2022-12-27 427 瀏覽
Green waffle diner⚠️Cannot miss this restaurant if you’re Canadian!! Totally satisfied my Canadian food craving 🥲❤️Gotta order their mac and cheese with bacon bits if you’re a CHEESEEE lover!! It was sooo cheesy. Like 80% cheese and 20% macaroni 😂😂 recommend order the small portion for 2!Would recommend ordering The skillet in big Cus small wouldn’t be enough for 2! I found out the best way to eat this is to add HP sauce!! So delishhhh, reminds me of poutine ☺️☺️ #ifykyk ! ✨MUST✨order item is their
Green waffle diner

✨MUST✨order item is their waffle!! You will not believe how moist their waffles are!! 🥺🥺 I ordered their most popular flavour- pandan flavour and it totally blew me away!! I created my own waffle and chose honey and blueberries to go with it. It was a GREAT combination. The blueberries were so fresh and sweet🥹 def ordering this combination again!

Not to mention their avo with almond milk smoothie. This combo totally stole my heart!!!🥹❤️ it goes so well tgt way better than milk!

The best part about this is if you spend over $680 in one meal you can become their member and all members can receive 10% off their meals!! They also give you small gift! WHAT A STEALL! Oh they even have kids menu so great for families ☺️ and dinner set for those who can’t choose from the menu!

2021-09-05 1124 瀏覽
芝士肉醬意粉意粉用鑊仔上,可以保溫又可以打卡,表面有勁多芝士,肉醬都係比左勁多😂仲多過意粉,意粉條條分明,偏硬有咬口,醬汁都出色,有少少蕃茄鮮味,勁奸惡又好好味 7.7/10DRAGON MOOD BOSTER $98SMOOTHIES: WHITE AND RED DRAGON FRUIT , MANGO,BANANATOPPINGS: DRIED GRAGON FRUIT, COCONUT FLAKES, BANANA CHIA SEEDS第一次試SMOOTHIES BOWL,簡左杏仁奶做基底,感覺好健康,好清新,當小甜品都吾錯 7.5/10
芝士肉醬意粉

DRAGON MOOD BOSTER $98

2021-07-25 1234 瀏覽
🤍呢間店有好多唔同口味嘅窩夫 ,但係我哋最後都係揀咗原味嘅窩夫拼啲香蕉~♡(◉Θ◉)♡🤍個人覺得中環區嘅食物一向都偏貴,而呢一間店喺中環區嚟講就算係適中嘅價錢。🤍店入面嘅人流唔係好多,所以我哋都唔使排隊就即刻有位。٩۹(๑•̀ω•́ ๑)۶🤍就算就咁嗌餐都會有半份waffle,所以我就覺得我就咁買全份嘅份量有啲細啦(。•́︿•̀。)🤍老闆同員工嘅服務態度都好好,佢哋會走嚟問我有咩需要,最後走嘅時候雖然唔知點解鼓勵我地要俾cash,但係都送咗幾個口罩畀我哋,仲要係有窩夫圖案架!好cute(灬°ω°灬) 。🤍因為少去中環,所以都未必有機會再幫襯,但係整體嚟講都推薦大家去食嘅!⁽⁽٩(๑˃̶͈̀ ᗨ ˂̶͈́)۶⁾⁾
2021-05-14 1869 瀏覽
好耐無約朋友外出食中午飯 今次約左朋友去嘉咸街食窩夫🧇餐廳環境好舒服 😌 真係可以嘆著杯咖啡坐一個下午 我地叫左2個午餐一齊食 第一個是牛面肉蕃薯蓉 肉就比較un 一般 反而個蕃薯蓉 又香又甜👍 第二個是水牛雞翼併薯條 水牛雞翼 酸酸甜甜 皮又脆脆地 幾香 幾野味 但薯條更出色 新鮮炸 又脆又熱 加埋佢既既調味料 不停咁食😋但講到最正 一定係佢個窩夫🧇 外脆內軟 甜咪味適中 口感一流 如果配埋雪糕仲正😋😋😋唯一要改善是個牛尾湯好咸 好多茄醬咁😵
好耐無約朋友外出食中午飯 今次約左朋友去嘉咸街食窩夫🧇

紅酒繪牛面肉併蕃薯蓉
2021-05-06
套餐窩夫
水牛雞翼併薯條
週末早上想食美式早餐,就久違嚟Green Waffle啦☀️以前去過元朗YOHO店,環境寬敞明亮得多~今次中環店係斜坡上,店外有好多小攤賣菜,餐廳內都聽到好多喧鬧聲🤫如果想有悠閒氣氛,可能去返其他分店好啲啦🔸 Sunshine breakfast (HK$98)呢份breakfast set好豐盛啊,有分一份/半份。我地2個人叫半份份量都夠呢,有多士、蛋(可揀炒蛋/太陽蛋)、煙三文魚(另可揀腸仔/煙肉)、人氣窩夫、脆薯粒。窩夫上枱溫熱,唔會凍冰冰咁,可以沾埋蘋果醬更好食啊😋脆薯粒都好多人食,不過就略嫌鹹左啲啦🧐🔸 Butterfly Pea Smoothies Bowl (HK$98)之前已經食過Smoothies Bowl,今次再encall😎共4款口味選擇,呢款碟豆花主題,smoothies分別以香蕉、芒果、紅火龍果、雲呢拿、碟豆花mix成。而toppings就有椰子片、士多啤梨、香蕉、朱古力粒、百香果同有機奇亞籽。食落凍冰冰好fresh,加埋啲topping更有口感。兩個人share都足夠,而且健康感十足,下次試埋其他味先😋

🔸 Sunshine breakfast (HK$98)

Sunshine breakfast

Butterfly Pea Smoothies Bowl
2021-03-27
早餐
Butterfly Pea Smoothies Bowl
2021-03-18 1221 瀏覽
今天真是十分隨意,由堅尼地城海旁行到中環,累了餓了,再上電梯來到這裡,就這間吧~~好像十多年前來過,當時的朋友,現在已沒有聯絡了,真是景物依舊~~~🧐藍色的蝶豆花 latte好靚,朋友毫不猶豫就決定了;我點了火龍果cocktail,但一點都不覺有酒啦~~黑朱古力waffle🧇配玉桂香蕉🍌,還有一球vanilla ice cream ,味道很match,新鮮做的當然好吃;炸牛油果🥑也很特別,未試過,無添加的,純粹將牛油果蘸漿炸了,炸漿有點厚吧‼️可以再薄點更好~~

2021-03-05
2020-10-10 2578 瀏覽
食左all day breakfast, 加錢轉waffle, 好酥脆好香,推介👍🏻咖啡都有水準,飲藍色的海藻咖啡,味道Ok,賣相得意,不過海藻無特別既味道,材料比較gimmick。不過咖啡本身係好飲的服務方面,本來expect Cafe可以長坐,不過食左兩個鐘都過左黎幾次收野同暗示埋單,可能比較heat所以full吧

2020-09-26 1879 瀏覽
星期日最岩食一個lazy brunch, 新醒先慢慢出門,同朋友見面,再係陽光同雀仔聲下食翻個早餐。好耐無同朋友見面,揀左個係港島嘅cafe見面,本人少過海,就覺我呢個location有點難行。舖面裝修好有異國風情,大量木質同鏡嘅裝修元素,有埋綠免嘅sofa,好似美國電影嘅早餐店咁。 本檬間店都唔算細,加埋鏡,空間感十足,坐風約舒服。可惜佢早餐時段,即使係人等位,都係會計住你入座時間。同埋待應翻有點惡,拎個碗都有點黑面。係呢一方面,我覺得好有壓逼感。如果想搵間cafe坐一日嘅朋友可能要留意下。佢地嘅野食又真係約好味,如果只係黎搵食、充電,都幾好!Blueberry superbowl夠大碗,一人一碗都好飽了,而且打卡又靚,咁計待話性價比麵幾高架。另外佢個薯仔pan, 都好足料,溫泉蛋好滑溜,而且流心,芝空加埋薯仔同菇,惹味到人人都想起身去食,大推!
2020-08-08 1684 瀏覽
同朋友食了個brunch ....,食物賣相是ok ,但飲品就有點淡及賣相普通。跟圖不乎,另外食了1 個鐘左右就自動上單及要求收碟清枱,明明碟食物仍有煙肉未食。服務就一般!其中一位服務員是好一點nice 點,但另一個就........
2020-06-12 1805 瀏覽
呢間我經常黎,適合朋友聚會坐低慢慢傾。由於間鋪響斜路既位置,算比較偏僻,又唔起眼,由地鐵站去都要行一段路先到,所以一直人流唔多,幾個人坐卡位都好舒服。近期裝修左少少,有好明亮既感覺。比較起銅鑼灣既分店,呢間似舒適小店。重點推介Green Waffle既薯粒穫仔,無論邊款都咁好食,入面既蛋漿、芝士同薯香混埋一齊既味道超夾,基本上所有朋友食過都鍾意食。個人最喜愛牛肉粒既穫仔,加埋牛肉味係再提升穫仔既味道。由於朋友唔食牛既關係,今次叫左野菜穫仔,味道都好足,青椒既味道都好出,鍾意青椒既都可以試下。想健康d所以叫左Avocado Coconut,但牛油果同椰子味道都唔出,可能佢加左幾款材料,反而飲唔出佢既味道,奇怪地覺得似少少香蕉味(?)。由於呢度既食物多cream同cheese,所以建議叫d清d既飲品,Avocado Coconut就太飽,會飲唔哂浪費左。凍藍藻植物奶咖啡應該係佢新出既飲品,拎出黎既時候都讚嘆好靚,植物奶可以揀杏仁奶或者荳奶。朋友揀左杏仁奶,整杯味道就普通,似一般咖啡,植物奶既奶香始終比牛奶差少少。香脆雞翼係最為推薦,每3隻可以揀一種醬汁。今次揀左水牛汁同蜜糖蒜香汁,水牛汁係

香草雜菜薯粒穫仔

Pandan  Refresh
凍藍藻植物奶咖嘛
Avocado  Coconut
香脆雞翼(水牛及香蒜蜜糖汁)
香脆雞翼係最為推薦,每3隻可以揀一種醬汁。今次揀左水牛汁同蜜糖蒜香汁,水牛汁係最惹味,個人十分推薦。雞翼好爽脆,記得要趁熱食。
軟殼蟹紫蘇忌廉意大利飯
軟殼蟹紫蘇忌廉意大利飯都唔錯,味道剛剛好。有忌廉既關係,建議都係幾個人share會好d。
焦糖青蘋果窩夫
呢度既或窩夫都幾好。佢既窩夫係脆脆地既,食飽飯再食甜品都唔會嫌多。佢唔似有d窩夫軟得黎冇味,或者有粉味。Green Waffle既窩夫空口食都okay,加d雪糕已經好好味,今次呢款既焦糖都正,朋友追住食。

不過其實我見既係蜜糖杏仁葡萄乾窩夫,職員比錯我,我又食左先發覺。見焦糖都好食,價錢亦一樣所以就由得佢。同埋本身用open rice訂座,亦同職員三番確認,最後就見到顯示缺席。響呢方面感覺比以前差少少。

2020-06-11
香草雜菜薯粒穫仔
香脆雞翼(水牛及香蒜蜜糖汁)
軟殼蟹紫蘇忌廉意大利飯
  • 牛肉粒薯粒鑊仔
  • Waffle
2020-06-01 1260 瀏覽
希慎最高嗰幾層有幾間裝修好靚嘅餐廳🤩 啱晒我地啲港女影相✨(係雲石枱啊!🤤)價錢又適中,係度食生日飯都係個唔錯嘅選擇😚 今次介紹下兩款甜品先🥳-🍌Banana Foster Waffle🧇係難得一遇,外脆內軟嘅窩夫🤩 口感比較厚實,所以食落幾飽肚😋 兩個人share就啱晒啦😚 焦糖化左嘅香蕉有啲甜得濟🙈 配埋窩夫食就啱啱好🤤 綠茶雪糕都好夾,冰火兩重奏正啊!😍 下次黎食飯一定要嗌多次個waffle😋🍌-評分:8.5/10價錢:$86-🥥Blue Immunity Boost💦香港好少有得食呢啲smoothie bowl🤤 呢碗藍色嘅野係用左好多天然有營養嘅生果打成😋 咁點解係藍色嘅?🤨 因為入面加左藍色螺旋藻💦 健康upupup!😆 個texture同yogurt差唔多,味道都幾特別🤪 係香蕉、火龍果、藍莓加埋嘅味,大家自己幻想下啦🤣 其實應該係主食黎不過我地當甜品食🤪 即刻覺得好健康🤩-評分:8/10價錢:$98-📍Green Waffle Diner📍nkk
🍌Banana Foster Waffle🧇
評分:8.5/10
價錢:$86
🥥Blue Immunity Boost💦
評分:8/10
價錢:$98
📍Green Waffle Diner📍
nkk
呢間應該係意大利菜式餐廳。主打鑊仔薯粒、意大利飯、all day breakfast、pancake、窩夫等。試完窩夫真係回味無窮!兩個人唔大食,晚餐叫左一飯一甜品:1.香煎三文魚意大利飯意大利飯俾我印象係好黏,食完感覺好thick好飽滯,但呢個完全唔會。主要用鮮蕃茄煮汁,味道酸酸地,好開胃,唔似人造蕃茄汁死甜。飯中夾雜住青椒粒、紅椒粒、洋蔥粒、雜菌菇,幾清新。配有d芝士碎係飯面,中和偏酸的味道更好味。主角嘅煎三文魚亦好食,肉質鮮嫩,有淡淡的魚香,切開時好似有少量油脂流出。唔會好肥膩。如果可以煎更香口就真係完美。可以用枱面嘅黑胡椒配三文魚,更層次豐富。2.焦糖青蘋果窩夫超級好食,絕對推介。窩夫好鬆軟,最怕出面食整得硬死實實。有少少朱古力醬,但唔使用都已夠味。配以青蘋果粒亦係亮點。青蘋果酸酸地,亦有天然少少甜,非常清香。另有好多焦糖粒,就咁食落口都唔覺得膩,唔知點解夾埋青蘋果或窩夫食好match。綠茶雪糕好軟滑。餐廳冷氣比較大風,換左兩次位,餐廳可能要諗諗某d位唔適擺座位。不過侍應服務好好,見我凍也俾我換去不同位置試下邊個位好d, 又持續主動俾熱水我。調味料:餐牌:餐廳環境:

兩個人唔大食,晚餐叫左一飯一甜品

1.香煎三文魚意大利飯
香煎三文魚意大利飯

主要用鮮蕃茄煮汁,味道酸酸地,好開胃,唔似人造蕃茄汁死甜。

2.焦糖青蘋果窩夫
焦糖青蘋果窩夫

超級好食,絕對推介。
綠茶雪糕好軟滑。

調味料:

餐牌:

餐廳環境:

2020-05-23
香煎三文魚意大利飯
2020-05-23 515 瀏覽
來到中環跟朋友吃個午飯,選的是這家店名很可愛的Green Waffle來的時間略早還有早餐套餐的選擇,中午開始也有午市套餐,都有附一杯飲品,差別在於午市套餐還有沙律或湯作為前菜,飯後也還有一個Waffle作為甜點。三文魚庵列配薯粒及多士西式的蛋捲,裡面包著香濃的起司跟三文魚,超好吃。跟著一旁麵包一起吃口感很棒,也有一定的飽足感。一旁也有她們家招牌的薯粒,酥酥脆脆很清爽。紅酒牛尾扁意粉午市主餐選了一道平時很少吃到牛尾的意粉,肉質非常Q彈口感很特別。意粉味道很好,整道吃完回味無窮。總體而言食物味道滿好的,在中環舒適的環境配上百元有找的set,真的是相當划算。

三文魚庵列配薯粒及多士

紅酒牛尾扁意粉

2020-05-07 376 瀏覽
Waffles are good, crunchy outside and rich in egg flavour but it is not worth to pay extra for pandan leaf flavour, smells good but the taste is the same.
2020-03-25 702 瀏覽
近日工作天的午餐大多數是一人獨自搵食,今天去中環嘉咸街的Green Waffle Diner 吃了個健康lunch set - 蘆筍紅菜頭意大利飯。 頭盤是法國陳醋沙律菜配火腿片,酸酸的醋味令人食慾大增。主菜的紅菜頭意大利飯顏色鮮豔,上層有淡黃色的芝士絲,下層有翠綠色的蘆筍,賣相相當漂亮。飯的味道微甜,配上蘆筍 相當健康。Lunch set少不免有飲品,我order了一客熱咖啡。最意想不到的是,此店的signature窩夫, 竟也被納入 lunch set 甜品course之中。Waffle 送上來的時候還是熱和鬆脆的,跟伴碟的忌廉和 朱古力醬同吃,十分美味。 這個四度course的lunch set 定價$85,真的非常抵吃。
近日工作天的午餐大多數是一人獨自搵食,