2014-02-24 1048 瀏覽
Sorry …有menu相(唔知點解啲相打橫哂……}) , 但無食物相 , 我無"相機食先習慣" , 所以以下內容信不信由你。講頭盆先,個咩黑松露忌廉湯都Okay , 個咩一口雞同番茄蜆湯就麻麻。到main course。! 個咩黑松露扁意粉鹹到__街 ! 都唔知要飲幾多杯水……之後嚟個肉眼扒 ! 啲肉"鞋"到癲 !下次請我都唔食
Sorry …有menu相(唔知點解啲相打橫哂……

講頭盆先,個咩黑松露忌廉湯都Okay
, 個咩一口雞同番茄蜆湯就麻麻。

到main course。! 個咩黑松露扁意粉鹹到__街
! 都唔知要飲幾多杯水
……之後嚟個肉眼扒 ! 啲肉"鞋"到癲 !
下次請我都唔食
2014-02-24
2013-12-15 465 瀏覽
幫襯左呢度好耐, 差不多係指定飯堂, 最鐘意佢地既意粉, 係我想要既口感, 意粉唔會煮到淋bet bet 之餘, 又不會似正宗的有D梗, 汁亦不會水水的, 帶點杰身正是我杯茶, 所以去開金魚街都會黎開餐.....佢地依家MENU 轉新玩法, 一個價錢有晒頭盤,主菜,甜品(+咖啡 或 奶茶), OR 另一個價錢包埋餐湯,當中頭盤,主菜,甜品都有一堆俾你選擇....今次選左牛肉粒做頭盤同 carbonara做主菜, 牛肉粒熱騰騰上枱, 個汁極濃, 如果送飯真係一流 carbonara 既煙肉很足, 我呢D食肉獸唔怕唔夠喉.甜品要了西多, 都OK的,連加一都係$178一位, 以呢個地區,環境寬敞同食物質素, 算不賴,又有別緻既卡位, 係同朋友傾偈既好地方, 會再來...
一口牛肉粒
carbonara
當中頭盤,主菜,甜品都有一堆俾你選擇....

今次選左牛肉粒做頭盤同 carbonara做主菜,
牛肉粒熱騰騰上枱, 個汁極濃, 如果送飯真係一流

carbonara 既煙肉很足, 我呢D食肉獸唔怕唔夠喉.

甜品要了西多, 都OK的,
又有別緻既卡位, 係同朋友傾偈既好地方, 會再來...

2013-12-13
一口牛肉粒
carbonara
2013-12-03 338 瀏覽
好耐之前食過呢間。今日朋友請食飯慶祝我生日,咁我提議食老富昌。冇咩點留意門口d banner寫咩就入左去食。食物質素都ok,有keep住水準 叫左兩個$178 set dinner,有小食,湯,主菜同甜品。小食同湯都幾好,主菜叫左西冷扒同千島海鮮pizza,但個pizza就差少少,薄左d同皮有d太硬,大致都ok.餐飲叫左凍奶茶,俾奶同糖水我地自己溝,呢樣唔錯,每個人可以因自己唔同口味溝 有兩個驚喜位 驚喜位1 : 叫餐時我朋友話俾待應聽我生日,問有冇蠟燭可唔可以,插響甜品上。佢地話可以,到食甜品時真係個意大利cheese cake插左枝蠟燭,真係好好 驚喜位2 : 埋單既時候張單價錢唔係咁岩,原來叫第二個set dinner係半價,食完先知 不過枱布有d爛爛地同角落位有d污穢,如果改善埋就更加好
好耐之前食過呢間。
今日朋友請食飯慶祝我生日,咁我提議食老富昌。

有兩個驚喜位

不過枱布有d爛爛地同角落位有d污穢,如果改善埋就更加好
2013-12-02
生日
用餐優惠
其他
2013-10-04 266 瀏覽
呢日同男朋友去左新世紀, 點知大裝修, 本來想去果間餐廳冇左...於是行晒呢個商場既餐廳, 第一間經過呢間, 見入面冇咩人, 以為係伏, 但見個餐牌又幾多野食, 行埋其他覺得唔岩食, 最後都行返黎呢間BTW事後睇返食評, 都幾多喊面, 如果當時睇左食評, 我諗我一定唔黎LOL但係食左又覺得唔係真係咁差BOR @@當日我地有個蛋糕, 不過唔打算係佢度食, 就問佢可唔可以幫我地雪住, 佢地都好好幫我地雪住個蛋糕環境, 裝修幾有特色, 不過冷氣太勁喇然後就野食啦叫左兩個餐, 其實兩個人係食唔晒......有餐湯+小食+主菜

BTW
但係食左又覺得唔係真係咁差BOR @@

環境, 裝修幾有特色, 不過冷氣太勁喇

然後就野食啦
叫左兩個餐, 其實兩個人係食唔晒......
有餐湯+小食+主菜
蟹肉南瓜湯
生菜包
千島醬XXX薄餅(唔記得左)
芝士焗椰菜花西蘭花
田螺意大利飯
2013-09-25
蟹肉南瓜湯
田螺意大利飯
2013-09-03 237 瀏覽
媽媽來接我下班 時間早的還可以去吃下午茶這次來到了老富昌 看到餐牌 食物好像好吸引的但是… 茶餐竟然是沒有配茶或咖啡的=__=也算吧… 但厚多士真的令我傻眼了《朱古力厚西多》的咖啡色不是因為朱古力味也不是朱古力醬 而不知道是因為炸過得頭而變焦還是因為用萬年油炸出來的結果 好嚇人的外表我的食慾都沒了 吃下去油油焦焦的口感再加上朱古力醬的味道而已 完全失望的西多《焗茄汁豬扒飯》是有比較安慰的喔豬扒肉質蠻嫩的 蕃茄汁的味道不錯只是炒飯的口感比較乾和硬一點
媽媽來接我下班 時間早的還可以去吃下午茶
《焗茄汁豬扒飯》是有比較安慰的喔
豬扒肉質蠻嫩的 蕃茄汁的味道不錯
只是炒飯的口感比較乾和硬一點
下午茶
逢星期一番工個度實行green monday,食素....意念上好好,又環保,少殺生,但對於我地呢D食肉獸,真係頂唔順,勞勞役役,實在餓到暈。隨隨便便,貪就腳去新世紀醫肚,見呢間老富昌排都唔洗排就試試。點鬼知佢d下午茶超唔抵,最平都成$40個,仲要唔包野飲,另外再加一叫左個$40五隻雞翼配沙律+$44墨西哥雞卷配薯條,每人另加$8要飲品。其實茶餐廳咁既質素賣貴一倍,食水都好深下......得雞翼係熱同入味既,沙律都還好(有什菜同粟米,個dressing幾好)薯條凍既,仲要爛爛地(可能夾上碟時太粗手),墨西哥雞卷90%只有菜,仲要勁大部份尾段無料,只食層皮......雖然通脹遮,但咁樣好難再番過黎食多次,因為望見佢中間個服務台牆底都好污糟,黑o西.......
雞翼配沙律
墨西哥雞卷
逢星期一番工個度實行green monday,食素....
意念上好好,又環保,少殺生,
但對於我地呢D食肉獸,真係頂唔順,勞勞役役,實在餓到暈

其實茶餐廳咁既質素賣貴一倍,食水都好深下......
2013-09-02
2013-08-01 88 瀏覽
星期六半天工作後有點疲累與同行友人打算在附近隨便找間餐廳醫肚路經此餐廳不用等位就冒險試試結果..真的中伏了!店員先帶我們到角落一邊的卡座這裡的卡座設計比較特別但甫坐下即看見卡座內的角落非常骯髒..完全影響食慾!!由於對食物選擇毫無頭緒就點了二人套餐包括了自助沙律吧一次、餐湯、兩個主菜、精選飲品自助沙律吧的選擇不多,不過店員提供的碗亦不能多放只選了車厘茄、粟米及少許沙律菜剛吃下第一粒車厘茄竟然是臭的!!!再仔細查看其他不是裂開就是已經腐爛 實在無法接受這種質素的餐廳好歹也應該挑選一下吧餐湯有紅及白湯可選與友人各點一款是整個午餐唯一較為合理的食物但配上之法包不但沒有蒜蓉醬之餘..還是硬硬的主菜點了石頭窩飯及鮮蟹肉南瓜白汁扁意粉可窩飯熱度不足、賣相一般;味道更一般配上炸蟹拑、炸雞翼及龍利柳..有點大什會的感覺..扁意粉端上桌時已經乾繃繃的味道非常淡,而當然再努力也找不出所謂蟹肉的存在完全毫無製作誠意 餐飲點了兩杯巨峰乳酪特飲除了非常甜之外找不到任何形容詞二人套餐連加一盛惠$207絕對絕對不值此價錢!! 已將此餐廳列入本人黑名單之中
星期六半天工作後有點疲累
與同行友人打算在附近隨便找間餐廳醫肚
路經此餐廳不用等位就冒險試試
結果..真的中伏了!

店員先帶我們到角落一邊的卡座
這裡的卡座設計比較特別
但甫坐下即看見卡座內的角落非常骯髒..完全影響食慾!!
由於對食物選擇毫無頭緒就點了二人套餐
包括了自助沙律吧一次、餐湯、兩個主菜、精選飲品

自助沙律吧的選擇不多,不過店員提供的碗亦不能多放
只選了車厘茄、粟米及少許沙律菜
剛吃下第一粒車厘茄竟然是臭的!!!
再仔細查看其他不是裂開就是已經腐爛

實在無法接受這種質素的餐廳
好歹也應該挑選一下吧
餐湯有紅及白湯可選
與友人各點一款
是整個午餐唯一較為合理的食物
但配上之法包不但沒有蒜蓉醬之餘..還是硬硬的
主菜點了石頭窩飯及鮮蟹肉南瓜白汁扁意粉
可窩飯熱度不足、賣相一般;味道更一般
配上炸蟹拑、炸雞翼及龍利柳..有點大什會的感覺..

扁意粉端上桌時已經乾繃繃的
味道非常淡,而當然再努力也找不出所謂蟹肉的存在
完全毫無製作誠意
餐飲點了兩杯巨峰乳酪特飲
除了非常甜之外找不到任何形容詞

二人套餐連加一盛惠$207
絕對絕對不值此價錢!!

已將此餐廳列入本人黑名單之中
2013-07-27
2013-07-16 72 瀏覽
經過多次依間餐廳,不過都無入過去食,今次行到累,門面裝修係有d色彩,價錢又唔貴,就是走左入去試下! 八點幾唔洗排隊,不過差不多全場滿座,心諗都唔會好差啩…4大1小,點左3個餐組合,一個餐都有4款食物飲品,好似幾平,又可以share一齊食! 點餐至追order,服務員都係無咩笑容,可能大家都做左成日太累,所以我地無埋怨!首先3個餐湯到,分別係蕃茄湯,牛尾湯及南瓜湯! 牛尾湯,好濃好”杰”,味道一般,蕃茄湯好稀一般,南瓜湯無飲所以唔知道! 小食點左雞翼,三文魚凱撒沙律及蒜蓉包4件(忘記影相)! 雞翼大約得3隻,不過廚師把雞中翼再一分為二,變左6隻好似多左,雞中翼唔好咁炸就更好,點左醬汁先好味,我覺得係個醬好味過雞翼! 三文魚凱撒沙律的煙三文魚少得黎碎,沙律菜又唔太新鮮! 蒜蓉包(忘記影相)好香脆,不過有d焗得耐左! 熱食有什菜,咖哩豬扒飯和千島醬海鮮pizza! 什菜同名一樣好什,而且唔新鮮!! 咖哩豬扒飯就熱辣辣唔錯,炸豬扒外層炸得剛剛好,不過豬扒內層比較乾身,完全無肉汁,咖哩唔辣啱我! 千島醬海鮮pizza係薄身,焗得剛剛好,海鮮唔多得魷魚可見到,不過上層舖滿千島醬先加番分! 飲品依個
蕃茄湯,牛尾湯及南瓜湯
雞翼
三文魚凱撒沙律
三文魚凱撒沙律的煙三文魚少得黎碎,沙律菜又唔太新鮮!
什菜
什菜同名一樣好什,而且唔新鮮!!
咖哩豬扒飯
千島醬海鮮pizza
2杯不同的芒果特飲及士多啤梨特飲
飲品依個時候先到,係2杯不同的芒果特飲及士多啤梨特飲! 我飲的其中一杯芒果特飲上層有一球芒果雪糕,下層似芒果奶昔唔錯! 其餘2杯朋友都飲哂,我估都唔錯!最後甜品同樣3款,雲呢拿雪糕配tiramisu,朱古力雪糕配薄”撐”和雲呢拿雪糕配迷你西多士五件! 3樣同時間黎到,3款既雪糕都差不多溶哂!
雲呢拿雪糕配迷你西多士五件
個人認為雲呢拿雪糕配迷你西多士五件係最好,因為西多士熱辣辣,入面花生醬又溶溶地,外層蜜糖香甜!
雲呢拿雪糕配tiramisu
雲呢拿雪糕配tiramisu,tiramisu酒味好濃,落多左好多酒,太濕淋淋既感覺!
朱古力雪糕配薄”撐”
朱古力雪糕配薄”撐”難食,個樣一d唔都吸引!
2013-07-13
2杯不同的芒果特飲及士多啤梨特飲
雲呢拿雪糕配迷你西多士五件
2013-07-11 53 瀏覽
這天跟殊殊來到新世紀逛街順便來個午飯,已經很久沒有來這邊了,大部分的店都換了手,唯獨這家老富昌屹立不到。我從沒有吃過,但幾次經過都有多瞟兩眼,因為看起來蠻可愛的。但,我們就座之後,被安排坐在一個鑽石形角落,那幅髒到不行的牆和上面的黑點,實在讓我很倒胃口,形成這次恐怖體驗的開端。雖然稍稍過了正常午飯時間,還是有Lunch Set available,但我們看到有個「超值二人套餐」,因為價錢實在太吸引了,最後決定要這個,而這個決定,讓本來只有一隻腳進入恐怖空間的我們變成全身投入。餐湯:一個洋蔥湯,一個雜菜湯 (5/10)。洋蔥湯我沒喝就跳過,目測賣相是不錯的,殊殊也說還可以;但我的雜菜湯實在十個鹹,差點到達「難以下嚥」的程度,但除了太鹹,其實沒什麼問題,喝完喝幾杯水就可以了。自助沙律吧 (7.5/10):全餐裡面最正常的,不是我出去玩「堆城堡」所以不清楚有什麼材料available,但至少拿回來的都尚算新鮮,粟米和車厘茄都頗甜。巨峰乳酪梳打 (6.5/10):不用錢可叫的飲品,嗯,有點乳酸味啦,但巨峰味就不太出,而且太甜。蘑菇牛肉pizza (4/10):牛肉pizza比意粉先上,到的時候

洋蔥湯/雜菜湯,自助沙律吧,巨峰乳酪梳打
蘑菇牛肉pizza (4/10)
牛肉pizza比意粉先上,到的時候已經覺得賣相有點奇怪:第一牛肉的分佈完全不平均,再來它是一束束的,最後pizza的顏色有點太白。怎麼說好呢......pizza皮是薄,是脆,但入口卻粉得可以,讓舌頭難受。一束束的牛肉像滾超過時間的火鍋肥牛,很韌很難咬得開。原以為這個pizza已經夠難吃,原來是「慢工出細貨」「天外有天」。

南瓜扁意粉 (1/10)
最後上的南瓜扁意粉原本覺得很難弄得難吃,但真的超乎想象,比一個小朋友煮的更難吃
!一上場已經覺得恐怖:南瓜「汁」像乾掉的漿糊糊住意粉,南瓜不是很容易煮腍嗎?為何一條條好像鋼條般跟意粉糊在一起???救命,真的看到已經反胃,我和殊殊兩人互相對望,最後由我試吃,吃了一口最後決定是:飽了,走吧。
蘑菇牛肉pizza/南瓜扁意粉
  • 沒有
2013-05-30 32 瀏覽
食物唔好味,比起以前差好遠侍應態度超差! 一句歡迎無! 多謝都無!肉碎生菜包D肉碎濕,生菜又碎又濕,包到包唔到!問個侍應。。。佢居然答:唔like,收左cancel去囉! 仲想點。。。。跟著轉身走左去。。。嘩有無攪錯!咩態度!埋單走時,個個侍應扭歪面,一句多謝都無!真係貼錢買難受!
食物唔好味,比起以前差好遠

侍應態度超差! 一句歡迎無! 多謝都無!
肉碎生菜包D肉碎濕,生菜又碎又濕,包到包唔到!
嘩有無攪錯!咩態度!

埋單走時,個個侍應扭歪面,一句多謝都無!
真係貼錢買難受!
2013-05-29
2013-04-04 17 瀏覽
Tea time 唔係好多人!! OS CHOOSE THIS ONE!!我地OREDED 咗D TEA SET !! 咁岩遇到佢地拍嘢影相而且間餐廳又好長, 叫人落ORED 係份難事><叫咗個多士, 超甜, BUT 佢D CHOCOLATE 好好味!! 菠菜芝士意粉!! 呢個唔錯~~ D CHEESE 好香, BUT 冇咩菠菜香味!!GREEN COLOR GE 環境係幾舒服, 而且都好靜, 傾計都唔錯!! BUT 佢D WAITER 量可以多返少少囉~~

BUT 佢D WAITER 量可以多返少少囉~~
2013-04-02
2013-03-31 4 瀏覽
今日系復活節星期日, 商場大裝修, Food Court都無埋. 所以周圍穩餐廳吃野.因為見呢間色彩餐廳裝修得幾好睇, 所以無猶豫就入左去. 誰知道, 呢個就系厄運的開始.首先, 一坐低睇完餐牌, 叫左個忌簾海鮮飯 同 黑椒煎蛋雞扒飯. 本來都幾開心, 原本以為15分鐘內食物就可以到, 但等左25分鐘都未有ge時候, 就開始唔開心啦無理由等甘耐掛, 於是問侍應上餐情況.點知, 原來佢地系完全甘遺忘左我地呢一張臺, 我地ge單完全無跟過, 系因為我地出聲, 佢地先知道自己ge失職.跟住又等左15-20分鐘, 忌簾飯先黎到, 隨後系雞扒飯.忌簾海鮮飯完全見唔到D海鮮系邊, 而且醬汁極度少. 食完D汁仲大把飯, D飯淡而無味, 十足十普通煮熟ge白飯甘, 十分難入口. 最離譜系, 用餐全程根本系無侍應行過黎主動serve我地, 例如斟茶呢D基本動作乜都無. 下午茶3:30呢個時段, 餐廳內客人不是很多, 根本未滿座, 但D侍應居然無所事事, 十足一個機械人甘...見到有客都唔識主動服務, 真系十分之差.餐廳收人加一服務費居然無點服務過客人, 呢D簡直系十分詭異離奇, 我對此表示十分不滿.食

本來都幾開心,

無理由等甘耐掛, 於是問侍應上餐情況.

跟住又等左15-20分鐘, 忌簾飯先黎到, 隨後系雞扒飯.

見到有客都唔識主動服務, 真系十分之差.

食物價錢唔平, 普通下午茶都要50蚊個飯, 加飲品要加8蚊, 但質素實在令人望而卻步, 不敢有何讚賞.
加上服務質素十分參差, 十分需要改善.

結尾仲離譜, 到比錢埋單時一聲多謝都無, 而且收據都無, 仲好串甘"哦"一聲, 真系令人十分憤怒.

PS: 切勿只看外表, 否則小心中伏!!
2013-03-31
  • 沒有
  • 唯一可取的是他們提供的水
2013-03-26 7 瀏覽
成日經過都會忍唔住望入去因為佢好似一個大既太空艙牆身係鮮綠色青BB咁!又整到好似條管咁,幾CYBER加奇異不過今日志在要個地方長談同解下口乾見佢會坐得耐同舒服就黎喇唔係想食佢D食物既一坐低其實見到飲料好吸引但見到價格可以等於一個茶餐之後就屈服左叫有野食的下午茶了ORZ朋友的朱古力西多士個人唔好西多士,只食了一小片冇咩感想,又係一貫既油味唯一好既可能係份量多同個賣相OK反而我好滿意我既咸牛肉奄列同沙律沙律加千島醬好難唔好食最好係個奄列,又整得幾有心機大大片又幾平均既煎得唔會油同埋乾咸牛肉唔多但都幾夠味的蛋味都好香,整得又夠實唔會水旺旺咁我加埋茄汁食就更好味道喇唔肚餓都引唔住食哂LU
成日經過都會忍唔住望入去
因為佢好似一個大既太空艙
牆身係鮮綠色青BB咁!
又整到好似條管咁,幾CYBER加奇異

不過今日志在要個地方長談同解下口乾
見佢會坐得耐同舒服就黎喇
唔係想食佢D食物既
一坐低其實見到飲料好吸引
朋友的朱古力西多士
個人唔好西多士,只食了一小片
冇咩感想,又係一貫既油味
唯一好既可能係份量多同個賣相OK
反而我好滿意我既咸牛肉奄列同沙律
沙律加千島醬好難唔好食
最好係個奄列,又整得幾有心機
大大片又幾平均既煎得
唔會油同埋乾
咸牛肉唔多但都幾夠味的
蛋味都好香,整得又夠實唔會水旺旺咁
我加埋茄汁食就更好味道喇
唔肚餓都引唔住食哂LU
2013-03-23
2013-03-19 3 瀏覽
本來約好另一個朋友去街購物,可惜其中一個朋友遲遲未來,又不想呆等,正好我2有些肚餓,就來一頓下午茶充充電。焦糖燉蛋,焦糖很脆,燉蛋也夠甜夠幼滑,不足之處是不夠熱。心太軟要等半個鐘~~有d耐... 不過真係好好味~ 多舊vanilla 雪糕要多$15~~ 蟹肉南瓜扁意粉配忌廉汁意粉份量都幾多,軟硬掌握非常好,意粉好,醬汁good,南瓜軟硬適中,唔會過於淋身,有口感。

焦糖燉蛋,焦糖很脆,燉蛋也夠甜夠幼滑,不足之處是不夠熱。
心太軟要等半個鐘~~有d耐...
不過真係好好味~
多舊vanilla 雪糕要多$15~~
蟹肉南瓜扁意粉配忌廉汁
2013-03-13
  • 蟹肉南瓜扁意粉
  • 心太軟
  • 焦糖燉蛋
2013-01-16 3 瀏覽
新世紀裝修,只要上錯電梯就要落返地面再搵過條電梯。兜左一陣,終於黎到。門口十分色彩繽紛,好sharp,好假。4個人各自叫自己的主菜。叫左南瓜蟹肉意大利粉。略嫌南瓜只有色但冇味。但整體ok架,有75分。試了一口他們的海鮮意大利飯。好腥…另叫左一碟焗田螺。牛油同薯蓉未溝好,以致薯蓉一d有味一d冇味。如果下次再食飯提議呢間,可免則免。
新世紀裝修,只要上錯電梯就要落返地面再搵過條電梯。
兜左一陣,終於黎到。門口十分色彩繽紛,好sharp,好假。

4個人各自叫自己的主菜。

試了一口他們的海鮮意大利飯。好腥…

如果下次再食飯提議呢間,可免則免。
2013-01-07
  • 南瓜蟹肉意大利粉