中午時間竟然整間店冷冷清清,叫了豬扒包,蛋塔等,味道一般,作為一間頗出名的老店竟然只收現金,食物不好吃又貴,看到說好吃的食評令人有被欺騙的感覺,用餐期間還有蟑螂在旁走來走去,嚇!衛生實在有夠差,不會再來,也會叫朋友不要來!
中午時間竟然整間店冷冷清清,
叫了豬扒包,蛋塔等,
味道一般,
作為一間頗出名的老店竟然只收現金,
食物不好吃又貴,
看到說好吃的食評令人有被欺騙的感覺,
用餐期間還有蟑螂在旁走來走去,嚇!
衛生實在有夠差,
不會再來,也會叫朋友不要來!
2019-09-09
2019-08-26 816 瀏覽
地道的澳門口味,座位緊湊,人聲鼎沸,能感受到濃烈的茶餐廳的氛圍。葡撻必點,熱氣騰騰,奶香四溢,用料豐富,吃一個便超滿足。豬扒包是明星,關鍵面包很是酥脆,皮酥內芯軟。奶茶無可挑剔,入喉順滑,過後茶味縈繞。咖喱牛腩也很正,咖喱味很濃郁,帶著開胃的辣味,與泰國香米是絕配。
2019-07-31 652 瀏覽
去接老公收工當我地仲煩惱緊食咩嘅時候好似好耐都冇食過澳門茶餐廳啦喎咁我哋兩個就決定食呢間唔知點解突然間想食米粉河粉嗰啲所以嗌咗個魚蛋魚片河而老公呢就叫咗個招牌湯通粉嘅番茄豬扒通心粉老公個豬扒湯湯底都幾惹味個豬扒仲好林,而且仲有午餐肉同火腿仲有蛋添😱😱😱咁多配料嘅搞到我勁後悔叫咗個咁清嘅魚蛋魚片河試左老公一啖之後我個個河粉完全失色😫不過我嗰啲魚蛋同魚片都好彈牙嘅只不過個湯底相比起淡左少少啫😅總括來講都冇咩點退步到👍🏻保持到
去接老公收工
當我地仲煩惱緊食咩嘅時候
好似好耐都冇食過澳門茶餐廳啦喎
咁我哋兩個就決定食呢間
唔知點解突然間想食米粉河粉嗰啲
所以嗌咗個魚蛋魚片河
而老公呢就叫咗個招牌湯通粉嘅番茄豬扒通心粉
老公個豬扒湯湯底都幾惹味
個豬扒仲好林,而且仲有午餐肉同火腿仲有蛋添😱😱😱咁多配料嘅
搞到我勁後悔叫咗個咁清嘅魚蛋魚片河
試左老公一啖之後我個個河粉完全失色😫
不過我嗰啲魚蛋同魚片都好彈牙嘅
只不過個湯底相比起淡左少少啫😅
總括來講都冇咩點退步到👍🏻保持到

2019-07-26
2019-06-18 706 瀏覽
話說某週末,我行開尖沙咀見肚餓就是旦入左去,叫左兩個葡撻,一個豬扒包同奶茶一杯。 飲品就無野好講都係咁,豬扒包都算普通,最嬲係兩個撻,一黎已經係凍嘅,咬落去,個皮係淋嘅蛋無味嘅。 埋單多謝$79, (好啦我認我蠢無睇價錢) 結論係,以後食野前睇清楚先
今日香港人集氣撐香港,辛苦完一輪過海返屋企,為求恢復元氣就點都想食正茶記,好過食乜記麥記。入到去澳門見到咁多香港人都共勉之,就咋咋淋搵個靚位坐低嗌飯食。前後兩后一王,其中一后要去方個便,我兩公婆就叫阿妅落單,兩碟飯加三杯嘢飲,叫完一杯檸茶一杯奶茶,就叫阿姐加多杯奶茶,阿姐一句神回「兩個人咪一杯檸茶一杯奶茶囉」咁都好意更正返佢前後三個人,一檸茶兩奶茶,阿姐嘅率直就話我哋好得兩個人坐喺度...難度叫嘢都要齊腳坐低先嗌得?都算... 阿姐行開一步,眼見原支樽仔絲襪奶茶好吸引就叫姐姐改單,一檸茶一奶茶一絲襪奶茶,姐姐都好好人話無問題。人多等咗四個字都見未有嘢飲到,就催催阿姐,一催就一檸茶兩奶茶一拼送上,士應大佬仲快手放低閃人,叫停佢話送錯嘢就望你一望,眼神回應。無奈我唔識解讀,亦用言語同佢connect唔到...只好同返落單阿姐講,阿姐神回一句「哦」就收返杯奶茶,過咗兩個字就回返樽絲襪仔俾我,堅好飲👍食物質素都好掂,最後因為要趕車,兩飯三飲成為$248,因覺得差無幾就照俾走人。最尾老婆問到幾錢,答佢$248,老婆就覺得好古怪...海鮮炒飯$80,焗豬飯$76,凍檸茶$23,凍奶茶$23,樽仔絲
最尾老婆問到幾錢,答佢$248,老婆就覺得好古怪...海鮮炒飯$80,焗豬飯$76,凍檸茶$23,凍奶茶$23,樽仔絲襪奶茶$26...但總共收咗$248...
呢個故事教訓我哋埋單要check單🥴
2019-06-16
$80 (宵夜)
2019-06-02 362 瀏覽
作為一名健身教練, 幾粒五香肉丁又算得d咩呀。港式茶記早餐係我至愛, 必定要係全餐, 即係要有蛋/腸/餐肉/火腿 多士/包類 粉麵 奶茶/咖啡 咁先叫做全餐, 缺一不可, 如果唔係個早餐就會好似好唔滿足咁。今日上完第1堂早堂之後就到下晝先有野做, 買個早餐番屋企嘆下做下自己野啦, 澳門茶餐廳, 近幾年已經變左遊客打卡熱店, 晏晝同夜晚都係人頭湧湧, 早餐時間就少d人但對比起其他鋪明顯人流較多! 食物方面值得提既係杯奶茶濃香又滑, 我10次有8次都係配奶茶, 另外佢既包類就唔係多士而係奶油豬, 都唔錯但係牛油就有d姑寒次次都係得少少係中間~ 腸蛋就正常野啦, 五香肉丁米只係個人情意結中意食, 而佢肉丁比個份量都好合理既! 40蚊有找, 快靚正
作為一名健身教練, 幾粒五香肉丁又算得d咩呀。
港式茶記早餐係我至愛, 必定要係全餐, 即係要有
蛋/腸/餐肉/火腿
多士/包類
粉麵
40蚊有找, 快靚正

10 分鐘 (外賣自取)
早餐
2019-05-11 325 瀏覽
話說小妹係撻類嘅粉絲,無論係葡撻、蛋撻、椰子塔都咁鍾意食阿媽今日去開尖沙咀行街,見到澳門茶餐廳嘅葡撻,梗係整返打返黎拎屋企人喇講真澳門茶餐廳嘅葡撻真係唔平,十蚊一個細細個嘅葡撻,比起某大型連鎖店都貴成三蚊咖貴就貴啦,最緊要係好食啫<葡撻$10> (好味:2.5/5) (抵食:2.5/5)講下個賣相先啦,黃澄澄嘅蛋黃,都有少少黑色嘅焦糖燶,賣相係幾吸引嘅食落去嘅味道又點呢,唔。。。蛋黃蛋咪唔出,好淡小妹鍾意偏甜嘅葡撻,但係澳門茶餐廳嘅葡撻食落一啲都唔甜,都唔知係好定唔好,不過唔係好啱小妹口味最後講下個酥皮,小妹覺得個酥皮一啲都唔夠酥脆,唔知係外賣嘅關係,但係本身個皮嘅問題,下次有機會都係堂食試吓先

話說小妹係撻類嘅粉絲,無論係葡撻、蛋撻、椰子塔都咁鍾意食
貴就貴啦,最緊要係好食啫

<葡撻$10> (好味:2.5/5) (抵食:2.5/5)

食落去嘅味道又點呢,唔。。。蛋黃蛋咪唔出,好淡

2019-04-05 521 瀏覽
每次到尖沙咀,我都會去澳門茶餐廳食野,呢個菠蘿油和奶油豬仔包同黎到真係同menu相差唔多一樣,真係好掂丶好好味,牛油雖然好肥好肥但好正。之後飲咗個奶茶,又係好夠味,大家經過尖沙咀就一定要試試啦。
2019-04-03 356 瀏覽
乐道上的这家澳门茶餐厅开了很多年了,多年前作为游客到香港的时候就来过,那会儿印象还不错,现在真是越来越差了。澳门的大多数店服务还是不错的,到了香港就总是差点意思,这家店都说是赌王老婆开的,做的还是传统茶餐厅的东西,点了蛋挞和澳门炒饭。上菜是真心慢,等的人有点焦急,蛋挞没多好吃,还不如泰昌饼家之类的。炒饭的味道还可以,分量也还不错,如果觉得味道淡的话自己加点调料。服务态度实在不行,算是比较差的,特别是用餐高峰期的时候。

服务态度实在不行,算是比较差的,特别是用餐高峰期的时候。
2019-02-22
  • 葡挞
2019-01-20 769 瀏覽
外賣豬扒包,收銀問食咩時態度已不耐煩,我問價錢時收銀用極悔氣態度話$31雖然受氣又有啲貴,但因為當刻好肚餓又未食過,都照要拎到單時先發現,原來豬扒包只係$28,多出嘅$3係服務費!首先茶餐廳收加一已經係新聞;第二環境污糟嘅茶餐廳、態度惡劣嘅職員,請問有咩資格收服務費?第三外賣仲收加一服務費,其他更貴嘅餐廳都冇,你竟然夠膽靜雞雞加落去,將總價當係食物原本嘅價錢報俾人🤷🏻‍♀️最差係,個豬扒包唔好食🙄包面係脆,但豬扒唔夠juicy,洋蔥係乾的...成個口感勁乾🤦🏼‍♀️你好啲態度再收我外賣加一,我條氣都順啲吖😑完全淨為錢,冇考慮食客嘅感受同食物嘅味道有大把其他茶餐廳整得更好,價錢更平為個名去食係貼錢買難受為食物去食更加背脊骨落
雖然受氣又有啲貴,但因為當刻好肚餓又未食過,都照要
拎到單時先發現,原來豬扒包只係$28,多出嘅$3係服務費!

首先茶餐廳收加一已經係新聞;

最差係,個豬扒包唔好食🙄

你好啲態度再收我外賣加一,我條氣都順啲吖😑
完全淨為錢,冇考慮食客嘅感受同食物嘅味道

有大把其他茶餐廳整得更好,價錢更平
為個名去食係貼錢買難受
為食物去食更加背脊骨落
外賣自取
2019-01-08 550 瀏覽
當日放學,特登去食豬扒包。首先好多人排隊,雖然唔代表1定好食。豬扒包首先個包好硬,唔係太好食。其實豬扒炸得好多油,油淋淋其實要改進係一定可以。另外葡撻都還可以。只係覺得麵粉好多,雞蛋落好少。個樣嘢都有進步空間。
當日放學,特登去食豬扒包。
首先好多人排隊,雖然唔代表1定好食。
豬扒包首先個包好硬,唔係太好食。
其實豬扒炸得好多油,油淋淋
其實要改進係一定可以。
另外葡撻都還可以。只係覺得麵粉好多,雞蛋落好少。
個樣嘢都有進步空間。
2018-12-24 438 瀏覽
突然想食澳門菜就去左呢間,不過呢間野食一般,價錢唔平,同成間野好多遊客😅。兩個人嗌左個葡國雞飯(雞唔滑,味道一般),黑椒燒鴨例牌(呢個幾好食嘅),同一支冰鎮奶茶(正常味),埋單連加一每人都要百三,呢個價可以有更好嘅選擇,應該無下次。
2018-12-22 285 瀏覽
朋友們坐飛機途經香港,晚上去了尖沙咀購物之後叫我带佢地去食好味又經濟的港式菜,剛考途經這裡,朋友被餐廳外麵包店的波蘿油吸引而進去用餐,想不到這裡也有很多港東菜,我們點了招牌咖哩牛腩飯,葡式骨香魚炒麵,葡撻,菠蘿油, 及冰鎮奶茶品嚐,菠蘿油可能擺放了一段時間,所以比較硬身,冰鎮奶茶口感幼滑而其他的食物味道一般
  • 葡撻
2018-12-11 233 瀏覽
今晚只係想睇戲前同蝦子餅食個快靚正嘅茶記,隨便唔做research就走左入去呢間,非茶記價格亦非茶記菜牌嘅所謂茶餐廳!裡面無任何常餐、快餐或晚餐,只有非一般價錢嘅小炒同海鮮美食,十足一間海鮮飯店咁嘅樣!不過又無飯店嘅服務!坐低叫左個炒飯同咖喱牛腩飯,飲品另計!個伙計仲問我地要唔要個炒蟹或瀨尿蝦?what?黎茶記要叫呢D嘢?我一句no thank you,佢就馬上黑面轉身離開!唔明白點解黎茶記就要食避風塘炒蟹又或者椒鹽瀨尿蝦之類嘅菜色?食完兩個飯加兩杯奶茶,埋單要兩百幾銀!以後唔駛旨意本夫人再黎!
2018-12-10
  • 豬扒包
2018-12-05 354 瀏覽
呢日下午茶時段約左個多年冇見嘅外地朋友係尖沙咀見面,因為佢唔係好熟路,我哋就約咗喺澳門茶餐廳見面。茶餐廳格局,餐廳入邊坐咗唔少遊客。揀咗個澳門地道茄腩湯通粉 ($38) 配熱澳門即磨咖啡 ($21)。茄腩湯通粉先上,湯底蕃茄味濃郁,牛肉粒有牛味,只係咬落會有少少韌,通粉就軟身咗少少,不過整體依然好食。熱澳門即磨咖啡,味道唔錯,口感一般。整體嚟講,呢度嘅嘢食味道都ok,只係感覺上有少少貴,可能係地段嘅關係啦!

茶餐廳格局,餐廳入邊坐咗唔少遊客。

熱澳門即磨咖啡,味道唔錯,口感一般。