2019-10-13 2082 瀏覽
以前係外國讀書,成日都食kebab🌯,番左黎香港好小有好食嘅中東菜😔😔😔係尖沙咀行行下就見到呢間,好似幾正宗咁,膽粗粗入去試下😆😆😆點知。。。超級好食😋😋😋😋😋好正宗,好味到無言語可以表達到,大家一定要去試!🤩🤩🤩
點知。。。超級好食😋😋😋😋😋
好正宗,好味到無言語可以表達到,大家一定要去試!🤩🤩🤩
2019-08-05 1393 瀏覽
中東菜黎講極道老介依間芝士薯條必食首選但記住唔好揀有肉既薯條,因為會冇左cheese。佢個sauce酸酸地好好味雞肉kebab雖然有d貴,但好飽肚。記住要叫多d sauce
中東菜黎講極道老介依間

芝士薯條
必食首選
雞肉kebab
雖然有d貴,但好飽肚。記住要叫多d sauce
2019-07-29 804 瀏覽
中東菜雖然唔係每個人都喜好的食物,但喜歡嘗嘗試新事物的我一d都唔抗!呢間中東菜館環境坐得舒服,而且又不會趕客走,可以同朋友在此慢慢吹水詳談....而且佢個咖哩味道一定同平時一定不一樣,好特別!可能唔係個個人都鐘意,因為香料味始終係比較重d,但係個人認為幾好食個卷雖然望落去好似唔大,但其實都好夠飽,味道都好好食,而且仲有得簡辣度,即係唔食得太辣的客人可以簡無咁辣....想試下食中東菜的朋友,呢間值得推介呀!

想試下食中東菜的朋友,呢間值得推介呀!
2019-05-02 1451 瀏覽
好耐冇食過呢間平時去開佐敦去食kebab就睇吓尖沙咀呢間好唔好過佐敦嗰啲座位來講都尚算舒服不過佢哋就冇俾水人飲嘅這個有點可惜話晒堂食都要收加一架麻叫咗一個$82嘅羊肉kebab上枱只是一條kebab 沒有其他沙律點綴不過都尚算熱辣辣裏面有菜有洋蔥有羊肉如果嫌味道淡嘅話佢有三款醬俾你其中紅色嗰隻係辣嘅 都幾惹味份量都足夠 男人食應該都飽 另外叫咗meat express pizza上面肉嘅份量都唔少 比kebab 內既乾身仲有芝士洋蔥 呢個薄身pizza 都幾脆 都係熱辣辣九吋pizza要$130亦都配埋一啲調味料個電視係播住佢地既節目幾有風味不過應該唔會再去 價錢略貴 亦無服務 可以有其他選擇
好耐冇食過呢間

不過應該唔會再去
價錢略貴 亦無服務 可以有其他選擇
2019-05-01
2019-04-26 900 瀏覽
一直都好鍾意食kebab,所以成日都會周圍搵Kebab/清真野食不過有好多都太重香料、太中東感覺 食完一次就放棄左但係唯一呢一間係我成日都食 而味道係絕對適合香港人口味今次做完運動 自己一個人食lunch一諗到就醒起食呢間~不過Kebab真係太大份 一份2個人食先岩所以今次決定試其他睇到後面有羊肉配薯條/飯 好似幾吸引就決定要一個羊肉配薯條再加杯芒果奶昔羊肉好味就一定架啦 但係我最驚喜既莫過於個醬綠色既芝士醬感覺再加左啲青檸好fresh 好新鮮唔覺唔覺就俾我食唒而芒果奶昔亦幾吸引 好奶 唔係靠糖去令到佢甜而真係靠芒果自身既甜味既感覺~ 推廌!
不過有好多都太重香料、太中東感覺
食完一次就放棄左
但係唯一呢一間係我成日都食 而味道係絕對適合香港人口味

今次做完運動 自己一個人食lunch
一諗到就醒起食呢間~
不過Kebab真係太大份 一份2個人食先岩

綠色既芝士醬感覺再加左啲青檸
好fresh 好新鮮
唔覺唔覺就俾我食唒

而芒果奶昔亦幾吸引 好奶 唔係靠糖去令到佢甜
而真係靠芒果自身既甜味既感覺~ 推廌!
羊肉配薯條
2019-04-19
羊肉配薯條
2018-12-24 1139 瀏覽
Ebeneezer has been my favorite restaurant for a long time. When I found out that OpenRice is an app where all food bloggers gather to share their food experiences, I also wanted to see what this community would be like. And I must admit, it's quite fun. Food is life, isn't it? Ebeneezer has a variety of Indian dishes and it's very tasty. One dish I'd recommend is the Cheese in Chips and the Garlic Naan with Chicken Tikka Masala. It's very delicious. Definitely worth the time to eat at this exquisite restaurant.
  • Garlic Naan with Chicken Tikka Masala
  • 芝士薯條
  • 雞肉卡巴
  • 雞肉Kebab
2018-12-08 892 瀏覽
好多年前已經同朋友黎過呢間餐廳聚餐,估唔到咁多年後既水準都保持到!Chips with Cheese $55其他野食可以唔試,但呢個芝士薯條真係要食!佢同出面既芝士薯條好唔同,芝士味濃得黎又唔會好臭,同埋好少見係綠色既芝士醬Greek  Salad  with  Roast  Chicken  $80呢個希臘烤雞沙律,份量都好足料,三個女仔食都食唔曬Mango Lassi $35呢個又係必點既,芒果奶昔,唔會太甜,同埋好重奶味Hawaiian  Pizza $110

Chips  with  Cheese

Chips with Cheese $55

呢個希臘烤雞沙律,份量都好足料,三個女仔食都食唔曬

Mango  Lassi

Mango Lassi $35

呢個又係必點既,芒果奶昔,唔會太甜,同埋好重奶味

Hawaiian  Pizza

• 芝士薯條
  • Mango Lassi
  • Greek Salad
2018-11-07 1016 瀏覽
呢間連鎖快餐集團,分店遍港九新界,而家漸漸走入大學校園,價錢親民,性價比高!呢一日嚟到尖沙咀店,想食個快餐無難度.好多人聽到中東菜都有d疑問,係咪即係又乾又硬?其實佢地利用好多香料去烹煮,配埋多款醬汁,如果嗜辣就更加岩,因為佢地煮得好出色,好香好辣.雜草硫豆卡巴 Falafel Kebab $58手腎咁長嘅Kebab即叫即捲,素食Kebab都有幾款選擇,今次揀左以Falafel為主料;Falafel係油炸鹰嘴豆餅,係用鹰嘴豆泥加上所做成的,配埋大量生菜絲,紫椰菜絲,甘荀絲,洋蔥,爽脆青新。酸忌廉同青豆醬(如果食得辣,可加埋特調辣椒醬),捲完再烘熱,食嘅時候確保熱辣辣.咖喱雜菜炒飯 Vegetable Biryani $58用印度米,口感較厚唔易腍,炒得粒粒分明,比白飯更乾爽,紅色嘅炒飯落咗大量香料,當中包括橄欖油、咖喱粉、香葉等等;雜菜炒飯落左青豆、豆角、薯仔粒、洋蔥、蕃茄;跟飯配左一碟雜菜沙律可以自行配放係枱面嘅醬汁:紅色:秘製辣椒醬,超級辣白色:酸忌廉,微微酸,酸味其實唔太重,但係有奶香味青色:青豆乳酪醬,好清新,有少少檸檬酸,無草青味.咖喱角Samosa 跟餐加$10/件香口嘢香
呢一日嚟到尖沙咀店,想食個快餐無難度

雜草硫豆卡巴 Falafel Kebab $58

咖喱雜菜炒飯 Vegetable Biryani $58
可以自行配放係枱面嘅醬汁:
紅色:秘製辣椒醬,超級辣
白色:酸忌廉,微微酸,酸味其實唔太重,但係有奶香味
青色:青豆乳酪醬,好清新,有少少檸檬酸,無草青味
咖喱角Samosa 跟餐加$10/件
香口嘢香港人最鍾意食,外皮炸到金黃香脆,裏面填滿左咖喱薯蓉餡,好香好惹味,仲混入咗啲青豆,味道好正宗

價錢唔貴,午市套餐介乎$55-$70,仲包飲品,分量幾大,一般食量嘅男士都會夠飽,女士可以share
2018-09-18
2018-04-20 2048 瀏覽
Didn’t try long time and seems more reasonable price for lunch set now. Free soft drink for lunch set. Curry rice was too dry, better order kebab. Sauce on each tableKebab bread was more dry and crispy, which I like softer. Large potion of meat, bbq sauce, not spicy, completely full.

Sauce on each table

2018-04-17
2018-01-24 1913 瀏覽
有半個鐘時間 唔知去邊好 又有d肚餓本身諗住去7仔買支飽肚既野飲就算點知行入亞士厘道 見到呢間 不嬲都鐘情於土耳其式既野食同埋貪佢快 整個卷好快就整好下午5點前都有lunch set 意思就係多杯野飲仲要係罐裝既 都幾好呀我嗌左個雞肉卷勁juice 勁多汁 由於我趕住走既關係 急急食變相d汁係甘滴出黎 不過入面勁多雞肉同埋都有唔少生菜由於太趕 都唔為意食左d咩啦🤣好食就得啦 同埋佢拎過黎比我果時我心諗 嘩 甘大條既 我諗住食少少野姐🤭就係甘 急急趕趕地 嘆左10分鐘到埋單發現 原來有加一 要$53
有半個鐘時間 唔知去邊好 又有d肚餓

我心諗 嘩 甘大條既 我諗住食少少野姐🤭

就係甘 急急趕趕地 嘆左10分鐘到

埋單發現 原來有加一 要$53

2018-01-17 1431 瀏覽
今晚我們喺尖沙咀見完客之後,咁啱喺街撞見個朋友,而佢又未食飯,所以就決定一齊食,佢同我們介紹話喺亞士厘道有間中東菜餐廳叫「Ebeneezer’s Kebabs & Pizzeria」嘅咖哩好正,所以我們就去咗食晚飯!由於佢食過好多次知道邊啲係好食,所以今次係佢負責點餐!我們叫咗鷄肉卡巴嘅餅皮質感好煙煙韌韌,鷄肉嘅肉質都幾嫩滑,而且份量非常足料,除咗鷄肉之外,其他嘅餡料仲有生菜、蕃茄同洋蔥等等等等⋯⋯令到口感更加豐富,兼且唔會有好油膩嘅感覺!燒鷄肉薄餅嘅賣相好色彩繽紛吸引,餅底嘅厚度適中,質感都幾鬆軟,但批邊就比較硬身!咖哩羊肉飯「大辣」同咖哩魚肉飯「小辣」嘅咖哩汁非常惹味濃郁,雖然有「大辣」同「小辣」之分,但都一樣有好香濃嘅椰汁香味,羊肉雖然有好濃烈嘅膻味,但唔會覺得難食,魚肉嘅肉質相當嫩滑,而且份量都幾多,至於米飯嘅質感就比較硬身,但都幾煙韌!
由於佢食過好多次知道邊啲係好食,所以今次係佢負責點餐!
我們叫咗鷄肉卡巴嘅餅皮質感好煙煙韌韌,
鷄肉嘅肉質都幾嫩滑,而且份量非常足料,
兼且唔會有好油膩嘅感覺!
燒鷄肉薄餅嘅賣相好色彩繽紛吸引,
餅底嘅厚度適中,質感都幾鬆軟,但批邊就比較硬身!
雖然有「大辣」同「小辣」之分,但都一樣有好香濃嘅椰汁香味,
而且份量都幾多,至於米飯嘅質感就比較硬身,但都幾煙韌!
鷄肉卡巴
燒鷄肉薄餅
咖哩羊肉飯「大辣」
咖哩魚肉飯「小辣」
2017-11-03
鷄肉卡巴
燒鷄肉薄餅
咖哩羊肉飯「大辣」
咖哩魚肉飯「小辣」
2018-01-15 1078 瀏覽
係亞士厘道有好多中東食肆,其中我同朋友就比較中意去天星大廈地下個間Ebeneezer's Kebabs & Pizzeria,因為lunch set可以揀既野食比其他幾間多。呢度的所有員工都是南亞裔的面孔,就連食客都係以中東人甚至乎外國人居多。餐廳不斷係度播放d勁印度風情既歌曲,好有味道。紙巾上面可以睇到其他分店既contact,有興趣可以自己參詳下,呢一次我同同事分別點左Kebab同埋咖哩炒飯。Chicken Tikka Kebab ($48)用錫箔紙包著既Kebab份量很多,一碌大大條分成兩半,可以order兩個唔同餡同朋友一人一半都可以。薄薄既烤餅裡包住洋蔥、椰菜、蕃茄,仲有大量的烤雞肉。蔬菜同肉既份量搭配適宜,食起身1 d都唔覺得油膩,爽脆同滑嫩的多層次既口感令我回無窮。因為我加辣既緣故,入面仲放左大量既辣椒沙律醬,印度辣椒醬比我想像中要辣得多了,吃到我汗直標。而且可能因為有大量醬汁既關係,Kebab既餅皮稍微有少少綿左,但唔影響其整體既味道。而朋友既烤雞咖喱炒飯($61),米用既係印度米種,形狀修長。飯裡加了雞蛋去炒,但不係好似港式炒飯咁打隻蛋花入去,而係原隻雞蛋切片撈埋入去

而朋友既烤雞咖喱炒飯($61),米用既係印度米種,形狀修長。飯裡加了雞蛋去炒,但不係好似港式炒飯咁打隻蛋花入去,而係原隻雞蛋切片撈埋入去炒。烤雞香料味重,成個炒飯乾身可口,水分唔多。炒飯配了沙律菜,有兩種沙律醬可以點,綠色既係薄荷味的,白色係尋常蛋黃醬,但感覺比日式那種清爽,整體好好味。

呢間野係真心好味,可能我自己平時係中意食香料野,好似咖哩啊、孜然等既異國美食,我就冇去過印度啦,但至少呢度d野我覺得好印度feel lor!
2017-12-14
  • Chicken Tikka Kebab
2017-09-18 1828 瀏覽
話說我本特區護照就嚟到期,今日請咗半日假去尖沙咀辦手續。因為上網預約左三點鐘,當然去之前梗係要食個lunch啦。諗住食快餐,今日就嚟到亞士厘道嘅Ebeneezer's。呢間餐廳係食中東菜嘅,之前都幫襯過一兩次,印象中最出色係鐵板雞同轉轉雞呢個就係餐廳內的open area 廚房午餐都好多嘢食好豐富喎我就選擇咗鷹嘴豆蓉卷,再加$12要埋薯條。賣相都唔錯喎,但食落就完全不是我的expectation覺得個餡有點乾同硬,好唔容易先食完半條,另外半條食咗一半已經食唔到之前我去第二間食呢款卷都唔係咁嘅.. 我諗係大家嘅烹調方法唔同,呢個係鷹嘴豆餅,而之前食嘅係鷹嘴豆蓉。薯條份量都可以接受,呢個就真係啱啱炸起,夠熱夠脆冇諗過食呢啲快餐都要+1服務費總結: 雖然今日點嘅食物唔係我預期中好味,下次都係點返肉類,例如轉轉雞卷會穩陣D...
呢個就係餐廳內的open area 廚房
午餐都好多嘢食好豐富喎
我就選擇咗鷹嘴豆蓉卷,再加$12要埋薯條。
鷹嘴豆蓉卷
賣相都唔錯喎,但食落就完全不是我的expectation
炸薯條
薯條份量都可以接受,呢個就真係啱啱炸起,夠熱夠脆
冇諗過食呢啲快餐都要+1服務費

2017-09-13
炸薯條
近期,身邊的朋友工作都非常忙碌,連平常總會時常相聚的閨蜜 OT 的情況也多起來,想找她吃個晚飯,結果可能會變成宵夜,但宵夜無益,更會令肥胖加劇,正打算修身的 BeautySearch 當然不能多吃!於是,我們改變策略,選擇在午間聚會。但原來,在尖沙咀工作的她,午飯時間也需作戰,因為尖沙咀商廈林立,一到午飯時間,打工仔又要在街上展開一場殺戮,有時,輪候時間比真正吃飯的時間還要長呢! 最近,BeautySearch 剛剛下載了一個 app ,相信大家對這熊貓一點也不陌生,BeautySearch 就在不少餐廳門前見過這標誌。其實這個app於德國成立,大概兩三年前來港,是暫時全球最大網上外賣速遞平台,服務範圍包括香港及九龍區部分地方,可惜未覆蓋 BeautySearch 所屬的新界區域,希望可以快些覆蓋全港便好了!不過,單是尖沙咀,已有 122 間餐廳選擇,真的非常多! 由於app正進行推廣,由即日起至9月15日,首次於app落單起計 30日內,消費每HK$1即賺取1里數!咁著數 BeautySearch 今次就順便叫個外賣同閨蜜一同品嚐。 如你像 BeautySearch 那樣,有選擇困難

不過,單是尖沙咀,已有 122 間餐廳選擇,真的非常多!

如你像 BeautySearch 那樣,有選擇困難症,於揀選餐廳時,不仿選擇『推薦餐廳』,並按『最佳評分』、『最受歡迎優惠』或『最快送餐時間』等因素揀選。最後,我們揀選了《Ebeneezer's Kebabs & Pizzeria》。

app 會不斷更新有關訂單的情況,由接單、製作、運送…… 都能透過 app 一目了然。整個過程大概需時 40多分鐘左右,與 app 所顯示的非常接近。

原來,外賣的食物外袋會用上印有app的標記,很可愛喔!朋友收到後,我們可以開餐了。

本來打算坐公園的,但天氣咁熱,幸好公司樓下還有商場,我倆可以嘆住冷氣享用外賣。

大膠袋內,個別食物包裝均用回《Ebeneezer's Kebabs & Pizzeria》本身的食物包裝,重要的是 Kebab 用上錫箔紙包裝。

我們今次點選的是 Kebab,所以,食物沒有熱烘烘的感覺。不過,外賣的職員對食物的保存也不錯,沒有把 Kebab 壓扁,依然是圓圓的,而且,雖然我選揀了把 Kebab 切一刀,餡料也沒有因此而四散,相當不錯喔!

閨蜜揀選了「羊肉卡巴」,而我就貪心一點揀選了「雜錦卡巴」,即羊肉伴雞肉。由於羊肉的味道較強烈,所以,入口時,最先嚐到的便是羊肉的獨有羶味。不過,細味下也能嚐雞肉的滋味。卡巴獨有的土耳其香料,相當突出,這也是我愛吃卡巴的主要原因。

不過,透過 App 落單似乎有一個很大的優點,就是大大減低錯漏,原先 Kebab 就是很多餡料的食物,加生菜、走洋蔥、醬料另上…… 就算在下單時連自己都覺麻煩,但食物送來到時竟然全對,實在很高興!

如果醬料可以多一點,那就天美好喔!

唯春卷可能經過長時間的運送,已變得有點稔身,失去了脆口的感覺,或許,這種煎炸食物真的不太適合外賣。
45 分鐘 (外賣送餐)
2017-05-21 1113 瀏覽
Been here many times over few months. Always consistently good in food quality. Highly recommended for anyone who enjoy good piece of curry and spices! dont expect much from the service, it is simply a fast food, which I think taste better than the regular mc don don or kcc.