最近食得太多熱氣嘢,想食得清啲🙈就同朋友食呢間幾出名嘅發記,見佢啲嘢食算平,就預佢份量唔多,就叫咗一碗皮蛋瘦肉粥,叉燒雞蛋腸,椰菜銀芽炒米粉😆一上菜,份量超級多!皮蛋瘦肉粥好大碗,好滑!叉燒雞蛋腸超級大碟,淨係食佢都飽了😅幾多叉燒,正!銀芽炒米粉正常水準,又係超大碟!食完超級滿足😌

食完超級滿足😌

皮蛋瘦肉粥
叉燒雞蛋腸
椰菜銀芽炒米粉
皮蛋瘦肉粥
叉燒雞蛋腸
發記腸粉粥品元朗建業街67號地舖Score 分數: A/70這是一間傳統粥品店,味道嘅野......咳! 見人見志啦~如果我老左,味覺弱左,我覺得佢地嘅粥絕對夠晒味!咸度一流添!加上煮完粥放係砂鍋中嘅粥,濕得更加熱辣辣、更好味。冬天去食就一流啦!!至於衛生.........老人家通常接受到嘅標準囉,有特色!我就年紀唔係大又唔係細,所以試下就好,外賣都可以~* 好啦,講重點:價錢! 就係光顧佢嘅重中之重!今時今日嘅元朗,去邊度食都唔平,這間粥品店真心價錢合理。總之:可以試下傳統老一輩嘅粥品店,買少見少啦~
發記腸粉粥品
元朗建業街67號地舖

Score 分數: A/70

這是一間傳統粥品店,味道嘅野......咳! 見人見志啦~
總之:可以試下傳統老一輩嘅粥品店,買少見少啦~
2024-03-09 124 瀏覽
今日首次來又新街,見一間舊式粥店有條隊,從玻璃望入見到一個個瓦煲仔,天氣又凍凍地,最佳選擇:食粥!叫了及第粥,發記第一粥,發記第一腸粉、YCH炸両,5分鐘已經到,炸両涼了但口感幾好,第一粥先見芫茜滿滿是材料,乜都有D,及第粥粉腸帶少少苦其他全部鮮嫩的,而第一粥有雞、𧐢仔、豬潤主料,豬潤真的讚,而第一腸亦沒有想到叉燒、蝦、蛋可以組合,仲可以內𥚃帶熱,很好的一餐
2024-03-09
  • 發記第一粥
2024-03-02 119 瀏覽
這間粥店開了很多年,粥底幾香幾綿滑,而且用沙窩滾粥,用沙窩上,保溫又有風味😚😚😚已經食咗好多次🤭天氣凍就會食,平日食得多重口味嘅嘢,又會去清下腸胃🤭今次一個人來吃😃荔灣艇仔粥好大碗,非常抵食,女仔的話可以兩個人share,一個食唔晒😂😂😂入面有好多菜、魷魚、豬皮,不過今次食,吃了三份一,不知道是裡面還有加了甚麼,有少少骨刺,最怕有骨刺🥹所以就冇食落去,嘥咗碗粥🥹腸粉拉得靚同好軟滑👍🏻👍🏻👍🏻

腸粉拉得靚同好軟滑👍🏻👍🏻👍🏻
2024-02-23 135 瀏覽
上次去完呢間食,覺得性價比高又好好味只係好遠,成日想食都冇得食,因為真係唔會入元朗!今日又入嚟就梗係要食啦本身已經一心諗住嚟食豬雜粥,食到豬雜嘅地方唔多,而且要好味又足料,好多時喺出面食內臟唔知點解係會比好少今次嗌咗豬什粥同蠔仔粥,因為同事都好想食蠔嘅鮮味因為今次係第二次食,所以都冇乜特別大驚喜,豬什粥嘅話會有三片豬膶左右,三個好好味又大件嘅粉腸,大量肉片係最多嘅!不過就冇豬心豬肚嗰啲主要就係呢三款,不過夠食因為好味三款材料嘅味道都不分上下好好味缺一不可!叫阿姐多蔥哈哈好率直嘅個性好鍾意🤣俾人鬧都鬧得開心今次冇腸粉食,因為阿姐聽漏咗我哋又驚太多,因為好晏食美中不足下次再食!不過已經減弱入面對佢嘅癮🤣

今次嗌咗豬什粥同蠔仔粥,因為同事都好想食蠔嘅鮮味

三款材料嘅味道都不分上下好好味缺一不可!
叫阿姐多蔥哈哈
好率直嘅個性好鍾意🤣俾人鬧都鬧得開心

今次冇腸粉食,因為阿姐聽漏咗我哋又驚太多,因為好晏食
美中不足下次再食!不過已經減弱入面對佢嘅癮🤣
下午茶
2024-01-22 318 瀏覽
豬潤靚雞粥 $54好味指數 5/5 🍭🍭🍭🍭🍭{豬潤厚身大件 熟度剛好 帶點爽口 豬潤同雞都好新鮮 雞件都好大件 不油膩 肉很嫩 喜歡食雞或豬潤 一定要試下 粥很鮮甜很綿 不會好稀 整個粥好暖身飽肚}靚靚鮮蝦腸 $22好味指數 4/5 🍭🍭🍭🍭{腸粉很大份 蝦肉大粒爽口 非常鮮味}傳統牛肉腸 $20好味指數 3.5/5 🍭🍭🍭🍬(腸粉很大份 餡料很飽滿 牛肉熟度剛好 只係有點鹹}
豬潤靚雞粥 $54

傳統牛肉腸 $20
好味指數 3.5/5 🍭🍭🍭🍬
(腸粉很大份 餡料很飽滿 牛肉熟度剛好 只係有點鹹}

2023-12-25 318 瀏覽
第一次嚟食呢間小店!今日係探住喺元朗嘅朋友,自從介紹完佢食靠得住,佢就愛上咗食粥!加上而家天氣凍冰冰,食碗熱辣辣嘅足最適合我哋兩個人一齊share食一碗粥腸粉同埋豬紅價錢非常相宜,比起靠得住好明顯平好多!佢仲要啲粥煲仔相好大碗㗎 !雖然其實都係一人份量嗌咗個及第粥,即係豬什粥,原來有人會唔知哈哈 因為我朋友話冇豬什粥,我話及第粥就係🤣🤣關由於太肚餓嘅關係冇逐一影!應該有三片好大好厚嘅豬潤!靠得住最多都係得兩篇,仲要貴成倍🥹佢仲有新鮮嘅肉片,粉腸!雖然沒有豬肚,同埋豬腰,不過都冇所謂因為佢呢幾樣嘢已經勁出色,勁大碗!嗌咗個發記第一場,即係有叉燒下同埋雞蛋!勁大份只係$27而且材料極重做!雖然覺得游咗少少,但係都係地道嘅口味嘩你睇吓完全個腸提醒落雞蛋喺度,入面仲有蝦同埋叉燒,我諗應該一條腸粉係有一隻蝦,雖然係急凍蝦,但係都大隻㗎你諗吓呢樣嘢只係27!正豬紅$28大大碗,豬紅比平時嘅好味,我都唔識講點解好味啲但係就係好味🤣🤣嚟呢度就唔好期望咩環境同埋服務好好!不過呢度勝在有獨立廁所喎如果唔係丸嘅話我應該會瘋狂食😂🤣

我哋兩個人一齊share食一碗粥腸粉同埋豬紅

因為佢呢幾樣嘢已經勁出色,勁大碗!

嗌咗個發記第一場,即係有叉燒下同埋雞蛋!
你諗吓呢樣嘢只係27!

如果唔係丸嘅話我應該會瘋狂食😂🤣
下午茶
2023-07-28 886 瀏覽
首先講環境:預咗係舊式,但係冷氣真係好唔夠🔥,本來一心去食粥,結果我哋只order一碗粥分享😅建議改善下個冷氣。跟住講服務態度:有一位 負責落order 女職員比較勞氣,收銀果位女職員👌炒麵🍜:椰菜☘️同芽菜🌱都幾多。麵質啱我,唔會太淋。份量都幾多幾大碟。炸兩:腸粉唔厚皮,唔會糊口,但係炸兩唔脆,比較失望。豉油偏鹹。皮蛋瘦肉粥🍲:十分足料,連蔥花都多😆,最後皮蛋食剩少少。粥底可以,比一般冇咁糊狀。
首先講環境:
建議改善下個冷氣。

跟住講服務態度:
有一位 負責落order 女職員比較勞氣,收銀果位女職員👌

炒麵🍜:

炸兩:
腸粉唔厚皮,唔會糊口,但係炸兩唔脆,比較失望。豉油偏鹹。

皮蛋瘦肉粥🍲:
十分足料,連蔥花都多😆,最後皮蛋食剩少少。
粥底可以,比一般冇咁糊狀。
2023-07-26 549 瀏覽
元朗一食粥一定諗起發記,雖然都知姐姐態度唔係咁好,不過啲粥真係好食,所以都係繼續要去😜最愛豬潤粥,豬潤處理得好好,唔會過老,另外上次外賣蘿蔔糕返屋企,拎返屋企氣炸後更好食。
2023-06-18 598 瀏覽
嗰個呀姐入甜醬好辛苦我明白,但炸両冇甜醬真係唔好食,次次都唔比,買兩盒就比一包,算啦,去第二間食,不過鷄粥的確係正,基本上全部野都唔差,就係個阿姐唔比甜醬人,幾無謂。
2023-05-29 581 瀏覽
食完昨天的富記牛雜,呢舖真係肚痛到腸胃炎,在等睇醫生嘅時候,我去附近食左碗(嚴格黎講係一盆)放左鹽嘅白粥,外加一碟蝦米炸両。餐牌上沒有白粥可選,入內問問,19蚊,清清地清番腸胃。難以想像白粥可以煲到如此吸引,綿綿的,咸咸的,令我一口一口的食著,彷彿肚沒有疼一樣。蝦米炸両的味道還好,腸粉夠滑,但入面嘅油條就唔係好夠脆,影響左整體評分。不過,好似食親間間加蝦米都係油條唔夠脆咁,都係唔加正d又平d。不過,總結黎講,呢間野係好味嘅,仲滿載回憶添。

不過,總結黎講,呢間野係好味嘅,仲滿載回憶添。
2023-05-15
2023-05-04 625 瀏覽
今日又跑左去元朗搵食,因為食左糖水無耐又唔想食太飽所以今日晚餐選擇食粥😂依家粥鋪叫發記,係元朗都愈開愈多分店,平時我食開近又新街果間,今次去左另一間分店度幫襯。我地一日叫左一碗沙煲生滾粥:皮蛋咸雞粥同蠔仔豬潤粥加一個即拉布腸粉,蝦米叉燒腸雞粥咸咸地粥底幾綿,煮到連d雞油都出埋黎蠔仔粥d蠔大大粒,豬膶好滑個拉布腸份好大份,腸粉皮夠通透,次次食都覺得好正😝係豉油比較咸。兩個人食埋單都係百幾蚊,好抵食

雞粥咸咸地粥底幾綿,煮到連d
雞油都出埋黎

蠔仔粥d蠔大大粒,豬膶好滑

2023-05-02 288 瀏覽
女樓面態度十分十分十分差,黎食個粥要睇人面色。落錯單仲派錯粥仲講到好似我錯咁。諗住唔舒服食粥點知背脊骨落。粥味道一般,唔值得我咁辛苦咁受住氣食。女樓面掛住自己傾計唔會理你,佢地落單鍾意就過黎同你落,唔鍾意你就等下先。環境又迫又窄,坐得一d都唔舒服。外賣落完單唔會俾單或俾號碼你,你要係門口企係度等叫,試過有人同我落同一樣食物但遲過我好多落單,食物準備好個女樓面一叫另外果個人一黎攞左我個外賣,我要等多十五分鐘,但女樓面黑面話唔關佢地事😡😡😡😡😡😡😡😡😡如果大家唔介意受住氣去食或想挑戰自己EQ可以去試下

如果大家唔介意受住氣去食或想挑戰自己EQ可以去試下

外賣自取
2023-05-01 337 瀏覽
見好多人叫雞粥同埋蠔仔碎牛粥。。最後嗌左雞粥食😋😋👍🏻.新鮮滑雞粥好味度:⭐️⭐️⭐️⭐️雞好滑,而且好有味,真係好好味。。同埋見佢喺鹽焗雞來。。個粥,雞都好多~見都有其他客人剩係買雞返去做手撕雞。。都唔錯啊😀😍👍🏻👍🏻.發記第一腸好味度:⭐️⭐️⭐️主要蛋,叉燒,蝦。。。個腸粉最好味係佢ge 腸粉皮,做得好滑同柔軟,其次係佢個豉油,食落似甜豉油+美極~好正😁😋.豆漿都抵😀😀
見好多人叫雞粥同埋蠔仔碎牛粥。。
最後嗌左雞粥食😋😋👍🏻
好味度:⭐️⭐️⭐️⭐️
見都有其他客人剩係買雞返去做手撕雞。。都唔錯啊😀😍👍🏻👍🏻

發記第一腸
好味度:⭐️⭐️⭐️
發記第一腸粉

豆漿都抵😀😀
2023-04-11 285 瀏覽
滑雞粥味道鮮美,米粒煮得剛剛好,碎牛粥食落口滑溜,牛肉碎咀嚼起來鮮嫩多汁,散發出淡淡嘅肉香;叉燒腸粉啫係外皮輕薄柔滑,內餡鮮肉或叉燒味香可口,落埋配好嘅豉油,真係好好味!無論係早餐定係晚餐,非常推介俾鍾意食粥又行開元朗嘅朋友。

滑雞粥味道鮮美,米粒煮得剛剛好,

無論係早餐定係晚餐,非常推介俾鍾意食粥又行開元朗嘅朋友。