2024-02-06 567 瀏覽
早兩個月去唔点解冇開門。今尋決心要再去多次!大約11:45已經有3、4個人排隊,但好快到我。我叫左粗面牛腩、豬皮、尤魚。牛腩豬皮炆得好入味!咖喱尤魚亦好野味!唔怪得咁多人買淨送!加埋小小辣汁,我忍唔住飲左幾啖湯,好正!係份量較少同D麵再煮透D會好啲。食左幾分鐘門口已經出現人龍,由於舖面好細又要企喺度食,為免阻住人所以快D食完走人!我個人覺得呢間車仔麵好食過銅鑼灣榮記。遲多兩個禮拜再去食,不過會早D!
2024-01-29 396 瀏覽
今日行過呢間有名車仔麵,忍唔住要來一試。我點咗一大碗粗麵,足足加咗四款餸!麵條兜住湯汁,辣椒醬嗌醒,勁入味!豬腸同豬皮點得好,咬落去夠哂腍,香滑得嚟不夠腥。至於雞翼就真係贏晒,滷得味道透徹,啖啖肉都飽滿得黎惹味。貢丸個個都夠勁彈牙,瞓喺湯底嘅冬菇都叮咗正正好,每啖咬落去都吸足咗鮮。時菜方面,我揀咗生菜同通菜,清爽打底,滋味十足!這個組合嘅價錢,真係無敵超值。食嘢嘅朋友哋,下次經過灣仔,記得唔好錯過呢間呀!🤩👍🍲
2024-01-18 403 瀏覽
Went here with my colleague during lunch time to try out this cart noodle resto in Wan Chai..I selected Vermicelli for noodle, while choosing Sweet & Sour Gluten and Pig Red for ingredients. With a crispy exterior, the Sweet & Sour Gluten were juicy internally. It's interesting that even though it was soaked in the soup, their crispiness still remained. The cubicle Pig Red was huge and came with generous amount. They tasted savoury and complemented the soup well. .There was no seating, but only

There was no seating, but only standing area in the resto, so most people did take away.
Vermicelli with Sweet & Sour Gluten and Pig Red
2023-02-07
  • 甜酸齋
2023-12-26 582 瀏覽
天氣凍 又係食湯麵嘅時候我鍾意食車仔麵哩間車仔麵好出名 久仰大名上星期終於試咗果真好食!難得當日係平日3點都keep住有人買 仲有台灣人慕名而來湯底好濃郁飲落咸咸甜甜 有滷水及花椒八角香餸有好多款 竟然有粉腸 好新鮮冇臭味 要試!🩵豬腸、雞翼入哂味 豬紅好滑 唔會一夾就散魷魚幾爽口最鍾意係佢個辣醬 似沙嗲+辣醬 好香好惹味 👍🏻👍🏻一定要加!另外酸齋都係必食炸到外層脆脆地 唔會有油溢味似係新鮮炸 order時先淋酸汁保持口感哩間車仔麵係會食完想再食的難怪咁出名!
天氣凍 又係食湯麵嘅時候

保持口感

哩間車仔麵係會食完想再食的
難怪咁出名!
2023-10-29 835 瀏覽
數學題:2碗外賣1個粗麵,蘿蔔豬皮豬紅各一份1個粗麵,蘿蔔冬菇魷魚各一份酸齋2個,共收$122粗麵$10、 豬紅豬皮$11,蘿蔔$9, 魷魚$14、酸齋齋$11冬菇$11外賣多數收多錢!
數學題:2碗外賣
1個粗麵,蘿蔔豬皮豬紅各一份
1個粗麵,蘿蔔冬菇魷魚各一份
酸齋2個,共收$122
外賣多數收多錢!

2023-06-30 1396 瀏覽
冬菇唔知點解可以咁腥,叫左豬皮又冇嚟,蘿蔔多渣,非常差嘅體驗,估唔到第一次寫食評係因為難食到要寫。啱啱發現原來要寫夠80字,警惕世人,唔會再有下一次。🥲🥲🥲
2023-05-21 1449 瀏覽
這家立食車仔麵,covid以來都沒來過, 還好仍在, 這天路過見人流不算多,就決定進去吃一碗。我點了酸齋、粉腸、大腸、蘿蔔、必配油麵。我要了多辣, 吃起來超惹味。這幾款餸都是我每次必點的。他們的酸齋在外面基本吃不到, 他不是浸在濃稠橙色的醬汁,而是很清爽的但又足夠味道,不會吃到一口醬汁,非常好吃。粉腸跟大腸都清理得很乾淨,爽口彈牙,味道濃郁。今天的蘿蔔就有點失色,硬了點。在我吃麵的期間,不停有人進來點外賣淨餸,啟發了我,我下次也可以外帶點酸齊回家吃呢!

2023-04-15
下午茶
2022-12-12 2055 瀏覽
中午想簡單食個午餐,金鐘附近最快應該是這間車仔麵之家。店鋪門面比較普通,加上馬路對面有地盤正在起樓,路比較窄,如果不是特登過來,未必找到。店舖較細,只提供幾個站立位,唔想企,於是買外賣。車仔麵:麵可㨂大、中、小。餸就揀咗雞翼,有兩隻,小辣,好入味! 魚蛋唔夠彈牙,有點失望。甜酸齋:另外點咗甜酸齋,甜甜酸酸好開胃,好滿足,撈埋落湯麵,味道出奇地配合。
中午想簡單食個午餐,金鐘附近最快應該是這間車仔麵之家。

2022-12-05
外賣自取
2022-04-10 2808 瀏覽
由招牌酸齋 夠酸夠香夠色夠脆到而家一個舊舊無色無味無心機做由以前排隊大熱天時都照拎住响後行單手托住黎食 ,到而家得小貓三四隻叫左一碗油麵一碗幼麵 油麵夠膽未熟 加有油益味 以前可能去貨快 而家可能去唔切貨 真心唔靚幼麵以前會食大麵 而家細麵都覺得唔想食麵質變咗,滾水淥麵所以麵身冇味。只能夠靠個辣蓋過去扮嘢從上一手伯爺年代開始食,先一啖湯,一啖麵。再吃酸齋,肉 ,菜。 然後開始撈辣醬一切已成過去 由湯 麵 料 都變成一間普通到唔普通嘅店總結粉腸唔乾淨 - 好苦羅白- 冇味魷魚 - 普通,唔似炸過牛腩普通辣醬味道保持到酸齋 - 不了冇下次了
由招牌酸齋 夠酸夠香夠色夠脆
到而家一個舊舊無色無味無心機做

叫左一碗油麵一碗幼麵

幼麵以前會食大麵 而家細麵都覺得唔想食
麵質變咗,滾水淥麵所以麵身冇味。
只能夠靠個辣蓋過去扮嘢

一切已成過去
由湯 麵 料 都變成一間普通到唔普通嘅店

總結
粉腸唔乾淨 - 好苦
羅白- 冇味
魷魚 - 普通,唔似炸過
牛腩普通
辣醬味道保持到
酸齋 - 不了

冇下次了
2022-01-17 2611 瀏覽
車仔麵之家 (灣仔)被稱之為灣仔名物 車仔麵第一🤭最特別嘅地方係要企喺度食 每次揸車經過lunch time嘅時候都會見到長長嘅人龍 OL排隊買外賣返公司食咁啱有一次又聽屋企人講喺呢一間車仔麵 就專登去咗試啦😇 我嘅食評係 好普通嘅車仔麵😅 比較特別嘅就係企喺度食😅😅上網推介必食佢嘅酸齋 冬菇同魷魚 我哋三點左右去到冬菇同魷魚都已經賣晒了🧐 最後我只試到酸齋可能我孤陋寡聞 未食過咁樣嘅酸齋 覺得好硬又唔酸😂不過我見上網啲食評 個個都好讚🤨 我搞不懂🤫📍 車仔麵之家 (灣仔)灣仔晏頓街1號A
車仔麵之家 (灣仔)被稱之為灣仔名物 車仔麵第一🤭

可能我孤陋寡聞 未食過咁樣嘅酸齋 覺得好硬又唔酸😂
不過我見上網啲食評 個個都好讚🤨 我搞不懂🤫

📍 車仔麵之家 (灣仔)
灣仔晏頓街1號A

2022-01-16 1719 瀏覽
有次同Honey喺隔離街食法國菜,食完開車走嘅時候經過車仔麵之家,Honey就話我知呢間車仔麵好食過我哋喺銅鑼灣食開嗰間,但唯一缺點就無位坐,不過我嘅諗法係,只要夠好食,立食又如何!所以咁啱去開灣仔,就嚟試吓呢個車仔麵。估唔到星期六都咁多人,門口排長龍,企喺店入面食又無位,但都阻唔到我試吓呢間車仔麵。叫咗油麵底,餸就揀咗牛腩、冬菇、魷魚、豬紅同埋豬腸。叫牛腩都會有埋牛筋,牛筋夠淋,但牛腩未算最淋;冬菇夠滑同入味;豬紅都入味幾好味;豬腸都好味,不過我個人就嫌太多肥膏;魷魚好味!而個辣醬係我最欣賞,真係好好味!食到好味嘅嘢,就算企喺後巷食都無所謂啦!

叫咗油麵底,餸就揀咗牛腩、冬菇、魷魚、豬紅同埋豬腸。

食到好味嘅嘢,就算企喺後巷食都無所謂啦!
2022-01-15
2022-01-10 1261 瀏覽
車仔麵之家出名既係豐富嘅配料、特色湯底、同大大個麵底~ 唔少人都黎特登幫襯,我都唔例外。雖然冇以前咁抵食,但有香港風味又夠豐富! 料足湯底濃,絕對係平民恩物。lunchtime食一個麵已經夠飽👍🏻👍🏻👍🏻
車仔麵之家出名既係豐富嘅配料、特色湯底、同大大個麵底~

2021-12-20 1157 瀏覽
灣仔車仔麵之家, 第三次幫襯.車仔麵尼講, 個人認為尼間真係數一數二. 先說湯頭, 唔會死咸, 食完唔會口乾.要辣可加辣. 加完真係幾辣. 唔食得辣唔好加太多.叫咗魚蛋, 雞翼, 酸齋, 米粉, 味道各有各特色, 唔會全部野食一樣味,陳皮魚蛋咖哩味超香, 十分入味. 唔通D咖哩先炒過?雞翼滷水味濃, 入味之餘沒有過咸..酸齋100分. 有咬口, 重有炸過既香口感覺, 沒有被酸汁全搶風頭.唯一不好是立食, 食得較為辛苦.但風味不錯.  值得再去.
灣仔車仔麵之家, 第三次幫襯.

車仔麵尼講, 個人認為尼間真係數一數二.
先說湯頭, 唔會死咸, 食完唔會口乾.
要辣可加辣. 加完真係幾辣. 唔食得辣唔好加太多.
叫咗魚蛋, 雞翼, 酸齋, 米粉,
味道各有各特色, 唔會全部野食一樣味,
陳皮魚蛋咖哩味超香, 十分入味. 唔通D咖哩先炒過?
雞翼滷水味濃, 入味之餘沒有過咸..

唯一不好是立食, 食得較為辛苦.
但風味不錯.  值得再去.
2021-12-13
  • 酸齋
2021-12-10 804 瀏覽
同事推介抵食又高質嘅車仔麵,當中酸齋、魷魚同冬菇都好岀名,lunch time成日都排長龍#小胖遊灣仔🐠 #小胖遊金鐘🐠————————————————🔹牛栢葉、菜心、魷魚、蠔油冬菇配米粉 $52🍜好大碗足料,特別係冬菇同菜心份量都俾得好慷慨牛柏葉爽口唔韌,菜心鮮甜唔會有苦澀味魷魚雖然$13只得3塊 ,但係少少辣好香口,非常易咬🦑蠔油冬菇超級出色,質感滑又彈,唔會有冬菇難食怪up味,反而充滿蠔油鮮味🍄湯底有晒辣魷魚同埋冬菇蠔油精華,米粉索晒啲湯,好滿足☺️💡同事請我食咗一嚿酸齋,秘製嘅酸甜汁,令到平時唔鍾意食酸齋嘅我都覺得好好味—————————————————🧜🏻‍♂️口水度:🌕🌕🌕🌕🌑🤑CP值💰:🌕🌕🌕🌖🌑🧚🏻‍♀️打卡值:🌕🌕🌗🌑🌑🥰舒適度:🌕🌕🌑🌑🌑👅再食指數:🌕🌕🌕🌕🌑.♟Overall♟難得喺金鐘/灣仔嗌四個餸大約都係四十幾至五十幾蚊🤩好抵味道又唔錯,唯一缺點係舖頭比較細而且淨係提供立食,所以都係要買外賣
#小胖遊灣仔🐠 #小胖遊金鐘🐠
————————————————
🔹牛栢葉、菜心、魷魚、蠔油冬菇配米粉 $52
🍜好大碗足料,特別係冬菇同菜心份量都俾得好慷慨
牛柏葉爽口唔韌,菜心鮮甜唔會有苦澀味
魷魚雖然$13只得3塊 ,但係少少辣好香口,非常易咬🦑
湯底有晒辣魷魚同埋冬菇蠔油精華,米粉索晒啲湯,好滿足☺️

—————————————————
難得喺金鐘/灣仔嗌四個餸大約都係四十幾至五十幾蚊🤩好抵
  • 蠔油冬菇
  • 魷魚
2021-11-26 578 瀏覽
🍜車仔麵之家午餐時間,落去買個外賣都等咗20分鐘😭揀咗3個餸,粗麵底甜酸齋 唔係軟淋淋個種,似係有炸過,有咬口,幾好食😋外賣on side上,唔怕淋曬👍🏼豬大腸 爽口,冇異味,份量都多魷魚 爽口,但份量細d,好似得3塊,正常發揮🤫好似係鎮店之寶🤨粗面 我個人比較大食,麵可以多返d, 因為都19蚊🥲湯底都唔錯,正常發揮🤫$47既價錢都幾抵食既,不過就真係預咗要等一陣甜酸齋係必食推介😋😋😋

🍜車仔麵之家

午餐時間,落去買個外賣都等咗20分鐘😭
揀咗3個餸,粗麵底

甜酸齋
唔係軟淋淋個種,似係有炸過,有咬口,幾好食😋
外賣on side上,唔怕淋曬👍🏼

豬大腸
爽口,冇異味,份量都多

魷魚
爽口,但份量細d,好似得3塊,正常發揮🤫
好似係鎮店之寶🤨

粗面
我個人比較大食,麵可以多返d, 因為都19蚊🥲

湯底都唔錯,正常發揮🤫

$47既價錢都幾抵食既,不過就真係預咗要等一陣
甜酸齋係必食推介😋😋😋