2024-03-22 76 瀏覽
淨牛丸無咩特別唔算彈牙只係覺得湯甜炸卷腐皮包住鹹牛肉腐皮脆口牛肉多汁值得一試豬手麵豬手味出色唔會太韌爽口彈牙白烚都好有味道米粉普通湯底加辣椒油一流群記牛肉圓豬手 (粉嶺)粉嶺聯和墟聯昌街5號豐景樓地舖
無咩特別

爽口彈牙
白烚都好有味道
米粉普通
湯底加辣椒油一流

群記牛肉圓豬手 (粉嶺)
粉嶺聯和墟聯昌街5號豐景樓地舖
炸卷
豬手麵
2024-03-01
2024-03-09 140 瀏覽
雖然餐廳冇冷氣,夏天食既話真係好熱,但都無阻我既熱情😂而且就算住天水圍都要間唔中揸車過黎食碗豬手河加淨丸。有時過到嚟賣晒豬手都要特登等到下一round,唔想走人😂😂好香胡椒湯底嘅大豬手河,每食一啖河粉都可食埋佢既湯底,清湯得黎又唔dry😂另外,豬手啖啖肉,而且又冇豬毛👍🏼👍🏼👍🏼豬手點埋個辣椒油好正又夠香,而且唔係好辣,都啱啲唔食辣嘅人去點另外個牛肉卷都好值得一試,但係今次去就賣晒冇影到相

另外個牛肉卷都好值得一試,但係今次去就賣晒冇影到相

2024-02-18 305 瀏覽
呢間麵店,喺我中學年代已經有跨區食,當時有個男朋友住粉嶺,佢帶我試完覺得好食,間唔中都encore 😂 聯和墟唔多出名嘅食店,呢間係其中一間,就算平日食都要排隊🫢群記食豬手其實出名啲,入親去食,十檯入面十檯都有食豬手😂 但因為我呢日淨係想食牛丸,所以叫咗個牛丸米(細$35),但太睇少自己😂 叫個細唔夠食,最尾又加多碗淨牛丸($35)🤣🤣 佢個牛丸牛味濃而且彈牙,好食~ 記得要試埋佢個辣油,加埋食簡直係錦上添花🤭

細牛丸米

2024-01-25
細牛丸米
  • 牛丸米
2024-01-02 436 瀏覽
群記牛肉圓豬手在北區住了那麼多年, 講真, 除非你唔食豬手或者豬肉。否則, 真係應該要幫襯下食吓~以前屋企人帶我去食, 其實唔太知有咩特別。但當人大了, 食過出面既花巧野就會明白其實呢度既豬手真係算抵食同好食。佢既湯底唔特別, 但胡椒味真係唔錯既。豬手食落口係爽淋, 而非滿滿骨膠原的 “漿”口感。如果為求漿口感的, 可能真的會令你失望。但這爽淋的口感相對不會令你吃到油膩感。我個人就頗欣賞的。一碗淨豬手或一碗豬手米的量其實很多,比起外面九龍香港的物價真算很抵食了。還有不得不說他們的辣椒醬,每次我都要添加。因為太香了. 豬手搭上他們的辣椒醬,你就會明白為何平平無奇的胡椒湯底都那麼多人來光顧。鋪頭堂食我就真係只會非夏日幫襯~畢竟沒冷氣真的在炎夏有點難受。但我又怕佢加左冷氣後食物價錢急升, 所以….不表態了~
2023-12-24
  • 辣椒油
  • 豬手米
  • 淨豬手
2023-12-18 344 瀏覽
好好食唔算太貴50幾蚊就食得飽豬手麵要配忌廉先好食10分推薦一生人點都要食幾次牛肉丸都好好食最好食嘅係辣椒醬好香嘢食上得好快唔使5分鐘就到環境好懷舊好適合趕時間去食
好好食
環境好懷舊
好適合趕時間去食

2023-10-18
2023-12-16 349 瀏覽
屹立粉嶺聯和墟多年的老字號「群記牛肉圓豬手」,以豬手馳名,每日午餐時間都人頭湧湧,外賣訂單接不停,大部分食物4:00就賣晒,店舖嘅豬手爽滑彈牙,秘製既味道好香濃入味,今日已經冇晒豬手,佢嘅辣椒醬入面有香濃嘅蒜頭,非常出色,而且係不外銷售的,每次經過都會入去食番碗,特別要注意店舖好早關門,5:00前己經打烊。牛丸米$35牛丸係自己手打,香濃彈牙,米粉同湯底真係好好味。群記牛肉圓豬手 (粉嶺)粉嶺聯和墟聯昌街5號豐景樓地舖

牛丸米$35
牛丸係自己手打,香濃彈牙,米粉同湯底真係好好味。

群記牛肉圓豬手 (粉嶺)
粉嶺聯和墟聯昌街5號豐景樓地舖
2023-11-20 363 瀏覽
粉嶺必食嘅群記難得平日可以去得到梗係要叫家鄉炸卷啦,我地1點幾去到竟然已經係最後一碟,我地後面仲有人叫不過廚房已經話賣晒。呢碟家鄉炸卷其實就係腐皮包住鹹牛肉然後炸到佢脆口,基本上星期六日公眾假期都唔整,又或者一開門已經賣晒。不過今次係近期第二次食到,口感同味道都係差咗,下次黎未必會再叫。不過佢D豬手同牛丸仲係好好食,值得咁遠入黎會一會佢嘅。
2023-08-25 740 瀏覽
群記牛肉圓豬手麵位於粉嶺聯和墟多年,沒有冷氣,但經常排長龍,只做早午市,豬手賣完即止,怕熱嘅人真係要秋冬先嚟試。豬手厚汁原味爽口,處理得乾淨,大啖肉,仲有滿滿嘅骨膠原。店內經典白綠瓷磚,木枱摺櫈,天花吊掛大風扇,牆身貼揮春紅紙手寫餐牌,賣少見少嘅地道懷舊裝潢,好有舊香港電影氛圍。嚟過嘅一定知, 除咗爽口豬手同牛丸必食,其實最好食係佢哋嘅辣椒油,香辣惹味 ,細碟辣椒油隨上菜上枱,唔夠食嘅話辣椒油係自助無限任添的。《 大手aka 豬手麵(大) 》
群記牛肉圓豬手麵

豬手厚汁原味爽口,處理得乾淨,大啖肉,仲有滿滿嘅骨膠原。

《 大手aka 豬手麵(大) 》
大手
大手
2023-05-31 924 瀏覽
🔥是日30度群記豬手🔥食群記係需要睇溫度大手一碗因為之前試過連續兩次食到極極極極極硬豬手所以都好耐都無再幫襯而今次本身係想食旁邊既海南雞飯但撞岩佢公休所以轉陣群記試多次30度...都仲可以ge🚬只係未食就已經抹緊汗☺️群記每次例牌叫大手(大碗淨豬手)事關覺得個米粉都唔係特別出色食豬手都夠飽好彩今次既豬手回復水準!唔硬已經開心左!啖啖厚厚既豬手皮!仲有幾舊啖啖肉(個人鍾意呢幾舊仲多D)!!!滿足!!!
🔥是日30度群記豬手🔥

所以轉陣群記
試多次

30度...都仲可以ge🚬
只係未食就已經抹緊汗☺️

群記每次例牌叫大手(大碗淨豬手)
事關覺得個米粉都唔係特別出色
食豬手都夠飽

好彩今次既豬手回復水準!
唔硬已經開心左!
啖啖厚厚既豬手皮!
仲有幾舊啖啖肉(個人鍾意呢幾舊仲多D)
!!!滿足!!!
2023-05-21 847 瀏覽
好多年前食過一次,時隔多年又再黎探佢,大西北對九龍區人士黎講真係好很遠,用咗差唔多一小時搭火車入黎,黎到粉嶺站之後仲要再行多15分鐘先到達,2:30黎到店門口,正想講一位之際,店員已經話3:30先再有豬手,山長水遠黎到就梗係選擇等啦。眨下眼黎到3:30,坐低之後被告知只有豬手同牛丸可以點,order咗兩大名物之後,店員先送上兩碟仔辣椒油,如果食哂可以出去再添,跟住等咗唔洗5分鐘豬手同牛丸就上檯啦。🐮爽口牛丸米(大)- 一個細碗入面裝住足足12粒牛丸,視覺上真係好震撼😆😆😆。牛丸細細粒唔係實的的果種口感,牛丸味唔係話好出但勝在易咬開。🐷美味豬手米(大)- 期待已久嘅豬手,成碗滿滿骨膠原,起碼有7件以上豬手,食完咀唇張住,係幸福嘅味道。其實兩碗味道都好清淡,靠佢碟細細辣椒油吊起個味,但又唔好點太多,因為都真係幾辣下。雖然兩碗都叫咗大,但入面除咗大量餸,其實都係得好少米粉,食完唔係話太飽,之後都係要搵其他嘢食😆群記牛肉圓豬手新界粉嶺聯和墟聯昌街5號豐景樓地下回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️人均消費:$47

美味豬手米(大)
爽口牛丸米(大)

新界粉嶺聯和墟聯昌街5號豐景樓地下

回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
人均消費:$47

2023-05-06
美味豬手米(大)
  • 豬手米
2023-05-18 493 瀏覽
聽講係粉嶺好出名食豬手幾間舖頭,豬手白烚,分量十足,非常入味。咬落口唔會林晒。想試原汁原味嘅朋友可以嚟呢間。如果想重味啲嘅可以落辣椒油,各有各風味。另外呢間舖頭係要排隊嘅,想去嘅話要提早出門排隊。
另外呢間舖頭係要排隊嘅,想去嘅話要提早出門排隊。
2023-04-24
2023-05-15 448 瀏覽
有一日,朋友問香港邊度有好的辣椒油賣, 我就介紹了群記的辣椒油。這個辣椒油好吃嘅地方不在於他的麻或辣,而是他的辣度比較接近XO醬一類。在麵舖當中,算是比較少見的。山長水遠去到粉嶺買辣椒油,本想點一個豬手麵吃。 但因為已經三點幾,接近四點,所以只有牛丸或牛腩剩。 點了個細牛丸麵, 牛丸的的色色的,一碗有五粒,牛味不太出眾,但是彈牙爽口。

2023-04-09 618 瀏覽
群記牛肉圓豬手📍粉嶺聯和墟聯昌街5號豐景樓地下🥄炸卷入面個餡係鹹牛肉,外面係脆脆既腐皮一咬落去咇晒d肉汁出黎,份量又多又抵食🥄豬手米加牛丸米豬手咬落去好淋,出面d皮又爽口,至於牛丸都好大粒好彈牙,加埋佢地既辣椒醬真係好正總括黎講,地方同一般粉麵檔一樣,但食物我覺得好抵食份量又多
📍粉嶺聯和墟聯昌街5號豐景樓地下

🥄炸卷
入面個餡係鹹牛肉,外面係脆脆既腐皮
一咬落去咇晒d肉汁出黎,份量又多又抵食

🥄豬手米加牛丸米

總括黎講,地方同一般粉麵檔一樣,但食物我覺得好抵食份量又多
2023-03-20 546 瀏覽
朋友介紹豬手好好味不過勁多人等. 我特登揀非繁忙時段,遠遠見到冇人等,心諗‘好野,唔使等’. 點知原來係豬手未ready. 好彩店員好好,叫我大約20分鐘之後返去.終於食到,真係好好味. 大大舊, D肉好入味.個湯好清,可以飲. 點個sauce 係另一個感覺,都好好味. 係我食過最好味嘅豬手.
係我食過最好味嘅豬手.
2023-03-11 476 瀏覽
行完山響粉嶺落一搵有咩好嘢食上網問朋友 即刻個個不約而同推介群記星期六1:00去到都吾算排好耐大約排咗十幾分鍾就有位雙拼 豬手牛丸米牛丸夠彈 豬手又好食炸卷~ 牛肉卷名物辣椒油個個人都加大呢個辣椒油的確又係同外面食嘅吾同係好惹味環境都係一般粉麵檔但係呢度冇冷氣不過佢又唔會將D枱放得好密枱同枱之間個社交距離都好足夠所以因為咁 無冷氣都吾會覺得好焗會再有下次ga😝😝😝
行完山響粉嶺落
一搵有咩好嘢食