2018-02-20 1632 瀏覽
老世提議呢間食團年飯,由公司行過黎要15分鐘,都算係近嘅。團年飯黎講都唔算平,位位218。蟹都好味,啲殻已經淋淋地,一咬就開,肉都算多。鹵水拼盤,件件都浸到好夠味,可能都肚餓,大家都搶得好快,而底仲有豆腐。胡椒豬肚湯,佢一枱,個陣胡椒已經好勁,足料,暖胃一流。干葱雞都幾滑,ok好味!糖醋麵,兩者拼埋係好好味,個麵一定要趁熱食,凍左啲油出哂黎。好味!糯米煮得剛剛口,小小黏。潮洲炸雙棗,魚蛋同墨魚(應該係),好吃!(其實食到呢度油膩感都幾重)蠔仔粥,叫做去一去油感,好味嘅。上湯浸時菜,正常。反沙芋,佢厚厚嘅糖蓋係芋頭上,算炒得幾好。整體還可以,上菜要啲時間,環境算ok。我自己麻麻太多油感重啫。
老世提議呢間食團年飯,由公司行過黎要15分鐘,都算係近嘅。

團年飯黎講都唔算平,位位218。

蟹都好味,啲殻已經淋淋地,一咬就開,肉都算多。

胡椒豬肚湯,佢一枱,個陣胡椒已經好勁,足料,暖胃一流。

干葱雞都幾滑,ok好味!

好味!糯米煮得剛剛口,小小黏。

蠔仔粥,叫做去一去油感,好味嘅。

上湯浸時菜,正常。

反沙芋,佢厚厚嘅糖蓋係芋頭上,算炒得幾好。

2018-01-19 1118 瀏覽
同成班同事去食飯,有人介紹尼間位麗港城會所入面既潮州菜,不過非會員都可以book 位。到去發現全場坐滿,應該想walk in 機會不大。老闆娘雖忙但都好禮貌招呼!見我地D湯差不多飲完,再入廚房加一窩熱湯出黎!個胡椒豬肚湯,好夠未,大家飲完一碗又一碗。另外凍蟹上枱已經折殼!食得好方便。至啱我尼D懶人!所有食物都令人滿意。不過原來比較早收舖,未夠十點已催埋單!未夠時間坐下陣傾計。推介:凍蟹、胡椒豬肚湯、鱔煲、滷水拼盤
推介:凍蟹、胡椒豬肚湯、鱔煲、滷水拼盤
2017-12-10 965 瀏覽
聽講個會所有潮州嘢食都幾岀名專登去試下。入到去會所行上頂樓推門入去,都好多人食,個個都一圍圍,諗住都唔錯。被安排到外面玻璃房坐,對住個泳池,不過d窗d膠紙痕多到好似磨沙咁😅 講下d食物,份量超大,兩個人一碟粉一個小菜都食唔曬,不過味道方面,全部都係粉漿同油🙄 個炒河一pat嘢咁,個水瓜烙係一碟油!不過唔想徙嘢都勉強食咗d,不過係非常錯嘅決定!一食全即刻覺得唔妥,應該係d野食膩到唔舒服咗幾日🙈 無下次
2017-10-27 1278 瀏覽
久聞這家酒樓的大名,但經常訂不到座位,今晚與朋友慶祝生日,提前訂好枱和菜單,一上菜已經感覺食材與普通酒樓不能同日而語,凍蟹的大小和肉質不是普通的等級,鮮甜彈牙多肉, 讓人回味!銀彩炒魚麵也是如今比較難找到的潮州菜色,今天也嚐到了,更是今晚所有小孩的最愛呢!
銀彩炒魚麵
普寧豆醬蒸烏頭
銀彩炒魚麵
普寧豆醬蒸烏頭
  • 凍蟹
2017-10-15 1111 瀏覽
朋友在附近住,這天晚上見沒有什麼選擇,就即管往這間會所的潮菜一試。內裏裝修真的是很一般,像是六七十年代的佈置,侍應也是一樣六七十年代的裝束。菜色沒有很多的選擇,是每位計的,我們四位點了四餸一湯,那個胡椒豬肚湯大大碢,但是味道是胡椒粉味而不是真的胡椒粒的味道,那些白果還苦的,豬肚有一陣騷味;一心想試凍蟹但上枱的賣相真是很一般,因為實在太細隻,辛好都還有些少鮮味,煎𧐢仔烙算是全晚最有賣相同美味的。熱騰騰而且𧐢仔也是很肥美;另外那個豉油王煎大蝦真不知道是那款豉油做的,完全沒有味道連蝦本身肉質也是很一般;之前大力推薦的豆醬鷄也是一般得不得了,完全吃不出有何特色,鷄肉也是很淋沒有雞味。反而叫了一個甜品,反沙芋算是較為滿意的一個甜品。平均每人消費也差不多$250,似乎不是我潮菜那杯茶。
2017-08-14 1494 瀏覽
話係私房菜,其實只係要預先訂檯,訂食物吧了。訂了一檯10人前來麗港城裡的麗港軒吃潮菜麗港軒位於麗港城CLUB HOUSE內少不了的鵝片 ~ 可惜鵝肉頗鞋, 鹵水不算濃郁鱔湯( 需要另加錢 ):好有特色既燉湯,用茶壺仔上倒出來飲好方便 內裡用荷葉包著材料清燉而成,湯很清甜 凍烏頭,條烏頭魚好大條 炒蟹~ 唔知點解凍蟹變咗炒蟹,不過算啦照食... 可惜嫌佢油咗DD囉,肉質有點"削"清心丸綠豆爽~ 個人喜歡綠豆爽煲得淋些 全晚最滿意就係依個反沙芋芋頭條大細如一的長方塊,芋頭超粉,砂糖炒得好乾身全部都依附在芋頭條上 整體既份量超足,全部都大大碟 !  除咗上湯菜同反沙芋之外,樣樣都食唔晒 !成人每位HK$198(未加一),住客好似每位HK$188。8歲以上照成人價, 8歲以下又佔座位既2位收一成人價

話係私房菜,其實只係要預先訂檯,訂食物吧了。

訂了一檯10人前來麗港城裡的麗港軒吃潮菜

麗港軒位於麗港城CLUB HOUSE內

少不了的鵝片 ~ 可惜鵝肉頗鞋, 鹵水不算濃郁

內裡用荷葉包著材料清燉而成,湯很清甜

凍烏頭,條烏頭魚好大條

清心丸綠豆爽~ 個人喜歡綠豆爽煲得淋些

全晚最滿意就係依個反沙芋

成人每位HK$198(未加一),住客好似每位HK$188。
8歲以上照成人價, 8歲以下又佔座位既2位收一成人價
2017-07-22
2016-11-29 3971 瀏覽
呢都係麗港城會所埋邊,一般情況我的都唔會特登行過去食呢間的,個晚家姐請食飯,讓我可以有機會一嚐美食:凍蟹真係好好味,肉質新鮮,甘甜,回味悠長,超抵讚~蠔餅都好好食,講真,係我食過地最好的蠔餅了,出門卜卜脆,入面軟身有蠔香:呢個雞都幾好喔,賣相都足夠吸引~呢個香煎鱈魚真係冇的彈,係我呢餐飯的最愛⋯之一當當當當,最愛的暇,總要係炸滴~好味地不得了總之,有機會一定要去試試呢間!

凍蟹真係好好味,肉質新鮮,甘甜,回味悠長,超抵讚~
呢個雞都幾好喔,賣相都足夠吸引~
呢個香煎鱈魚真係冇的彈,係我呢餐飯的最愛⋯之一
當當當當,最愛的暇,總要係炸滴~好味地不得了
總之,有機會一定要去試試呢間!
2016-11-25
2016-10-07 3035 瀏覽
好耐無一家人食飯 姑奶訂左位 地點係麗港城算係私房菜 專食潮洲野 應該係套餐第一味送上係凍蟹 鮮甜實肉 雖然唔係好大隻再黎又係份量極足既潮洲鵝片 底還藏左豆腐 鹵水鵝啖啖肉 連豆腐也入味不過無蓋過豆香呢個春卷都特別係九肚魚春卷食落有少許wasabei味 脆仆仆 唔錯好耐無見過咁古式原條蒸鱔 唔腥無泥味都好juicy 雙棗 都ok可惜質地較淋普寧雞 第一次食幾夠味 不過有d鹹 可能已經好飽其他都係例牌野 無特別啦
第一味送上係凍蟹 鮮甜實肉 雖然唔係好大隻
好耐無見過咁古式原條蒸鱔 唔腥無泥味都好juicy
雙棗 都ok可惜質地較淋
普寧雞 第一次食幾夠味 不過有d鹹 可能已經好飽
其他都係例牌野 無特別啦

2016-09-25
  • 凍蟹
2016-09-23 2233 瀏覽
Visited this place for lunch at least twice a month.This time 7 people tried many dishes.For best is still the 鹵水鵝 and 沙爹牛河。Basically they are must eat items and never disappointed.Great value for money!

Great value for money!

• 沙爹牛河
2016-06-22 3744 瀏覽
嚟到呢間潮州菜館,又真係幾得。唔係有friend住呢頭,都唔會識得嚟呢度食飯。鹵水鵝片并豬腸 - 好大碟。鵝片好嫩滑,豬腸夠淋,頌有豆腐墊低,鹵水汁夠晒味,又煮得夠火喉,剛剛好不會過鹹。福果胡椒豬肚湯 - 胡椒味夠,好香濃白果,不過湯渣唔多,豬肚較少。味菜煲大蟮 - 條蟮好大條,好滑好鮮甜,味菜煮得好淋啲味入晒係嗰湯底度,鹹中帶有鮮味,好好食。潮州凍蟹 - 不過不失,蟹比較細,肉不多。食凍蟹主要食鮮味,但鮮味不足稍為遜色。不過價錢咁平都算係交到貨。九肚魚春卷 - 之前未食過想試下,不過其實食唔到九肚魚味,剩係覺得啲「涵」嘅質感似係九肚魚嗰種質地,不過即炸春卷熱辣辣,已經夠好食。豉油王煎蝦 - 中蝦size,鮮味不足似係雪藏蝦,但係嗰汁校得好好,豉油好香又有甜味。潮州芫茜燒鷄 - 鷄都幾滑,但唔覺有芫茜味,所以唔知點解嗰名話芫茜燒鷄。點豉油食就更好味。蠔仔烙 - 好多蠔,蛋香夠,配搭合宜。

蠔仔烙 - 好多蠔,蛋香夠,配搭合宜。
2016-03-30
2016-03-14 3934 瀏覽
感謝兩位好友又在今年為我搞了一個慶生飯局,時間就在我生日前幾日的一個晚上,餐廳方面由我來安排。其實之前都試過麗港軒, 發覺有一定水準, 而且地點也就近兩位好友,便提議到這間潮菜館,在大家同意之下就落實這次飯局。麗港軒潮菜館位於麗港城的會所內,以私房菜模式經營, 有標準套餐供應, 收費方面是按人頭計算,而人數越多可享用的菜色也越多, 訂位時已要選定了所有菜色,當中有些菜色需要預訂, 有些則要另外加錢。除了有標準套餐之外, 也有其他散點菜色。在周五的晚上,一行三人來到後覺得地方是實而不華,由店員引領入座,被安排坐在餐廳最盡頭的一張枱。先來一窩湯品, 福果胡椒豬肚湯是也, 呈顏色奶白的湯, 湯料方面有福果、豬肚、腐竹等,喜歡當中的豬肚,豬肚煲得很腍,而福果即是白果, 份量也多, 煲得煙韌, 用了一粒粒的粗胡椒,湯內有很濃的胡椒味,味道清甜香濃, 是有水準的端來的是潮州凍蟹,烹調方法不太複離,就是最簡單的烚熟後再攤凍就可以了, 是晚供應的是花蟹,雖不算非常大隻,但就十分好肉也肉質爽實而鮮甜,還有一些豐腴的蟹膏, 不用任何調味已非常美味。來一客蠔仔烙,這裡的蠔烙是煎得不錯的, 蠔餅煎得剛剛好,
來一客蠔仔烙,這裡的蠔烙是煎得不錯的, 蠔餅煎得剛剛好, 沒有過火, 表面有點焦, 蠔的份量也算多,雖然不大隻, 蠔仔又圓又大,滑嘟嘟, 入口沒有腥味, 再加上蛋漿甚香,配上啖啖鮮美的鮮蠔, 就是好吃。
一味潮州芫茜燒雞, 每件雞件整齊地排列在碟上,賣相已是不錯,雞件皮薄肉厚,雞皮炸成金黃色而且香脆,雞肉也保持嫩滑的肉質,肉汁充盈也夠雞味,是出色的一道菜。
還有豉油王煎蝦同樣吸引,海蝦都算大隻, 先泡油再以醬油入味,燒得火候十足,蝦殼乾身脆口,海蝦沒有霉味, 是出乎意料的新鮮, 蝦肉鮮嫩爽口,豉油份量落得啱啱好, 小小鹹味可以有提鮮作用, 有水準。
吃完標準套餐的四菜一湯後,也額外散點了一個菜類項目, 就來一個蒜蓉炒白菜仔,份量已算大碟,白菜仔是新鮮的, 入口時沒有任何纖纖的渣滓,白菜仔帶點清甜,配合蒜蓉的味道, 效果也不錯。
單尾來多個散點的方魚蠔仔肉碎粥,蠔仔粥是相當大窩,蠔仔的份量也相當多,蠔仔也很肥美,蠔仔都新鮮,無任何腥味,肉碎也新鮮,粥方面都相當好味,湯底也是鮮甜。
甜品方面是清潤的綠豆清心丸,是味潮式糖水, 糖水內有綠豆和清心丸,味道只是微甜,清心丸口感煙韌, 而一粒粒的綠豆也香味十足,食完多個潮州菜式後,來個甜品確係相當滋潤。
大家吃得飽飽, 而且食物水準都唔錯,加上每道菜的份量相當足,價錢方面也是經濟實惠,但環境只是一般。其實有時好友聚會, 簡簡單單的去吃一餐已足夠。
2016-02-27 1972 瀏覽
雖然不是麗港(城)友,但因麗港城有個由細睇到大嘅勁醫生(唔知點解係睇佢先睇得好),所以久唔久都過來呢度。今次因感冒未清,放工又長征過來睇一睇。由於 Mr A 好想食潮州菜,就喺 open rice search 觀塘區有乜中菜食,竟然出咗呢間潮州菜館,rating 好,仲要喺正麗港城裡面喎!睇完醫生食晚飯啱哂!睇評語話要book 位,Mr A 就即打去訂到兩位,不過話唔好介意要喺門口位置。估唔到星期四晚,約8:15pm 去到時都坐無虛席,真係得返我地二人門口一張細細地嘅枱。由於我仲有啲感冒未清,所以無叫dinner set (有凍蟹我好想試呀~!最衰有點咳廢事食凍嘢),而散叫咗蠔仔粥,鵝件雙拼,鼓汁蒸鱔同勝瓜。真係估唔到咁嘅價錢,啲嘢食咁有水準,仲要足料大大碟!蠔仔粥: 蠔仔非常肥美,入口香滑無過熟,食得到蠔仔的鮮味,湯底味濃而沒有過鹹。 鹵水鵝肉掌翼紅腸:不是掌翼紅腸fans, 所以主要食鵝肉。鹵水入味,鵝的肉質幾嫩幾腍。非常不錯! 蝦乾蒸勝瓜:我覺得勝瓜有點over cook 腍咗少少,但A 就覺得口感幾好。個蝦乾同鼓油幾香,清清地送飯不錯。 最後係鼓汁蒸鱔:啲鱔大件件,蒜蓉

蠔仔粥:

最後係鼓汁蒸鱔:

啲鱔大件件,蒜蓉豆鼓汁味道香濃,非常入味。連平時唔多好飯的Mr A,都即時KO 咗一碗飯再要多碗飯來送呢碟鱔

等我下次好返來試個凍蟹先
2016-02-18
2015-04-04 3349 瀏覽
復活節假期前一晚約咗班朋友去試下呢間位於麗港城會所內嘅潮州私房菜。呢間私房菜其實同普通酒樓無異,裝修比較簡樸,而佢嘅所謂私房菜亦只不過係按人頭收費食指定嘅套餐,而套餐裡面亦提供若干選擇。班朋友一坐低,見到枱面擺放咗幾個茶壺同一個用嚟洗餐具嘅水兜,見人未到齊,咪用啲滾水又好,茶又好嚟洗下啲碗碗筷筷囉,洗完就將啲茶同水倒入個水兜度。點知好衰唔衰老闆娘親自嚟收番個水兜,見到我哋用啲茶嚟洗碗,好唔客氣咁同我哋講,話啲茶葉係靚嘢嚟,成幾百蚊一斤,應該攞嚟飲,唔係愛嚟洗碗,洗碗應該用滾水,仲話我哋嘥嘢,搞到啲朋友鬼咁尷尬。啲茶葉係咪靚嘢我真係唔識分,但係喺酒樓用啲茶嚟洗啲碗碗筷筷其實係好平常啫,間私房菜都開咗咁耐,老闆娘都應該睇慣晒喇,駛唔駛咁大反應呀 人到齊就即刻上菜,選定菜單上除咗個福果胡椒豬肚湯冇影低(因為已經分好晒),其他都喺齊度:蟹唔算大,但亦唔算細,肥美有膏,肉質夠實,啲蟹鉗都拍得夠碎,容易食,唔錯 鵝片下有連骨嘅鵝肉,鵝片比較乾同嚡,每人只分到一片,連骨嘅鵝肉滑好多;大腸唔算肥,過得去;再下面嘅豆腐就真係麻麻。條魚認真夠大條,但唔見有黃油,肉質都夠實,伴魚嘅汁亦唔會太鹹,但烏頭始

鹵水鵝拼大腸
潮州凍烏頭魚
條魚認真夠大條,但唔見有黃油,肉質都夠實,伴魚嘅汁亦唔會太鹹,但烏頭始終係烏頭,點整都唔會有大驚喜。
九肚魚春卷/芋絲春卷
新鮮炸出嚟夠脆,啲餡料唔太滯,食完都唔覺得話會頂胃,個人鍾意九肚魚多啲。
蠔仔烙
蛋,薯粉同蠔仔分量適中,有口感,唔腥,好食
豉油王煎蝦
睇到其他食家影出嚟嘅相,呢個菜式幾吸引,但係當晚我哋嗰碟就有啲失準,啲蝦頭已經變黑,不過食落啲蝦又幾有味,而且蝦殼表面嘅豉油唔太鹹,唔錯,有內涵
潮州芫茜燒雞
炸雞啲肉好滑,啲皮仲有啲脆,如果可以煮番熟少少會好啲;雞件過大,斬番細件啲會吸引啲
上湯蒜子時菜
碟菜好行貨,啲菜芯一啲都唔合時,食落好多渣,夠晒《有機》
清心丸綠豆爽
啲清心丸有啲腍但有啲又煙韌,不過個糖水甜度相當適中,啲綠豆夠腍同起沙,有綠豆香味,整體感覺良好

成晚最唔滿意嘅地方都係個環境太嘈。每張枱都係大枱最少坐八人,同坐喺隔離個朋友傾下偈都要嗌出嚟,同坐對面嗰位講嘢就連嗌都聽唔到,比一般酒樓仲要嘈,放棄唔講嘢都要忍受周圍嘅噪音,兩隻耳仔都幾受罪。不過食物嘅水準係幾唔錯,咁嘅價錢食咁嘅嘢又真係好抵。
2015-04-02
清心丸綠豆爽
2015-03-24 3307 瀏覽
我地一大班理工舊同學,過一段時間,也會約埋一齊,聚一聚,大家的話題由家事、公事到私事也無所不談。因為友人之前居住在麗港城, 所以這次聚會,便提議到這間麗港軒潮菜館,之前都詳細的看過了餐單,在大家同意下選了麗港軒, 這次飯局就此作實。麗港軒潮菜館位於麗港城的會所內,經營模式有點像私房菜,就算不是麗港城的會員同樣可進內用膳,環境方面是實而不華,是典形的中式酒樓, 主要以圓形桌子為主。收費方面是按人頭計算,每位$178, 訂位時已要選定了所有菜色,每種菜色均有多款口味和烹調法可供選擇,有些菜色需要預訂, 有些特別的菜色則要另外加錢。湯品是福果胡椒豬肚湯,一大窩的, 可以給大家喝過夠,湯呈顏色奶白, 湯料有福果、豬肚、腐竹等,因為用料頗足, 感覺上是沒有下味精,用一粒粒的粗胡椒,有很濃的胡椒味,味道清甜香濃; 其實福果即是白果, 份量也多, 煲得煙韌,喜歡當中的豬肚, 豬肚煲得很腍, 一大煲豬肚湯,很快便給我們喝完了!當然要試卥水鵝併,此品是潮州菜常吃之物,一大碟堆得滿滿的卥水鵝併, 鋪面是卥水鵝片,底下是連骨的鵝肉,全都醃得很入味, 鹵水鵝片份量不少, 鵝片肉質軟熟但鹵水就略嫌不太夠味,肉質
當然要試卥水鵝併,此品是潮州菜常吃之物,一大碟堆得滿滿的卥水鵝併, 鋪面是卥水鵝片,底下是連骨的鵝肉,全都醃得很入味, 鹵水鵝片份量不少, 鵝片肉質軟熟但鹵水就略嫌不太夠味,肉質尚算嫩滑入味, 不過卥水鵝肉質有點硬,未能做到軟滑的質感, 食落水準中等。
全晩比較期待的菜式是潮州凍蟹,一碟共有六隻蟹, 像層層疊般的疊起來,看起來是頗吸引,這裡供應的是花蟹,雖不算非常大隻,但就十分好肉也兼實肉,勝在味道夠鮮甜嫩滑, 還有一些豐腴的蟹膏, 此品很快已被掃清,大家也吃得滿足。
還有蠔仔烙,坊間做得好的地方不多,這裡的蠔餅煎得剛剛好, 沒有過火, 表面有點焦, 蠔的份量也算多,雖然不大隻, 蠔仔又圓又大,滑嘟嘟, 入口沒有腥味, 是用上鴨蛋的原故,吃起來口感鬆軟,鴨蛋的豐美,襯托出蠔的鮮味,而且木薯粉不多, 不會吃到滿口粉漿, 而且也較油膩, 吃完後發現碟底有不少油跡, 一般之作。
是晚點了原條的普寧豆醬蒸烏頭, 烏頭魚真的幾大條,新鮮又肥美, 烏頭肉卻意外地鮮甜嫩滑,也沒有什麼腥味,普寧豆醬的味道鹹鲜帶甘,也有非常濃郁的豆香味,連我也禁不住的夾了幾回烏頭肉!
這味芋絲春卷真的十分熱氣,每條都比想像中長,用芋頭切成芋絲做餡料,春卷外層炸得香脆, 入口時仍然很熱, 內面芋絲餡料亦夠飽滿, 芋頭味香濃,吃下一整條的確有點膩, 是香口但不是美味的一道。
一味潮州芫茜燒雞, 雞本身是燒得出色,賣相也吸引, 每件雞頭也算大,整齊地排列在碟上, 再灑上一點點芫茜,雞隻皮薄肉厚,雞皮炸得脆, 雞肉也保持嫩滑的肉質,肉汁充盈也夠雞味,很不錯。
另一潮州名菜豉油王煎蝦也很吸引,海蝦都算大隻, 外皮煎得好脆,海蝦沒有霉味, 是出乎意料的新鮮,幸好煎得火喉剛好,蝦肉鮮嫩爽口,豉油份量落得啱啱好, 小小鹹味可以有提鮮作用, 有水準。
也來個菜類項目, 這味上湯蒜子浸時蔬,份量已算大碟,時蔬浸上湯後變得軟身而嫩滑,面頭也鋪了些蒜子和肉粒, 時蔬入口時沒有任何纖纖的渣滓,配合了上湯的鮮甜味, 效果也不錯。
甜品方面是清潤的綠豆清心丸,是味潮式糖水, 糖水內有綠豆和清心丸,味道只是微甜,綠豆也煮得十分軟綿, 清心丸入口煙煙靭靭很喜歡, 不過份量很少, 食完多個油膩的潮州菜式後,來個甜品確係相當滋潤。
這店可以用經濟實惠來形容, 論環境真是非常一般, 但食物也算得上有水準, 最重要是每道菜的份量也不少, 而每人的消費只在二百蚊以內, 已是抵食之選。
2014-11-29
2014-10-21 3098 瀏覽
麗港軒標榜的所謂潮州私房菜,其實是在麗港城會所內近泳池旁的酒家內提供的潮州菜,豪華裝修欠奉,近池畔以透明板間開的另一用餐位置更是比普通酒家更吵耳。或許是因為沒有吸音的天花和布料板作間隔的緣故,整個用餐過程幾乎失聰,想跟同枱的家人說句話,也完全聽不到彼此在說什麼,故此大部份時間能集中在品嚐食物和拍照上。先上的湯品令人聯想起喝功夫茶,因為是以有如紙砂茶壺的小器皿原盅燉成再上桌,一人一壼,只需拿起耳柄自斟自飲,既風雅亦方便。我們點了兩款湯品味道,分別是螺頭淮山杞子雞湯和涼瓜鮮鮑魚湯。兩款都十分滋陰,是女士的恩物。打開後看到壼內有不少湯料,包括雞肉和瘦肉,當然也有螺頭和原隻硬幣大小的鮑魚。味道清甜香濃,用料頗足。家人於訂位時早已選定所有小菜,收費方面按人頭計,每人$178,每種肉類均有多款口味和烹調法可選擇,魚類方面家人點了香煎雪魚,是較香口的選擇,自己則挌嫌有點熱氣。不過雪魚的確煎得金黃香脆,而且魚肉又大又厚,咬下香脆外皮便呈現雪白嫩滑的魚肉,不如想像中般熱氣。潮州菜必然之選是卥水鵝肉,可另選一款拼料,我們就揀了以豆腐作配襯,比另外兩款拼紅腸或大腸更健康有益。其實只有最頂那層才是卥水鵝片,第
螺頭淮山杞子雞湯/涼瓜鮮鮑魚湯
鮮鮑魚及螺頭很滋補
燉湯賣相精緻亦足料
香煎雪魚
潮州菜必然之選是卥水鵝肉,可另選一款拼料,我們就揀了以豆腐作配襯,比另外兩款拼紅腸或大腸更健康有益。其實只有最頂那層才是卥水鵝片,第二層是連骨的鵝肉,最底層是卥水豆腐,全都醃得很入味,也足夠我們8人享用。不過卥水鵝肉質有點硬,未能做到軟滑的質感。
卥水鵝拼豆腐
捨棄了蠔烙,取而代之的是家常菜菜甫煎蛋。厚厚的蛋餅十分好看,煎得均勻而乾爽,除爽脆的菜甫外,也有不少配料如芫茜和蔥作吊味,雖是簡簡單單用料普通的菜式,但味道和賣相均討人歡心。
菜甫煎蛋
雞是以燒作為烹調法,除了灑上的一點點芫茜,基本上跟飲宴的燒雞很相似,不過件頭卻十分大,而且皮薄肉厚,雞也保持嫩滑的肉質,很不錯。
潮州芫茜燒雞
這味芋絲春卷是全晩最邪惡之選,真的十分熱氣,而且每條都比手掌要長,加上芋頭切成的絲做餡料也很飽肚,吃下一整條的確有點膩。
芋絲春卷
全晩比較期待的菜式是花雕蒸蟹,可惜花雕味似乎全蒸發掉了,味道跟凍蟹沒兩樣,而且中形大小的蟹肉不算肥美,味道亦不見得鮮甜多汁。
花雕蒸蟹
另一潮州名菜蝦棗和蟹棗也很吸引,幸好炸得火喉剛好,沒有油淋淋和又乾又焦的問題。蝦肉尤其彈牙,至於塊狀的蟹棗則較失色,沒球狀的蝦棗那般吃時有起膠的彈牙咬口質感。
潮州炸雙棗
唯一的素菜款式是這味上湯蒜子浸時蔬,用上巨形原條芥蘭,浸湯後變得軟身而嫩滑,芥蘭本身雖然十分大棵,卻嚐不到任何纖纖的渣滓,故此十分容易入口。作為多款易上火而又香口濃味菜式的尾菜,有如在乾涸中嚐到的甘露。
上湯蒜子浸時蔬
甜品方面也十分配合,是清潤的綠豆清心丸,既下火也滋潤,味道只是微甜,很喜歡有咬口煙煙靭靭的清心丸,比吃啫喱糖更過癮。綠豆也煮得十分軟綿。
綠豆清心丸
吵吵嚷嚷的池畔潮菜,雖不盡完美,卻是熱鬧而又豐足。
2014-10-11
螺頭淮山杞子雞湯/涼瓜鮮鮑魚湯