2015-05-01 3130 瀏覽
為左完善表弟既增肥大計,我地黎左花水木食富貴放題,唔使同人迫呀嘛!酒店送出既豪華刺身拼盤: 秋刀魚刺身有D似咸魚, 但肉質爽脆, 口感特別大海膽有D令人失望,好耐冇係香港食過令人滿意既海膽了...三文魚, 吞拿魚,甜蝦質素一般...切得不厚, 魚香亦不算突出大海赤蝦件頭較大, 出奇地彈牙幼滑,很讚雪花蟹腳吃得到海水咸香,蟹肉亦算鮮甜,不過同自助餐任拿的無大分別...炸豆腐非常特別,爽嫰幼滑, 入口即溶,其餘炸物都只是一般放題質素,雖然熱力充足,但用料不見得高尚,尤其炸蠔, 炸蝦,皮厚肉汁不多,只係僅僅合格鵝肝件頭很大,在口中溶化的肝油脂像豆腐般令人陶醉,干脆的外層做到了很好既保護作用,鎖住了肉"質", GOOD!少有的蟹膏軍艦味道濃烈,就好像把整隻蟹的膏濃縮放入口中,不過份量不多, 有些礙事的青瓜在...HAAGEN DAZ雪糕火鍋,用上了不知那邊的朱古力,味道濃但可可味不足,雪糕依然有雪在上面,顯然是放置良久,雖然味道不錯, 但不夠好啊還有一D表弟最鐘意既色情書刊,兒童不宜呢
為左完善表弟既增肥大計,

我地黎左花水木食富貴放題,

唔使同人迫呀嘛!
酒店送出既豪華刺身拼盤:

秋刀魚刺身有D似咸魚, 但肉質爽脆, 口感特別

大海膽有D令人失望,好耐冇係香港食過令人滿意既海膽了...

三文魚, 吞拿魚,甜蝦質素一般...

切得不厚, 魚香亦不算突出

大海赤蝦件頭較大, 出奇地彈牙幼滑,

很讚
雪花蟹腳吃得到海水咸香,

蟹肉亦算鮮甜,

不過同自助餐任拿的無大分別...
炸豆腐非常特別,

爽嫰幼滑, 入口即溶,

其餘炸物都只是一般放題質素,

雖然熱力充足,

但用料不見得高尚,

尤其炸蠔, 炸蝦,

皮厚肉汁不多,

只係僅僅合格
鵝肝件頭很大,

在口中溶化的肝油脂像豆腐般令人陶醉,

干脆的外層做到了很好既保護作用,

鎖住了肉"質", GOOD!
少有的蟹膏軍艦味道濃烈,

就好像把整隻蟹的膏濃縮放入口中,

不過份量不多, 有些礙事的青瓜在...
HAAGEN DAZ雪糕火鍋,

用上了不知那邊的朱古力,

味道濃但可可味不足,

雪糕依然有雪在上面,

顯然是放置良久,

雖然味道不錯, 但不夠好啊
還有一D表弟最鐘意既色情書刊,

兒童不宜呢
題外話/補充資料: 如果花水木收一般放題價格, 其實係唔錯的, 因為侍應態度良好, 環境以木質佈置為主調. 刻意製造高低起伏的小梯很有日式美感, 位與位之間空間感很大, 私隱度寬敞充足 只是如果想食放題, 通常都不會介意迫一點吧
2015-03-25 2718 瀏覽
少人,較靜,易搵位,因為唔想等位,所以選了這處。我們點了LUNCH SET,友人是平一點的烏冬,味道OK,好似幾滑。而我的LUNCH SET 是  pork chop with RICE. 先來湯,好普通的味噌湯,再來滇物,那可能是牛蒡的東西,自己很少弄來吃,味道特別,不錯。D炸pork chop 好好味,大大塊,唔油。不過太飽肚。我們又叫了串燒,牛舌、CHICKEN WING。散叫貴了一D,但燒來剛好,唔會好硬,好香又好食。唯一不好的是,LUNCH SET沒有跟TEA or Coffee,不夠完美。
少人,較靜,易搵位,因為唔想等位,所以選了這處。

2015-03-01
2014-02-22 9042 瀏覽
一直以來都不太喜歡在香港食日本放題(二百零蚊個d), 原因係自己食得唔多又要限時限刻,大部份時間等野食多過食野時間,好食個D又勁多人...今次因要同女友慶祝又唔知食乜好,上網見到團購花水木放題d相幾吸引, 不過心想團購都唔方好得去邊la,相呢家野呢...好難作準,加上openrice d 食評又麻麻地...不過有個老友話個度之前果度換咗大廚,佢同客食過都話唔錯,咁我決定試一次la,輸晒都係幾舊水啫...一入去得幾台客,唔似其他放題人山人海,環境都okla。 一坐低就先o黍個幾骨子o既刺身拼盤,雪花蟹腳,前菜同沙律,最讚係D牡丹蝦,超甜,海膽仲有金薄,仲有唔知叫乜魚o既都好好食(後得知叫池魚),其他刺身都係靚貨,唔係坊間任食果d質數。另外餐廳送咗兩杯佢地自家制o既梅酒都好好味,少少甜啱啱好。之後再order都係一般放題都有的選擇, 不過牡丹蝦, 煎鵝肝質數高,任食超正,蟹腳都唔錯, 海膽就中級貨,另外燒羊架,炒和牛粒都值得推介。不過燒物就唔掂,可以唔點,甜品多選擇不過唔係樣樣都好食。今次團購價每人$388再加一,以食物同環境算係好低,到5星酒店食buffet起碼五六佰,的貨都應該比唔上呢
今次團購價每人$388再加一,以食物同環境算係好低,到5星酒店食buffet起碼五六佰,的貨都應該比唔上呢度,雖然同高級日本料理差好遠,不過咁o既價錢都算好好ka la
2013-01-18 4939 瀏覽
前兩年老公話生日想起花水木吃自助餐. 我看了看價錢, 要差不多$400吃日式放題, 與當時外面盛行的日式放題只需$200差太遠了, 於是我拒絕了, 但我並沒有忘記老公的一個未了心願.今年他又生日了. (為什麼你的生日慶祝有這麼多多多???...)但能每年為你慶祝也很願意的...買了花木水下午套餐的團購, $88加一, 埋單每位$96.8, 在大酒店吃午飯, 很划算.難得老公星期一放假, 平日吃不用我專程出外一趙. 一到午飯便衝到君怡酒店大堂, 直上2樓. 中午時候食客不多, 直到下午2時仍然是3枱人. 可能大家都認為在酒店午餐太奢侈啦!花木水每週轉款A, B, C, D總數20個套餐選擇, 而今天是D區.置身於充滿千羽鶴的店內, 很優雅.開揚街景, 吃得人心情偷快!奉上兩杯熱茶, 杯子上刻了花木水三個大字. 鍋燒烏冬定食跟稻荷壽司等了約15分鐘食物來了~~感覺瓦鍋好燙手呢!! 烏冬料有半生熟的三文魚, 一隻炸蝦. 半生熟雞蛋作攪拌. 有什菜. 感覺好大鍋呀, 同老公share.這類半生熟三文魚好少吃到, 咬開裡面有點刺身feel, 老公都讚好而稻荷壽司就是港人說的腐皮壽司. 飯少少,

但能每年為你慶祝也很願意的...

置身於充滿千羽鶴的店內, 很優雅.
開揚街景, 吃得人心情偷快!
奉上兩杯熱茶, 杯子上刻了花木水三個大字.
鍋燒烏冬定食跟稻荷壽司
等了約15分鐘食物來了~~

稻荷壽司就是港人說的腐皮壽司. 飯少少, 腐皮大大, 好味.
澳洲羊鞍七味燒定食
以為老公會因為D set冇得選壽司飯而不高興, 怎知他說更喜歡羊鞍

一set兩件, 是5成熟但沒有滲血, 等了差不多25mins才上菜.
羊嫩肉汁多, 用七味燒唔辣, 仲可以自己加多次七味粉, 會更惹味!

以上的鍋物及羊鞍是每人可選一款, 其餘的食品每個餐均有附上的.
鵝肝海鮮蒸蛋
海鮮就看不到, 鵝肝就有一小粒.
蒸蛋好夠味, 而且好滑. 老公就喜歡鵝肝, 但我覺得沒什麼味.
芒果布甸
份量一口吃完, 但基於已飽到動彈不得, 沒所謂啦.
芒果味道是有點假, 像在日本吃到的味道, 不是港式芒果布甸.

套餐還有每人一客蕃茄雞絲濃湯, 前菜, 漬物, 和風沙律配柚子汁, 餐飲等, 都不過不失.

總之就好滿意, 100元值得!
2012-09-27 3989 瀏覽
幾個月前喺網上買咗餐券, 在上星期六和班同事訂咗枱一齊食日本放題, 之前已經喺呢間餐廳食過一次放題都OK喇! 今次喺第二次幫襯! 值得一提嘅係上一次去食同今次有啲唔同咗, 上次啲壽司d飯入口感覺硬咗小小及無乜味, (其他食物大至上都滿意), 當時我地都有同o個度嘅侍應反影過話啲飯硬咗d, 今次食落又真係唔同哂…… d飯又暖又軟再加埋啲刺身配搭真係非常好味!!!!!! 好開心覺得佢地真係有聽取我哋既意見去改善o左。 另外今次個menu增加o左好多款唔同嘅菜式, 唔會覺得悶及都食得幾開心…………不過我認為最好每人送番杯飲品就更加正!
值得一提嘅係上一次去食同今次有啲唔同咗
好開心覺得佢地真係有聽取我哋既意見去改善o左。
2012-09-22
2012-09-19 3373 瀏覽
最近上網有好多團購賣任食放題, 我和老公同、大伯和奶奶一齊去酒店到食,因價錢唔貴,menu內list的食物款式又多,所以當晚訂了七點幾鈡去到全埸爆滿。今次一行四人走去食,主要替奶奶慶祝生日,今晚食D嘢喺其它料理都無出過,好多款式每款我們都不會放過, 除了食得好之外,最難得同屋企人一齊食特別開心。我們已經食了2個幾3個鈡,又影了幾張相放上blog到,hehe。嚟緊有同事生日,我會提議他們一齊再到這間酒店食多次,因最重要呢到啲侍應,唔會覺得我哋狂入單而感覺好麻煩,她們又好禮貌和好傾,還主動介紹好多好食物比我哋知,今晚真係好鬼開心~ yummy… yummy。

我們已經食了2個幾3個鈡
,又影了幾張相放上blog到,hehe

生日
  • 浦燒帶子
2012-09-16 2528 瀏覽
朋友就黎結婚, 前幾日放假陪佢去o左尖沙咀金巴利道附近睇婚紗, 睇到6點幾鐘, 已經差唔多天黑, 開始有D肚餓行到好攰, 行到君怡酒店對面,見到外牆上層玻璃寫住花水木, 個朋友就話o係依間野食過lunch, 話d野食都唔錯, 我地已經唔想再行, 就上o左去lu!去到間餐廳個waitress就安排我地座位, 問我地係唔係食放題, (咁我問佢, 你地有做放題咩? ,但個waitress回應, 有, 不過放題是要預先上網買的), 因我地冇買唯有選擇o左單點。我地叫o左壽司併盤, 雜錦刺身, 大蝦天婦羅及和牛肉眼扒等等…手握壽司 – d飯好軟熟, 好好味!雜錦刺身 –新鮮夠厚, 鯛魚薄切認真Ichiban!!!大蝦天婦羅 – 蝦好大隻及好酥脆!和牛肉眼扒 – 香噴噴, 嫩滑多汁, 牛肉味好香濃, 超正正正!!!我地食得好飽, 差唔多9點幾10點先埋單, 朋友見我成日陪佢睇婚紗, 所以佢請我食o左依餐極豐富o既dinner, 多謝哂Josephine!!!!

手握壽司 – d飯好軟熟, 好好味!

雜錦刺身 –新鮮夠厚, 鯛魚薄切認真Ichiban!!!

大蝦天婦羅 – 蝦好大隻及好酥脆!

2012-09-09 2108 瀏覽
早幾個月前因買了團購就跟家人來食,當時真感覺十分失望後悔,食物質素很差,因有一位家人沒來,多了一張票,我為了不浪費,又獨自來吃,今次只吃剌身,其他所謂熟食不敢恭維,因剌身款式很少,食來食去都是那些,只得甜蝦及三文魚可以入口,其他都唔新鮮無味,如果不是那張票,我一定一定不會再入去食,去一般日本餐廳以相同價錢已經是好好,不會再買團購
2012-09-08
團購
朋友從北京來港做巡迴戲劇表演,正好入住君怡,雖然是星期天,但剛要趕交freelance,累到hihi的我,他也是剛完成表演,太家都不想到處去,幸好朋友說想吃日本菜,而這裡剛巧就有花水木!酒店餐廳,不用多說就是夠企理,乾乾淨淨,明明亮亮,不擠湧,正好讓累透的我們靜靜地用餐,淡淡地攀談。吃得日本菜,那少得刺身呢?我這位朋友是少有極喜歡吃魚生的北京人,上年的這個時候,我們常常一起在北京找好吃的日本料理,然後大吃一頓!呀,真令人懷念!說回這店的刺身,皆因我們喜歡吃,也就每人叫了一碟,我的主要是三文魚和甜蝦,這是他的,甚麼都有,比較好看。刺身夠新鮮就好吃,不用狂沾wasabi,因為真夠鮮,wasabi會搶哂所有味!好吃好吃,2分鐘清了><我不愛吃炸物,這是朋友叫的,他很欣賞,因為蝦「很爽很爽」他如是說,我就這樣寫好了!這羊架是我要的,味道好是好,可惜有點過熟。。。這3碟是店員推介的,都很可口!我最愛雞翼,外脆內滑super good!吃東西也許很講心情,有朋自遠方來,大家又剛好辛苦工作完,都渴望可以悠悠然吃一餐,而這一餐,好吃之餘,又能安坐漫談,感覺超讚的說!

這羊架是我要的,味道好是好,可惜有點過熟。。。
2012-09-02
2012-09-01 1313 瀏覽
前幾日, 同幾個老死出黎食飯聚o下舊, 今次我地去o左尖沙咀君怡酒店入面既日本餐廳食放題。 間餐廳有日本feel, 但設計簡潔, 不過都有d特色。 一坐底班老死就叫o左好多冷盤, 有刺身、壽司… 但我唔係咁鍾意食生冷野, 所以我都係叫熱食為主, 本人覺得最好食係金茹肥牛卷, 同埋牛柳粒, d牛肉幾好味又多汁, 食落去口感唔錯, 味道啱啱好! (可能因為自己係食肉獸, 又鍾意食牛肉既關係), 而其他要推薦既就係明太子雞翼同海蝦天婦羅, 炸得好酥脆好好味! 埋單o個陣, 因老死已經買o左團購飛, 搭棚都係兩舊幾水, o係酒店黎講, 哩個價錢又唔限時間, 都幾低食, 值得一試!
前幾日, 同幾個老死出黎食飯聚o下舊
, 今次我地去o左尖沙咀君怡酒店入面既日本餐廳食放題。 間餐廳有日本feel, 但設計簡潔, 不過都有d特色。 一坐底班老死就叫o左好多冷盤, 有刺身壽司… 但我唔係咁鍾意食生冷野, 所以我都係叫熱食為主, 本人覺得最好食係金茹肥牛卷, 同埋牛柳粒, d牛肉幾好味又多汁, 食落去口感唔錯, 味道啱啱好!
2012-08-30
2012-08-08 866 瀏覽
一向喜歡吃日本菜的龍笑爺今日約左幾位食家朋友一齊去搵食,今次到尖沙咀嘆一嘆朋友推介多次的花水木!眼看之前的食評,我實在有必要出來為花水木平一平反!一早預約8:00進食,等左一陣順利坐低,我地享用左3.5小時價值$568的放題 (食家朋友識得人多,拎到折頭,最後每人拆左只係約$200多,非常抵食!)坐低望望個Menu,任食的刺身認真唔惹少!有港人最愛的三文魚、吞拿魚、海鯛魚、北寄貝,還有我最愛的甜蝦!刺身肥美、甘甜,入口有油香,最難得係真係可以不停追加!當然大前題係你要叫幾多食幾多,唔好浪費食物呀嘛!吃完一輪最愛的刺身,當然要Take個Brake,試一點較清淡的菜式,我選擇了鮮茄素麵凍湯,新鮮的蕃茄味道令我諗起尖沙咀星座冰室的超級香濃蕃茄湯,配上素麵,非一般的合襯,吃完感覺清新,把之前吃刺身的油膩感覺一掃而空,為接下來的主菜作好最好的準備!談笑風生一番後,主菜時間到!食家朋友大力推介梅子免治雞肉捧,我當然要試一試!本身對梅子興趣不大,梅子味混入雞肉當中,一口咬下去,感覺好清穎、特別,食完即刻想食多舊,但我當場會忍住口!因為仲要試其他野!火炙薄切他他牛肉凍 - 近年比較少吃牛肉,但眼看新鮮

!)

刺身肥美、甘甜,入口有油香,最難得係真係可以不停追加
!當然大前題係你要叫幾多食幾多,唔好浪費食物呀嘛!

火炙薄切他他牛肉凍 - 近年比較少吃牛肉,但眼看新鮮的他他牛,都係忍唔住口,食指大動!可能因為太耐冇食,真係覺得好好味,入口軟綿綿,肉味濃郁,最後都忍唔住食左幾塊!

日式豬軟骨蘿蔔鍋 - 其實吸引我的並唔係豬軟骨,而係後者蘿蔔!真正好食的蘿蔔,煮法很考功夫,要選擇新鮮香甜的蘿蔔,再要烹調多個小時又會做到入味的效果,而這道蘿蔔略嫌唔夠味,朋友說我要求太高!哈哈

青檸汁燒帶子 - 無論係帶子刺身、又或者係帶子,我都非常喜愛!燒帶子時間的拿捏非常重要,一過火位,點咬都咬唔爛,幸好今次食的帶子絕對冇過火位,相當不俗。

吃過甜品後,我地就捧著個肚離開了,$200多,約3小時能享用酒店式的食物與服務,絕對抵食,有機會會再去!

刺身肥美、甘甜,入口有油香,最難得係真係可以不停追加!
感覺清新,把之前吃刺身的油膩感覺一掃而空!
梅子味混入雞肉當中,一口咬下去,感覺好新穎特別!
入口軟綿綿,肉味濃郁!
蘿蔔略嫌唔夠味!
2012-07-21
其他
刺身肥美、甘甜,入口有油香,最難得係真係可以不停追加!
感覺清新,把之前吃刺身的油膩感覺一掃而空!
梅子味混入雞肉當中,一口咬下去,感覺好新穎特別!
入口軟綿綿,肉味濃郁!
  • 梅子免治雞肉捧、火炙薄切他他牛肉凍、任食刺身
2012-07-25 653 瀏覽
一早打左去約,所以唔等位。原先BOOK左19:00,但18:00去到問入唔入得,個侍應話入得。坐低望下有乜食,一張ORDER紙得六種食物,有六七張唔同既主題,共約四十多種野食,心諗成兩佰蚊得咁少野食,可能D野做得比較細心喇。於是一次旖叫晒所有款式,一一試下。首先黎左兩個湯,算叫可以,跟住黎左D壽司,嘩,D飯硬到呢,唔知雪左幾耐,一D都唔靚,又唔新鮮。三蚊件都好食過佢。之後就到魚生,D三文魚同吞拿魚多"跟"到冇朋友,食一次就夠,淨係D甜蝦可以ENCORE。到D熟食,D串燒都仲係熱架,雖然唔係太好食,但叫可以接受喇。而D炸物呢,一個字"油",可以不食。鍋物第一個,白蘿蔔炆豬軟骨,D蘿蔔一D味都冇。差!差!差!最後食埋個和果子同雪糕,D和果子又係唔知雪左幾耐,硬到呢。半個鐘已經食晒一個ROUND,但又未飽,於是只係再ORDER返D叫做入得口果D一次。成兩佰蚊,食D咁既野,一D都唔值。

首先黎左兩個湯,算叫可以,

而D炸物呢,一個字"油",可以不食。

鍋物第一個,白蘿蔔炆豬軟骨,D蘿蔔一D味都冇。差!差!差!

最後食埋個和果子同雪糕,D和果子又係唔知雪左幾耐,硬到呢。

成兩佰蚊,食D咁既野,一D都唔值。
2012-07-24
2012-07-17 73 瀏覽
o係團購網買o左幾張coupon同fd慶祝生日, 之後上o左OpenRice睇o下依間野d食評, 話d冷氣壞o左十幾日, 唉…諗住搵過第二間啦, 但個fd生日就到, 趕唔切再搵其他餐廳, 最終我地都係去o左依間日本餐廳食放題。琴晚我地一行六個人, 差唔多7點鐘到步, 入到去已經好多人食緊, feel 到有冷氣, 可能整返好啦, 跟住自己八掛下問一問侍應, 佢地都話d冷氣整返好啦, 呵!呵! 心諗, 我地好彩冇去第二間食, 哈哈哈!!!之後我地都order o左好多野食, d三文魚夠肥美, 魚生新鮮, 壽司尚算可以, d飯硬o左少少, 蕃茄素麵凍湯好好味!!!夠清新, 消暑一流, I like it! 正!!! 我地個個都食到好飽, 十點鐘就走lu。
, 可能整返好啦, 跟住自己八掛下問一問侍應
, 佢地都話d冷氣整返好啦, 呵!呵!
心諗, 我地好彩冇去第二間食, 哈哈哈!!!
夠清新, 消暑一流, I like it! 正!!!
我地個個都食到好飽, 十點鐘就走lu。
2012-07-16
生日
  • 蕃茄素麵凍湯
2012-07-07 56 瀏覽
這是我第一次寫食評,真的是忍受不了,我希望和大家分享一下我難以接受的經驗.....為什麼會選擇花水木呢?因為yahoo團購,受到照片的吸引,上open rice查,評語不錯,而且位置在kimberly hotel,放題價雖然是$199,和其他日式放題的價錢差不多,但還是覺得"抵",所以就決定是它了。可能就是因為有以上的期待,才會有後來的失望。還是因為是團購,所以才是這種質數?說真的,無論怎樣都不應該是這麼差的食物質數。現在香港的competition這麼大,不是應該做好點嗎?環境分面:一踏入餐廳的時候,我就預感這次可能出事了,那裏的裝修帶點舊式餐廳的感覺,用木椅木枱,拉開椅子的時候,會發出"衣"的一聲。冷氣不夠,坐了30分鐘才感覺到一點涼。食物方面:食物款式太少了,湯2款,選擇了海鮮湯,味道還可以。燒烤:燒雞軟骨,又肥又油,味道怪怪的。燒牛柳粒,又乾又硬。sushi:只有7,8款壽司的日式放題,一大"舊"飯加少少的一塊刺身,就是花水木的壽司了。刺身:第一次下單要的三文魚刺身3塊是厚切的,之後再下單的是薄切的,還要是亂片(很有style的)。可以接受的只有甜蝦。蒸蛋:以為很普通的蒸蛋,花

環境分面:

食物方面:
食物款式太少了,湯2款,選擇了海鮮湯,味道還可以。
燒烤:燒雞軟骨,又肥又油,味道怪怪的。燒牛柳粒,又乾又硬。
蒸蛋:以為很普通的蒸蛋,花水木都可以弄到一點都不普通,"黑蟹子松蓉蒸蛋"我不懂怎麼欣賞,sorry。
甜品:香芋雪糕,只此一款,別無他款。

這樣的食物質數,連半小時都待不了,還好意思大字標題,3.5小時任食。

服務方面:
有位waitress小姐的服務可以稱讚的,我們一直要她幫我拿飲料等東西,反應亦都很好。

總括來說,我和我的朋友覺得這餐不值$199,以後都會記得花水木的食物質數"非常好",令人望而卻步,真的是怕怕!!
2012-07-06
團購
非常同意之前既食評@@冇諗過酒店餐廳水準甘差, 室內over 27度竟然無冷氣, 齋開風扇!!! 又熱又焗好似焗桑拿甘!!!!SUSHI吾知雪左幾耐連塊紫菜都梅晒>"< 刺身吾新鮮, 最愛既三文魚竟然有陣怪味!!!雞軟骨硬到咬吾到, 燒牛肉&吉列豬扒無肉味. 連鼓油都哀過人~~可以食落肚既只有: 甜蝦刺身, 和果子, 金菇牛肉卷, 雞亦.求其食2000yen都好過佢, 比200蚊甘既水準, 今次團購好失望!!!!以後吾會幫襯!!!! 其他想幫襯既人三思!!!!
非常同意之前既食評@@

以後吾會幫襯!!!! 其他想幫襯既人三思!!!!
2012-06-29