2015-05-30 1023 瀏覽
豬頸肉芝士撈麵,配豆漿!豬頸肉唔系重點,任何配菜都唔系重點!!芝士撈麵先系重點!!!!芝士好多好足,但唔會好漏既,唔知點解,但就係好好食!!!我地叫外面,打開個盒,d芝士系com曬d面既!!撈完每條面都有芝士,好滋味!京都排骨菜飯,配豆漿!京都排骨甜得來果隻酸,係有d似豬腳姜既味道。菜飯就有炒菜香。都市人好少食飯,食菜飯就會健康d,食多d蔬菜。重點,佢地豆漿大王既豆漿真係好好飲,每日新鮮製造,送上來都飲到新鮮黃豆味。又好順滑,跟餐一定系豆漿無其他好揀!!!
豬頸肉芝士撈麵,配豆漿!

京都排骨菜飯,配豆漿!

2015-04-02
60 分鐘 (外賣自取)
2012-11-25 703 瀏覽
十一月廿三日 (星期五)是日架架妹身體抱恙,幸好是星期五,下午不用上班雖然會浪費了半天休假,但總算能夠好好留在家中休息,去迎接週六日的好時光在回程的巴士上,架架妹小休了一會,可能服了藥特別易睡著(其實,無論有病無病,也會睡着的)不知覺地就回到了大埔,在大埔中心站下車,自然就到了豆漿大王吃個下午茶胃口不佳,點了個較清淡的菜肉雲吞麵正值下午茶時段,廿二元一碗送豆漿一杯菜肉雲吞麵麵是較粗身的上海麵,份量多,麵質較為軟腍,欠一點嚼勁不過,對於病人來說是易入口雲吞五粒,大大粒的,多菜少肉!點了熱豆漿,味道偏淡且稀身吃完,雖有一田大減價,但也是回家盡早休息方為上策!
十一月廿三日 (星期五)

是日架架妹身體抱恙,幸好是星期五,下午不用上班

胃口不佳,點了個較清淡的菜肉雲吞麵
正值下午茶時段,廿二元一碗送豆漿一杯
清淡下午茶
菜肉雲吞麵
麵是較粗身的上海麵,份量多,麵質較為軟腍,欠一點嚼勁
不過,對於病人來說是易入口
雲吞五粒,大大粒的,多菜少肉!
點了熱豆漿,味道偏淡且稀身

吃完,雖有一田大減價,但也是回家盡早休息方為上策!
2012-11-23
2012-11-12 219 瀏覽
身邊的朋友都知道架架妹怕辣,即使到酸辣粉專店吃的都是走辣的有朋友向我說過可以訓練吃辣,可以的嗎?我始終覺得味覺是天生的,有些人一出世就吃激辣的食物也不感到辣,有些如我吃小辣已經吃到不停要喝水了酸辣湯卻是唯一我可以接受到的辣味食品,可能自小好友Y小姐帶我去練吃這裡的酸辣雲吞的關係,由最初吃到一半就放棄,如今已不消十分鐘就能消滅一碗五粒的酸辣雲吞今日放工回家,途中經過此店,又買一碗酸辣雲吞!正值下午茶時段,更有免費豆漿附送這裡的酸辣湯能夠保持水準,湯底較稠加上餡料豐富,包括冬菇,木耳,荀和豬紅等配料雲吞多菜少肉,吃得較健康吃辣真的能訓練的嗎?暫時還沒有計劃作此嚐試,不過沒甚麼東西是沒可能的(Nothing Is Impossible!)希望終有一天,大家能夠看到我們寫有關麻辣火鍋的食評吧!
身邊的朋友都知道架架妹怕辣,即使到酸辣粉專店吃的都是走辣的

有朋友向我說過可以訓練吃辣,可以的嗎?

今日放工回家,途中經過此店,又買一碗酸辣雲吞!
正值下午茶時段,更有免費豆漿附送
最愛這裡的酸辣湯
雲吞大大粒,餡料也豐富
這裡的酸辣湯能夠保持水準,湯底較稠
加上餡料豐富,包括冬菇,木耳,荀和豬紅等配料
雲吞多菜少肉,吃得較健康
下午茶時段附送的豆漿,味道較淡
吃辣真的能訓練的嗎?
希望終有一天,大家能夠看到我們寫有關麻辣火鍋的食評吧!
5 分鐘 (外賣自取)
最愛這裡的酸辣湯
雲吞大大粒,餡料也豐富
吃過豆腐花,就開散散步,一邊行一邊看看其他東西,後來來到富昌中心,由於外面氣溫尚高,於是進入了一個有冷氣的地方。在這商場逛了一會,就遇上了豆漿大王,在下想起了已經很久沒有吃過粢飯了。兩三年前在下與女友在銅鑼灣登龍街吃過粢飯後,似乎沒甚機會再次吃到粢飯,難得到大埔,兼且給在下遇上了這間上海店舖,一於來個當豆漿遇上粢飯,作為在下的遲來午餐。粢飯來到的時候,給在下的印象是很飽滿,糯米飯弄得很大很漲,裡面包裹著油條肉鬆及炸菜不過炸菜的份量較少,油條弄得都算脆但不油膩。這裡的熱豆漿是用上了碗子盛載的,但是在下因為之前由亞婆豆腐花一路行過來,氣溫稍高,使在下不得不喝一杯冰凍的豆漿,以解決在下熱的感覺。而位於店舖正門,擺放了不少餐桌椅,進入店舖後卻只有數張餐桌椅和廚房。縱使如此環境,只要食物弄得好吃,那怕地方細小呢!

包裝著的粢飯
粢飯
粢飯內的饀料
豆漿
2012-10-19 97 瀏覽
十月十八日 (星期四)今晚一如以往出街用膳回到大埔的一個小時車程中,當然少不了來個"小"睡醒了過後,突然很想去吃中學年代常去的這家台式料理,但從前的仙業居已改名了,水準好像大不如前想了又想,原來已經到了大埔中心總站,還是吃刺激味蕾的酸辣雲吞吧!記憶中,這碗酸辣雲吞在這十年加價的速度應趕不上通脹,以往要廿三元,現在也只是廿六元這裡的酸辣湯的確好喝,用料豐富,有木耳,冬菇,竹筍及紅蘿蔔絲等材料湯香濃帶酸辣,質地頗稠,頗惹味的,味道十年如一日酸辣雲吞一碗有五大粒,包得結實不鬆散皮薄幼滑,內裡包著白菜與豬肉,肉質甘香軟腍,啖啖肉,好吃!小店的水準十年不變,怪不得深受街坊歡迎店方亦有供應生雲吞的,冬天快來了,到時又可買一打回家打邊爐
十月十八日 (星期四)

今晚一如以往出街用膳
回到大埔的一個小時車程中,當然少不了來個"小"睡

架架妹中學年代最愛的酸辣雲吞
酸辣湯用料豐富
湯香濃帶酸辣,質地頗稠,頗惹味的,味道十年如一日
雲吞大大粒
餡料絕不欺場
酸辣雲吞一碗有五大粒,包得結實不鬆散
皮薄幼滑,內裡包著白菜與豬肉,肉質甘香軟腍,啖啖肉,好吃!

小店的水準十年不變,怪不得深受街坊歡迎
店方亦有供應生雲吞的,冬天快來了,到時又可買一打回家打邊爐

2012-10-18
架架妹中學年代最愛的酸辣雲吞
雲吞大大粒
酸辣湯用料豐富
餡料絕不欺場
2012-07-02 127 瀏覽
食左芝士豬扒撈烏冬酸辣雲吞麵香芋珍珠奶茶 個芝士好淡 好稀香芋奶茶好難飲飲豆漿好過酸辣麵都幾大碗 不過冇乜味但都幾平 兩個人買單都不用$70
食左芝士豬扒撈烏冬

飲豆漿好過

酸辣麵都幾大碗 不過冇乜味

但都幾平 兩個人買單都不用$70
2011-12-07 118 瀏覽
結束校園夜遊,我們來到讀書時期常常光顧的豆漿大王,懷緬過去。我們吃了~熱豆漿($6):以前我只會喝凍豆漿,現在年事已高,不宜再喝太多「生冷野」,於是第一次喝了豆漿大王的熱豆漿。嘩,沒想到是用碗盛載,大大碗,很抵飲。豆漿內有砂糖,攪拌後卻不會太甜,好味道!餈飯:$15配豆漿,飯和肉鬆都算多。吉列豬扒煎蛋菜飯($29):豬扒比較薄,但很香脆;蛋煎得很熟,不是我喜歡的半熟質感;菜飯份量多,可以配黑椒汁、咖哩汁、茄汁、粟米蘑菇汁、沙嗲汁、蒜茸汁、洋蔥汁、甜豉油,選擇真多。我們選了甜豉油,簡簡單單,不會掩蓋菜飯的味道。芝士肥牛撈烏冬($31):肥牛很韌,烏冬煮得過腍,實在不好吃。芝士豬頸肉撈公仔麵($31):豬頸肉很多,公仔麵算彈牙,芝士汁味道只屬一般。結帳時每人都吃得飽飽的,卻只花了$25,實在經濟實惠呀!

我們吃了~
熱豆漿
餈飯:$15配豆漿,飯和肉鬆都算多。
吉列豬扒煎蛋菜飯
芝士肥牛撈烏冬
芝士豬頸肉撈公仔麵
結帳時每人都吃得飽飽的,卻只花了$25,實在經濟實惠呀!
2011-11-26
熱豆漿
吉列豬扒煎蛋菜飯
2011-08-31 39 瀏覽
在附近上班下班後自己一人食見到有上海野點了一個麵但又想飲酸辣湯所以直接叫左個三餸車仔麵酸辣湯底黎到睇落去都ok頭果幾啖還可以但愈食覺得愈甜(應該係因為太多紅蘿蔔了)食左半碗..已經唔想食...因為好勁紅蘿蔔味(本人唔食紅蘿蔔的)過後都覺得個口好勁紅蘿蔔味- -""總結黎講佢都算大碗..但我就唔岩啦
在附近上班
下班後自己一人食
見到有上海野
點了一個麵但又想飲酸辣湯
所以直接叫左個三餸車仔麵酸辣湯底
黎到睇落去都ok
頭果幾啖還可以
但愈食覺得愈甜(應該係因為太多紅蘿蔔了)
過後都覺得個口好勁紅蘿蔔味- -""
總結黎講佢都算大碗..但我就唔岩啦
2011-06-07 23 瀏覽
點算點算難食左好多,已經光顧左十多年,但近幾個月,真係難食左好多,特別是車仔麵,豆腐包,好硬,雖然份量仍然很足夠,一碗三寶,真的很飽,但加左價後,反而質素差左好多,連主打的雲吞,也無以前咁鮮味,好似雪左好耐咁,最重要是不清潔,留意地下,真的好多垃圾,一定要好好檢討,否則幾平,都會趕走客人
點算
點算
2011-06-03
2011-05-11 35 瀏覽
在大埔做完FACIAL, 順便去一田行下, 個肚打哂鼓, 就去買個多年冇食的餈飯吃~ 見到豆漿大王仲係度, 心裡暗自高興, 因之前見得太多食店執左~而且, 有些親戚住大埔, 我自己曾住過附近幾個月, 十分懷念那時常吃的餈飯~ 雖然加價了~ 依然大大舊~ 油炸鬼稔PATPAT, 唔脆, 肉鬆&榨菜唔夠多~ 味道和以前差不多, 但餡料已經變了些............. JUST FOR 懷念~

餈飯
雖然加價了~ 依然大大舊~
油炸鬼稔PATPAT, 唔脆, 肉鬆&榨菜唔夠多~

2011-04-28
外賣自取
2011-04-25 26 瀏覽
上次跟男朋友來吃,叫了擔擔麵,很難吃,弄得胃也不舒服...受過教訓不會再吃了,這次叫的是粢飯、豆漿,男朋友要了糖醋排骨烏冬粢飯、豆漿很快送上,粢飯熱辣辣,很新鮮的感覺!飯粒不黏有咬感,飯香,但味道有點淡。餡料份量足,肉鬆鹹香惹味,榨菜酸甜,是油條有點失準,不夠香脆,但不減粢飯的好吃程度豆漿大大杯,豆味香濃,也不會過甜,好喝試了男朋友少許烏冬,味道一般,不夠彈牙,但男朋友卻吃得津津有味...*等候食物時百無聊賴周圍看,竟然給我看到壽桃牌擔擔麵的紙箱,完全明白了...

豆漿大大杯,豆味香濃,也不會過甜,好喝

2011-03-14 14 瀏覽
27.2.2011返完教會後, 相約好姊妹去豆漿大王lunch, 然後去探另一個姊妹.以前還住在大埔的時候, 我們三個女仔都久不久約在這裡吃飯傾下計, 不過自從我搬離大埔後, 就好少來這裡了.這裡的環境仍然dirty, 仍然狹窄. 食物價錢好像還是差不多, 不過質素卻下降了.酸辣餃子 ($23)辣味蓋過酸味好多倍, 幾乎沒有酸味了, 所以好辣好辣. 我記得以前不會這麼辣的....唉, 餃子雖然大粒, 可是裡面有骨的. 好危險哩. 另外, 我與好姊妹都一致覺得, 酸辣餃子已經比以前細碗了.豆漿 (+$2)沒有以前那麼甜, 有豆味, 不錯.吃完後, 我足足肚屙了兩日....唉..可能是酸辣餃子的關係....不過我仍然希望遲些再來試其他食物的!!!
27.2.2011

酸辣餃子 ($23)

豆漿 (+$2)
沒有以前那麼甜, 有豆味, 不錯.

2011-02-27
2011-02-06 13 瀏覽
豆漿大王係我每次踩單車都去食野既地方,今次都吾例外!去左呢間5次左右,最主要都係食左酸辣米線、菜飯同芝士撈丁+豆漿酸辣米線:次次都吾同味道(個人覺得),但感覺驚喜+新鮮,水準亦無因每次味道吾同而有調整菜飯:菜既份量都叫多,同埋好新鮮,我次次都去食雙扒菜飯配甜醬油,豬扒薄得黎好多肉汁,好香口!   咖哩汁都係一個吾錯既選擇,好香濃,食落口都岩岩OK芝士撈丁:撈丁中,豬頸肉撈丁最好食(個人覺得),不過個汁有時好膩,食完之後都吾係好想食野咁制!     但個汁好香濃,好重芝士味,覺得膩既話可以叫番碗上湯生菜!豆漿:好香天然豆味,吾太甜,比坊間既好好多,吾駛另外比錢買,隨餐附送~服務員既工作效率都叫快,即使係佢地開飯時間都幫我地落左單先。讚!由於我次次都係坐出面或者店外,所以對店內環境無乜留意。
豆漿大王係我每次踩單車都去食野既地方,今次都吾例外!
   咖哩汁都係一個吾錯既選擇,好香濃,食落口都岩岩OK
     但個汁好香濃,好重芝士味,覺得膩既話可以叫番碗上湯生菜!

由於我次次都係坐出面或者店外,所以對店內環境無乜留意。
2011-01-31
  • 菜飯,酸辣米線
2011-01-21 10 瀏覽
未食飯,又唔想食麵,叫咗個凈雲吞,幾正,好多碎既白菜係裏面,好特別,肥豬當然唔少得,很香口,他們更加入了少許麻油提升了鮮味,還有不知是什麼味料的加入令到整個雲吞都變成很搶口,唔知係咪炸蔥油呢?總知好好食.but 衛生不大好
.but 衛生不大好
衛生不大好
2011-01-20
衛生不大好
  • 雲吞
2010-11-28 19 瀏覽
我因為要返自己屋企執D野.....所以返大埔....每次返去....我都一定會買呢間既酸辣湯....加上又抵呀....今次我買佐酸辣湯+烏冬....都係20元正.....又唔洗等好耐....值得我長途跋涉禁買佢返馬鞍山呀^^返到去都仲暖暖地架.....每次既味道都唔同....今次既酸辣湯唔太酸.....又唔太辣...對我黎講....OK~烏冬冇咩特別...唔太淋....酸辣湯D料多.....好味....呢個價錢有呢個味道已經係唔錯架啦..
我因為要返自己屋企執D野.....
所以返大埔....每次返去....
我都一定會買呢間既酸辣湯....加上又抵呀....
今次我買佐酸辣湯+烏冬....都係20元正.....
又唔洗等好耐....值得我長途跋涉禁買佢返馬鞍山呀^^

返到去都仲暖暖地架.....
每次既味道都唔同....
烏冬冇咩特別...唔太淋....
酸辣湯D料多.....好味....
呢個價錢有呢個味道已經係唔錯架
啦..
2010-11-27
5 分鐘 (外賣自取)
$20 (宵夜)
  • 酸辣湯