2017-07-20 530 瀏覽
平日下就同呀爸去食,雖然有個lunch menu ,但係唔太想食(壽司定食之類)所以就散叫一個海膽生文魚反卷,一碗三上什錦拉面同一碗地獄拉面(爸太肚餓所以無影)等左唔洗十分鐘已經上反卷,好好食,唔會孤寒啲海膽,每舊反卷上面都有一pat海膽,好甜好新鮮,加埋啲三文魚同紙菜,簡直無得彈價錢$8x。至於三上什錦拉面就有啲肉呀蟹柳一條炸蝦,我就厭啲面林左少少,我就未必會再叫,價錢$6x呀爸個地獄拉麵裹面係一啲海鮮,好似青口、蝦、油魚甘喇,個面係辣既但辣得黎好爽個湯又好正,回頭指數好高下價錢大概$6xTotal 賣單$2xx

價錢$8x。
價錢大概$6x
Total 賣單$2xx

2017-05-15 422 瀏覽
OT完一輪,同事車我去三上晚飯及宵夜。一坐低,店員都好醒目,安排近門口位置俾我地睇車,甚是貼心,抵讚!食物種類都算多,一般的炸物、刺身、壽司、沙律、鍋物都齊備😊同事們點了份芒果蟹籽沙律,份量大得驚人成點炒飯甘大,痴鬼線!個人首推厚燒鰻魚壽司,鰻魚juice, 正!總評:以每個人$90的價錢,食得飽的日本料理,算係甘!但除左件鰻魚壽司,當晚食左既野,味道都係一般般!大件抵食味道普通,係唔係你杯茶,就自己考慮啦😊
食物種類都算多,一般的炸物、刺身壽司、沙律、鍋物都齊備😊
同事們點了份芒果蟹籽沙律,份量大得驚人
成點炒飯甘大,痴鬼線!
個人首推厚燒鰻魚壽司,鰻魚juice, 正!

2016-09-11 1469 瀏覽
今日約左舊同事P食LUNCH, 佢想食日本菜, 所以選左呢間,好彩P同事搵左位, 所以唔駛等~午餐選擇也很多,  我地點選了以下 :1. 大根牛柳關東煮 $522. 北海道帶子拉麵 $52同事P一直好期待好似相中的關東煮有多多的蘿蔔,點知上枱時就只有2小塊,同事失望極了, 牛柳亦好, 感覺似牛腩多D,  碗內的粉絲是最驚嚇, 因為粉絲係整舊上枱,分唔開的粉絲.  所以唔想整舊咬, 唯有放棄反而我的北海道帶子拉麵 較好, 煎好的帶子有6粒, 雖然有少燶左 !但都好香, 好甜, 拉麵亦可以保持水準. 整體不錯而且還選擇了小食薯蓉, 薯蓉比想像中多, 而且堆起一座小山, 感覺得意~ 我地再加了$6 要了兩件板燒三文魚壽司, 雖然板燒過, 但味道怪怪, 所以唔太建議職員服務其實唔錯, 主動加茶亦有禮貌, 希望可以改善下關東煮, 因為實在太失望
午餐選擇也很多,  我地點選了以下 :1. 大根牛柳關東煮 $522. 北海道帶子拉麵 $52同事P一直好期待好似相中的關東煮有多多的蘿蔔,點知上枱時就只有2小塊,同事失望極了, 牛柳亦好[鞋], 感覺似牛腩多D,  碗內的粉絲是最驚嚇, 因為粉絲係整舊上枱,分唔開的粉絲.  所以唔想整舊咬, 唯有放棄
2016-06-15 1579 瀏覽
雖然這餐是吃得一肚氣,但主角不是我,另有其人。主角應該有三個,兩個是我的同行友人,吃的是「燒鯖魚定食」。一個是坐在我們附近的另一位顧客,雖然我不知道他吃的是甚麼,只知道給錯了他的飯應該換回烏冬。無疑,這兒的食物水準是及格的,就以我吃的魚生飯為例,我的「海膽蔥三文魚丼」味道及格,飯質過得去,三文魚份量也多,雖然海膽質素難免不夠好,不夠甜,也有點兒腥味,但才五十元一客,不收加一,還要有一碗「日式海皇翅」喝,加上飯後水果西瓜兩小片,這兒始終是吃日本菜的地方,還可苛求嗎?但服務效率嘛?可真是不濟。明明我們幾位朋友一起下單,但我與一位友人的魚生飯送來了,吃完了,但由我們開始用餐到我們吃完兩碗魚生飯,足足過了大半個小時,同桌的另外兩位友人可是連鯖魚影子都沒見到一個,更遑論可以以之飽餐。明知道應該漏了單,我們一而再、再而三地催促侍應說我們趕時間,請快點把魚送來,可那兩客共同進退的「燒鯖魚定食」仍是姍姍來遲,直把兩位飢腸轆轆的女士氣得幾乎七竅生煙。可這原來並非偶發性事件,就在我們等待鯖魚的時候,鄰桌傳來一位男士投訴店子把烏冬送錯了,竟然變成了飯的聲音。其實都頗有禮貌的他不住地催促著說因為兩位兒女要趕時
雖然這餐是吃得一肚氣,但主角不是我,另有其人。

可這原來並非偶發性事件,就在我們等待鯖魚的時候,鄰桌傳來一位男士投訴店子把烏冬送錯了,竟然變成了飯的聲音。其實都頗有禮貌的他不住地催促著說因為兩位兒女要趕時間去補習,所以不能久等,而且還說他每次到來,這兒都不是這樣錯就是那樣錯,並無例外。可這又有何用呢?直到「幸運」的我們吃完午餐結帳離開,他的烏冬還未出現,看來,如果想他的兒女準時去補習的話,他那烏冬都不用吃了。

有這樣的服務效率,就算食物再出色,相信也不用再來了。
2016-04-14 1465 瀏覽
都係遊走石硤尾附近既食肆睇吓有冇咩嘢好食!呢間喺我屋企斜對面既日本料理店叫「三上」等我入去試吓掂唔掂先....我哋大概7點幾入去, 都差唔多坐滿人室內環境同裝修...服務...舒服都係一般希望D嘢食可以加番分打開本餐牌圖文並茂都算清楚一如以往食日本嘢最主要都係因為兩個小朋友都好鍾意食烏冬所以我哋今晚叫咗碗雜錦烏冬有叉燒、炸假、溫泉蛋等, 都係一個字「普通嘢!」感覺全部都係味精既味道呀芊好鍾意好鍾意食! 食得佢幾開心哥哥又攪攪震, 次次同佢影相佢都喺度扮哂怪樣我哋幾乎每次食日本嘢都會嗌既一個飯 - 汁燒牛肉飯所以今次都唔例外, 睇吓呢間三上又整得好唔好食先佢個SET句咗碗麵豉湯同一碗仔芽菜牛肉都算炒得香, 唔會太un不過如果可以加埋蛋就會好好多然後叫咗呢個香芒火龍卷!上嘢都算係幾快, 唔駛等太耐同一般火龍卷差唔多, 不過呢個加咗芒果既火龍卷我覺得唔係太match!我估係普通超巿芒果囉如果芒果新鮮D冇咁酸可能會好好多

都係遊走石硤尾附近既食肆睇吓有冇咩嘢好食!

呢間喺我屋企斜對面既日本料理店叫「三上」

室內環境同裝修...服務...舒服都係一般

希望D嘢食可以加番分

打開本餐牌圖文並茂都算清楚
一如以往食日本嘢最主要都係因為兩個小朋友都好鍾意食烏冬

所以我哋今晚叫咗碗雜錦烏冬

呀芊好鍾意好鍾意食! 食得佢幾開心

哥哥又攪攪震, 次次同佢影相佢都喺度扮哂怪樣

我哋幾乎每次食日本嘢都會嗌既一個飯 - 汁燒牛肉飯

所以今次都唔例外, 睇吓呢間三上又整得好唔好食先

佢個SET句咗碗麵豉湯同一碗仔芽菜
牛肉都算炒得香, 唔會太un

不過如果可以加埋蛋就會好好多
然後叫咗呢個香芒火龍卷!

上嘢都算係幾快, 唔駛等太耐

我估係普通超巿芒果囉

如果芒果新鮮D冇咁酸可能會好好多
2015-09-13
2015-12-20 1046 瀏覽
今次去左深水埗嘅三上,算係果區好罕有嘅日本料理店。今次我叫左$58嘅午市壽司定食B,B餐本身有9件壽司,另外配撘小食,我揀左多3件加州卷。咁整個餐就有12件壽司。$58有12件,十分抵食。除左壽司之外,跟餐有中華沙津同味噌湯。等左一陣就上左3件加州卷,正正常常冇特別。話雖如此,但佢絕唔係外賣壽司嘅質素。食完3件壽司之後,等左好耐都未上其餘9件壽司,中間只上了味噌湯。呢點比較差,果個時間店其實冇咩人。既然壽司做左咁耐,我會期望佢有點驚喜。好可惜,壽司嘅魚生表面好乾,飯唔實,感覺到魚生唔太新鮮,冇咩味。但係,質素都係好過外帶壽司嘅。總括黎講$58蚊12件嘅壽司餐,算係ok啦,唔係難食,但又唔係好食。環境方面同衛生方面,店鋪俾人感覺企理乾淨,而且設計用白色做主,較其他日本料理店用黑色做主調更令人感到舒適。幾好。

加州卷
午市定食B
味噌湯
中華沙津
2015-12-17
2015-09-05 667 瀏覽
是日沒什麼主意, 只在這一帶逛了一回, 隨便走進這看了水牌, 便上到唯一一家日本餐廰了, 反正沒試過, 即管冒險一下 點了一個特別的套餐, 是一碗正常份量的烏冬再加上一碟壽司拼盤 烏冬都不錯, 彈牙爽口, 湯清甜而濃淡適中件數不少的拼盤, 一件長鰻魚, 一件花之戀, 一件軍艦, 三文魚腩, 帶子, 吞拿魚, 及卷物等 應有盡有, 而且新鮮度不差, 味道很好, 真有驚喜呢窩物, 非常美味, 簡直可一口一口的喝, 完全不令人飽膩或有過濃的味道, 讚 內裡的配菜都不少, 金菇, 野菜等, 都很足夠,  薄片的肥牛, 都不差, 味道ok, 付出的價錢能有這樣的質數, 算是很不錯,服務好好

2015-09-02
2015-06-21 786 瀏覽
家中被受寵愛的寶寶,轉眼已18歲。由他作主,選了三上吃晚飯慶祝。巨蜂提子梳打、綠茶鮮奶鮮奶味很重,綠茶味不夠,但整體味道可以接受。吉列蠔炸得頗鬆化,而且不油膩。蠔大小中等,可以更肥美。燒三文魚頭味道剛好,魚油甚香。甜蝦刺身三吃,有芥辣、日式沙律帶咸的醬汁和帶青檸味和幾辣的泰式生蝦刺身醬汁。醬汁配得對之外,最重要是甜蝦十分新鮮。老爸邊吃邊讚口不絕。豬軟骨餃子普普通通,有點油膩,搞不清滿口油還是滿口汁。餃子扁扁的,餡料不多。金菇肥牛卷燒得幾香,被肥牛包著的金菇,滿有牛肉香。可是牛肉普通,肉質一般。香蒜雞軟骨香蒜跟雞軟骨的比例未免有點失衡。在炸蒜粒中㝷寶,明明這道是雞軟骨,找到雞軟骨卻高興得像獲獎般。壽司拼盤還以為拼盤為懶人而設,質素一般。沒想到用料頗足,而且新鮮。尤其是巨型的帶子壽司,嫩滑鮮甜得有點驚訝。刺身拼盤刺身也不錯,$400多元有一整板海膽,而且質素不差,有點意想不到。活赤貝十分爽口,帶微咸的清甜,印象最深。鰻魚炒飯喜歡珍珠米粒粒彈牙的口感,可惜鰻魚汁偏甜,鰻魚也只有零星幾件。炒拉麵太油膩,拉麵也不夠彈牙,不值得試。最後以雪糕糯米糍作結。仍帶點冷,卻軟綿綿的,溫度剛好。壽司和刺身比

巨蜂提子梳打、綠茶鮮奶
鮮奶味很重,綠茶味不夠,但整體味道可以接受。
吉列蠔
炸得頗鬆化,而且不油膩。蠔大小中等,可以更肥美。
燒三文魚頭
味道剛好,魚油甚香。
甜蝦刺身
豬軟骨餃子
金菇肥牛卷
香蒜雞軟骨
壽司拼盤
刺身拼盤
鰻魚炒飯
炒拉麵
太油膩,拉麵也不夠彈牙,不值得試。
最後以雪糕糯米糍作結。仍帶點冷,卻軟綿綿的,溫度剛好。
壽司刺身比預期好,熟食則較普通。環境算是不錯,服務一般,加單的食物等了很久,店員的態度也一般。
2015-06-17
2015-05-03 555 瀏覽
世伯又生日,哈哈,仲話想食日本菜,諗都吾諗就決定帶他黎三上!好彩訂了抬,吾系有排等~三文魚全腩(必食)好肥美,好新鮮,叫左十八切,職員話可能賣哂,後來原來仲有,世伯不停話正!但想encore 時,已經肯定賣完,下次訂抬時訂埋三文魚腩就一定食到。日本鳥羽生蠔叫左一隻試下,肉質夠厚,爽甜!但軟少海水味,$42 可以有更好選擇。北海道燒生蠔味道酸酸甜甜,似沙律醬,幾開胃。但蠔肉較細。蟹膏大蝦蜆肉炒反其實炒反冇咩蟹膏味。大蝦爽口,蜆肉冇沙,但炒反不夠乾身,有點失望。芒果炸蝦反卷芒果香甜,薄薄一片令炸蝦的油膩感減少,味道更清新,淡淡芒果果香令這道菜更討好。如果芒果不是太熟,職員會提醒你,所以不怕食到酸溜溜的芒果拉!香煎豬軟骨餃子煎得幾好,餃子皮少少脆口但不過硬,豬軟骨有趙口,調味適中,加上帶爽生菜碎令餃子含更有口感!

三文魚全腩(必食)
日本鳥羽生蠔
北海道燒生蠔
味道酸酸甜甜,似沙律醬,幾開胃。但蠔肉較細。
蟹膏大蝦蜆肉炒反
芒果炸蝦反卷
香煎豬軟骨餃子

2015-05-01
2014-10-03 805 瀏覽
人越大,對食的要求就越來越高今天和朋友來深水埗有點事要做,所以隨便挑了一間來坐下午餐豈料,期望越大,失望越大,因為朋友是住在深水埗區的其實,這個套餐是沒有可挑剔的$65 + 10% (因為公眾假期)有麵豉湯(夠海帶,夠熱,好),有一個沙律手卷 (太多沙律醬,沒有味)還有一個大便當有魚生,有壽司,有花生醬烏東,有小食對不起,所有食物都太冷了,應該是放在冰箱太久了魚生,好像都沒有味的所有食物都不是難食,只是沒有一件令你食了會更加開心的興奮不知道,是不是假期的質素下降?你可以舒服坐下來服務也不錯,速度也不慢,只是沒有倒水總結,應該不會再來。
人越大,對食的要求就越來越高
今天和朋友來深水埗有點事要做,所以隨便挑了一間來坐下午餐

豈料,期望越大,失望越大,因為朋友是住在深水埗區的

其實,這個套餐是沒有可挑剔的
$65 + 10% (因為公眾假期)
還有一個大便當
有魚生,有壽司,有花生醬烏東,有小食
對不起,所有食物都太冷了,應該是放在冰箱太久了
魚生,好像都沒有味的
所有食物都不是難食,只是沒有一件令你食了會更加開心的興奮
不知道,是不是假期的質素下降?

你可以舒服坐下來
服務也不錯,速度也不慢,只是沒有倒水

總結,應該不會再來。
沙律手卷
大便當
2014-10-01
$68.5 (午餐)
2013-10-31 942 瀏覽
10.5.2013生日飯(14) - 失望而回這夜有三舅父一家和我吃飯補祝. 他們一家三口, 對吃的沒有太大要求. 於是他們揀了這間三上日本料理作為晚飯地點.這是家平民式日式食店, 坐位如那些放題店般, 有點擠迫, 也很嘈吵, 但侍應們態度也還算好的. 經過商討後, 我們就散點了兩個飯, 一個刺身拼盤, 一個拉麵, 及一客壽司.蒲燒鰻魚定食($82)香味濃郁, 可是, 只聞其香, 未嚐其味. 鰻魚竟然是沒有什麼味道的! 雖然這鰻魚沒有太多細骨, 但面對這淡然無味的鰻魚, 也覺沒趣.其實, 我不太理解鮮三文魚炒飯($55)這個名字. 當三文魚和飯一起來炒, 三文魚是見火就熟喇, 哪來的'鮮'呢? 但見這個炒飯上面鋪了些木魚, 看著木魚跳跳下, 都幾得意的. 不過, 得意還得意, 整個炒飯的味道卻是教我失望的. 飯炒得很乾身, 像是快要脫水似的. 三文魚也炒得過熟, 還有點燶. 這令我想起櫻之田手作居食屋, 雖是一間細小的日式食店, 但它的三文魚炒飯中的三文魚, 是炒到剛剛熟, 質地十分嫩滑. 和這裡的相比, 真的高下立見.  一上刺身拼盤($158)包括了三文魚四件, 鱆紅魚兩件, 墨魚
10.5.2013
生日飯(14) - 失望而回

一上刺身拼盤($158)包括了三文魚四件, 鱆紅魚兩件, 墨魚兩件, 北寄貝兩件, 大甜蝦四隻, 翡翠螺兩隻. 看似陣容鼎盛, 但看真一點, 便覺得它欠缺了氣勢, 缺少了新鮮感覺. 不知道是刺身的擺放有問題, 還是什麼, 總覺得整碟刺身沒精打彩的. 至於味道, 我們也覺得各款刺身也缺乏鮮味, 尤其是三文魚的魚味不足, 只是點到即止而已, 真的有點過份.
魷魚筒拉麵($48)就只有幾塊魷魚放在拉麵上面. 魷魚煙煙韌韌但偏咸. 麵質也過份淋, 變得一pat pat. 只用筷子輕輕一夾, 我就已經失去了對這拉麵的食慾了.
牛油果三文魚壽司($50)是整頓晚飯中唯一令我滿意的食物. 牛油果很清香, 而埋藏在壽司之中的三文魚竟然豐厚鮮味, 壽司飯也包紮得實爭. 不錯哦.
如果你只想用超低價食壽司刺身, 對食物質素又沒有要求, 這裡應該幫到你. 但我這個麻煩的吃貨, 就會覺得這裡的食物和我所期望的, 相距甚遠了.

無論如何, 也多謝三舅父一家請我吃飯. 由於我真的吃得不飽, 又想答謝他們, 於是隨後就請了他們吃甜品去.
2013-05-10
生日
2013-04-15 680 瀏覽
二人行吃 late dinner, 點菜時已差不多十點,,所以全點了壽司,免得吃得太飽難以入睡。蟹籽肉鬆沙律:沙律汁太多太甜,而且肉鬆與沙律不太配,我比較喜歡傳統的蟹籽沙律。青檸火炙帶子壽司:這飯團太大沒醋香,帶子似乎被火炙得太孰,硬了點也失去了鮮味。失望。二上什錦壽司拼盤:三文魚及海膽不錯,鱆紅魚有驚喜,加洲反卷的青瓜很爽脆,其他一般。我對壽司的要求,除了魚生片要新鮮外,壽司飯是很重要的,要有醋香不可太硬不能散開飯團大小適中。三上的壽司只能說:一般。

2013-04-12
2012-11-06 554 瀏覽
某一天的午餐,就在這兒與兩位友人享用。在十多款的定食中,叫來「金菇牛肉卷定食伴炒什菜」做午餐。其實在附近的數間日本料理店中,這間在元朗區起家的「三上」的食物水準是比另一家「駿」和新近開張不久的「五十嵐」為佳的。就以這天的定食為例,金菇牛肉卷軟熟的牛肉與爽韌的金菇在入味的日式燒汁調味下味道頗佳,配角的日式炒什菜也有鑊氣,加上前菜酷似竹筍的日式魚蛋片與麵豉湯,還有隨午市定食奉送,賣相與味道近似香港經典街頭小食「碗仔翅」,味道尚佳的「日式蟹黃翅」,才不過是四十來塊錢而已,店子的環境也算企理乾淨,這間「三上日本料理」絕對是同區中日本料理店較佳的選擇。
2012-10-25 417 瀏覽
是次只是吃了點很普通的食物, 都是穩陣的呢軍艦最重要是紫菜夠脆, 三上當然能做到, 飯及肉鬆的份量都很適中, 飯不過濕或過酸, 肉鬆是脆口的幾片大叉燒, 少羔多肉, 其他配菜包括粟米, 椰菜, 蛋, 紫菜, 日本魚蛋等, 份量好, 麵多湯濃, 算是不過不失呢三隻不少的蠔, 蠔很好肉, 汁很惹味, 很美味
是次只是吃了點很普通的食物, 都是穩陣的呢
肉鬆軍艦
叉燒拉麵
焗蠔
三隻不少的蠔, 蠔很好肉, 汁很惹味, 很美味

2012-09-25
肉鬆軍艦
叉燒拉麵
焗蠔
2012-10-15 299 瀏覽
是夜在附近採購完畢, 唔想馬虎放題或貪新鮮, 想到多年沒光顧的老店 , 雖然看見一眾食家不太好評的報告( 在今年只有上兩個月的評價), 唔似以往要勁"排", 就抱持著平常心進食晚餐 一晃已超過廿年: 能屹立五年以上的食店相信唔容易經營, 四周開張而很快結束的彼彼皆是,姑且放眼領教 ~ ~ 深海大貝柱壽司($9) 較為普通口味, 唔夠鮮而且飯味唔掂 !~ 火灸鹽青檸貝壽司 ($12), 鞋口! ~ 三文魚刺身8 切 (即8 件) ($58)是後加的, 此乃鎮店之一果然厚切兼肥美~ 燒牛舌 ($22) 唔算最好但厚度中融, 火候與味道亦佳~ 香蒜三文魚骨腩 ($38) 勁多蒜但粉厚夾偏甜, 魚骨炸得過火, 太乾啦~ 燒牛肉沙律 ($38) 最為驚喜: 大碟得來菜新鮮, 洋蔥牛肉(有十件) 嫰滑甜美, 與日式沙拉油很相配
1989
~ 深海大貝柱壽司($9)
較為普通口味, 唔夠鮮而且飯味唔掂 !
~ 火灸鹽青檸貝壽司 ($12), 鞋口!

~ 三文魚刺身8 切 (即8 件)
($58)是後加的, 此乃鎮店之一果然厚切兼肥美
~ 燒牛舌 ($22)
唔算最好但厚度中融, 火候與味道亦佳

~ 燒牛肉沙律 ($38)
最為驚喜: 大碟得來菜新鮮, 洋蔥牛肉(有十件
) 嫰滑甜美, 與日式沙拉油很相配

題外話/補充資料: ~ 招呼親切, 傳菜的年輕人經常加 (茶)水, 但不設加一, 故另行給點打償以示鼓勵 ! ~ 明顯熟客唔少 , 因為會員有積分優惠之類 ; ~ 雖然唔算爆場 , 但到了晚上 9:00 後仍有客內進, 生意唔差 ! (杭州有五間分店, 仲多過香港只有四間!)
2012-10-14
1989