2014-05-02 6998 瀏覽
有好朋友由台灣來,美食其中一站當然要吃香港四大發明之一:燒。味。不過灣仔區叉燒之神的堂食座位實在有點那個,所以我選了在利園一期的西苑酒家。是晚點了一個忘了名字的花膠湯、每人一隻蟶子、蟹肉炒茄子、叉燒例牌、半隻燒豬,還有一個啫啫生菜煲。叉燒肥瘦剛剛好,好味。蟶子食時覺得幾好,不過應該是飯後超口渴的罪魁禍首。燒豬半隻:OK事實上我們只有三女一男,其中沒有大胃王,男的食量更像做過紮胃手術,所以點這個是有點點DD少少過份。吃法像片皮鴨,上菜前師傅已經將脆卜卜的皮工整地片晒出來,配包包同醮乳豬醬一齊食,脂肪及豬肉則另外吃。我個人比較喜歡乳豬皮連有一點脂肪,這個矜貴的吃法呢,OK囉,但$600/半隻就無意再食多次。全晚最清淡的蟹肉燒茄子,簡直是我的沙漠清泉。而且真的有蟹肉,吃得好開心。啫啫生菜煲。因為出名所以點的,啫啫味很濃但無驚喜。以味道來說是在水準以上,不過啊,我啊,晚上回家真的有喝了一公升以上的水!女仔喎!!!要知道女仔晚上喝這麼多水和自我毀容是無分別的啊!!!!我是真的口渴到爆炸才不停灌水啊~~~!!!第二朝,因為在味精加狂灌水的化學作用下,自然成了浮屍面。

叉燒例牌
叉燒肥瘦剛剛好,好味。
蟶子食時覺得幾好,不過應該是飯後超口渴的罪魁禍首。

啫啫生菜煲。因為出名所以點的,啫啫味很濃但無驚喜。

第二朝,因為在味精加狂灌水的化學作用下,自然成了浮屍面。

2014-04-29
叉燒例牌
2013-10-19 3766 瀏覽
之前來過,食左一次生炒糯米飯,十分回味,今次再來,都係為左佢有咬口,雖是糯米卻粒粒分明,又不失其獨有香氣,醬油剛剛好沾上每一粒飯,加上臘腸既甜味,完全係一個完美既演繹.收得百幾蚊,換來頂尖既質素.如果能夠加上大量既蔥,我會更爽歪歪
生炒糯米飯
2013-04-22
生炒糯米飯
2013-07-16 2598 瀏覽
    已食過幾次西苑, 其實覺得佢D小菜一般, 但今次叫左平時好少叫嘅焗魚腸, 之前都喺其他地方食過焗得好味嘅魚腸, 但就好少可見到焗到好似個蛋糕咁靚的, 有少少燶邊, 食落甘香又香脆。除左魚腸外, 我覺得佢嘅甜點先係亮點, 佢個脆麻花唔太甜,但好脆. 雖然我唔喜愛杏仁製品, 但佢個杏汁包都好好味, 個包好鬆軟, 另外, 馬拉糕令我個揀飲擇食咀刁小契女食到停唔到口, 下次剩係黎食甜品都幾好^^
焗魚腸

馬拉糕

脆麻花

杏汁包

2013-07-11
2013-06-10 1844 瀏覽
預早幾天致電西苑酒家訂了一張四人枱,當日準時十二時左右到場,但帶位小姐告知餐枱正在安排當中。我們選擇在外等候,不知不覺間已等了十五至二十分鐘,入內再問帶位小姐,答案卻跟之前有少許差別 - 原來訂枱只代表「優先處理」,但實際上跟walk in 並未有太大分別 (似乎跟航空公司overbook 機位有點相似)。但眼見酒家入口位置還有一張四人和一張六人枱仍是空置,我們忍不住順帶追問帶位小姐為何有枱但不給等候人仕。帶位小姐保持了數分鐘的沉寂,最終告訴我們這些客人訂枱時經已點菜,莫非點了菜但遲到一、兩小時也空著枱等嗎?再等多了十餘分鐘之後,場面開始變得群情凶湧,更多不滿的食客不停追問,帶位小姐最初還支吾以對,說人客到了,只是走開了吧,但最後她索性在裡頭的工作室躲起來,此實在是明智之舉!明白很多舊式酒樓會留枱給熟客,但現今社會文化和風氣經已改變。倘若訂了座,客人是有理由地期望所訂的時段已經有餐枱為他們準備好。如果之前的食客遲了走,等待十數分鐘是可以接受的,但如果當walk in 般對待,多等半個至一個小時則實在難以接受。

2013-02-04 1256 瀏覽
今日LUNCH同朋友食,我簡左呢度(圖片已被NOKIA 燒毀)2條友食得唔多野,但係我就叫左個蝦餃+燒賣+X燒餐包+炸芋角+生炒X米飯亮點是蝦餃和生炒X米飯蝦餃肉質扎實,咬落去不會皮肉分離,十分爽口,呢種鮮味唔係間間做到,雖然不大粒但係好好食生炒X米飯也是很出色,賣168蚊果然是有番咁上下.炒出來十分爽身,不會STICKY,又有咬口,食到尾也保持一粒粒的米,像炒飯般十分奇妙,呢168蚊很值其他很普通.前菜是醃羅白,我覺得很難食,味道很怪服務質素不高,以中檔酒樓來講不合格

亮點是蝦餃和生炒X米飯

其他很普通.前菜是醃羅白,我覺得很難食,味道很怪

服務質素不高,以中檔酒樓來講不合格
2013-01-30
2013-01-13 1226 瀏覽
下午時間在銅鑼灣辦點事,午餐在西苑用膳。因早餐飽肚感仍在,只是隨便點了數款點心作罷。黄沙豬膶燒賣:黄沙豬膶無食到,燒賣無乜特別。叉燒腸:腸粉皮挺滑,但叉燒肉香腍度不足,叉燒真是此店的招牌菜?!雪影杏汁餐飽:外皮脆口,飽身香軟,係幾好食嘅!XO醬蒸鳳爪:雖XO醬味道唔突出,但鳳爪肉質腍身好吃。蒸排骨:帶點肥的排骨夠腍夠香口。南瓜芋絲夾:無食到。

黄沙豬膶燒賣:黄沙豬膶無食到,燒賣無乜特別。
雪影杏汁餐飽:外皮脆口,飽身香軟,係幾好食嘅!
XO醬蒸鳳爪:雖XO醬味道唔突出,但鳳爪肉質腍身好吃。
蒸排骨:帶點肥的排骨夠腍夠香口。
南瓜芋絲夾:無食到。

[12/1/2013; Sat]
2013-01-12
2012-10-30 861 瀏覽
每次來西苑晚飯, 訂位時必定會預訂我心目中的西苑孖寶-爵士湯和大哥叉燒。這裏的服務和環境不錯。先說大哥叉燒, 沒有一次失準, 永遠滿意, 表面有蜜味且帶點焦香, 而肉質鬆軟無比, 因為嚴選豬的部位, 永沒有硬叉出現, 勁正!爵士湯用了大量花膠,雞腳,螺片.....最特別是下了蜜瓜。湯是奶白色, 喝下雖沒有蜜瓜味, 但有濃厚的甜味, 正! 其實好的中湯較好的西湯來得易, 因為靚中湯的主要祕決就是足料。每個人只要願意不惜公本去煲中湯, 位位都可成為靚湯王。至於西苑的其他菜式平均也算有水準的。 這次試了一度麻辣海蜇, 味道是有驚喜的。脆鱔基本上很香口, 只是稍有一點泥腥味未去清。琵琶鴨跟唐生菜很不錯。還有其他食物相片放不了。最後也強烈推介西苑的雪影杏汁包作結尾, 這次感覺內裏的杏汁比之前稠身了一些, 但仍然不錯的。

這裏的服務和環境不錯。

大哥叉燒, 必食!
麻辣海蜇
脆鱔
琵琶鴨
堂炒唐生菜
雪影杏汁包, 強烈推介!
題外話/補充資料: 爵士湯和大哥叉燒的由來: 大哥叉燒-因為成龍大哥的很喜愛西苑的叉燒,因而命名。 爵士湯-這老火湯的配方是由鄧肇堅爵士給西苑的, 故取此名。
大哥叉燒, 必食!
麻辣海蜇
脆鱔
琵琶鴨
堂炒唐生菜
雪影杏汁包, 強烈推介!
  • 大哥叉燒
  • 爵士湯
  • 雪影杏汁包
2012-08-17 517 瀏覽
久聞西苑的大哥叉燒和爵士湯的大名,專誠和朋友一起來見識見識!大哥叉燒:厚切的叉燒,只有淋身,沒有肉味和蜜味,極度失望。爵士湯:普通例湯的味道,沒有螺頭的鮮味,和花膠的質感。紅酒燴牛尾:一大件牛尾燴得入味和鬆化,調味不錯,全晚最好的一味。焗釀嚮螺:一大堆肉碎,冬菇,洋蔥,完全吃不到嚮螺的味道和質地。靑蒸老虎班:火候和調味都不錯,可惜養魚,完全沒有魚味和肉質死實。燒鷄:皮夠脆,調味可以,但全冇鷄味。竹笙燴莧菜:莧菜夠嫩,配上用上湯燴的竹笙,清新可口。海皇泡飯:湯㡳夠鮮味,配上炸脆米,效果不錯,可惜湯水不夠,最後變成糊仔一樣。紅豆沙:不大甜,夠火候,不錯。雪山杏汁飽:飽身鬆軟,但甜了一點。最後多謝朋友帶來香甜的日本蜜瓜!但此店的用料實在有改進的必要!
大哥叉燒:厚切的叉燒,只有淋身,沒有肉味和蜜味,極度失望。

爵士湯:普通例湯的味道,沒有螺頭的鮮味,和花膠的質感。

燒鷄:皮夠脆,調味可以,但全冇鷄味。

竹笙燴莧菜:莧菜夠嫩,配上用上湯燴的竹笙,清新可口。

紅豆沙:不大甜,夠火候,不錯。

雪山杏汁飽:飽身鬆軟,但甜了一點。

最後多謝朋友帶來香甜的日本蜜瓜!
但此店的用料實在有改進的必要!
  • 沒有。。
2012-04-08 393 瀏覽
这家酒家的菜是我吃过的最差的一家。不管是菜,还是饭还是汤吃完后一個字- 咸!我們叫了燒鵝,燒肉拼盤- 量少,味道普通; 鸳鸯飯- 咸得不能入口;還有北京烤鴨,皮都燒黑了...因外地朋友往在铜锣灣附近,所以選了這家。非常錯誤的選擇。
2012-04-07
2011-12-27 341 瀏覽
是日一早打算去飲早茶,為四天假期作一個完美的句號。怎料,來到這間西苑,把我的希望打破了。本以為多人稱讚的西苑,早茶會是很美味的。可是,當點心來到後,才發現這一切都是假象,所有都只是傳言而已。我點了蝦餃,XO鳳爪,雪影杏汁飽,大哥叉燒和黑魚子燒賣,每一樣都令人失望。其中大哥叉燒尤其差,縱然肉質鬆軟,但卻沒有蜜味肉汁,而且瘦,也太多黑焦,與想像中半肥瘦的蜜味叉燒完全不同。味道是0分!上圖正是名不副實的大哥叉燒另外,除了食物質素名不副實,就連侍應也良莠不齊,訓練不足。當我多問幾句叉燒是那個部位和燒的時間,想了解更多再下單,其中一位女侍應便隨便回答,過後更在不遠處大聲嘲弄本人問太多,與其他侍應大聲談論,態度惡劣。看來銅鑼灣西苑有很多改進的空間,想不到多人讚賞的飯堂竟是如此令人失望。只怕這次的光顧是最後一次了,畢竟食物,環境及侍應都令人很失望,完全名不副實!

味道是0分!
上圖正是名不副實的大哥叉燒

2011-12-27
$140 (早餐)
  • NIL
2011-09-06 185 瀏覽
黃油蟹萬歲!!!!!!! 再黎西苑食1年1度黃油蟹餐 盛惠$988一位 佢話一定要兩位起 但係膽固醇高wor 點迫人兩位起先?! 部長好識做 比我地一位餐兩份食~黃油蟹粉小籠包 - 正!!!! 一咬個頂... d黃油漏晒出黎... 第一樣已經食到 lam lam利 生拆黃油蟹粉燴生翅 - 超正!!!!!!!!!!! 夠'傑'夠濃郁!!!! 好多翅!!!! 又粗又多!!!! d黃油香到暈!!!!~ 成碗即刻清晒 加個白飯 正式魚翅嘮飯~~~~香煎海斑扒 - 呢個我覺得最唔特別 好在佢d豉油另上 否則d油味一定蓋過晒條魚!!極品黃油蟹 - OMG 見倒隻蟹放上檯簡直想尖叫~~ 好大隻 差不多一邊都有個拳頭甘大 熱辣辣 成隻蟹都係膏 同媽咪一人食半邊 都好好好飽!! 一路食一路讚真係好好食 嘩d膏係香架軟架 真係極品 強烈推介!!! 食隻蟹食左好耐 食到甘上下已經食到頭暈 實在太好味喇.........黃油蟹肉泡飯 - 食到呢度已經好飽 個汁當然好正 好香蟹味膏味 加埋d蟹肉瓜粒真係無得頂!!!! 連個汁都飲埋!!!花旗參燉棗皇 - 甜品 好大粒棗皇呀~ 甜到漏~~~~~~~~~蝦子柚皮
黃油蟹萬歲!!!!!!!

極品黃油蟹 - OMG
蝦子柚皮 - 散叫既~ 個柚皮完全冇 '劫' 味 蝦子有多有香 嘮飯又係一流~
叉燒 - 半肥瘦熱辣辣叉燒~ 好林好有肉味 正~

好多人會覺得$988一位好貴 但其實隻蟹都有成10兩重 散叫的話係 $88/一兩 即係隻蟹都已經值 $880~ 但係個餐既其他野食全部係高水準之作 絕對抵食!! 可惜食到8月31日... 我8月30日去食... 簡直後悔.... 後悔我甘遲先黎食呀

p.s. 食夠$400 有3個hours 免費泊車
2011-08-30
  • 極品黃油蟹
  • 黃油蟹粉小籠包
  • 生拆黃油蟹粉燴生翅
  • 黃油蟹肉泡飯
  • 蝦子柚皮
今日下午泊低部車入利園,同太太及外母去銅鑼灣西苑飲茶。叫咗下例6樣嘢:炸兩:啲油炸鬼完全唔脆,重收HK$48一客,唔掂!蒸素餃:淡而無味,食完都唔知食咗乜!黑松露蒸餃:完全無黑松露味,同普通餃子一樣,個邊邊重有啲乾,好似未蒸好!焯菜芯:同普通麵店嘅焯菜芯水準差唔多,不過收五十八蚊嘅時候,咁就唔收貨啦!頭抽雞翼:味道十分好,重特別叫咗碗白飯餸飯tim!雪影杏汁餐飽:此店之招牌甜點,水準相當好,必吃之選三人埋單HK$397。因為泊車優惠要消費HK$400先至有,所以俾多HK$11貼士,共埋單HK$408。叫侍應生開番張HK$408嘅單,點知佢唔肯!只肯俾張HK$397嘅單俾我!我話我都俾足錢嫁啦,點解唔得?佢話係唔可以計貼士嘅。咁我話可唔可以俾另一張單我,佢居然話今日枱枱客都渣車,簡直係廢話! 叫部長都無用。最後我火都起,HK$1貼士都唔俾!其實啲侍應一啲都唔專業,可以叫我order多一碗白飯,計多十幾蚊,張單咪過四百蛟,都好過要個客俾成HK$56停車場費!價錢咁貴但水準咁差,重邊有下次!

炸兩:
啲油炸鬼完全唔脆,重收HK$48一客,唔掂!

蒸素餃:
淡而無味,食完都唔知食咗乜!

黑松露蒸餃:

焯菜芯:

頭抽雞翼:
味道十分好,重特別叫咗碗白飯餸飯tim!

雪影杏汁餐飽:
此店之招牌甜點,水準相當好,必吃之選

部長都無用。最後我火都起,HK$1貼士都唔俾!

價錢咁貴但水準咁差,重邊有下次!
2011-06-19
2011-03-06 90 瀏覽
今天約了朋友飲茶,一早book了位所以不用等,一坐下我太太話我隻杯污積有,叫侍應換過一隻,本身已有一壺茶,我自己想飲鐵觀音,叫侍應沖多一壺,等了10mins mud鬼都無,再叫一位女侍應跟跟順便要張bb輔助椅,去話bb chair要等一段時間暫時五夠,過了3mins去話無茶壼,本人生活hk三十幾年,第一次聽到一間位於利園二期高級酒樓沒有teapot,hk inflation得咁犀利teapot not enough,講返食物,大哥叉燒比一般酒樓好些,如果比起逸東軒同揊滿樓比,price is similar,但味道差很遠,叉燒太瘦又五夠熱,而豬腳薑收78元得一舊豬腳一隻蛋好多薑,簡直理哂普,邊會得一舊咁少,系米跑馬日special service,小弟不得而知,但薑既底汁系一流,跟注頭抽瓦雞maintain水準,雞很滑很入味,其它點心一般,咁既價錢我令遠去世貿熾哥到食,人地起碼用心整,呢度d點心一般過一般,蝦較燒賣牛肉球腸粉全部try過,但一讚糸侍應服務一流,絕無欺埸,呢樣糸我最滿意,好到走時等簽咭,等了10mins都無人比我簽,又要搵負責任既侍應再跟30秒已令張單我簽,overall 一定無下次以前去太古分店已失亡,今次causeway bay又一次唉
2011-03-06
2011-03-01 523 瀏覽
West Villa is certainly my favorite place for weekend yum cha. I don't just love the food, I also like it's forever bustling atmosphere. Also if you like to bump into the rich and famous, West Villa is definitely the place to be. I can pick out movie stars, singers, TV stars and famous politicians 9 out of 10 times I dine in this restaurant. This time a famous celebrity sat right next to my table.Back to the food! The variety of dim sums that you can order in this place is amazing and they

Back to the food! The variety of dim sums that you can order in this place is amazing and they also constantly bring out new dishes. Rather than the usual Prawn Dumplings and their famous BBQ Pork, I ordered the mix chinese sausage buns. The bun absorbed all the taste of the sausage and it is so delicious. Another dish that I would like to recommend is the rice with beef and tomatoes. You probably thought I was crazy ordering "HK Cafe Style" dish in a proper Chinese Restaurant. I can assure you that this is the best rice dish with beef and tomatoes you would have ordered! The rice was lightly fried with eggs. The beef was tendered and full of flavor. The reason why I like this dish so much I think was the source. The source was full of tomatoes and also button mushroom bits. Simply delicious!

Still my favorite restaurant!

Mix Sausage Bun
Rice with Beef and Tomatoes
2011-02-26
Mix Sausage Bun
Rice with Beef and Tomatoes
2011-03-01 136 瀏覽
星期天工作完,要慰勞一下自己,去了銅鑼灣西苑,兩人點了: 西苑大哥叉燒 - $118, 係招牌業當然好食, 肉質鬆軟, 送來時還是熱的. 當紅炸子雞(半隻) - $180, 餐牌寫要預定, 不過佢地會炸多幾隻, 預備即場有人客點, 但可能好早會賣晒, 所以最好預定, 是用新鮮雞做的, 皮脆肉滑, 連雞胸都好食. 百搭蔥爆帶子皇 - $188, 炒得夠惹味, 帶子大大粒, 一碟有八粒. 砵酒焗澳洲石蠔(兩隻) - $58(每隻計), 石蠔很大隻, 是炸完再加酸的醬汁, 很惹味, 夠新鮮, 要用刀叉品嚐. 乾燒伊麵 - $98, 夠乾身, 唔油膩, 很好食.埋單是$758,侍應服務和食物都一流, 一定會再去.
星期天工作完,
要慰勞一下自己,
去了銅鑼灣西苑,
兩人點了:
大哥叉燒
肉質鬆軟.
當紅炸子雞, 與旁邊的自製蒜味豉油最夾味.
皮脆肉滑
百搭蔥爆帶子皇
大大粒帶子
砵酒焗澳洲石蠔
石蠔夠大隻
夠新鮮
乾燒伊麵 - $98, 夠乾身, 唔油膩, 很好食.
乾燒伊麵
夠乾身
碟底一點油也沒有, 所以唔油膩
埋單是$758,
侍應服務和食物都一流,
一定會再去.
2011-02-27
大哥叉燒
肉質鬆軟.
當紅炸子雞, 與旁邊的自製蒜味豉油最夾味.
皮脆肉滑
百搭蔥爆帶子皇