2012-05-30 806 瀏覽
其實本人在這餐廳已吃過幾次, 原因是每次在尖沙咀行完街想找吃的時侯, 但又沒有預先訂位, 便走上616看一看, 次次都不用等候。 最初兩次係散叫, 後來三次係吃放題, 出品都覺ok, 但當我最近在尖沙咀另一 餐廳吃了一次放題之後(團購的, 加埋一都要每人$170, 食品包括湯底係完全沒味道的), 才回味原來 616 的食品是蠻不錯的, 所以回來給它一個讚!!! 雖然品質不是每次完全一樣, 但都吃得出魚生的鮮味, 選擇也不少, 本人就最喜歡吃牛肉鍋 ^_^
2012-05-30
2012-01-18 489 瀏覽
開了幾年了,一直未有機會試這餐廳,這間餐廳主要是食放題,但我卻不太熱衷,不想是為了食飽而食,店員說可散叫,於是我便坐下了~叫了一份M9霜花和牛併黑豚(肉眼)套餐($78)加州卷($28)及軟殼蟹手卷($28)、炸雞軟骨($40)~M9霜花和牛併黑豚(肉眼)套餐包括牛肉4片、豬肉4片、烏冬、及蔬菜及甜品~M9霜花和牛只得4片,但是味道不錯,很軟腍,也充滿牛肉香味,就算沒有腌料也好味,輕輕把牛肉一灼,食到真的的鮮味~黑豚(肉眼)味道就比較淡,一定要點豉油才有味~烏冬上枱時還結着冰,煮熟後味道普通,不算嫩滑~蔬菜有鮮冬菇、粟米、豆腐、金菇及南瓜,味道不錯,最緊要新鮮~湯底很淡,近乎沒味~甜品失踪了~加州卷低食夾大件,而且味道也不錯~軟殼蟹手卷是即做的,軟殼蟹還暖暖的,只是有點油~炸雞軟骨值得一讚,雞軟骨包了脆醬炸,很香口,味道有點像台式鹽酥雞,味道很好~整體食物不俗,可以一試~
不想是為了食飽而食,店員說可散叫,於是我便坐下了~
炸雞軟骨($40)~
好味,輕輕把牛肉一灼,食到真的的鮮味~
黑豚(肉眼)味道就比較淡,一定要點豉油才有味~
烏冬上枱時還結着冰,煮熟後味道普通,不算嫩滑~
湯底很淡,近乎沒味~
甜品失踪了~
加州卷低食夾大件,而且味道也不錯~
軟殼蟹手卷是即做的,軟殼蟹還暖暖的,只是有點油~
整體食物不俗,可以一試~
2012-01-14
2011-12-19 223 瀏覽
打完wargame 呢過個高消耗運動補充下, 於是去了616逢日至四$198+10%, 除了shabu shabu外,還有魚生刺身,上菜速度都幾快, 牛肉刨得很薄, 一淥就熟了, 牛味比起牛陣差左d, d 丸比較粉左刺身都ok 新鮮, 三文魚都肥美, 比較遜色是八爪魚其他炸物d 粉好似唔洗錢,吉列蝦尤如"沙律海鮮卷" 好厚粉.......值得一提是燒雞泡魚干, 雖然切到一條粗一條幼(好明顯係求其), 但味道出乎地好....但服務是明顯人手不足, 好多時加水加茶甚至埋單都親力親為

刺身都ok 新鮮, 三文魚都肥美, 比較遜色是八爪魚
其他炸物d 粉好似唔洗錢,吉列蝦尤如"沙律海鮮卷"
好厚粉.......

但服務是明顯人手不足, 好多時加水加茶甚至埋單都親力親為
2011-12-18
2011-11-25 93 瀏覽
叫了兩個放題,除了有刺生、壽司等傳統日本食品,也有火鍋。第一次食日本嘢有火鍋,即本試試。火鍋其實和一般中式酒樓食的差不多,沒什麼特別,如果只是想食火鍋,去一般酒樓應該會更便宜更多選擇。火鍋料份量不少,只是叫了一份平價和牛都一大碟,多到有點不合理,仲使食其他嘢?傳統日式食品,三文魚刺生算新鮮,都合格;至於鮮味就不要有太高期望,與其他中下價魚生店賣的都差不多。天婦羅的粉漿太厚,蝦天婦羅好似吉列蝦。但蝦肉好爽,爽到有啲唔自然。服務都算好,久不久有人會嚟添茶,火鍋會添水。最值得讚是地方寬敝,其實他佔了6樓全層,地方夠大,行人通道濶落。枱和枱之間也有足夠空間,坐得舒服。整体以這個價錢來說算合格,沒有驚喜也不會太失望,想食日本嘢去下無妨。
服務都算好,久不久有人會嚟添茶,火鍋會添水。
2011-11-24
2011-07-22 72 瀏覽
如果俾我揀,真係有排都唔會輪到去呢度打邊爐。不過老總叫到,冇得say no,唯有跟著走。或許是星期一的關係,生意十分淡薄,七點未夠坐到八點半有多,也只得幾檯客,真係戥佢擔心。晚市有放題,$198有壽司、刺身、燒物、串燒、炸物等任你吃過夠,不過我們對此沒有興趣。開了兩個鍋,一是昆布淮山木魚湯底,另一係豬骨湯底,大概是本人的口味比較重,我會喜歡後者多些。配料方面,所謂的澳洲M12和牛,雪花紋還算多,不過肉質真的麻麻,只輕輕的淥下,已經有點韌,全無肉味可言。這已經是全店最頂級的肉? 似乎幾不可思議。豚肉是刨得超薄的,一碟只得六片。豬本應要熟些少才對,可是淥了一會兒便縮得很細,也要吃了。同樣的,是沒什麼味道,唯有沾上麻醬來吃。有豬有牛,亦來一碟羊。羊肉又是片得薄薄的,共六片,這個有味道了,是羊羶味,雖然唔係靚貨,至於是有點個性,不會吃了豬牛或是羊都不知道。對,要求很低,但在這個地方,期望太高也只是徒然。老總還點了魷魚,又是得六粒,真係矜貴。吃一粒,質感並不爽口,還好未致韌得咬不動,但鮮味卻是失蹤了,叫人失望。本人其實幾喜歡蘿蔔的,但這六件就是厚厚的,要烚鬼咁耐才食得。味道算不上清甜,好在是無渣

晚市有放題,$198有壽司刺身、燒物、串燒、炸物等任你吃過夠,不過我們對此沒有興趣。開了兩個鍋,一是昆布淮山木魚湯底,另一係豬骨湯底,大概是本人的口味比較重,我會喜歡後者多些。

本人其實幾喜歡蘿蔔的,但這六件就是厚厚的,要烚鬼咁耐才食得。味道算不上清甜,好在是無渣,才不是太差劣。

其餘的素菜如豆腐、冬菇、金菇菜、靈芝菇和紹菜等都是很普通,大概是因為湯底以至配料都不重味,那吸味的素菜也變得平淡,反而煙韌的烏冬更受歡迎,全被清掉。

火鍋未能滿足,老總亦忍唔住叫兩客三文魚壽司。當然,由飯糰到魚生亦未見上乘,算是填肚貨色好了。

坦白說是十分不滿意,我也罕有地要去吃漢堡飽溝貨。
2011-03-18 12 瀏覽
由於星期五外出晚餐,一般餐厅都要等位,但这家就不用了!看楼下打着招牌,不用一百可以用火锅,鱼生,各款日本料理,不出所料,星期五周末等都没有特价!不要紧,不用物超所值,最重要好食和值!我和同事两人,点了任食,虽然吧台一人一锅的格局,可惜两人两汤底要另加钱,早知我和同事分单当分别入座。整体餐厅装修应该花了不少钱,场地又大,可惜没有一个员工有heart!!不论由带位,落单,传菜等等在这店的员工好像发梦一样,那晚跟本也不客满,但等食物的时间多于用餐的时间,可能又和任饮任食有关!两小时的时间限定,当然也不希望客人食到虧本! 食物除了三文鱼比一般寿司连锁店好之外,各款食材不但没有驚喜,只有激氣! 总之坐在吧台,眼看一碟碟厨房出来的食物堆了一大堆,过了十多分种暴露于空气中也没有员工主动去传菜,看见房间内的人客一次又一次走出来追这些追那些,相信我不是最没有耐性的人!最後我们两人埋单六百多,找家三四星的酒店,自助餐该更化算!
2011-03-04
  • 三文鱼
2011-02-26 14 瀏覽
我地第二日要跑渣打馬拉松,男友提議我地應該食多點東西,第二日先有力跑喎,就行經一間放題鋪頭,仲驚要等位,點知搭到lift 上去見到好鬼吉,乜諗唔知係咪難食,點會咁少人?!都坐入去啦!結果喜出望外,所有東西都好好味。打邊爐-------湯底要加錢,18蚊一個,但都冇乜所謂,俾得過。邊爐料好新鮮,佢既牛肉或羊肉等等,係即order 即切的。唔會淋晒咁,但佢係超薄的,我個人唔介意薄一點,但有些人或者會嫌佢口感唔好都未定。佢既牛肉肥瘦適中,一邊肥一邊瘦,好均勻。粟米甘香!豆腐軟滑。冬菇,菜,都好新鮮!蝦就好特別,淥完後係超爽的,唔知會唔會搵梳打粉浸過,但唔諗咁多黎講,爽爽咁又幾好味,但少左一點蝦味。帶子都好好味。我覺得佢好多邊爐料都係貴價貨,又真係估佢唔到。熟食-------有很多種類,唔可以話樣樣都好食,鯖魚味道不錯,但鞋口了一點。羊架好好味,真係好想點第二次,但怕食唔到其他野,所以冇叫。雞泡魚乾好似普通魚乾咁,但我諗佢燒完好好味,煙煙un un 咁,又香。日本燒汁串燒,沒有甚麼特別。稻庭烏冬,極力推介,真係好好味,好滑既烏冬。刺身-------樣樣都唔錯,每樣刺身都係肥美既部份咁。甜蝦刺身

結果喜出望外,所有東西都好好味。

刺身-------樣樣都唔錯,每樣刺身都係肥美既部份咁。甜蝦刺身,隻隻連埋大大個有膏蝦頭,超新鮮超好味。壽司亦恰道好處,食料新鮮加埋適中大小的飯團,不是求其整既粗製濫做的食物。

至於飲品係唔包既,好似都唔駛十蚊一杯,還可以啦!因為佢地係成支汽水俾埋你既,唔係機斟的。

要提的是tempura,難食,粉太厚,可以不點!

佢仲有些野食係另外加錢點的,價錢都合理,可以考慮,我們就沒有點加錢的,因為唔加錢的已好夠食。

會再黎的,都會介紹朋友仔。
2011-02-13 9 瀏覽
無意中發掘o既日本shabu shabu餐廳,好優雅o既白色sofa襯埋樹枝屏風!Nice~ 或者係樓上鋪關係,只有小貓三兩隻,叫左個shabu shabu set, 都好似幾吸引, 幾多牛肉!!!d牛肉好新鮮, 夠雪花, 正!!!同埋佢d西式o野都幾好食, 叫左個意粉, 個白汁整得幾好, 夠creamy!同埋最緊要係夠清靜, 有空間感, o岩同friend gathering... nice!!

d牛肉好新鮮, 夠雪花, 正!!!

2011-02-11
2011-01-06 3 瀏覽
我同男朋友食宵夜時段$158因為無嘜人既關係, 一入去係有位住最正係刺身,包括三文魚, 原隻甜蝦, 帶子, 蟹子魷魚, 吞拿魚( 當然仲有其他)真係好新鮮~~~~~~我覺得加埋一都唔洗2百搵到咁既刺身除左呢度我暫時未搵到第間海膽一板要另外比錢, 但只需$58, 下次有機會要試下之後食壽司,燒鰻魚壽司同京蔥吞拿魚腩壽司好~~~~火鍋就有和牛, 好似係M9?同羊肉都唔錯, 但怕騷既人要小心, 因為"碌"完成個鍋都會有騷味我覺得咁既價錢淨係食刺身已經好抵,仲要有埋火鍋, 燒物同天婦羅,係無飲品~~不過我唔介意~~~下次再帶爸爸媽媽再食~~~~
我同男朋友食宵夜時段$158

因為無嘜人既關係, 一入去係有位住

最正係刺身,

海膽一板要另外比錢, 但只需$58, 下次有機會要試下

之後食壽司,
燒鰻魚壽司同京蔥吞拿魚腩壽司好~~~~

火鍋就有和牛, 好似係M9?

我覺得咁既價錢淨係食刺身已經好抵,
仲要有埋火鍋, 燒物同天婦羅,

係無飲品~~不過我唔介意~~~

下次再帶爸爸媽媽再食~~~~
2011-01-03
  • 刺身(三文魚
  • 原隻甜蝦
  • 帶子
  • 蟹子魷魚
  • 吞拿魚)
  • 火鍋
2010-12-20 9 瀏覽
這間日本火鍋店主打無火火鍋但每次我來只會光顧午市款項多,價錢合理,而且還飯類套餐還會另跟日式沙津.麵豉湯,蒸蛋,配料,甜品麵鼓湯很足料雜錦天婦羅定食即時炸,所以等得較耐有兩隻蝦,冬菇,南瓜,蟹柳,矮瓜,份量多香脆,粉唔厚而男友吃的雜錦魚生飯都唔差但我只是記得有三文魚,吞拿魚 (因懶得寫食評,拖了很久)魚生尚算新鮮而大大塊而友人的炒豚肉定食就比較鹹,一定要一口飯一口豚肉,才能中和最後來一杯紅豆雪糕作結尾拿!我的滿意只局限於他們的午市
這間日本火鍋店主打無火火鍋
但每次我來只會光顧午市

款項多,價錢合理,
而且還飯類套餐還會另跟日式沙津.麵豉湯,蒸蛋,配料,甜品

麵鼓湯很足料

雜錦天婦羅定食即時炸,所以等得較耐
有兩隻蝦,冬菇,南瓜,蟹柳,矮瓜,份量多
香脆,粉唔厚

而男友吃的雜錦魚生飯都唔差
但我只是記得有三文魚,吞拿魚 (因懶得寫食評,拖了很久)
魚生尚算新鮮而大大塊

而友人的炒豚肉定食
就比較鹹,一定要一口飯一口豚肉,才能中和

最後來一杯紅豆雪糕作結尾

拿!我的滿意只局限於他們的午市
2010-12-11
Bad
2010-11-07 7 瀏覽
我剛剛同家人星期六夜晚7時想去稻香打邊爐但冇位,所以去試試依間616,上到去只得幾個客人(有90%空位),可能是否太早冇人,所以環境因為都幾好,點了和牛但好一般,其他食物唔太新鮮,重有點好難食,最重要的是點了菜如沒有不會通知你,問多一次個果伙都黑面,服務水準完全唔掂。
,服務水準完全唔掂。

2010-11-06
  • 沒有什麼真係可推介美食
(非會員)
2010-10-30 5 瀏覽
好難食..!!!!我個個星期6都打邊爐;今次睇下依間616點嘅;點知搭升降機上到去;人都無乜;我心諗;尖咀到到都咁多人;點解會咁少人呢..;到我食完就明白點解;一坐低;就見到張桌子大大隻字寫住;請不要浪費食物.否則全單加50%!!下;大佬;又吾係任食邊爐;點解食吾哂要加50%呀!!2個人食左194$;仲要係優惠套餐;最後甜品超難食;!!芒果布丁好似食更水咁!!

好難食..!!!!
我個個星期6都打邊爐;
點解會咁少人呢..;
到我食完就明白點解;
一坐低;
就見到張桌子大大隻字寫住;
請不要浪費食物.否則全單加50%!!
下;
大佬;
又吾係任食邊爐;
點解食吾哂要加50%呀!!
2個人食左194$;
仲要係優惠套餐;
最後甜品超難食;!!
芒果布丁好似食更水咁!!
2010-10-30
2010-10-29 3 瀏覽
同亞妹行街,行行見到佢個招牌,寫住日式火鍋,咪上去睇吓,上到去,點知唔洗等位.咪試吓.我地兩個唔係好餓,唔想浪費.坐低睇到,除咗放題自助餐外,可以散叫,或選擇套餐.我地叫咗二人餐,有日式沙律-(幾妤味)、日式和牛火鍋(好食,不過得8片)、,炸天婦羅(每樣有兩件-蝦,南瓜,蕃薯,魚)、鵝肝(少少油膩)、稻庭烏冬(good)、甜品(焦糖燉蛋/雪糕),有飲品-汽水/橙汁/蘋果汁(果汁小姐)$298.竟然晚市有8折,另加一.幾妤食,和好飽! 下次想留肚試放題,$188平日另+1,食足兩小時,見到人地叫刺生(ok新鮮和厚)、M9牛、壽司任叫,而且見到人地Order都幾快,都應該幾抵(起碼一定可以回本先)! 另外,疑似老闆物體,殷勤招待!送多一個焦糖燉蛋甜品比我潻(不過如果係熱的,應該會仲好食些)

2010-10-28
2010-10-26 34 瀏覽
今日約左幾個中學同學食飯, 開頭諗住去大吉食不過有個fd 話前幾日見到有一間又有hot pot 又有壽司 又有和食 任食 , 咁就去試下啦 , 一去到就知係邊間 , 之前都黎食過 不過就冇放題 . 入正題! 一去到唔使等位 , 開始食sashimi 同 sushi 先 , 點左三文魚 , 劍魚腩 , 甜蝦 , maguro , 章紅 , 立魚 等等 ........ 我地3個人一食就知咩事.....d 野唔係急凍野 有d仲比大吉好食 不過要等就差d lor d 壽司要等耐小小 可能係即來即做關係 不過等都ok既 好食過之前 .之後叫左d lamb rack 同 hot pot , m9 牛肉任食 我地叫左都有4-5碟 d 肉ok呀 不過差就係冇得任飲 要成$8 一支可樂 最後我地3個決定叫支清酒 每人飲小小 好似 百幾蚊 叫咩上x 如水 都幾易飲口 .最後真係飽到3個大男人好似有左咁 haha......應該會同女朋友再黎試一次 .....
最後真係飽到3個大男人好似有左咁 haha......
應該會同女朋友再黎試一次 .....
2010-10-25
  • 壽司
  • m9 牛肉
  • 羊扒
  • 帶子
2010-10-22 8 瀏覽
今日同5個同事LUNCH去左616食午餐, 雖然我地有訂位, 但原來唔FULL喎大把位, 我地一人叫左一款定食, 每款定食都有沙律, 麵豉湯, 蒸蛋, 甜品, 但係就冇飲品汁燒雞扒定食 - 雞扒都OK, 但汁就少得滯雜菜炒牛肉定食 - 好大碟, 味道唔錯鰻魚飯定食 - 鰻魚汁少左啲, 啲飯都唔係珍珠米甜品 - 曲奇雪糕, 幾好食金菇牛肉卷定食 - 牛肉比較燶, 味道一般天婦羅定食 - 天婦羅幾好食, 份量都算多銀雪魚定食 - 呢款真係要特別講一講, 價值$60既定食, 銀雪魚少到呢, 啲肉好淋, 個蒸蛋好似未熟咁, 稀到好似水咁, 麵豉湯一般, 碗飯唔係珍珠米埋單$290 雖然佢有印花咭, 又係儲滿印花就可以免一個午餐, 但今次食完後唔會再有下次囉!

汁燒雞扒定食 - 雞扒都OK, 但汁就少得滯

雜菜炒牛肉定食 - 好大碟, 味道唔錯

鰻魚飯定食 - 鰻魚汁少左啲, 啲飯都唔係珍珠米

甜品 - 曲奇雪糕, 幾好食

金菇牛肉卷定食 - 牛肉比較燶, 味道一般

天婦羅定食 - 天婦羅幾好食, 份量都算多

埋單$290
2010-10-22