2019-11-16 402 瀏覽
叫咗個熱嘅燉蛋白同埋椰皇芋圓番薯圓個燉蛋白唔夠熱但係好滑好味 如果熱嘅話就更加好個椰皇第一次嚟壞咗 有點酸 搞到焗嘅椰汁都有啲變味 但係佢好好咁樣換左一個俾我哋 就冇事啦 芋圓同埋湯圓都好味 湯圓係寧波小湯圓 個芋圓好淋 不過佢天藍色嗰啲嘢就唔好試啦😂 因為一入嚟嘅時候上一台食淨成個 另外個朱古力嘅嘢就食晒
叫咗個熱嘅燉蛋白同埋椰皇芋圓番薯圓
個燉蛋白唔夠熱但係好滑好味 如果熱嘅話就更加好
2019-11-16
2019-10-03 234 瀏覽
有朋自遠方來,近近地約地鐵站口嘅糖水舖吹水。周圍嘅餐廳已經關門,唯獨呢間糖水舖燈火通明坐爆人,依家咁嘅市道仲有咁多人走過來食甜品,證明質素都有保證。等左一陣位就搭枱入座。鋪頭細細座位都好窄,出入座位都要附近嘅食客讓位先入到去。不過勝在價錢夠親民,而且款式多。平平哋十幾廿蚊至到六七十蚊嘅貴甜品都一樣有得食。最後就揀咗隻太空漫遊,入邊有曲奇雪糕布甸都係我鍾意食嘅甜品。🥰份量都唔錯先$35有咁大碗,唔會太甜啱晒我呢啲怕肥嘅為食朋友。不過可能人手唔夠問題都等左幾耐先嚟到,不過冇所謂啦你糖水舖食嘢主要都係志在同朋友相處嘅時間,整體來講都係一間誠意十足嘅良心小店,值得推介。

• 太空漫遊
2019-08-28 173 瀏覽
作為土瓜灣街邊糖水舖,埋單話要收加一,非常過唔到心理個關,永遠在唔在去。 如果佢覺得賺唔夠 ,其實我唔介意佢賣貴多十皮八皮, 不過就唔該佢唔好玩加一!外賣可以考慮,但 已經影響咗心情冇好感。

外賣可以考慮,但 已經影響咗心情冇好感

食完晚飯,想搵個地方同朋友吹下水既話,通常都會選擇食飯後糖水,今次去左位於紅磡既豬仔糖水。店鋪面積雖然唔大,但擺設上都幾有心思。餐牌有中式同西式糖水,西式既糖水都幾特別,款式多樣,大把選擇。不過中式甜品比較遜色,所以如果叫既話,都係叫返西式既穩陣d。我叫左佐治糰子,依個一直都係我係豬仔入面既最愛,一碗有齊綠茶雪糕、豆腐花、丸子、紅豆、綠茶果凍,相當滿足,最重要係各個食材都配合得到,唔會太甜,以前試過一次之後,至次每次去豬仔都係叫依個🤣另下朋友叫左芒果樂園同太空漫游。太空漫遊正正常常,鍾意牛奶同食cereal早餐既人一定會鍾意。而芒果樂園反而有驚喜,同樣有雪糕係面,中間有牛奶布甸,有芒果椰果,朋友話好好食👍🏻👍🏻👍🏻
店鋪面積雖然唔大,但擺設上都幾有心思。

2019-08-17 114 瀏覽
夜媽媽去個fd屋企打機,又想買小小野食上去醫醫肚,經過糖水舖,就揀左糖水買上去食算~其實佢門口仲有個特價特快餐牌,都唔錯但唔記得影最後揀左個蜜瓜同紫米,完全唔知蜜瓜果個有雪糕好彩最後上到去都無溶~整體黎講唔錯,性價比算高~
其實佢門口仲有個特價特快餐牌,都唔錯但唔記得影

最後揀左個蜜瓜同紫米,完全唔知蜜瓜果個有雪糕

好彩最後上到去都無溶~
整體黎講唔錯,性價比算高~
2019-08-04
外賣自取
$40 (宵夜)
2019-07-22 78 瀏覽
女孩們最喜愛飯後甜品加聊天,這家甜品店就在地鐵站旁,街坊格調店子不大,但挺滿座,價錢亦相宜,我和友人二人就順道試試,點了兩道甜品一起品嘗。藍色西爪星球 $45一打開餐牌就被這沖繩海鹽系列吸引着,漂亮的藍色很治瘉,賞心悅目!猜想沒有水果只有雪糕好像有點單調,所以選了西瓜星球,而我們亦沒有選擇錯,沖繩海鹽雪糕的味道頗獨特,不過只吃海鹽雪糕可能會有點鹹,配鮮甜的西瓜恰恰好調和。牛奶味布甸幼滑有牛奶味,不像一般布甸只有甜味甚至過甜,加上椰果、爆珠、西米,口感好豐富,椰果和爆珠都是清爽可口的,爆珠一咬就能爆出果汁。整體來說,這道藍色西爪星球值得推介。 芒果芭菲 $48賣相一般,很大杯,層層疊疊,配料有牛奶布甸、乳酪、小丸子、淡忌廉、棉花糖、脆片,不同配料都還正常,不過整體口感也是一般,不太吃得出層次感,有點像主要為芒果味忌廉或雪糕,而且比較甜滯,結果我們吃不完。隔壁的朱古力芭菲好像也差不多情況,芭菲系列應該不會再試。

藍色西爪星球 $45

芒果芭菲 $48
2019-07-17
$47 (宵夜)
2019-07-06 68 瀏覽
未試過行過黎土瓜灣搵食,食飽正餐想食甜品,朋友仔帶路黎到佢屋企附近呢間豬仔糖水,我叫左個藍色星球,裏面有勁多唔同配料,包括海鹽雪糕,牛奶布甸,西米,爆珠,益力多,焦糖同埋忌廉,特別中意牛奶布甸,總括黎講呢個係好睇但唔係特別好食,少少咸配creamy, 咬咬下又有爆珠,海鹽雪糕好食,我朋友叫左豆腐綿綿冰,稍嫌豆腐味淡左啲,冰水味較重,如果香濃啲豆腐味會好好多,呢個啱啲中意食淡野既人,成個餐廳格局幾stylish同特別,以白色同木系為主
2019-06-01 81 瀏覽
平時無咩點落街食宵夜嘅習慣,不過有朋友黎開呢頭就一於約食糖水。一諗就諗起呢間,因為真係係正地鐵站門口好難會唔記得佢🤣一坐底打開餐牌就有超多款式嘅甜品。朋友點咗個抺茶嘅,另一個點咗個包羅萬有,有齊芋圓仙草紅豆等等。我就點咗個椰皇芋圓湯圓!個椰皇好香,啲椰肉都可以用支匙羹都刮到落黎慢慢食。啲芋圓就一般啦,可以再香啲芋頭味可以再重啲口感可以Q彈啲。食埋啲椰肉其實真係好飽,可以真真正正當佢係一個豐富嘅宵夜🤤
2019-05-29
$50 (宵夜)
海鹽焦糖棉冰 💲45✅ 牛奶布甸唔錯🥛❔ 海鹽冰少少咸 係接受到既味道~愛玉凍花釀 💲25❌ 愛玉凍花釀搞唔掂🤢👅Taste:2.75/5💰CP值:2.75/5🙋🏻‍♀️Service:3/5👁‍🗨Stylishness:3.5/5
海鹽焦糖棉冰 💲45
海鹽焦糖棉冰

✅ 牛奶布甸唔錯🥛

❔ 海鹽冰少少咸 係接受到既味道~

愛玉凍花釀 💲25
愛玉凍花釀
❌ 愛玉凍花釀搞唔掂🤢

👅Taste:2.75/5
💰CP值:2.75/5
🙋🏻‍♀️Service:3/5
👁‍🗨Stylishness:3.5/5
2019-02-17 152 瀏覽
芒果冷麵 $35紅磡區糖水都幾推薦呢間!新舊式糖水都有 選擇好多 價錢都合理💁🏻‍♀️呢碗冷麵大大碗 冷麵係咩?其實係芒果啫喱 爽滑彈牙 整到好似麵條咁好得意🤣雖然依家唔係芒果當造季節 但啲芒果肉都幾甜 冷麵底下仲有啲豆腐花 成碗野勁重料!啲料多到面頭啲芒果汁瀉出黎🤤
芒果冷麵 $35
2019-02-05 116 瀏覽
從來都未食過咁難食嘅木瓜雪耳糖水,用滾水沖落大量南杏加木瓜雪耳度,打開聞到一大陣杏味但飲落係滾水味。今日冇煮呢款糖水咪講冇囉,沖杯面咩宜家?以後都唔會再幫襯呀!
外賣自取
2019-02-02 94 瀏覽
自從觀塘線現場之後,黃埔再不是遙不可及、交通不便之地,很感恩可以試到在這一帶崛起的愛心糖水小店。這個海鹽的藍色星球,吃下第一口就讓我想起在沖繩吃的海鹽雪糕,海鹽和濃濃的奶滑口感,與底下的西米露布丁十分相襯。接着我們吃了桂花湯芋圓,送上時附有一匙水晶糕這個紫薯椰汁西米露,期望下次有更多紫薯,並且增加熱度,香濃可以接受。今天晚上吃過了豐富的居酒屋晚餐才來吃甜品,所以吃得飽長滿腦,舔嘴咂舌,結束了這次與大學好兄弟的珍貴聚會。

海鹽藍色星球

接着我們吃了桂花湯芋圓,送上時附有一匙水晶糕
桂花芋圓

紫薯椰汁西米露

海鹽藍色星球
桂花芋圓
  • 藍色海鹽星球
2019-01-08 111 瀏覽
叫咗一個黑松芭菲,40幾蚊 價錢都算便宜,不過質素有待改善。呢個芭菲杯最頂層係朱古力雪糕,外加一層朱古力,朱古力完全得個甜字,一點朱古力味也沒有,而且芭菲杯的脆脆也是朱古力,脆脆原本可以中和芭菲中其他較甜部份,不過由於是朱古力味,反而令甜味更加強烈,中間的奶凍淡而無味,其存在的意義變成了純粹的中和甜味,而不是作為另外一個品嚐的部份,加上表層朱古力味的甜味過度濃烈,奶凍可以發揮的中和作用也十分有限。而且中間仲有棉花糖..... 令單純的甜味加劇。而底層的啫喱也沒有什麼特色。總括而言,問題在於味道太甜,食材的運用並沒有為芭菲加分,反而令問題重心加劇,完全失去平衡,沒有味道層次以及細節可言。我最終也沒法吃完這個芭菲。不過以這個價錢來說,也不應該要求什麼。以上看法只是基於對食的執着。

2019-01-06 102 瀏覽
真係食到哇哇聲,唔係好食到哇呀,係估佢唔到咁難食既哇好老實我地都係因為佢餐牌D甜品又幾靚,就係比D騙呃左我地入黎先打個總結: 真係好睇唔好食貴佢又唔貴既,相比起其他糖水鋪佢個價錢係抵食既... 但我情願比貴小小食好小小有朋友外賣3個返去比屋企人叫, 佢拎外賣既時候, 店員講就講係果3個糖水,返到屋企(大圍)開黎食...3個有2個都係錯左-_-我呢個太空漫遊真係....... 成個甜品除左雪糕係凍既.....全部野都係室溫,一碗奶....珍珠難食...我都形容唔到了,但個感受係不如我用呢個價錢去買杯珍珠奶荼飲重開心。連最基本既芒果椰汁西米露都難食,真係唔係咁容易: )
真係食到哇哇聲,唔係好食到哇呀,係估佢唔到咁難食既哇

先打個總結: 真係好睇唔好食

2018-12-31
$30 (宵夜)
2018-12-21 89 瀏覽
食完中伏拉麵,諗住補償一下自己個胃,就行去食甜品,之前聽人介紹依間豬仔糖水唔錯,不過佢係介紹心太軟。咁就一於去試下先,原來係黃埔站出口對面,走果陣搭鐵都好方便。預期係有一舊芋蓉係面,點知上黎係已經撈埋一齊,食第一啖只係微暖,又唔熱又唔凍係最難食,而且芋蓉口感好粗,明顯無過篩令質感變得細滑,椰汁香味輕微及帶點酸味,味道麻麻,$30一碗糖水,我相信會有更好選擇。 反而我表姐叫既芒果芭菲唔錯,除左面頭芒果Cream食落似係人工香精味之外,其他配料都係正常味道,小丸子煙韌又有糯米香、牛奶布丁滑身,不過比芒果汁既味道蓋過本身既牛奶味,芒果偏酸亦唔會過酸,所以好醒胃。 總括而言,熱食糖水好難食,新派甜品係唔錯。

熱芋蓉椰汁西米

總括而言,熱食糖水好難食,新派甜品係唔錯。