2015-03-02 3137 瀏覽
星期六,當然要鬆一鬆,選擇了飲茶當午餐,黎到因為正值新年,當然人人笑容滿面環境乾淨,電視大開,因為我是一個標準電視迷,所以有電視的話,我會加分因為看漏了山葵二字...咸水角加上山葵...一個字,,,怪......外圍煎得香脆,不會太厚身,可以一試因為對蝦類敏感,所以去酒樓想找沒布蝦的燒賣..但可惜很小有賣...但不要緊~這款朋友話蝦隻彈牙,但蝦隻較細小都是一般...個皮有點厚..一碟只有6件細小的魷魚...味道是很普通....下次未必再來了

山葵咸水角
煎薄撐
外圍煎得香脆,不會太厚身,可以一試
豬肚燒賣
但不要緊~這款朋友話蝦隻彈牙,但蝦隻較細小
叉燒腸粉
都是一般...個皮有點厚..
醬爆魷魚
一碟只有6件細小的魷魚...味道是很普通....

下次未必再來了
2015-02-28
2014-09-27 3481 瀏覽
這夜是提前吃的中秋晚餐, 由於近年已經再無人願意負責十多人的一餐飯的重担再者食物原材料月月高昇, 在家煮比在外面吃平易的概念已不覆再, 因為在家用的材料通常會用上好一點的亦即是貴一點的食材, 份量通常亦會預備多一點, 在大家都不願意多吃的大環境底下, 可能酒樓的菜式份量會細一點但反正大家都唔願意多吃的前提下, 為何不可? 而且大家都食慣咗酒樓味粉的味道了, 沒有了那些味道可能大家都會感覺怪怪的, 但這樣的飲食習慣對於新生代來說似乎被迫接受/習慣味精, 我會好奇再過多二十年香港人還有多少個家社會在家煮飯的呢?這一切都是從這裡開始種的”因”, 而我們這代人年紀老大後亦不可以投訴自己的子女連一餐飯也不會為自己入廚一次了, 因為”因”是我們自己種的!那夜來到尖東的鴻桃,已經有一段時間沒有來飲茶了, 當晚是一席酒席(全包宴)先來拼盤: 雖然只有一味义燒是燒味, 但义燒也算保持水準, 有肥亦有瘦的部份, 煙鴨胸是近十多年才出現在拼盤上的一道最慳工夫嘅菜式, 不過這裡入的煙鴨胸質素算是不錯的了, 沒什麼怪味,肉質亦相當軟熟咸甜適中, 肴肉通常好少失手今次也不例外, 鹵水豬耳絲另一個最慳成本之作,因為
先來拼盤: 雖然只有一味义燒是燒味, 但义燒也算保持水準, 有肥亦有瘦的部份, 煙鴨胸是近十多年才出現在拼盤上的一道最慳工夫嘅菜式, 不過這裡入的煙鴨胸質素算是不錯的了, 沒什麼怪味,肉質亦相當軟熟咸甜適中, 肴肉通常好少失手今次也不例外, 鹵水豬耳絲另一個最慳成本之作,因為這裏唔知有無用到一隻豬耳? 而一隻豬耳在街市賣$5! 中間放了些醃青瓜同海哲絲
拼盤
第二道菜是夏威夷果翠肉瓜炒迷你帶子雞柳, 每樣材料炒得時間掌握得很好,帶子是比平時正常size的一半, 雞柳都有唔少嘅, 透明獻汁亦是剛剛好份量, 唯 一缺點可能係上碟時候見粗疏之處, 顏色配搭的橙色只得一件甘荀片比較寡!
第三道菜是瑤柱絲汁煮金菇/草菇, 一個全菜蔬嘅蠔油汁, 傳統酒樓延席菜蔬類的菜式, 用上瑤柱絲汁基本上是無敵的了!
第四個是炸物菜式, 中間的是一個黑醋排骨, 黑醋汁做得稍稍甜, 而排骨肉質偏瘦所以有點點硬身, 另一個炸鮮奶同平時的一樣味道較淡只能吃那脆皮及那軟滑內餡, 先硬再軟的口感!但好多時會諗點解廚師唔再諗多少少在內餡加一點點子, 應該可以更多變化的!
第五道菜是杏汁豬肺湯, 湯的味道夠甜味豬內臟的氣味清得夠乾淨, 但杏汁份量不足致湯起不了沙, 只能是湯水而非湯汁!
第六道菜是北菇生菜炆鵝掌, 大北菇/ 大鵝掌/ 多生菜是這個菜的特色, 有點可惜的是大北菇/雪藏鵝掌都是無味的食材只能靠個汁帶出味道來,
第七道菜是清蒸大石斑, 這條魚size頗大, 但蒸的熟度算可以接受的, 厚魚肉位的肉雖則有點點硬實但簿的腩位的魚肉都保持到嫩滑嘅!
第八道菜是脆皮燒鴨, 皮夠脆, 肉都保持到Juicy, 皮下脂肪雖則有點厚但還是不錯的,
第九道是海鮮炒飯, 比較淡口嘅炒飯一個!
最後送上甜品: 紅荳沙, 甜味適中, 椰汁桂花糕做得挺好的, 只是椰汁同桂花共存的話,味覺上有點人格分裂, 好多時中式嘅糕點一般都是單一味道為主, 而廚師有時當然想做一點新意思但往往效果唔太理想, 今天這個在外觀上算是理想的了, 只是味覺上有點硬生生地放於一起, 相反西式的甜品比較容易溶合, 還有一個脆麻花是有水準的, 雖沒有新意!
2014-09-03
拼盤
2014-09-16 2817 瀏覽
好耐以前經過尖東廣場,見到門口有個姐姐介紹食物款式同價錢都合理因此早就想同屋企人一齊去試今次行經尖東搵野食,突然諗起佢,不如就試下啦環境感覺一般,雖然係夠闊落,但我地覺得有少少噏味……衛生情況一般,算係正常既服務……普通囉麻麻囉……我都唔知講咩好職員好似有點強勢,俾我地有少少不太好既印象不過送點心既姨姨都OK既,佢地會提你趁熱食之類炸魷魚鬚炸得香脆可口,沒有泛油滲油,膩感不大魷魚鬚沒有雪藏味,彈牙不韌,算是易嚼調味得宜,我自己會中意點喼汁,酸味再解膩一點:^)香蔥薄撐餅皮好薄身,煎得金黃酥脆,特別係邊位,薄脆香口中間部分軟糯帶香,唔會太黏牙,感覺不會過分膩滯蔥既份量都不少,食落有蔥香卻無青味,加上煎過既焦香,係唔錯既瑞士汁腸粉講真冇瑞士汁既香甜味道,同淨煎腸粉冇咩分別表面都有D配料既,感覺都係大方的腸粉煎後略脆,仲有少少焦位係微韌有咬口既,食落又幾香蒸牛肉餃孤陋寡聞,冇聽過呢種牛肉餃,其實係牛肉球但用餃子方式呈現牛肉餡既味道同牛肉球一樣,都係帶甜,滑身香口既餃皮薄透,沒有黏爛,幾好入口既牛柏葉牛柏葉感覺幾爽口,綿身稔軟蒸得幾香,幾入味,沒有怪味燒賣入面都有大粒蝦仁,彈牙算鮮美燒賣偏實身
好耐以前經過尖東廣場,見到門口有個姐姐介紹
食物款式同價錢都合理
因此早就想同屋企人一齊去試
今次行經尖東搵野食,突然諗起佢,不如就試下啦
感覺一般,雖然係夠闊落,但我地覺得有少少噏味……
衛生情況一般,算係正常既
服務……普通囉麻麻囉……我都唔知講咩好
職員好似有點強勢,俾我地有少少不太好既印象
不過送點心既姨姨都OK既,佢地會提你趁熱食之類
炸魷魚鬚

炸得香脆可口,沒有泛油滲油,膩感不大
魷魚鬚沒有雪藏味,彈牙不韌,算是易嚼
調味得宜,我自己會中意點喼汁,酸味再解膩一點:^)
香蔥薄撐

餅皮好薄身,煎得金黃酥脆,特別係邊位,薄脆香口
中間部分軟糯帶香,唔會太黏牙,感覺不會過分膩滯
瑞士汁腸粉

講真冇瑞士汁既香甜味道,同淨煎腸粉冇咩分別
表面都有D配料既,感覺都係大方的
腸粉煎後略脆,仲有少少焦位係微韌有咬口既,食落又幾香
蒸牛肉餃

孤陋寡聞,冇聽過呢種牛肉餃,其實係牛肉球但用餃子方式呈現
牛肉餡既味道同牛肉球一樣,都係帶甜,滑身香口既
餃皮薄透,沒有黏爛,幾好入口既
牛柏葉

牛柏葉感覺幾爽口,綿身稔軟
蒸得幾香,幾入味,沒有怪味
燒賣

入面都有大粒蝦仁,彈牙算鮮美
燒賣偏實身,唔會好粉,都係足料既
咬開入面係有D水分,唔會乾哂水
蒸蝦米腸

呢個真心好失望
食第一條都覺得還算正常
但之後一路食,有陣幾重濃既酸餿味……
講真好懷疑係咪變左,但唔想誤會佢,飲水清左清味蕾再食,依然如此
冇辨法,已經食左,唔想有爭辯,畢竟服務真係……一般
流沙包

餡料半流心,其實主要都係溏心
不過夠香口,蛋黃既味道香而不膩,加上有種微微起沙既質感好吸引
甜度不高,味道自然易入口
包既部分鬆軟,夠濕氣唔會乾硬難嚥
糯米糍

糯米皮煙韌軟糯,香甜既味道唔會太濃烈
灑上椰絲更是有椰香及脆口質感
餡料細滑,甜度適中,整體都配合到
順帶一提,呢度早午茶市點心八折優惠
星期一至五早市十二時半前離座午茶時段二時半入座再有八折
下午茶
  • 流沙包
2014-08-11 2356 瀏覽
第一次食,本身對佢無咩期望,雖然食評唔差,不過總係覺得中菜無咩太大特別,哈哈。訂左位唔使等啦!位置其實好方便,係金馬倫道尾就係! 入到去都係普通酒樓樣,但有個海景位,不錯啊!一行三人叫左3樣野。呢個好好食! 甜甜煎得好香脆的表面,肉嫩豆腐清淡得黎有啲口感,喜歡豆腐的朋友必叫普普通通地,無特別送的糖水,已經好少有酒樓送糖水,仲要唔係hea爆紅豆沙,即試。係南瓜西米露,個人很喜歡,不是太甜! 平日一圍係2040 咋,一家大細黎食幾好,位置又方便,隔離台開晒紅酒添 哈哈會再黎食,正
訂左位唔使等啦!
一行三人叫左3樣野。

呢個好好食! 甜甜煎得好香脆的表面,肉嫩

豆腐清淡得黎有啲口感,喜歡豆腐的朋友必叫

普普通通地,無特別

送的糖水,已經好少有酒樓糖水,仲要唔係hea爆紅豆沙,即試。係南瓜西米露,個人很喜歡,不是太甜!

會再黎食,正
2014-08-08
  • 蜜汁燒鱔
2014-04-13 4576 瀏覽
紅館演唱會前先飯聚,經驗所得在尖東一帶覓食總比都會商場裡好得多,雖然沒有什麼演唱會優惠,起碼不用人多多的擠迫在同一地方裡嘛,尖東區一於去易放姐姐主場的鴻桃酒家拿筷子。小型商場裡的鴻桃酒家位處最高佔地卻不大,此酒家熟客較多因而多有貴賓房,令本來不大的酒家看來更袖珍,在熟客之便咱們八人也佔十二人大桌,坐得好舒適呀!!喝著清香不澀有點水準的茉莉花之時,第一道琵琶鴨已經上場,只因熟客已打招呼的說:我們要八時前離開嘛!半隻份量的琵琶鴨如一般的有著甜甜乳豬醬味,這種中式醬料味道很難失手的,鴨皮仍是脆脆的,脂肪不多的不會太油膩,鴨肉不如燒鵝般厚,熱熱的鴨肉肉質不韌,有著甜甜乳豬醬調味下,轉眼已餘下吉碟一隻。這道烤鴨菜式令我想到今年同場的開年飯那道食味相若的北京填鴨,很少地方的片皮鴨連整隻鴨腿也奉客,這裡就有了,配上清爽青瓜條、濃味大蔥及香軟餅皮的片皮鴨也是同樣美味。另一道中式燒味--燒腩仔造型工整,皮肉分離的燒豬皮香脆可口,只是已去除燒肉中一向粗糙最鹹的底部肉質仍然稍鹹,最失敗還是帶有點豬臊怪味,不蘸芥末的我完全感受得到,實在大量地失分。姑姐hon想吃的口水雞,例牌份量也不算少,滿佈紅油的樣子的確有

琵琶鴨

燒腩仔
口水雞
姑姐hon想吃的口水雞,例牌份量也不算少,滿佈紅油的樣子的確有點嚇人,心口有個勇字的我們大無畏地進攻,以為很辣的辣汁麻比辣重,吃罷一件嫩滑又入味的厚肉雞件後口腔變得麻麻的,繼而口水狂流,名符其實的口水雞。
鴻哥齋煲
開年飯時那煲香氣襲人齋煲原來名為鴻哥齋煲,是晚再來鴻桃的主因就是為了重溫美味而來,從大大瓦煲份量改為例牌的日式沙鍋,震撼感當不能相提並論,連香味也不比大版本的中式瓦煲般吸引嚕。

如羅漢齋般有著粉絲、腐竹、鮮冬菇、草菇、蜜糖豆、木耳、珍珠粟米、髮菜及鮮百合等多款蔬菜,沒有太濃烈及如漿糊的芡汁煮成, 甜中有鹹的味道令各種蔬菜增添美味,只是上次更乾身及更香的齋煲實在太出色,今次的就相對失色了。
沙爹海鮮煲
相反另一款煲仔菜沙爹海鮮煲卻很出色,同樣加入粉絲,這鍋的粉絲更彈牙乾身,吸收香而不辣濃味沙爹汁後比厚肉花枝片、爽口蝦仁、鮮味帶子一眾海鮮食材更討好,快炒之下仍是爽脆的肥美銀芽平衡一下口感,真的好吃!
咕嚕肉
咕嚕肉靈魂甜酸汁調得甜酸得宜,醬汁不多的掛在每件炸豬肉上,沒有多餘醬汁可保持脆漿夠脆,只是用上如肉片的不肥豬肉口感實在稍薄,可以如以古方般如排骨般厚度的五花腩肉就好了。
薑汁炒芥蘭
薑汁炒芥蘭炒得油光閃閃,油水充足的芥蘭更顯翠綠,幼嫩芥蘭入口不苦無渣,算多薑粒炒得夠香卻沒有太重薑汁味。
蜜汁燒鱔
全晚唯一一道菜我不吃的就是這道蜜汁燒鱔,雖則不吃也覺得這碟燒鱔真的蠻好看。
桂花椰汁紅豆糕
快到要離場時間,跟熟客相熟的主任開始送上飯後甜品,整桌女生的飯局當然甜品愈多愈好,這方面要看熟客如何安排了。

一早已響鑼鼓會有的紅豆糕其實是桂花椰汁紅豆糕,比想像中更豐富的組合;以兩層不同甜糕組成的紅豆糕當然先試較清怡的桂花糕部份,晶瑩部份是滑如果凍的魚膠,有著清香桂花香,點點桂花也算柔軟不硬,以桂花糕來說也是好吃;比例最高的椰汁糕有著濃濃椰香,滑溜糕身顯得紅豆稍硬,兩者加起來的效果也真不錯。
蛋散
比較少見的蛋散炸得薄而脆,就算打結部份稍後也不硬,澆上糖漿後的微甜,要清碟沒難度。
流沙糯米糍
我們有著熟客在場關係,本來沒有的流沙糯米糍也即時蒸製,新鮮蒸好還是熱辣辣軟綿綿的糯米糍,拿在手中的感覺真好,有著椰絲香又柔軟帶Q的糯米皮裡是爆漿流沙奶黃,鹹鹹甜甜的奶黃食用時要很小心,不過個人覺得換上紅豆會更好吃。
桂圓紅棗茶
以為甜品時間已完成,原來還有桂圓紅棗茶,這款女性補身恩物甜湯清甜滋潤, 所用的似乎是罐頭龍眼,軟軟果肉還有一絲咀嚼感,配合有著明顯紅棗味的甜美紅棗茶,不但對身體有益,喝後喉頭滋潤不少,好味。
西瓜盤
最後送上紅紅西瓜盤作飯後果,清甜無核的要吃多一點,有點熱氣的我就不客氣啦。

明知香港的演唱會通常不會準時開始,但大家也以最快步速走到這麼近那麼遠的紅館,只因途中閃電愈來愈頻密也愈來愈大雨,原來黑雨警告及冰雹已愈來愈近了。
薑汁炒芥蘭
沙爹海鮮煲
鴻哥齋煲
琵琶鴨
2014-03-10 3693 瀏覽
雖然我超級鐘意看史前生物,但實在好怕人多擠迫,所以還是忍耐,直到等到展覽還有一個月就完結,我覺得是時候出動了﹗在進入科學館前,我們先在附近找一間酒樓飲茶,因為我們都未吃午飯。我久不久都去尖東,而發現在主要幾條街道內已經有十間八間酒樓,為起上來的比例真是好多﹗我不想幫襯集團式酒樓,反正外區也有。於是大家走來走去找呀找,當去到尖東廣場明輝中心,見到有兩間不是集團的酒樓,一間是華星海鮮酒家,另一間是鴻桃酒家,不過兩間酒樓都沒有在地層放價錢牌或者餐食介紹之類的廣告單張,於是便上去看看。在一樓的華星,茶客只有三四枱,我們企了一陣都不見有職員出現,友人說不太想幫襯,於是我們轉去二樓;而二樓的人氣就相反,熱鬧得很,而知客一見我們就立即前來招呼,我看到"大排檔"放有不少美食,香氣迫人來,實在是誘惑...所以我們就決定在這裡飲茶﹗酒樓雖然佔有商場的半層,但實際上不算好大;環境方面,沒有現在的酒樓是裝修美輪美奐﹑金碧輝煌,它是很樸素,就好似以前的商場酒樓的格局;而衛生就不錯了,枱布無污積,餐具都好乾淨,至於洗手間的清潔是接受到的。枱面已放有一張點心紙和一張小食紙,點心﹑小食﹑粥品連小菜都有,食物價錢是不會

枱面已放有一張點心紙和一張小食紙,點心﹑小食﹑粥品連小菜都有,食物價錢是不會太"得人驚",只因為屯門的酒樓都是收這些價位(所以已習慣...=.=)。不過這裡有全日點心八折的優惠,而且在星期日都有早茶優惠,所以更加抵食了﹗
因為忘記影點心紙又沒有拿帳單走,所以我記不到每款點心的名稱和價錢了﹗煎薄罉(小點),有蔥粒和蝦米,煎得十分香口,邊位是爆脆的,對我來說真的很特別(因為我在其他酒樓食開都是煎得不夠火侯,口感勁軟身),而且不會油淋淋。
煎薄罉
金粟煎蝦餅,一碟三片,幾厚身呢﹗蝦肉鮮甜,彈牙,用上的粟米是十分清甜(驚喜),無渣的,真的好好吃。
金粟煎蝦餅
豉油皇煎腸粉$32,加有蛋絲﹑芽菜絲和蔥花,賣相和份量都好掂,每一條腸粉都沾有豉油,煎過後帶著外脆內軟的口感,而且鹹香得宜,的確美味﹗
豉油皇煎腸粉
蝦餃是一口一粒的size,蝦肉是吃得出的新鮮,好鮮甜,加有少少肥豬肉,油汁豐盈,皮薄餡靚,廿幾蚊有這種質素,真是好食又抵食﹗
蝦餃
瑤柱菜苗餃就有別於其他酒樓食開那種,我覺得似另一類蝦餃,裡頭沒有任何菜苗,只有韭黃和蝦肉,不過又是好好味啦,蝦肉多汁且味鮮,加上有我愛吃的韭黃,可增添食味。
瑤柱菜苗餃
我心思思想食叉燒,但我在飲茶不會單點燒味,貴嘛~,所以多數食叉燒包止止癮。因為友人對蒸包不是有太大興趣,我便點了叉燒餐包,包子圓,麵包不算厚但口感都幾鬆軟,外面的蜜糖不會塗得太多。
叉燒餐包
裡面的叉燒很好食,蜜味香濃,九成都是肉粒,肉質鬆化,我更喜歡的是不會以大量叉燒肥肉來充當。
餐後甜點是桂花紅豆糕,上層是啫喱,桂花味不算濃厚,下層是椰汁紅豆糕,紅豆很大粒,粒粒都起沙,椰汁味輕輕的,整體甜度不高,非常乎合我的口味。
桂花紅豆糕
這裡人手不算多,但他們的招呼都幾周到,加水收碟都好快手。點心是一次過送來,不會等得太耐,點心的熱力很足夠,雖然份量和件頭尚算偏小/細,但每一樣食物都是相當美味,所以細份少少都不成問題了﹗
2014-03-09
$81.50 (午餐)
煎薄罉
金粟煎蝦餅
桂花紅豆糕
豉油皇煎腸粉
瑤柱菜苗餃
蝦餃
叉燒餐包
2013-10-11 2111 瀏覽
趁住仲有火,快D打左呢篇食評先等位方面都算OK, BOOK左枱都即刻有位~食物方面, 叫左蝦餃, 牛肉,  燒賣, 鳳爪, 蝦角OK唔錯~上到來時都仲算熱, 上菜都OK快不過碟牛腸就林BB, 好難夾得起, 質感味道方面都比好多酒樓差至於紅油餃子一D都唔辣, D皮都厚厚地咸魚雞粒炒飯就無咩味道, 除非你咬中左舊咸魚啦~.~綠豆沙都好足料~幾好味~唔係得個甜字果D食物方面都算OK啦,不過D部長就....由於我地張枱已有碟辣椒油, 我同事想要辣椒醬於是叫左個女部長比碟辣椒醬我地啦個女部長就望住我地碟辣椒油問我地要咩辣椒醬當時我心想...咩你有好多辣椒醬既咩?我同事就指住碟辣椒油同佢講, 呢碟係辣椒油, 我想要碟辣椒醬點知最後個部長拎左另一碟(應該是第個牌子)的辣椒油比我地lol...估唔到一個部長竟然唔識分辣椒油同辣椒醬...真係無言,,,之後, 由於點心有8折, 埋單時我地再問多次個戴粗框眼鏡, 瘦身材的中年男部長係咪已經打左8折點知佢以十分不屑的眼神望住我地話"折左"嘩!只係問有冇打折而已, 就已經睇唔起我地咁, 覺得我地比唔起, 計住計住~可能佢呢間酒樓serve得豪爽的大陸人多, 睇
趁住仲有火,快D打左呢篇食評先

等位方面都算OK, BOOK左枱都即刻有位~
上到來時都仲算熱, 上菜都OK快
至於紅油餃子一D都唔辣, D皮都厚厚地
咸魚雞粒炒飯就無咩味道, 除非你咬中左舊咸魚啦~.~
綠豆沙都好足料~幾好味~唔係得個甜字果D
食物方面都算OK啦,不過D部長就....
由於我地張枱已有碟辣椒油, 我同事想要辣椒醬
於是叫左個女部長比碟辣椒醬我地啦
個女部長就望住我地碟辣椒油問我地要咩辣椒醬
當時我心想...咩你有好多辣椒醬既咩?
估唔到一個部長竟然唔識分辣椒油同辣椒醬...真係無言,,,

之後, 由於點心有8折, 埋單時我地再問多次個戴粗框眼鏡,
瘦身材的中年男部長係咪已經打左8折
點知佢以十分不屑的眼神望住我地話"折左"
嘩!只係問有冇打折而已, 就已經睇唔起我地咁,
覺得我地比唔起, 計住計住~
可能佢呢間酒樓serve得豪爽的大陸人多,
睇唔起我地呢d香港市民
就係佢呢一個不屑眼神, 我地下次唔會再黎呢度食,
就算食物幾好都冇用, 今時今日咁既服務態度係我地香港人身上係唔work的!

2013-10-11
2013-10-02 1849 瀏覽
這店給自已跟太座的印象是”安全” 無論是食物質素, 份量, 價錢, 服務都不會令人感覺不良,所以如果不想諗太多而又穩穩陣陣同太座家人食一餐的話, 這裡會是首選, 朋友圈暫時沒有介紹這店, 7月底的一個晚上太座又興起想找個地方跟大姐們吃個晚餐好自然想到佢, 我們一行五人到來叫了一個龍蝦片皮鴨餐 $798 (四位用)片皮鴨一隻, 雖然隻鴨是比較細隻份量足夠4~5個人食, 皮夠脆色夠紅, 伴食的”麼麼”是做成一片飽皮那樣,波士頓龍蝦做的伊麵屬於細份量, 如果這碟上擺放的是一隻龍蝦那一定是隻龍蝦BB了, 上湯汁味道做得不錯, 所以龍蝦肉有多鮮味其實並不重要!杏汁燉白肺湯, 湯分到6碗出來, 湯渣都分到一碟出來, 雖不算多但也夠食了.蟲草花炒帶子蚌片, 由於帶子蚌片唔會有太多, 所以廚師落了翠玉瓜伴炒, 蟲草花亦唔多, 炒時間控制得宜貝類全都爽口.沙汁紅酒骨, 一個斬得比較大舊的肉排, 沙汁其實只是在表面唧上MAYO, 個紅酒汁當然唔會感覺到酒味只是色較深紅, 甜甜的汁配肉排好食但好像欠缺了點什麼? 一些綠色的物體 – 青椒?芫茜葉? Basil?另外加的一個鴨肉做的下欄菜: 炒鴨菘, 用沙葛,
另外加的一個鴨肉做的下欄菜: 炒鴨菘, 用沙葛,甘荀粒粒炒, 下面放些炸脆粉絲, 伴生菜片吃.
紅米海鮮炒飯, 海鮮咪係蝦仁囉, 其他的好似食唔到有乜海鮮了.
雙甜點有馬仔 / 紅荳糕, 另外送綠豆沙每人一碗, 綠豆沙不太甜剛剛好
8月底的一個中午再到上址飲茶, 原來這裡全日點心全部八折, 闆有d計喎!
事實上這店在三樓地利上輸給樓下另一間茶樓, $7/茶位, $3/午市小食每位計, 加埋咪即係$10/位啦.
每日午市特價粉麵都只係$58, 我們那天叫的是: 小瓜鮮菰斑腩炒河, 份量/味道/斑塊都不少, 抵食的一碟, 獻汁少少杰身, 如果能來點紅色/橙色/黃色就近完美的外觀了
好味的點心計有: 鮮蝦餃(特), 蝦醬蒸鮮魷(大)賣相唔太靚但由於真的用了鮮魷, 鮮味同蝦醬的完美配合, 蒸粉菓(大), 香竽鴨腳扎(大), 千絲鵝肝酥(大)呢個係超標野用的千絲同一般的蘿蔔絲酥餅的不同, 似是一種麵粉做成的幼麵條但炸後又不增加體積幾有趣的物料! 填餡的鵝肝相當充足.
2013-07-27
2013-06-29 1673 瀏覽
這晚同太座在尖東兩個人找東西吃,原本想去帝國中心的:”住家菜” 去到門口見到點解個玻璃窗封晒白色咭紙嘅? 居然係”摺埋”重要係幾日前嘅事?有無咁巧合呀!好日唔出來晚膳, 一出來就遇到佢冚旗? 唯有再諗計啦, 最後決定去睇下尖東廣場那邊的一間日式居酒屋及樓上的中式酒樓,這酒家在差不多年多前已經見佢好評如潮,當晚就抱住即使好普通也不過一頓晚餐吧的心態,時值八點多一點, 一入到去見客人真的只有三, 四枱, 本來待應安排我們座旁邊的枱,但她可能見客人少, 跟我們說可以座正中一點的位置, 座近一點個電視咁話, 反而我們係想座的位置光猛一點, 我們兩個人叫中菜本來有點困難, 不過最近對”燒鵝”呢個Item有點興趣, 好自然就睇下呢度又賣幾錢一隻先? 潮蓮燒鵝$88/份, $198/半隻, $380/一隻, 但我們發現有另一種叫法係一份燒鵝搭一碟魚湯浸雜菜, 盛惠$138(雙飛價) 我們就要這組合, 有肉有菜, 不過我們又發現這裡還有一種要預訂的桂花鵝, 問待應阿姐她答得稍為勉強地講我地知係燒鵝咁樣但就好食d咁囉, 本人對這種失實陳述抱有懷疑的態度, 可能好少出這桂花鵝所以無可奉告, 但如果都是以燒鵝賣相視人的話,又真的好難令客人多付一百去試這一隻”桂花鵝”, 講番呢份潮蓮燒鵝,份量都不少, 有一隻下脾, 背脊位置, 皮下脂肪甚少以鵝嚟講, 但肉質一點都不嚡口, 一攞埋嚟嗰陣鵝皮重有少少脆添, 醃肉的味道拿獵得很準確, 沒有過咸過濃口味, 尤其是好多時都過咗位的鵝內腔, 周不時都太咸而且好重五香粉的味道, 但這裡的是有一陣沈鬱的香味, 好耐都無感覺過這種香味,它是一種氣味而非甜或者咸的味道, 小時候食的燒鵝好多時會碰上這氣味, 現代版的燒鵝則好少再遇上它了, 由於味道調得好, 甜酸醬變得可有可無了, 遇上好味的燒鵝原來真的可以咁享受的, 連皮下那層簿簿的脂肪都好難放過了, 罪惡感油然而生, 魚湯浸菜再簡易不過, 魚湯係淺杏色的魚湯,似乎沒有味精因為飲咗幾啖完全唔覺口渴, 雜菜有菜芯, 白菜等, 菜都相當甜的, 另一個我們試了的是清酒冰鎮飽魚, 賣相以比較稍稍和式表演手法上菜, 中心的西式沙律菜帶上一點色彩,這裡的廚師有些計呢, 老實講$138食六隻鮮飽魚, 屬於抵或者貴唔識計数, 但即使係蒸熟都要洗擦/燈油火爉都要費用架, 飽魚本身沒有什麼特別味道, 只會吃到軟中帶點硬的口感,最後, 來多一個薑蔥廣島蠔煲, 傳統小瓦煲,蠔肉外層只一層好簿簿的粉, 基本上走油時已經脫落了很多所以就咁睇表面上好似唔見有任何粉或者漿之類, 味道雖濃但沒有蓋過蠔味, 蠔肉亦有相當厚度, 只係喜好綠色的我們則稍嫌蔥度份量未夠多,以兩個人食來說,份量剛剛好,服務方面: 待應們換碟同加水頻率都算勤快,
題外話/補充資料: 同時留意到呢度有好多西菜中做,又或者帶一點日式風格的中菜, 有機會可以叫來試試
2013-06-22
  • 潮蓮燒鵝
由3、4年前朋友推荐鸿桃酒家而开始帮衬完后,它已经渐渐变成我们家人的"饭堂" !酒楼所处地点成为它的弱势,因为不太接近人多的商场,人流较少,地方不算非常大,但正因为这样导致人客不会非常拥挤,可算是是颇为舒适和安静。价钱便宜、用料真材实料、服务态度好、以及整洁舒适的环境,令我和家人成为常客! 开始是被它的价钱吸引,心里打着"驳一驳"的心情,帮衬完发现点心的质素非常不错,细问才知道点心都是由自家的点心师傅亲手新鲜整噶!桌上的烧卖、虾饺不说,还包括油炸鬼 和时下很少见到的蛋散都是出自自家点心师傅之手!! 惊喜万分!食物款式不算多,但是一两个礼拜就会有新出品,有時更會給我們驚喜!整体食物都还不错,而目前为止深得我喜欢的食物就有蛋散--皆因蛋散乃大姑姐最喜爱的甜品之一。那日约大姑姐、细姑姐两家人饮茶时见到部长推薦新鲜出炉的蛋散,十分惊喜!!我就對這款甜品沒什麼特別感受,但是看著表面金黄,而且味道也不错,入口非常松化,蛋香味噗满整个口腔,加上淋在表面的少许糖浆和白芝麻,色香味都唔錯! 如果好像我一樣比較喜欢喝汤水的話,非常推薦它們家的老火汤。螺頭冬菇雞腳湯都还ok,因為個人不怎麼喜愛喝雞腳湯
如果好像我一樣比較喜欢喝汤水的話,非常推薦它們家的老火汤。螺頭冬菇雞腳湯都还ok,因為個人不怎麼喜愛喝雞腳湯。 最喜欢的是杏汁猪肺汤,老火汤已熬至奶白色,浓郁的杏仁味,汤底用料十足,我们預定的是10人份量的湯,光是汤料就有整整一大碟 ,比平常在其他酒楼的用料多很多。然而粉葛鯪魚豬橫俐粉腸煲赤小豆(还有其他一些材料记不得太清楚…)也非常不错!湯非常濃郁,充滿鯪魚和其他材料融合的鮮味!!
饮茶嘅话,我个人嘅至爱是鱼翅罐汤饺。因為灌湯餃的湯頭非常鮮甜,充滿金華火腿瑤柱香味的上湯,加上真的有魚翅!雖然比較細,但系我都見到酒樓肯用用真材實料。贊! 湯餃內有冬瓜茸,冬菇粒,香菜葉….等等,經常和爸媽撐檯腳噶時候一人點一份。

反而我覺得味道一般的點心就有馬蹄糕,讓我和爸爸有些許失望,覺得有點兒美中不足,因為我們覺得鴻桃酒樓的點心總體來說都不錯,但是唯獨馬蹄糕不夠煙韌而且有少許偏甜,色澤略微偏暗,賣相就一般…還有燒肉,可能因為火候難以掌控,所以不是每一次都非常脆皮,但總體來說都還不錯。

鴻桃酒家的服務態度算是比較好的,部長姐姐時不時會幫我們換碟子,加茶,分菜等。可能有時候擺酒或者旺季的時候人比較多,人手會忙不過來,但是個人推薦weekdays去幫襯會比較好,而飲茶的話weekend大堂會有食物可以點,例如辣酒煮花螺,香煎糯米雞等。
非常推薦大家去試下~~
題外話/補充資料: 附近有停車場,非常方便! 點心12:30前有優惠!
2013-01-10
用餐優惠
其他
  • 杏汁猪肺汤,琵琶鴨,魚翅灌湯餃,叉燒
2012-12-22 750 瀏覽
第二道菜是潮莲烧鹅,没什么肥肉,口感很好。第三道菜是沙巴龍趸,鱼肉嫩鲜甜,这个推荐给大家,还有另外一种潮式做法,真的很赞第四道辣椒炒圣子,个人比较重辣口味,觉得辣椒不够辣,圣子的味道保持的很好第五道青菜,这个就不重点讲了。至于环境嘛,干净、安静,装修挺舒服;员工的服务态度很好,中间我们的骨碟脏了会很快给我们换;价格应该算中上了

[这家餐厅我去过几次了,不知她们是本着顾客至上的原则还是真的记得我,我到的时候,她们都和我打招呼,并热情招呼我们,这点是除了这里食物外让我赞赏的。这天是姨生日,我们去的比较早,6点pm没到,按照香港本土人的习惯没到吃饭的旺点,所以大堂人没有很多,只有零散的三四桌 。最先上的是一个老火汤,我想不到华丽的词来描述,但是味道真不错,香浓。接着就是我最心水的冰镇鲍鱼了,每次必点 !
冰镇鲍鱼
第二道菜是潮莲烧鹅,没什么肥肉,口感很好。
潮莲烧鹅
第五道青菜,这个就不重点讲了。
2012-12-20
冰镇鲍鱼
潮莲烧鹅
  • 冰镇鲍鱼,烧鹅,鱼
(非會員)
終於有機會食得到:朋友MOM生日請食飯,約到這尖東鴻桃酒家,平時經過不太留意這酒家,上到來訂了房,地方很清潔,好開始!很久以前聽過馬來西亞野生河魚皇 "忘不了", 蔡瀾的飲食節目也多次介紹,今晚終於有得食了,不單有忘不了,更有河魚后 "野果魚"和非常少有的"魟魚唇",一次過食哂三種馬來西亞頂級特產,個咀甜咗一晚!清蒸野果魚:只吃一半,也有六斤重,魚大肥美,真的很香,有風車果味道,我本人覺得比忘不了更好味。清蒸忘不了:很多人都聽過,我今晚試過了,這條不大,兩斤多,因太多都吃不下了,因魚味太濃,開始覺得(餾), 魚皇真有魚香味,但這條可能比較小,沒野果魚那麼肥,但很滿足鮑汁魟魚唇:這個師父用鮑汁扣鵝掌,OMG非常美味,好厚身,比花胶更LIM,骨胶原返哂嚟,鮑汁做得也很好。今晚真的食神駕到,多謝我朋友,淨係這三樣餸都超過一萬蚊,好在唔駛比錢,好滿足
終於有機會食得到:

魚皇真有魚香味,但這條可能比較小,沒野果魚那麼肥,但很滿足

魚后"野果魚"
鮑汁魟魚唇扣鵝掌
忘不了
2012-09-28
魚后"野果魚"
鮑汁魟魚唇扣鵝掌
忘不了
  • 鮑汁魟魚唇扣鵝掌,野果魚
2012-05-20 557 瀏覽
母親雖然年事已高,但她愛熱鬧的情度,絕不遜於年青一輩,所以今年母親節,除了我們幾兄妹外,還 call 了表兄一家人一齊慶祝。表哥與我和家人向來感情要好,當然不會托手踭,而且還特意替我們安排了一間位於尖東廣場、食評不俗的酒樓,「鴻桃酒家」作為這次母親節晚飯的地點,真是感激不盡。由於這天是母親節正日,知道食客一定會比平日為多,所以在點菜上都沒作出特別要求,只在店家提供的兩款母親節菜式中,選了其中一款豐盛全包宴。 其實自月初立夏以來,氣溫日漸提升,想消暑很自然便會想起冰爽口感的冰鎮菜,加上知道這裡的冰鎮鮑魚做得不俗,所以對第一味出場的冰鎮清酒鮑魚十分期待。據悉這道菜的鮑魚是先以日本清酒浸煮,撈起後再放涼冰鎮。挾了一只品嚐,鮮軟滑潤,清甜得來又有彈性,口感非常清新,味道果然不錯,只是略嫌酒香味不多。再蘸上芥末豉油,嘩,既刺鼻又提鮮,如果能再配以新鮮露筍同吃,相信魅力更是沒法擋。其實近年都有唔少食肆以牛肝菌入饌,皆因牛肝菌肉質肥厚多汁,氣味香濃。至於這晚第二道菜式的牛肝菌帶子蚌片,帶子質感結實清甜,蚌片嫩滑得來又有韌性,配上切成薄片、入口帶點微香的牛肝菌,再伴以碧綠爽口的西蘭花,吃來口感豐富,
母親節全包宴菜單
冰鎮清酒鮑魚
鮑魚清甜得來又有彈性,口感非常清新
牛肝菌帶子蚌片
其實近年都有唔少食肆以牛肝菌入饌,皆因牛肝菌肉質肥厚多汁,氣味香濃。至於這晚第二道菜式的牛肝菌帶子蚌片,帶子質感結實清甜,蚌片嫩滑得來又有韌性,配上切成薄片、入口帶點微香的牛肝菌,再伴以碧綠爽口的西蘭花,吃來口感豐富,清新醒胃,不過筆者始終還是較喜愛以牛肝菌配意大利飯,皆因牛肝菌的鮮味能令淡身的意大利飯入口格外芳香。
彩虹刺參炒鳳片
彩虹刺參炒鳳片,其實就是以甜椒、蜜豆、刺參炒雞柳。紅黃彩椒,顏色鮮豔奪目,但分量不多;蜜豆口感清爽;而刺參則炒得光亮油潤,柔韌中又帶點彈性,再配埋炒得軟嫩的雞柳,味道剛好。
大良釀鳳翼
大良釀鳳翼,初頭在菜單上看見這道菜名,還以為是以糯米來釀雞翼添,不過當侍者送上檯時一看,咦,怎麼樣子似蟹拑多於雞翼,而且色澤望落去又唔多夠金黃,似乎外貌同釀雞翼大有出入喎。細嚐過後,發現原來是以魚肉包裹著雞翼,再沾上脆漿炸香。幸好整體水準沒教人失望,炸過後的鯪魚肉,雖則魚鮮味不足,但入口香而不腥,酥中帶脆,食味不俗。
竹笙雞絲生翅
竹笙雞絲生翅向來不是我杯茶,而且個人對食翅興趣也不大,加上這碗翅,味道淡口,湯頭略稀,如果可以讓我選擇的話,把魚翅換成味道清爽香甜的冬瓜盅,甚至是濃香得來又極富街邊風味的碗仔翅,就更得我心了。
清蒸沙巴龍躉
沙巴龍躉是近年成功繁殖的養殖魚品種,據悉沙巴龍躉其實就是龍躉及老虎斑混交所繁殖而成的,難怪被稱為魚中的混血兒。至於這晚的清蒸沙巴龍躉,火候掌握得宜,魚肉入口柔嫩鮮美,魚味不俗,且肉質富彈性,只是嫌龍躉皮咬落膠質感不高,須知龍躉就是矜貴在外層入口既爽脆、厚而富膠質的龍躉皮啊!
金錢瑤柱脯
金錢瑤柱脯,賣相誘人,瑤柱煮得夠軟腍,味道濃郁兼有陣蠔油香,而底層的唐生菜,份量十足,加上索了芡汁的精華,吃來爽嫩可口,唯一失敗就是大隻厚身的冬菇,雖扣得夠入味,但咬落質感過份軟腍,有欠嚼感。
一品脆皮雞
其實吃燒雞,首要重點是肉質嫩滑,能做到,味道便有相當的保證;另外還要肥瘦適中,脂肪過多入口會因油份太多而覺肥膩。至於這晚的一品脆皮雞,輕輕一咬,外皮微脆,雞肉皮下沒多餘脂肪,雖肉質略瘦,但就能做到把香與滑兩種口感連接起來,食味算唔錯,要彈的反而是伴碟的蝦片,大半都腍了,可惜。
香芒糯米卷
來到單尾,鮮蝦荷葉飯,飯多餸少,除了幾隻蝦仁外,其它餡料一律欠奉,幸而味道和飯粒都對辦,入口雖沒荷葉的清香味,但清淡爽口,味道不俗。美點雙輝香芒糯米卷和蜜糖合桃馬仔,港式甜品頗喜愛用上芒果,前者糯米卷就是把芒果捲入中式糯米皮中,表層軟熟不黏牙,內裡果肉香甜,再沾上面頭的椰絲,軟糯中帶著清新,春夏吃最對脾胃。
蜜糖合桃馬仔
至於蜜糖合桃馬仔,入口雖未至於十分鬆化,但甜中有蛋香,配以粒粒合桃,更可增加口感。向來食量不大的我,至此已飽得有點不能動彈,所以最後出場的紅豆沙及以火龍果、西瓜作雙併的鮮果盆就真是無福消受了。不過據報紅豆沙甜滑,鮮果盆味道也見鮮甜,為晚餐劃上完美句號。在此再祝願天下母親,母親節快樂!

2012-05-13
母親節
母親節全包宴菜單
It 's really really bad!話說上幾個星期,提早過中秋節,我男朋友就上左openrice睇下尖沙咀有邊間酒樓好食,結果睇到啲人寫呢間鴻桃好食到不得了,好評如潮,我們從未食過,就誤信評語book了一張枱。佢仲要同佢父母親友講話呢間好好食,要上黎試下。嗰晚我遲去,之後奇妙的事就發生了。我入到去,勁逼,好似去左大排檔咁,原來嗰晚有人結婚擺酒,間左場,其實我覺得都唔緊要的,但既然有人結婚,其他空間冇咁多,就唔夾硬接生意,開咁多圍數,搞到行出行入唔多方便。話說我遲左去五分鐘,但我去到已經有成枱嘢食,咁即係點?佢地入到去之後,即時點菜,五分鐘後我到達,所有餸菜都上了。五分鐘上晒菜,大家諗都諗到有幾好食啦?即係快餐!說實,除了佢嗰個好出名的冰鎮鮑魚好食啲之外,其他都好一般,有條蒸魚,食評話好正,話唔食就會後悔,我地就話好臭,有陣味,不至於有「宿」味,但好明顯係極唔新鮮,我地都食左小小就停了。有個員工好好心咁走埋黎收碟,見我地停左唔食條魚,佢問「係咪唔啱食呀?」我地話「係呀,唔新鮮,有陣味」,佢冇回應,就行開左,咁問黎做乜???啲嘢唔好食,埋單又勁貴!anyway, 以後不會再光顧

It 's really really bad!
話說上幾個星期,提早過中秋節,
我男朋友就上左openrice睇下尖沙咀有邊間酒樓好食,
結果睇到啲人寫呢間鴻桃好食到不得了,
好評如潮,
我們從未食過,就誤信評語book了一張枱。
佢仲要同佢父母親友講話呢間好好食,要上黎試下。
嗰晚我遲去,之後奇妙的事就發生了。
我入到去,勁逼,好似去左大排檔咁,
原來嗰晚有人結婚擺酒,間左場,其實我覺得都唔緊要的,
話說我遲左去五分鐘,但我去到已經有成枱嘢食,
咁即係點?佢地入到去之後,即時點菜,
五分鐘後我到達,所有餸菜都上了。
五分鐘上晒菜,大家諗都諗到有幾好食啦?即係快餐!
說實,除了佢嗰個好出名的冰鎮鮑魚好食啲之外,
其他都好一般,
有條蒸魚,食評話好正,話唔食就會後悔,
有個員工好好心咁走埋黎收碟,見我地停左唔食條魚,
佢問「係咪唔啱食呀?」
我地話「係呀,唔新鮮,有陣味」,
佢冇回應,就行開左,咁問黎做乜???
啲嘢唔好食,埋單又勁貴!
anyway, 以後不會再光顧此酒家。
2010-09-16
2010-03-27 87 瀏覽
看到開飯上面好評如潮,一直很想去試一試。今天上午打電話去訂晚飯檯位,被告知全滿,只能早點去吃,7點半前交檯。如此火爆,只好將就早點去啦。我們一家三口6點差一刻到,所有檯子都是空的,但不知爲什麽,只給我們臨時搭出一張小檯。點了清酒鮑魚,蔥爆帶子,四川回鍋肉和龍蝦上湯伊面。相對其偏高的菜價,菜的分量就少點了,好在老公和我不是大胃王,4歲的寶寶也吃得不多,所以勉強夠吃。鮑魚被很多人稱道,但是於我沒有任何驚艷之感。帶子很嫩,但是一盤菜不過10片不到,而且油汪汪,回鍋肉夠辣,但是沒有花椒也不是五花腩肉,只夠算辣味蔬菜炒肉片。龍蝦伊面味道平平,但不是所有的面都浸到上湯。兩大一細吃掉525問,同樣的價錢,在西貢可以吃得更好。