2018-07-13 2726 瀏覽
今日係welcome lunch book左3張枱具體食左咩 唔細數 太多啦 簡一些講第一樣。小籠包 入面有湯 唔會一夾就散但上面個頭 唔夠濕 有點粉咁 唔食個頭就very good第二樣 炸鮮奶 好好食 唔多講 沾d白糖一流!第三樣炸兩。入面仲係脆既 好多時d酒樓都擺到凍曬 勁難食第四樣 炒飯 聽講係鳳城炒飯? 好食第五 蝦餃 還不錯好啦。有咩唔好叫腸粉 蒸排骨 咖哩尤魚 牛肉球 馬拉糕每款都50以上 幾貴下
今日係welcome lunch
book左3張枱
具體食左咩 唔細數 太多啦 簡一些講
第一樣。小籠包 入面有湯 唔會一夾就散
但上面個頭 唔夠濕 有點粉咁 唔食個頭就very good

第二樣 炸鮮奶 好好食 唔多講 沾d白糖一流!

第三樣炸兩。入面仲係脆既 好多時d酒樓都擺到凍曬 勁難食

第四樣 炒飯 聽講係鳳城炒飯? 好食

第五 蝦餃 還不錯
好啦。有咩唔好叫

腸粉 蒸排骨 咖哩尤魚 牛肉球 馬拉糕

每款都50以上 幾貴下
2018-07-09
  • 鳳城炒飯
趁囡囡去了上興趣班,等她下課的兩小時最好就是去飲杯茶食兩碟點心 鳳城蝦餃皇 (特點) 蝦餃皮晶瑩飽滿又透薄,配上新鮮爽口的蝦肉、肥豬肉和筍的餡料,要趁熱食喔 !!!香茜叉燒腸 (大點) 好足料,裡面有蠻多的叉燒粒,外面的粉漿也不是太厚仲好滑滑鮑汁鮮竹卷 (中點)吸滿鮑汁的鮮竹卷煎過後才蒸,香口又好味薑葱牛栢葉 (大點) 夠腍,連牙力不太好的囝囝也咬到豉汁蒸鳳爪 (中點) 鳳爪夠入味,醬汁仲好惹味高湯炸粉果 (大點) 是每次到鳳城必食的點心一客四件炸粉果伴一小碗高湯食前先將粉果快手浸一下充滿火腿鮮香的高湯浸過高湯的粉果外面濕潤仍香脆,仲多了份咸香加埋豐富的鮮蝦、豬肉、冬菇和馬蹄的餡料,口感豐富又不油膩** 以上分享是以我的口味、喜好和情況作出分享和感受,一試 / 合用與否請自行決定

鳳城蝦餃皇 (特點)

鮑汁鮮竹卷 (中點)

吸滿鮑汁的鮮竹卷煎過後才蒸,香口又好味
薑葱牛栢葉 (大點) 夠腍,連牙力不太好的囝囝也咬到
豉汁蒸鳳爪 (中點) 鳳爪夠入味,醬汁仲好惹味
高湯炸粉果 (大點) 是每次到鳳城必食的點心

一客四件炸粉果伴一小碗高湯

食前先將粉果快手浸一下充滿火腿鮮香的高湯

浸過高湯的粉果外面濕潤仍香脆,仲多了份咸香

加埋豐富的鮮蝦、豬肉、冬菇和馬蹄的餡料,口感豐富又不油膩
2016-08-28
  • 鳳城蝦餃皇
  • 高湯炸粉果
  • 香茜叉燒腸
2016-10-29 2703 瀏覽
今次飲茶,本來不打算寫食評,但有一樣點心實在給我留下深印象:灌湯餃。這灌湯餃不像平日飲茶吃到的,不是浸在湯裡,而是餃子裡灌了湯,脹脹的,是名副其實的灌湯餃。餃子很大隻,一籠裝一隻,由一塊有孔鐵片盛著,方便拿到自己的碗裡。咬開首先可以吸吮裡面的湯,裡面的材料有豬肉碎、蝦仔、蟹肉、木耳等。令人驚喜的是裡面有兩條蟹肉! 是真正的蟹肉而非蟹柳,而且有幾隻蝦仔,很足料。除此之外,叉燒包也不錯,頂端開口爆開得漂亮,餡也不少。腸粉的皮比較削。燒腩仔有點韌。流沙包熱騰騰,一咬,裡面的黃就流出來,有鹹蛋黃蓉,所以有“沙”的質感,也夠鹹味焗西米蓮蓉布甸挺特別,很大盤(直徑約8寸)。不太甜,但略嫌不夠蓮蓉。
是真正的蟹肉而非蟹柳,而且有幾隻蝦仔,很足料。
灌湯餃

2016-09-13 2283 瀏覽
等人期間叫個小食生腸海蜇,等咗好耐,  咸到癲,仲要一陣唔好的味道,埋單仲要$168 ! 另加一服務費。真係無下次。服務亦唔好, 一上白飯即刻問是否要加飯,都未食就問,趕住收工! 落咗單追幾幾次都未到!
2016-09-11
2016-06-05 3154 瀏覽
I have ordered some dim sum during Sunday lunch with family. The dim sum come very slowly. When I ask the waitress there to check whether my order were missed, the waitress was very lazy and just asked us to wait
2016-04-30 2558 瀏覽
今晚晚飯移駕到有D名氣的鳳城酒家~晚市出奇的沒太多人!!!!市道真係咁差?!?!?!?點了幾個小菜燒味拼盤, 甜酸豬排, 鴛鴦飯, 紅燒豆腐去中式酒家食燒味拼盤是常識吧义燒半肥瘦又夠淋好味甜酸豬排 汁調得很好甜酸比例剛好不會甜到起痰又不會酸到流淚這個餸可能可以食到2碗白飯!!!!!鴛鴦飯 料多紅飯很惹味開胃, 只是我個人不偏好濕炒飯紅燒豆腐  第一次食有疑似义燒的肉類一同烹調的紅燒豆腐正常應該是五花腩吧?! 不過味道不錯的蓮容焗西米布甸味道:很大一盤完全足夠一圍枱食用!!本身不太好焗西米布甸, 因為以前食過一次太甜太糊口留下了壞印象但這個味道又不算太甜, 而且蛋味濃郁都不錯但糊口還是一樣
今晚晚飯移駕到有D名氣的鳳城酒家
~
晚市出奇的沒太多人
!!!!市道真係咁差?!?!?!?
點了幾個小菜燒味拼盤, 甜酸豬排, 鴛鴦飯, 紅燒豆腐
去中式酒家食燒味拼盤是常識吧

义燒半肥瘦又夠淋
好味

甜酸豬排
汁調得很好
甜酸比例剛好
不會甜到起痰又不會酸到流淚

這個餸可能可以食到2碗白飯!!!!!

鴛鴦飯
料多
紅飯很惹味開胃, 只是我個人不偏好濕炒飯

紅燒豆腐
第一次食有疑似义燒的肉類一同烹調的紅燒豆腐

正常應該是五花腩吧?! 不過味道不錯的

蓮容焗西米布甸味道:
很大一盤
完全足夠一圍枱食用!!

但這個味道又不算太甜, 而且蛋味濃郁
都不錯

但糊口還是一樣

2016-02-22
2016-03-09 1918 瀏覽
自從出黎工作﹐各自有各自的事業後,好耐都冇同中學同學相聚,今次終於約到一圍枱出黎食飯﹐簡直難過中六合彩..我地睇過D 餐牌,一圍菜大約要3,4千,所以今次我地選擇散叫,9餸1湯加多個甜品﹐每人都係$200抵仲要樣樣都係大家鐘意食,啱各人口味粟米魚肚羹待應見我地多人又全女班,幫我地分埋碗夠味,足料瑤柱朳豆苗大良炒鮮奶E 個一般,感覺唔到有奶味, 較實左: 一品拼盆(中), 右: 順德蓮藊餅一品拼盆幾抵食,唔係好貴順德蓮藊餅麻麻魚香茄子煲太極飯多料,味濃當紅炸子雞D 肉好嫩滑, 正沙田紅燒豆腐有D 怪怪的,佢係用叉燒炒,平時出面食開火腩果汁焗牛柳最後就係食甜品LA...E 個焗西米露布甸要叫人留先有應該都出名GA  (我地估)焗西米露布甸熱辣辣既西米露布甸,中間有少少蓮容涵, 蓮容涵如果可以多D 就好LA總括鳳城都唔錯,當然, 唔係樣樣餸都好味LA
自從出黎工作﹐各自有各自的事業後,
好耐都冇同中學同學相聚,
今次終於約到一圍枱出黎食飯﹐簡直難過中六合彩..

我地睇過D 餐牌,一圍菜大約要3,4千,
所以今次我地選擇散叫,9餸1湯加多個甜品﹐每人都係$200

仲要樣樣都係大家鐘意食,啱各人口味

粟米魚肚羹
粟米魚肚羹
待應見我地多人又全女班,幫我地分埋碗
夠味,足料

大良炒鮮奶
大良炒鮮奶
E 個一般,感覺唔到有奶味, 較實

左: 一品拼盆(中), 右: 順德蓮藊餅
左: 一品拼盆(中), 右: 順德蓮藊餅
一品拼盆幾抵食,唔係好貴
順德蓮藊餅麻麻

魚香茄子煲
魚香茄子煲
多料,味濃

D 肉好嫩滑, 正

沙田紅燒豆腐
沙田紅燒豆腐
有D 怪怪的,佢係用叉燒炒,平時出面食開火腩
果汁焗牛柳
果汁焗牛柳

最後就係食甜品LA...
E 個焗西米露布甸要叫人留先有
應該都出名GA
(我地估)

焗西米露布甸
熱辣辣既西米露布甸,
中間有少少蓮容涵, 蓮容涵如果可以多D 就好LA

總括鳳城都唔錯,當然, 唔係樣樣餸都好味LA

2016-02-19
2016-02-06 1058 瀏覽
之前都有食過其他鳳城既分店,都覺得ok, 咁今日年廿八咪諗住去上環呢間食團年飯。叫左一個龍𧄌二味,$428,上第一味,豆腐火煵炆⋯點解d魚唔見左既?成碟得一舊,賣相同茶餐廳無分別,當然叫佢換過佢啦。到第二味西蘭花炒班球,都叫正常既,但得7塊細細塊既魚lor, 仲要我食到舊係未熟既。兩個白飯等到d餸凍晒都未黎,仲要係隔夜飯,竟然係酒樓都仲食到隔夜飯,簡直有家既感覺啦。到埋單收我地55位茶錢,睇黎係今晚round茶錢我既。大時大節俾人劏都預左,不過都唔係咁離譜呀!

到埋單收我地55位茶錢,睇黎係今晚round茶錢我既。

大時大節俾人劏都預左,不過都唔係咁離譜呀!

2015-08-25 2053 瀏覽
同同事去左鳳城飲茶,一坐低每人叫左個灌湯餃,黎到令我地個個都眼前一亮。因為竟然係舊式用皮包湯既餃而唔係湯浸餃!個阿姐仲會行埋黎幫我地逐個拎起擺落我地個碗度,好細心,味道雖然唔會話好突出,但絕對誠意滿分啦!
灌湯餃
因為竟然係舊式用皮包湯既餃而唔係湯浸餃!
2015-03-23 3326 瀏覽
週日晚和家人於上環鳳城用餐,品評了數款懷舊小菜。八寶豆腐羹:湯料內含蝦仁、叉燒、豆腐、蕃茄、青豆等等,配搭多色但略雜亂,食味普通喇!窩貼大明蝦:多士金黃香脆,不算太油膩,大明蝦口感彈牙肉白,蝦香則偏淡。生炒桂魚卷:魚肉幾滑,鮮甜無骨,內包火腿菇絲等落鍋走油,層次感更豐富。伴碟的菜心甜度OK,嫩度不俗。欖角焗肉排:醬汁甜蜜中留有欖角的獨特味道,肉排鬆化腍身。瑤柱扒豆苗:瑤柱份量不少,豆苗綠嫩不俗。焗西米布甸:甜度合適,西米香氣普通,口感稍實。
週日晚和家人於上環鳳城用餐,品評了數款懷舊小菜。
八寶豆腐羹
生炒桂魚卷
欖角焗肉排:醬汁甜蜜中留有欖角的獨特味道,肉排鬆化腍身。
欖角焗肉排
瑤柱扒豆苗:瑤柱份量不少,豆苗綠嫩不俗。
瑤柱扒豆苗
焗西米布甸:甜度合適,西米香氣普通,口感稍實。
焗西米布甸
[22/3/2015; Sun]
題外話/補充資料: 晚市惠顧代客泊車需付$50,略嫌不夠大方。
2015-03-22
欖角焗肉排
瑤柱扒豆苗
2014-12-01 2851 瀏覽
我们几个人十二点多到,叫了几碟点心,一碟叉烧办面,一碟咸鱼鸡粒炒饭。点心还OK,但那碟面就差到不得了 - 叉烧太肥,但最差就是面没有出水,蜆水苦味超浓,告诉部长,他只是呼遣一下。蜆水吃下了对人体有害,是毒物。以后一定不会再来,也告诉家人朋友千万别来!
2014-11-27
2014-09-22 3046 瀏覽
陪大陸落黎的親戚遊香港...去親都要係酒樓今次黎到呢間好快就有位坐, 坐正風口位想換, 好在D部長都好好人俾我地換, 呢個要讚!一行3個人叫左大約十份點心, 埋單就三百蚊左右大部份點心都食得出似係即製其中佢地最鍾意食係香芋球同埋鴨腳扎個香芋球炸得好酥, 個肉ham都好好味個鴨腳扎個汁好特別, 同埋枝竹包住好豐富! D肉都好新鮮!另外叫左個好似係灌湯餃都唔錯, 個湯好好味!不過整體黎講..呢間野的價錢可以整再好味D...
陪大陸落黎的親戚遊香港...去親都要係酒樓

一行3個人叫左大約十份點心, 埋單就三百蚊左右
大部份點心都食得出似係即製
其中佢地最鍾意食係香芋球同埋鴨腳扎
個香芋球炸得好酥, 個肉ham都好好味
個鴨腳扎個汁好特別, 同埋枝竹包住好豐富! D肉都好新鮮!
另外叫左個好似係灌湯餃都唔錯, 個湯好好味!

不過整體黎講..呢間野的價錢可以整再好味D...
2014-09-02
1月5日中午一家三口來到上環鳳城酒家飲茶,台號72,點了幾個點心和一個炒飯,上餐很快,值得一讚。等至最後一個點心“牛仔骨”上來后,發現裏面只有兩塊牛仔骨,而其中是一塊肥油佔了八成,原本考慮將就著吃吧,但看清價錢牌寫著“特點-32元”,馬上心裏就不舒服了:32元買兩小片牛仔骨,其中一個還不能吃的,誰願意呀?!家人先商量了一下,覺得酒家應該有個交待:換一個新的、取消單子、或者改換另一個特點....於是找侍應叫經理,但等了好一陣子也沒見有經理走過來。這時一位穿著西裝貌似部長的從桌旁經過,我們把他叫停,一看他左胸前挂著的名牌,寫著“侯聖”經理....后了解到他竟然是該店今天的最高掌門人~無言、流汗!暫且不追究侯經理什麽原因不主動前來查看食客的事情,只看當他停下來,聼了我們的“問題”后,第一個反應是說:1)就是這個樣子的了;2)已經蒸好了,不退貨也不換貨;3)吃不吃你都要錢照付。當我先生說,經理呀,我們將心比心,如果你是食客,看到32元只買兩小塊牛仔肉,而其中一片八成肥肉是 不能吃的,你會接受嗎?!估都估唔到,這位掌管上環鳳城酒家的“侯聖”經理高聲回答:“我完全接受,因爲我喜歡吃肥肉!”....

1)就是這個樣子的了;
2)已經蒸好了,不退貨也不換貨;
3)吃不吃你都要錢照付。

不能吃的,你會接受嗎?!

估都估唔到,這位掌管上環鳳城酒家的“侯聖”經理高聲回答:“我完全接受,因爲我喜歡吃肥肉!”....真讓人無語!!!

結果可想而知,這觸動了我先生的肝火,我們要找店裏再高一級的負責人,殊不知侯經理說“我就是最高負責人,老闆們在開會沒人有時間”。

雙方聲綫越來越高,最後這位侯經理還是拿走了這籠“精且貴”的牛仔骨.....既然最後都可以換貨,那何苦跟客人過不去呢?何必要自討無趣?.....最後我們點換了一籠同樣是特點的“花釀魚肚”。

真不明白,我們自問是該酒家的常客(也是銅鑼灣分店的食客),身為一位經理級人物,就算不認識客人但理應也會覺得眼熟,起碼知道我們不是故意來挑剔或找事端的無聊吃客。

拿了他們的名片,上面有九家分店,上環鳳城酒家竟然還是“總店”!根據名片上的網址www.fungshinggroup.com,我準備向他們管理層投訴,可惜鳳城酒店飲食集團只虛設了一個網址,根本就無法登入,令人氣結!

說了半天,下面圖片就是該籠價值32元的特點:“牛仔骨”,各位看官不妨評評理!

備註:1月5日當天就已經把食評寫好,但由於open rice編輯部說“指控嚴重”所以不獲刊登。心中實在氣憤不過,所以馬上發郵件去了消費者委員會,把上述事件經過和圖片一拼郵過去,希望得到酒家負責人代表他們的經理向客人道歉!

2014-01-05
2014-01-03 2706 瀏覽
2014年,老爸竟選了鳯城飲茶,原來貪其容易有位,我們差不多一點到,平日入坐率只有5-7成,今日也變得人多,好彩,還是不用等位。忘了為推介點心拍照,無所謂吧!芝麻流沙飽:必吃,芝麻香,做成流沙又滑但不太甜,不是很多地方有此點心。順德煎藕餅:好口感又香口,老爸最愛。吃悶了𧎚餃燒賣,這裡有別的選擇。

忘了為推介點心拍照,無所謂吧!

順德煎藕餅:好口感又香口,老爸最愛。

吃悶了𧎚餃燒賣,這裡有別的選擇。
2014-01-01
  • 順德煎藕餅
  • 芝蔴流沙包
2013-10-15 2641 瀏覽
定期我都會和一些魔術朋友有聚會。通常都是先到我寫字樓玩魔術,飲咖啡,然後在附近酒樓晚飯;每個月定期聚一次,情緒商數提升了不少。我的寫字樓在上環,酒樓選擇不算很多,而鳯城則是我定期的其中一個選擇;附近有竹園,寶湖,北苑,桃園;以物值計算,鳯城最高。鳯城開了很多年,做的是地道的順德菜,來些簡單菜式已經很好。今天我們有六個人,可以叫多些東西試試。這個是污糟雞,因為用上大頭菜,所以得污糟雞之名。這個要等上二十分鐘。雞蒸得很香滑,而且肉質不「鞋」,再加上一些冬菇,美味,必叫項目。然後是沙田豆腐。是否真的是由沙田起家不得而知,不過豆腐香滑則是事實:這個是比較便宜而美味的一個菜式,人多不是自己請客AA制要控制 budget 必叫的項目,有物值。咕嚕肉也是我很喜愛的一個菜式,它沒有炸得太過,咬下去很彈口,肉質很爽:瑤柱扒豆苗,價錢相對是貴了一點,但我最喜愛豆苗,而沒有很多酒樓提供此菜式,所以我也叫了。瑤柱份量夠,而且味做得很濃,沒有太多味精,吃得很開心。我也喜歡這裏的粟米魚肚羹,也叫了一窩:六人分量剛剛好,料特多,味道做得很香,加點糊椒粉,一流。大良炒鮮奶,用來送飯一流:這個也是順德招牌菜式之一。海蜇

鳯城開了很多年,做的是地道的順德菜,來些簡單菜式已經很好。

瑤柱份量夠,而且味做得很濃,沒有太多味精,吃得很開心。

我也喜歡這裏的粟米魚肚羹,也叫了一窩:
六人分量剛剛好,料特多,味道做得很香,加點糊椒粉,一流。

大良炒鮮奶,用來送飯一流:
這個也是順德招牌菜式之一。

海蜇頭拼生腸,不健康但必叫項目:
海蜇頭盤常有,但有這麼大的海蜇頭不多見。入口爽份量足,生腸也是「食到耳仔郁」的質素;我建議如果在座的朋友沒有「極度注重健康飲食如你叫會和你認真討論再加訓話」的話,我極力推介你叫這個。

朋友一向沒有所謂,我之前也想了一想,估計他們應該會吃,而菜來到他們一起很愉快地吃,沒有一個不吃,我就很放心。

總括而言,鳯城是「比較穏陣」的一間酒家。菜式做得不錯,不會很名貴但食得飽,人均消費百五,飯後也送糖水,算是有誠意,我樂意推介,半年或三個月可以來一次。
題外話/補充資料: 泊車可選信德中心;多人叫餸人均消費會下降;建議不叫太花巧菜式。
2013-10-14
  • 海蜇拼生腸