2019-12-12 6037 瀏覽
社企來說幾有heart, 飲品多款,價錢唔貴,特別甜品小食,係抵~時間唔算太耐,1小時lunch係食得切,份量足夠,位置都足夠,都算舒服。不如難搵d,響停車場上面,所以希望寫食評多d人幫襯
2019-09-04 3556 瀏覽
這家社企雖位置較偏,但總體而言環境很舒適。更重要的是,價格相當宜人。午餐或下午茶都在30-50元左右,連飲品。份量也相當不錯。通常的選擇有意粉和蛋包飯。兩種選擇都很不錯。蛋包飯入味,炒底。意粉一般都香味濃郁。調味剛好。而且有素食選擇,可照顧不同的人。作為常客的我,覺得同樣的價錢,若想悠閒去吃一餐中午,或找個地方舒適工作,不妨來支持一下這家社企。不過這家社企一般在星期日都較多人和逼,大概是唯一的缺點。

不過這家社企一般在星期日都較多人和逼,大概是唯一的缺點。

2019-08-14 2268 瀏覽
收工想飲杯咖啡,食小小野,用OpenRice搵到呢間係天澤停車場嘅博愛Cafe,上到去發現環境唔錯,有叉電位比電腦使用,嘢食選擇又夠多,雖然唔敢話好高質,但係呢個價錢係可以接受的!蛋包飯十分香,又夠滑!咖啡又香又濃,仲有拉花!正!
蛋包飯十分香,又夠滑!咖啡又香又濃,仲有拉花!正!
2018-09-07 2648 瀏覽
環境衛生優雅,美味食物口感一流,價錢平民化, 有WiFi,服務態度有禮,值一得推介社企。餐廳自助取餐,有托兒服務功課輔導,減輕家長照顧小童壓力。與區內外或朋友分享。

2018-09-01 2667 瀏覽
星期天,同常都是family day,於是我就陪我的小魔怪-侄仔們到濕地公園看看雀仔同「貝貝」、放放電,行完都差不多要食tea,我地就找到一間社企cafe在天恆邨,所以我地坐左兩個輕鐵站到博愛cafe食tea。 其實個位置相當難找,係一個停車場入面。原來間cafe是與社區中心相連,雖然星期天,也有位置,可能真係太偏僻。這裡的選擇不多,只有幾項主食及下午茶,但飲品及咖啡種類很多,此終是一間cafe吧! 我們一行四人,叫了三樣野食1. 蛋包飯 ($42) 連飲品    店員落力推介,佢唔係一個好花巧既蛋包飯,不過都幾好味,入面個炒飯係雞肉茄汁飯,好岩小朋友食,而且仲好大份量,不錯!2. 下午茶 - 雞翼薯條 ($35)連飲品    兩隻小魔怪一見到就想食,呢個雞翼薯條都要等一陣先有,應該係即叫即整吧,因為一 食落口熱辣辣的 個雞翼相當好食,唔只夠熱,個皮好脆,而且隻雞翼好入味,加上係蜜糖雞翼,侄仔好快就食哂。3. 下午茶 - 蒜香雜菌意粉 ($35) 連飲品      呢個意粉都ok,下午茶份量剛剛好每個套都包一杯熱飲,轉其他野飲加錢就可以 。我地就叫朱古力沙冰同熱mocha     個朱
我們一行四人,叫了三樣野食

1. 蛋包飯 ($42) 連飲品

2. 下午茶 - 雞翼薯條 ($35)連飲品
雞翼薯條

3. 下午茶 - 蒜香雜菌意粉 ($35) 連飲品
     呢個意粉都ok,下午茶份量剛剛好
蒜香雜菌意粉

個朱古力沙冰真係好好飲,綿滑得黎個朱古力味好濃,拍得住連鎖coffee shop
而且個熱mocha個咖啡都幾香,唔太苦,幾易入口。
朱古力沙冰

呢間cafe真係幾抵,每個人都係三十幾蚊左右,食得飽之餘又幾好味,可能呢個係社企同位置偏僻,要平d先可以吸引到人黎幫親。

之後我攞左佢地d宣傳單張睇,原來佢地係採用該區青少年做職員,訓練佢地營運cafe,比一個平台青少年追尋咖啡夢。社會上都需要一d地方,比機會年青人,多多發展自己,所以我都好認同星爺所講「無夢想,同條鹹魚有咩分別」所以如果有空間去揀的話,我都會幫親社企同小店!
2018-08-26
雞翼薯條
朱古力沙冰
  • 蛋包飯,朱古力沙冰,雞翼薯條
2018-02-24 2047 瀏覽
有時候想搵間靜靜地既餐廳,可以坐得耐啲,唔洗食得咁急又唔會比人趕🙄要搵間符合喱幾個要求既餐廳都咪話唔難😅由於男小編係天水圍果頭實習,無意中就發現有間社企餐廳,所以有一日就去咗試試😆一入到間餐廳,環又真係幾寧靜,一啲都唔多人🤔而且餐廳既燈光比較柔和,唔會話光燦燦😎餐廳仲會播一啲好柔情既英文慢歌🎶環境真係幾舒適👍🏼學生哥黎做功課或者溫書又得🤔拍住拖孖公仔上黎坐低一度食野一度談情又得🤔同朋友聚下舊談下心亦得🤔得左😎👍🏼.#忌廉三色椒鴨胸意粉 ($45)😋好味指數:(7/10)忌廉方面就因為係自家製,所以食落比較健康😆意粉方面,份量都幾多,好似食極都仲有咁🤣加上啲忌廉汁夠哂多,食落又唔會好dry😎🤘🏼反而鴨胸既份量唔算多🤔細食既朋友仔應該都仲ok,但較為大食既朋友仔食完都可能唔會話好飽😫而且有啲三色椒,伴碟又靚,食既時候都會更加健康😆#忌廉雜菌意粉 ($48)😋好味指數:(7.5/10)喱個意粉同上面個意粉既分別就係鴨胸轉咗做雜菌,而且冇咗三色椒🤔雜菌份量都幾多,同樣好似食極都有,夠哂健康🤣所以喱碟意粉岩哂輕食或者瘦身中既朋友😎👍🏼.#熱情果茶 (跟餐+$3)😋好味指數:(7/10)飲落去唔算
#忌廉三色椒鴨胸意粉 ($45)
😋好味指數:(7/10)

#忌廉雜菌意粉 ($48)
😋好味指數:(7.5/10)
#熱情果茶 (跟餐+$3)
😋好味指數:(7/10)
飲落去唔算好甜,而且又解渴🤔唔想飲咖啡或者特飲,喱個都係好既選擇😍👍🏼
#藍色多瑙河 (跟餐+$6)
😋好味指數:(7/10)
杯野飲用左菠蘿同藍色嘅糖漿去製作,所以就咁睇落去杯飲品就好似變咗綠色咁😳另外仲加咗梳打水,而唔係加汽水,飲落就更加健康😆
⭐溫馨小提示
📌如果野食整好,員工會有叮叮提示取餐架😆
📌食飽飽之後,記得自己放反好啲餐具啊😘
2017-10-08 2266 瀏覽
元朗all day已經無乜好選擇,有都食到厭啦,今日就去平時唔多願入既天水圍試下啦初頭睇個名,以為係元朗博愛醫院入面,老公即時擰哂頭,望真啲原來係係天水圍,即刻出車去到已經點半,睇餐牌以為得返下午茶甜品,原來大餐牌係點餐位,不過真係得3個選擇,應該日日都係呢三樣野,小型社企,正常三揀二,要左all day同什菌意粉,個意粉清清地得黎,都夠味,而且算係大碟,因為清清地,所以食哂都唔會覺得濟兩杯飲品,一杯係紫薯奶,一杯係燒榛子咖啡,個人覺得足料高質標準味道既all day,係個牛角包唔夠鬆軟軟熟窩夫正另外叫既牛角包有醬又烘過,好過跟all day上個個環境方面,停車場大樓5樓而且位處好似社區中心既前門,嘈啲同無景囉!餐盤自己執,食物自己羅,呢個又無咩所謂既,呢個價錢,呢個質素,係中上
元朗all day已經無乜好選擇,有都食到厭啦,
今日就去平時唔多願入既天水圍試下啦

初頭睇個名,以為係元朗博愛醫院入面,
老公即時擰哂頭,望真啲原來係係天水圍,即刻出車

去到已經點半,睇餐牌以為得返下午茶甜品
原來大餐牌係點餐位,不過真係得3個選擇,
應該日日都係呢三樣野,小型社企,正常

三揀二,要左all day同什菌意粉,
個意粉清清地得黎,都夠味,而且算係大碟,
因為清清地,所以食哂都唔會覺得濟

兩杯飲品,一杯係紫薯奶,一杯係燒榛子咖啡,
個人覺得足料高質

標準味道既all day,係個牛角包唔夠鬆軟

軟熟窩夫正

另外叫既牛角包有醬又烘過,好過跟all day上個個

餐盤自己執,食物自己羅,呢個又無咩所謂既,

呢個價錢,呢個質素,係中上
2017-10-08
2017-05-27 2031 瀏覽
星期六想找一間静静的coffee shop飲咖啡看書,找到來天水圍。可惜,可能因為社企的關係,這間coffee shop比酒樓更加嘈吵。小孩,等放學的家長,補習老師沒有買東西,就坐下來高談闊論,吵吵鬧鬧。
2016-05-06 4949 瀏覽
因為在附近上堂,落左堂唔想咁快返屋企,住附近的朋友仔,推介我去博愛Cafe 午膳加上網,話平靚正有Wifi,初時我聽到想鬧鬼佢,叫我去醫院嗎?去到先知係社企Cafe, Sorry 囉!因為不是正式的餐廳,食物選擇比較少,大路的有蛋糕,即制Waffle 及 飯餐,加埋十種以內吧,價錢公道,就我今日的蛋包飯套餐,只是 $42而已!我從四款飯餐選了蛋包飯,蛋是薄薄一片的,沒有流心半熟等花巧,包著雞粒炒飯,味道比較Plain,勝在不油膩而份量足!餐飲揀左杯香蕉朱古力奶,朱古力嚟到有畫花,圖案紋理清晰,味道不算太甜膩,只是温度温温吞吞不夠熱,要扣分喔!整體來講我滿意的,環境都叫靜,又有wifi,但只限平日四時之前, 因為四點後,餐廳旁的小組室有活動,家長小朋友亂作一團,我會形容為放監!而嗰班阿太都唔好得幾多,講野大大聲,我其實只想飲杯咖啡,我唔想知佢阿女用咩牌子屎片,但因為太大聲我聽得好清楚!以42元來講!我俾笑!係因為抵食!
話平靚正有Wifi,初時我聽到想鬧鬼佢,叫我去醫院嗎?

去到先知係社企Cafe, Sorry 囉!

價錢公道,就我今日的蛋包飯套餐,只是 $42而已!
味道比較Plain,勝在不油膩而份量足!
蛋包飯
餐飲揀左杯香蕉朱古力奶,朱古力嚟到有畫花,圖案紋理清晰,
味道不算太甜膩,只是温度温温吞吞不夠熱,要扣分喔!
香蕉朱古力
而嗰班阿太都唔好得幾多,講野大大聲,我其實只想飲杯咖啡,
我唔想知佢阿女用咩牌子屎片,但因為太大聲我聽得好清楚!

以42元來講!我俾笑!係因為抵食!

2016-04-25
2015-11-15 3424 瀏覽
Last time, I searched openrice to see what was good to have an afternoon tea dine, so I found this one, it looks quite nice, and it is a café, so I decide to take a shot with my family. The café store’s front is like community office, and I guess it is social enterprise, there were not many people, so we don’t need to wait, actually, there is quite a lot empty seats. My sister was so hungry so she ordered Omeletts Rice, she said it tasted so sour at the beginning, but it got better at the end. A
My sister was so hungry so she ordered Omeletts Rice, she said it tasted so sour at the beginning, but it got better at the end. Anyway, it looked so attractive to eat.
For me, I ordered blueberries cheesecake, it tasted kinda light, the base is like normal cake instead of biscuit, but I prefer biscuit as a base more. And the blueberries sauce is not much. For the drink, I ordered green tea latte, it was so bitter and tasteless. It could be better.

Overall, the environment is quite nice, the food looks great, but the taste needs to be improved.
2015-11-13
2015-09-20 2833 瀏覽
😉終於去到這間Cafe Shop試試之後聽過別人提過 但總是沒去試不過 超乎預期!👍🏻環境寧靜 可以靜靜的聊聊天 坐一坐 有 Wifi 提供😄晚餐大約 $38-48有四款可以選擇 有意粉 飯等配飲品 包熱飲 凍飲+$3 💓無論什麼價錢飲品也可以現在還有優惠 Facebook打卡 沙拉可以買一送一 $8 👍🏻👍🏻價格合理
😉終於去到這間Cafe Shop試試
之後聽過別人提過 但總是沒去試
不過 超乎預期!
👍🏻環境寧靜 可以靜靜的聊聊天

2015-09-18
奶茶&朱古力咖啡
意粉+沙拉
2015-09-07 1634 瀏覽
這間社企開了一陣子,特登走去試試支持一下!Lunch set 主要有意粉(有幾款,但煮法一樣,只是撈了不同餸和汁)和蛋包飯 (這個忘了影相),有主菜+飲品,只係$35,相比一般茶餐廳,已是很平宜!白汁意粉: 餸、汁、意粉 撈埋即成。味道正常,沒什特別。香蕉朱古力,本來想點凍飲,但職員下了熱,遞上朱古力時,還直斥是我點錯,她的態度真是讓我有點愕然...... 唉,算了吧,熱飲只係沒有cream,又細杯啲啫.... 味道還可以,甜了些。小窩夫是跟餐 +$10,但吃完意粉才食,凍了,熱食應該好啲。最有驚喜反而是這個牛油吐司,見到隔壁肥仔食得好開心,個吐司勁高身(心想:唔通肥仔食,大舊啲?) 大件又抵食,$18 only,即叫即整即食,好香,又鬆軟。 整體是幾好的。支持社企。

白汁意粉: 餸、汁、意粉 撈埋即成。味道正常,沒什特別。
白汁磨菇意粉
Banana Chocolate
waffle
牛油吐司
整體是幾好的。
支持社企。
題外話/補充資料: 餐廳在停車場其中一層,餐廳似是一個社區中心的門口,用餐途中,有好多小朋友湧出來,每人一杯飲品,看到他們真快樂!
2015-07-27
牛油吐司
2015-08-23 1404 瀏覽
今天我和三位朋友來這裡吃午餐,可能是暑假關係,餐廳內幾乎滿座,好不容易才找到座位。我點了蛋包飯和抹茶鮮奶,結果等了太約半小時才有得吃。餐廳的枱很細張,我們坐的椅子很矮,吃的時候如果不是彎着腰吃,就要一手拿叉,另一隻手捧著碟子吃,吃得不太舒適。幸好食物和飲品都十分美味!蛋包飯賣相吸引,蛋煎得很薄,飯質口感佳,茄醬和蔥粒的點綴能令味道錦上添花,味道好夾,很醒胃!可惜飯的份量較少。抹茶鮮奶的抹茶味香濃,與鮮奶很配合,加上有拉花圖案,水準一流!總括而言,食物飲品味道非常好,可是要等很久才有得吃,如果不趕時間,在這裏吃飯是相當不錯的。

2015-08-21
2015-08-11 953 瀏覽
博愛,好多人會想起醫院,其實今次試的是一間餐廳,是一間社會企業,地方唔算大,有梳化位,開起停車場其中一層,lunch有數個餐同多款飲品選擇,就點了個蛋包飯同香蕉朱古力,我估計應該要等待需時,等待牌都寫明,點知一等就9個字,如果是某人,一早不耐煩了,先來香蕉朱古力,幾重奶味,有香蕉香,但不覺香蕉存在,可能是加香蕉油,而蛋包飯,是蛋包入西炒飯,有雞似,同蕃茄,幾夠味,但少了一點,總結平41元有個餐,但上菜極慢,服務尚可
地方唔算大,有梳化位,
而蛋包飯,是蛋包入西炒飯,
2015-07-07 1140 瀏覽
近來上openrice見到不少食家分享社企餐廳,令到我好想試下社企餐廳,我當然在天水圍搵下有冇社企,兩間位於天水圍北個邊,為了想品嘗社企餐廳,我坐了幾個站去天恆,我都是住天水圍,平時不會去天恆個頭,為了吃這間博愛cafe,我搵咗1小時才找到這間社企,有時吃好餐廳,辛苦一點都冇所謂,我點了英式全日早餐(48元),另加8元要泡沫咖啡,這裡採用由店員送餐給客人,博愛cafe環境真的幾好,地方都適中,可以慢慢享受假期,這裡十分清靜,有6成客滿,坐這裡客人一點都不嘈吵 ,我求其搵座位坐下後,我所叫午餐已經送到來,泡沫咖啡帶有苦澀味道,我可以接受,它的奶味都幾重,我覺得這裡咖啡都不錯,全日早餐整體好好味,煙肉夠入味,煎得不是太乾,炒蛋又好好味,炒蛋夠香滑,牛角包亦都好吃,牛角包夠熱辣辣,腸仔煎得好好吃,服務亦幾好,社企餐廳比連鎖店多了一份關心客人的需要,亦有人情味,現今飲食業少了人情味道,這裡價錢亦不太貴,58元已經吃到好飽,下次有時間再來

2015-07-01
  • 全日早餐