2024-01-21 398 瀏覽
仲喺舊公司做嘢個陣,蘑菇成日會同同事相約位於尖沙咀美麗華1期4樓嘅「元氣一杯」食lunch🫶🏻 呢間餐廳嘅午市定食十分豐富抵食,除左主菜之外,會依據唔同餐配搭各式小菜、漬物、沙律、茶碗蒸、麵豉湯同生果,以及一杯餐後飲品。以下為大家介紹蘑菇心目中🔝3️⃣定食:🧡南蠻雞定食($85)南蠻雞係日本宮崎縣的經典料理,次次黎都必食😽獲得多位同事嘅一致好評~超足料,會飽到爆衫個種😹,雞肉大大塊,肉質鮮嫩多汁,雖然炸過,但完全唔係普通炸雞個種硬身口感,日式塔塔醬嘅風味滲晒入去,可以話係一個完美組合💞💛玉子燒定食($85)作為玉子燒愛好者,去居酒屋必嗌😼呢款定食中嘅玉子燒total有6件,口感濕潤多汁,蛋香味十足!唔只有沙律配菜,仲配搭幾塊炸雞件,幾開心~不過口感偏硬。💚豬肉泡菜炒雜菜定食($88)了解蘑菇的人就會知我係「重口味」愛好者🤣尤其呢款定食融合左韓式泡菜風味,令人格外有食慾😍新鮮豚肉配搭洋蔥、菇、紅蘿蔔、芽菜,營養均衡,以鐵板盛上,熱辣辣的同時更有滋味😋午市需➕1服務費,餐後飲品蘑菇建議唔好嗌咖啡同奶茶,因為真的唔好飲🤣🤣檸茶同檸水正常水平~
以下為大家介紹蘑菇心目中🔝3️⃣定食:

🧡南蠻雞定食($85)
南蠻雞定食

💛玉子燒定食($85)

💚豬肉泡菜炒雜菜定食($88)

南蠻雞定食
2023-11-12 740 瀏覽
朋友聚會找個不限時,座位舒適,價錢合理的地方太不容易。經過朋友推介這日式料理店,地点交通方便,正合適多朋友聚會的日子。店舖非常友善,提供了一個房間但沒有收最低消費,而每位顧客則有一份收費的前菜小吃。我比較喜歡他的串燒,雞翼和豚肉串都很不錯。刺身和壽司都新鮮。壽比燒的豚肉和牛亦嫩滑,十分合適分享來吃。料理店提供的酒清酒、啤酒的款式很多,價格相對合理,朋友少喝酒的這次都一起喝清酒和啤酒。反正,朋友多的話,大喝著聊天也是必須的。
我比較喜歡他的串燒,雞翼和豚肉串都很不錯。
刺身壽司都新鮮。
壽比燒的豚肉和牛亦嫩滑,十分合適分享來吃。
2023-07-27 1163 瀏覽
呢間餐廳都開了好幾年,之前光顧過幾次都有非常好的體驗,但上星期再去發現食物質素差了…今次試了他們的定食🍱,包括鹽燒鯖魚🐟、日式豬肉炒麵🍜等。可惜食物微暖不夠熱🍲,味道一般🤔,讓我有點失望😕。此外,他們放置已久的水果🍊已經失去新鮮感,乾燥得連水份也流失了💦。唯一值得一提的是他們的咖啡☕,味道還算正常👍。總之,這次的體驗讓我有點失望,希望餐廳能夠改進食物的品質和服務🙏,讓客人們能夠享受到更好的用餐體驗😊。

唯一值得一提的是他們的咖啡☕,味道還算正常👍。

2023-07-19
  • 咖啡
2023-06-11 1197 瀏覽
有幾次午餐時間路過元氣一杯,餐廳都係坐滿人客,所以感覺上餐廳應該都尚算出色,早已埋下有機會一試嘅打算。終於,上星期約同事食飯,決定到元氣一杯一試。由於第一次嘅關係,就打電話去訂枱,但接聽電話嘅餐廳服務員冷淡地回應佢地唔接受訂位,要自己嚟等位就收左線,感覺好受傷,第一印象就咁被破壞左🥲🥲當日1點正去到,總算幸運嗰日客人唔多,好快就被安排二人座位。餐廳面積不大,座位亦比較相近,所以環境比較吵雜,同同事傾計嘅時候都要提高聲線。食物方面,食品質素同份量都唔錯👍🏻。午市定食有多款選擇,價錢亦算經濟,豐儉由人。我自己就揀選左炸物拼盤紫菜飯,有沙律、前菜、湯、燉蛋、主菜同水果,另外仲有一杯飲品,十分豐富🤩。總體而言,除左服務低於預期外被扣分外,食物同環境尚可,午餐嘅話都可以一試。

2023-05-21 872 瀏覽
黎呢度食晚飯諗住慢慢食飲杯酒但係呢度超級焗又熱一路食一路滴汗問職員可唔可以校大冷氣佢哋話已經係最大風而家已經涼左之前仲熱見到佢哋滴晒汗咁做嘢走來走去鄧佢哋辛苦食左半個鐘左右就頂唔順走咗商場走廊冷氣仲涼過入邊餐廳如果怕熱嘅人千祈唔好嚟食遲啲夏天再熱啲我唔會再嚟呢度都幾多日本人客人但係佢哋超級嘈好大聲講嘢騷擾到其他人就唔係咁好囉Menu幾多嘢多款價錢平過出面同出面既居酒屋有少少唔同但係味道麻麻稱不上好食仲好多油我個人唔太中意
黎呢度食晚飯

但係味道麻麻稱不上好食
仲好多油
我個人唔太中意
2023-04-18 995 瀏覽
元氣一杯嘅午餐好抵食,令人好滿足,套餐有前菜、麵豉湯、茶碗蒸、主菜、水果,飯方面,左白飯仲可以揀16穀米,另有餐飲,份量好充足,套餐選擇亦都好多,最鍾意食佢嘅南蠻雞,配他他醬。燒玉子定食都係不錯嘅選擇。
2023-03-24 1048 瀏覽
去到尖沙咀又想食日本料理你會揀邊間?我今次就揀咗喺美麗華商場樓上食呢一間元氣一杯~呢間餐廳好多日本人去㗎,成日都要排隊,今次都唔例外,足足排咗一個鐘先有得入去食 🥹呢間餐廳食物質素都好平均~今次我就叫咗:山藥蕎麥麵味噌燒茄子串燒,燒魚翅干清酒煮蜆吉列炸野菜卷豬扒整體來講,每一樣嘢都係喺水平以上,好味但唔敢講好出色~價錢上可能同其他日本餐廳比較貴(?)呢度埋單大概1000HKD但就勝在任你坐任你傾偈,不過有啲人就可能會覺得好嘈,我就覺得好有氣氛啦🤪
去到尖沙咀又想食日本料理你會揀邊間?
我今次就揀咗喺美麗華商場樓上食呢一間元氣一杯~
呢間餐廳食物質素都好平均~
今次我就叫咗:
山藥蕎麥麵
味噌燒茄子
串燒,燒魚翅干
清酒煮蜆
吉列炸野菜卷豬扒
整體來講,每一樣嘢都係喺水平以上,好味但唔敢講好出色~
價錢上可能同其他日本餐廳比較貴(?)
呢度埋單大概1000HKD
服務態度差可以算係世界第一,一行入鋪頭第一步,已經有一個男人叫你吩咐你喺出邊等,我哋覺得日本餐廳可能叫你等一等預備好個位先叫入去,但係望一望入邊有八成空位,我再入嘅話問大概要等幾耐,佢哋睬都唔睬你,唯有在外面再加一等,再入去問一問,竟然話15分鐘,我話其實剛才你叫我等要15分鐘的話,我可以選擇其他餐廳,講真周圍大把餐廳,我話想向你哋經理表達請你表達一下,個男人竟然話我哋沒有經理的,我話你哋標榜是日本餐廳竟然是這樣態度對待客人,調返轉可不可以,我再問有沒有經理,竟然在負責加湯的一個類似日本人的男人,回答我冇辦法冇辦法,但看見夥計有起碼五六個,起碼有10台沒有人坐,我回覆其實很簡單,剛才你叫我等如果話要等15分鐘,我可以選擇去第二間吃,但由始至終他們好似殺咗你老竇咁樣嘅態度去對待客人,OMG
2022-12-23
2022-11-21 1403 瀏覽
之前都幫襯過幾次,之前都見好多日本人嚟,應該都唔錯,其實服務態度係唔錯,就係食物質素真係一落千仗,一嚟叫咗支sake諗住慢慢叫嘢食,點知食咗三樣嘢已經決定立即埋單,串燒宮崎牛一串($180),以為應該唔錯,嚟到就知中咗招,韌到咬唔開,重差啲哽親;牛油燒蜆,10隻有9隻有沙;苦瓜酢(我諗住係醋應該係酸嘅,結果…..唉😮‍💨)本來重叫咗個鯛魚刺身,最後都係決取消,免得食完肚痛,其實我對食物素要求都唔太高,不過今次真係食到好嬲😡
2022-08-17 2039 瀏覽
門外設計係舊式日式和風居酒屋格調入面通風系統較弱 在座食客唔算多但環境比較悶熱 有開風扇 但不太有幫助明太子玉子燒🍳卷物🤍 三文魚卷🍣新鮮 好食吞拿魚加洲卷 好細舊吞拿魚同埋包得唔夠實最好食係串燒😂但選擇唔多問左職員唔食牛的話 串燒拼盤有冇得走牛佢地話唔得 menu 圖片睇到有燒菇但係冇得就單叫燒魷魚鬚唔熱既 😅😅本來以為係我玩電話耐左先食所以凍左但朋友後尾都話好似唔夠熟 我都冇特別為意食左一半都廢事同店員講不過 附近有台食客都有反映燒牛舌唔熟😕有小小擔心野菜吉列豬扒卷係睇到呢度食評既相先試叫冇味道架 全靠點芝麻醬食同埋好厚粉 入面只係豚肉片 並唔係豬扒😂啤酒🍻解下膩 整體只係推介串燒 但選擇方面唔多所以下次幫襯機會唔大
門外設計係舊式日式和風居酒屋格調

啤酒🍻解下膩
整體只係推介串燒 但選擇方面唔多
所以下次幫襯機會唔大
2022-04-29 2791 瀏覽
放寬晚市同老公出去食下飯,簡左呢間居酒屋。坐低放低左2碟前菜,睇menu 先知要每一人碟,食左1粒無食,得幾粒無味既要$20一碟見到個樣都唔想食🤣D蜆超細隻又乾又無汁,全部無肉得條邊咁⋯身為配菜既菇重好食⋯軟殼蟹沙律冇乜特別,刺身飯個樣好靚一般。叫燒葱雞腿嚟咗雞腎,但幾好食既差幾蚊由佢。燒牛舌正常發揮。多春魚係苦㗎總括嚟講除咗串燒其他嘢食都一般,呢個價錢唔會再去仲嘈過大排檔,傾唔到計無試過咁嘈既地方食飯

總括嚟講除咗串燒其他嘢食都一般,呢個價錢

唔會再去仲嘈過大排檔,傾唔到計無試過咁嘈既地方食飯
牛油燒蜆
強迫性前菜
  • 串燒
2022-04-26 1932 瀏覽
大份抵食日本野係尖沙咀美麗華呢個地段食野基本上食野都偏貴~要坐得舒服又上價錢經濟真係冇咩幾間難得搵到一間價錢抵加上食物份量大大份嘅日本餐廳真係太滿足開心喇!元氣一杯有好多日本人黎食~可能都關Mira Mall 入面有好多日本公司寫字機事~佢每日都有個daily special, 價錢都係$75+10%包一個main, 前菜, 湯再加一杯餐飲不過我今日就order 左一個lunch set滑蛋雞飯($83+10%), 仲可以免費將白飯轉做16穀米~正, 夠曬健康佢個份量真係大到嚇親1. 沙律前菜2. 湯3. 茶碗蒸4. 茶積物5. 滑蛋雞飯6. 餐飲個滑蛋上到枱面個下都真係滑滑地而個飯ge配菜都幾多, 有冬菇同洋蔥一齊煮!就算我叫左佢少飯都仲係好多飯~不過就真係好滿足
大份抵食日本野

係尖沙咀美麗華呢個地段食野基本上食野都偏貴~
要坐得舒服又上價錢經濟真係冇咩幾間

包一個main, 前菜, 湯再加一杯餐飲

不過我今日就order 左一個lunch set

4. 茶積物
5. 滑蛋雞飯
6. 餐飲

個滑蛋上到枱面個下都真係滑滑地
而個飯ge配菜都幾多, 有冬菇同洋蔥一齊煮!
就算我叫左佢少飯都仲係好多飯~
不過就真係好滿足
一行3人,有1個Bb,個職員死都唔俾人坐隔離枱,係都要叫其中一個大人坐到老遠單人bar枱,我好聲好氣叫佢體諒下要湊小朋友,希望俾我哋坐隔離枱,佢就話唔得,唔體諒,個個都係咁,態度極差!仲話原本餐廳就係只做2人生意,唔服務多過2人,由於我哋多過2人,所以唔做我哋生意,叫我哋走!😡😡大家如果要湊小朋友就最好唔好黎呢間野度食,佢無high chair,完全唔會體諒你要湊小朋友係幾咁辛苦,真係免得就免,除非你準備好被人惡劣對待😡😡
2022-03-18 1320 瀏覽
味道幾好 賣相吸引 環境算靜 所以大聲講嘢會影響到其他食客🤭壽司Bar打扮中性個staff 不斷講「急屎」「要去疴屎」「我要去食飯要去疴屎要去食煙」重複咗幾次 影響晒食慾
燒三文魚飯
燒三文魚飯
2022-01-05 956 瀏覽
Back again for their homey Japanese vibes! Tried a super fancy grilled chicken 🐓 dish, due to it being free-range chicken sauced from Miyazaki, Japan (宮崎走地雞). The meat was indeed a lot firmer and bouncier than your average chicken dish. The seasoning was quite strong and is probably best served with rice 🍚 We also had the 🍗Nanban fried chicken (爛漫炸雞), fried tofu and soba noodles with prawn tempura! The soba noodles came in a bowl of hot soup, which made the noodles a tad too soft, personally I d

We also had the 🍗Nanban fried chicken (爛漫炸雞), fried tofu and soba noodles with prawn tempura! The soba noodles came in a bowl of hot soup, which made the noodles a tad too soft, personally I do prefer bouncy soba noodles in cold soy sauce!