2020-04-05 1035 瀏覽
呢間係網上見到很好多正評先去試下,都真係幾好食😍無中伏。叉粒炒蛋撈幼麵:叉燒粒豆角炒蛋撈幼麵幾好味,滑蛋配上豆角跟叉燒,口感十分豐富。撈面選了幼麵,啖啖都係醬油香,但係食到底就會發覺醬汁喺晒個碗底最尾就會變到好鹹。另外加多隻蛋,冇乜特別,都係炒蛋好食。泰好味豬扒炒蛋飯:豬扒炸得外脆內軟🐽肉汁很多,超大的一塊肉。配上超滑炒蛋跟泰式酸辣醬,酸酸甜甜好開胃。但唯一美中不足係啲醬汁如果擺太耐會令會豬扒外皮冇咁香脆,會變軟左,整體來講都好好味。
呢間係網上見到很好多正評先去試下,都真係幾好食😍無中伏。

2019-10-21 369 瀏覽
豬扒份量十足,同行友人叫左蔥油豬扒飯,我就叫左豬軟骨飯,我地分別都加左蛋,而我鐘意蛋汁撈飯,所以叫左燶邊蛋,蛋白位置脆口,豬軟骨一般,軟身少少就perfect, 但味道係唔錯的,仲有我鐘意既蓮藕做配菜,加左肉燥汁撈飯好開胃,另外豬扒好脆口,豬扒入口軟熟唔乾身,好有驚喜,而蔥油就好香,重點係好多,對於一般般蔥既一群,下次再黎,會叫肉燥豬扒飯,因為肉燥味道好好,送飯一流下次有機會再試埋其他小食,海蜇亦都係唔錯,重口味之選
下次有機會再試埋其他小食,海蜇亦都係唔錯,重口味之選
蔥油豬扒飯
豬軟骨飯+燶邊蛋
蔥油豬扒飯
豬軟骨飯+燶邊蛋
2019-08-15 246 瀏覽
今日嚟到銅鑼灣試下食炊豕店!🤪🤤以前成日係銅鑼灣行街經過都見到好多人排,但無一次食到,今次就決定要去試試佢!呢間鋪頭係主打食豬排飯,長時間都好多人排隊等食!今晚我地六點幾七點去都要排一陣!佢門面有個牌寫住:「我們想是食豬大的」非常可愛🤪🤪🤪係出面排隊嘅時候,佢會放點單紙係門口俾食客tick定想食咩,一入去就可以即刻俾店員好快幫你take order👍🏻呢到環境好有台灣傳統風格😻但裡面店鋪空間不大,望落得6張枱1張L形高枱,所以坐得有少少迫,但食物嘅高質程度應該引來不少嘅顧客幫襯喇😽我地叫左一個秘製豬扒肉操飯($61),炸豬扒食落好鬆脆好入味,肉燥醬汁真係同台灣食嘅好似,如果加埋葱油應該會更好味!海蜇($20)酸酸甜甜好開胃,海蜇質地咬落好爽口!正!滷水雞翼($24)好入味,雞翼唔係熱食,係凍食,夏天食凍小食特別消暑!最後魷魚鬚($38)炸得好鬆脆,配埋個酸汁好開胃,完全唔覺得好熱氣🤤🤪最後加多一罐忌廉都係埋單$143,平均每人$70,好抵食啊!朋友仔經過銅鑼灣要試下啊,佢每人有最低消費($40),嗌一個飯share再叫埋小食兩個好夠食喇!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

呢到環境好有台灣傳統風格😻

海蜇($20)酸酸甜甜好開胃,海蜇質地咬落好爽口!正!

2019-08-15
2019-08-15 135 瀏覽
呢間係銅鑼灣既炊豖店每次行過都會見到好多人排隊 中午時間外面都有一大班中學生 今日七點行去試下 叫咗碗肉操飯加炸豬扒 個肉都唔會炸到好乾 但係我就唔係好鐘意食個塊炸皮 有D過咸 而個飯既size好大 一個人根本食唔到我地兩個人share都覺得好多! 我地仲叫咗炸魷魚 🦑 雞翼同涼拌海蜇。 魷魚一般水準 但都係炸粉太多 而雞翼唔係話好重味 但肉都夠滑 而個涼拌海蜇 食飯加理食就幾好食 酸酸甜甜 但係就咁食就會過酸所以餸飯想唔錯 幾開胃 食得酸既朋友不妨一試🥴🥴 環境就有D細 食得好急 因為好逼 你會想食完就走 外賣拎走會好過堂食 價錢都算平! 人均$6X
2018-06-12 759 瀏覽
not really my style... my friend and I went there after someone recommended this place, it's a bowl, but somehow I just don't find it tasty, everything just taste salty to me. I can't have another bite after just having a little bit. I also ordered prawn and chicken wings, the dishes arent that bad, but really, I can't say it's out of this world really. the prawn doesn't taste like prawn to be honest, the only thing I recommend is the chicken wings. the pork is good... but also not amazing.
2018-05-11 360 瀏覽
行街行過呢間炊豕店見到個炸豬扒飯好似好好食😋就衝左入去我地叫左兩個豬扒飯同一個小吃🍛秘製肉燥汁炒滑蛋豬扒飯🙂佢既豬扒🐷超大同炸得好脆個豬扒炸得好juicy睇相都睇得出佢係皮薄肉厚😙豬扒肉好嫩 絕對唔係個皮厚過啲肉炸粉一啲都唔厚如果你唔係大食既其實食完塊豬扒已經好飽佢啲飯既分量係超多一個飯足夠可以俾兩個女仔分✔️☹️美中不足:肉澡汁冇乜肉 同分量有啲小🍛秘製咖哩汁豬扒飯我會prefer叫咖哩汁 可能我覺得豬扒配咖哩汁先最matchy👍🏻個咖哩汁都係普通既咖哩 冇乜特別💁🏻‍♀️又冇乜問題但個汁都幾多既 佢有另外一個碗裝住呢個豬扒啲分量仲大塊😱真係好好食😙下次絕對會翻黎食🌶辣味海蜇個海哲分量適中酸酸甜甜 非常開胃😋💲個價錢都幾扺五十幾蚊有咁大碗可以平平叫一碗兩個人分同加個小食 都幾抵食既💁🏻‍♀️
行街行過呢間炊豕店

2018-05-10
秘製肉燥汁炒滑蛋豬扒飯
辣味海蜇
2018-03-21 266 瀏覽
睇咗網上報道講呢間餐廳推出咗限定嘅避風塘豬扒飯,立即心郁郁又走過嚟試一下。一直是炊米家的忠實擁躉,已經吃了很多次 今次出新嘢又點可以錯過呢?避風塘的確非常惹味可口, 超級多炸蒜,別具風味,食嘅時候別太心急,差點嗆到。一貫入味的豬扒,厚切又夠淋! 繼續比Like咖哩豬扒的咖喱汁也做得很出色,香香甜甜,有少椰奶味,今次我配搭了撈麵,再厚切午餐肉! 又一完美配搭!另外,我們亦都點左小食魷魚鬚,炸得金黃脆卜卜 ,又香口, 上面仲落咗少少椒鹽添!

特別的日子,來到有港台兩地濃厚情懷的豬排小店,店面的風格走的是懷舊復古風,鐵鑄製造極盛時代,家家戶戶都有的鐵壺、電風扇與懷舊鐵窗、紅色磚瓦牆、刷舊拼貼牆面以及大大工業風的燈罩與ROLEX方鐘,我想不論是在臺灣或是在香港對於50"60年代的老物件都特別容易觸動,所以在這天作為情人節大餐的情侶們,捨棄那些華麗的大餐,選擇這樣復古風華的情侶們,必是對感情特別念情專一。開放式的廚房,佔據了店面有一半的位子,寸土寸金的香港,能讓師傅能有伸展廚藝的空間實在難得,因港台友好,當然而的點了避風塘豬排飯,也點台灣著名的肉燥豬排飯以解思鄉之愁,黃金麵皮包覆著厚切的豬排,這個炸豬排完完全全就是在臺灣時吃到的味道,配合香港特有的避風塘,真的是只能來香港才能吃的到,但肉燥豬排飯,竟然也可以做出這麼道地的台灣口味,瘦肥參半的肉燥同樣非常台灣味的炸豬排,這裡算是我近期以來,以打著台灣料理中真的是100%跟台灣味道相同的,當然,我也能明白,任何地方的料理,到不同的國家後,因著當地的洗好會產生出不同的味覺火花,但能吃到這樣相符的味道還是感動,另外我還貪心了點了台灣鹹酥雞攤必點的炸魷魚,這個就比較像香港海鮮餐廳的味道,如

避風塘豬扒
肉燥豬扒
魷魚鬚
柚子蜜

開放式的廚房,佔據了店面有一半的位子,寸土寸金的香港,能讓師傅能有伸展廚藝的空間實在難得,因港台友好,當然而的點了避風塘豬排飯,也點台灣著名的肉燥豬排飯以解思鄉之愁,黃金麵皮包覆著厚切的豬排,這個炸豬排完完全全就是在臺灣時吃到的味道,配合香港特有的避風塘,真的是只能來香港才能吃的到,但肉燥豬排飯,竟然也可以做出這麼道地的台灣口味,瘦肥參半的肉燥同樣非常台灣味的炸豬排,這裡算是我近期以來,以打著台灣料理中真的是100%跟台灣味道相同的,當然,我也能明白,任何地方的料理,到不同的國家後,因著當地的洗好會產生出不同的味覺火花,但能吃到這樣相符的味道還是感動,另外我還貪心了點了台灣鹹酥雞攤必點的炸魷魚,這個就比較像香港海鮮餐廳的味道,如果可以加點九層塔與加重胡椒,那就更完美了,吃完炸物,來點柚子蜜,解油膩,真是太棒的一餐,重點是價格又平實
2018-02-14
紀念日
避風塘豬扒
肉燥豬扒
2017-08-27 459 瀏覽
依間小店唔係喺大街嘅!係轉入小巷先搵倒佢嘅,未入去嗰時已經有好多人係門口等緊!入面嘅擺設都幾有古典氣息!係小時候睇嘅格仔漫畫。但個張枱就細左啲有開放式嘅廚房佢野食嘅選擇唔太多,但幾樣就已經可以滿足倒我喇,因為樣樣都好岩胃口!秘製豬扒(肉燥汁)多飯咁就已經夠兩個人食,可以因為我地兩個人都唔太肚啦!啲米係珍珠米,而個豬扒係脆嫁啲肉燥係五花腩黎嫁!椒鹽魷魚鬚味道有小小咸!加埋隔離個汁個味道就差唔多喇!啱啱好!而且炸得勁脆!炸芝麻雞翼個賣相宜家好精緻!個皮好脆好香芝麻味,而個雞肉嘅肉質好滑,係煮得啱啱好熟嘅!酥炸鳳尾蝦其實就係吉列蝦依間店嘅炸物真係唔錯!唔會炸完食嗰時就淋左!野飲就嗌左可樂同熱蜂蜜袖子!蜂蜜袖子唔會太甜!唔似其實店鋪,飲完第一啖就因為太甜而飲唔落!nice食左禁多野都只係百幾蚊!

入面嘅擺設都幾有古典氣息!係小時候睇嘅格仔漫畫。

但個張枱就細左啲

有開放式嘅廚房

秘製豬扒(肉燥汁)多飯

啲肉燥係五花腩黎嫁!

椒鹽魷魚鬚

味道有小小咸!加埋隔離個汁個味道就差唔多喇!啱啱好!
而且炸得勁脆!

炸芝麻雞翼

酥炸鳳尾蝦

其實就係吉列蝦

依間店嘅炸物真係唔錯!唔會炸完食嗰時就淋左!

野飲就嗌左可樂同熱蜂蜜袖子!

食左禁多野都只係百幾蚊!

我們都是食豬大的終於黎到呢間想食好耐既豬扒專門店聽講d豬扒真係好正入面裝修好懷舊又好舒服 同埋可能晏就2點幾到 無咩人一坐低已經即刻嗌野食可惜爸爸想嗌既豬手飯無哂嗌左佢個秘製豬扒飯-肉燥汁($52)+滑蛋($10)個人推薦一定要加滑蛋真心好好味 配埋一齊係好快就送哂成碗飯講番主角豬扒 真係炸到脆卜卜絕對唔係出面d hea貨 炸到皮肉分離好抵讚抵讚真係豬扒炸得脆又唔油 仲要好厚肉媽咪就嗌左咖喱汁 ($56)feel到係一大磚咖哩煮溶個隻 我自己麻麻地呢隻咖哩覺得肉燥汁好味好多 同個豬扒夾ddaddy最後轉左厚餐肉煎蛋撈粗($49)午餐肉真係好厚完全估佢唔到不過個人覺得當然豬扒飯性價比高好多滿意的豬餐
我們都是食豬大的

終於黎到呢間想食好耐既豬扒專門店
聽講d豬扒真係好正

入面裝修好懷舊
又好舒服 同埋可能晏就2點幾到 無咩人

一坐低已經即刻嗌野食
可惜爸爸想嗌既豬手飯無哂

嗌左佢個秘製豬扒飯-肉燥汁($52)+滑蛋($10)
個人推薦一定要加滑蛋

真心好好味 配埋一齊係好快就送哂成碗飯
講番主角豬扒 真係炸到脆卜卜
絕對唔係出面d hea貨 炸到皮肉分離

好抵讚

抵讚真係豬扒炸得脆又唔油 仲要好厚肉

媽咪就嗌左咖喱汁 ($56)
feel到係一大磚咖哩煮溶個隻 我自己麻麻地呢隻咖哩

覺得肉燥汁好味好多 同個豬扒夾d

daddy最後轉左厚餐肉煎蛋撈粗($49)

午餐肉真係好厚

完全估佢唔到
不過個人覺得當然豬扒飯性價比高好多

滿意的豬餐

2016-08-18 784 瀏覽
這家小店充滿濃濃的古早味店內擺設十分懷舊不難看到舊日香港的文化特色這裡的選擇不多只有咖哩豬排 肉燥豬排 南乳豬手 柱侯牛腩叉燒滑蛋等的主菜選擇可配撈粗面 幼面 白飯 蛋單點一客招牌豬排肉燥撈幼面盛惠$48炸豬排肉質扎實 口感鬆軟剛炸好的豬排熱騰騰的肉燥飯用傳統雞公碗端出來汁稍為多了點因為汁都在底下 吃到最後會比較咸環境擺設充滿古早的味道充滿香港和台灣的特色閒來一試也是可以的
這家小店充滿濃濃的古早味

充滿香港和台灣的特色

閒來一試也是可以的
2016-06-24
2015-12-09 904 瀏覽
店名:炊豕店地址:銅鑼灣禮頓道122號地下好味指數:8/10價錢:$45秘製豬扒(肉燥汁) 撈粗麵粗麵份量挺多,口感爽口嫩滑,味道入味。配料方面有一塊大豬扒和一條小棠菜。豬扒外皮炸得脆脆的,切開成大概四小塊,味道香脆入味,那種醃料味道非常香口,啖啖滋味。 店名:炊豕店地址:銅鑼灣禮頓道122號地下好味指數:7.8/10價錢:$43南乳豬手 撈幼麵幼麵份量足夠,幼麵質感尚算爽口,用了豉油調味,味道不錯。配料方面有3件大大的豬手和一條小棠菜。豬手味道不夠突出,但味道是足夠的,而且表面有很多豬毛,吃得不輕鬆。
店名:炊豕店

南乳豬手 撈幼麵

2014-04-14
  • 秘製豬扒(肉燥汁) 撈粗麵
2015-09-26 586 瀏覽
肉燥汁秘製豬扒飯 $48涼拌大荳芽 $18今次要介紹一間經過好多次但遲遲未試嘅餐廳啱啱先知店鋪搬咗位不過好彩搬得好近😄店鋪規模細,坐得比較close食物款式雖然唔多但上菜速度非常之咁快⚡️豬扒好淋好入味份量又慷慨好開心肉燥汁要黎送飯一流,食完一碗有啲唔夠喉添🙈不過呢個價錢黎講幾唔錯,會推薦比大家後面既大荳芽都好好食,不妨試下😆
肉燥汁秘製豬扒飯 $48
涼拌大荳芽 $18
肉燥汁秘製豬扒飯 $48
今次要介紹一間經過好多次但遲遲未試嘅餐廳
啱啱先知店鋪搬咗位
不過好彩搬得好近😄
店鋪規模細,坐得比較close
食物款式雖然唔多但上菜速度非常之咁快⚡️
豬扒好淋好入味
份量又慷慨好開心
肉燥汁要黎送飯一流,食完一碗有啲唔夠喉添🙈
不過呢個價錢黎講幾唔錯,會推薦比大家
後面既大荳芽都好好食,不妨試下😆
2015-08-27
因為o係附近返工所以耐唔耐就會黎食開左學, 特別多學生哥黎哩度食lunch所以每次我地想食都要同學生哥鬥快, 盡量12:30之前黎到先有位食店裝演以懷舊作賣點座位都係學校o既學生凳牆上掛住裝裱左o既舊報紙或海報收銀台上亦放左老爺收音機同風扇食店冇餐牌點餐係好似食車仔麵咁o係紙仔度剔想食乜野因為哩度主要都係食豬扒所以其實選擇都唔多, 得幾款肉燥汁炸豬扒撈粗豬扒好大塊, 肉唔會太乾同韌又唔會好厚粉, 好味~有時都會食飯哩度o既飯係用珍珠米一特別好食以前$45連紙包飲品哩個價錢, 有咁大塊又咁好食o既豬扒的確係抵後來$45係唔包野飲, 變相加價了人亦好似少了不過慶幸味道冇退步到
因為o係附近返工
所以耐唔耐就會黎食
開左學, 特別多學生哥黎哩度食lunch
所以每次我地想食

食店冇餐牌
點餐係好似食車仔麵咁
o係紙仔度剔想食乜野
因為哩度主要都係食豬扒
所以其實選擇都唔多, 得幾款

肉燥汁炸豬扒撈粗
豬扒好大塊, 肉唔會太乾同韌
又唔會好厚粉, 好味~
有時都會食飯
哩度o既飯係用珍珠米一特別好食
以前$45連紙包飲品
哩個價錢, 有咁大塊又咁好食o既豬扒
的確係抵
後來$45係唔包野飲, 變相加價了
人亦好似少了
不過慶幸味道冇退步到
2014-09-19
2015-09-01 250 瀏覽
今日約咗朋友去南華會打羽毛球,運動後就在附近搵嘢食,見到一間叫炊豕店既小店,眼見唔洗等位就入去試一試, 店舖裝修有點懷舊,好似坐返中學時代既櫈, 叫咗個$52咖哩豬排飯,豬排尚算鬆軟,大大碗飯仲有幾條菜墊底,加$4有汽水, 在銅鑼灣已經算抵食

2015-08-31