熱的很好吃很難吃:'( 還要用上朱古力畫了笑哈哈表情,質感亦不夠滑,吃時真的感到好難吃:'(最不要得的甜品(連我的姐妹也覺得好難吃) 根本是橙汁加上一堆果肉什麼的就算了,超●
刺身頭盤
其後我們都點了好多東西試吃,每樣都點了少許,但因數量太多而沒拍下跟分享。不過有幾點我還記得的事情可以跟大家分享一下:

(1). 有少量小菜可以推介一下 - 一口豆腐, 天婦羅蕃薯, 芝士炸年糕, 炸花枝丸

[一口豆腐]

[天婦羅蕃薯]

[芝士炸年糕]
理由同上,而且菜式有點特別(對我來說),所以也推介一下。

[炸花枝丸]

[鮮奶燉蛋]

[楊枝甘露]
最不要得的甜品(連我的姐妹也覺得好難吃) 根本是橙汁加上一堆果肉什麼的就算了,超●級●難●吃!!

整體地說: 大部分都不算了難吃但也沒有什麼特別, 而且好像有漏單情況出現(明明已經沒什麼人,而且漏單的情況也算有點令人不滿) 另外, 這間餐廳是我的姐妹跟她男朋友第1次約會的地點,而今次再到訪發現質素不如前, 而我亦覺得沒有令我想再去的意欲, 五月花試一次就夠了。
2014-09-20
優惠券
2014-09-15 2817 瀏覽
之前上網睇過關於呢間放題的好多食評,覺得都幾搞笑,好壞參半,所以一心想同朋友黎睇下到底呢間放題正唔正,好可惜最後都係令人失望的!首先啦,雖然放題裡面黎講,五月花提供的食物種類選擇都唔少,不過食物的質素真係有待改善囉!!炸物方面,認真麻麻地,肉好油得黎又"yip"得唔夠味,脆漿亦都好厚,搞到食落好膩,真係一舊起兩舊止呀!刺身方面,其實食放題我通常都係主打食刺身既,感覺上易D回本嘛哈哈。不過真係好激氣呀!呢度的刺身唔多新鮮,三文魚色澤亦都唔係好夠,最可惡的係我地不停入單,但到最後食左一個幾鐘佢都係比左兩round好少的刺身黎hea我地!!! 真係嬲呀!總括黎講,真係bye-bye冇下次呀 !!!

真係嬲呀!

總括黎講,真係bye-bye冇下次呀 !!!

2014-08-12 3895 瀏覽
本人從不食放題,但因朋友上網買了沒法拒絕就唯有一試,真係人生第一次,亦係最後一次,本來係$109,上到去要加約$80不知什麼費才可,早知咁嘅價錢更加唔會上當,每枱先嚟一盤刺身,但三文魚冇味,唔新鮮,蝦又冇味唔彈牙,,一路有寫紙入嘅野就嚟一半,冇寫的又會double 咁嚟,食嘅過程好累,因常常叫人拿走我地冇叫嘅食物,有叫嘅又要不停入單追,仲有過中的食物一點都唔好食,總之食到好唔自然,唔會再有下次
相約表弟去食五月花港台日料理。先在網上購下團購票$119一人。我買下了兩張票。去完動漫節當晚去食自助餐。一星期前電話訂位,但對方話7點檔無位。要改時間係9點晚上。加上如用團購票要多付$49一人算。購團票就係咁。次次都話7點無位。跟手要加錢。我地等咗5分鐘後坐下。個場全場滿座。大部份年青人為主。服務員先上魚生冷盤。我對魚生無興趣。表弟全部食哂。之後上咗個凍蟹腳。個凍蟹腳充滿海水味。之後點了多春魚天婦羅、秋刀魚、壽司、八爪魚串燒、雞軟骨串燒、牛柳、及意式蛋糕。八爪魚串燒及雞軟骨串燒肉汁同口感非常好。彈牙爽口,兩個串燒温度剛剛好。其次條秋刀魚都唔錯。好鮮甜。碟牛柳我無食,因我信佛,表弟食哂。天婦羅一般水準。意式蛋糕好似小童size。好似粒方糖咁。成年人要四碟才八爪魚串燒、雞軟骨串燒夠食。平均上菜時間都要成20分鐘。無計,個場好旺。如果捉到有人食剩食物,要罸錢。我同表弟全部食哂。

如果捉到有人食剩食物,要罸錢。我同表弟全部食哂。
魚生冷盤
凍蟹腳
雞軟骨串燒
小丸子串燒
多春天婦羅及秋刀魚
魚生壽司
題外話/補充資料: 如用團購票一定要電話訂位。重要加錢先可以食自助餐。如果捉到有人食剩食物,要罸錢。
2014-07-19
凍蟹腳
雞軟骨串燒
多春天婦羅及秋刀魚
  • 八爪魚串燒
  • 秋刀魚
2014-08-02 3151 瀏覽
我係買團購飛,140元咁上下,7點半時段要加79元一位,加埋實質220元左右,我地3個男人去食,剛坐底,服務員話唔洗寫刺身先,有刺身頭盤,黎到原來得4至5樣刺身,每樣3件,其後點菜,寫10件攞3件黎,寫20件都係3件,有時兩件唔夠分添。最正係青蘋果綠茶,真係鮮艷青色,睇見有啲驚,味道就完全係一杯糖水。啲甜蝦應該係蝦米黎,仲會唔會去食,等佢改名叫六月花,或者會奶多次野,如果唔係,永不錄用。
2014-07-26 3142 瀏覽
與朋友3人行到旺角覓食放題,途經兆萬便隨意地到呢間餐廳晚餐,每位大約$200,其實唔平,不過食物質素應該唔會太差吧。等了一會就有位,但位置因近廚房位,張張椅都好濕要抹乾淨晒先坐底,感覺已經唔好。食物種類好多元化,點餐紙分為1至12種,有港式、台式、日式等,如甜品有桂花糕、楊枝甘露等。店員說每枱也有一盤頭盤刺身免費送,叫我們暫唔好點食物先。頭盤刺身有蝦、三文魚、螺片、八爪魚等望落尚算新鮮,三文魚雖然並不肥美,但尚算OK,另蝦好大隻,食落啖啖肉,而螺片好爽口,都幾好食。其實頭盤也食物也不錯,但......我們未點食物,店員常狂比錯菜比我地,但我們完全無叫到但因人好多,也諒解他們可能會比錯。隨後即點飲品及刺身,先來飲品......我叫了杯芬達,但溝到好稀,只飲到水味,而另一朋友則點了杯青蘋果綠茶。呷了一口試試後,味道難以形容,有少少似藥水味,好難飲雞翼可以話係全晚最好食之一的食物,炸得剛剛好,脆脆地又唔太多炸漿,好好味軟殼蟹真係不知所謂!!!寫左"3",但真係比得3舊仔,1舊1啖,又勁多炸漿,只食到油味,一D軟殼蟹都食唔到。之後白等了近半小時,先有刺身壽司食蟹子軍艦味道不錯,蟹子粒粒都好爽口
要抹乾淨晒先坐底,感覺已經唔好。

店員說每枱也有一盤頭盤刺身免費送,叫我們暫唔好點食物先。
頭盤刺身

其實頭盤也食物也不錯,但......

我們未點食物,店員常狂比錯菜比我地,但我們完全無叫到
但因人好多,也諒解他們可能會比錯。

青蘋果綠茶
呷了一口試試後,味道難以形容,有少少似藥水味,好難飲
雞翼
軟殼蟹
之後白等了近半小時,先有刺身壽司
炙燒+軍艦壽司
蟹子軍艦味道不錯,蟹子粒粒都好爽口,好新鮮,食落啪啪聲。至於火炙壽司可以話最穩陣、最OK的壽司之一,雖然舊飯整得好散,但燒得不錯,配合沙律醬,尚算好食。
卷物+炙燒壽司
期待以久的花之戀壽司真係好失望,內餡的沙律醬勁多青瓜,好生,食一啖即吐出來
原本想點楊枝甘露,但見到店員在後面細檯某一個壺倒出來,又冇蓋蓋住,感覺好唔乾淨,即打消念頭,轉戰雪米糍。

全晚最開心竟然係食雪米糍,有好多種味道選擇,但係隨機派發,食時好有神秘感
,因為可能會抽中同一款味道。因太好味的關係,與朋友分幾次點,點了一共約30幾粒來食,其中味道包括芒果、雲呢拿、香芋、荔枝、椰子、青檸、香蕉等,最好食係香蕉味
,滿口腔遺留甜絲絲的味道。雖然呢間食物同野飲好差,但估唔到來食放題,變左食雪米糍,不過總算有一個美滿的結束吧。

2014-07-21
雞翼
炙燒+軍艦壽司
2014-02-17 10608 瀏覽
前日(15-2-2014 Sat)同男友同4個朋友打完保齡後,就拉隊o黎五月花會合女友人CY,一共8人食個放題晚飯.店方畀o左一間房我o地,由於只可食兩個鐘,我o地就把握時間快快剔食物.落o左單冇耐就畀o左兩大盤刺身我o地,刺身盤裡面有甜蝦,希靈魚,墨魚,鮑片,三文魚,魷魚同螺,除o左希靈魚唔係咁爽外,其他都唔錯,尤其是甜蝦同螺,新鮮好味.然後我都剔o左每人每種刺身各兩件,點知原來佢o地唔係好好,大部份由我同男友清,我食o左超多甜蝦同螺,不知幾正. 飲品方面,我開頭飲玫瑰洛神花梳打,攪勻後覺得味道淡淡,一般;而o係last order時,我就轉飲熱柚子蜜,呢個味道都係淡淡,或者因為冇俾o野我o地攪勻吧.冇耐,o野食開始到o黎,有唔知咩一口牛,睇見啲汁o岩o岩掛o係牛肉上,好吸引咁,呢個肉質鬆軟同幾惹味.墨魚籽三文沙律餅,幾清新,唔錯.唔知咩炸豆腐,雖然唔惹味,但外面脆口,內裡豆腐軟滑,已經超好食. 串燒帆立貝,燒汁味道o岩o岩好,都唔錯.唔知咩煮蜆,CY話冇酒味,咁我估係係清酒煮蜆,蜆都幾新鮮o既.炸三文魚,呢個普通,冇特別.蟹粥,粥底好棉,蟹都新鮮o既,清清地,OK.蝦天婦羅,南

墨魚籽三文沙律餅,幾清新,唔錯.

串燒帆立貝,燒汁味道o岩o岩好,都唔錯.

炸三文魚,呢個普通,冇特別.

蟹粥,
粥底好棉,蟹都新鮮o既,清清地,OK.

蝦天婦羅,南瓜天婦羅,番薯天婦羅,
炸漿薄脆,蝦正正常常冇問題,後面兩樣都夠甜.

燒鯖魚,不過不失.

唔知咩燒雞中翼,醬汁鹹淡適中,雞肉仍嫩滑,OK.
芝麻雞中翼,
因為呢個炸,所以比較乾啲,我覺得冇乜芝麻香,一般.

芝士魚丸,
芝士魚丸
又軟又暖o既芝士,味道唔太鹹,魚丸一樣夠軟熟,亦唔錯.

墨魚籽炸蠔,呢個一般,唔覺有蠔味.

棉花糖乳酪,棉花糖係超細粒,呈半透明o既乳酪漿唔多,係羅馬生菜最多,因為咁,我唔係好食到棉花糖乳酪混埋o既化學作用.

芒果雞軟骨,雞軟骨有咬口,可惜芒果沙律醬太少,起唔到作用.
到last call時,我o地主力剔甜品,幾乎每樣甜品都剔齊:

腐竹白果糖水,呢個好清亦唔太甜,幾舒服.

楊枝金露,原來只係多於一個啫喱杯o既份量,內裡有啲芒果粒有柚子,質地唔太杰身,味道亦唔太甜.
泡芙,外面亦脆脆地,但由於雪o左好耐,內裡o既雪糕係硬晒.

益力多紅豆糕,益力多較得唔太酸,紅豆夠腍,兩樣黐埋都唔錯.

我冇食到o既有:唔知咩pizza,燒魷魚鬚三文魚壽司,唔知咩卷,燒秋刀魚,炸軟殼蟹,豬扒拉麵,串燒雞腎.

味道係3.5分
2014-02-15
$165.00 (晚餐)
芝士魚丸
  • 甜蝦刺身
  • 炸豆腐
2014-01-20 8466 瀏覽
坐下後先來了刺身拼盤,要吃完一半後才能order其他食物,但拼盤內的刺身質素並不理想,有些還很零碎。甜蝦不新鮮; 希靈魚有苦味; 三文魚又薄又淡,但在食物中已算不錯了。燒物中的賣點一口牛小如尾指甲,伴碟的薯粒竟比牛肉粒大得多。 燒牛柳中間又血紅一片且醃味太重。燒三文魚骨腩太多油又沒有肉。天富羅太多油,油味又重。 多春魚和軟殼蟹算是較好的了,老毛病:太多油兼脆漿厚。 炸蠔淡而無味,但已算不錯了。沙律零碎如伴菜,獨家的綿花乳酪沙律味如塑膠,真不知如何創造出來的。比較好的食物有腐乳生菜; 清酒煮蜆雖無酒味又有沙,但已是“上品”了;雞翼也不過不失;洛神花梳打除太甜和味道稍假外算美味了。令人沮喪的日式放題!

令人沮喪的日式放題!
2014-01-17