2016-09-01 6980 瀏覽
老公生日,原想食自助餐,但老公話想食西餐,見食評唔錯,最後揀左這間~揀左一個set dinner,再加個牛扒同蟹餅~set dinner係鴨腿鵝肝意大利飯加南瓜湯,個湯南瓜味濃~鴨腿外脆肉嫩~正~牛扒反而覺得一般,無咩驚喜~蟹餅用蟹肉做成,真係好好味嘅前菜~~最後加個芒果拿破崙~因為老公生日,預做安排寫字慶祝~但試過其他地方嘅拿破崙,比較下這間嘅就失色啦~總括而言,可能期待過高,反而唔似想像中咁好

揀左一個set dinner,再加個牛扒同蟹餅~

牛扒反而覺得一般,無咩驚喜~
蟹餅用蟹肉做成,真係好好味嘅前菜~~
總括而言,可能期待過高,反而唔似想像中咁好
  • 蟹餅
  • 南瓜湯
  • 香脆法國鴨腿伴鵝肝意大利飯
2016-08-04 5366 瀏覽
朋友生日,四個人一齊去左呢度一齊慶祝order 左三個主菜一個沙律同兩個甜品沙律:真係好好味,好新鮮三個主菜:1. 鴨腿伴鵝肝意大利飯無一個主菜我係唔鐘意食,尤其個鴨腿伴鵝肝意大利飯,啲飯唔會太硬,個鴨腿表面一咬好 翠內裡好有肉感2. 石斑拌薯仔及地中海海鮮汁石班表面煎到金黃鬆脆,下面有啲伴菜都好正,同一般伴菜唔同,啲伴菜煙煙靭靭的感覺,正3. 牛扒都好味,其實同其他一般牛扒差唔多,都係咁好味甜品:兩個甜品都好味,唔太甜,因本人唔鐘意食得好甜
朋友生日,四個人一齊去左呢度一齊慶祝

order 左三個主菜一個沙律同兩個甜品

沙律:
真係好好味,好新鮮

三個主菜:
1. 鴨腿伴鵝肝意大利飯
2. 石斑拌薯仔及地中海海鮮汁
3. 牛扒
都好味,其實同其他一般牛扒差唔多,都係咁好味

甜品
兩個甜品都好味,唔太甜,因本人唔鐘意食得好甜
2016-06-30 6450 瀏覽
朋友想食印度野,荃灣搵到呢間-巴巴站真係好傳統印度餐廳,因為店內都係印度人2個人叫左個二人SET... SET B豬頸肉&芝士薯條-豬頸肉份量唔多一人兩小塊就沒了 不過燒得好香 過左口癮。而芝士薯條真係同朋友一致大讚,除左芝士,仲有好多醬,茄汁同牛油果醬,混出尼好有印度風味!咖哩雞走辣+paratha + 飯-朋友唔食辣 走左辣仍有小辣,可能咖喱點都唔會走得哂,不過反而幾好食,朋友都話接受到。雞好淋身 唔係鞋口個D 仲有好多件!正!!食印度野點可以無薄餅!果然係拿手野,一食就知真係好鬆軟,唔會太油利!!點下咖哩汁仲好食!冬蔭公海鮮面-好多海鮮勁足料,湯底濃郁,份量好夠又好味!甜品-印度mango甜品,有種印度街頭小食GE 感覺,好特別!
朋友想食印度野,荃灣搵到呢間-巴巴站
真係好傳統印度餐廳,因為店內都係印度人
2個人叫左個二人SET... SET B

冬蔭公海鮮面-好多海鮮勁足料,湯底濃郁,份量好夠又好味!

2016-06-29
2016-06-02 5569 瀏覽
今日又係我哋舊同學定期嘅聚會,訂左尖沙咀Munhc餐廳呀,我今次係我第一次去,我哋總共四個人,四個人都有飲湯喎!是日嘅餐湯係大蒜薯仔湯,好重薯仔味!原來大蒜唔係蒜頭等我仲驚個口有陴除😂同學話佢哋嘅蟹餅好出名咁當然要試吓啦!另外我哋仲點咗三文魚鮮果沙律同埋風乾火腿哈密瓜。佢哋呢個火腿哈密瓜而家做緊特價平左足足$100!只要join佢地會員就可以有呢個優惠啦!大盤我哋就叫左依比利豬背扒、珍珠雞虎蝦南瓜意大利飯同埋Carbonara!蟹餅果然係好好味全部蟹肉! 另外火腿哈密瓜都好新鮮賣$48真係好抵食。至於Carbonara我就麻麻哋鍾意因為忌廉汁好肥☺️所以食咗好少。我比較喜歡佢哋嘅意大利飯。一啲都唔唔諗比較有咬口。依比利豬背扒煎6成熟真係未食過咁生嘅豬肉但係又唔錯喎!好滑同埋好有肉味。食完呢啲嘢都好飽啦,甜品都食唔落晚飯每人大約280食到呢啲質素嘅西餐都算唔錯!下次會議再幫襯!

食完呢啲嘢都好飽啦,甜品都食唔落
2016-05-25
2016-04-25 5574 瀏覽
朋友生日一定係一大班人食好西。今次仲係要farewell 即將嫁去台灣嘅朋友仔,一於就試下高檔野。雖則munch 坐落於Knutsford 但價位又不是好高,但食物質就有返咁上下,幾好。今次我主要介紹返我個巴馬臣芝士焗黑毛豬豬扒。一上菜已經聞到好香芝士味,焗到色澤金黃嘅芝士外脆內軟。特別係邊邊位,無咁燶,但芝士味焗到出哂黎。至於豬扒,一般都係硬同un d,所以咁厚身嘅豬扒係好難自己係屋企整得好食,顧得熟黎顧唔到肉質。而munch 就整得到淰而無騷味,而最內層都係熟透juicy嘅豬扒。厲害!返食指數4粒(最多5粒)。俾用心做菜嘅munch 師傅!

今次我主要介紹返我個巴馬臣芝士焗黑毛豬豬扒。

返食指數4粒(最多5粒)。俾用心做菜嘅munch 師傅!

2016-03-16 4489 瀏覽
約左朋友試新野, 朋友話想試下呢間既蟹餅,所以就黎左呢到。星期六先打電話黎book都book到, 都算係尖沙咀聚會既好地方。一去到, 見到餐廳都唔係太多人,所以都算靜, 可以好好甘同朋友傾計。餐廳有提供set dinner同 a la carte既款係唔同既。set dinner 有湯/沙律, 主菜同茶, 大約200 ﹣300蚊。唔算平, 但甘都無甜品送。我同朋友一人叫左一個set, 另外單點左朋友想試既蟹餅。主菜就食左鴨肶意大利飯同羊架。羊架叫左7成, 不過都幾生。200幾蚊只係得兩塊羊架,都真係幾唔抵。其實個set dinner 份量比女仔岩岩好, 大食d就要另外叫starter。餐廳暗暗地,環境都算唔錯。我同朋友share食,d waitress比左一人一隻碟我地夾黎食,仲會每道菜都幫我地換碟, 都幾好。呢到食野無限時, 可以舒舒服服慢慢坐, 係尖沙咀餐廳黎講都幾難得。

我同朋友一人叫左一個set, 另外單點左朋友想試既蟹餅。
蟹餅
主菜就食左鴨肶意大利飯同羊架。
鴨肶意大利飯
羊架

磨菇湯
2016-03-12
2016-03-14 3153 瀏覽
頂級伊比利黑毛豬背扒配牛肝菌薯蓉和法式蘑菇,薯蓉非常特別, 配合旁邊的梨醬,很好食!ps. 極力推薦 建議食五成熟來自智利的白雪魚, 配紅甜菜和鮮蝦蘑菇蛋黃醬, 帶出白雪魚的鮮甜,味道清新 肉質嫩滑。
頂級伊比利黑毛豬背扒
配牛肝菌薯蓉和法式蘑菇,
薯蓉非常特別, 配合旁邊的梨醬,很好食!
ps. 極力推薦 建議食五成熟
2016-02-21 3494 瀏覽
男朋友生日,佢想食西餐,上openrice揾到哩間餐廳,之後book台,book窗口位,順便book埋甜品,因為可以寫上男朋友個名,希望比驚喜佢。上到去環境唔錯,好有情調,適合情侶。今次點咗蜜瓜火腿,蟹餅,鴨肶意大利飯同大蝦牛扒,我仲點左香蕉雜果沙冰。蜜瓜火腿一般,蜜瓜唔算甜,火腿有d過鹹。蟹餅好味,啖啖蟹肉,外面脆入面多汁,加埋個汁一齊食更好味,個汁酸酸地,令蟹味更出。鴨肶意大利飯又係一個好味之選,鴨肶外皮好鬆脆,但唔油,鴨肶肉好嫩,一d都唔鞋,仲有味道啱好唔會太鹹,但個飯好濃芝士味,好易膩。另外,大蝦牛扒必食,大蝦煎到好香口,肉質彈牙,牛扒要咗半熟,外面煎到有少少脆口,入面仲保持到半熟,切開見到有牛肉汁流出,但唔會有血水,肉質好嫩無渣,好有肉味,好好味。杯沙冰都唔錯,食到果肉,味道天然。
,好好味。杯沙冰都唔錯,食到果肉,味道天然。
2016-01-31 3574 瀏覽
是日老公帶我到munch慶祝週年紀念,閒日7時去到人唔多,安排了窗邊座位給我們點菜:晚餐set dinner唔太吸引,於是散叫個個都話蟹餅好食,當然要試下~食既時候想起了酒樓的中式炸蟹鉗 蟹味濃,但其實最好味既係個sauce上面果d係青蘋果,好酸~下次再黎都會encore,皆因我係蟹魔王跟住係開心果田螺穌配啤梨果凍: 上面係開心果碎,中層係cheese,下層就係田螺穌老實說叫這個係因為我好喜歡吃田螺但係中層芝士實在太漏了~食返則邊d啤梨果凍雖然都中和到,但食完成個已經飽左下次唔會叫~~松露煙肉蘑菇cabonara:個人超愛松露,這個真係好味到不得了~松露夠香,跟住意粉夠creamy topping又多,encore率100%安格斯肉眼扒叫左7成,因為老公唔受得太血淋淋,都冇令我失望,牛味有,熟度剛好,後面舊薯仔都有驚喜,好味道,上面以為鋪住薯片,但原來係炸薯皮黎,nice!唯一美中不足係,真係食唔曬(就係因為叫多左個田螺穌)甜品係心太軟,standard水準~~都唔錯啦是日係munch有個愉快的晚餐,我會再黎嫁

點菜:

晚餐set dinner唔太吸引,於是散叫

個個都話蟹餅好食,當然要試下~
食既時候想起了酒樓的中式炸蟹鉗

蟹味濃,但其實最好味既係個sauce

上面果d係青蘋果,好酸~

下次再黎都會encore,皆因我係蟹魔王

跟住係開心果田螺穌配啤梨果凍:

上面係開心果碎,中層係cheese,下層就係田螺穌

老實說叫這個係因為我好喜歡吃田螺

但係中層芝士實在太漏了~

食返則邊d啤梨果凍雖然都中和到,

但食完成個已經飽左

下次唔會叫~~

松露煙肉蘑菇cabonara:
個人超愛松露,這個真係好味到不得了~

松露夠香,跟住意粉夠creamy

topping又多,encore率100%

安格斯肉眼扒
叫左7成,因為老公唔受得太血淋淋,

都冇令我失望,牛味有,熟度剛好,

後面舊薯仔都有驚喜,好味道,上面以為鋪住薯片,

但原來係炸薯皮黎
,nice!

唯一美中不足係,真係食唔曬(就係因為叫多左個田螺穌
甜品係心太軟,standard水準~~

都唔錯啦

是日係munch有個愉快的晚餐,我會再黎嫁
  • 松露菌煙肉忌廉汁意大利粉
  • 特級蟹餅
2015-12-18 5135 瀏覽
今日同朋友聚會,佢話想去Munch食, 因為聽講轉左新Menu, 想去試新野~ 我都好耐冇去過Munch, 聽到話轉左新Menu更係即刻話好啦!我地總共叫左4樣野~Foie Gras, Foie Gras Lollipop開頭拎出黎個陣,心諗:咁似甜品GE? 又星星又盛咁, 仲有條棒棒糖, 個賣相好特別..原來個支棒棒糖係用鵝肝醬整GE, 食落口個味道好特別~而個鵝肝外脆內軟, 唔錯喎!Salmon Roe Risotto個意大利飯好有咬口~同魚子GE味道好夾~好有西日式Feel, 都幾好味Guinea Fowl & Tiger Prawn Pumpkin Risotto上菜GE時候係用”劍”串住雞同蝦, 好有心思的賣相~食落D雞好滑好入味, 而蝦好新鮮好甜~Mango Napoleon & Lime Sorbet賣相同普通拿破崙差唔多樣, 酥皮好鬆軟, 應該係佢地手做, 芒果味都好重, 加埋個青檸雪芭岩岩好唔會過甜, 都唔錯!埋單800有找都唔叫貴, 我覺得比起之前佢D菜式精緻同特別左, 睇得出好有心機去做, 下次約多D人再黎食過其他新菜式先~

我地總共叫左4樣野~

Foie Gras, Foie Gras Lollipop

原來個支棒棒糖係用鵝肝醬整GE, 食落口個味道好特別~

而個鵝肝外脆內軟, 唔錯喎!

Salmon Roe Risotto

上菜GE時候係用”劍”串住雞同蝦, 好有心思的賣相~

食落D雞好滑好入味, 而蝦好新鮮好甜~

Mango Napoleon & Lime Sorbet

香煎法國鵝肝,棒棒糖
蟹肉露筍意大利飯
珍珠雞海虎蝦串南瓜意大利飯
芒果拿破崙,青檸檸檬雪芭
好幾年前來過一次, 個時覺得好好味咖今次再來過, 不過就有預訂ge, 所以唔駛等位其他人就係門口等比起幾年前, 的確多人食左原來依家做埋dinner set咁唔駛苦惱的情況下, 今次揀dinner set la同埋價錢都盒理, 餐湯有主菜有野飲是日餐湯....無咩特別份量比較少....而且味道一般主菜我揀了意粉...又係普通, 無咩特別賣相一D 都唔吸引, 一大堆煮好係咁放上個碟咁味道都係一般, 我諗我自己都煮到....另一個set , 老公揀牛扒.....都係無特別食落口唔Juicy, 賣相唔吸引....煎的方法有待改善食食下, 我地都唔想食.... 上菜上得好快, 但完全feel 唔到好食唔會係叫set 就咁差卦?仲記得幾年前, 散叫, 雖然係貴, 但味道好好味所以今次先會來食, 但今次的確好失望....點解同普通出邊餐廳的set dinner 無分別?餐廳好多人, 枱櫈放得好貼, 位置都好迫, 無咩私人空間, 無幾年前咁好, 質素水準全部都下降坐正角落頭就更難叫到侍應幫你下次唔再幫襯
好幾年前來過一次, 個時覺得好好味咖
今次再來過, 不過就有預訂ge, 所以唔駛等位
其他人就係門口等

比起幾年前, 的確多人食左
原來依家做埋dinner set

咁唔駛苦惱的情況下, 今次揀dinner set la
同埋價錢都盒理, 餐湯有主菜有野飲

是日餐湯....無咩特別
份量比較少....而且味道一般
主菜我揀了意粉...又係普通, 無咩特別
賣相一D 都唔吸引, 一大堆煮好係咁放上個碟咁
味道都係一般, 我諗我自己都煮到....
另一個set , 老公揀牛扒.....都係無特別
食落口唔Juicy, 賣相唔吸引....煎的方法有待改善
食食下, 我地都唔想食....
上菜上得好快, 但完全feel 唔到好食
唔會係叫set 就咁差卦?
仲記得幾年前, 散叫, 雖然係貴, 但味道好好味
所以今次先會來食, 但今次的確好失望
....點解同普通出邊餐廳的set dinner 無分別?

坐正角落頭就更難叫到侍應幫你
下次唔再幫襯
2015-11-29 5148 瀏覽
Been to this lovely restaurant with my wife to celebrate our anniversary, which gave a bang for the buck, the cuisine here were exquisiteok, i admit that i am not a professional that I forgot to take photos before eatingthe top one was oyster soup, with extreme dense texture, taste like oyster sauce instead, the oyster flavour was unexpectedly highThe corn soup was sweet in favour, another super dense soupWhat a nice shaped Foie Gras! huge in size which could feed 2 people at a time, the potato

What a nice shaped Foie Gras! huge in size which could feed 2 people at a time, the potato apple mash was sweet and perfect match with the oily Foie Gras! Apart from that, the chip in between was cruncy as well
The boneless Steak was extra ordinary! it was doughy, juicy and tender, moderately cooked with sound beef flavour, I would rate it 10/10 if i can!
2015-11-20 5024 瀏覽
諾士佛臺可算是九龍版的「蘭桂芳」,它以酒吧聞名,但跟蘭桂芳又有點不同。如果用好動愛玩的女孩來形容蘭桂芳,那諾士佛臺就是一個喜歡去ball的富家小姐。雖然去蘭桂芳的酒客不乏中高產或俗稱「鬼佬」的外藉人士,但印像中更多的是醉翁之意不在酒的孤男寡女。相反,來諾士佛臺飲酒的,大多真是純粹為跟朋友摸摸酒杯底談天而來。諾士佛臺是一條很短的小巷,隱身在金巴利道跟天文臺道之間,但人流絕不會因為它的隱敝而減少。由於它是有名的酒吧街,所以雖然我久聞其名,但對於不好酒品的好,但從未到過。最近在臉書看到朋友在諾士佛臺這餐廳用餐的照片,才知道這酒吧街來有這麼一間有名氣的西餐廳,因為食客眾多,座位最少都要早一至半個月預訂,慶幸朋友在餐廳內有熟人,能留一張桌子給我們,所以是夜朋友的生日飯就定在這裡。餐廳為於一樓,從昏暗的諾士佛臺透過落地窗看入去,是一片輕鬆用膳的氣氛。走進餐廳,雖然走粗獷工廈風沒有裝假天花,但昏黃的燈光配上水晶燈,還有周圍的水晶吊飾,為這餐廳增添了不少格調。餐包兩邊尖中間圓,形狀頗特別。雖然外表不同,其實就跟法包差不多,麵包外脆內軟,奉上時仍有暖意,不錯。西班牙風乾火腿, 哈蜜瓜伴白酒啤梨($128

餐包
西班牙風乾火腿, 哈蜜瓜伴白酒啤梨($128)

橙色的哈蜜瓜上面是嫩紅色的西班牙風乾火腿,火腿薄薄一片,咸味適中,跟哈蜜瓜同吃,一咸一點,互相也搶不了誰的風頭。白酒啤梨因被白酒浸過而令梨肉變腍,微微酒香中帶點啤梨的清甜,確是不錯。
西班牙風乾火腿, 哈蜜瓜伴白酒啤梨
法國田螺釀大磨菇($98)
最面頭的是炸洋蔥碎,入口脆卜卜,增加口感。法國田螺肉質有嚼勁得來不會過韌,大磨菇很juicy不會燒得過乾,不錯。
法國田螺釀大磨菇
美國黑安格斯肉眼扒伴煙肉薯蓉($288)

肉眼扒肥廋適中,沒有筋,肉質軟嫩,調味也適中,薯蓉內拌有煙肉和香草,不單增加了口感,而且多了煙肉的咸香和香草的香味,令薯蓉更美味。
美國黑安格斯肉眼扒伴煙肉薯蓉
意大利飯

意大利飯很creamy,飯粒軟腍得來又不會太水汪汪,味道不錯。
意大利飯
意大利薯仔粉伴香辣蝦球及香草蕃茄醬($158)

薯仔粉口感煙韌,配番茄醬,味道酸酸的非常開胃。蝦球肉質爽彈,沾了番茄醬,酸中帶點辣,更添層次。
意大利薯仔粉伴香辣蝦球及香草蕃茄醬
總結,食物味道與環境均不錯
無論好不好杯中物也值得來感受一下諾士佛臺的氣氛
2012-07-28
西班牙風乾火腿, 哈蜜瓜伴白酒啤梨
法國田螺釀大磨菇
美國黑安格斯肉眼扒伴煙肉薯蓉
意大利薯仔粉伴香辣蝦球及香草蕃茄醬
2015-10-11 7191 瀏覽
還記得打完風, 仍然擔心天氣不好, 幸好全日都冇乜落過大雨, 就順道補祝朋友生日呢間餐廳都不多介紹, 食過好幾次, 基本餐牌不變已經知道, 亦知道一點, 如果同朋友慶祝生日可以booking個陣加個甜品, 佢地會寫上happ birthday (人名) 字樣今次當然亦不例外book左7pm, 唔太多人一入去, 見到有塊玻璃隔開左兩邊, 上之大約半年多之前黎未見有似乎係為左分隔開一大班朋友食飯, 同另一邊係兩至三人食飯好, 去相 !幾靚既蠟燭台, 但朋友話原來唔係真係蠟燭 =_=凱撒沙律同餐湯就唔影啦, 都係同之前既差不多反而今次既main course唔同, 有點特別先講講呢個豬鞍, 食落口感比較結實, 唔會太腍 芝士咪唔會好濃, 蓋過豬本身既味道呢個魚柳, 表面看上普通, 但食落好香, 魚肉亦好滑 最特別之處莫過於底下既配菜, 有大量既豆, 菜類, 我又冇問侍應係咩類型既豆但看上去似乎係鷹咀豆, 地中海區既主要糧食應該都係豆類, 而唔係我地香港人既白飯d豆類食完亦會有飽肚既感覺, 所以都食唔晒, 最後剩少少最後甜品, 當然係我既首選, 芒果拿破崙 ! 呢度既拿破崙做得都幾出色 (所以
今次當然亦不例外

book左7pm, 唔太多人
似乎係為左分隔開一大班朋友食飯, 同另一邊係兩至三人食飯

好, 去相 !

幾靚既蠟燭台, 但朋友話原來唔係真係蠟燭 =_=
凱撒沙律同餐湯就唔影啦, 都係同之前既差不多
反而今次既main course唔同, 有點特別
先講講呢個豬鞍, 食落口感比較結實, 唔會太腍

芝士咪唔會好濃, 蓋過豬本身既味道
巴馬臣芝士極黑豬鞍配牛肝菌薯蓉
呢個魚柳, 表面看上普通, 但食落好香, 魚肉亦好滑

d豆類食完亦會有飽肚既感覺, 所以都食唔晒, 最後剩少少
香煎石班柳 + 薯仔配地中海海鮮汁
最後甜品, 當然係我既首選, 芒果拿破崙 !

呢度既拿破崙做得都幾出色 (所以基本上每次黎到叫甜品食的話一定叫呢款)
同時碟上亦有一個看似雪糕既東西
實際上係一個雪芭, 估計係有青檸成份, 食落少少酸酸地, 中和左拿破崙既甜度, 幾好
芒果拿破崙
下次再黎食大概係明年再約朋友食生日飯既時候了, 期待下次的main course有更新穎的菜式
2015-10-05
生日
巴馬臣芝士極黑豬鞍配牛肝菌薯蓉
香煎石班柳 + 薯仔配地中海海鮮汁
芒果拿破崙
2015-09-24 7438 瀏覽
My friend brought me to this restaurant last night for dinner. It's my first time to Munch and I didn't have any expectation for the restaurant.The restaurant located at 1/F of One Knutsford and it's a quiet place which they separated 2 seated and large group booking in different sections. Normal decor but not squeezed between tables.We have set dinner (I hated studying menus) that's a combination of soup/salad, main course and coffee.It's really hot so we both have salad to start. Lettuces is f
It's really hot so we both have salad to start. Lettuces is fresh served in cold plate. That's the way I like!

We share the main course:
Pork rack with mushroom mashed potato

Duck Confit and foie gras risotto

The pork rack crusted by cheese, fried in golden colour but not oily. It's juicy and tender. I wonder it's not only the chef's technique, but the good quality of the meat is an advantage. We finished the whole thing with the mushroom potato purée.
Fragrances of duck oil arose my appetite for the dish. Crispy duck skin and foie gras favoured risotto is a good match and tasted rich.
Munch made a simple dishes in special style and tasty. I definitely will visit again with my family and friends.
Pork Rack with mushroom mashed potato
duck confit
caesar