2024-01-01 100 瀏覽
今日行過那間人氣麵包舖,就衝唔住嗅到嗰陣香噴噴嘅焗焗味,令我即刻入去揀咗兩款口水直流嘅包。雖然錯過咗我心水嘅檸檬小食,但唔減我嘅興致。拎起第一個「一辣芝士炸」,簡直係辣味親親之選🌶️。外皮鬆脆,內裡嘅芝士醬濃郁非凡,幾乎係入口即溶,勁creamy又引人!每啖都食到嗰啖粉香辣味,真係夠晒惹味。再嚟,「紅黑達人」簡直就係紅豆控嘅天堂啦🤩。包包柔軟得嚟咁鮮美,啖啖豆沙餡,甜度啱啱好,那香濃嘅豆香,實在太治癒我嘅味蕾喇!不過,「紫薯一丁目」就真係輸諸兩者,紫薯餡雖然夠哂量,但口感同味道就冇咁出色。今次依個美食之旅,一個字 - 正!下次要搵個機會再嚟試多啲款式,特別係當日無緣嘅檸檬名物,定必要品嚐晒全部精品!🥐🍞💕

2023-09-21 227 瀏覽
✨青蘋果蛋捲呢個蛋糕幾令我Surprise喎!以為青蘋果=酸死🍏呢個就唔係!係完全唔酸的,但仍然保留到青蘋果嗰種香味。裡面有一粒粒蘋果,有啲口咬。蛋糕好好食,好綿,好香🙈💚✨芝士條&提子乾條麵包好鬆軟,好想麵粉味🤍🤍芝士條嘅芝士粒同麵包都幾配,但討厭提子乾嘅我仍然都係咁唔鍾意提子乾配落麵包度😂😂😅✨紫薯一丁目就係一舊紫薯麵包💜紫薯餡唔會好甜 都幾還原嘅~同埋都算多份量嘅🍠👍🏻
✨青蘋果蛋捲

✨芝士條&提子乾條

✨紫薯一丁目
  • 紫薯一丁目
2023-08-24 132 瀏覽
聽朋友講呢到除咗出名湯種麵包同埋半熟芝士撻之外,呢到嘅英式鬆餅都好有優秀,而且好難得先買到,今日經過荃灣店,終於見到原味嘅英式鬆餅,所以就即刻買咗啦🤤原味英式鬆餅 💰HK$14聞落去同埋食落去都好重牛油香味,但係又唔會太甜,味道剛剛好。鬆餅嘅外層焗到金黃色,入口好鬆化,而中間部份水份亦好足夠,非常之鬆軟,整體感覺食落去唔會乾。食完一個之後已經非常滿足。以呢個咁嘅價錢食到呢個質素嘅鬆餅,算係性價比高👍🏻

原味英式鬆餅 💰HK$14

英式鬆餅
2023-08-23
英式鬆餅
2023-07-29 160 瀏覽
14-7-2023 (Fri)同老公放假,如上篇Beard PaPa’s 食評講,我喺呢買麵包,買咗:1. $17.00嘅芥末棒子腸呢個芥末唔太嗆,同腸仔包係夾到,惹味,唔錯.味道:5分2. $22.00嘅士多啤梨酥喺食完Beard PaPa’s嘅泡芙後食,由於佢唔係泡芙,所以唔可以同Beard Papa’s 比,呢個外面都有啲脆,士多啤梨忌廉偏酸,包身都算鬆軟嘅.味道:2.8分抵食係 2.7 分上次食評係2017年10月23日刊登嘅呢篇: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E4%B8%8D%E9%81%8E%E4%B8%8D%E5%A4%B1o%E6%97%A2%E9%A4%83%E5%AD%90-e2897817

買咗:

1. $17.00嘅芥末棒子腸
呢個芥末唔太嗆,同腸仔包係夾到,惹味,唔錯.
味道:5分

2. $22.00嘅士多啤梨酥
味道:2.8分
上: 士多啤梨酥, 下: 芥末棒子腸
抵食係 2.7 分

2023-07-14
3 分鐘 (外賣自取)
$19.5 (下午茶)
  • 芥末棒子腸
糧友パン是小眼睛推薦無數次的寶藏麵包店,每週五還有會員折扣,有事沒事還會跟一田超市感謝祭結合推出現金卷,$120現金卷賣$100,買三套還會送麵包,所以小眼睛都是在那個時候買一堆現金卷慢慢用😆這次被這個抹茶忌廉卷綠油油的顏色吸引到,立馬買回家享受😁結果絕了‼️超。級。好。吃‼️超酥不油膩的酥皮卷裡面有超爆漿抹茶味超濃的忌廉,那抹茶是小眼睛最愛的偏苦的抹茶味,完全沒有噁心化學味,好好吃❤️大推👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

這次被這個抹茶忌廉卷綠油油的顏色吸引到,立馬買回家享受😁

結果絕了‼️超。級。好。吃‼️

大推👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
外賣自取
身為抹茶關注組成員,聽到有好食嘅抹茶單品狗衝是常識吧(❛◡❛✿) 今次就係留意到一間係一田會見到嘅麵包店嘅特濃抹茶餃子 ($15)🥟 呢間其實平時係出名食月島軟心芝士餃子包🧀今次就試下抹茶變奏版~食落去其實感受唔到特濃嘅部分🥲 雖然都有抹茶味,但係個人感覺都係有啲甜,所以balance出嚟唔會好甘口,少少失望囉🥹 勝在有個麵包救一救,甜而不膩,要讚嘅係個包都幾鬆軟,而且餡料都算多嘅~其實自己食過呢間麵包整體都唔錯,只係今次抹茶冇特濃到,如果大家食麵包/冬甩/芝士撻嘅話呢間都係唔錯嘅選擇嚟㗎🥳

2022-06-29 640 瀏覽
今日路經一田,被蜜瓜卷吸引,買了一條回家吃。還以為內裡有新鮮蜜瓜果肉,卻原來只是一些漿似的東西,味道也有點假,頓感失望。由於路程較遠,付款時問收銀員有否冰包作保温,但態度麻麻,也聽不到她說什麼,總之一個冰包也沒有。
2022-02-20 650 瀏覽
今日行經荃灣廣場❤見到呢間麵包舖有半熟芝士撻同埋雞批新鮮出爐🔥二話不說就即刻走去排隊買🍞好彩排到我嘅時候仲未賣晒😅好險呀😅幸運地最後我都可以買到✌🏻..🔸半熟芝士撻 $12:香噴噴又濃郁嘅芝士🧀加埋脆卜卜嘅芝士撻皮❤能夠食到一個❤我已經感到大滿足了🥰.🔸雞批 $13 :咁啱見到佢又啱啱出爐🔥所以就買多一個試吓😃哇呢個都好好食😋而且仲一啲漏❤熱辣辣超好食呀👍.🔸葡萄石窯湯種方包(6片) $22:我自己就好鍾意湯種嘅麵包🥯呢個麵包就算留返聽日再食😋佢個質地都係軟綿綿keep到第二日都仲好好食😋我好鍾意❤️.💰$47..🚩糧友工房(荃灣)..📍荃灣廣場大壩街一田百貨公司4樓

💰$47
🚩糧友工房(荃灣)
📍荃灣廣場大壩街一田百貨公司4樓

• 月島半熟芝士撻
  • 雞批
  • 葡萄石窯湯種方包
2022-01-08 566 瀏覽
呢款原味3.6牛乳卷,忌廉清香軟滑、清甜而不膩,每口蛋糕充滿蛋香,一個字可以總結就係”正”字😁😁😋。頓時令我回憶在京都吃過的蛋糕,如果歡喜吃純味蛋糕的你,這一款不容錯失。

2022-01-08
2021-08-12 585 瀏覽
Simple put, it’s milky, soft, light and most importantly, dreamy. The cream filling inside the sponge cake runs even smoother than butter. It’s certainly going to make you addicted and spoil you.
2020-07-30 1678 瀏覽
前排經過見到佢裝修,今日終於開返喇!佢啲麵包雖然唔算平,但係好高質好軟熟,如果撞岩佢岩岩出爐,真係好好食!今次冇買佢啲麵包,反而想試下北海道3.6牛乳卷蛋,有三隻味 原味、青森蘋果同埋夕張蜜瓜。好想試吓蜜瓜味,但點知已經賣晒😣可能係因為期間限定既關係啦😣最後買左原味。牛乳味算係好濃,蛋糕好軟熟,蛋味好香,啲cream仲要好多,每一啖都食到cream。買黎做早餐或者afternoon tea就岩曬,唔會太甜,岩岩好!下次有機會都想試埋其他口味
前排經過見到佢裝修,今日終於開返喇!

2020-06-16
  • 北海道牛乳卷蛋
2020-06-23 1163 瀏覽
去開荃灣工作後,便去了荃灣廣場行下經過糧友麵包工房 😆一陣陣新鮮出爐的香氣味實在太吸引了原來係佢出名的日本月島半熟芝士撻新鮮出爐呀!😊😊原本已經啱啱食咗下午茶,已經很飽就算食飽咗都忍唔住要買番個嚟食熱辣辣❤香噴噴❤超香濃嘅芝士味👍食落去入面感覺好滑好軟綿綿😍😍曲奇撻皮很鬆化和好香嘅牛油味😋😋係我好鍾意食嘅味道😝😝鍾意食芝士嘅你,一定要買嚟食😋😋原價16蚊,而家特價10蚊, 好超值抵食 😆😆
去開荃灣工作後,便去了荃灣廣場行下
經過糧友麵包工房 😆
一陣陣新鮮出爐的香氣味實在太吸引了
原來係佢出名的日本月島半熟芝士撻
新鮮出爐呀!😊😊
原本已經啱啱食咗下午茶,已經很飽
就算食飽咗都忍唔住要買番個嚟食
熱辣辣❤香噴噴❤超香濃嘅芝士味👍
食落去入面感覺好滑好軟綿綿😍😍
曲奇撻皮很鬆化和好香嘅牛油味😋😋
係我好鍾意食嘅味道😝😝
鍾意食芝士嘅你,一定要買嚟食😋😋
原價16蚊,而家特價10蚊, 好超值抵食 😆😆
  • 日本月島半熟芝士撻
2019-12-26 1304 瀏覽
📍糧友パン工房🥖在很多大型的麵包蛋糕店都不能再光顧下,選擇真的會變少,但身為香港人還是要做該做的。.🔸北海道3. 6牛乳卷海棉蛋糕的部份很軟棉,奶油很香滑,但有輕微淡了那麼一點,可以甜個10-20%~這邊一個小無聊知識,香港都會把奶油叫忌廉就是Cream的直譯。.💲Hkd 60🏡基本上有一田超市的旁邊就有它.#香港美食 #蛋糕控 #鮮乳卷 #香港🇭🇰 #糧友パン工房 #ryoyubakery #poyeefoodie
📍糧友パン工房🥖

🔸北海道3. 6牛乳卷
💲Hkd 60
🏡基本上有一田超市的旁邊就有它
2019-07-02 1702 瀏覽
荃灣廣場,逛街購物食飯,真的一流。連麵包店也不錯。經過糧友麵包工房,被店內日本月島半熟芝士撻,吸引住,口水都流下來了。原價$16,現特價$10,超抵食,買了一個親嘗,芝士味好濃厚,質感好滑流,想不到一個小小撻,系好飽肚的。
2019-07-01
2019-06-19 1453 瀏覽
今個禮拜做promote,買滿$100送會員卡!逢星期五可享八折,生日月份仲可享一次七折優惠!所以今次我就一次過買左5個包🤣🤣🤣個人經常買佢個日式核桃海綿包,超有咬口,麵包咬落去QQ口感,粒粒核桃,又唔會太甜,好味健康之選🥰芝麻蜜豆抺茶卷就無太大驚喜,芝麻雖香,但無乜抺茶味🙈紫薯黑豆包入邊有好多細細粒黑豆,甜甜地,又幾好味,下次都會再買至於反斗抱抱同埋香濃奶油餃子🥟就好一般般,可能凍左,唔好食

芝麻蜜豆抺茶卷就無太大驚喜,芝麻雖香,但無乜抺茶味🙈

至於反斗抱抱同埋香濃奶油餃子🥟就好一般般,可能凍左,唔好食

• 日式核桃海綿包