2014-01-08 444 瀏覽
一向都好鍾意食芒果糯米卷,但今次實在太難食,食左第一舊已經唔想再食, 以後唔會再黎食.....睇下......d皮出晒水 溶晒 一pat pat 咁最後我只係食左中間d芒果....咁就$39啦

睇下......d皮出晒水 溶晒 一pat pat 咁
最後我只係食左中間d芒果....咁就$39啦
2010-02-02 77 瀏覽
同男友行街有點口渴,入左發記食甜品。平時晚上排長龍的發記,下午茶時間無人。招牌楊枝甘露($26)十個有六個人都叫既楊枝金露,芒果好大粒,好少柚子肉。味道一般。黑珍珠意大利涼粉($26)烏冬般粗的意大利粉,味道是仍是涼粉,不過可以啜入口,好玩。黑珍珠則不見了。

招牌楊枝甘露($26)

黑珍珠意大利涼粉($26)
楊枝甘露
黑珍珠意大利涼粉
2010-01-31
楊枝甘露
黑珍珠意大利涼粉
2009-12-27 85 瀏覽
平安夜那天同朋友食完飯去左銅鑼灣倒數,倒數完左就嚟左呢度食糖水,嘩勁多人等位,我地要等十張枱先到,但都唔算等得好耐,可能一路傾計一路等啦.原來間舖都幾細,只係得數張枱,我們叫左榴槤飄香,楊枝金露,粟子露加湯丸,朋友說他們的都好好味喎.我的楊枝金露都好好味,好多芒菓,仲要係大大舊的,d西柚都唔酸及苦呀.他們的粟子露就食唔晒因為食晒都幾飽還有湯丸,另一個的榴槤飄香都好好味,食到一滴也不溜呀.

2009-12-24
2009-12-23 57 瀏覽
食完晚飯, 我地去咗發記食甜品。要等9張枱, 不過都係等咗幾個字啫。我地4個人, 叫咗:(熱)木瓜雪耳:友人話ok, 係我地4個之中唯一一個好食。鮮芒火山:友人話中間白色的冰唔好食, 得d芒果食得落口。士多啤梨棉花冰:一上枱就已經覺得唔好食, 個賣相都係一般。友人食咗幾啖就放棄。淨係食哂d芒果。我食:芒果棉花冰:上枱時個賣相都還可以, 不過一食落口, 過份甜, 似足糖漿味。又唔滑, 個質感又怪怪的。淨係個芒果可取。果d棉花冰, 真係同糖百府差百倍。唔係話發記所有嘢唔好食, 不過唔好食新嘢囉, 食番果d芒果、榴槤pancake就包唔會出事了。

我地4個人, 叫咗:

(熱)木瓜雪耳:友人話ok, 係我地4個之中唯一一個好食。

鮮芒火山:友人話中間白色的冰唔好食, 得d芒果食得落口。

我食:

2009-12-22
$40 (宵夜)
2009-12-22 69 瀏覽
o係cwb吃了美味的生日飯後 還想吃吃甜品知道o係cwb的甜品店不太多 只有發記和滿記因為上年前吃罷後的感覺還好,所以決定再一試點了:1.榴槤飄香 因為我不太''好''榴槤,所以試了少少 難以評價 而朋友說不太出色2.黑珍珠綠豆沙 份量較少 而且這個應是熱點,但只是微暖 令人失望 不過甜度適中 不致於差 整體評價是一般
o係cwb吃了美味的生日飯後 還想吃吃甜品

知道o係cwb的甜品店不太多 只有發記和滿記

因為上年前吃罷後的感覺還好,所以決定再一試

點了:
榴槤飄香
因為我不太''好''榴槤,所以試了少少 難以評價
而朋友說不太出色

黑珍珠綠豆沙
份量較少
而且這個應是熱點,但只是微暖
令人失望
不過甜度適中 不致於差

整體評價是一般
average only
2009-12-20
2009-11-17 5 瀏覽
由於老銅實在冇咩好揀..又唔想特登搭車入去明記於是黎呢到食啦~榴槤飄香嘩!我冇睇錯呀?比以前仲細碗左?但食落又冇咁苦喎d榴槤~好似進步左少少~但咁既價錢咁鬼細碗...算啦..下次都係搭叮叮去食明記啦~~
由於老銅實在冇咩好揀..
又唔想特登搭車入去明記
於是黎呢到食啦~

榴槤飄香

嘩!我冇睇錯呀?比以前仲細碗左?
但食落又冇咁苦喎d榴槤~好似進步左少少~
但咁既價錢咁鬼細碗...
算啦..下次都係搭叮叮去食明記啦~~
2009-11-01 7 瀏覽
十月廿八日(星期三)同老公仔食完車仔麵後,不太飽,於是吃發記回來後都未吃過發記吧!我們試試新出的雪花冰做promotion:$29我點了牛奶雪花冰,份量少,吃數啖就吃完了,加上mango和strawberry,mango都算甜老公仔點了個榴槤雪花冰,份量多(比我的有double),加上了紅豆沙和芝麻湯丸做配角,味道不錯!不過首選是糖伯府!
十月廿八日(星期三)

同老公仔食完車仔麵後,不太飽,於是吃發記
回來後都未吃過發記吧!
我們試試新出的雪花冰

做promotion:$29

不過首選是糖伯府!
牛奶
榴槤
2009-10-28
$29 (宵夜)
榴槤
絕對係比下面既食評欺騙左,個榴槤飄香難食到無人有,強勁有力的苦澀味,苦到掉渣的惡頂,偏偏夾帶著些許甜味,又苦又甜的,怪異得不得了,連我這個愛好榴槤的人都受不住。店家彷彿是覺得不夠苦,還特意增加份量過多的西柚絲來增加佢既苦澀度,我吃了第一口就不想吃第二口,只是付了錢完全不吃覺得不值,只好強忍著味覺的沖擊和折磨,以極快的速度強灌進嘴巴裡,硬著頭皮吞下去,眼淚在心裡流,結果啃了半碗後宣告投降,因為實在太惡頂了,再吃下去絕對會減壽。幸好雪到冰凍,嗅上去挺香,質地夠CREAMY,當是苦瓜味雪糕的硬食,否則連半碗都不能撐下去啊,全世界恐怕只有苦茶係比佢難頂!如果說現在不是當造的季節,看回半年前的食評,當造的四月之下,投訴這甜品又苦又澀的人還是有不少的,所以別用季節做藉口了!好吧,當我將 $26 丟下海餵魚,當我做善事,當我帶動香港經濟 GDP 好了。還將這道甜品當成是招牌菜?恭喜,我的第一個負面評分,正是這一家,要知道我比分極鬆,要負面評分可能今後都不會有。建議大家還是點些普通既甜品,千萬不要點榴槤。

還將這道甜品當成是招牌菜?

建議大家還是點些普通既甜品,千萬不要點榴槤。
2009-10-28
$26 (宵夜)
  • 千萬不要點榴槤
2009-10-03 5 瀏覽
同屋企人黎食糖水~排左15mins左右就有位~棉花冰做緊特價原價$36而家$29!死都要試個芒果棉花冰唔錯唔錯!!妹妹試左個芒果紫米$26~如果大碗d就好^^媽媽試左個芒果黑米涼粉$23~~好食!!仲有叫左糖不甩+芒果班戟!!芒果好解甜
2009-10-02
$40 (宵夜)
芒果班戟~
芒果棉花冰
芒果紫米
芒果黑米涼粉
2009-09-29 3 瀏覽
九月二十六日﹙土﹚最近看過一位日本網友的香港遊記,大家談起了香港甜品,說實自己本身對港式甜點沒甚麼研究,但也得充充專家吧﹗正所謂說起就想吃,這陣子就總是有鼓甜品癮。這天天氣熱得很,在街上待一會也溶掉似,只想找個地方好好坐下休息一會等著時間過,順道吃點簡單的東西,走到這店門口,環境好像挺舒適,就入來坐一會順便一圓甜品癮吧。自己專程到甜品店吃甜品的經驗其實不多,坐下來看看餐牌,最後還是點了最常吃而最近又最想吃的芒果班戟。這些甜品店,食物當然是早就弄好了放著,但個人覺得甜品這樣又沒甚麼所謂,反正也是冷吃。很快三朵充滿朝氣的鮮黃玫瑰花就送到眼前,賣相方面無論手工與擺位也精緻吸引,廿多元三件是有點原因的。拿起膠刀把花兒切開,是心目中理想而貪心的貨式,塞得滿滿的芒果,與平時在茶樓吃到只懂用那些平價CREAM把卷兒塞得脹脹的「忌廉班戟送芒果」貨式當然無從相比,是真材實料的芒果班戟。包班戟的手工亦相當不錯,三朵花兒完完整整切開後雖然附著笨重的鮮芒果肉,但還是絲毫無散,是值得一讚。這時期還算是吃芒果的季節,所以芒果也挺鮮甜美味。坐著遠離室外猛烈的陽光一會,涼快的吃個甜點下午茶,時間差不多了就結帳離開,用
九月二十六日﹙土﹚

坐著遠離室外猛烈的陽光一會,涼快的吃個甜點下午茶,時間差不多了就結帳離開,用$23來歇一歇,也不是貴吧。
三朵黃玫瑰,手工精緻
內裏真材實料的粒粒花果
2009-09-26
三朵黃玫瑰,手工精緻
內裏真材實料的粒粒花果
  • 芒果班戟
2009-07-27 11 瀏覽
川貝蓮子海底椰 :清潤之選 因為朋友氣管敏感不太舒服所以點了川貝蓮子海底椰據說川貝和海底椰都有潤肺止咳功效不知朋友吃過後有沒有舒緩作用芒果紫糯米 :怪配之作 我點了這個芒果跟紫糯米完全不配的甜品紫米有口感煙韌但亦很稠吃後就如吃下一整碗的感覺十分飽肚女生們要有心理準備我也差點吃不消怕肥的朋友別忘記叮囑店員不要加太多淡奶這間分店雖然小但總比旺角分店坐得舒適
川貝蓮子海底椰 :清潤之選

但總比旺角分店坐得舒適

川貝蓮子海底椰
芒果紫糯米
2009-07-25
$25 (宵夜)
川貝蓮子海底椰
  • 未發現
2009-07-17 6 瀏覽
自從銅鑼灣開了很多很多甜品店之後,良久沒有來過發記吃甜品了,因為我同學request要試呢間,所以便再次吃這裡的糖水~~今日有少少感冒,唔想食凍野,order左個川貝燉雪梨~~~~等左唔駛好耐就端上來,熱辣辣的~~~~而且充滿左雪梨的香味~~~~吃完之後,舒服很多了~~~~對上一次吃發記已經係兩年之前之事, 質素一樣沒有改變,抵讚~~~~
自從銅鑼灣開了很多很多甜品店之後,
良久沒有來過發記吃甜品了,
今日有少少感冒,唔想食凍野,
order左個川貝燉雪梨~~~~
等左唔駛好耐就端上來,
熱辣辣的~~~~
而且充滿左雪梨的香味~~~~
吃完之後,舒服很多了~~~~

對上一次吃發記已經係兩年之前之事,
質素一樣沒有改變,抵讚~~~~
$37 (其他)
  • 川貝燉雪梨
2009-06-18 1 瀏覽
朋友請食糖水叫了個芝麻糊,唔香,不過味道不差。朋友們的芒果布甸不錯,不會太甜。
朋友請食糖水

叫了個芝麻糊,唔香,不過味道不差。

朋友們的芒果布甸不錯,不會太甜。
2009-02-17
  • 芝麻糊
  • 芒果布甸
2009-06-13 9 瀏覽
食完lunch唔係好飽,所以想食碗甜品,想起發記焗榴槤酥皮卷,於是就行過去,坐底即刻叫一個焗榴槤酥皮卷,因為要等佢焗,所以叫先,之後再睇叫D乜,睇完再叫個芒果班戟,焗榴槤酥皮卷未到,芒果班戟已經左黎,裏面包好多芒果,有D忌廉,個皮都算薄,味道ok,跟住焗榴槤酥皮卷到,酥皮鬆脆,裏面榴槤又香又滑,保持水準實在太愛榴槤la,於是再加個榴槤飄香,榴槤味入口香甜,又能保持水準
裏面包好多芒果,有D忌廉,個皮都算薄,味道ok,
跟住焗榴槤酥皮卷到,酥皮鬆脆,裏面榴槤又香又滑,保持水準

焗榴槤酥皮卷
芒果班戟
2009-06-12
焗榴槤酥皮卷
2009-06-10 15 瀏覽
在灣仔吃了質素還過得去的任吃火鍋,也和弟弟一起去銅記join女友去吃糖水,簡直是唔識寫個肥字,而今天,我們一行三人到了久未到訪的發記。也等了近二十分鐘,才有一張二人的枱,三個人要坐得親密一點了,甫坐下,發現整桌也是餐牌,心想用不着嘛,糖水店也多款式得咁誇,看清楚原來是不同語言的餐牌,真的是國際化,連日文的也有,服!三人各點一樣,然後再加一個芒果糯米糍,女友點了較特別的栗子茸,弟弟點了楊枝甘露加豆腐花,而由於我有點咳嗽,所以唯有吃蕃薯糖水,貪那些薑湯較正氣嘛。四款甜品是在不到半分鐘內同時送來,真的佩服可以那麼的快,雖然是有點不適,但也是貪吃得每樣也試了一點點,女友的栗子茸是完全磨得成糊的,不是綠林的那模樣,那邊的糖水不杰身,但有栗子粒吃的,說真是各有各吃法的,但個人是較欣賞這邊茸的做法,因為要吃栗子粒,我買磅炒栗子回家吃就成了,相反地,栗子茸真的是要功夫的,糊狀的栗子茸口感滑滑的,但每口也充滿了栗子味,不用咬也吃得到栗子味。弟弟的楊枝甘露加豆腐花沒有吃過,但聽他說是芒果太酸了,所以整體吃也不是太好;而我的蕃薯糖水,也最重要談兩點,首先就是薑湯要夠薑夠辣,今天吃到的,當然沒有在家吃到的咁薑

弟弟的楊枝甘露加豆腐花沒有吃過,但聽他說是芒果太酸了,所以整體吃也不是太好;而我的蕃薯糖水,也最重要談兩點,首先就是薑湯要夠薑夠辣,今天吃到的,當然沒有在家吃到的咁薑,但已是我在外邊吃到最薑的了,而另一條件是蕃薯要糖芯,今天吃到的,也不錯,但唯一要彈的是蕃薯內有數條根,吃下有點不方便。

芒果糯米糍也是是咬了一點點,糯米糍的皮不是太煙韌,也不太有糯米香,而內裡的芒果餡是酸的,是原材料不好之故,總括來說不值得吃。

首先也多謝女友請客,吃過了那麼多東西,飽得要抱着肚子才能走路,但也是回家執拾細遠的時候了。
晚上十時才是吃糖水高峰期
連日文餐牌也有
糯米糍的皮不是太煙韌,也不太有糯米香
內裡的芒果餡是酸的
芒果太酸了
也多豆腐花
栗子茸是完全磨成糊的
薑湯夠薑夠辣
2009-06-05
$30 (宵夜)
晚上十時才是吃糖水高峰期
連日文餐牌也有