2015-05-02 312 瀏覽
晚飯時間來到大坑,想一睹這個充滿美食的地方是否名不虛傳。走到京街的這個舖面,老闆娘大聲呼召說「菠蘿咕嚕肉」為必食之選,還說「唔好食唔收錢」。友人吃得西餐太多,又被「零味精」三字吸引,因此決定一試。樓面範圍略少,只放得下三至四張四人枱,裝潢亦較簡陋,餐牌只在白板上寫著。和友人一看餐牌,實在有點驚訝︰除飲品白飯外,你幾乎找不到一樣菜是100元以下的。好,你收這個價錢,我當然期待吃到這個價格的質素。今天不算太餓,只叫了兩道菜,分別如下︰馬拉盞時菜炒豬頸肉實在說不出有甚麼特別,一般大牌檔也吃到這樣的一道菜。吃上去有點鹹,但的確是無添加味精的,因為之後沒有很口乾的感覺。但...$98的這樣一碟菜,值得與否,見仁見智。原隻菠蘿咕嚕肉招牌菜來了,果然原隻菠蘿上,上菜時老闆還囑咐最好即食。二話不說放一塊到口中,肉脆外軟,的確很好味。最驚喜的是菠蘿,通常酒樓的咕嚕肉用罐頭菠蘿,不夠鮮味,但這裏的菠蘿是新鮮製作,清甜多汁。老闆還很貼心的奉上刀叉,讓我們切菠蘿上的肉吃。然而,從相中可見,肉份量不多,即使二人吃也分不多;加上,以$158這個價錢來說,的確太貴,性價比來說,不值得。還有,以上菜式還有加一服務費的
晚飯時間來到大坑,想一睹這個充滿美食的地方是否名不虛傳。

今天不算太餓,只叫了兩道菜,分別如下︰

馬拉盞時菜炒豬頸肉
時菜炒豬頸肉

原隻菠蘿咕嚕肉

還有,以上菜式還有加一服務費的。所以埋單二人共消費$300,兩道菜,整體來說,太貴,不值得。
題外話/補充資料: 老闆很健談,從他口中得知一週後便會搬遷----又是租金惹的禍。一個小小的舖位,竟然要超過5萬月租,賣多少個咕嚕肉才能回本?所以,這個價錢背後,原來有無限苦衷。期望搬遷過後(老闆說應該搬去九龍城),不用受租金牽制,調整一下價格,便值得一試了。
2015-04-29
  • 菠蘿咕嚕肉
唔係民聲冰室冇位我唔會過黎食我同朋友見佢門面似係好食 同埋老闆之前都講過幾次就走去試下入去佢地係唔想比你望價錢不停叫仲會同你講今日限定等你想食唔緊要我地最尾叫左菠蘿咕嚕肉 魚香茄子魚同蛋黃醬帶子菠蘿咕嚕肉我覺得唔太特別 新鮮菠蘿但咕嚕肉冇咩驚喜 (158)我覺得我媽整炸豬肉仲整得好過佢魚香茄子好食不過魚香太多茄子好少 魚香重味所以魚本身連皮係幾好味 (168)茄子多少少好d蛋黃醬帶子佢講好好食我覺得可以接受(68一隻)飯係比碗半好大碗(15)入到黎已經覺得有少少搵笨不過好食都算 竟然食到最尾有舊肉係好像冇炸冇煮 入面係凍同果個肥女人講 佢咩都冇答黑面同廚房講完冇交代咩事 我本身都冇野之後愈諗愈嬲 你食物質素有問題 身為客人我唔叫你整過碟唔叫你扣起果碟我照比錢 但是你當咩事都冇 😡😡😡真是火都黎之後到我比錢都冇出聲 仲要肥女人依然道歉冇 解釋都冇 仲要我比加一服務費 加一服務費比唔係問題 不過至少唔係比咁既服務質素呀😡😡😡最後我問佢老闆羅單先知有收加一 佢menu冇寫所以我計極都唔對數 唔問都唔講 😡😡😡 後尾我再問點解比凍(似冰)比我地食 老闆到最後雖然有道歉(我覺得佢唔想我地影響其他

唔係民聲冰室冇位我唔會過黎食
我同朋友見佢門面似係好食 同埋老闆之前都講過幾次就走去試下
入去佢地係唔想比你望價錢不停叫
仲會同你講今日限定等你想食
唔緊要
我地最尾叫左菠蘿咕嚕肉 魚香茄子魚同蛋黃醬帶子
蛋黃醬帶子佢講好好食我覺得可以接受(68一隻)
飯係比碗半好大碗(15)
入到黎已經覺得有少少搵笨不過好食都算
竟然食到最尾有舊肉係好像冇炸冇煮 入面係凍

之後到我比錢都冇出聲
最後我問佢老闆羅單先知有收加一 佢menu冇寫所以我計極都唔對數 唔問都唔講 😡😡😡 後尾我再問點解比凍(似冰)比我地食 老闆到最後雖然有道歉(我覺得佢唔想我地影響其他客人)不過真是用唔信客人既態度道歉 😡 咁你不如唔好道好過!
講真我覺得2個人食成五百六 我點解唔去隔離鋪頭食西餐 食物質素唔值 服務質素更加唔值 我寧願等一個鐘食民聲好過

蛋黃醬帶子
魚香茄子烏頭
菠蘿咕嚕肉
2015-03-09
魚香茄子烏頭
  • 魚香茄子魚
2015-03-06 303 瀏覽
今次我們去零味精私房小館食DINNER。餐牌就是這個BOARD了,有點簡陃,但可以接受,反正我食的是食物,不是餐牌。新鮮菠蘿咕咾肉,HK158,好好食,菠蘿是用新鮮,很甜又多汁,而咕咾肉亦很脆口肉嫩,NAN佬都食到無停口。招牌魚湯三寶雞,HKD168,個湯是幾好味,因為CC不停要求飲湯,他的私家飯也要加了這湯才肯進食多兩啖。但個雞就普通了點,始終不是新鮮雞,雞味欠奉。牛油蒜片海虎蝦,HKD148,肉質爽口又彈牙,但是一碟得4隻,用來攝牙隙…特級清湯牛坑腩,HKD268,雖然個味調後幾好,但是太多舊肥肉,成個湯好油,一點也不覺得清…美國蘆筍炒雜菇,HKD138,好合我胃口,炒得好香,爽脆得來,又不會覺得它生,只是份量太少了,像食精品一樣。欖菜炒飯,價錢遺忘了,但都過百的,真的炒得幾好,粒粒飯都好好咬口和煙韌。結帳約HKD1000,講真食物質素OK,但是就貴了點,份量又細了點。加上環境又迫,大排檔FEEL,更沒有BB CHAIR,唯一賣點是侍應REFILL水給我們很勤快,而且食完也不會覺得口乾,似是真的沒有味精。
今次我們去零味精私房小館食DINNER。

2015-01-01
大年初一,和老公揸車過海去完中環碼頭海旁某公司主辦的嘉年華後.....就去大坑找點吃.....因為新年....很多餐廳也沒有開....!行到浣紗街後面的橫街窄巷,健這間餐廳仍然營業,本後貼着一張一張的菜色寫住絕對冇味精,於是,行進去了!一坐下,一位略胖的女侍應急不及待的介紹說:原隻菠蘿咕嚕肉必食架幫你洗落order先啦!我見我有喜歡吃咕嚕肉價錢也沒看就說好吧!然後他又說:坑腩煲很好吃架,但因為我不吃牛所以沒有理會她!才看了不夠兩分鐘,他竟然說:如果有選擇困難症嘅話,就睇牆上的圖畫啦!(我老公即時想扯火,不過我又已經落咗個咕嚕肉,又係大年初一,唔同佢一般見識),所以最後叫多個馬拉盞菜苗炒豬頸肉就算了!等了十五分鐘,先上馬拉盞菜苗豬頸肉!一吃,嘩!好鹹啊!成一碟菜有油淋淋,最後我要那一隻匙羹放喺一邊碟隔開嗮啲油!而且佢啲豬頸肉,我淨係食到一舊肥膏完全食唔到肉,亦切到好細好細粒!($98)終於原隻菠蘿咕嚕肉黎啦!事實去到咕嚕肉是有一點脆,「是一點脆吧」!而且菠蘿大大粒,但是咕嚕肉汁與菠蘿與咕嚕肉完全唔挾,三樣野完全match 唔埋,菠蘿油菠蘿自己嘅酸,咕嚕肉汁有自己既甜,很怪!($158 也

終於原隻菠蘿咕嚕肉黎啦!事實去到咕嚕肉是有一點脆,「是一點脆吧」!而且菠蘿大大粒,但是咕嚕肉汁與菠蘿與咕嚕肉完全唔挾,三樣野完全match 唔埋,菠蘿油菠蘿自己嘅酸,咕嚕肉汁有自己既甜,很怪!($158 也很貴)

兩個小菜一個白飯,仲要加一食左$292。論環境(排檔feel)、論食物、論服務......不值囉!

馬拉盞野菜苗炒豬頸肉
2015-02-19
2015-02-07 248 瀏覽
食材很新鮮,菠蘿咕嚕肉聽聞是招牌菜,菠蘿真的是新鮮菠蘿,很甜美多汁,而肉亦很脆口內嫩,不錯不錯,另外魚湯很鮮甜,渴後沒有感到口乾口渴,魚湯值得推介(聽店員說是鮮魚熬制數小時), 食物賣相亦很精美,食物質數相對價錢算是合理,會再光顧👍
  • 新鮮魚湯
一間在大坑開了不久的小店,被店外那菠蘿山吸引我走埋去睇下有乜好食,店內有一個體型略肥的女人走出來熱情介紹自己是一間新的私房菜,曾受電視雜誌訪問,外面的菠蘿不是裝飾,是用嚟煮菜的,他們的鎮店招牌菜是"新鮮原隻菠蘿咕嚕肉",肥女人形容為必食的菜式,我們見佢熱情推薦及見佢一間冇乜裝修同咁細空間嘅舖夠膽收$158一個咕嚕肉,於是入去試試!之後還點了一個魚湯粉絲蜆,店員介紹魚湯係用左四五小時去煲煮!魚湯粉絲加蜆兩隻收$89,點了兩樣嘢店員還不斷推薦希望我點更多餸,但我眼見所有餸都差不多一百五十元以上,於是我想先試試係唔係真係咁好食先!打發了店員,一會後,魚湯粉絲蜆首先上菜,亮點係上面仲有朵花,賣相不錯,手機食完到人食,喝一啖,味道清淡只有淡淡的魚味但不夠濃烈,大蜆幾大隻幾靚,我見佢煮之前響外面仲用水養住仲新鮮,點知食落唔知點解冇乜鮮味!之後到鎮店之寶"原隻菠蘿咕魯肉"出場,亮點係原只菠蘿,但一睇就知可能個菠蘿係新鮮所以太多水令個汁太稀,顏色不夠橙,肥女人店員叮嚀要上菜馬上要吃一囗咕嚕肉,仲話係最好食嘅一刻,誰不知我食第一口,覺得肉炸得不夠脆,汁太稀包不到肉的外層,味道不夠濃不夠甜味道只有單一的酸,菠蘿仲多個肉,配菜青椒紅椒也太少,連最重要的洋蔥都冇落,如果依個餸係該店的招牌同埋夠膽收$158一個煮到咁質素嘅咕嚕肉,我諗我平時食開三四十元一個送到都已經唔熱嘅咕嚕肉飯盒都比佢好食,我輸都係因為肥女店員太sell得了!真想唔到我第一個食評係咁樣!
魚湯粉絲大蜆
傳說中的原隻菠蘿咕魯肉
2015-01-05
2014-12-20 266 瀏覽
本想找另一間食店,但找不到,路經此食店被那招牌「零味精」吸引!看見店外的招牌菜單每款菜式大約$60-$70,都覺得經濟。座下來,有位小姐立刻介紹貼在牆上的食物(沒有價錢的)1)原隻菠蘿咕嚕肉(菠蘿多過肉)2)勝瓜磨咕浸魚湯(冇魚味)3)蒸豆腐魚肉(家常便飯菜色)4)瑘子肉抄飯 (味道似瑘油抄,質地很濕,沒有口感)因落單時,小姐熱情介紹,心想以上都是一般菜式,所以沒有問價,諗住大約$3xx 左右。最後4道菜結賬是「$640」。地方超細,一般茶餐廳似的。菜色一般,不是私房菜款色。零味精=冇味道。最後問有冇單睇價錢,小姐話沒有單。

1)原隻菠蘿咕嚕肉(菠蘿多過肉)
2)勝瓜磨咕浸魚湯(冇魚味)
3)蒸豆腐魚肉(家常便飯菜色)
4)瑘子肉抄飯 (味道似瑘油抄,質地很濕,沒有口感)
最後4道菜結賬是「$640」。

2014-10-25 779 瀏覽
是日下午,與小師弟和另外兩位同事到附近聽講座,故打的去大坑搵食。心儀的炳記茶檔和民聲冰室竟鐵門深鎖,煞是掃興!在毫無頭緒下,只好左望望,右看看。同事肥仔G看見零味精私房小館,看了門口餐牌,午市客飯有12款,約$42-$50,就決定一試。店內空間極為狹窄,僅有約16個座位,密密麻麻的,動彈不得,坐得吃得均不太舒適。小店佈置以簡單實用為主,一幅牆上掛有竹簾及假葉片作裝飾,並貼著小店的招牌小菜。據熱情老闆所言,小位新開,晚市提供多款住家式無味精小菜,並請我們多多捧場! 午市客飯把白飯,小菜和例湯或飲品。天氣炎熱,縱使老闆極力推銷老火靚湯,我們也無動於衷,堅持要冰鎮香滑奶茶。四個人,決定揀四款小菜同享。肥仔G揀了蘿蔔鮮肥牛腩$42,色香味俱全,借份量頗少。小妹吃了一塊蘿蔔,嫩滑入味非常。小師弟的椒鹽豬扒$45醃得惹味,炸得香脆可口,稍嫌火喉過了點兒,豬扒肉質偏乾硬。小妹的梅菜蒸肉餅$42肉鮮汁豐味美,加上梅菜的鹹香和嚼勁,火喉掌握又極為準繩,水準不賴!同事R的炸菜肉碎蒸豆腐$45也甚得我們的喜愛,豉油淋在豆腐上,鮮味無窮。豆腐的豆香,炸菜的爽甜和豬肉的肉香,三者配合,天衣無縫。可惜,豆腐稱不

同事R的炸菜肉碎蒸豆腐$45也甚得我們的喜愛,豉油淋在豆腐上,鮮味無窮。豆腐的豆香,炸菜的爽甜和豬肉的肉香,三者配合,天衣無縫。可惜,豆腐稱不上嫩滑非常,略有所失。
冰鎮香滑奶茶夠冰凍夠香滑,極受歡迎,每日限量提供。難怪老闆大力推銷例湯,原來是有其原因的!!
 奶茶確是不賴,若茶味再提升少許,勢必更佳!
2014-10-07
$43.5 (午餐)