2014-10-10 2037 瀏覽
其實話左寫食評好耐 但係都的唔起心肝寫 呢篇係我第1篇絕對值得我花時間同心機寫嘅食評 完全值得話說點解我會去呢間餐廳 是原係yahoo團購 我見到呢間餐廳係山林道 始終尖沙咀都唔係1個低消費地方 竟然有團購 仲要98蚊 可以食到1個set lunch 有8件壽司加1個卷物 仲有1個麵食 環境方面係對住維港景色 嘩嘩嘩 簡直就係1個抵字 其實我expect佢只係普通1間日式料理 但竟然係俾到1個超級質素 就算要用原價埋單 亦都係抵食其實 我估唔到佢係以1個full set黎serve 團購客人 有前菜 主菜 甜品 我見好多賣團購嘅地方都係d人食完話好糟糕收場 今日嘅感覺係 佢地照常當我地係1個用正價消費客人看待 感覺十分良好其實係果1個鐘入面 佢俾我地嘅食物都係有讚冇彈 我都唔知講左幾多次好味 言歸正傳 先講前菜 有1個沙律同埋1舊冬瓜 佢個沙律嘅dressing味道較得非常好 唔會太酸唔會太甜 令到我食欲大增 而個冬瓜係非常鮮甜 而且鮮甜得黎有冬瓜嘅瓜香味 而2個前菜 1個濃味少少 1個淡味少少 做到1個強烈對比出黎之後 去到茶碗蒸 我覺得係咁多樣野之中算係最平凡嘅1樣 佢入面有冬菇
之後 去到茶碗蒸 我覺得係咁多樣野之中算係最平凡嘅1樣 佢入面有冬菇 蟹柳果d 相對叫做唔太特別 但蒸得十分滑 中上水準
去到壽司部份 我揀左帆立貝 深海池魚 蔥吞拿魚 海膽 中拖羅 海鰻 赤貝 同埋 蟹肉 卷物就揀左三文魚卷
(圖入面唔係我果碟壽司 係我朋友果碟 我果碟原來影唔齊)
先講講佢嘅壽司薑同醃羅白先 壽司薑唔太酸 唔太辣 非常醒胃 而醃羅白做得非常好食 第1眼望落係透明 唔似平時加左色素果D變成黃色 佢食落第1啖好似同黃色果D冇咩分別 但係咬落有淡香柚子味 感覺相當新鮮 就算Wasabi都係用即磨wasabi 食落去只有香味而唔太帶有辣味
講到壽司 食完果1碟壽司令我感覺係日本食咁嘅感覺 估唔到係香港用呢個價錢可以食到有築地市場感覺嘅壽司 真係相當感動 重點推介 1. 海膽壽司 食落係完全清甜同有餘香 完全冇腥味 同入口係滑身 2. 拖羅壽司 我相信呢件佢話嘅中拖羅壽司係大拖羅壽司 入口嘅感覺係件魚嘅油係口入口即溶 3. 海鰻壽司 第1次食呢個海鰻壽司嘅感覺係件壽司係滑 入口件鰻魚係好香燒汁味 而且味道只係好輕 係有鰻魚燒起上黎嘅味道 而且 入口係即溶 比起出面平時嘅鰻魚簡直係第2個層次

去到麵食果PART 我地1行3人 當然係每人試1款麵食 分別有喬麥麵 烏冬 同埋 梅子冷麵 我自己食果碗係梅子冷麵 另外果2樣 我都試過 相對黎講麵食比較普通 但係都係好食

去到最後 想唔到仲要雪糕 而且我相信應該係自家制 而唔係買街外貨 雪糕雖然細杯 但係真係回味冇窮 當日有柚子同埋芝麻雪糕 我當然係食柚子雪糕 而芝麻雪糕我都試左少少 芝麻雪糕都好好食 因為佢嘅芝麻味相當濃郁 而且最大嘅好處係唔係甜 非常適合香港人口味 而柚子雪糕更加係出乎意料地好好食 望見微黃色 我以為會好淡 但係食落柚子味非常濃郁 而且食落 裡面竟然有柚子肉係入面 水準我認為比milk top(大約25蚊1杯) 係更加好食

總括而言 我評分為90+/100分 希望下次再光顧時可以KEEP住水準
前菜
茶碗蒸
麵食
甜品
壽司
題外話/補充資料: 有少少題外話 如果order壽司果張紙類似外面食放題果D彩色紙 相對會比1張白紙較好 亦係有些少美中不足地方
2014-09-14
用餐優惠
團購
前菜
茶碗蒸
麵食
甜品
2014-07-19 2551 瀏覽
山林道是尖沙咀的美食區,中美法意日韓,什麼都有。當中我們最愛光顧的,是旭鮨小料理。最好是坐壽司吧枱,由經驗老到的大廚替我們出主意。先來前菜,炸鱈魚片香脆得來不油膩,吃到不能停口。然後是一連串的刺身:石蚌、磯煮鮑魚、活花竹蝦、活角螺、 八角魚、油甘魚。花竹蝦頭更拿來油泡, 脆卜卜的觸鬚也可以當蝦條吃。接著是今晚主角 -- 杞子藥膳水魚湯。日本傳統食療, 會用杞子和其他藥材炆燉水魚(鱉):這兒用的是野生活水魚, 尤其滋陰養顏;燉足六小時,奶白色的湯濃郁甜美, 還帶有陣陣藥材清香,與平日常喝的中式老火湯各擅勝長。來一客石燒和牛,食客親自把生牛肉薄片擺上燙熱的石頭上去烤, 幾多成熟悉隨尊便。壽司方面,先來一客極新鮮的海膽。我愛吃火灼, 特地做了火灼左口魚和火灼鰻魚壽司。吞拿魚腩卷之後, 就是蛋壽司。最後來個稻田烏東,結束了簡單中帶有細緻的晚餐。這晚品嚐的日本酒「庭之鶯 心 大吟釀」,及「澤姬大吟釀」, 都是我們喜愛的酒藏。評價1) 食材、烹調手法、招待水準都是一流的。價錢方面視乎材料, 大概每人$1300-$1800左右,合理。(2) 地方雖然不大,卻裝修華麗,三邊玻璃鏡牆,兼有活動間隔, 能

最好是坐壽司吧枱,由經驗老到的大廚替我們出主意。

先來前菜,炸鱈魚片香脆得來不油膩,吃到不能停口。

最後來個稻田烏東,結束了簡單中帶有細緻的晚餐。

評價:
(1) 食材、烹調手法、招待水準都是一流的。價錢方面視乎材料, 大概每人$1300-$1800左右,合理。

(2) 地方雖然不大,卻裝修華麗,三邊玻璃鏡牆,兼有活動間隔, 能製造容納六至十六人的貴賓房。還有寬敞舒適的露台, 可以備長炭燒烤,從二十樓飽覽180度尖沙嘴夜景, 絕對是好友歡聚、派對酒會的一流地方。

• 杞子藥膳水魚湯
一分錢, 一分貨。但如果不値, 的確會不爽。環境舒適的, 但侍者們的服務並不是很專業, 問很多問題都沒有明確答案, 服飾沒有日式的味道, 上菜的手法亦不太專業。而且食物都很普通。天婦羅是用鹽點的, 給了三種鹽, 沒有主動介紹, 問推介那一種, 答案是'你自己試啦'。問代客泊車多少錢, 答案是'不知道', 是舖的代客泊車並不是街的陀地, 連尋找答案的動力都沒有。友人對食物的要求不高, 但都一至認為1. 牛肉炒飯味道很淡, 亦比較肥膩 2. 烏冬麵質不錯, 但味道亦很淡3. 魚壽司並不十分鮮甜, 其他沒多特別4. 天婦羅還可以, 但這個價錢會期望乾身一點5. 黑豚肉鍋還可以, 但友人滾了, 鍋都未滾如果是$100位, 不會有多讚揚但亦不會投訴。但$300位, 就真的是不對板啊。

一分錢, 一分貨。但如果不値, 的確會不爽。

友人對食物的要求不高, 但都一至認為
1. 牛肉炒飯味道很淡, 亦比較肥膩
2. 烏冬麵質不錯, 但味道亦很淡
3. 魚壽司並不十分鮮甜, 其他沒多特別
4. 天婦羅還可以, 但這個價錢會期望乾身一點
5. 黑豚肉鍋還可以, 但友人滾了, 鍋都未滾

2013-12-20 3275 瀏覽
樣樣美食都一流水準, 好...好...好滿足!旭鮨 Sushi Asahi 是一間傳統的高級料理。室內光線柔和,感覺開揚,設有刺身吧。提供新鮮的剌身及靈活結合不同食材,配搭多款美食。旭鮨是以搜羅日本季節性之食材「OMAKASE」為宗旨: 如葡萄蝦,太刀魚及北海道王者「喜之次」可汁煮或姿燒,實為一大吸引之食材。本店主廚「劉晉維」師傅更曾跟日本數位名廚,如「久兵衛」,「大崎」,「加籐」及「見誠」學藝,除主廚外,廚部師傅亦曾於各大名店工作, 對於食物出品有獨特要求。
樣樣美食都一流水準, 好...好...好滿足!

佐口魚刺身
左 : 赤貝 右 : 角螺
海膽刺身^^
天婦羅
師父自家制梅酒
牛舌
吞拿魚骹位
針魚
題外話/補充資料: 師父好健談. 又會為你細心講解菜式!
2013-12-19
團年飯
2013-11-06 2610 瀏覽
團購了午餐·同老公去嚐·沙律菜·很新鮮·好味·蒸蛋·夠滑·昔欠蛋香·主菜壽司自選八件·非常好味道和新鮮·海膽·量不少·三文魚鮮甜·吞拿魚入囗即溶·三文魚子·帶子·北寄貝唔錯·壽司飯軟軟的·夾着魚生同吃·口裡滲滿甘香·湯烏冬·湯底普通·烏冬扁身·囗感特別·送埋雪糕·完美一餐·整體九十分·尤其壽司十分出色·
團購了午餐·同老公去嚐·

湯烏冬·湯底普通·烏冬扁身·囗感特別·

送埋雪糕·完美一餐·

整體九十分·尤其壽司十分出色·

2013-11-03
朋友介紹就嚟試下。 維師傅幫我地按排咗各種唔同嘅刺身。對食材有要求嘅佢,食品非常新鮮,水準高。 值得一試!Must try!  Ordered Omakase and chef prepared many different dishes.  All the fish and seafood is very fresh from Japan.
2013-09-27
秋刀魚
Kinki
日本海膽
拖羅
芒果鵝肝卷
  • 拖羅好正。 入口即溶
剛轉名,好彩大師傅仲喺度,要不是就真的可惜了。 非常新鮮,好味,非常(不)合理價錢!這個價錢,這個質素,很感動,十分滿意!用埋團購再平D。 Omakase以刺身為主,可以食倒多種魚及貝類,也有熱食,今日竟可選Kinki! 總有很多特別素材,  讓你不斷嘗試倒新奇食材。大師傅對不同季節的食材的熟悉度及為客人帶給驚喜,真是令人尊敬!白子味道及質感幾好,但唔慣青森石蠔,邊脆,中間微creamy,有日本蠔味有甜味北寄貝,甜及好有肉感時令秋刀,彈Kinki 未燒之前鹽燒 Kinki 好多好多油,成條魚由頭到尾都係油,好有魚味海膽,好新鮮左口魚裙邊,咬落去超多油

白子味道及質感幾好,但唔慣

青森石蠔,邊脆,中間微creamy,有日本蠔味有甜味

北寄貝,甜及好有肉感

時令秋刀,彈

Kinki 未燒之前

海膽,好新鮮

左口魚裙邊,咬落去超多油
2013-09-26
用餐優惠