2017-10-09 2309 瀏覽
朋友媽咪開既私房菜, 想去食好耐, 不過一路都約唔到人....最近知道只係做到8月底 所以拿拿臨BOOK台去食!!(最新消息, 9月15號已經開番!! 仲多左D新菜式!! 好想再去食~~)位置係洪水橋大街, 係輕鐵站落車既話行6-8分鐘左右就會到門口有D閃令令既燈裝飾, 店裡面雖然無華麗既裝修,但係老闆娘既人情味先係最重要~!!雖然我同D朋友都係第一次見呢個AUNTIE,佢真係好NICE~!!!! 又飲得又好人!!當晚我地5個人去叫左6餸一湯!!幾乎清晒!!!!! 係淨左幾舊頭抽雞!!仲要我地又有飲下酒, 都食到咁多野, 證明真係好食XD當時仲未知會開番, 我同D朋友都覺得好可惜,點解唔早D帶埋屋企人黎試....依家開番實在太好!!推介: 炸筍殼, 牛乳大蝦, 豬肺湯(其中湯係連續2日都飲, 松盛呢個好飲太多了, 豬肺又乾淨! 成個湯好足料好甜)唔知幾時先再約到腳再去捧場呢......
最近知道只係做到8月底
所以拿拿臨BOOK台去食!!

位置係洪水橋大街, 係輕鐵站落車既話行6-8分鐘左右就會到
門口有D閃令令既燈裝飾, 店裡面雖然無華麗既裝修,
但係老闆娘既人情味先係最重要~!!
雖然我同D朋友都係第一次見呢個AUNTIE,
佢真係好NICE~!!!! 又飲得又好人!!

當晚我地5個人去叫左6餸一湯!!
幾乎清晒!!!!! 係淨左幾舊頭抽雞!!
仲要我地又有飲下酒, 都食到咁多野, 證明真係好食XD

當時仲未知會開番, 我同D朋友都覺得好可惜,
點解唔早D帶埋屋企人黎試....
依家開番實在太好!!

推介: 炸筍殼, 牛乳大蝦, 豬肺湯

唔知幾時先再約到腳再去捧場呢......
2017-08-29
  • 炸筍殼
  • 牛乳大蝦
  • 豬肺湯
2015-01-07 4473 瀏覽
洪水橋松盛私房菜,無人帶黎確實唔識路,食評少,facebook又無乜資料... 但食過絕對翻尋味,道道菜都系用心之作!加埋熱情老闆娘既招呼周到,體驗既系普通地方已經搵唔到既人情味!老豆生日,鐘意熱鬧當然搵埋一大班朋友同佢慶祝,提前訂枱好日子滿堂紅, 19:30到,20:00開始上第一道菜,傾傾下計我地8個人食九大簋!冰鎮鮑魚同杏汁燉白肺一定要提前預訂,但絕對系推介(可惜唔記得影下d湯渣,絕對系精華!)!其它可以即叫,人多一定要叫兩碟菜,梅菜蒸菜芯必食。其它有肉有海鮮,道道餸都好吸引,金沙魷魚唔會好似出面d餐廳一達達面粉!小炒皇配啤酒一流!最後幫襯老闆娘點左兩支啤酒,自備既兩支紅酒同生日蛋糕就無收開瓶費同切餅費,要讃一讃!總結,只要餐廳一日繼續做,我絕對會三不五時就帶親朋好友黎幫襯!
生炒牛肉飯
小炒皇
炒芥蘭
梅菜蒸菜芯
金沙魷魚
頭抽雞
杏汁白肺湯
題外話/補充資料: 餐廳當然唔系5星級酒店咁豪華,內部約3張大枱5張細枱,外面再約4枱。有養寵物或喜歡呼吸新鮮空氣既朋友當然可以選擇坐外面。同老闆娘傾多兩句,居然話可以包埋k房,搞party都得,簡直估佢唔到! *一定系10個8個朋友一齊食最抵,得兩三個人就到喉唔到肺,同會貴少少。
2015-01-06
生日
小炒皇
梅菜蒸菜芯
金沙魷魚
杏汁白肺湯
2014-05-19 2598 瀏覽
因朋友介紹,所以母親節就來了這間位置有點偏僻的松盛私房菜。牛肺湯(燉杏汁)牛肺湯用料頗豐富,除了牛肺以外還有白菜及馬蹄等,但可能燉的時間不太夠,味道略淡。冰鎮鮑魚很開胃的前菜,鮑魚很新鮮,味道鮮甜清新。花雕豬手另一款醒胃小食,豬手酒味濃而且含有豐富的骨膠原,是我的最愛。流沙墨魚丸剛剛好一人一粒,墨魚丸夠彈牙,炸得金黃香脆,不油膩,最喜歡中間的芝士流心,讓整道菜提升了一個層次。牛乳大蝦強烈推介的店內招牌,先說蝦頭,炸得香脆可口,而且蝦膏非常多,而每隻蝦都非常大隻,很鮮嫩,沾了牛乳非常可口,麪包也不能放棄,因為麪包塗了一層蜜糖,再配搭牛乳,真是一個極品。瑰香骨這是我另一個推介,排骨的醬非常特別,是用士多啤梨做成的,甜但又不是死甜,非常開胃。油浸筍殼筍殼魚肉厚而滑,而且骨刺少,最重要的是油溫控制得不錯,既煎得香口又保持了魚肉的鮮嫩。糖醋麪麪餅炸得不會太乾身,脆中帶軟的,伴著浙醋與白糖,滋味豐富。肉鬆蛋白炒飯雖然食材簡單,但質素不錯。反沙芋這是我第一次吃這款潮洲小吃,將砂糖炒成粉,均勻地包裹炒過的芋頭上,外層的砂糖可中和芋頭厚實的感覺,甜而不膩。
因朋友介紹,所以母親節就來了這間位置有點偏僻的松盛私房菜。
牛肺湯(燉杏汁)
冰鎮鮑魚
很開胃的前菜,鮑魚很新鮮,味道鮮甜清新。
流沙墨魚丸
牛乳大蝦
瑰香骨
油浸筍殼
糖醋麪
麪餅炸得不會太乾身,脆中帶軟的,伴著浙醋與白糖,滋味豐富。
肉鬆蛋白炒飯
雖然食材簡單,但質素不錯。
反沙芋
題外話/補充資料: Ps:店內沒有坐廁,對老人家來說,有點不方便。