2022-06-03 4123 瀏覽
因為海港城有coupons,食市有折扣,所以選八月居飲茶,但今次給我感覺就一般般,由其五香牛什好似煲了幾日的隔夜餸又咸又霉身,蝦腸的蝦仁蒸過火好嚡又硬,其餘义燒包和燒賣正常但不是有水準,不知是否有折扣就將貨就價,点心水平就好一般。另外服務員態度就要改善,基本為客人加茶水,都不會主動,需要叫幾次才做但好不願的,雖然帶上口罩但都感覺到他們不友善的態度。其實這間八月居價格都略偏高,就算有折扣亦不會太便宜,但如果食物質素和服務好我願意付高價些,起碼覺得物有所值,希望佢地能改善一下。

2022-05-19 3061 瀏覽
今日滿心歡喜想去城中鴨子🦆食嘢🥲 點知😫1830就:『輪候額已滿,取票服務暫停』我真係崩潰咗🥺 我琴晚已經諗定今晚食乜🥺唯有去八月居🥺 海港城coupon嘅驅使下,又係一次任嗌😎 慢烤脆香茶燻鴨 半隻 $198 - 好高質,食得出心機時間嘅味道,但荷碟餅(夾住舊肉嘅蒸包)得4塊,唔太合理炙燒松露黑豚肉 $198 - 可能因為自己好中意食黑松露,所以覺得呢嗰特別好食,加上佢嚟到再燒一燒更香口🥳加拿大龍蝦肉炒鮮奶 $198 - 技巧之作,相對來講都叫多龍蝦肉,炸鮮奶下面有啲炸物墊底,⼀齊食會令嗰口感更好😎 更有咬口🤩 龍蝦汁泡鴛鴦岩米飯 $168 - 嗰龍蝦汁🦞好濃郁😋 用熱鍋上再落湯/汁,啲飯又熱又好食🥰菠蘿咕嚕肉 $128 - 做到拔絲效果,皮外脆內軟是有技巧的,擺咗15分鐘後再食都keep到,好難得🥰夢幻紫羅 $68 - 一杯有薄荷、青檸、青桔、金柚、紫羅蘭同梳打嘅飲品真係幾好飲,我仲估唔到未洗叫待應嘅情況下佢主動識幫我拎4隻杯❤️ 仲問我係咪要影咗相先,好貼心嘅❤️ 呢嗰係上咗年紀,有啲白頭髮嘅叔叔,如果佢有掛名,我一定寫信讚佢😍同埋經理幫我落單時,同我講聲因為環保問題冇乾冰😂 如果嚟

唯有去八月居🥺 海港城coupon嘅驅使下,又係一次任嗌😎

夢幻紫羅 $68 - 一杯有薄荷、青檸、青桔、金柚、紫羅蘭同梳打嘅飲品真係幾好飲,我仲估唔到未洗叫待應嘅情況下佢主動識幫我拎4隻杯❤️ 仲問我係咪要影咗相先,好貼心嘅❤️ 呢嗰係上咗年紀,有啲白頭髮嘅叔叔,如果佢有掛名,我一定寫信讚佢😍同埋經理幫我落單時,同我講聲因為環保問題冇乾冰😂 如果嚟到我見到杯嘢飲冇乾冰,可能我會唔要😂 幾好😂

嘢食真係有啲喜出望外,但八月居啲服務真係唔係咁好,不過老實講都係睇人,有6個人理過我哋,2個係好,4個係唔好,例如入咗座之後叫咗兩個人開茶,應咗我哋都無拎嚟,落單時嘅態度好差,講完一味餸,諗住停頓下俾佢寫/入單,佢用好差嘅語氣:『講吖』叫我繼續講😅 其實如果係海港城食嘢就真係唔係好接受到咁了🥲 只可以講好嘅好好😂 差嘅喺鄉村酒樓都不如😅

埋單$1163.8都值嘅,減埋coupon係超級抵,但服務態度真係有待改善🥺

#八月居 #其實嘢食味道好 #尖沙咀 #廣東道 #服務質素唔好都會流失客人 #海洋中心 #希望公司正視呢個問題 #海港城 #muji隔離
用餐優惠
現金券
  • 慢烤脆香茶燻鴨
  • 炙燒松露黑豚肉
  • 加拿大龍蝦肉炒鮮奶
  • 菠蘿咕嚕肉
  • 夢幻紫羅
2022-05-10 2128 瀏覽
朋友有張卡,有6折優惠,就試試這間高級餐廳站,這裡環境很高級,地方也很大,很舒服窩燒素珍菌,好多平時沒有食的菇,食左都唔知係咩菇,睇返餐牌先知個名,亦膠耳、白玉木耳、羊肚耳,不過總之好味就得花膠絲竹笙繪仿翅,忘記影原圖,但剛好足夠盛滿6碗,很好飲,而且很足料,每啖都有很多料,充滿口感花菇扣鵝掌,這個很多醬汁,很濃很好味我們+多一碗飯一起食,成個飯都充滿汁,很好味這裡食物質素很好,不過就算有6折,我都覺得偏貴
朋友有張卡,有6折優惠,就試試這間高級餐廳站,
這裡環境很高級,地方也很大,很舒服

花菇扣鵝掌,這個很多醬汁,很濃很好味

我們+多一碗飯一起食,成個飯都充滿汁,很好味

這裡食物質素很好,不過就算有6折,我都覺得偏貴
2022-05-09
2022-04-25 2178 瀏覽
每次嚟八月居一定會叫海哲球點知今次嚟竟然話晚市冇提供但叫set嘅話個set就會有每人兩舊見啲餸都岩食 又唔洗諗食咩好咁就叫咗呢個「龍蝦套餐」~前菜有4款🔸海哲球。乳豬。鮑魚。鴨舌海哲球唔洗講 係唯一嚟食嘅原因🤣鮑魚都好夾口 少少酒味 幾清新乳豬略肥 但皮都十分之脆鴨舌cm唔到因為我唔食🤣🔸龍蝦仿翅湯唔會太咸 都好多龍蝦肉🔸蒸龍蝦肉質唔夠爽有啲偏林可能唔太新鮮?麻麻地🔸北海道元貝呢個有驚喜!炸得好香口但唔油膩~🔸花膠扣鵝掌花膠幾厚身 唔錯🔸鮑魚荷葉飯好香荷葉味,又唔會太大份好味嘢食貴精不貴多🤣套餐仲包埋甜品同餐飲甜品:🔸燕窩杏仁茶🔸楊枝甘露可以揀白酒,整體嚟講真心抵食!
每次嚟八月居一定會叫海哲球
點知今次嚟竟然話晚市冇提供
但叫set嘅話個set就會有每人兩舊
見啲餸都岩食 又唔洗諗食咩好
咁就叫咗呢個「龍蝦套餐」~

前菜有4款
🔸海哲球。乳豬。鮑魚。鴨舌
海哲球唔洗講 係唯一嚟食嘅原因🤣

肉質唔夠爽有啲偏林
可能唔太新鮮?麻麻地

🔸北海道元貝
呢個有驚喜!
炸得好香口但唔油膩~

🔸花膠扣鵝掌
花膠幾厚身 唔錯

🔸鮑魚荷葉飯
好香荷葉味,又唔會太大份
好味嘢食貴精不貴多🤣

套餐仲包埋甜品同餐飲
甜品
🔸燕窩杏仁茶
🔸楊枝甘露

可以揀白酒,整體嚟講真心抵食!

• 前菜
2022-01-21 2660 瀏覽
一點多去排隊2:45才有枱,門口小姐好冇禮貌,叫我哋掃安心出行,我哋話掃咗,跟住好冷咁叫我哋直入去,裏面啲員工可能做得太忙,又好冇禮貌,好多點心都冇,佢哋話落單都唔知,要等廚房通知才知,我們改點心,侍應姐姐說不要打亂她思緒,要等她搞掂其他單,才會接我們改的點心。
2022-01-11 2025 瀏覽
元旦日約了好朋友去尖沙咀看燈飾, 到了晚飯時間才找餐廳, 結果找到海港城 八月居, 不用等位, 於是決定在此吃晚飯.看過餐牌,有散叫菜式和套餐多款, 都幾吸引.  我們四位選了超值共享宴$1, 548,  套餐包括有白雪燕窩燴龍蝦湯,  龍蝦湯味好濃郁.慢煮茶香鸭配荷叶餅.  賣相吸引.  用木盤子盛載.茶燻鴨, 已去骨, 鴨肉有茶燻味, 好食.   用荷叶餅包著食, 真滋味.   鮑汁扣原隻花膠    厚切的花膠, 膠質豐富.   鮑汁鮮味濃郁, 冬菇也好味. 份量足.香茅炆原條海斑:熱騰騰用瓦鍋上檯.   魚肉滑, 肉質嫰又入味.翡翠苗上湯浸瑤柱.  吃得健康.炒飯, 用上蟹稃及蛋,  好滿意.套餐無甜品.   我們最後加了四碗, 燕窩杏仁茶,  滿滿的燕窩配上濃郁的杏仁茶, 香滑又順口. 價錢中肯, 食物 OK.  會再來.
白雪燕窩燴龍蝦湯,  龍蝦湯味好濃郁.
慢煮茶香鸭配荷叶餅.  賣相吸引.  用木盤子盛載.
香茅炆原條海斑:熱騰騰用瓦鍋上檯.
魚肉滑, 肉質嫰又入味.
翡翠苗上湯浸瑤柱.  吃得健康.
炒飯, 用上蟹稃及蛋,  好滿意.

價錢中肯, 食物 OK.  會再來.
  • 鮑汁扣原隻花膠
2021-12-19 2029 瀏覽
八月居係開咗好耐,但係第一次黎食。 環境裝修靚,坐得舒服,寬敞。但服務令人意外的普通,明顯樓面人手不足。叫張bb櫈,要自己搬走原本既櫈去換張bb櫈,因坐既係2張4方枱喺一個corner,個位係要抬張櫈入去埋邊,要客自己搬,喺海港城,係預計唔到。點心燒味方面,都有著高質素,燒鵝價錢實惠,皮脆,肉仲係暖的。 叉燒就半肥瘦,有咬口,2款都值得推介。其他點心都正常水平的味道,係咖哩魷魚個汁略為杰了點。但點了咁多野食,只係人均150,喺海港城算係平。

其他點心都正常水平的味道,係咖哩魷魚個汁略為杰了點。

但點了咁多野食,只係人均150,喺海港城算係平。
2021-12-18
2021-12-03 1740 瀏覽
鍾意八月居坐得舒服,服務大致都係親切殷勤,不過今次去有小小插曲,可能近排有商場coupon人流多咗,經理心情欠佳兩次加水茶壼放落枱時都會傾水而出,倒瀉水一啲都唔知,話佢都無講句唔好意思,好在無淥親,佢可能要再培訓或者放下假先得。食物質素保持水準,茶燻鴨好好味,連骨都入哂味。肉鬆脆魚皮,有咸蛋黃加肉鬆已經夠惹味再加上魚皮非常酥脆,可以一個人食兩碟。龍蝦汁泡駌鴦岩米飯,龍蝦湯上枱先加上岩碗,所以特別香,鮮味特別出。十年陳釀花雕雞,以為係凍食原來係熱食,真係大鄉理花雕汁好香,好濃,可惜雞肉入唔到花雕味,肉質尚算滑。

食物質素保持水準,茶燻鴨好好味,連骨都入哂味
。十年陳釀花雕雞,以為係凍食原來係熱食,真係大鄉理
花雕汁好香,好濃,可惜雞肉入唔到花雕味,肉質尚算滑。

• 龍蝦汁泡駌鴦岩米碗
  • 生菜包乳鴿崧
  • 酒香醉鴨利
  • 椒鹽豆腐粒
2021-12-01 1264 瀏覽
最近見到八月居推出咗本地優質沙巴龍躉孖寶🤩$198就有兩食!我梗係要去試吓啦😋🥦翡翠炒龍躉班球大大件既龍躉好鮮甜嫩滑,尤其係個充滿骨膠原同埋好有彈性既魚皮,實在太好味了😋🖤黑蒜粉絲蒸龍躉呢個做法都幾特別,黑蒜嘅香味好突出,龍躉蒸得啱啱好,肉質超滑!底層仲有粉絲索盡晒啲精華,超正呀!近期都好流行新豬肉,一樣咁好味又健康所以我哋都試咗幾款。🥬生菜包素肉崧賣相好靚,新豬肉配埋啲脆脆米粉菇粒,再用生菜包埋一齊食,好味程度拍得住豬肉呀!🤍銀絲粉絲蒸素肉崧粉絲上面有腐皮同埋新豬肉,每一啖口感層次都好豐富,啱晒鍾意食粉絲嘅我😋🍑蜜桃糖醋小丸子酸酸甜甜嘅炸素肉丸,仲有粒粒爽甜口感,伴菜蜜桃賣相靚又好味!👍🏻極品醬油炒飯呢個炒飯好惹味,每粒珍珠米都粒粒分明咁被秘製極品醬油包裹住,炒飯裏面仲有粒粒姜蔥蓉,啱晒而家咁凍嘅天氣可以暖暖胃!

🥦翡翠炒龍躉班球

🖤黑蒜粉絲蒸龍躉

近期都好流行新豬肉,一樣咁好味又健康所以我哋都試咗幾款。

🥬生菜包素肉崧

🤍銀絲粉絲蒸素肉崧

🍑蜜桃糖醋小丸子

👍🏻極品醬油炒飯
✨錢價大眾化 好食之餘又坐得舒服✨行到海港城好多間都食過, 同屋企人食飯又想食下中餐,就揀左八月居食。好耐無食過,上一次好似已經係4,5年前😂 唔知變成點呢?~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🔷肉鬆黃金脆魚皮大大塊嘅魚皮充滿咸蛋黃同肉鬆,非常邪惡,又好鬼好食wo! 肉鬆增加左口感而且吸左蛋黃嘅油令魚片會乾身d 無咁易淋左!🔷洛神花黑豚骨酸酸甜甜好開胃,特別係食完炸魚皮之後。 佢同咕嚕肉做法一樣,但係佢比較甜d 同埋佢用黑豚肉,令肉香味更濃。🔷十年陳釀花雕雞一打開煲蓋勁香花雕酒味! 原本我以為係凍食😂😂隻雞煮得好滑一d 都唔鞋! 平時少食雞皮今次我都食埋!我同屋企人食唔晒,打包拎走第二日帶飯凍食都一樣咁好味!值得一試!🔷加拿大龍蝦肉炒鮮奶龍蝦肉爽口彈牙,龍蝦肉唔係得1,2舊,每嗒都有肉!而炒鮮奶做得香軟滑溜,多重口感集於一身。另外一提,員工嘅態度一般,而速度較慢😅~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~👅味道 🌕🌕🌕🌗🌑🌻環境 🌕🌕🌕🌑🌑🐋服務 🌕🌕🌕🌑🌑👛抵食 🌕🌕🌕🌗🌑🔄回頭率 70%~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~📍 八月居 (海港城) (尖沙咀)
✨錢價大眾化 好食之餘又坐得舒服✨

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
🔷肉鬆黃金脆魚皮

🔷洛神花黑豚骨

🔷十年陳釀花雕雞

🔷加拿大龍蝦肉炒鮮奶

另外一提,員工嘅態度一般,而速度較慢😅

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
👅味道 🌕🌕🌕🌗🌑
🌻環境 🌕🌕🌕🌑🌑
🐋服務 🌕🌕🌕🌑🌑
👛抵食 🌕🌕🌕🌗🌑
🔄回頭率 70%
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
📍 八月居 (海港城) (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城海洋中心4樓401號舖

📞 29920232

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
🔰新手廚娘👩🏻‍🍳試食員👩🏻‍🏫
純分享
不定期更新
2021-11-25 772 瀏覽
好耐冇一家四口食飯了!難得仔仔早放學,就一家大細近近地去尖沙咀「八月居」食個飯!我哋點咗四人套餐,有齊5餸1飯!四人套餐菜式 :🧆蜜桃糖醋小丸子〰️仔仔嘅最愛,佢好鍾意糖醋汁,所有食物配糖醋汁,佢都會清晒一碗飯😂而呢個小丸子仲要做到脆脆嘅外皮,內裡肉丸係軟軟的,比糖醋骨易吃,啖啖肉😋小朋友食啱晒!
🥗銀絲鮮竹蒸素肉崧〰️仔仔就好鍾意食粉絲,啲汁煮埋連鮮竹,入晒味落去,真係會食唔停!🥬生菜包素肉崧〰️呢個老公就比較喜愛,crunchy嘅生菜放埋素肉崧包住食,食多2件都唔會心虧!而素肉崧更係我呢期最啱食啦!
🐟翡翠炒龍躉球 配 黑蒜粉絲蒸龍躉頭腩 〰️呢個絕對係我喜好!因為我要乖乖食,而魚係減磅人士嘅佳拍檔🥰「本地優質龍躉」切到夠一寸厚,細膩嫩滑、炒出嚟唔會散,又唔油膩👍🏻帶到上等鮮味、口感豐富!用本地優質龍躉頭腩夠啖啖肉、仲有佢充滿骨膠原嘅厚厚魚皮,香綿軟滑🤤🤤蒸出嚟嘅魚油鮮香,相配黑蒜嘅獨特香氣,可以令魚肉口感更滑之餘,可令黑蒜多一份層次感!無得輸😋🍘極品醬油炒飯 〰️炒飯炒得粒粒分明,而且食到香蔥同薑粒嘅味道,令呢個冬天帶嚟暖笠笠感🥰最後甜品食埋楊枝甘露同杏仁茶,楊枝甘露裡面加咗球芒果雪糕,好

我哋點咗四人套餐,有齊5餸1飯!

四人套餐菜式 :

最後甜品食埋楊枝甘露同杏仁茶,楊枝甘露裡面加咗球芒果雪糕,好配!而杏仁茶唔會太甜,又夠滑,真係好完滿!
2021-11-02 1345 瀏覽
為左要6人一台,都無咩選擇。大多都係酒樓,所以今次去左海港城美心旗下的八月居,同埋最緊要梗係要用埋海港城coupon la,門口都好嚴謹要對晒針卡同安心出行先俾我地六人一台,佢俾左張大台,應該係十二人台黎。野食比較細碟我地叫左好多,叫左黃金炸魚皮,但感覺上唔係即叫即炸,黎到都唔夠熱,叫左黃金豆腐,呢個反而比起炸魚皮好食d,仲有咕囉肉,不過不失正常合格,叫左咸魚雞粒豆腐煲,幾好送飯,惹味,仲有燒味都係有保證的,差燒好食,叫左半隻雞都唔錯,幾滑
2021-11-01
2021-10-28 1229 瀏覽
有coupon $200-$100,星期日同屋企人黎飲茶,好彩有得上網拎定飛!叉燒,都幾多,但係比較瘦唔錯幾好正常呢個就差左D人手唔係好夠..叫人加水都要舉幾次手。半價黎抵食!

叉燒,都幾多,但係比較瘦

唔錯

幾好

正常

呢個就差左D

人手唔係好夠..叫人加水都要舉幾次手。半價黎抵食!
2021-10-17 1157 瀏覽
兩人晚餐點了乳豬半隻四百幾蚊,樟鴨半隻,菜苗,豆腐,共四餸,首先所有菜都唔熱,乳豬唔脆,醬料要叫先俾你,豆腐炸嘅都唔熱,粉漿有啲厚,菜苗味道ok係只係微微暖,鴨味道還可以,全晚最熱只有跟鴨上嘅包,似係即蒸,上菜無次序,上晒豆腐,菜,差不多食晒先上兩碟肉,埋單9XX, 我可以話廣東燒味嘅乳豬好食過佢囉。食一模一樣嘅嘢,响第二度食應該五百內,算,體驗完,無下次。
2021-10-09 1053 瀏覽
貨不對板,明明圖片夢幻紫蘿是有乾冰煙幕效果,來到都吾出聲。投訴後竟然話因為環保就走左去。竟然當沒事情發生,你如果真環保就問客人是否需要乾冰,不是當你無需要。成間野都吳系做生意,人地要這個是要有煙幕效果,你沒有我叫來幹嗎?你估你個飲品真係好好味?
2021-10-09