2016-09-23 1755 瀏覽
之前來過一次,食物質素也不至於太差,甚至記得這裡的炸雞很不錯,於是再次光顧。很喜歡這裡的氣氛,暗暗的燈光,寬闊的卡座,讓客人坐得舒適。坐下來後,二話不說點了我最愛吃的炸雞,然後點了兩個石鍋飯。炸雞味道不錯,跟上次吃的一樣,蛋白混入沙律醬,炸雞蘸上燒汁,甜甜的很滋味。可是,份量比之前少了大半,這一點要改良一下,只有4-5口便吃完,價格有點不值。另外兩個石鍋飯:蕃茄石鍋飯和泡菜海鮮石鍋飯都不太理想。飯濕,沒有石鍋飯焦燶乾脆的效果。蕃茄飯加上芝士和薄荷醬,本來芝士味配搭不錯,但薄荷醬確實令人摸不著頭腦,味道完全不配,而且整個飯很鹹,吃了三分一便放棄了,有點失望。泡菜海鮮石鍋飯味道普通,算得上可以接受。由於辣醬另上,可自由調配味道,不會過鹹或過辣。可是,整個飯一樣不夠乾身,吃下去,口感大大被扣分。
2016-09-22 1102 瀏覽
這裡的炸雞很不錯,已是第二次來吃。這裡座位多,每次來都不用等位。卡座設計舒適,讓客人不想離開。炸雞是這裡的主打小吃,即炸,熱辣辣。蛋白醬配上燒汁,旁邊的沙律更可蘸上燒汁吃,很不錯呢﹗可是份量少,只有4-件,一人份量都嫌少呢﹗另外叫了兩個石鍋飯,分別是蕃茄芝士石鍋飯和泡菜海鮮石鍋飯。跟小食相比,飯一點都不好吃。蕃茄芝士飯賣相吸引,但味道古怪。芝士上綠色的是薄荷醬,就是一般吃羊架會用的醬。薄荷醬跟蕃茄配在一起,味道不夾,而且過鹹,後悔點了這個。泡菜海鮮石鍋飯味道一般,海鮮不太新鮮,泡菜份量少。總結兩個石鍋飯都濕淋淋,下次不會再點,還是多叫小吃吧。

2016-09-20 859 瀏覽
同朋友行街,突然落大雨,見呢間唔駛等位,又想食日本野,結果入左去。因為九點,唔想食太多,叫左一個刺身,同一個鍋。三文魚腩刺身,五塊薄既細細片,一拎出黎已經覺得昂然,排到咁既樣,同埋好腥薄薄五塊個鍋牛肉好鞋總結唔會再食。

因為九點,唔想食太多,叫左一個刺身,同一個鍋。

薄薄五塊
個鍋牛肉好鞋

總結唔會再食。

2016-08-16 1010 瀏覽
今日和友人去笑笑吃$220一位的放題,眼見瓊華樓上樓下超多人,笑笑卻非常人少,心中暗喜,原來卻是錯誤的開始。我們點了三文魚刺身,帶子刺身,甜蝦,三文魚腩刺身,豆腐海藻沙律等等。朋友說帶子不新鮮,我也十分認同,誰知三文魚刺身更甚,完全是變味。但最恐怖的是甜蝦,簡直是想硬吞也不行,是臭的!! 好了避開刺身吃沙律吧,誰知豆腐是酸的!!! 真的夠了,不知道再有那一碟是有問題的,那個蝦的臭在口腔久久不散。已給他們火速收起有問題食物找來店員說菜色有問題,想他們停止上菜,只想立即走人,他們立即收起有問題的東西。過一會店長她說放題的單不能void, 重覆幾次說如果不想付錢只能報警,又說跟日本老闆溝通過也不行; 又或是我們點回放題價錢內的食物,即是總數$440一定要付。我完全覺得是「㩒住嚟搶」,非常黑店!!! 最後我們覺得報警會處理好久,所以點了應該不足三百元的東西吃一下就算了。以後以後都不會再來笑笑了!!!再點了一些安全和應該不會臭的食物

已給他們火速收起有問題食物

再點了一些安全和應該不會臭的食物
2016-08-16
2016-08-16 707 瀏覽
随便試下就出事,第一次落單就流單,當時全店只得三分一客,之後坐滿仲慢,連叫疍糕或雪糕都要等十幾分鐘,真係以為唔洗比錢咁,服務員又鬼成咁講原則,係都要寫人數,兩個人叫一杯嘢都話寫返人數,唉…真係鬼節撞鬼店.
2016-08-10 523 瀏覽
同朋友滿心歡喜地去食放題,送餐時間合時,但食物質素一般,服務不達標,平日日子,客人稀疏,放題得兩小時,要求坐多一會,換來服務員的強烈拒絕!真係期望愈高,失望愈大!應該唔會再去
應該唔會再去

2016-08-10
2016-07-04 777 瀏覽
星期一夜晚黎食,店員話有放題,但因為唔係太肚餓就冇要放題,決定散嗌。可能因為咁黎嘅野都係hea嘅放題質素。嗌咗個炸雞軟骨,成陣麥樂雞味又唔脆又唔熱,畀個menu 呃晒串燒拼盤,雖然係熱嘅,但大部分嘅都係燒焦,咁就八十三蚊。炒面奄列好啲,唔出錯,味道。特製日式餃子都係熱嘅,不過不失啦。天婦羅真係喊出黎,蝦係冇出事,但係青椒就係第一次食到咁⋯⋯大大舊青椒,入面出晒水。員工服務參差,有啲好有禮貌會埋黎主動serve,有啲就串串貢,我問下我張單係咪齊,佢話你唔記得我都幫你唔到。 散嗌人均一百六到,放題就一人240。無論係想剩係食少少日本料理定放題食到盡,呢個價錢絕對有更好選擇。唔會再黎食。
又唔脆又唔熱,畀個menu 呃晒
串燒拼盤
蛋包炒面
天婦羅拼盤
2016-07-04
2016-05-08 1777 瀏覽
星期五的晚上, 約左朋友食飯, 點知行完花墟, 已經7點幾, 急步行去約定餐廳, 點知去到瓊華樓下見到條人龍, 心諗: 死火, 咁多人, 上到去咪有排等。。。 已經開始同友人傾轉地點, 但星期五既旺角, 好食既都應該爆滿, 唯有照排, 上去睇睇咩情況啦~ 原本諗住起碼排20分鐘, 點知唔使15分鐘就上到去, 仲要唔使等位! Yeah! So lucky😁我地2個女仔一袋二袋 (買左勁多花) , 個侍應好貼心咁安排左個單邊窗口位俾我地。。。sooo happy 我地有足夠位置好好安放d花😝我地一行3人叫左。。。令人失望既雞軟骨(因為d 鹽灑得唔好, 有d 勁咸)沙律ok枝豆麻麻糖心蛋一般多春魚ok牛舌幾香口Pizza勁好味,可惜個邊烤濃左其中一個朋友叫左啤酒,我同另一個就叫左燒酒。圖左係桃味 (但飲落都係冇乜味),圖右係梅味 (好好飲)飲飽食醉,我先留意到呢到既裝飾好可愛如果黎到旺角唔知食乜好,又或者想同友人談天說地,呢到都係唔錯既選擇
仲要唔使等位! Yeah! So lucky😁

我地有足夠位置好好安放d花😝

我地一行3人叫左。。。

令人失望既雞軟骨(因為d 鹽灑得唔好, 有d 勁咸)
沙律ok
枝豆麻麻
糖心蛋一般
多春魚ok
牛舌幾香口
Pizza勁好味
,可惜個邊烤濃左
),圖右係梅味 (好好飲
飲飽食醉,我先留意到呢到既裝飾好可愛
2016-05-06
  • Pizza
2016-01-03 1677 瀏覽
聖誕假期周圍都甘多人,21/12以為早放工可以唔使等。點知原來全世界都甘早放😩又係要等,去到瓊華諗住是但揀一間食店,去到笑笑,見裏面環境好適合聚會傾計,暗暗地,就揀呢間啦。見有個聖誕menu,就應下節,叫左個雪人忌廉飯,聖誕鹿大阪燒。食物好快上枱。份量都唔細雪人忌廉飯個汁唔係普通白汁,比一般creamy,個汁好夠濃味,應該落左cream。岩哂送飯!大阪燒有好多椰菜係入面,另外仲有其他蔬菜,感覺好健康,加埋燒汁個惹味!而且連鐵板上,好夠熱!個人推薦大阪燒。 最後店員仲送左postcard俾我地Tim!

。食物好快上枱。份量都唔細

最後店員仲送左postcard俾我地Tim!
2015-12-21
我在瓊華樓下見到姐姐派傳單,我和友人又不知食d咩,又見同白木屋同公司諗住差極有限就試试,一上到去,個waitress(長髮扎起馬尾,中年)一見到張傳單就大叫,你哋有傳單食滿200有八折,非常悔氣,話仲話限時2hrs, 其實間舖好吉冇乜人,更堅持大呼用卷要夾起讓每個人都見到,一尷尬非常,但卷後写左只要埋單時付就得。之後order了魚生飯,質素好一般大份量實在少得不合理,只有一個好薄layer 魚生,根本唔夠但d飯……另外蕃茄饭只像撈汁蕃茄饭,個雞肉串燒更是难食冇味又乾,猜不到白木屋集團有一間咁差既餐廳😟
中年)一見到張傳單就大叫,你哋
有傳單食滿200有八折,非常悔氣,
話仲話限時2hrs, 其實間舖好吉冇乜人
,更堅持大呼用卷要夾起讓每個人都見到,
一尷尬非常,但卷後写左只要埋單時付就得。
根本唔夠但d飯……另外蕃茄饭只像

2015-10-20
2015-09-17 1492 瀏覽
黎過呢度食晏1,2次, 其實次次待遇都唔好,但今次真係唔講唔得,買左COUPON唸住晏晝用, 黎到食左個炒飯(咁個炒飯除左太乾同太硬, 咸左少少同份量太過少之外都冇乜值得彈既)之後,就埋單啦, 點知佢話我唔可以用COUPON, 因為同抬果個同事都冇買到,有冇搞錯? 而家你冇指明過話唔可以用喎, 叫你幫下手分單又唔得, 你用COUPON係咁嫁啦, 睇清楚D啦下次!我頂! 你張野上面冇寫唔可以2個人黎囉, 你間野咁既服務, 唔使旨意我再黎!
黎過呢度食晏1,2次, 其實次次待遇都唔好,

但今次真係唔講唔得,

買左COUPON唸住晏晝用,

你用COUPON係咁嫁啦, 睇清楚D啦下次!

用餐優惠
團購
2015-08-07 1857 瀏覽
第一碟菜超鹹不能入口,第二碟石鍋飯冇乜料冇味道但豉油超鹹加左更差,第三碟煎餃子唔知裡面係乜唔似豬肉唔似菜,第四碟冷麵免強可入口😡。每次有客人入來職員很大聲叫"ya 丫沙啦易啦加拉媽些",完全唔知自己講乜,好墀利👍
2015-08-07
一行五位呀太又去鳩嗚食飯, 準備下年度的新學期.在沒有訂位之下, 七點的旺角, 笑笑居樂屋竟然還有位置容納我們.在但求有位坐之下, 就入來了.我們被帶到 ta ta mi 位置 ..... 顯然沒見到那唯一的小孩 . 要脫鞋還好, 但位置真窄. 貌似4人檯的居然還要塞6 個人 . 肯好有4位都是窈窕太, 1位小孩正好 + 1 位不太窈窕...的剛好坐得下 ...鳩嗚完, 戰利品通通要放在走道 ... 幸好, 又一個幸好, 我們坐是盡頭的位置 , 走道 除了我們就沒人經過.環境除了擠, 還有黑.. 黑到照片都不曉得拍到甚麼...這是土左豆腐 $36.. 還不錯啤酒是$42 一支, 杯還是冰好的給我們... 貼心兒童餐很美 , 但布甸仔難吃 ($68)雞軟骨$38 - 我個人覺得不滿意啦. 一粒粒太細. 之前吃過的大一點比較知自己吃了甚麼. 但配啤酒還是一流.日式餃子$36 - 不過不失日式薄餅玉子醬汁 $68 - 好像大板燒美人豆腐窩 $188  骨膠源 (店員說, 著我們水滾下下)原成圖~~甜品一定要有啦 !!芭啡杯 $48, 粟米片雖脆, 但佔的比例太多. 雪糕只有一小球, 多一球會
一行五位呀太又去鳩嗚食飯, 準備下年度的新學期.
在但求有位坐之下, 就入來了.
環境除了擠, 還有黑.. 黑到照片都不曉得拍到甚麼...
這是土左豆腐 $36.. 還不錯
啤酒是$42 一支, 杯還是冰好的給我們... 貼心
兒童餐很美 , 但布甸仔難吃 ($68)
日式餃子$36 - 不過不失
日式薄餅玉子醬汁 $68 - 好像大板燒
美人豆腐窩 $188
骨膠源 (店員說, 著我們水滾下下)
原成圖~~
甜品一定要有啦 !!

芭啡杯 $48, 粟米片雖脆, 但佔的比例太多. 雪糕只有一小球, 多一球會更好
2015-06-30
2015-06-23 1845 瀏覽
在旺角 shopping 完就去了笑笑居樂屋食晚飯雖然是周末,但都不須等位,即時可以入座安排的位子也舒服寬敞舒適點了杯 巨峰乳酸梳打 HK$32前菜點了大人氣的 日本芥辣鱆魚 HK$32新鮮彈牙的小鱆魚粒加埋刺激的芥辣味,絶對是醒胃的前菜魷魚一夜干 HK$48魷魚也是我家的至愛食物,魷魚一夜干即是燒魷魚,不會燒得太乾,肉質軟嫩有咬口炸蝦天婦羅 HK$76外層的炸漿不會太厚,又不油膩,點了醬汁仍然酥脆主食點了一份 牛肉鍋 HK$168 +HK$30 跟兩隻日本雞蛋及白飯 / 拉麵 / 烏冬牛肉鍋好豐富 ... 上枱時 D 湯被牛肉和雜菜遮著,煮下煮下就有很多湯食少少菜後,就放埋烏冬和雞蛋落去煮,烏冬吸收了湯汁的精華好好味呢兩隻小魔怪最近愛上了鰻魚,本來想點鰻魚壽司,又怪不夠飽就點了份 蟹肉鰻魚炒飯 HK$76上面有好多蟹肉碎,炒飯炒得香又 不會太乾,裡面還有不少鰻魚粒有兩隻小魔怪系度 ... 最後當然要食埋甜品,就點了 鹿兒島裏名物 ~ 黃熊刨冰 HK$68原來黃熊刨冰是芒果味的刨冰 ... 除了顏色是黃澄澄之外,造形不太似 "熊" 呢好大份的芒果刨冰,裡面有雪到冰的芒果粒,上面還有一球
在旺角 shopping 完

就去了笑笑居樂屋食晚飯
雖然是周末,但都不須等位,即時可以入座

安排的位子也舒服寬敞舒適
點了杯 巨峰乳酸梳打 HK$32
前菜點了大人氣的 日本芥辣鱆魚 HK$32

新鮮彈牙的小鱆魚粒加埋刺激的芥辣味,絶對是醒胃的前菜
魷魚一夜干 HK$48

炸蝦天婦羅 HK$76

外層的炸漿不會太厚,又不油膩,點了醬汁仍然酥脆
牛肉鍋好豐富 ...
上枱時 D 湯被牛肉和雜菜遮著,煮下煮下就有很多湯

兩隻小魔怪最近愛上了鰻魚,本來想點鰻魚壽司,又怪不夠飽

就點了份 蟹肉鰻魚炒飯 HK$76

好大份的芒果刨冰,裡面有雪到冰的芒果粒,上面還有一球雲呢嗱雪糕

好彩只點了一份,四人一起分食 ... 否則真是清不掉呢
** 以上分享是以我的喜好、口味和情況作出分享,合用 / 一試與否請自行決定

2015-04-25
2015-05-29 1687 瀏覽
無左買一送一飲品丶壽司併盤, 唯有叫牛肉火鍋,比以前個 size 大好多,依然好好食。牛肉約五成熟就加生蛋,避免蛋汁過分吸收豉油,導致太咸,同時令牛肉與蛋+湯底完美結合,正呀~ 但可惜,依然係果個老毛病,就係食到尾會太鹹, 由於呢個係估計到既結果, 今次配左個凍嘅蕎麥麵,中和番牛肉鍋嘅咸。另外叫左個露筍丶螺頭炒雜菜, 味道一般+太多洋蔥, 洋蔥雖然炒得好淋,好好味, 但配菜多過主菜實在奇怪,最古怪係佢竟然放沙律醬, 沙律醬配炒菜真係第一次食, 當然我係唔會點個醬!!