2023-01-29 278 瀏覽
呢度嗌嘢方式係叫咗食咩,煮好嗰烏冬俾你之後自己夾炸物再俾錢🤌🏻我叫咗嗰明太子溫泉蛋拌烏冬,師傅特登問我要中定大,中係$48,大係$52,相差$4,但係多半個烏冬🧐 因為我唔知佢一個烏東嘅大細,所以我叫咗大嘅😂 但我個人認為正常食量嘅人食中就可以了😎到味道了,好味嘅😌 但建議你夾返一兩件炸物送麵會好啲,我叫咗海苔竹輪天婦羅($14)🍤 都好重海苔味,比我預期中好食😋 呢間係太古城嚟講呢度性價比好高,埋單$66,算係咁😎

2022-10-19 217 瀏覽
買左一碗烏冬加一份叉燒,見到果份所謂嘅叉燒我都諗一諗其實係咪叫左一份叉燒,我仲問多次個員工衣份係咩黎,佢就話叉燒丫嘛係呀叉燒,又諗下係咪太平所以係咁,可以睇到張圖實質成個碗裡面真係得見到果d,員工果種唔想撈嘅態度同果碗所謂嘅叉燒都唔會想再幫襯.
所稱叉燒一份
上個月 17 號…… 因為返工需要,要去太古城做嘢,返工前去咗 Apita 地庫美食廣場 食 lunch。最後揀咗「丸龜製麵」食……買到去職員只顧聊天,叫咗成十次先有人幫你落單,職員仲要完全冇回答,都唔知聽唔聽到。跟住我係咁問佢,佢先好唔鍾意咁樣正你一句:「聽到啦!」嘢食尚算可以,但係唔會再幫襯。今時今日咁嘅服務態度搵鬼食咩。只會一去無回頭。

最後揀咗「丸龜製麵」食……

2022-02-17
2022-01-09 329 瀏覽
喺太古城行街,見到地庫有間丸龜製麵。 知道佢嘅下午茶大件夾抵食,當然要入去食啦。 我嗌咗個下午茶a餐加咗個溫泉蛋,六樣嘢都只係44蚊 。下午茶餐包括清湯烏冬 ,茄子天婦羅,番薯天婦羅 ,蟹棒天婦羅,可口可樂 。天婦羅嘅粉漿好薄,炸得啱啱好,外脆內軟。 清湯烏冬嘅烏冬好彈牙 ,食埋湯裏邊新鮮嘅蔥花好有滿足感 。
2021-12-17 316 瀏覽
話說好久沒有來吃丸龜了今天路過時 看到一對日本夫婦進店想說連日本人都來吃想必有一定的水準吧今天沒有很餓點了一個咖哩牛肉烏冬我覺得這家店的最厲害的就是他的點餐模式就好像再買廉價機票一樣你可以票價 行李 座位分開來買除了主食外所有的炸物配菜都可以自己加點我很窮 所以就點了很多蔥及炸衣因為不用錢那些蔥你想夾多少就夾多少無限refill但請大家珍惜食物夾完之後你就迅速地站起身來大喊----合體----蔥跟炸衣就會自己跑進去跟咖哩牛肉混在一起這件事情絕對不會發生當你自己把蔥加到咖哩牛烏冬後by 窮瑤
話說好久沒有來吃丸龜了今天路過時 看到一對日本夫婦進店

[奔放的野牛 在翠綠的大草原上 實在是好不快樂阿]
by 窮瑤
2021-12-05
2021-10-25 293 瀏覽
入到太古城既food court,個冷氣真係麻麻地,座位吾算多,只係勝在比較多野食揀。本身平平地,想試下午茶套餐。但諗得黎,過左2分鐘,下午茶完左,所以唯有嗌牛肉蕃茄濃湯烏冬配野菜魷魚。本身對烏冬超有期待,話晒都係烏冬專門店,烏冬水準應有中上水平,最後只能說「期望愈大,失望愈大」,水準只屬一般。但蕃茄濃湯有驚喜,味道偏甜濃郁,很合我口味。野菜魷魚很多粉很油,沒有想像中彈牙,可能因為凍左。另外,服務態度真係有待改善。

但蕃茄濃湯有驚喜,味道偏甜濃郁,很合我口味。

野菜魷魚很多粉很油,沒有想像中彈牙,可能因為凍左。

另外,服務態度真係有待改善。

2021-10-17 181 瀏覽
諗住平平地食丸龜食烏冬,竟然發現到佢地有下午茶餐,一個下午茶只係$35。呢個真係抵食到爆糧尾之選下午茶。$35蚊有三舊天婦羅,一個烏冬加一罐可樂,真係無得輸。有一條大蟹棒、一塊番薯、同一舊咋茄子🍆、平時只係呢三款天婦羅都要$30啦。宜家仲有天婦羅、有埋烏冬,仲加罐可樂,真係好飽好滿足。😋😋

2021-06-16 536 瀏覽
咁岩經開呢頭,好耐以前食過呢間,見到就決定食個快晚餐,點咗呢個雞肉伴烏冬,個烏冬有埋個温泉蛋👍 只係$48蚊。food court坐位闊,不會太逼。個烏冬同雞份量都算大,溫泉蛋煮得岩岩好,個汁有少少咸但接受到👍好抵食
Chicken  teriyaki  udon
Chicken  teriyaki  udon
2020-08-02 1029 瀏覽
今日突然好想食烏冬!諗嚟諗去都係覺得太古城野食又齊又方便,結果行行吓就搵到呢間啦,一於試吓先!🍜清湯牛肉烏冬 ($48(加大))我好肚餓啊,同埋加三蚊就有得加大,所以就要咗碗大碗烏冬。第一啖試吓個湯底,唔會太寡但又清清地幾好飲。但係烏冬唔係好彈牙,唔係滑嗰隻烏冬。牛肉煮得耐,有少少老同嚡。值得留意嘅係,呢間舖頭側邊有個地方擺咗木魚同其他配料,我地可以隨自己口味加蔥或者木魚。但係佢無蓋或者任何野冚住,疫情之下好似有少少唔安全,如果佢可以冚返住會衛生啲!

🍜清湯牛肉烏冬 ($48(加大))
清湯牛肉烏冬

2020-07-15
2020-06-22 638 瀏覽
小弟真係好耐無食過了。印象中呢間餐廳d烏冬好平嘅,大約$30幾左右。但係今次黎到見到大部分都已經加價加到$40幾接近$50不過相比起好多手打烏冬店,呢間價錢都算經濟實惠呢個拌烏冬原來係加左d麻辣汁去撈,唔算好辣,撈埋都幾好食加埋隻溫泉蛋直情係加哂分不過唔食得辣嘅朋友要注意喇!而雞肉份量適中啦,本身d雞肉都幾夠味👍🏻烏冬有咬口唔會煮得過淋,好食而且烏冬都唔少,食完都夠飽呢個價錢黎講都算收貨啦~~
不過相比起好多手打烏冬店,呢間價錢都算經濟實惠

炭燒雞肉拌烏冬

呢個拌烏冬原來係加左d麻辣汁去撈,唔算好辣,撈埋都幾好食
加埋隻溫泉蛋直情係加哂分
而且烏冬都唔少,食完都夠飽
呢個價錢黎講都算收貨啦~~
炭燒雞肉拌烏冬
2020-06-02 512 瀏覽
今日同同事去食丸龜, 肚濟濟咁所以叫左個清清地既蜆烏冬,上次黎食個下有張收據有5蚊coulon, 折完係39蚊, 都算抵食。 今次幫襯完又多1張5蚊coupon 15日內可以用。 但上次店員都冇提我地, 反而係執枱姐姐同我地講, 真心唔講唔會留意, 希望店員會主動d同客人講。講個返主題,個蜆烏冬既蜆最少20,30隻,但有沙, 如果可以洗乾淨d會仲好。個烏冬1如以往係煙軔唔錯,個湯應該係用魚粉開, 我飲多好多湯底, 但飲完好口渴。整體唔錯, 但可以再改善。

2020-06-02
用餐優惠
優惠券
2019-11-16 958 瀏覽
Food court本來就冇乜期望,不過呢間睇落最快,就一於試吓。烏冬底同餸係分開,但佢全部野都係炸物,怕熱氣嘅我真係麻麻哋!清清地嗌左個冷烏冬。一睇個樣就知啲烏冬係機啤出嚟,識落完全唔彈口,個冷麵汁仲要好流不過一分錢一分貨, 30幾蚊又想點呀!
清清地嗌左個冷烏冬。

不過一分錢一分貨, 30幾蚊又想點呀!
2019-09-26 680 瀏覽
放工後肚子有點餓,於是便去附近的太古城吃晚飯。到了這間日本餐廳,看到餐牌上的食物賣相很吸引,價錢亦相當平民化,所以要嘗試 一下。首先在點餐方面,這間餐廳非常簡單,只要你點取某個套餐店員立即會為你烹煮麵食,同時你也可以選擇一早預備好的炸物等等。我就點了一個簡單的豬軟骨烏冬,烏冬非常彈牙,而且份量亦很多,所以吃完也有充足的飽肚感和滿足感。豬軟骨則是非常柔軟,筋腱部入口即溶,而湯底雖然濃郁,但不會覺得過份咸,所以就算把湯底喝光也不會覺得口渴。整體而言,平民價錢可以吃到地道的日本烏冬的確很不錯。

整體而言,平民價錢可以吃到地道的日本烏冬的確很不錯。

2019-09-24 456 瀏覽
平日放工,口淡淡無咩胃口,又諗唔到食咩的時候,都會落太古城中心地庫超市執點壽司或生果盤,之後就會到這裡多點一碗烏冬麵,今晚點了番茄牛肉烏冬,再加多碗西蘭花。這裡特別的是獨立在店面付款,不用再到另一邊排隊付款再回到店取食物,所以只要排一次隊點餐揀小吃,就可以馬上付款,順便再點飲品,完成——快、靚、正 , 不過這裡問題最大是找座位~~~哭 回說食物 簡簡單單的烏冬沒什麼好投訴啦 但牛肉有點乾,應該是放太耐吧,不竟已經去到八點差...... 好在番茄湯救回一點分數 西蘭花沒什麼特別 我是吧烏冬差不多食完再吧菜放進碗內沾番茄湯吃 還過得去
2019-09-22 338 瀏覽
一到lunch time,太古城Apita 呢個food court就會坐滿哂附近office番工既人。Food court既位唔算太多,所以到左lunchtime除非係一個人黎食,如果唔係,遲少少都要等位。food court冷氣有時都唔太夠,但勝在野食既選擇夠。今日就揀左foodcourt最左手邊既丸龜製麵。丸龜唔係第一次食,但腐皮烏冬都唔係第一次叫,但總係會食番呢個簡單又好味既經典款。食丸龜當然唔少得既就係佢既炸物同埋唔洗錢自己加既炸碎。話哂都係專整日式烏冬同就喺鋪頭整烏冬既餐廳,烏冬既質素係有d保證既。雖然比想像中林左少少但都一定有烏冬果種煙軔既口感,腐皮唔係日本果種大大塊成個袋仔咁樣而且都係得幾塊,但係吸左甜味既腐皮,係會令人食過又再想食。湯底係清澈簡單既鰹魚湯,簡單既咸味但又帶有一陣好香既鰹魚香,加埋炸碎同少少七味粉,口感同味道都唔錯。.炸物我就鐘意食呢舊大大舊但似乎唔算太多人會有興趣既炸雜綿野菜天婦羅。佢話就話雜錦野菜,但其實成餅都係洋蔥,混左少少青椒同紅蔔白,勝在夠哂纖維。第二次食既蜆肉鳥冬好足料,蜆肉夠多,而且都新鮮既。炸物雖然唔一定係岩岩炸好,但因為食既人多,所以都

食丸龜當然唔少得既就係佢既炸物同埋唔洗錢自己加既炸碎。

第二次食既蜆肉鳥冬好足料,蜆肉夠多,而且都新鮮既。
炸物雖然唔一定係岩岩炸好,但因為食既人多,所以都唔會放到太奈,反而想食既款就唔到定成日有。
而且食丸龜既天婦羅,既可以沾佢好咸好甜但又好味既天婦羅汁,又可以將個天婦浸落鰹魚湯度。
半脆半軟,又吸左鰹魚湯既味道,正!
丸龜價錢大眾化,都係四十幾五十蚊,要加多d送既又可以豐儉由人。一條龍半自助式既點餐,點完餐,店員即刻整烏冬,拎完烏冬再揀天婦羅或者飯團,俾埋個錢再拎餐具同加炸碎、薑蔥、醬汁,成個流程其實都好快。
2019-07-12