59年來最冷的春天,回暖幾天又開始冷,相約家人聚會,最合適吃火鍋,一家人烚下烚下特別感覺溫馨,地點位於旺角跟大角咀交界的靚煲皇,鄰近旺角街市,地理環境方便,靜中帶旺,環境相當不錯,歡聚閒談的好地方。 地方不算很大,環境舒適,乾淨整潔,設有室內及室外的座位,室內的空間有點窄,室外露天的木椅和枱,氣氛很好。事前我巳致電訂位,當晚我準時七時半到達,新年快將來臨很多人出來食火鍋,門口巳聚集很多的食客,晚市時段擠滿人群更會座無虛席。 靚煲皇(大) $248熱騰騰靚煲皇火鍋真滋味,香氣四溢,靚煲皇的材料非常足料,份量豐富,靚煲皇的材料包括有扇貝、粟米、豬骨、冬瓜、蘿蔔及魷魚乾,扇貝很大隻,鮮嫩又軟滑,粟米新鮮鮮甜,豬骨咬下來美味可口,魷魚乾爽滑有咬口。火鍋的湯底是豬骨熬製而成,撲鼻的濃郁豬骨味道,口感衝擊味蕾,不能抗拒靚煲皇的誘惑。 魚皮鮫 $38魚皮鮫鮮嫩剔透,口感細膩,肉質很爽滑彈牙,彈牙之餘有咬口,不需任何調味,味道恰到好處,口感不錯,芳香的味道仍在口中留戀。 響鈴 $48響鈴放進煲上浸一會兒巳可以食,如滾得太耐,會變得較淋,所以滾一會兒就足夠,吸收火鍋的湯汁,溶溶地就最好味,響鈴內裡香脆多

靚煲皇(大) $248

魚皮鮫 $38

響鈴 $48

響鈴放進煲上浸一會兒巳可以食,如滾得太耐,會變得較淋,所以滾一會兒就足夠,吸收火鍋的湯汁,溶溶地就最好味,響鈴內裡香脆多汁,打邊爐必定要食。
手打牛丸 $78

手打牛丸內層肉質鮮嫩有彈性,食起來熱度非常令鮮味提升,非常有嚼勁,濃郁的牛味,有些牛肉汁滲出,讓人一試難忘,值得推介。
手打蝦滑 $78

手打蝦滑咀嚼後第一個感覺是有咬口,香滑紮實彈牙,蝦肉保持新鮮結實,再咬下去食出魚子的細粒子,層次變得更是分明,非常滋味。
芝士腸 $32

每次打邊爐我都會食芝士腸,濃郁的芝士味道,咬落有少量的汁液流出,肉汁豐富,口感煙靱彈牙,不會太多油膩,正合我的口味。
唐生菜 $28

蔬菜新鮮,細細咀嚼之下,感覺清新爽口美味,充滿優雅不膩的滋味,百吃不厭的推介,多食都不會膩,水準很不錯。
烏冬麵 $10

最後要把烏冬麵放入煲裡,太久會煮淋,滾一會便可,烏冬麵吸收火鍋的湯汁,帶出香濃的豬骨味,麵爽彈口,口感極煙韌,齒頰留香。

Supreme Hot Pot靚煲皇

地址:旺角塘尾道18號嘉禮大廈地下

2016-02-01
紀念日
2014-02-08 2866 瀏覽
雖則「放題」、「任食」對現代人嚟講係非常吸引,不過人越大,胃就越嚟越細,所以對食物要求就越嚟越高。冬、春天氣凍凍哋點少得一班朋友打邊爐,而靚煲皇絕對係打邊爐平靚正不二之選。地下有露天位,樓上有室內冷氣位,就算打風落雨都可以食得舒舒服服。一坐低啊姐就會先送上 1 set 調味品,客人可自行挑選所需。靚煲皇其中一大特式就係極多湯底選擇,單單係豬骨煲就經已有好幾種,例如澳門豬骨煲、胡椒豬骨煲、日式麻辣豬骨煲、花膠海蔘豬骨煲、海鮮豬骨煲等等,亦都有花膠藥善煲、花膠海參雞煲一啲比較少見嘅湯底。澳門豬骨煲 例牌 $128 ,湯底非常足料,未落嘢食經已好多嘢食,包括豬筒骨、豬軟骨、紅蘿白、白蘿白、粟米同大蔥,本身想叫碟白蘿白,不過啊姐提醒我哋個煲入面經已有,好貼心!豬筒骨有勁多骨膠原,幾受女士歡迎。靚煲皇另一特式就係「料靚」,基本上每樣都好新鮮,同任食邊爐無得比,而且計落都只係貴任食邊爐少少,真係一試就翻唔到轉頭!手打魚滑 $38 ,味道鮮甜,不過略嫌打得唔夠起膠。手切肥牛 $138 ,第3貴嘅牛肉,雖然係貴啲,不過絕對物有所值,又係一食翻唔到轉頭。脆鯇片 $38 ,新鮮不過唔算太特出。魚雲 $38

豬筒骨有勁多骨膠原,幾受女士歡迎。

手打魚滑 $38 ,味道鮮甜,不過略嫌打得唔夠起膠。
脆鯇片 $38 ,新鮮不過唔算太特出。
魚雲 $38 ,識食魚一定會食,不過食嗰時就比較麻煩。
珊瑚蚌 $58 ,每次嚟靚煲皇都要叫,非常鮮甜爽口!
白鱔片 $58 ,幾款魚入面就呢款最好食,叫完再叫!
白菜仔 $20 ,細細棵,鮮甜唔起渣,打邊爐一流。
黃沙豬潤 $28 ,感覺幾新鮮,爽口,就算唔食內藏嘅朋友都讚。
什菜 $28 ,咩菜都有啲,人人唔使爭。
2013-12-08
2013-11-10 1425 瀏覽
比較鍾意食呢間靚煲皇的豬骨煲,其實都有幾種分,澳門豬骨煲,胡椒豬骨煲,日式麻辣豬骨煲,花膠海蔘豬骨煲同海鮮豬骨煲,不過始終like胡椒豬骨煲多d,可能啖湯好飲d,又唔太鹹太辣,適中味道.其他就叫了田雞,幾新鮮,因為仲郁緊,手切肥牛有牛味,其他就魚類為主,脆脘魚腩,白鱔片,呢兩樣都唔重雪藏味,而個豬骨煲裏面都有好多料,豬筒骨,豬軟骨,紅籮白,白籮白,粟米,同個湯好match.另外都有叫菜類.

胡椒豬骨煲
本地手切肥牛
白鱔片
脆鯇腩
田雞
題外話/補充資料: 呢間都有幾多餐前野食,日式刺身,煎炸小食,後者興趣不大,刺身下次可以諗下叫少少.
2013-11-01
  • 豬骨煲
  • 海鮮類
2013-07-03 948 瀏覽
比較少行來這邊,原來都幾多間火鍋,揀左呢間有露天位的靚煲皇,無雨落,唔打風都ok,其實地下果層都有室內位,有冷氣.事前就先食刺身,三文魚一set同一set玻璃蝦刺身同凍蟹,幾凍幾新鮮.6個人食,揀了個稍為冷門的花膠海蔘煲,因平時都係蕃莙,豬骨或者雞煲多,啖湯都幾好味,有花雕味,有紅棗,淮山杞子粟米,紅籮白,個湯幾入味.其他就叫了香菇貢丸,黑椒牛根丸,手切肥牛,淨豬骨,皇帝菜,油麥菜,魚就叫白鱔片,黑柏葉,同生根.都食淨少少.

花膠海蔘湯底
手切肥牛
甜蝦刺身
題外話/補充資料: 坐地下果層似街邊檔,但又坐冷氣地方.有屏障遮住,不會走冷氣.
2013-07-02
  • 花膠海蔘煲
  • 蝦刺身
  • 豬骨
2013-06-27 846 瀏覽
最近約埋成班舊同學食飯聚舊,有人提意見到大角咀靚煲皇,以為好遠,其實吾係,係旺角地鐵朗豪坊出口向奥海城直行就見到.食物都好新鮮,好多種類,我地叫左個花膠海參雞煲,好鮮味,仲話有養顏工效. 我最鐘意食佢D豬手骨,手切肥牛, 黑豚肉, 蝦滑, 墨魚滑.  最後加埋個烏冬都不過知幾滿足感.

2013-06-14
  • 墨魚滑
2013-03-19 762 瀏覽
同事們搞生日,近近地油麻地搭的的去左呢間塘尾道的靚煲皇,事前book定檯,穩陣d有位又唔使等.八人去到,坐大檯,呢度都旺旺地,仲有其他食客早過我地黎.嗌左個花膠藥善煲,冬天如果食呢d煲會覺得燥燥地,而家應該ok,有花鵰味,准山杞子,花膠紅棗,藥味都濃濃地.有個雜錦拼盆,脆鯇片,豆付,冬姑,花姑,蟹柳,粟米,菜同肥牛,都幾多款式,味道ok.另外就叫左兩款牛肉,霜降牛肉同本地手切肥牛.都幾重牛味,夠滑都有口感,其餘就叫海蝦,墨魚滑,白鱔片,雜菜,金姑...幾鍾意個花膠藥善煲,食物都新鮮夠味,另外,呢度個侍應加湯係真係加番湯,而唔係加滾水,咁樣成個煲可以keep番有味,唔會愈黎愈淡,要讚一下.今次比較少同事飲啤酒,因為仲有下場唱K,都係total嗌左五六枝,之後都飲番黃老吉.

淡,要讚一下.

• 白鱔片
  • 海蝦
  • 豬軟骨
2013-01-22 450 瀏覽
今日一行20幾人來到靚煲皇打邊爐,貪佢地方大,可以容納20幾人。食左成晚,淨係呢個靚煲皇好食,大大舊的豬骨,d粟米都幾香甜,加埋一煲有10隻海鮮貝,收$198都抵食,大家都食哂d豬骨,飲下啖湯都幾濃味。湯底算合格之上,不過配料認真麻麻,打邊爐首選梗係肥牛喇,店舖有$198肥牛,仲有$188,$138,$98的肥牛,因為多人,所以揀哂咁多款,除左$198的肥牛好食外,其他真係唔值呢個價,同任食個d肥牛差唔多,肥牛又散又唔多新鮮咁,無咩牛味其他配料:羊肉,豬類,同菜類都麻麻地,大部分$20碟,質素一般,食完就算個隻。如果大家多人,呢度都可以一試,但如追求味道,可以有更好的選擇。
大家都食哂d豬骨,飲下啖湯都幾濃味。

湯底算合格之上,不過配料認真麻麻,

2012-10-16 373 瀏覽
半年搞一轉嘅兄弟部大飯局,日子約定晒,雖然唔齊人,都有9個好兄弟撐場,不嬲去開「飯堂」長沙灣新星打鞭爐,今趟有兄弟喺人民力量嘅擁躉,建議去大角咀嘅靚煲皇,姑勿論咩政治立場,飲飲食食嘅嘢,無分你我,我哋依班70後麻甩,相識廿幾載,飲飲食食,嘻嘻哈哈,總之就友誼第一,以前就踢波第二,講政治?變咗第二啩?靚煲皇地鋪好細,而外間天氣仲喺「熱死嘞嘞」,所以被安排坐樓上,地方大好多之餘,樓底又夠高,冷氣甚足,唔會食到一身汗。不過訂位出現「蝦碌」,原本訂咗星期五晚,但唔知點解接電話個阿姐聽咗喺星期六,都唔知喺我講錯定佢聽錯,總之好彩今晚唔多人,照樣安排到張大長枱俾我哋,否則小弟失職之餘,又掃班大家嘅雅興。依班老細更有人例遲,所以都叫住一個鍋打住先,湯底都幾多選擇,就要個正宗澳門豬骨煲先(例牌$108),貪佢裡面多料,大大件豬軟骨,又有粟米蘿蔔,雖然喺例牌,其實已經一大鍋,不過趁個鍋未滾起,混混醬先。一個八角形透明「五味架」,有金銀蒜、蔥粒、芫茜、辣椒碎,選擇少,只喺唔使錢免費任添。後尾人齊啲就再加多個鴛鴦鍋($68):飄香沙嗲搭皮蛋芫茜,個沙嗲鍋確喺幾香,有水準。雖然安排咗鋪尾三張摺枱過我哋,其實擺

湯底、火鍋配料點菜紙!
調味料,略嫌選擇少。
正宗澳門豬骨煲(分特大、例牌、小)
雖然安排咗鋪尾三張摺枱過我哋,其實擺咗兩個爐,放埋啲碗筷、汽水,剩番唔多位,所以我哋都喺邊食邊叫。我都唔記得點咗幾多嘢,掛住食又唔記得影,影得嚟隨時無得食,你知喇,9個麻甩佬自不然幾擦得吓,大家咁老死,就更加唔會你讓我讓咁淒媽,所以只好盡量影又盡量食,哈哈。睇番啲相加埋少少記憶,大概點過食過鮮雲吞、手打魚滑、四寶丸、花枝片、本地肥牛、響鈴、什菌、牛柏葉、脆鯇片、竹笙、龍蝦丸、手切肥牛、香菇貢丸、豬面青、手打蟹籽鮮蝦丸、油麥菜、生菜……等等

今勻唔逐樣評喇,講整體啦,基本上啲肉類同海產幾新鮮,好似肥牛、花枝片、脆鯇片、手打魚滑,頗鮮味,用料不賴
,不過肥牛偏貴,因為份量稍為少。
相反,丸唔喺好得,四寶丸、龍蝦丸、香菇貢丸抑或手打蟹籽鮮蝦丸都好麻麻哋,好雪實實嘅死樣,食完都無乜印象。其他嘅,不過不失咁啦!
四寶丸(上)、龍蝦丸(下)。
香菇貢丸(上)、手打蟹籽鮮蝦丸(下)。
其他配料:響鈴、什菌、牛柏葉、豬面青、竹笙。
汽水啤酒逐罐計,我諗我哋都飲咗唔少,成晚流流長食咗幾粒鐘,酒水數都好襟計。不過,大家工作忙碌又各有家庭,有個死黨仲喺晌深圳打工,趕落嚟之餘食完仲要搭番皇崗通宵車上去,真喺好難得嘅只講政治而完全無政治嘅飯局,大家咁老死,點可以唔繼續搞落去丫!不過,下次唔知會唔會又去返「飯堂」打呢?
調味料,略嫌選擇少。
正宗澳門豬骨煲(分特大、例牌、小)
2012-09-23 266 瀏覽
難得幾個舊同事各散東西, 但仍然保持聯絡大家有時間都會約埋出來食飯聯誼下, 朋友係真係要見面.手切肥牛人多打孖上, 肥牛脂肪分佈平均, 入口即溶鱔片係我至愛, 美味鮮甜; 牛丸夠彈咬開有肉絲充滿牛肉味, 另外蔬菜類如金姑, 粟米都夠新鮮清甜.有2個舊同事叫埋雞子食, 我自己無食, 不過同事就話好鮮好岩佢地食.整體上食物都唔錯, 不過我自己就比較喜歡隔離店既食物居多.
難得幾個舊同事各散東西, 但仍然保持聯絡

大家有時間都會約埋出來食飯聯誼下, 朋友係真係要見面.
手切肥牛人多打孖上, 肥牛脂肪分佈平均, 入口即溶

有2個舊同事叫埋雞子食
, 我自己無食, 不過同事就話好鮮好岩佢地食.
整體上食物都唔錯, 不過我自己就比較喜歡隔離店既食物居多.

2012-07-29
2012-08-28 213 瀏覽
都好多人去食,露天火鍋都幾特別,公司有人BD都會去呢度打邊lo.咁我哋坐室內有冷氣嗰度,望住個露天花槽都幾有特色.多人就嗌兩個煲,因為上次都試過豬骨煲同招牌靚煲皇,都ok,今次轉下食其他,一個係蕃茄蟹,另一個係沙嗲大蜆煲.都有先食冷品頭盤,我哋通常唔好冷熱交替,先食晒頭盤冷品先,嗌咗一份海膽同魚刺身,兩樣都好新鮮,海膽用埋紫菜仲正.配料都嗌好多,雜菜,丸類,手切本地肥牛同霜降當然有叫,羊片都有,豬頸肉,白鱔片,魚頭,魚卜,生根,竹笙,雞子,鏡貝,用兩種唔同湯底食係有唔同味道,沙嗲窩我就唔點辣椒豉油.因為都辣辣哋好惹味.另外開始無乜湯嗰陣,呢度加嘢係加番湯,而唔係其他火鍋咁係加水,搞到個湯底愈嚟越淡,由於係加番蕃茄湯同沙嗲湯,成個窩keep住夠味,呢度要讚.啤酒就慢慢飲,我哋男女都有飲,因為仲有下場,所以飲得唔太多,我就淨係飲一杯,然後轉飲汔水.

蕃茄蟹湯底
鏡貝都幾好食
  • 海鮮
  • 刺身
2012-06-28 167 瀏覽
幾個月前食過一次,咁啱最近行街成日都見到笑死朕talk show廣告,屋企人又想睇...咪唸住一邊食野又既可以用優惠價換門票,果然並未失水準,呢次就試試佢哋所講嘅"靚煲皇" 因為非常肚餓喇~侍應極力推介咪叫咗個小食拼盤&刺身拼盤~當初覺得我地明明打邊爐,點解會變咗食日本野呢?竟然...太好味喇,並不會輸蝕比附近的日本餐廳^o^你哋下次不妨試試 佢地個湯底非常鮮甜~牛肉有好多種類...我哋祗係叫咗<極上手切牛>&<手切肥牛>真的值回票價不可不試@@ 睇到佢地牆身貼咗個"鹿兒島極上黑豚肉"呢個簡直係極品~ 食咗太多好味嘅野之後豬肚,鵝腸,雲吞,鱔片,脆鯇片即刻成為了配角lu>o<
呢d只不過係配角^﹏^
極上黑豚肉~呢個一定要試!太好味
好有牛味>3<
極上手切牛~入口鬆化一d渣都無...
竟然有日本野食...不過真係幾正@_@
賣相非常靚仔yummy
原來呢個就係傳說中嘅"靚煲皇"
睇到佢地牆身貼咗個"鹿兒島極上黑豚肉"呢個簡直係極品~
2012-06-24
原來呢個就係傳說中嘅"靚煲皇"
賣相非常靚仔yummy
竟然有日本野食...不過真係幾正@_@
極上手切牛~入口鬆化一d渣都無...
好有牛味>3<
極上黑豚肉~呢個一定要試!太好味
呢d只不過係配角^﹏^
  • 靚煲皇
  • 極上黑豚肉
  • 刺身拼盤
2012-06-26 39 瀏覽
對我黎講乜野係麻甩佬?大杯酒大塊肉咬住口煙木木獨獨乜野叫生活態度?唔洗買iphone打邊爐要搵幾支公個人黎講唔太鍾意酒樓任食打邊爐,永遠D野唔會齊 份量真係將貨就價黎到呢間靚煲皇有啤酒,有手切肥牛有戶外位置有煙食,三五知己圍埋吹水,人生一樂也肥牛就好似演唱會咁,encore encore又encore唔記得邊個柯打左份刺身,麻麻一大堆桶蠔、魚片,乜丸物丸,都幾肚脹,成就麻甩佬特徵之一:大肚腩一個飲左成晚酒,埋單1500,4個人都唔洗每人400抵過平時食完晚飯直落再去飲過啦下嘩

對我黎講乜野係麻甩佬?

大杯酒大塊肉
咬住口煙木木獨獨

乜野叫生活態度?
唔洗買iphone
打邊爐要搵幾支公

個人黎講唔太鍾意酒樓任食打邊爐,永遠D野唔會齊
份量真係將貨就價

黎到呢間靚煲皇
有啤酒,有手切肥牛
有戶外位置有煙食,三五知己圍埋吹水,人生一樂也

唔記得邊個柯打左份刺身,麻麻

飲左成晚酒,埋單1500,4個人都唔洗每人400
抵過平時食完晚飯直落再去飲過啦下嘩
2012-06-21 26 瀏覽
是日慶祝朋友生日, 共10位由於會自己帶紅酒同蛋糕, 因為呢度冇收其他費用所以就黎呢間啦~食物質素非常.......一般, 沒有任何一款令你覺得新鮮好味的食材, 其中"響呤" 好似自己屋企打邊爐買果d一盒盒咁, 一d都唔脆口"牛肉" 本人不吃牛肉, 但眼見佢塊塊牛肉都切到鬼死咁薄, 仲自稱入口即溶, 朋友話 薄到食落無感覺~ 總係覺得唔抵''湯底" 豬骨煲, 個煲好細好淺, 好似都放唔到d乜落去, 味道正常LOR其他食物都係一般啦.. 相信自己屋企打邊爐都好味過佢 仲有我一坐低時反轉D碗筷黎睇~ eee 有隻蚊呢埋左係入面, 仲要個碗唔乾淨的 除開每位HKD$220 太貴了~
是日慶祝朋友生日, 共10位

"響呤" 好似自己屋企打邊爐買果d一盒盒咁, 一d都唔脆口

其他食物都係一般啦.. 相信自己屋企打邊爐都好味過佢

仲有我一坐低時反轉D碗筷黎
睇~ eee 有隻蚊呢埋左係入面, 仲要個碗唔乾淨的

除開每位HKD$220 太貴了~
2012-06-20
2012-06-07 8 瀏覽
呢個煲超多海鮮,用料十足,清甜,睇黎D海鮮都真系新鮮個隻。火鍋料:1.雪花蚌 2.花枝丸 3.腐皮卷 我最中意就系嘗試新野架啦!哇~ 好特別囖個雪花蚌,滾水拖兩拖就食得, 超香麻油味之餘,爽夾彈!花枝丸同腐皮卷口感都唔錯,同平時食開個隻龍蝦丸有得FIGHT~!
呢個煲超多海鮮,用料十足,清甜,睇黎D海鮮都真系新鮮個隻。

火鍋料:1.雪花蚌 2.花枝丸 3.腐皮卷

2012-04-30 48 瀏覽
大角嘴有2間豬骨煲打邊爐, 今次試左呢間"靚煲王"大失所望 除左地下一個少少地方有數張檯, 其實1/F都仲有一層豉油味道奇怪... 唔知係用左日本豉油定發生咩事... 咸味重到不得之了 豬骨煲材料足, 而且味道不錯~ 如果唔叫其他火鍋配料淨係叫呢個煲... 應該唔會失望嘅...因為人家打正"豬骨煲"嘅旗號嚟做... 可能冇諗過其他配料都要重視 羊肉只有幾片, 下面墊底嘅全是菜, 有羊肉味, 但不太重, 適合唔太接受到羊肉膻味嘅朋友仔 響鈴係最令人憤怒... 呢到嘅響鈴係用腐皮捲2圈就拎出嚟上台 成件事好HEA... 離晒譜午餐肉薄片... 都唔知咩牌子, 色水咁樣... 滾一滾就散開2邊 蝦丸據稱手打, 但蝦味唔重... 麻麻地... 豬腰太爽, 唔知搵咩"嗱"過 墨魚膠最正常... 但論好食嘅, 大有其他店在 魚片簿到見到墊底嘅菜... 唔吸引... 味道一般 生腸有啲驚喜, 爽脆冇異味, 經過一番驚嚇後, 生腸算OK... 脆鯇都可以, 頗新鮮 手打鯪魚肉, 唔知落左豆腐定咩... 人家suppose爽口彈牙, 佢就滾極都係散嘅 咬落去嘅口感仲錯得好離譜... 完全唔係鯪魚肉囉
大角嘴有2間豬骨煲打邊爐, 今次試左呢間"靚煲王"

大失所望

除左地下一個少少地方有數張檯, 其實1/F都仲有一層

成件事好HEA... 離晒譜
蝦丸據稱手打, 但蝦味唔重... 麻麻地...

豬腰太爽, 唔知搵咩"嗱"過

墨魚膠最正常... 但論好食嘅, 大有其他店在
魚片簿到見到墊底嘅菜... 唔吸引... 味道一般

咬落去嘅口感仲錯得好離譜... 完全唔係鯪魚肉囉唔該

總括嚟講一個字... 差!! 冇下次~

2012-03-05