3天前 0 瀏覽
已經好耐冇到訪過波士頓餐廳,今次我哋決定去懷緬吓兒時嘅回憶,睇吓味道係咪同以前一樣。首先,餐包有溫度,餐湯都幾好飲,足料。主菜方面,我揀咗精選肉眼扒配黑椒汁,五成熟。而另一半就揀咗火焰牛柳配蒜蓉汁,都係唔成熟。一開始食嘅時候,個侍應會俾你見識下名副其實嘅火焰牛柳,而食肉眼扒應該嘅時候,侍應亦都會好細心提醒你要用紙巾擋住面前好熱嘅鐵板。正所謂一熱遮三醜,一開始食嘅時候覺得味道還好,當食到差不多一半嘅時候,就感覺到餐廳用咗梳打粉去醃腍啲肉。餐飲方面,我哋都係飲凍奶茶,偏甜多奶。總括而言,今次純粹係想懷緬吓以前食西餐嘅感覺同埋味道。味道冇變,值得一讚嘅係侍應嘅服務態度,有禮貌。

首先,餐包有溫度,餐湯都幾好飲,足料。

4天前
2024-04-05 0 瀏覽
冇得講,呢度係情意結,就算餐廳變得幾咁殘舊,呢度嘅鐵板餐都係好味!霓虹燈,喺灣仔裏邊有好多霓虹燈已經拆卸,但係呢個波士頓餐廳霓虹燈仍然存在!老一輩應該非常喜歡!門口都係一樣!餐湯選咗紅白兩款有餐包!熱辣辣!鐵板餐依然大大份,可以選擇薯條或者係飯或者意粉!上鐵板餐時SaSa聲,需要用一張大紙巾遮住前邊,等啲汁唔可以彈到自己!食咗鴛鴦扒餐,魚柳餐,海鮮雜扒!味道如一!睇住 啲 餐具 同埋 蕃茄汁,李派林喼汁!非常有童年回憶!學生時代最喜歡!
餐湯選咗紅白兩款有餐包!熱辣辣!

2024-03-17
生日
  • 餐包
  • 鐵板魚柳
之前系哩度食過早餐都幾滿意,今日特別來試午餐,比較失望,尤其是服務。服務— 午餐得4款選擇,吾多,本來有一個好想食的牛仔骨,可惜一叫佢話無曬,吾睇玩野啊!1213叫午餐牌野話無,離譜,佢話轉牛柳,本來算數,但到上餐時聽道同一個waiter話剛剛有返,但我果個吾轉得返。—  有一個年輕高瘦的waiter服務態度好差,仲幾寸。— 人手系非常足夠,但每個人都無笑容,香港服務業好難追到深圳。裝修系之前食評寫過,window seat,喜歡懷舊氣氛就OK性價比今日吾高,只要系服務差餐包(1分)—吾軟熟菜湯(1分)—以老牌餐廳來講,真系比較失色,吾夠菜吾夠辣吾夠色。泰式豬手飯配酸菜($96)4分—豬手好淋好入味,酸酸l微辣吾黐牙—酸菜就一般般烤牛柳燒汁($103)1分—$103得好細塊又薄,睇隔離果檯後來叫的牛仔骨差不多放滿一隻碟,梗系吾滿意—又無問幾成熟,收咁價錢無理由吾問,來到熟到不得了。—意大利粉吾彈口

—  有一個年輕高瘦的waiter服務態度好差,仲幾寸。

性價比今日吾高,只要系服務差

餐包(1分)

—吾軟熟

菜湯(1分)

—以老牌餐廳來講,真系比較失色,吾夠菜吾夠辣吾夠色。

泰式豬手飯配酸菜($96)4分

—豬手好淋好入味,酸酸l微辣吾黐牙

—酸菜就一般般

烤牛柳燒汁($103)1分

—又無問幾成熟,收咁價錢無理由吾問,來到熟到不得了。

—意大利粉吾彈口

2024-04-03
2024-03-07 506 瀏覽
係灣仔想帶老婆食牛扒,諗住試一試佢上到去原來午餐得3款可以揀🥲叫左兩份牛扒set lunch $110首先見到個餐包有小小發霉,當睇唔到搣咗佢西湯差,菜水咁🫠酸到不得了牛扒黎喇,以為有咩咁出名肉質韌到不得了,用刀都好難切得開肉嘅質素好差牛扒尾段有個位舊厚身小小,完全唔熟🤢入邊係生肉咁,唔係幾成熟,係完全唔熟我好肯定我自己煎牛扒一定好食過佢好差好差,我一定唔會再去食,不知所謂仲要加一服務費,仲話老字號西餐廳
係灣仔想帶老婆食牛扒,諗住試一試佢
上到去原來午餐得3款可以揀🥲
叫左兩份牛扒set lunch $110
首先見到個餐包有小小發霉,當睇唔到搣咗佢
西湯差,菜水咁🫠酸到不得了
牛扒黎喇,以為有咩咁出名
肉質韌到不得了,用刀都好難切得開
肉嘅質素好差
牛扒尾段有個位舊厚身小小,完全唔熟🤢
入邊係生肉咁,唔係幾成熟,係完全唔熟
我好肯定我自己煎牛扒一定好食過佢
好差好差,我一定唔會再去食,不知所謂
仲要加一服務費,仲話老字號西餐廳
2024-03-07
2024-03-06 484 瀏覽
抵食window seat”早餐”系灣仔食過好多間餐廳早餐,哩間老牌餐廳“早餐”真系好抵食。今日差不多9點去到,好多客人都陸續落樓離開去返工,所以上去好多檯都未執,大把位,但做低啊姐好快就埋來搞掂。哩間餐廳話1966年開始有,當然吾知道現在的裝修系幾時搞啦!但有一定歷史,但又無d舊鋪臭味,難得。而且環境很大,大部分有window seat, 但d卡位已經凹陷,但影響不大。扒餐只收$42,仲可以有一丁,又有另外兩個配餸,灣仔一定無,同level其他地方未搵到,其實哩間肯定比普通茶餐廳level 高。早餐都比個鋸趴刀,好過癮啊!咖啡比只細杯仔,好似好高級,但味道都中上。豬趴吾多醃料,又吾系死炸,似煎,幾好肉味。一丁比其他茶餐廳似真一丁,有彈力。
抵食window seat”早餐”

系灣仔食過好多間餐廳早餐,哩間老牌餐廳“早餐”真系好抵食。

早餐都比個鋸趴刀,好過癮啊!

咖啡比只細杯仔,好似好高級,但味道都中上。

豬趴吾多醃料,又吾系死炸,似煎,幾好肉味。

一丁比其他茶餐廳似真一丁,有彈力。

多士
豬趴一丁
豬趴米
  • 豬趴早餐
2024-02-16 718 瀏覽
1.港式西餐一早已經唔再係潮流飲食之選,懷舊亦唔係長遠吸引食客嘅原因,能夠屹立至今嘅都一定有其原因。2.細個時由屋企人帶住嚟波士頓餐廳,而家就同另一半用大人嘅味蕾嘗嘗兒時回憶中嘅味道。3.身邊人話要試火焰牛柳,我就點咗精選牛柳配蒜蓉汁。4.先講個紅湯,有時啲餐廳無論紅湯白湯都好似只係心意心意象徵式有個餐湯,無話好飲唔好飲,呢度嘅紅湯飲落有陣清香,係加咗檸檬皮嘅效果,原本以為檸檬皮會好澀,點知!咬落一啲澀味都無,加分。5.上枱時,啲汁淋上鐵板嗰陣咋咋聲真係好好氣氛,但又唔會彈晒油搞到好狼狽。6.火焰牛柳作為重頭戲係當之無愧,其實唔係話太花巧同浮誇,待應處理得更像是斟杯茶般常務工作,但看著火焰開始至慢慢熄滅呢個場面看著還是小壯觀的。7.2份牛柳都點咗5成熟,肉質淋滑但唔係梳打粉醃到了無生氣嗰種質地,火焰牛柳更帶點酒香。薯條仲係波浪粗薯條,開心。8.另外點咗個田螺薯蓉,略油。9.回頭指數:🌝🌝🌝🌝🌝

3.身邊人話要試火焰牛柳,我就點咗精選牛柳配蒜蓉汁。
8.另外點咗個田螺薯蓉,略油。
9.回頭指數:🌝🌝🌝🌝🌝
  • 火焰牛柳
2024-02-14 659 瀏覽
我接觸這港式扒房的時間相對較短, 就是在第一份工作的時候, 這裏是我的飯堂, 因為方便而私隱度比較高, 這裏提供的就是如金鳳及森美等港式鐵板牛扒, 肉質當然不能和高級扒房媲美, 但給我們的就是童年時的回憶感, 第一是將黑椒汁放入鐵板上發出渣渣聲的聲音, 第二就是用上特大塊的紙巾當作餐巾圍着頸子, 除了防止黑椒汁彈在自己身上, 也有一種高級西餐的虛榮感.除了鐵板牛扒外, 這裏的火焰牛柳是其他港式扒房沒有的, 將牛柳插在不鏽鋼條上, 當然之前經過處理,在上碟之前淋上烈酒作最後燃燒, 吃起來有少少酒香, 但最重要的當然是視覺效果. 同樣的處理方法, 也在經典甜品火焰雪山上可以見到, 這裏的是傳統的大塊兒, 表面的蛋白微微烤香, 內裏是朱古力蛋糕和雪糕, 以我現在的年紀當然吃不消, 但人越大就是想找回這種回憶.

阿爸好鍾意呢間餐廳,今年生日又帶佢嚟食。不過最差係無得訂位,仲要人齊先入得。雖然阿爸仲行得走得,但都71歲啦🙃唯有通知各位快d飛過嚟。仲要本身係想成家人齊齊整整食生日飯,改為唔等我老公,唔想阿爸等太耐。本身已經預咗係食住等,餐廳就驚死你霸住個位唔食野。我都明老牌餐廳買少見少,無得訂位都算啦,要我夠一半人先入座都可以接受,但要我等齊人先安排座位,然後上到去比我見到有張檯係留咗比人。咁到底係有冇得訂檯先?食物方面,不過不失,選擇算多,份量係超值。

食物方面,不過不失,選擇算多,份量係超值。
2024-02-07
生日
12月31號都無加價,過咗晚飯peak hour ,9:15pm等一陣就入座,意外驚喜,二百幾蚊唔係梳打扒,係鐵板,又坐得舒服,性價比高,服務都唔差(無其他comment講咁差)。除夕,兩個鐵板餐連加一$473,一個火焰牛柳,一個西冷牛扒,我自己鍾意西冷多過牛柳多根。連餐湯(一個白湯忌廉湯無洋蔥正,一個紅湯羅宋湯好濃)配薯菜,曲薯條好好味。仲有餐茶。成餐飯好滿意,懷舊又好味,又唔貴。我會再encore。題外話,9:30pm last order。

成餐飯好滿意,懷舊又好味,又唔貴。我會再encore。

題外話,9:30pm last order。
西冷牛扒,配薯菜,曲薯條好好味。
一個白湯忌廉湯無洋蔥正,一個紅湯羅宋湯好濃。
2023-12-31
西冷牛扒,配薯菜,曲薯條好好味。
一個白湯忌廉湯無洋蔥正,一個紅湯羅宋湯好濃。
  • 餐包
  • 忌廉湯
  • 西冷扒
  • 鐵板火焰牛柳
  • 羅宋湯 + 餐飽
2024-01-09 593 瀏覽
同老公行街,係灣仔吾知食咩好,老公諗起佢有同事介紹過一間懷舊扒房係灣仔,我地就上openrice 搵食啦,去到排左一陣隊,上樓梯一層,好懷舊既店,點左雜扒和招牌菜火焰牛柳,店員表演火焰鐵板好精彩,牛柳有牛肉味,非常有水準。
2023-12-03 1231 瀏覽
叫位安排混亂,等了半個鐘,人哋9位遲來反而俾位佢先,但上到去原來係好多空位,根本唔需要等咁耐。侍應落單有些混亂😕問完又再問你食乜嘢🤦‍♀️不過鑊仔牛柳都幾好食,啲肉好腍好滑👍
侍應落單有些混亂😕問完又再問你食乜嘢🤦‍♀️
不過鑊仔牛柳都幾好食,啲肉好腍好滑👍
2023-11-09 1593 瀏覽
上星期同朋友去呢間野係我咁大個仔食過最難食的西餐由湯開始 - 無一樣好食  火焱牛柳 叫7成熟 肉內凍冰冰  連個意粉都可以煑到咁難食老細呀 你真係好好試下D 岀品真係唔明可呢D岀品仲可以開左二三十年
上星期同朋友去
呢間野係我咁大個仔食過最難食的西餐
老細呀 你真係好好試下D 岀品
真係唔明可呢D岀品仲可以開左二三十年
2023-11-03
2023-11-05 1652 瀏覽
星期日同老公去左灣仔,諗緊晚餐食咩好,老師話不如食鐵板扒,我諗起一路都帶佢去波士頓餐廳食火焰扒,於是去左食晚餐。未到六點去到已經要等四張枱,到走時好多人排隊。餐包鬆軟。羅宋湯好飲。鴛鴦扒(牛柳、豬扒)揀左黑椒汁,係你面前咋咋聲甘淋係扒上,兩者肉質都好腍,仲有薯菜同蔬菜,唔錯。火焰牛柳揀左蒜蓉汁,起晒火甘,牛柳好厚身,有輕微酒味,食落高級過鴛鴦扒既牛柳,老公話鬆軟得黎有牛味,好食。我地都揀左意粉,如果唔係可以揀飯。餐飲叫左凍檸茶同熱咖啡,前者好飲,後者麻麻地。
未到六點去到已經要等四張枱,到走時好多人排隊。
餐包鬆軟。
羅宋湯好飲。
羅宋湯
火焰牛柳
我地都揀左意粉,如果唔係可以揀飯。
意粉
餐飲叫左凍檸茶同熱咖啡,前者好飲,後者麻麻地。
凍檸茶 & 熱咖啡
2023-11-05
2023-09-27 1878 瀏覽
復刻餐廳已所剩無幾,能守住店子又可保持水準的更加不多,波士頓都算其中之一。餐包配以牛油,香甜鬆軟。趁著餐湯來食超級好味。餐湯以蕃茄作為基底,有不少蔬菜之外,更有牛肉粒,十分足料。香脆可口的炸魷魚圈,味道鮮美,口感外面酥脆、裡面彈牙。蘸上沙拉醬一起食用更為滋味。如果突然有超級想吃炸物的時候,這是個不錯的選擇。田螺有八隻,已經剝了殼,咬落肉質算幾彈牙,很好吃,加上充滿牛油香索盡田螺精華的焗薯蓉好綿好滑,連同面層的肉汁一起食好襯,田螺愛好者屬意之物。招牌菜火焰牛柳以一個烈焰冲天的姿態出場,看著店員點火,氣勢磅礡真精彩,現場表演火焰鐵板確實吸睛!牛柳吃下十分鬆軟,有牛肉味,非常有水準。黑椒汁及洋蔥汁都很夠味,用來拌勻意粉,正!英雄莫問出處,美食莫論尊卑,即使不是高級的牛扒,也能令人回味不已。

紅湯
炸魷魚圈
焗田螺
紅湯
炸魷魚圈
焗田螺
2023-09-12 1685 瀏覽
由於疫情關係好小出街食飯,多數屋企煮飯或叫外賣返屋企食,直至近這幾個月開始缓和及病毒控制,今天约了一班好朋友到波士頓餐廳一聚懷舊,對上一次食應該疫情之前了,當晚大约630pm到餐廳,當時已好多人等位,不過我們四位好快就有位,不用等好耐,入到去原先坐卡位但因為朋友買了幾袋衫比較擠迫,店員主動換1張四方長梳化给我們坐,立刻坐得舒適,值得一贊店員主動,貼心服務好,到點餐時叫了幾個比較出名的菜,大家一齊食,叫了一客炸豬手,一客火焰牛柳,一客西冷牛扒,同大蝦沙律,餐湯有羅宋湯同周打海鮮忌廉湯,店員會問豬手需要切碎上定原隻上,因為我地大家享受切牛扒嘅過程,當然選擇原隻上,方面打卡影相,此服務非常貼心值得一贊,豬手好大隻亦炸得好香脆,配上甜酸醬,非常好食,值得一試,到大蝦沙律雖然大蝦不算好大隻只有3隻,但都幾彈牙及爽口,配傳統薯仔青瓜红蘿蔔沙律好夾,好好食,之後到主打西冷牛扒及火焰牛柳出場,店員會叫客人準備打開餐纸巾擋住,避免衣物及人被鐵板醬汁彈到,當鐵板淋上醬汁時香味濃郁及鐵板喳喳聲非常吸引同開心,童年回憶返哂嚟,火焰牛柳好香嘅玫瑰露酒味,食落有小小酒香好特別,整體全晚食飯都好滿意,坐位好坐,服務
,貼心服務好
,到點餐時叫了幾個比較出名的菜,大家一齊食
,整體全晚食飯都好滿意,坐位好坐,服務好,食物質數唔錯,下次再约朋友食過,值得推介嘅港式扒房
西冷牛扒,火焰牛柳,大蝦沙律,炸豬手
西冷牛扒,火焰牛柳,大蝦沙律,炸豬手