餐廳: 大快活
資訊:

2022-11-17 261 瀏覽
今日返工到4點先有得食晏,諗住午餐唔嗌外賣返公司食,留喺度堂食,輕鬆一下,點知原是好多公公婆婆系到坐系到過日神,搞到食嘢想坐都冇得坐,所以下次堂食都要諗清楚!而食物質素都系一段正常,稱不上好吃!!
2022-09-29 167 瀏覽
呢間連鎖式茶記最適合係冇乜特別嘅一日幫襯。平時都會食開多士,貪佢可以加煉奶花生醬果Jam。不過呢排減緊carbs,又見佢有得轉粉果就即管試下佢有幾爆汁。覺得「驚喜」餐呢個menu 係正面嘅,起碼係連鎖menu 入面會有d 嘢個個禮拜都會轉一次,百無聊賴中算有d 新意嘅。講返粒粉果,用個膠兜裝住嘅工廠製style,甚有連鎖店嘅感覺,切開係有d 汁流出嚟嘅,大部份都係油。可以一試嘅,不過冇乜想返兜嘅感覺。其他嘢都係連鎖式嘅正常,不過都係啱啱先知個雞扒汁唔一定要燒汁可以轉黑椒汁,開心嘅。

2021-03-20 432 瀏覽
其實之前一直都好鍾意食大快活早餐,覺得幾好食,於是今日就再去買外賣返屋企嘆。佢雖然都幾遠,但我都係抱住好期待嘅心情去買早餐。。。點知。。。返到屋企一打開發現個魚柳嘅顏色已經不似預期,食落係凍凍地,仲要好硬個炒蛋係熟到硬晒,蘿蔔糕都淡而無味,見到佢嘅顏色,應該都煎完有一段長時間,凍冰冰同硬的。一朝早就sad了,以前佢嘅質素好似冇咁差,或者可能堂食會比較好啲

2020-12-19 253 瀏覽
以為煲仔飯無得外賣,而家連煲仔飯都可以連煲外賣窩蛋土魷雞粒銀魚冬菜肉餅煲仔飯 (原煲)$55加$6就可以連埋煲外賣,完整還就退返$6,係大快活網買外賣自取有9折,尼個價錢抵都爛。煲應該重用過,有裂痕。份量好多,兩個人share都得。肉餅好腍,食落似午餐肉味,得好少雞粒,有少少飯焦,底啲飯有少少燶。雞胸紅米飯飯量好多,雞胸好大塊,得好少菜。雞胸有微微煎過,唔係好鞋好乾,菜有啲鹹,蘑菇汁好食,攞黎撈飯唔錯。
以為煲仔飯無得外賣,而家連煲仔飯都可以連煲外賣

窩蛋土魷雞粒銀魚冬菜肉餅煲仔飯 (原煲)$55
煲應該重用過,有裂痕。

雞胸紅米飯
外賣自取
2020-04-28 436 瀏覽
其實早幾年我寫過大快活一篇負評,但由於佢曾經選用杜汶澤代言,所以我再次去食飯。食大快活就一定要食佢嘅下午茶餐,因為又抵又夠飽。佢個燒雞皮脆肉嫰,食過返尋味,個厚多士如果可以比多包煉奶就好啦。
。佢個燒雞皮脆肉嫰,食過返尋味
,個厚多士如果可以比多包煉奶就好啦
2020-01-12 329 瀏覽
近日有網民話大快活早餐離哂大譜咁抵,放假見得閒就落左黎食星期六日淘大依間大快活都幾多人,好彩都比我搭到位。之前網民講好大個餐係吉列豬扒加雪菜肉絲米線再加方包嘅,總共38蚊。因為我今日又唔係好肚餓,所以就叫咗個雞扒炒蛋多士餐, 盛惠34蚊。如果肚餓嫌唔夠嘅話,可以+$7.5換麥皮或者米粉等等嘅食物。以前嗰啲牛奶麥皮係有糖嘅,而家就特登寫咗無糖,可能係因為要迎合而家嘅健康潮流。大快活個炒蛋夠大份又好食! 雞扒唔算細份但偏薄,個汁一般,下次我會叫走汁。多士有烘底,奶茶正常。總括黎講ok!
近日有網民話大快活早餐離哂大譜咁抵,放假見得閒就落左黎食

星期六日淘大依間大快活都幾多人,好彩都比我搭到位。

大快活個炒蛋夠大份又好食!
2019-11-02 228 瀏覽
下午茶時間走入大快活,雞脾沒貨,要等15分鐘,唯有轉吃煎蛋午餐肉公仔麵加燒雞翼套餐配一杯熱飲$35吃得飽而已,味道一般餐肉幾乎像沒煎過,沒有脆感,反而隻蛋煎得好,蛋黃部份全生,好嫩滑奶茶也夠濃味,雞翼烤得太彈了,只有一點點蜜糖味道
下午茶時間
配一杯熱飲$35
吃得飽而已,味道一般
奶茶也夠濃味,雞翼烤得太彈了,只有一點點蜜糖味道
2019-06-15 239 瀏覽
做Gym前想醫醫個肚,近近地大快活,唔想食太飽order:黑椒豬扒炒意粉配 蜜汁燒雞脾加 $3 升級紅豆冰意粉黑椒味好重,加埋配菜有辣椒絲,洋葱,葱, 食落辣辣地幾野味, 蜜汁燒雞脾外表睇落ok(燒到金黃色), 食落都好入味, 唯一挑剔係太熟, 最後要讚下:$3升級紅豆冰 , 連鎖快餐店keep到水準
做Gym前想醫醫個肚,近近地大快活,唔想食太飽order:
黑椒豬扒炒意粉
配 蜜汁燒雞脾
加 $3 升級紅豆冰

, 連鎖快餐店keep到水準

2019-06-01 200 瀏覽
每次嚟九龍灣做gym都一定會食嘅紅米雞胸飯 呢一間大快活嘅位置非常便利而且好近我嘅占房 雞胸飯係健身人士必備嘅食物 價錢係$45亦都合理唔太貴講返嘢食先 通常我食呢個飯都會走汁然之後自己再叫一個茄汁 因為好多時佢哋個汁都會比較素 唔太啱我口味 個飯一共有三樣嘢 第一樣就係紅米飯 第二樣就係蔬菜 第三樣就係雞胸 紅米飯唔會太濕/太乾係恰到好處 蔬菜都有蘿蔔娃娃菜都可以接受唔會太難食 呢個飯最出色嘅係當然係雞胸 佢係採用慢煮同慢煎嘅做法 令到雞胸可以鎖住肉汁而且中間唔太乾又唔熱氣 比起我平時係屋企煎雞胸更加好食 營養又可以補充足夠嘅碳水化合物同埋足夠嘅蛋白質 岩曬做Gym人士啦!

講返嘢食先 通常我食呢個飯都會走汁

人士啦!
2019-05-29 75 瀏覽
難得今日外出工作不用返公司,當然去嘆個靚靚早餐,再去gym gym gym, 每次來到大快活都會見到好多捧場客,多數人都會叫健康早餐(燕麥粥配多士配雞蛋), 我今日叫咗:雪菜肉絲湯米(不過不失) 配 厚多士(微暖) 配 雙太陽蛋(o農邊), 加凍奶茶(連鎖集團凍奶茶keep到水準,抵讚)
) 配 雙太陽蛋(o農邊
), 加凍奶茶(連鎖集團凍奶茶keep到水準,抵讚
2018-11-28 310 瀏覽
屋企冇飯食既時候,一個人去得邊?做完個靚gym 當然去埋附近既大快活据返個靚排啦。叫左個鐵板餐,有雞有牛,開正我果範。仲有碗香噴噴既粟米汁飯,勁大食既我今餐都差啲食唔晒。原來阿活都做到一百分嫁。 100 :)

原來阿活都做到一百分嫁。 100 :)
2018-09-13 238 瀏覽
好耐冇咁早起身出街食早餐啦,今日黎到位於九龍灣淘大既大快活試下距既早餐系列。餐廳佔地面積頗大,人流都幾多。落單時要排隊,再到出餐區拎餐。今次點做個滑蛋雞扒餐,配英式多士,仲可以配一杯野飲,都係只需$32.5。先講下滑蛋,我會撒上一些胡椒粉,味道超正。雞扒睇起身好似好細一塊,但食落都OK飽ga!煎得好香好入味。多士就可以加上煉奶或者花生醬,視乎個人口味。早餐點少得一杯熱好立克,為早晨添上完美的一筆。下次再點滑蛋吉列豬扒先,睇起身都非常唔錯。

2018-08-18 174 瀏覽
行過大快活,有點餓,適達晚市,進內看看有什麼熱賣,買了一個吉列厚切豬扒 - 咖哩汁,盛惠45個大洋,一向對快餐沒什麼期望,但驚喜連這連:1)這店有送餐服務 2)當飯送到來,附上一杯暖水,無須特別要求3)豬扒足有一厘米厚,不韌,外皮鬆化4)飯選用了珍珠米,食落有咬口5)咖哩汁略嫌不夠濃總括來說是上上之選
1)這店有送餐服務
2)當飯送到來,附上一杯暖水,無須特別要求
3)豬扒足有一厘米厚,不韌,外皮鬆化
4)飯選用了珍珠米,食落有咬口
5)咖哩汁略嫌不夠濃
總括來說是上上之選

2018-03-13 188 瀏覽
下午12點幾, 趕時間去看電影,肚子又餓。 想起戲院1樓有一間大快活, 衝上去吃一客四寶飯。 地方大, 整齊。 要快呢! 所以選擇食四寶飯,很快就有飯食。 一個大碗有雞翼﹑切片紅腸﹑鹹蛋﹑叉燒連飯。簡單方便, 還有,加$6可以配一杯熱奶茶。 我更可以趕上去看電影呢!
吃一客
叉燒連飯。簡單方便, 還有,加$6可以配一杯
熱奶茶。 我更可以
趕上去看電影呢!
四寶飯
熱奶茶
四寶飯
熱奶茶
2018-02-26 159 瀏覽
早個排胃炎, 食左好耐粥,  好返少少想食固體野有味既野....個胃唔好, 先發現飯,  先真係最正氣既 ,養胃無誤唔太想食肉既情況下去大快活醫肚, 好多年無去過大字頭既快餐店說真的, 因為覺得太頹了, 唔係窮途末路或者求其醫肚都唔會去不過總有啲時候係要返啲基本野食叫左個雜菜咖喱, 朋友早前不停話好難食, 食物質素好差,其實我又無好高期望既反而係咁, 我覺得算OK個薯仔係煮得最好, 其他菜都算係咁上下,  夠健康, 真係唔同類型既菜都有, 唔會話得啲菜頭菜尾咖喱味道稍為遜色,  椰汁味無, 辣油味無, 咖喱味..都無乜哈哈, 但唔係難食,  係清淡啲

個胃唔好, 先發現飯,  先真係最正氣既 ,養胃無誤

不過總有啲時候係要返啲基本野食

反而係咁, 我覺得算OK

2018-02-11