2019-11-04 645 瀏覽
難得過到黎東涌,一定要去全港剩返東涌先有既金滬庭,叫左雲吞擔麵麵,揚春雲吞麵同炸銀絲卷。呢間最好食既就係擔擔麵,湯底好濃郁,重花生醬味,又大大碗,雲吞包豬肉。炸銀絲卷新鮮炸起,上枱一陣仲好辣手,但可以索乾d油。呢間差在要收12%服務費,唔合理,難怪冇人排隊。
呢間差在要收12%服務費,唔合理,難怪冇人排隊。

2019-11-03
2019-10-02 526 瀏覽
今次同小朋去食見到即切片皮罵好耐無食過就叫左隻試下小朋友好中意睇師父一切皮切得唔錯 可以多肉多小小會更好我地叫左二食鴨身可炒肉絲或者做鴨湯我地選左鴨湯 咁就唔駛再叫多個湯品個湯都好夠味 不過煲完之後d肉好鞋口唔係好岩食 另外叫左個膳糊同其他小食 個膳糊既汁好夠味 我推薦 另外蒜蓉四季豆比以前食小左蒜唔知係廚師定餐廳減左啦炸銀絲卷 一如以住都炸得夠香脆 另外佢呢到我最大原因黎食係因為佢有無人蔘烏龍茶平時一般酒樓通常都無甜甜地 好好飲
今次同小朋去食

係因為佢有無人蔘烏龍茶
平時一般酒樓通常都無
甜甜地 好好飲
2019-09-27 258 瀏覽
其實我自己都幾鍾意食中餐尤其幾鍾意上海菜平時多數食上海菜會點小籠包/ 鱔糊/ 擔擔麵但今次點的都比較少食.🍲 海蜇青瓜絲🍲 鎮江餚肉🍲 酒醉雞🍲 砂鍋雲吞雞🍲 秘製東坡肉🍲 蔥爆羊肉.食物一般般但值得一讚的是——茶!我們點了人蔘烏龍茶味夠香 還有回甘的感覺~.另外這間店比較特的的一點是服務費收12%而且有收前菜(花生)的錢所以整體價格會貴少少.金滬庭京川滬菜館📍 東涌達東路20號東薈城名店倉1樓119號
其實我自己都幾鍾意食中餐

🍲 砂鍋雲吞雞
🍲 秘製東坡肉
🍲 蔥爆羊肉
食物一般般
但值得一讚的是——茶!

我們點了人蔘烏龍
茶味夠香
還有回甘的感覺~
另外這間店比較特的的一點是服務費收12%
而且有收前菜(花生)的錢
所以整體價格會貴少少
金滬庭京川滬菜館
📍 東涌達東路20號東薈城名店倉1樓119號
2019-07-14 655 瀏覽
由於屋企喺附近,通常都唔使排隊,食物質素有保證,所以經常來這間餐廳。我最鍾意食嘅係鎮江肴肉,次次來到必叫,比一般上海菜餐廳份量多,味道同質感都剛剛好。 鍋貼外皮脆,內有肉汁,都幾好食。小籠包四個之中有一個本身係穿的,我覺得手勢麻麻。野菌燒豆腐,家中老人家好喜歡,但我嫌醬汁太過杰身。擔擔面個湯底睇落好濃好杰,食落去又唔覺得Heavy,但係碗野就真係得湯同埋面,一啲花生碎或者蔥粒或者肉碎都冇,好似又有啲奇怪。餐廳新推出左酸菜魚,用嘅係桂花魚,我最鍾意食酸菜魚,所以一於叫咗三人份量試下($430),加$30有粉條。上菜時好大碗,啲湯滿到就嚟瀉,本身碗野有豆粕、芽菜、桂花魚、酸菜、青瓜,我覺得湯底味道有啲淡,但係魚片好滑幾正,粉條有啲似透明版嘅米線,比較易斷,我覺得整體來講都幾好。 之後仲有侍應專登黎問我地覺得好唔好食,因為係新推出,佢哋想問下意見,我覺得幾有誠意。住戶證有九折優惠,要加前菜同埋茶錢, 但係服務費係12%,有得免費泊車兩小時喺東薈城。

鍋貼外皮脆,內有肉汁,都幾好食。

小籠包四個之中有一個本身係穿的,我覺得手勢麻麻。

野菌燒豆腐,家中老人家好喜歡,但我嫌醬汁太過杰身。

2019-07-14
2019-06-09 737 瀏覽
提早慶祝父親節, 爹爹愛食中菜, 就試試附近的上海菜館.  金滬庭菜館奶白色主調配藍淺灰色陳設, 配上大量玻璃鏡, 感覺優雅我地點左沙鍋雲吞雞, 片皮鴨, 酒醉乳鴿, 小籠包, 上海粗炒, 酸辣面, 蒜子莧菜, 生煎包等等..沙鍋雲吞雞湯好味, 味精感不重;  片皮鴨皮脆, 有點油膩, 粉皮有點厚身, 偏硬身; 酒醉乳鴿好難食, 用中式酒去做乳鴿感覺好奇怪, 唔夾; 小籠包, 生煎包一般水準;  上海粗炒 面好硬, 唔好食; 蒜子莧菜唔錯, 菜新鮮, 炒得唔錯; 酸辣面 用上粗身面口感唔好!雖然食物好壞參半, 但兩款茶都非常好, 叫左人參烏龍, 碧螺春.  另外, 侍應很殷勤, 無論點菜, 上菜等人服務態度很好!
2019-06-08
父親節
  • 人參烏龍
  • 碧螺春
  • 沙鍋雲吞雞
2019-05-27 546 瀏覽
有人說服務很差,但是我又沒有如此的感受。雖然一早訂了桌,但是店方亦都有極多客人,因此安排坐在近門口的位置。看到有些套餐,於是就毅然一試。先挑選了一個炸乳鴿,套餐好像包了兩隻炸乳鴿,乳鴿的份量也不太「乳」,雖然號稱乳鴿,但是比富東那個商場的酒樓,這兒乳鴿大件得多;而且,外皮炸得非常香脆,但是又不會顯得肥膩,內裏的乳鴿肉又充滿肉汁,吃上來大快朵頤。酸菜魚,這兒的酸菜魚,麻味不算太過濃郁,亦都只有輕微辣味,其實味道不怎麼濃,酸菜魚的魚片,大多都沒有骨的,吃上來非常方便,不用吮骨,而且底下充滿大量芽菜,吸味之後就更加好吃。有個是黑醋骨,煮得非常之熱燙,將黑醋汁焦糖化了,包圍在排骨上面,又熱,排骨的質地又好吃。看似小小一碟,但其實份量相當充足,味道不算酸得過分,剛剛好可以開開胃口。 擔擔麵就要辣的比較好,因為不辣的,顏色又奇怪,而辣的,雖然色水都不太紅彤彤,但是味道還是有點兒麻香,麵條不算煮到完全軟林林,有少許花生,味道不錯,份量亦都夠多。另外還點了個大千雞,雖然上述幾樣叫的可能都有少許辣,但是我都不太介意,因為這種中式上海食辣味,通常都不會極為生物,這個大千雞,味道就比較特別,因為好像有點兒青

有人說服務很差,但是我又沒有如此的感受。

看到有些套餐,於是就毅然一試。

先挑選了一個
炸乳鴿,套餐好像包了兩隻炸乳鴿,乳鴿的份量也不太「乳」

,不用吮骨,而且底下充滿大量芽菜,吸味之後就更加好吃。

有個是
黑醋骨,煮得非常之熱燙,將黑醋汁焦糖化了,包圍在排骨上面

另外還點了個
,通常都不會極為生物,這個大千雞,味道就比較特別,因為好像有點兒青椒,有點兒京荵的香氣,弟弟的份量不算太多,只有幾件,亦都不是啖啖肉的那種,畢竟因為大千雞是用香料炒過,因此只是一些雪的雞件,但是平日比較少吃到,因此也一是無妨。

後來
豆沙窩餅作為甜品,就等得太久,可能因為要後上,即時才拿去炸,等得比較久,但是不算太過肥膩,內裏的紅豆餡了亦都不小,吃起上來也不會太甜,因此味道仍是不錯的。
2019-04-25 618 瀏覽
今日去愉景灣玩,所以就順路去到東涌晚飯,原來東涌中菜選擇唔多,但搵到餐廳即日中午訂位仍然可以訂座。晚上準時去到酒樓,立即可以入座,之前已經食過呢一間,印象食品唔錯,於是今次都放心隨便點菜。點心因為一上枱就分了,所以影唔到上相例如: 小籠包,餃子,銀絲卷,炸饅頭等等,味道都ok。但今日晚餐主食反而麻麻紅油抄手,味道一般,冇特別炒飯算乾身,味道都夠回鍋元蹄... 配菜係好好食,但豬蹄係9成肥膏,肉得少少... 最後成碟菜食晒,淨返豬蹄...上海粗炒,未試過可以咁淡味...上湯幾好,味道算好呢個雞丁係全晚最好食既餸,配飯一流松子魚.... 暫時係我食過最差的一次...唔識形容,味道一般...其實係咪換左廚師... 點解同我上次食爭咁遠, 好失望

點心因為一上枱就分了
,所以影唔到上相
例如: 小籠包,餃子,銀絲卷,炸饅頭等等,味道都ok。

但今日晚餐主食反而麻麻

紅油抄手,味道一般,冇特別

炒飯算乾身,味道都夠

上海粗炒,未試過可以咁淡味...

上湯幾好,味道算好

呢個雞丁係全晚最好食既餸,配飯一流

松子魚.... 暫時係我食過最差的一次...

唔識形容,味道一般...

其實係咪換左廚師... 點解同我上次食爭咁遠, 好失望
2019-04-22
2019-04-06 595 瀏覽
去完昂坪玩左一日,即刻黎東薈城醫肚!好少黎東涌玩,唸住上open rice睇睇有咩食,見到呢間金滬庭好似唔錯,就選呢度做晚餐喇!7:30pm食飯時間,見到下面餐廳好多人等位,但呢度唔洗等好耐,大約15分鐘就有位!原來裡面仲有個大廳,地方夠哂大!服務員好細心會主動問需唔需要bb椅,我地叫左少飲的碧螺春試下,好香好好飲!餸菜好快就黎到,呢個係擔擔麵,我地叫左小辣,但好似唔辣,我就覺得呢個味道比較一般!上海炒拉麵,呢個比較好食!睇餐牌寫上海生煎飽係必食推介,我地又叫黎試下,的確幾好食!包和肉比例剛好,有香濃肉汁,必食!再點左呢個蒸銀絲卷,個煉奶太杰,好難點黎食,失色左少少!結賬原來要加12%服務費,茶錢再加碟花生要$100,我地兩大人一小朋友,附加費去左3份一!不過服務幾好,食物中等,可以一試!

上海炒拉麵,呢個比較好食!

再點左呢個蒸銀絲卷,個煉奶太杰,好難點黎食,失色左少少!

2019-03-31
  • 上海生煎包
2019-03-31 315 瀏覽
Well...after going to the peak at Tung Chong, I was hungry and went to the closest restaurant. After I sat down, I saw that the cup was really dirty and stained with some food. It was pretty disgusting, ya know? All the waiters who were there serving me were having a bad attitude. They were just gossiping. The food was pretty expensive and wasn’t worth it. Wow, the sour and spicy soup was one of the things I ordered. That wasn’t soup. It was like I was drinking off a whole bottle of vinegar down my throat. Very sour indeed. That wasn’t what I expected. I will definitely NOT come HERE again. Not EVER in my WHOLE ENTIRE LIFE!
2019-01-06 770 瀏覽
逛完citygate來吃頓便飯,第二次光顧了,這次體驗特別差,菜品貴,份量少,打包盒子一蚊袋子一蚊,而且是污染環境的膠盒。就這樣,茶位要13一人,小菜按人頭算,最後service charge要收12%,以後不會再光顧了!
2018-10-18 1234 瀏覽
因爲為假期,所以和朋友一起去金滬庭喝茶,一入去職員已經放低花生十分貼心。我叫左人參烏龍,因爲見好少餐廳有呢個茶。呢個人參烏龍茶沒有任何苦澀味,易入喉之餘,會留下陣陣茶香,很喜歡。然後,這餐廳主要吃上海菜,我也點了小龍包,擔擔面以及雪菜蝦仁炒飯。首先小龍包一定要熱辣辣的時候食,小龍包的皮十分薄,而且湯汁濃郁。擔擔面可辣可不辣,一些不吃辣的朋友都可以一嘗擔擔面的滋味。最後,雪菜蝦仁炒飯炒到粒粒分明,而且分量多,大概可以分到3人份,十分抵食!
我叫左人參烏龍,因爲見好少餐廳有呢個茶。

擔擔面可辣可不辣,一些不吃辣的朋友都可以一嘗擔擔面的滋味。
擔擔面
2018-10-17
$120 (早餐)
擔擔面
2018-09-09 960 瀏覽
金日特登入東涌自駕游,再上大嶼山!車停東薈城,一個咁的地標商場,估唔到得六間商舖提供最多两小時免費停車優惠。都已覺得不可思異,都算!特登找呢間餐廳食午餐,本想貪下小便宜,慳二小時停車費,消費差幾蚊500元,埋單的伙記好似施舍咁俾咗張一小時的停車票,點知去到閘口部機話張票作廢,試咗幾次,但附近又冇職員恊助,見後面有車等出,唯有放棄那“優惠”!至于嘢食普通,但伙記態度麼麼(忘落個伙記非一般職級,穿西服!)
2018-09-08
2018-08-24 834 瀏覽
男朋友突然想食上海菜 就決定去呢間我們之前都食過幾次所以今次慣性地叫左幾個餸雞絲粉皮粉皮爽口 青瓜絲都多 自己加辣油後更好味四喜烤麩比起之前有點失色 唔太入味紅油抄手醬汁不錯 好食擔擔麵麻醬味足 麵質幾好黃金豆腐好重蛋黃味 但一舊就夠菜式都大大份 兩個人無可能食哂最後打包回家叫左5個餸 包一個西湖龍井 仲有前菜埋單都唔洗400元 食到咁既質素已經算不錯 服務都可以 會主動加水上菜速度又快下次有機會再試下其他菜式賽螃蟹都幾吸引
男朋友突然想食上海菜 就決定去呢間

下次有機會再試下其他菜式
賽螃蟹都幾吸引
2018-08-24
2018-07-02 1086 瀏覽
東涌飲茶食小菜,東滬庭係一個好好嘅選擇!因為佢機場員工同東涌住戶都有折!今日嚟食lunch,望住個餐牌真係有d眼花撩亂,因為佢除咗本身嘅點心紙,上面已經有上海菜必食之小籠包、蘿蔔絲酥餅、生煎包,更有個好抵食嘅4人商務午餐,一碟樟茶鴨(或轉蔥油雞)加3個小菜加4個白飯(或轉擔擔麵)加甜品送湯(或轉豆漿)都只係四百幾蚊!最後叫咗我好鍾意食嘅黑醋排骨、奶油津白、蔥爆牛肉,加4個擔擔麵及樟茶鴨。3個小菜全部都好好食,呢個店d嘢食好有水準!最估唔到係擔擔麵,諗住佢飯轉成的就會變迷你版,點知嚟4碗4碗都係standard夠幾個人share嗰種,都咪話唔嚇親。樟茶鴨跟饅頭上,同事話係要饅頭連鴨一齊食的,但我實在太飽,決定留胃口唔食饅頭,樟茶鴨本身有d乾,唔特別好食。小籠包一貫咁好味,生煎包入面係有汁「必」出嚟嗰種,好好味。甜品揀豆沙窩餅,餅皮太厚就沒太大驚喜。
小籠包一貫咁好味,生煎包入面係有汁「必」出嚟嗰種,好好味。
甜品揀豆沙窩餅,餅皮太厚就沒太大驚喜。
2018-06-28
2018-05-20 877 瀏覽
服務非常差,叫左2樣菜都有跟醋,之後加單叫左小籠包,上菜果個啊姐話我地好多醋所以唔俾我地然後直接拎返走碟醋⋯⋯(咩叫好多醋所以唔俾?小籠包d醋同點春卷d醋都唔同)之後同樓面講佢又係一樣話好多醋所以唔俾我🙈