2017-05-03 541 瀏覽
路經此地(馬鞍山),想食埋個晚飯先返港島,但美食沙漠中既食肆大部分都係大排長龍。行左好耐,見到間Cafe1950,曾經食過佢既元洲分店,覺得正正常常,所以入去試下。我哋叫左原條茄子、錫紙焗雜菜雜菌、白酒藍青口同西班牙海鮮飯。另外,可當個餐,我哋 揀咗個忌廉湯同熱檸茶。原條茄子、錫紙焗雜菜雜菌、白酒藍青口似用清水白蛤完加調味料。西班牙海鮮飯:飯過濕,配上茄汁既酸尾尾,飯面上有青口,內裡只有切碎既菇片、橄欖 片同細粒既蕃茄。其實,得依個飯算正常,但食食下門牙咬到細骨既物體。門牙好痛,即時吐出,原來飯內有青口殼碎。我即時沒有了食慾,之後門牙痛了2兩日。食之無味,棄之唔可惜,只可講今次既野食係熟既。

食之無味,棄之唔可惜,只可講今次既野食係熟既。
2017-04-30
今時今日的公共屋邨商場並非只有殘舊的茶餐廳。今日部長到訪的1950歐陸餐廳正是好例子。芝士拉麵非常足料,而且環境不比任何cafe差。部長極力推薦! 1. 位置:距離港鐵站10分鐘路程 由港鐵站出發,只需要10分鐘路程。不過路程比較曲折。最好還是一邊走,一邊開衛星導航。 2. 環境:裝飾氣氛滿分 店內以休閒為主題。雖然不知道為什麼牆上要放電單車,但木造的桌椅和偏黃的燈光令餐廳氣氛不錯。不過燈光太黃,光線非常散亂,令所有事物拍起來模糊不清。 喜歡芝士的部長決定今日挑戰芝士部隊拉麵。 3. 食物品質 部隊拉麵其實只是某韓國品牌的芝士即食麵。一開始部長非常失望,不過拉麵原來加了很多配料,例如:紅蘿蔔絲、芝士漢堡扒、香腸、蘑菇、蛋、椰菜等。我們親愛的芝士又出現了~MUAH!配料真的很多,一人真的會吃不完。所以部長大大常說:不要因一時的失望而放棄眼前的食物。也許,轉眼間,這就是美食(部長語錄,2017)。隨餐附送的熱茶濃度非常高。喜愛濃茶的部長表示非常開心~ 4. 價錢 最後盛惠44元。雖然44元吃一個部隊芝士拉麵比較貴,但拉麵配料豐富,而且餐廳環境有悉心佈置,值得一去。 hkenter

喜歡芝士的部長決定今日挑戰芝士部隊拉麵。

我們親愛的芝士又出現了~MUAH!
隨餐附送的熱茶濃度非常高。喜愛濃茶的部長表示非常開心~
hkentertainminister

娛樂部長

Cafe 1950歐陸餐廳

馬鞍山耀安邨耀安商場地下L114舖
2017-03-18
  • 芝士部隊拉麵
2017-03-20 395 瀏覽
一到中午就有好多學生黎食飯,成日都要排隊,每次黎食飯都要早過果班學生小小,如果唔係就有排等,我今日叫左個白咖哩雞扒飯,份量都幾大,之前佢set死哂每日指定既餐,而家叫乜都得,午市冇加一服務費
2017-02-22 414 瀏覽
入去食個Lunch, 見到好多枱都係未執,而且成個樓面得兩個人,好明顯唔夠人手。坐嘅櫈黑炆炆,痴立立,四周啲裝飾舖晒塵😰坐低後等左15分鐘都冇人同你落單,連同隔離幾枱都係冇人理,舉極手個侍應都係話唔得閒😓到終於落左單,個飯都好快到,但個餐湯問左三次,佢都話我未得閒裝俾你,直到我埋單,都未見到碗湯嘅出現😤唔怪得以前一定要等位,而家都等都唔使等好心請唔夠人就唔好俾人入黎食啦,你間餐廳根本應付唔到。唔會再去食喇,bye bye
唔怪得以前一定要等位,而家都等都唔使等
好心請唔夠人就唔好俾人入黎食啦,你間餐廳根本應付唔到。
唔會再去食喇,bye bye
2017-02-22
2017-02-18 390 瀏覽
幫親左好耐,d野食普通,因為住在附近,所以一個星期都最少有一兩日幫親。不過間野的服務態度越來越差,可能成日換人,原本幾個服務幾好的待應唔見左,轉左個主任之後,做野做唔切一定會有,年紀大都唔會歧視佢,不過佢d態度真係建議佢改善一下:見到有位想入去坐底時,呢位經理佢又睇唔到有位,唔俾我入,我見到同佢講佢就話要拿飛,不過佢冇第一時間安排客人入座,由得人企又唔俾人坐,有位冇客去坐又去執其他位,又冇安排同事執野,一有人埋單又走去收錢(間餐廳跟本未坐滿又要人白企!)其實唔需要第一個服待我,但最緊要有禮貌!我之前有四個等緊位既都見呢位經理手腳慢走左,不過我同佢講你做得慢所以佢地走左,佢就發我脾氣,話見唔見佢好多野做!仲有一直以來的問題,佢地成日拂略d客落單,建議接單一定要做先,因為舉左幾分鐘都唔人應唔多禮貌我真係好嬲,真心希望間餐廳唔好做得越來越好,改善一下
其實唔需要第一個服待我,但最緊要有禮貌!

我真係好嬲,真心希望間餐廳唔好做得越來越好,改善一下
2017-01-03 660 瀏覽
假日晚上來到餐廳也不算多人,點了一份炸雞,寛意粉和焗飯。炸雞炸得好香口,調味剛好另外點了芝士煙肉雞肉寛意粉和炸魚海鮮飯。兩者外型相當討好,焗飯的海鮮料足,面頭有一層金黄的焗芝士,相當吸引。意粉味道麻麻,配料略少且不夠汁。份量頗大,2人吃起來非常飽。值得提及的是餐廳的佈置漂亮,有點文青的感覺,非常舒適,可以坐上一整晚。價錢不算太貴,很少在屋邨內找到這樣質素的餐廳。食物選擇多,希望下次再來試其他的食物!
假日晚上來到餐廳也不算多人,點了一份炸雞,寛意粉和焗飯。
炸雞炸得好香口,調味剛好

全自費,沒有收受任何餐廳利益!!!星期日來到聽濤雅苑,朋友的家真的相當漂亮,可以望到海景而且她的家還有鋼琴,真的令人相當開心很有藝術家的風格參觀過後,我們到街上吃飯,藝術家不懂得煮飯呢她帶我到1950吃飯,說這裡是她的飯堂,我心想:那麼富有的人會吃平民餐?不過食物看起來不錯的吃了一個炸蝦炒飯,外型相當討好,炸蝦屹立在炒飯上粉蝦外皮香脆,內裡的肉也是嫩滑,沒有炸皮跟肉分開的情況飯也炒得相當香,吃起來味道不錯之後吃了一個海鮮PIZZA,餅乾底的PIZZA外型麻麻,不過味道算是不差餅底香脆,有拉芝士的效果但不強勁整個新鮮PIZZA的感覺也不錯,感覺新鮮2人吃2樣東西已經相當飽,因為相當大份
全自費,沒有收受任何餐廳利益!!!

星期日來到聽濤雅苑,朋友的家真的相當漂亮,可以望到海景

而且她的家還有鋼琴,真的令人相當開心

很有藝術家的風格

參觀過後,我們到街上吃飯,藝術家不懂得煮飯呢

不過食物看起來不錯的
吃了一個炸蝦炒飯,外型相當討好,炸蝦屹立在炒飯上

粉蝦外皮香脆,內裡的肉也是嫩滑,沒有炸皮跟肉分開的情況

飯也炒得相當香,吃起來味道不錯

餅底香脆,有拉芝士的效果但不強勁
整個新鮮PIZZA的感覺也不錯,感覺新鮮

2人吃2樣東西已經相當飽,因為相當大份
2016-08-20 1115 瀏覽
早幾日食過夜晚,炸豬手好好食, 有驚喜, 覺得呢間質素唔錯!今日放假黎試下中午套餐叫左個“韓國部隊芝士面” 有腸仔,漢堡扒,生雞蛋,芝士 $44 , 包湯 , 凍飲另加$3!一黎到, 好大驚訝, 好退囉好似去左露營咁… 個樣仲Hea過自家煮 味道又清又淡! 不值一試
味道又清又淡! 不值一試
韓國部隊芝士面
2016-08-14 690 瀏覽
星期6參觀了教育學院,想不到馬安山原來除了醫院也有教育學院,真的相當宏偉而且內裡還有足球場,真的令人相當開心參觀過後,我們到街上吃飯,朋友3人一起來朋友帶我到1950吃飯,說這裡是她的飯堂,我心想:那麼富有的人會吃平民餐?不過食物看起來不錯的吃了一個石頭鍋飯,外型相當討好,豚肉相當香,而且份量很多飯的熱度剛剛好,而且相當多汁,3人一起吃也夠飽呢飯也炒得相當香,吃起來味道不錯之後吃了生蠔.相不到這兒的生蠔也十分大隻,一隻手的尺寸生蠔十分新鮮多汁,不用點上茄汁味道也不錯而且沒有冰鮮的感覺,証明相當新鮮吃過一個小晚飯後,我們3人繼續在附近走走才回家

而且內裡還有足球場,真的令人相當開心

參觀過後,我們到街上吃飯,朋友3人一起來
不過食物看起來不錯的
吃了一個石頭鍋飯,外型相當討好,豚肉相當香,而且份量很多
飯的熱度剛剛好,而且相當多汁,3人一起吃也夠飽呢
飯也炒得相當香,吃起來味道不錯
之後吃了生蠔.相不到這兒的生蠔也十分大隻,一隻手的尺寸

生蠔十分新鮮多汁,不用點上茄汁味道也不錯

而且沒有冰鮮的感覺,証明相當新鮮

吃過一個小晚飯後,我們3人繼續在附近走走才回家

2016-07-28 592 瀏覽
新生活開始, 搬黎馬鞍山就要發掘下有咩新嘢食, 屋邨餐廳唔係好多選擇, 唔想佷快餐廳, 其實得番呢一間。其實呢間都唔係第一次食,不過見佢個MENU 成日變,都可以食多幾次。閒日唔洗等位, 得小貓三四隻,同女朋友叫左一個主菜同兩個小食主菜: 芝士豚肉撈飯呢個飯係一個SET, 配一個餐飯同埋湯,白湯都唔錯,但差左個餐包個飯一上,真係好HEAVY, 侍應係我地面前倒左D蛋汁圍邊,再係上面加芝士,唔知係唔係韓國食法。等到咁上下就撈混黎食。D豚肉甜甜地都幾好食,成個飯味道都唔錯。但有兩個敗筆位:1. 唔係用珍珠米,飯太硬; 2. 芝士味出唔到小食: 肉醬薯條呢個係因為女朋友好鐘意食炸嘢而叫,上菜果陣真係覺得好大份,都怕食唔完,點知女朋友食左一兩條就停手,我都心知不妙。果然,薯條唔夠脆,D肉醬令薯條冧曬。其實味道係正常,不過呢個MIX 好似唔係好得。小食2: 錫紙包蔬菜呢個其實係可以,但佢落左女朋友最討厭既黑椒,令個菜失色。整體係可以接受,希望佢越做越好。
主菜: 芝士豚肉撈飯
小食: 肉醬薯條
小食2: 錫紙包蔬菜
呢個其實係可以,但佢落左女朋友最討厭既黑椒,令個菜失色。
整體係可以接受,希望佢越做越好。
2016-07-26
2016-07-27 1336 瀏覽
Ca姐又約食飯談心,今次她遠道而來馬鞍山找我,原來她想試試這間聞名已久的Cafe1950歐陸餐廳。走進餐廳,一部古董電單車出現在眼前,這裡充滿著1950年代的風情。果然,這裡就是Cafe 1950歐陸餐廳。首先來的小食是鰻魚汁餃子雞翼,餃子雞翼本來味道已充滿層次感,澆上濃濃的鰻魚汁,味道不錯。第二道小食是新疆燒原條茄子。滿載原野風味的原條茄子,灑上紅紅的孜然香粉,賣相非常吸引。個人比較重口味,若能加上更多孜然香粉,感覺會更加美妙!第三道小食是米紙春卷生菜包,香脆的米紙春卷包著暖暖的餡料,感覺好豐富。配上生菜一起吃,爽脆的感覺大增。中國人吃飯,少不了要一客粉麵飯,今晚的選擇,是黑豚腩肉溫泉蛋石鍋飯。溫泉蛋汁配上黑豚腩肉,味道濃郁豐富,拌著用石鍋暖著的白飯吃,的確好味。我不是咸豬手,但我喜歡品嚐不同餐廳的咸豬手。Cafe1950的德國式咸豬手,外皮很脆,但不會過硬,豬手肉不會太膩,很軟很好吃。雖然價錢只是百多元一客,但卻比得上市區二百多元一客的質素。最後終於輪到我最愛的紐西蘭羊仔架出場。看外表以為很韌,但原來羊肉燒得很軟剛剛好。配上的醬汁如果再濃一點就好了。整晚餐廳裡的客人都不多,也不吵鬧
整晚餐廳裡的客人都不多,也不吵鬧,很適合我們三五知己傾計吃飯呢!
2016-05-30
2016-07-18 284 瀏覽
上星期到馬鞍山做義工,早上7時起床,賣旗由9時開始到12時,炎炎夏日在街上真的吃不消,非常痛苦要不是友人起來,我絕不會自己一人來呢幸好之後找到地方吃下午可以坐一坐,有冷氣的地方像天堂呢來到1950吃點東西吧2個人,突然想吃個小火鍋,也不過份吧吃了一個牛肉火鍋,爐的樣子相當誇張,很大呢牛肉上枱時是生的,因為爐還未開^^開著後,律肉一會兒便熟了,不過底下的烏冬要耐一點才熟中間的配菜不要錯過,吸收了有牛肉味的湯後相當份味和爽口律肉比較厚身,入口不是即溶,但口感更佳牛肉味不算太強,但起碼不是蘇的烏冬相當爽口,吃起來像是759買到的日本入口烏冬吸收了湯的味道令原味淡味烏冬更好吃,更有味2人吃過豐富的午餐,,便到尖沙咀行街,相當開心呢

要不是友人起來,我絕不會自己一人來呢

幸好之後找到地方吃下午可以坐一坐,有冷氣的地方像天堂呢

來到1950吃點東西吧

2個人,突然想吃個小火鍋,也不過份吧
吃了一個牛肉火鍋,爐的樣子相當誇張,很大呢
牛肉上枱時是生的,因為爐還未開^^

開著後,律肉一會兒便熟了,不過底下的烏冬要耐一點才熟
中間的配菜不要錯過,吸收了有牛肉味的湯後相當份味和爽口
律肉比較厚身,入口不是即溶,但口感更佳
牛肉味不算太強,但起碼不是蘇的

烏冬相當爽口,吃起來像是759買到的日本入口烏冬

吸收了湯的味道令原味淡味烏冬更好吃,更有味

2人吃過豐富的午餐,,便到尖沙咀行街,相當開心呢

2016-06-10 385 瀏覽
我沒有想過原來屋村附近有這種以50年代為主題的特式餐廳。 其實感覺更象西部牛仔feel,好大一架摩托車 ~米紙春卷生菜包這個春卷是熱熱熱、脆脆脆!內餡飽滿, 春卷就是要這種感覺! 即使不包生菜,也非常好吃! 比泰越店做得更出色!新疆焼原條茄子很難得吃到焼原條茄子,而且焼得不錯,味道如果再重一點會更惹味,但淡淡的也更健康! 德國咸豬手我想這道是餐廳的 signature連1950都寫上了而且已經切好一片片皮脆肉嫩,肉質沒有太咸,正合我意。 我最喜歡豬手的皮燒得非常香,但又沒有焦味、澀味,味道口感都是剛剛好的!讚讚讚! 我非常喜歡,也頗意外,一定要再來吃! 雖說是歐陸餐廳,其實很多不同地方得菜式。 最重要,也是最意外,每道菜都做得不錯,味道吸引,令我有點期待下次再來探望朋友的日子,可以再吃其他不同款的食物!
我沒有想過原來屋村附近有這種以50年代為主題的特式餐廳。
其實感覺更象西部牛仔feel,好大一架摩托車 ~
米紙春卷生菜包

新疆焼原條茄子

德國咸豬手
我想這道是餐廳的 signature

連1950都寫上了

而且已經切好一片片

皮脆肉嫩,肉質沒有太咸,正合我意。

讚讚讚! 我非常喜歡,也頗意外,一定要再來吃!

雖說是歐陸餐廳,其實很多不同地方得菜式。

• 德國咸豬手
2016-06-10 359 瀏覽
一早晉爸走左去買早餐比本夫人享用,黎到耀安村呢間裝修不錯既餐廳,打包左一個炸魚柳歐陸早餐,盛惠$37,價錢算中等,賣相唔錯,魚柳都有手掌咁大塊,味道唔會太咸,晉豬自己都食哂塊魚柳,剩返個硬到可以打死人既牛角包,同無咩味既煎雞蛋比我,咖啡就保持水準,唔會太甜,外賣都夠哂大杯,如果個早餐可以堂食加上環境,值得再去食😁
炸魚柳
2016-06-09
5 分鐘 (外賣自取)
$40 (早餐)
炸魚柳
2016-06-07 1821 瀏覽
笑話一則 話說,相約媽媽在娘家附近晚飯,以下whatsapp對話:-下午-我:今晚一齊食飯,1950等啦媽:ok-晚上-媽:今晚食咩?我:1950媽:我問你食咩,唔係問你幾點呀....===========================在媽媽這個街坊眼中,原來係get唔到這店是 cafe 1950 ,她稱這店為"靚餐廳"好啦,入正題 !大熱天時,想食清爽沙律,就點了。。~煙三文魚沙律~ 生菜泛黃且乾,賣相講真有點點失望,幸好醋夠酸,煙三文魚也很不錯,挽回不少印象分。~牛扒配薯菜~ 賣相靚仔,薯條即炸起,上枱時霧著熱煙。我最喜歡細細條的翡翠苗,令成碟野加分加分。牛扒我們點了4成熟,媽媽起初擔心太生,幸好廚師處理得剛剛好,未有紅血汁滴出,合乎媽媽對牛扒之執著。切開牛扒感覺嫰滑,雖則不是濃濃牛味,但口感,肉質也算合格以上,而且吃不出有鬆用粉味,感覺自然。燒汁咸咸地,更能帶出鮮味,點薯條也不錯,好過點蕃茄。薯條即炸,夠香脆。~鵝肝多士~ 無諗到屋邨會食到鵝肝,見平平地,就膽粗粗點一份和媽媽"些牙", 比預期中大件,用刀一切開 ,多士爽脆"索索"聲,鵝肝煎得香脆,媽媽怕太
笑話一則
話說,相約媽媽在娘家附近晚飯,以下whatsapp對話:
-下午-
我:今晚一齊食飯,1950等啦
媽:ok

-晚上-
媽:今晚食咩?
我:1950
媽:我問你食咩,唔係問你幾點呀....
===========================
,她稱這店為"靚餐廳"
好啦,入正題 !
大熱天時,想食清爽沙律,就點了。。
~煙三文魚沙律~

~牛扒配薯菜~
賣相靚仔,薯條即炸起,上枱時霧著熱煙。
我最喜歡細細條的翡翠苗,令成碟野加分加分。

~鵝肝多士~
無諗到屋邨會食到鵝肝,見平平地,就膽粗粗點一份和媽媽"些牙", 比預期中大件,用刀一切開 ,多士爽脆"索索"聲,鵝肝煎得香脆,媽媽怕太生,她見鵝肝全熟,就敢一齊食了,太好!

比預期中好食,香濃,兩個人些牙真係唔錯。

約定媽媽下次再1950
2016-05-10