2010-08-25 231 瀏覽
閒日去食, 唔駛排隊...但失望佢D 壽司, 飯還飯, 肉還肉, 亦唔係壽司裏面HIGH少少wasabiService 一般, D waitress 都幾論盡, 幫我地refill water, 成件衫袖HIGH 落我D sushi 度...重有, 茶唔熱既, 最怕日本菜D 荼水係唔熱...其他都無咩特別, 去一次夠哂, 無下次
閒日去食, 唔駛排隊...
但失望

重有, 茶唔熱既, 最怕日本菜D 荼水係唔熱...

其他都無咩特別, 去一次夠哂, 無下次

2010-08-16
2010-08-20 176 瀏覽
去海運戲院看《潛行凶間》, 聽人說看此片需要很多腦力, 所以與友先吃點東西才入場。時間不多, 快步行過戲院對面, 隨便挑了可以吃得最快的和花亭。一入門口已是成排壽司吧枱, 快快坐低點菜。岩鹽檸檬三文魚火炙壽司 (看回照片估出來的, 沒拍下餐牌所以不知實際的名字) 的鹽是放在旁邊供顧客自行蘸點的, 火炙的程度只那麼一點點, 食落跟普通三魚壽司分別不大, 倒是三文魚花得幾精細。多春喜靈魚 (? $24) 未拍照已吃了, 普通啦。沙甸魚 ($24) 有點薑蔥絲在面辟味, 其實不太腥的。柚子胡椒火炙劍魚腩壽司 (又係我估) 有一片柚子皮和一團類似柚子醬的東西, 沒什麼增味效果。白身三味壽司 (?) - 我吃了兩件, 雖說白身魚是無咩味的, 但整件壽司除了壽司飯的少少酸味之外, 就是無味!海老三味壽司 - (趕著吃沒拍照) 有三隻蝦, 我戲稱它們為生、熟和「唔係好熟」, 我吃了熟的那隻, 肉質較實, OK 啦。壽司吧上有用茶杯按出水的水喉, 但原來是壞的, 所以還是要服務生來斟水。綠茶是茶包。我們不出二十分鐘便已吃完, 可以準時入場了! (好在吃了飯才看戲, 因為電影真是很緊張刺激!)又一,
一入門口已是成排壽司吧枱, 快快坐低點菜。

多春喜靈魚 (? $24) 未拍照已吃了, 普通啦。
沙甸魚 ($24) 有點薑蔥絲在面辟味, 其實不太腥的。

又一, 最特別的地方是此店設有自助式外賣部, 顧客可從迴轉帶上拿壽司後自行入盒, 幾有趣。

又二, 似乎這家分店的壽司款式 (還有價錢) 跟我在別的分店吃到的有些不同 - 所以有些這裡吃過的壽司, 是別店找不到的, 究竟是各分店供應的款式不同, 還是午市和晚市的分別, 就不得而知了。
2010-05-29 72 瀏覽
三年前, 第一次食過 ,印象好深刻, d位置好有日本feel三年後, 人面全非,裝潢過後 個樣modern左, 昔日感覺不在迴轉位好處 :: 見到就拎, 唔洗點計幾錢住,冇計 太餓了玉子壽司玉子大夠, 夠熱, 唔太中2凍玉子 帆立貝壽司好大件 yummy, 認真可試! 鰻魚卷鰻魚唔太大條, 好普通三文魚子腐皮個皮唔甜, 中2食開芒果果個...呢個d料好干... no!蝦天蝦羅壽司等得算耐, 普普通, 好彩炸份唔多三年前, 選擇雖然唔太多, 但係有自己的特別之處三年後, 服務差左, 野食大眾化左似乎, apm果間好食d

迴轉位好處 :: 見到就拎, 唔洗點計幾錢住,
冇計 太餓了

玉子壽司
玉子大夠, 夠熱, 唔太中2凍玉子

帆立貝壽司
好大件 yummy, 認真可試!

鰻魚卷
鰻魚唔太大條, 好普通

三文魚子腐皮

蝦天蝦羅壽司
等得算耐, 普普通, 好彩炸份唔多

三年前, 選擇雖然唔太多, 但係有自己的特別之處
三年後, 服務差左, 野食大眾化左
似乎, apm果間好食d
玉子壽司
腐皮 個皮唔甜 d料又好干
蝦天蝦羅壽司
好大件 yummy
2010-05-22 44 瀏覽
很久沒有到過和花亭了曾幾何時…和花亭係我最愛的迴轉壽司店之一每個月都總會吃2次或以上但隨著越黎越少過海和越黎越少吃日本野(應該話係越黎越難搵到真係好好食既日本野…)我已經逐漸同佢疏離左今日碰巧在海港城附近, 心想吃個late lunch見又好耐冇sushi過, 就入了星期一至五, 下午2:00- 5:30, 單件壽司$4起一個人的午膳, 非常好的選擇~五目腐皮: 有d蟹子, 蟹肉鋪面, 幾得意自家製玉子壽司: 永遠是must order item, 厚厚暖暖的玉子, 依然美味火炙三文: 太熟…但富油香…可以甜蝦: 又係我勁愛的item, 一孖大大隻的甜蝦, 味覺的享受~白象拔蚌:麻麻地…冇乜味芥末八爪魚軍艦: 純粹係個人喜好…不過不失是次過足sushi癮同重溫回憶總體來說係冇以前咁好味同埋感覺越做越cheap…唔知會唔會好快就唔見左「和花亭」呢…!?
很久沒有到過和花亭了
曾幾何時…和花亭係我最愛的迴轉壽司店之一
每個月都總會吃2次或以上

我已經逐漸同佢疏離左

今日碰巧在海港城附近, 心想吃個late lunch
見又好耐冇sushi過, 就入了

星期一至五, 下午2:00- 5:30, 單件壽司$4起
一個人的午膳, 非常好的選擇~

五目腐皮: 有d蟹子, 蟹肉鋪面, 幾得意
火炙三文: 太熟…但富油香…可以
白象拔蚌:麻麻地…冇乜味
芥末八爪魚軍艦: 純粹係個人喜好…不過不失

是次過足sushi癮同重溫回憶
總體來說係冇以前咁好味
同埋感覺越做越cheap…

唔知會唔會好快就唔見左「和花亭」呢…!?
  • 自家製玉子壽司
2010-04-30 26 瀏覽
自從上一次同老公仔係沙田食完有今生無來世既H壽司 老公仔話想想食返d正常既壽司,o甘o岩今日可以準時收工又好似好耐無去過尖沙咀和花亭,所以就去左.可能時間都係7:30 同出面橫風橫雨去到,唔駛等位wor 老公仔次次一去到一定會叫左鹽燒三文頭先 因為要等20分鐘到, 今次整得無咁熟同濃 好似好食左好多wor 之後仲叫左三文魚(普通啦),山葵甜蝦(哩個唔得lor d山葵乜味都無既),鰻魚(ok 既, 老公仔最憎曼聯 所以佢要食晒d鰻魚)當然仲有老公仔既Tamago(佢話食左幾多間 最好食係佢)當然仲有我既至愛三文魚籽啦(咬落去會爆架) 到第2輪老公仔就叫炸蝦壽司(都仲係熱既),芝士甜蝦卷(一般) 同 燒汁象拔蚌 不過賣晒 所以佢改左赤貝 不過又賣晒 所以又改左海鰻(不過我對海鰻麻麻地 食左少少俾晒老公仔食 不過d汁ok 既)可能上一次食完好差既壽司,所以覺得今次特別好食
自從上一次同老公仔係沙田食完有今生無來世既H壽司
),鰻魚(ok 既, 老公仔最憎曼聯 所以佢要食晒d鰻魚

可能上一次食完好差既壽司,所以覺得今次特別好食
未影相 已經俾老公仔食左一舊
未影相 已經俾老公仔食左一舊
三文魚籽
$35 鹽燒三文頭
2010-04-03 9 瀏覽
After shopping in Lane Crawford, we visited Ocean Terminal for late lunch. My husband suggest sushi, why not!? The actual answer is that: It's not a good experience indeed. The idea and ingredient matching are great but the quality of ingredient was so terrible - NOT FRESH. We got eight items. Only the spicy salmon sushi is acceptable because the spicy item on the salmon covered the poor salmon sashimi. The sakura shrimp sushi was absolutely a disaster. The lack of freshness of its ingre

The lack of freshness of its ingredients may stop me to come again.
和花卷
sakura shrimp sushi
辣三文魚軍艦
柚子胡椒三文魚壽司
2010-04-02
辣三文魚軍艦
2010-03-24 4 瀏覽
睇eason之前,去o左海運果間和花亭食飯,友人話想飲d唔好咁有燒酒味o既清酒,小二介紹o左支,友人好滿意,因為一d 燒酒味都冇,不過本宮就不太喜愛了....玉子,可以係和花亭o既鎮店之實,可惜今次好似煮老o左... 仲因為凍o左,所以好食度打了一個好折扣...蒸蛋,之前我講過我最鐘意食o既就係和花亭,蛋仍然滑滑,可惜o既係... 入面o既名門卷淋晒,唔彈牙~ 又冇o左粒白果...好彩~ 佢o既炸蝦壽司仍然有水準,炸蝦熱辣辣整好送上,炸粉適中,蝦又新鮮唔細隻... 一流!!芝麻雞翼,又係熱辣辣送上,非常香口,好味~刺身沙律,好味o既唔係d刺身,而係個sauce,d刺身切得太大粒~~ 不過d 生菜都幾新鮮~仲叫o左其他壽司,味道不太突出,魚生越切越薄...http://hk.myblog.yahoo.com/ultrabearhk/article?mid=296

芝麻雞翼,又係熱辣辣送上,非常香口,好味~

仲叫o左其他壽司,味道不太突出,魚生越切越薄...

• 玉子壽司
  • 蒸蛋
  • 炸蝦壽司
  • 芝麻雞翼
  • 刺身沙律
好唔好食又睇落去特別篇:全港二十間迴轉壽司拖羅大戰全紀錄! 第十三位和花亭壽司第十三位和花亭壽司: 趁一開始味覺未受刺激, 清清地感受拖羅既快樂! 一啖食哂佢, 任由她0係口腔浮游...始終離不開那種 "冷藏" 溫度, 死証...不過也有溶化感覺, 亦有拖羅油酸味道, 和花亭都係其他壽司 ok d。 http://hk.myblog.yahoo.com/goodboy_philip/article?mid=33967

2009-07-19 11 瀏覽
貴人生日招風雨,由於颱風殺到,與女友慶祝生日的計劃也打亂了,唯有預早一天與她共渡,臨急臨忙下,只好到 COCO 買下 72% Dark Chocolate Bar 和 Rapsberry Dome 作小小的心意。事前沒有想過在尖沙咀慶祝,在海港城走了一個圈,找到了位於底層的和花亭,人流不多,等了四十五分鐘已能入座,知客更安排了二人座位,不用在迫夾的吧檯用膳,真是太好了。是晚沒有心儀的三文魚腩及油甘魚供應,的確有點失色,唯有選擇一些有特色的壽司代替。先是一客價值二十元的波子壽司,做法與江川壽司的「相戀情人」如出一轍,以海膽配甜蝦,加上一些蔥段而成,唯海膽色水暗淡,論賣相也遠不及江川的出品,不值一試。以店名為題的和花卷,以大量紫菜碎包著炸蝦反卷,可惜炸蝦並不脆口,軟淋淋的又是有點失準吧。名堂特別的柚子胡椒三文魚壽司,個人對柚子胡椒合併出的味道有點反感,半熟三文魚也帶點腥味,另一失望之作。珍寶特大帶子壽司是女友最愛的款式,帶子真的非常大件,可能是壽司飯放得太少,承托不起整件壽司,出來的賣相毫不吸引,標價 $28 一件,印象中比峰壽司更貴,唯論帶子的鮮甜卻又略有不及。慘況不僅如此,就算是基本的

珍寶特大帶子壽司是女友最愛的款式,帶子真的非常大件,可能是壽司飯放得太少,承托不起整件壽司,出來的賣相毫不吸引,標價 $28 一件,印象中比峰壽司更貴,唯論帶子的鮮甜卻又略有不及。慘況不僅如此,就算是基本的鰻魚壽司,甫上檯鰻魚已告裂開兩半,實令我啞口無言,和花亭是一生料理、魚一丁、赤丸的同系,但食物水準卻是如此這般的差。全晚只有極少數合格的出品,升級版的五目腐皮壽司,將蟹籽沙律放在腐皮壽司內,味道層次感頓增,很是不錯;至於青瓜絲蟹籽沙律,只是在一大堆青瓜絲上灑上奇妙沙律醬,蟹籽蟹柳絲如可放多一點,再冰涼一點會更好。

通常吃壽司總會分幾輪慢慢享受,但這一晚試過頭輪失準的食物後,與女友來一個眼神交流,大家心知再沒有糾纏下去的需要,不如想想到 New York Fries 溝貨好,還是來杯熱朱古力暖暖胃好吧...
和花一現海港城
普通的青瓜絲蟹籽沙律
2009-07-18
生日
2009-07-08 9 瀏覽
中午去到尖沙咀,我已急急腳趕去拿位,去到門口竟然無人龍,奇境…食了壽司…兩碟三文魚、希靈魚(最愛)、穴子(咁長,望到都飽)、玉子(必吃之選、仲未找到好味過它的玉子,如果有記得話我知)、豆紙鰻魚(新玩意,初時以為不吃得,得個樣,吃落都有味既,個味唔特出)特大帶子(真係好大件,吃完飽了三成)、立魚(侍應俾錯,我無理,照吃,都幾煙un)整體黎講係好味的。
食了
整體黎講係好味的。
2009-07-04
2009-07-06 4 瀏覽
跟朋友去吃,去到才知道9:30後有七折。勁抵。點了幾款去那間壽司店都必食的鮮帶子、三文魚、八爪魚、甜蝦,鮮帶子大大件,十分鮮甜;三文魚、甜蝦、八爪魚都很新鮮;再點了幾款意料之外的壽司:玉子、汁煮蠔。煎蛋的份量及味道令你難以相信只賣10元,汁煮蠔的濃郁蠔味叫我吃了一碟再一碟,其餘點的可說不過不失,沒驚喜但也說美味。值得讚的還有墨魚壽司,有種很清新的甜味。讚完,也想說有點地方可以改進。明明有位,看見都清理好一段不太短的時間,也要隔一段時間才讓等位的顧客入座。因為有七折,兩個人食得飽飽都只是百多元,絕對值得再去!
跟朋友去吃,去到才知道9:30後有七折。勁抵。

讚完,也想說有點地方可以改進。

因為有七折,兩個人食得飽飽都只是百多元,絕對值得再去!

2009-06-30
紀念日
2009-06-24 5 瀏覽
難得岩岩考完試又停課,當然要即刻拉媽咪出TST,慶祝一下啦是日叫左以下既壽司:玉子 好味,但係真係幾大舊三文魚 雖然唔係腩,但係都幾肥,而且好新鮮三文魚腩 都係好新鮮,脂肪分佈平均,咬落去d油bid晒出黎辣三文魚 麻麻地鰻魚 燒得好好,上枱既時候仲係熱熱地,而且唔腥帶子 好鮮甜!至於卷物方面,其實佢d卷物既下半身都係一樣,只係面頭唔同。但係有一個問題就係,件件卷物都好大舊,唔可以一啖擺入口,而卷物中間既紫菜又好韌,咬極都咬唔斷,變左食得好狼狽 同埋卷物唔算特別,$28一碟偏貴。鰻魚芝士卷 面頭件鰻魚都係好正,夾埋芝士食原來都match和花亭炸蝦卷 呢個唔得,中間舊炸蝦淋晒唔脆胡麻三文魚火焰卷 唔錯,件三文魚算幾肥美,但係燒得熟得濟芝士半熟蝦火焰卷 隻蝦好味,但係芝士就冇乜味另外,我地又叫左睍湯,好味精,而且完全冇睍果種獨有既鮮味總括黎講,只屬一般,下次唔會話特登黎食。
難得岩岩考完試又停課,當然要即刻拉媽咪出TST,慶祝一下啦

是日叫左以下既壽司

玉子 好味,但係真係幾大舊
三文魚 雖然唔係腩,但係都幾肥,而且好新鮮
三文魚腩 都係好新鮮,脂肪分佈平均,咬落去d油bid晒出黎

辣三文魚 麻麻地
鰻魚 燒得好好,上枱既時候仲係熱熱地,而且唔腥
帶子 好鮮甜!

同埋卷物唔算特別,$28一碟偏貴。

鰻魚芝士卷 面頭件鰻魚都係好正,夾埋芝士食原來都match
和花亭炸蝦卷 呢個唔得,中間舊炸蝦淋晒唔脆
胡麻三文魚火焰卷 唔錯,件三文魚算幾肥美,但係燒得熟得濟
芝士半熟蝦火焰卷 隻蝦好味,但係芝士就冇乜味

另外,我地又叫左睍湯,好味精,而且完全冇睍果種獨有既鮮味

總括黎講,只屬一般,下次唔會話特登黎食。
2009-05-07 6 瀏覽
上個月同我女朋友去食,2個人坐ORDER枱,TAKE左幾樣壽司包括玉子,炸蝦,三文魚炸蠔等..,我女友話不如問下侍應有咩好介紹,跟住叫左一位叫MAY既侍應,佢係著黑色衫(應該係高級D),高大,戴眼鏡,佢好好人而且笑容好親切,咁解答我地D問題,因為我都係第一次黎呢間度食野,之後我地飲晒D茶又會啱啱好加茶俾我地,我地覺得D服務唔錯,果位叫MAY既侍應介紹左個柚子火炙左口魚邊壽司同豆紙鰻魚壽司(我唔係好記得個名)都好好食,其他都OK,有水準,個玉子最扺食,10蚊,又大件又扺食,跟住叫左個咩蕃薯黑糖雪糕同藍苺芝士雪糕,我女友話好鬼好食,我就唔係太鐘意甜野要讚1.服務唔錯(我都俾多幾蚊TIPS)2.食物質素有水準

要讚
1.服務唔錯(我都俾多幾蚊TIPS)
2.食物質素有水準
生日
  • 柚子火炙左口魚邊壽司
  • 豆紙鰻魚壽司
2009-04-30 6 瀏覽
今日同左媽咪黎呢度下午茶2:30之後有7折記得對上一次黎係排哂長龍今日得小貓三四隻唔通金融海嘯真係咁大影響??叫左:刺身八點"媽咪話想食刺身,所以就叫左呢個拼盤不過唔係樣樣都好食三文魚好難食,味道怪怪的鱆紅魚多筋到爆!反而響螺片好好味,好鮮甜同爽口甜蝦,帆立貝同左口魚都唔錯,起碼都新鮮同解凍夠***汁煮蠔壽司"呢個又係幾好味呀,佢有少少辣,隻蠔都夠鮮味蟹肉蟹膏壽司"呢個好正呀! 勁鮮味! 我不嬲好鍾意食蟹膏壽司,因為個隻味真係好正! 同埋佢唔吝嗇,好足料,所以好好味三文魚子軍艦"呢個都可以接受,好食過金水D,因為金水個隻唔知點解好甜,不過當然呢度都未算最完美啦,不過都唔差,咬落去好有口感,同有D汁漏出黎...嘻嘻燒牛肉他他壽司"好難食呀!! 呢個唔得呀! 唔知係咪因為下午茶? 佢俾個個部份係勁多筋,咬都咬唔開,點食呀? 係格硬吞左落肚....食唔到佢係咩味 ><沙甸魚壽司"呢個勉強可以接受,不過嫌佢D肉好實,但味道上係OK的白象拔蚌壽司"呢個都係非常唔好食,完全無味,又唔太爽....唔覺得自己似食緊象拔蚌仲有D其他壽司無咩特別,不再評論。總括黎講係一DD野食,有D好食有
今日同左媽咪黎呢度下午茶
2:30之後有7折
記得對上一次黎係排哂長龍
今日得小貓三四隻
唔通金融海嘯真係咁大影響??

叫左:
刺身八點"
媽咪話想食刺身,所以就叫左呢個拼盤
不過唔係樣樣都好食
三文魚好難食,味道怪怪的
鱆紅魚多筋到爆!
反而響螺片好好味,好鮮甜同爽口
甜蝦,帆立貝同左口魚都唔錯,起碼都新鮮同解凍夠***

汁煮蠔壽司"
呢個又係幾好味呀,佢有少少辣,隻蠔都夠鮮味

蟹肉蟹膏壽司"

三文魚子軍艦"

燒牛肉他他壽司"

沙甸魚壽司"
呢個勉強可以接受,不過嫌佢D肉好實,但味道上係OK的

白象拔蚌壽司"

仲有D其他壽司無咩特別,不再評論。

總括黎講係一DD野食,有D好食有D唔得,所以下次黎要識得揀野食,但 7 折左係幾抵的。
沙甸魚壽司
三文魚子軍艦...OK
玉子+蟹肉蟹膏壽司
汁煮蠔壽司...好味
2009-04-20 11 瀏覽
好耐都未幫襯過壽司店,今次嚟到位於海港城嘅和花亭,lunch set就食得多,未試過淨係嚟食佢嘅壽司。同小公主喺門口等了足足一個鐘,好在到八點幾已經有位,如果唔係實餓到我地兩個唔識肚餓。叫咗好多碟,其中特別欣賞嘅有:1. 甜蝦壽司 - 好鮮甜。2. 火焰 魚立 魚壽司 - 有少少沙律醬,冇咁油,好好味。3. 火焰三文魚壽司 - 魚好肥美。4. 燒雞軟骨 - 啲骨一啲都唔軟,不過幾好咬口,有酒餸就更加好。5. 北海道蟹膏蟹肉壽司 - 簡直係人間極品,啲膏又軟又滑,多到滿瀉,好滿足。6. 拖羅壽司 - 好肥美,好甘,好味。太多了,不能盡錄。Comments :食物整體感覺好好,服務好好,如果唔使排咁耐隊嘅話,我相信我會去多幾次。

叫咗好多碟,其中特別欣賞嘅有:

1. 甜蝦壽司 - 好鮮甜。

3. 火焰三文魚壽司 - 魚好肥美。

6. 拖羅壽司 - 好肥美,好甘,好味。

太多了,不能盡錄。

甜蝦壽司
火焰 魚立 魚壽司