2021-03-26 2485 瀏覽
本地農家菜之選!新鮮食材每天來自本地農場lunch set 含住家湯連健康熱飲只是$68-80健康自然既味道 啲菜唔使點調味都都好甜~一向唔好肉醬意粉既我都中意食鹹度剛剛好 唔係落茄膏個種死鹹日式咖喱小辣開胃食素都開心☺️

本地農家菜之選!
新鮮食材每天來自本地農場
lunch set 含住家湯連健康熱飲只是$68-80
健康自然既味道 啲菜唔使點調味都都好甜~
一向唔好肉醬意粉既我都中意食
鹹度剛剛好 唔係落茄膏個種死鹹
日式咖喱小辣開胃
食素都開心☺️
2021-02-14 1846 瀏覽
有時午餐想食素就會諗起Farmer's Cooking,佢哋上水有自家農場,所以用好多新鮮蔬果入饌。每日會有四款午餐,兩款素食、兩款有肉,品同人都可以「各取所需」,仲會因應季節而不定期轉換菜式。另外,只要光顧午餐,就奉送全素餐湯及飲品,全部都係小店自己煲煮,試過有雪梨茶、羅漢果茶等等,健康又美味。豆腐扒、木耳、本地蔬菜雜錦、自家醬油配麥米飯 $68色彩繽紛嘅午餐,豆腐扒有香濃豆味,南瓜煮至軟腍,加埋木耳、蔬菜、鷹咀豆等等,營養好豐富,食完都好飽。薑燒汁雞柳、本地蔬菜雜錦、黃薑鷹咀豆 麥米飯碗加溫泉蛋 $95賣相同樣好吸引,選用無荷爾蒙及抗生素的雞肉,雞肉好嫩又有肉味,仲加咗少少燒汁調味;溫泉蛋用本地雞蛋,有好香的蛋味,除咗唔同蔬果,特別提有仲有木瓜,好清甜!全素餐湯現場仲有純素香蕉小蛋糕,食素的人可以買走慢慢食。

豆腐扒、木耳、本地蔬菜雜錦、自家醬油配麥米飯 $68

全素餐湯

全素餐湯
純素小蛋糕

現場仲有純素香蕉小蛋糕,食素的人可以買走慢慢食。
2021-02-11 934 瀏覽
有無人同我一樣,係Google Map 上面總係會mark左一堆標榜健康既餐廳,但係次次出街又會因為俾其他好西吸引而無去食😂前日終於的起心肝去左食~依間餐廳可以話係隱世小店來,就算lunch time 都唔算好多人排(which is佢一大優點來),但其實佢質素係幾唔錯derrrr,大部分食品都係由佢自家農場出產🥕燒薑汁雞柳。本地蔬菜雜錦。黃薑鷹咀豆。麥米飯碗($80)既雞煮得好嫩滑,鬼馬地隱藏係d成兜小野菜下面,令人更想攻陷💧😚 但d菜如果用汁煮會更佳,有d清過頭😂至於温泉蛋蕃茄肉醬意粉($70)係驚人地好食,用新鮮蕃茄熬煮過果然係唔同d呀下!純素小蛋糕($15)同鹽麴肉丸($20)兩項小食做得比主食更出色,我同我fd未食唒d菜已經忍唔住食唒個蛋糕,係清甜而唔係甜到會漏痰嗰種cupcake,like !如果大家經過間舖頭但又唔想食正餐,我覺得佢d小食係幫襯得過✨間野sell local 情懷sell到出唒面,作為知性健康文青既你如果行經鰂魚涌,絕對可以一戰🤸‍♂️
本地蔬菜雜錦。黃薑鷹咀豆。麥米飯碗
温泉蛋蕃茄肉醬意粉

鹽麴肉丸

2021-01-29
温泉蛋蕃茄肉醬意粉
鹽麴肉丸
純素小蛋糕
  • 温泉蛋蕃茄肉醬意粉,
  • 純素小蛋糕,
2020-04-10 3725 瀏覽
聽聞farmers 以前有座位有得堂食,今次第一次黎就見到已經將店面賣一啲農場食品及相關產品。一問之下,店員說是來自🌱上水的自家農場,也有其他農場的。🤔Lunch menu 選擇唔多,但可以見到都係比較健康既感覺。一黎知道佢食材來源,二來今次既🥕蔬菜湯同我之前飲開既味道好唔同,無咁濃,但味道我是喜歡的,而且湯幾足料。另一杯就是☕️黑豆茶。我很不喜歡豆,不過呢杯我意外覺得幾好。至於🍝肉醬意粉就比較普通,所以其實覺得呢個價錢偏貴呢。雖然正餐就普通,不過見到鋪頭仲有賣麵包好似幾吸引,會揾次試下

至於🍝肉醬意粉就比較普通,所以其實覺得呢個價錢偏貴呢。

外賣自取
其實之前黎開鰂魚涌上training的時候都會過黎食下lunch 今日放假一個人經過諗住可以黎呢度悠悠閒閒食個lunch 諗住會同普通茶餐廳唔同 始終見佢著重食物自然健康 氛圍都都唔會太差 可惜有一個侍應 明明整間餐廳起碼有一半空的坐位 但一直叫其他入黎一個人兩個人去我張4人枱度 我對面原本已坐了一位女士 好彩有另一員工係該侍應叫人去我用餐的枱後就安排他們到另一餐枱 該侍應需好好訓練 理解用餐環境和舒適的重要 食物質素不俗 本地標榜健康食品的餐廳需大家多支持 惟需留意客人在不是繁忙時間的用餐環境

2019-11-21 1855 瀏覽
決定素食既一日,有時要搵間素菜餐廳都唔易。好在鰂魚涌附近多office,點都會有一班食素既人,所以都點都開左幾間素食既餐廳。今日就由openrice度見到呢間應該係健康環保style又有素食既餐廳。我就揀左豆腐排同用自家醬油既b餐,睇落好似好吸引咁。飯等左一陣就黎左,份量唔算好多。睇落好colorful,賣相唔錯既。豆腐煎過,外脆內軟。但其他送就比較清淡,茄子,木瓜同菜心都真係幾清淡。木耳絲上面有佢既自家醬油,甜甜地咁,味道比想像中簡單左d。黃色果幾粒係鷹咀豆黎,唔係粟米。野飲係自家拎杯斟既羅漢果茶,都係比較清淡,感覺好家常。雖然素食唔可以太用食材黎決定價錢,但呢個餐要70蚊,想食得好清既話就岩多d。

我就揀左豆腐排同用自家醬油既b餐,睇落好似好吸引咁。

2019-10-04 1846 瀏覽
有時食下素,感覺上個人會健康D,今日中午同朋友黎到鰂魚涌一店小店,就一於選擇素食,當清下腸胃。舖位唔算大,但內裡坐得舒服。午餐有4款可以揀,講明食素,所以揀左B、D餐。1. 豆腐扒,木耳,本地蔬菜雜錦,自家醬油配粟米蔬菜飯碗 ($68),自家醬油美味,配蔬菜一流。豆腐扒煎得好香口茄子調味得好好而木耳有陣陣麻油香味。2. 流心蛋(半),本地秋葵,自家製香菇素肉燥,麥米蔬菜飯碗 ($68)。流心蛋不太流心秋葵有一條條絲,好新鮮3. 香茅茶及本地冬瓜蔬菜湯可添飲,湯夠足料

舖位唔算大,但內裡坐得舒服。

午餐有4款可以揀,講明食素,所以揀左B、D餐。

茄子調味得好好
而木耳有陣陣麻油香味。

秋葵有一條條絲,好新鮮

3. 香茅茶及本地冬瓜蔬菜湯可添飲,湯夠足料

2019-10-04
  • 豆腐扒
2019-09-18 1261 瀏覽
After Mid-Autumn Festival, my friend and I wanted to have something healthy and not oily. We both chose set C and added half avocado (+$12). During lunch hour, you have to pay when you order. Then you can get the soup and drink by yourself. Today’s soup is winter melon and veggi soup - even though there’s no meat in the soup, it tasted very nice! Today’s drink is barley red bean drink - tasted good! Our main dish was really tasty! A variety of vegetables included good quality avocado (guess it’s

Our main dish was really tasty! A variety of vegetables included good quality avocado (guess it’s from Australia), marinated reddish, fresh papaya, turmeric chickpeas and baby water spinach. The yuzu miso sauce for the chicken was very tasty. The chicken breast tenderloin (no added hormones) was so tender too!

As the food here did not have artificial additives / MSG, our body felt so good after lunch.
2019-09-10 668 瀏覽
今天中午想吃得清淡一點,於是跟同事進入了這小店。餐湯是用新鮮蔬菜所煲成的,食材很健康,而且可以自己勺,可讓客人選擇自己喜歡的配料。花茶也是自己斟的。主菜我挑選了咖喱豆腐扒蔬菜,咖喱味不重,加上蔬菜豆腐也較為清淡,味道很「健康」。不過,久不久健康點也不錯。
今天中午想吃得清淡一點,於是跟同事進入了這小店。

2019-08-28 648 瀏覽
今日心情好啲啲又可以早啲食lunch! 想食吓素, 當然首選我最喜愛之一啦-Farmer's Cooking出街食飯要食得健康, 真係談何容易! 呢間小店嚴選新鮮食材, 堅持不落味精, 好多食材仲係自家種植添! (新鮮食材跟本不需要味精嘛) 做出嚟嘅食物既新鮮又好味今天揀咗流心蛋, 本地秋葵, 香菇豆燥拌麵(仲有啲鷹咀豆啊) 食物新鮮, 顏色豐富, 非常可口麵條幼滑&煙韌配埋個香菇豆燥真係好好味今日係冬瓜蔬菜湯, 裏面仲有好好味嘅眉豆添黑豆茶少少甜, 飲落好舒服飲咗兩杯添一有時間一定會再來幫襯
今日心情好啲啲

(新鮮食材跟本不需要味精嘛
) 做出嚟嘅食物既新鮮又好味

今天揀咗流心蛋, 本地秋葵, 香菇豆燥拌麵(仲有啲鷹咀豆啊
食物新鮮, 顏色豐富, 非常可口
麵條幼滑&煙韌配埋個香菇豆燥真係好好味

今日係冬瓜蔬菜湯, 裏面仲有好好味嘅眉豆添

黑豆茶少少甜, 飲落好舒服
飲咗兩杯添

一有時間一定會再來幫襯
2019-07-23 1034 瀏覽
#190710住家健康滋味❤️.<#牛油果本地豬肉碎蔬菜麥米飯碗 $80>連原本不愛吃飯的我也間中到這裡吃飯😆二訪牛油果豬肉碎飯🥑牛油果拌飯完勝🤩餐湯有#冬瓜蔬菜湯 💁🏿‍♀️有眉豆紅蘿蔔🥕冬瓜很足料又消暑去水腫🙂飯裏有不同種類的瓜瓜🤤夏天必吃不時不食👍🏿豬肉碎調味天然不太鹹還有黑椒香草🥰拌上熟成程度剛好的牛油果很完美😚🥑鷹咀豆帶淡淡薑黃味🤪白飯混入黑豆 麥米👨🏻‍🍳👅更可口和有益裨胃🤤#羅漢果茶 是無糖的呢❤️是天然甘甜🥰加了自家製#鹽麴豬肉丸 $20🐷用鹽麴代替鹽🐒更健康但味道就沒有什麼特別的🤪.整體就是很有家的味道😚有固定套餐亦有有機素食肉食和沙律款式輪流供應☺️是會吃不倦的🥰這麼健康的飲食簡直是上班族的福音☺️..📍#FarmersCooking (鰂魚涌)鰂魚涌海澤街5號地舖#justeat_鰂魚涌 #justeat_港式 #justeat_西式 #justeat_cafe #bestfoodhongkong #hkig #hk #hkfood #hkfoodie #hkfoodstagram #hkfoodporn #Food #fotdhk #hkgirl #igf
#190710
白飯混入黑豆 麥米👨🏻‍🍳👅更可口和有益裨胃🤤
#羅漢果茶 是無糖的呢❤️是天然甘甜🥰
整體就是很有家的味道😚
這麼健康的飲食簡直是上班族的福音☺️
📍#FarmersCooking (鰂魚涌)
鰂魚涌海澤街5號地舖
#hkig #hk #hkfood #hkfoodie #hkfoodstagram #hkfoodporn #Food #fotdhk #hkgirl #igfood #igfoodie #foodpics #foodlover #foodie #foodstagram #foodporn #topfoodnews
2019-07-11 733 瀏覽
鹽麴有幾健康大家可以上網找。呢間係極少有提供鹽麴食品既餐廳唔單止咁,佢仲有好多本地農場產品新鮮又少碳排放好似冬瓜同雞蛋都係講番呢個素飯- 本地豆腐好鮮味- 其他疏菜都好豐富而且咩類都有是均衡飲食好選擇- 飯係比較失色既,燕麥飯無乜燕麥- 溫泉蛋有一手,應該有做冷卻功聚,蛋白係啫喱狀態- 呢度重有免費既冬瓜湯同羅漢果茶都係新鮮野,我全部連皮食埋講番主打鹽麴肉丸- 鹽麴特色係漬物而風味無窮- 呢度略嫌其他調味料蓋過了鹽麴的鮮味- 而肉丸亦未能特出鹽麴保持肉彈性既特點- 建議可試鹽麴雞脾或雞翼,唔好加調味,肉質會滑好多呢間不錯,可再一試。
鹽麴有幾健康大家可以上網找。

呢間係極少有提供鹽麴食品既餐廳
唔單止咁,佢仲有好多本地農場產品
新鮮又少碳排放
好似冬瓜同雞蛋都係

講番呢個素飯
- 本地豆腐好鮮味
- 其他疏菜都好豐富而且咩類都有
是均衡飲食好選擇
- 飯係比較失色既,燕麥飯無乜燕麥
- 溫泉蛋有一手,應該有做冷卻功聚,蛋白係啫喱狀態
- 呢度重有免費既冬瓜湯同羅漢果茶
都係新鮮野,我全部連皮食埋

講番主打鹽麴肉丸
- 鹽麴特色係漬物而風味無窮
- 呢度略嫌其他調味料蓋過了鹽麴的鮮味
- 而肉丸亦未能特出鹽麴保持肉彈性既特點
- 建議可試鹽麴雞脾或雞翼,唔好加調味,肉質會滑好多
呢間不錯,可再一試。
2019-07-11
2019-07-02 546 瀏覽
本人都幾鐘意食濃味嘅嘢,我知我係唔啱㗎,所以有時都會揀下d健康小小嘅食店平衡一下,通常嘅健康食店(我覺得咋)都會細細碟又比一般貴,仲要食唔飽。咁我就唔諗喇叫温泉蛋蕃茄肉醬⋯飯啦. 蕃茄汁味道偏酸,但你會食得出係原味蕃茄嘅酸,汁同肉碎嘅份量好足夠,另外試埋個芝麻木耳手絲雞,佢嘅麻醬都係自家製作,味到好好戴有香香嘅芝麻味,雞身幼嫩。佢嘅麻將仲有得賣㗎。再加通佢有紅豆水(可以去水腫呢)無肉木瓜湯加上好多什豆係湯入面。而且用自助式你可以多湯少渣又得,食完真係飽到不得了。唔怪得咁多人係門口等啦
2019-06-30 404 瀏覽
成日帶飯既我因為呢兩個星期都忙同要成日出去食晚飯,所以lunch都要出去食/買外賣!呢間健康餐一直都想試,但因為成日都好多人排,所以都試唔到或去左第二間,試上星期終於試左啦!我成日都話健康野唔好食,都係講下啫XD佢個意粉好唔似出面食開既,但係好好食,肉味唔算濃,但個茄就好好特別,可能因為佢地自製,所以出面食唔到! 我見其他人會加肉丸,下次可以試下~同事叫左豆腐扒,呢個“詞”都真係好少見,但我見佢地個樣,應該都幾好食!

我成日都話健康野唔好食,都係講下啫XD

2019-06-26
鍘魚涌附近美食不少 ,被我及我的同事超級推介有這一間,原因係食材會源於本地農場/ 養殖場每日新鮮運送來,每款配搭亦見心思。最令我喜愛的就是午市套餐均送全素湯及自家製飲品,還要是飲完可以再添,值回票價。食物款式定期也有不同,按當時食材的供應吧。這次我選了:🍴有機藜麥,牛油果,豬肉碎,黃薑鷹咀豆,麥米蔬菜飯 😋😋藜麥是superfood比一般白米飯健康有益,豐富膳食纖維,近來的大愛牛油果好鮮美,份量也很多,近來也好喜歡吃牛油果,因有不飽和脂肪酸,可降低膽固醇呢!豬肉來自本地的,吃到炒香的肉碎有濃豬肉味,肉質不硬。也沒有多餘油份。加了抗氧化黃薑的鷹咀豆,味道特別,營養豐富。還有一些蔬菜做配菜,整體味道完全沒添加太多調味,吃出原料味道,對現代都市人平日複雜食物鏈中的確是一道清泉。☕️黑豆茶:好香,據說黑豆可健美皮膚呢,所以我都飲左2杯😊開始專注調整飲食或養生,健康平均吸收係好重要,所以這類主打健康自家製的店,我想會越走越多支持者,我必定會再到訪!(店子坐位不多,所以午市較多人,還有沒有晚市 要去的朋友,要早點去呢!)

食物款式定期也有不同,按當時食材的供應吧。
這次我選了:

🍴有機藜麥,牛油果,豬肉碎,黃薑鷹咀豆,麥米蔬菜飯 😋😋

加了抗氧化黃薑的鷹咀豆,味道特別,營養豐富。

☕️黑豆茶:好香,據說黑豆可健美皮膚呢,所以我都飲左2杯😊