2019-07-17 1365 瀏覽
行過見到好似有啲懷舊feel,就走入去食下,點知食咗一個近年最難食嘅早餐!先講下碗沙嗲牛肉通粉,碗湯只係暖暖地,啲牛肉直頭係唔熱嘅,大家見到啡色一嚿嚿嗰啲,就係瓊咗嘅沙嗲汁,放左落啲湯度都唔識得溶,你就知啲湯同埋啲沙嗲牛肉有幾咁熱啦?感覺上,我真係以為呢碗野係隔夜拎出嚟未整返熱呀大佬!好啦輪到舊麵包,睇吓佢餐牌寫乜?係話乜乜乜自家製嘅麵包,自鬼自馬咩?搣開見到中間散修修,一啲都唔軟熟,感覺完全都係一個隔夜麵包!食到呢度,隻煎蛋都已經冇乜心機去食,睇真啲隻煎蛋其實都唔係咁開胃,真係求其食完,俾錢就算!呢間咁嘅鋪頭你都唔使旨意我再返嚟食,真係拜拜你條尾,嘥晒我啲錢!嘥晒我啲quota!喺度扮晒老店,完全冇heart!

沙嗲牛肉通粉
沙嗲牛肉通粉

餐包
火腿煎蛋
火腿煎蛋

• 一樣都冇
2019-07-01 778 瀏覽
這天有朋自遠方來,餓底帶著一個韓國朋友在銅鑼灣鬧市搵地方聚舊。韓國朋友說她N年前來過香港,飲過鴛鴦,覺得好特別好好飲,所以她說想去茶餐廳,餓底於是上openrice 搜尋,來到這間天花掛滿鳥籠的南龍。下午三點三,餐廳未滿,二人坐進了下層的六人卡位,非常闊落舒適。點了兩杯鴛鴦,一凍一熱,菠蘿包&雞尾包。鴛鴦好飲喎,咖啡奶茶既平衡做得非常好,可列入餓底飲過好飲的鴛鴦頭三位!韓國朋友也非常喜歡😌。至於麵包,正常發揮啦,少少空氣feel😅幾抵食,一個麵包一杯野食,每人只係$20左右,性價比不錯!

至於麵包,正常發揮啦,少少空氣feel😅

幾抵食,一個麵包一杯野食,每人只係$20左右,性價比不錯!

2019-06-11 672 瀏覽
星期日去大球場睇波,去附近茶餐廳食野,朋友介紹呢間就去試下,叫左豬扒蝦醬炒公仔麵,菠蘿包,榨菜米粉,奄列炒蛋,牛油多士,凍檸茶。先食豬扒蝦醬炒公仔麵,好好味,好有鑊氣,又唔算太油。豬扒都好好味。跟住食菠蘿包,個皮好脆,個麵包好好味好有以前麵包舖的味道。至於榨菜米粉,啲粉唔算好淋,個奄列好好味啲蛋唔係熟曬,好鍾意食。多士係厚厚的👍🏻。個裝修都比較懷舊,d伙記一般,快既,坐了上層,冷氣夠凍。會再去食。
2019-05-16 651 瀏覽
兩層樓,我坐上層,埋單時收銀員態度十分差,大聲夾無禮叫我返上樓拿單,我去過咁多食堂,受到咁既服務,一向從不留言在網上評論既我真係要發言。很希望餐廳老闆能認真改善。
2019-05-15
$40 (早餐)
2019-05-14 581 瀏覽
午餐有時係為了飽肚多過食物味道,好好味嘅嘢但係份量不足,遇到這個情況真是很難捱到晚飯時間。就算是茶餐廳,現在也有些的食物份量也變少了。今日食的這間就分量十足了,餐牌都是大路茶餐廳的出品,我就點了茄汁雞排煎蛋飯加凍鴛鴦,先來飲品,年紀漸長,不能吃太甜了,所以每次在茶餐廳叫飲品必須要少甜,而且最開心的地方就是茶咖啡比例剛剛好,而且不會感覺到奶味太重的感覺!當食物上的時候感覺十分好,因為感受到他滿滿的飯在碟上,可愛的煎蛋完美地鋪在飯面。雞扒煎得很香,配上茄汁很好下飯。吃畢,滿足感很大,再飲一口凍鴛鴦,完全是本地人才能感受到的享受。

2019-04-06 670 瀏覽
銅鑼灣超多美食,快餐也非常多也擠滿了遊客!要快、靚、正食個晚餐🥣一定是這家了!不過服務就唔好咁高期望哈哈^^!不過茶餐廳係咁架啦!我接受到喎⋯⋯入到店內很多特色鳥籠,裝修帶點懷舊味道!因為是放工食完便回家故沒有叫很多食物!點選了常餐鮑片豬扒麵、凍奶茶、火腿奄列和菠蘿油!菠蘿油好食,熱辣辣皮脆鬆軟加了牛油,香噴噴口感不錯配埋奶茶都幾正!港式風味濃!另外的鮑片豬扒麵不過不失、略嫌個豬扒淋芝芝無乜味,火腿奄列炒得太油,不是太岩本人口味!
銅鑼灣超多美食,快餐也非常多也擠滿了遊客!
鮑片豬扒麵
菠蘿油
火腿奄列加菠蘿油
2019-04-03
菠蘿油
2019-03-27 360 瀏覽
近年冰室在香港開到有點氾濫的現象,但很多冰室往往是虛有其表的,除了食裝修和價錢不實惠外,食物質素普遍低落。直至有次打完boxing與友人晚餐時,發現了這間南龍冰室後,便一直幫襯到現在。印象最深刻的除了焗豬扒飯外,就是這個豉椒班腩炒河。班腩足料又不會太多粉漿在外,再配上豉汁的微辣,簡直一絕,如果洋蔥和青椒再炒得熟d既話就更完美。而另一個就是XO醬香茅雞翼炒公仔,香茅雞翼是炸得很鬆脆,口感不錯的,而份量亦比炒河大,但濃味的我略嫌XO醬炒公仔麵的味道偏淡,所以建議配以辣油食用。
印象最深刻的除了焗豬扒飯外,就是這個

2019-03-13 358 瀏覽
喜愛食呢度嘅麵包,會陣中買來做早餐或下午茶。打電話去叫外賣自取,戴眼鏡果位收銀阿姐一般都好灰氣。無禮貎同成日鬧客,令我越來越少去幫襯。最近一次光顧係另一位收銀阿姐,我叫外賣波羅油,收錢見收平左,我再講多次話我要波羅油問係咪收少左錢,佢第一時間大聲話:「咁你頭先又話波羅包!」我只係淡淡地回一句:「我係要波羅油」佢跟住叫個年青侍應改單,一路改一路鬧。我就行左出門口唔想聽落去。無論食物質素幾好,無禮貌唔尊重人,真係令人好反感。我以後都唔會再幫襯。但仍希望餐廳會作出改善。
外賣自取
2019-01-08 753 瀏覽
呢間南龍冰室在銅記都算出名😂今朝來到銅鑼灣做野,早來光顧下試下佢個早餐先裝修係特別既⋯有古式茶記味道早餐係多款式既,價錢係「銅鑼灣」價啦😂食物份量都唔算少,抵食就唔算得上,味道都OK不過侍應態度係要改變的,有d趕客
呢間南龍冰室在銅記都算出名😂
今朝來到銅鑼灣做野,早來光顧下試下佢個早餐先

裝修係特別既⋯有古式茶記味道

早餐係多款式既,價錢係「銅鑼灣」價啦😂

食物份量都唔算少,抵食就唔算得上,味道都OK

不過侍應態度係要改變的,有d趕客
2019-01-08
$38 (早餐)
2018-12-27 502 瀏覽
係銅鑼灣行得耐見肚餓,求其入左呢間茶餐廳嘆返個下午茶,完全係舊式茶記裝修綠綠地既枱面同地磚。侍應姐姐既態度唔算差但就好趕時間,未嗌完野食就走左去🤓下午茶既價錢都幾抵食,有得嗌兩款餸仲包野飲,另外單嗌左個西多士。食物質素就普普通通,冇咩特別,尚算過得去👻
侍應姐姐既態度唔算差但就好趕時間,未嗌完野食就走左去🤓

2018-12-25 381 瀏覽
上次食完晚餐,琴日試下佢個早餐先~7點幾黎到唔駛駛排隊有位坐,叫左set極品早餐,黎到面前~wa非常豐富,大食男都夠飽,熱狗/菠蘿油,奄列+仿鮑片丁麵,45$非常超值,味道亦唔差,最讚係佢杯奶茶,好重茶味,10分應該有8-9分,要彈既地方可能顆記d態度有澳牛既味道,遞左手好耐睇到都當睇唔到咁🍂
上次食完晚餐,琴日試下佢個早餐先~
吃的還可以,但是價值觀真的讓人生氣!我在香港生活過两年,离开后也來過香港無數次,一直對香港很有感情!但是因為一件看似很小的事很傷心!今天下雨,我和老公借了旁邊酒店的雨傘,來這裏吃飯。進門的時候店員要我們把傘放到傘桶裏,我們套了塑料袋在傘上,插到傘桶里后,就上樓了。吃完下來結賬到門口,結果發現傘桶里并沒有我們的傘。分別找了三個店員反饋情況,前兩個沒有給出任何解決方案,第三個男店很大聲的對我們說:“你們自己放在那裏,我們不負責的!我們不會看著的!” 這不是在推卸責任嗎?如果店家不負責,那為什麼要我們進門一定放在傘桶,我們完全可以自己看著的!如果不負責看著傘,為什麼不提前告知顧客,而要顧客去冒著丟傘的風險?最讓人無語的是,這位男店員走到傘桶這邊對著其他顧客的傘跟我們説,“你自己拿啊!” 這是什麽邏輯???我們的傘被別人拿走,所以我們就該也拿別人的??這不是偷嗎??我真的難以接受,這就是一家1961就開的老店應該有的“情懷”嗎!雨傘雖是小物,不值幾個錢,但是這種不負責任,不解決問題的態度和錯誤的價值觀讓人心寒,讓人看低!顧客在你們店裡丟了東西,連一句起碼的道歉都沒有,真心希望商家做生意前,先做
吃的還可以,但是價值觀真的讓人生氣!
顧客在你們店裡丟了東西,連一句起碼的道歉都沒有,真心希望商家做生意前,先做好人。

2018-12-23
2018-11-24 435 瀏覽
南龍冰室見餐牌的食物種類多而且價錢可接受 就同朋友入南龍冰室叫外賣。朋友叫完外賣就幫其他客人收$,到我去叫餐個時,我講咗兩次H12 吾細聲的。我朋友都有幫我講H12仲疊聲。之後問我係咪xxxx 我地聽收銀員講栗米飯 我就話系。之後就叫我地出去門口等外賣。5-10min後就拎到外賣,一望個盒冇個系粟米飯,有個似系星洲炒米飯,就入返去換。有個待應負責我嘅單 知道我要系粟米飯就去處理。收銀員就話我問咗佢系咪星米,佢仲答我系。我心諗換咗就算啦,收銀員一直講一直講 ,我朋友就話我地講咗兩次H12但你仲覺得系H2 ,收銀員反駁我朋友 話我都怕聽錯所以問佢系咪星米 而且叫餐通常講個名啦 ,一直表示系我問題。我朋友話咁個餐編號有咩用,之後大聲講我地系客人 比D尊重 落錯單仲一直話人。收銀員就話落單個時都咁大聲就好。我地對收銀員的服務態度表示吾滿意。👿😠吾建議大家去,因為吾想又有人比收銀員咁對待。😣想測試自己可以幾受得氣可去南龍冰室(我同朋友就試过 吾系好受得氣)。系嘅 冇睇錯 銅鑼灣 南龍冰室
南龍冰室
之後問我係咪xxxx 我地聽收銀員講栗米飯 我就話系。
有個待應負責我嘅單 知道我要系粟米飯就去處理。
收銀員就話我問咗佢系咪星米,佢仲答我系。
)。系嘅 冇睇錯 銅鑼灣 南龍冰室
粟米斑腩飯
2018-11-24
10 分鐘 (外賣自取)
粟米斑腩飯
2018-11-24 243 瀏覽
收銀嘅大嬸落錯單都算,仲要畀面色消費者睇、話中帶有刺,完全系好無服務態度! 唔會再次去間店買野食! 同時都唔建議網民去(服務態度認真差,食物質素又一般)如果網民想睇人面色,可以不妨去下
如果網民想睇人面色,可以不妨去下

2018-11-24
2018-11-17 268 瀏覽
琴晚同個fd係銅鑼灣諗左好耐都唔知食咩好,跟手我個fd問我食唔食茶記,我話ok~之後就帶左我黎呢間門面舊舊地,入面型型地既茶記,我地叫左個套餐,158$有湯有菜有士汁蒸倉魚/胡椒豬肚雞煲,係2杯野飲,係銅鑼灣個邊,真係抵到爆個胡椒豬肚雞好香,係d雞少左d真心讚做得唔錯士汁蒸倉魚就普通啦,因為我覺得蒸既野都係咁上下味道
個胡椒豬肚雞好香,係d雞少左d
真心讚做得唔錯
士汁蒸倉魚就普通啦,因為我覺得蒸既野都係咁上下味道
2018-11-16
  • 胡椒豬肚雞煲