2016-08-18 2760 瀏覽
睇完戲去左石澗到食,係外國番既表可嫂嫂超開心~佢地話要食多d唔同既野,最好成張都揀晒佢~哈哈~ 有野心係有野心,但邊有可能廿-v- 甘圖一就係佢入面幾環境喇~幾好既~ 但坐既位都有d細,地價貴掛~ 明既~~~ 但如果鬆d就好喇~~~~~食方面其實唔錯,我本身真係唔中意食三文魚既,不過呢間我幾中意食~可能比較鮮? 佢刺身果d真心唔錯,而且嫂嫂最擔心佢個玻璃肚既問題,結果係冇事架!! 大家可以對佢地衛生放心~~~~~同埋!!!勁推佢個火灸三文魚~~~雖然不嬲我對火灸三文魚都好有興趣,但成日去放題食就會中伏,因為佢地灸得唔夠耐- -會係超生囉- -OMG不過佢呢間就岩岩好~~~~好正~

不過佢呢間就岩岩好~~~~好正~

2016-08-06
團年飯
2016-07-16 2478 瀏覽
星期五晚飯時段冇book位都有位😯 唔洗等啊👍🏼 位置喺地牢,不過都收到電話😁刺身帆立貝幾新鮮三文魚冇乜鮮味太凍?其他不過不失~壽司有驚喜!鰻魚好味👍🏼不過海膽冇乜味唔洗試日式煎蛋卷 入面綿綿質地菇咸咸地 必食!每人可以食一杯哈根大師mini雪糕🍦另外~ 加$48可以任飲 啤酒 清酒之類抵讚冇漏單

帆立貝幾新鮮

冇漏單
2016-07-15
日式剪蛋卷
2016-05-18 6015 瀏覽
石澗放題不時做團購優惠,食物質素高之外價錢相宜。這次已是我第三次回來,為的是吃他們的創作壽司。店舖位於寶勒巷近科學館方向,走到酒店旁有一個不起眼的地庫入口。若店東在入口放置廣告banner應該能吸引更多人客吧。團購每位$128,服務費$58,指定時段或日子另收費。即使正價來吃比團購價也貴不了多少。店舖寛闊,比附近幾間放題店食客之間有較多私隱度。二人可安排到四人卡位進餐,5:30pm晚市時間來到仍有很多卡位剩下。香港人喜歡第一回來個刺身大拼盤,這次我們決定把刺身放到最後,先吃精緻食品滿足味蕾。團購首先送上每人一隻即開生蠔(原價$38),並以冰粒保持溫度。生蠔不太大,用蔥花淡醬油組成日式食法,朋友是玻璃肚容易肚瀉的也覺得非常新鮮。放題吃11件壽司很過份?因為壽司飯量少多吃幾件也不飽肚,花之戀也只有3cm大小。壽司材料配搭新穎,特別推介:火炙黑松露/黃金(海膽) 左口魚火炙三文魚腩火炙生牛肉鰻魚芝士卷左口魚壽司選用裙邊魚肉,經過略略火燒迫出油脂,魚肉一梳梳入口滑溜。上面的魚生厚切口感極佳,三文魚腩味濃 生牛肉不帶筋性也是必吃。另外還有鰻魚芝士卷,卷物包着厚粒忌廉芝士而非片裝芝士,連汁燒鰻魚同

即開生蠔(原價$38)
火炙黑松露/黃金(海膽) 左口魚
火炙三文魚腩
火炙生牛肉
鰻魚芝士卷
鰻魚芝士卷火炙, 黑松露三文魚腩
花之戀, 火炙黑松露/黃金(海膽) 左口魚, 火炙生牛肉
左口魚壽司選用裙邊魚肉,經過略略火燒迫出油脂,魚肉一梳梳入口滑溜。上面的魚生厚切口感極佳,三文魚腩味濃 生牛肉不帶筋性也是必吃。另外還有鰻魚芝士卷,卷物包着厚粒忌廉芝士而非片裝芝士,連汁燒鰻魚同吃很滿足。
一品料理方面點冷豆腐及辣酒東風螺,作為前菜能夠喚起食慾。
辣酒東風螺
石澗的炸物也是我再三而來的誘因。一口芝士一上枱就被朋友掃光! 咬下外層吉列炸漿椆杰的芝士瞬間漿着口腔,絕對比炸年糕更回味。天婦羅粉漿薄脆,油溫剛好可見炸蝦中心淡白色剛好熟。而雞軟骨經過秘製調味,平日我不吃雞軟骨這次也抗拒不了,佐酒最佳。
辣酒東風螺, 冷豆腐, 一口芝士
雞軟骨
串燒牛肉翻點了兩次。牛柳一磚磚的輕輕燒過約五成熟,肉汁邊吃邊滴。喜歡吃羊的人例必點羊鞍,烹調時間掌握得好,連一點肥膏咀嚼羶味濃厚。
羊鞍
刺身不用多描述,食材新鮮魚類刺身回甘。選擇多至13款,而且有帶子象拔蚌呢。
刺身
飯後送上haagen daz雪糕一杯,味道有曲奇咖啡朱古力草莓雲尼拿。
咖啡&朱古力Haagen Daz雪糕
由於上菜快,服務員收碟速度快,吃至1.5小時已經飽了。不用二百元可以吃高質素放題實在划算。
2016-05-11
團購
即開生蠔(原價$38)
鰻魚芝士卷火炙, 黑松露三文魚腩
  • 鰻魚芝士卷
  • 一口芝士
  • 燒羊鞍
2016-03-16 4942 瀏覽
難得假日與家人一起晚餐,想到吃豐富一點便訂了放題,其中有家人吃過這間覺得不錯,便再帶我們來試試。平日閒時人流不多,到達後便馬上入座。菜式跟其他的放題大同小異,我比較好刺身便每款都點了一些;帆立貝、甜蝦、油甘魚、三文魚、吞拿等等都很新鮮,味道鮮甜,魚生片肥美可口。之後再追加了幾次刺身,出餐都沒有甚麼甩漏,甚少其他食評的漏單情況出現,可能是因為平日的關係吧。這裡的創作壽司比較特別,我們試了多款:黑松露油甘魚壽司、海膽左口魚壽司、火灸明太子帶子壽司...各有特色。黑松露的味道覆蓋整個口腔加上油甘魚的肥美是完美配搭,火灸壽司有微微燒焦的味道吊起明太子的鮮味,混合飯粒在咀嚼真是人間美味。至於其他手握壽司也好吃,三文魚壽司、鰻魚壽司、軟殼蟹卷...都值得一試。個人更推薦口味獨特的創作壽司。燒羊胺、串燒牛柳粒、鐵板牛舌、鐵板帆立貝等的燒物類都是不過不失,羊胺和牛舌比較出色。另外還有蟹粥吃,尾後吃了碗作調和,有吃到鮮甜蟹肉。最後還有haagan dazs的雪糕吃,非常滿足!整體來說都很值得吃,沒有其他人說的太差,可以是因為平日關係店員的服務也不錯,與家人愉快地吃過豐富的一餐放題,有機會還是會再來吃的。

刺身拼盤
2016-02-01
刺身拼盤
  • 壽司
2016-03-12 3343 瀏覽
同朋友 2 個人去食,環境舒適可以傾偈。食物 options 唔算太多 但因為係 all you can eat, 所以 食材 多人 order都算新鮮。hot udon都 okay, overall食物質數可以接受。但你話係咪抵到會always返去食又唔係。

2016-02-29 2558 瀏覽
尖沙咀同區日本餐廳實在有太多選擇,星期日晚上朋友提議到寶勒巷晚餐,此店位置較不顯眼,雖然在一間酒店旁,但位置在地庫,要走一條長樓梯,門外沒有放價錢MENU介紹,平時路經此路也未有留意。今次是朋友介紹食放題。由於是日人不多,可以一直坐超過兩小時也沒有趕人走。之前食過大X屋,松X等等比較,覺得今次依間整體很滿意,雖然論裝修燈光較黃,不很新穎,但食物味道質素不錯。魚生十分厚,也很有鮮味,蝦是有殼的,要自己脫開,但也很大只,帆立貝很鮮甜。特別推介蟹粥,想不到用料很多,十分鮮味,叫了兩窩,一窩等於三碗粥,不錯。另外芝士年糕很大顆,在其他餐廳食過都無依間咁好食,芝士年糕的外層雖薄,一咬芝士湧出,但也不會覺得太油膩,很美味!天虎羅的粉也不會很厚,十分鬆軟!一向覺得壽司在放題上質素比重不會很大,想不到壽司質素不錯,鰻魚配芝士卷物很美味!還有黑松露左口魚,火炙帆立貝,花之戀等SIZE剛好一口放進嘴,好好味!雪糕每人只能拿一個,都是H牌的,有五種口味選擇。服務方面店員會主動幫忙更換碟,值得一讚!

一向覺得壽司放題上質素比重不會很大,想不到壽司質素不錯,鰻魚配芝士卷物很美味!還有黑松露左口魚,火炙帆立貝,花之戀等SIZE剛好一口放進嘴,好好味!雪糕每人只能拿一個,都是H牌的,有五種口味選擇。
服務方面店員會主動幫忙更換碟,值得一讚!
2016-02-28
  • 蟹粥
  • 芝士年糕
2016-01-19 2998 瀏覽
食物多元化,不論炸物、刺身、一品料理都好有水準!!!刺身無雪味,很鮮甜!!而且刺身既款式有好多:如三文魚、希靈魚、北貝寄等等...三文魚肥美,三文魚脂豐富,入口滿腔油脂味,但多吃有膩之感!!
食物多元化,不論炸物、刺身、一品料理都好有水準!!!

2015-12-22 3163 瀏覽
昨日去了尖沙咀石澗做冬本來已經打電話訂位但去到卻沒有我們的名字 (已經打電話再一次更改時間都可以沒有)我們只可以坐長桌, 與其他人並肩而坐食物選擇都很基本刺身是新鮮的,三文魚魚生厚切肥美吞拿魚和希靈魚也不錯其他食物水準一般值得推介的是辣酒煮花螺花螺雖細隻, 但辣酒香辣惹味不怕辣的可試蟹粥不用加錢是驚喜內有蛋花,紅蘿蔔粒,蟹殼,蜆肉但第一次來時只有蜆殼沒有肉第二次叫來有蜆肉,很甜 (另外還試了茶碗蒸,內有蟹柳雞肉瑤柱,可惜瑤柱很"刃""痴牙"海老味噌湯味道很濃郁,飲得出是用蝦頭熬出蝦味,喜歡厚身濃郁海鮮湯可以一試)另外飲品提供不多, 汽水之外就是康師傅系列雪糕每人只可一杯, 第2杯要收錢, 不夠盡興鄰枱出現漏單,請小心總結是價錢與質素不成正比。
昨日去了尖沙咀石澗做冬
本來已經打電話訂位
我們只可以坐長桌, 與其他人並肩而坐
食物選擇都很基本
刺身是新鮮的,三文魚魚生厚切肥美
吞拿魚和希靈魚也不錯
其他食物水準一般
值得推介的是辣酒煮花螺
花螺雖細隻, 但辣酒香辣惹味
不怕辣的可試
蟹粥不用加錢是驚喜
內有蛋花,紅蘿蔔粒,蟹殼,蜆肉
但第一次來時只有蜆殼沒有肉
另外飲品提供不多, 汽水之外就是康師傅系列
雪糕每人只可一杯, 第2杯要收錢, 不夠盡興
鄰枱出現漏單,請小心

總結是價錢與質素不成正比。
2015-12-21
  • 魚生
2015-12-02 3103 瀏覽
好友生日, 指明想食日本野, 又見到有團購就試下啦.當天晚上準時於book左時間7點到食店, 好大間, 但好少,waiter講左服務收費後就帶入座(個手續費+附加費都要$95, 加上團購價, 都二百幾蚊位, 其實都同冇團購差唔多)一輪衝鋒上野食後, 當然我地食刺身先啦, 有冰底, 但望落刺身色澤一般, 三文魚/吞拿魚 厚切, 味道一般, 八爪魚-"UN",但赤貝同帶子(定柱子呢, 細細粒), 呢2樣就OK, 有鮮味, 赤貝又夠爽口, 後來都有翻啅呢樣好喇食完凍野就食番D熱野啦, 先黎飲個麵豉湯.....中伏, 好喊呀.....跟住就食熟野啦, 盬燒雞翼, 味道剛好, 唔太咸亦冇唔夠味的感覺,仲有牛柳粒/雞軟骨/羊架等燒物, 整體正常, 只是有一些過燶,但栗米是冇味的,要數最好食是---蒸蛋, 夠滑又有蛋味, 最推介這個,最後都要食番杯哈根大師雪糕 (每一限選一杯).雖然此間有團購又係特別平, 但未食過的朋友可試試, 對我來說, 試過就好了~
好友生日, 指明想食日本野, 又見到有團購就試下啦.
三文魚/吞拿魚 厚切, 味道一般, 八爪魚-"UN",

要數最好食是---蒸蛋, 夠滑又有蛋味, 最推介這個,
最後都要食番杯哈根大師雪糕 (每一限選一杯).

2015-11-26
5,6年前朋友推介帶我食呢間放題,當時覺得相當唔錯,事隔多年,咁岩見到佢出團購,即刻諗到丫不如再試下係咪仲係咁好味啦!今晚就以 $183/位 既超抵團購價食左三個鐘石澗放題 ~結果無令人失望,刺身肥美鮮味,燒物也出色,唯炸物色水就燶左啲,最欣賞係壽司,係細細粒既一口壽司!可以食好多都唔會飽呀!仲有我最愛既火炙左口魚壽司呀,配以海膽,好好味~另外明太子帶子壽司也是高分之作!食左好多回哂本lu~幾年間食過好多間放題,好食既真係少之又少,石澗係食得出用較靚食材,有誠意,上菜快無甩單既一間。仲有一點好重要,食放題好怕係座位迫,呢度座位夠寬敞,又唔會嘈,一家人邊吃邊聊,過了一個開心既晚上 食放題,石澗係我既大推之選。今次食既時段係:星期一至四 9pm-12am (正價係$229/位)每位送一客鵝肝多士及一杯haagen-dazs入座每位先送一件鵝肝多士,香口好吃,但膽固醇非常高,吃一件就剛好了!刺身選擇多,放題少有的帶子及連殼原隻甜蝦也有,亦不求其,全部都很鮮味,不會因放題而給客人下等貨色。吞拿魚刺身色澤紅潤,帶點油脂,不是普通貨色肥美的厚切三文魚腩,油脂豐富,輕輕咀嚼便溶於口中,很滿足,也是

放題,石澗係我既大推之選。

今次食既時段係:
星期一至四 9pm-12am (正價係$229/位)
每位送一客鵝肝多士及一杯haagen-dazs
吞拿魚刺身色澤紅潤,帶點油脂,不是普通貨色
肥美的厚切三文魚腩,油脂豐富,輕輕咀嚼便溶於口中,很滿足,也是不能多吃,會膩啊。
壽司小巧精緻,十分讚!連飯也時小小的,不用擔心多吃會飽。這是放題很少見的呢~
超級推介這兩款火炙壽司,帶子刺身配明太子(左) ,左口魚刺身配海膽(右)
感覺這高質素的壽司是不會在放題裡出現的
(可是卻出現了)

帶子只要新鮮,很難會不好吃。用海鹽或火炙的吃得多,火炙的再配上明太子原來味道很配,明太子很能帶出帶子的鮮甜。

左口魚本身油脂豐富,經火炙後,油脂溶化至壽司飯中,整件吃下,刺身在口中溶化,魚油魚香慢慢從米飯裡溢出,非常美味。配上海膽,本以為兩種帶鯹的刺身放在一起會怎樣,
想不到又是另一番滋味。
放題也能令口控如此幸福,這是意料之外吧!
海膽火炙左口魚壽司,細細件,可以追加再追加。
一家五口,點了滿滿一桌。
燒物,炸物,也是很不錯呢
新鮮爽口的鹽燒海蝦
燒三文魚骨,爸爸最愛!
埋單前每人送一杯哈根大師雪糕
  • 海膽火炙左口魚壽司
  • 明太子火炙帶子壽司
2015-09-12 4738 瀏覽
超水準之放題剌身盤, 新鮮沒有雪藏味! 一食便知絕對不是一般解凍刺身, 熱食也有很多選擇, 但本人不太喜歡熱食, 所以只試了鹽燒雞翼同羊架, 雞翼不會太乾太咸, 羊架很juicy, 加$48任飲啤酒同清酒, 真的是不醉無歸, 一定會再來的
剌身盤
2015-08-27
剌身盤
  • 剌身
  • 羊架
2015-09-04 4037 瀏覽
今次試團購唔算好伏,但有反省,同大家分享下。朋友提議買呢個團購,團購介紹寫到好吸引咁,話酒店級日式放題,諗住平平地試下。野食一般啦,款式選擇唔算多,味道都係咁啦。前後兩碟刺身,有少少求奇,剛送上黎係OK新鮮嘅,刺身都幾厚切。但因為無冰底,刺身好快玩完。半個鐘之後發生咩事,唔洗多講。前後3 Round壽司都係OK嘅,一口大小易入口。軍艦、鰻魚壽司同花之戀都係唔錯嘅,特別鍾意鰻魚芝士卷。團購客送嘅一人一件鵝肝多士,個人唔食鵝肝,但多士係幾脆幾好味嘅。鹽燒雞軟骨正常,但部份燒得太燶,帶苦味。雞翼又係燶嘅...羊架都係燶嘅...一口牛,算係比較好嘅出品,牛肉唔乾,OK!鹽燒牛舌配黑椒,不錯吃。凍豆腐、炸生蠔、厚燒玉子正常同行嘅變態人狂叫炸物,真係唔怕食到喉嚨痛,我只敢少試。天婦羅蝦、蟹柳正常。忌廉薯餅唔錯,夠忌廉。一口芝士粒又幾好味喎,忌廉芝士炸左佢外脆內軟。最愛嘅芝士年糕,煙韌年糕配爆漿芝士餡。香芋栗子餅又幾好食,幾香甜,有粒粒栗子,呢個有驚喜。團購客每人送一杯哈根大師,揀左最愛嘅士多啤梨味,呢個係全場嘅MVP。整體黎講,野食係正常啦,壽司算唔錯,係燒野唔太掂,件件都燒燶。正價唔建議,有團購
今次試團購唔算好伏,但有反省,同大家分享下。

雞翼又係燶嘅...

羊架都係燶嘅...

一口牛,算係比較好嘅出品,牛肉唔乾,OK!

鹽燒牛舌配黑椒,不錯吃。

凍豆腐、炸生蠔、厚燒玉子正常

同行嘅變態人狂叫炸物,真係唔怕食到喉嚨痛,我只敢少試。

正價唔建議,有團購的話,大前題係﹕ 如果放題有兩個鐘或以上時限的話....
話說今行放題時間得個半鐘,17:30食到19:00,佢上菜速度係正常嘅,收碟清理都幾密。放題時間實在唔夠,成件事好似打仗咁,一送上黎就食食食,直情衝鋒陷陣咁,可能我食得慢啦,好彩有兩位男士戰鬥力十足。今次之後,我決定以後以後唔會食時限得1.5hr嘅放題! 講完!
2015-03-15 11738 瀏覽
今次第一次寫食評,因為覺得呢間食肆真係好有心想做好,所以一定要係度寫低對佢既評價。環境:店面非常大及有檔次,店舖在地牢,店內環境整潔,坐位不算不迫,坐得舒服服務:不錯,全場有3位侍應,可能客人只坐滿一半,所以收單/送飲料/上菜/收碟都好快,而且都算有禮貌漏單情況:在客人不算多的情況下,有漏單情況 推介食物:1. 魚生/壽司:非常新鮮美味,尤其係帆立貝(一粒分為4粒,好厚)、北寄貝(大大片)、赤貝、油金魚、黑松露油金魚壽司、海膽左口魚壽司,極力推介。特別一提壽司每件細細啖,非常好,唔會咁快飽2. 芝士年糕:一定要試,皮又薄又脆,一咬落去煙煙韌韌,芝士好香3. 燒羊架:好嫩,燒得好香,好味價錢:非常合理,買了團購,每人只是$129+85=214

漏單情況:在客人不算多的情況下,有漏單情況

推介食物:

3. 燒羊架:好嫩,燒得好香,好味

價錢:非常合理,買了團購,每人只是$129+85=214

2015-03-14
2015-03-03 11080 瀏覽
Sashmi and sushi were fantasticsushi was good as they were in really small portion 可惜漏單情況嚴重要10件黎5件同埋 D 魚厚切過隻匙羹!!!!!!!!!!!!!!I'm not sure if I like that I have to say蟹粥好綿really love it!BBQ food - not nice!!!!over cooked龍蝦salad軍艦the sauce was too sweet and artificial...NOT NICE!salad...not nice neither!!!but I will go back for the sashmi and sushiservice was awful感覺上爭D waiters and waitresses 好多錢咁
可惜漏單情況嚴重
要10件黎5件
同埋 D 魚厚切過隻匙羹!!!!!!!!!!!!!!

蟹粥好綿
really love it!
BBQ food - not nice!!!!
over cooked
龍蝦salad軍艦
NOT NICE!
salad...
not nice neither!!!
service was awful
2015-02-11 9933 瀏覽
去開尖沙咀又口痕想食放題, 最後揀左試石澗一去到坐低都係中招, 個場非常之焗, 係焗到好想嘔果隻, 但都坐低左, 冇理由咁衰女走架......第1輪唔洗問一定係刺身先, 食落覺得好鮮, 有時D放題會雪到好凍, 又或者太耐冇雪食落去會暖, 但佢就岩岩好, 係個蝦唔係太好,因為佢仲有殼的第2輪, 壽司, D飯都係細細舊都唔錯,不過D軍艦因為D飯太細,所以D紫菜長得濟…鐵板帆立貝,好多放題麵會做牛油,佢做鐵板,個黑椒味帶左個帆立貝個味出黎,整得幾好食幾香日式煙肉焗青口,食落去唔係好覺有煙肉味,食落去好似焗煙肉還煙肉,青口還青口咁燒羊鞍,試左一啖仔,有羶味幾香,不過食一啖都覺得好膩日式蒸水蛋,冇咩味地獄拉麵,我冇食到,不過就聞到好勁辣味天婦羅,我平時比較少食天婦羅,因為怕好厚粉,呢度都OK,D粉唔太厚,下面係蝦天婦羅同左口魚天婦羅,男友就覺得個左口魚天婦羅好好味,我自己就覺得平平均均甜品,甜就唔甜,佢都係偏日式既甜品,甜品個皮煙煙韌韌,但入面應該係紅豆,略嫌紅豆味重左少少坦白講, 我唔會再黎, 主要係個場問題, 真係食得好唔舒服, 個場又暗又黃
去開尖沙咀又口痕想食放題, 最後揀左試石澗

鐵板帆立貝, 牛舌
日式煙肉焗青口
燒羊鞍,試左一啖仔,有羶味幾香,不過食一啖都覺得好膩
燒羊鞍
日式蒸水蛋,冇咩味
日式蒸水蛋
地獄拉麵,我冇食到,不過就聞到好勁辣味
地獄拉麵
天婦羅
甜品,甜就唔甜,佢都係偏日式既甜品甜品個皮煙煙韌韌,但入面應該係紅豆,略嫌紅豆味重左少少
甜品

2015-01-13