2019-11-10 875 瀏覽
薩莉亞係我學生時代既食堂好耐都無黎食過喇今晚同男朋友諗唔到食咩好見大家都唔餓,突然腦海閃出呢間野好啦,就去回味一下啦🥰我一坐低,不得了!有我最最最愛既明太子😍但因為我地兩個都唔餓所以只係試個明太子焗薯角明太子焗薯角($21)係有d失望既,因為無咩明太子味不過只係$21仲咁大兜邊度搵😆煙三文魚沙律($24)香蒜法包($10)雞翼($17)當然唔好對質素有太大期望但都不過不失既不過咁既價錢有掃街既感覺,可以咩都食少少但又可以舒舒服服咁坐響度食埋單都只係$72勁抵食👍🏻
薩莉亞係我學生時代既食堂
好耐都無黎食過喇
今晚同男朋友諗唔到食咩好
見大家都唔餓,突然腦海閃出呢間野
好啦,就去回味一下啦🥰

我一坐低,不得了!
有我最最最愛既明太子😍
但因為我地兩個都唔餓
所以只係試個明太子焗薯角

明太子焗薯角($21)
係有d失望既,因為無咩明太子味
不過只係$21仲咁大兜
邊度搵😆

煙三文魚沙律($24)

香蒜法包($10)

雞翼($17)

當然唔好對質素有太大期望
但都不過不失既
不過咁既價錢
有掃街既感覺,可以咩都食少少
但又可以舒舒服服咁坐響度食
埋單都只係$72
勁抵食👍🏻
2019-11-07
2018-01-02 1319 瀏覽
偶爾去荃灣探朋友想搵個地方吹下水 坐耐d 兼醫下肚🍽🍽朋友推薦 「蕯莉亞」🍕🍕座位都多 地方夠大最大特點係 每位可以加$$ 任飲自助吧食物方面 價錢取勝 係一大賣點羊鞍本身偏肥 加上鐵板上 仲油膩左好在肉質還是鬆軟 羊蘇味重加返分👍🏻蒜蓉加上牛油 再焗田螺感覺蒜味大過田螺味極度失望😢好腥味 偏咸 食左幾啖就算pizza 🍕🍕都算可以價錢唔貴 有蝦 有煙三文魚仲可以分到四小件 所以絕對食得過餐廳一向走平民 港式加d西式快餐路線不要期望過高
偶爾去荃灣探朋友
不要期望過高
羊鞍焗爐燒
地中海海鮮薄餅
2015-08-18 4114 瀏覽
如果要我諗一間系可以系出邊食到平平哋嘅意大利料理嘅話,我諗我應該會諗起薩莉亞,因為佢真係好平架,相比起一般意大利餐廳。嘢食極都有不錯的水準,好似我今日就叫左墨魚汁飯同埋焗法包等等。麥汁飯。呢個菜色有驚喜喎,飯的份量頗多,而且有不少的魷魚,而且物質的都會有墨魚汁味,墨魚汁飯嘅飯及上墨魚汁嘅質料令到佢非常入味整體來說非常不錯。芝士焗法包。芝士焗法包方面亦都非常不錯,佢應該係即焗嘅所以非常香脆亦都會有蒜蓉嘅香味,再加上牛油,令到佢都非常入味,一個法包即係大約$10一份,如果你叫半份嘅話,就係$5,所以都好抵架。另外之後亦都叫咗個pizza薄餅,就係細細個嘅Pizza ,而且一邊加上沿用等等配料,加上去係即燒嘅所以亦都非常不錯。另外再講講,佢亦都會有價錢又任飲野飲嘅服務,你可以加十幾蚊就可以飲到檸檬茶可樂雪碧咖啡茶等等飲品所以如果你飲好多杯嘅話應該係好抵架。

法包
Drink bar
墨汁飯
2015-08-17 2558 瀏覽
當日距離返工時間仲有一個中, 所以決定去食個LUNCH先~行過見到呢間有位, 諗都無諗就坐低左同同事一人叫左一份食意大利飯賣相同茶餐廳既差唔多, 不過佢咁平, 都正常既但係食落去, 個人覺得咸左D, 有待改進芝士煙肉意大利粉又係賣相差小小啦,份量都比想像中少, 不過味道絕比得上大型餐廳, 推介!仲嗌左D小食芝士薯角呢個攸得唔錯, 芝士好足, 味遁又香又濃, 滿意!辣味雞翼好小好小辣, 雞翼外香內滑,GOOD呀蒜蓉焗田螺略嫌蒜蓉味唔夠出, 但係田螺又大隻又爽口, 補返數啦呢個貨錢食到呢個水準, 算係OK啦~
當日距離返工時間仲有一個中, 所以決定去食個LUNCH先~

行過見到呢間有位, 諗都無諗就坐低左

同同事一人叫左一份食

意大利飯
賣相同茶餐廳既差唔多, 不過佢咁平, 都正常既
但係食落去, 個人覺得咸左D, 有待改進

芝士煙肉意大利粉
又係賣相差小小啦,份量都比想像中少,
不過味道絕比得上大型餐廳, 推介!

仲嗌左D小食

芝士薯角
呢個攸得唔錯, 芝士好足, 味遁又香又濃, 滿意!

辣味雞翼
好小好小辣, 雞翼外香內滑,GOOD呀

蒜蓉焗田螺
略嫌蒜蓉味唔夠出, 但係田螺又大隻又爽口, 補返數啦

呢個貨錢食到呢個水準, 算係OK啦~
2015-08-15
  • 蒜蓉焗田螺
  • 辣味雞翼
  • 芝士薯角
我叫了一個水牛芝士pizza,卡幫尼意粉及雞肉多利丫,來到的時候,食物都是熱的多,而且味道都很濃,食到有足夠的芝士味,而且有一啲脆口的,口感一流,而且意粉條條都有汁的,所以不怕食到最後的時候沒有味道。而且有6件煙肉,令到口味更加多元化,而且煙肉都不怕很鹹的,白汁都有足球的濃度,而雞肉多利丫就會更飽,因為芝士及白汁比較多,但味道都是一流的
  • pizza
  • 雞肉多利亞
2015-07-21 2137 瀏覽
過到去滿心歡喜去食一餐,去到即時有人帶位,但檯都未執。都算,其實我又覺得好正常,可能人地岩岩走。。。按第一次鐘落單等左一兩分鐘到有人黎落單,好快D野食都黎到,唯獨蕃茄海鮮意粉未到!正常諗鐵板應該耐D,咁可能佢間野特別D整定先。點知等等等,過左半個鐘食晒D野都仲未到→→意粉再按鐘問下,按完→等→再按→等→三按『足足十分鐘先有人黎』 想問下意粉點解咁耐,佢好有禮貌咁答『我幫你睇睇』 但我地睇住佢行左去同其他同事吹水 由落單到出碟意粉要《五十分鐘》 食完嬲嬲地諗住走,我唔明埋單都要係收銀按鐘等人黎埋張單都要等你《五分鐘》會唔會過份左D問你拎張顧客意見紙,都話要等經理我食餐飯要『浪費』我幾多時間?
過到去滿心歡喜去食一餐,去到即時有人帶位,但檯都未執。
都算,其實我又覺得好正常,可能人地岩岩走。。。
按第一次鐘落單等左一兩分鐘到有人黎落單,
好快D野食都黎到,唯獨蕃茄海鮮意粉未到!
正常諗鐵板應該耐D,咁可能佢間野特別D整定先。
點知等等等,過左半個鐘食晒D野都仲未到→→意粉
再按鐘問下,按完→等→再按→等→三按『足足十分鐘先有人黎』

想問下意粉點解咁耐,佢好有禮貌咁答『我幫你睇睇』

但我地睇住佢行左去同其他同事吹水

由落單到出碟意粉要《五十分鐘》

食完嬲嬲地諗住走,我唔明埋單都要係收銀按鐘等人黎
埋張單都要等你《五分鐘》會唔會過份左D
問你拎張顧客意見紙,都話要等經理

我食餐飯要『浪費』我幾多時間?
2015-07-14
2015-06-30 1772 瀏覽
如果想食平啲,薩莉亞絕對係不二之選,真係差唔多去到左右梗有一間既食店。薩莉亞既雞肉多利亞都係一個唔錯既選擇既。雖然啲芝士搞到個飯會好溜,不過佢既份量又會少到你岩岩食完先覺得飽。不過,如果想冇咁單調,都建議大家可以叫個小菜或者pizza試下既,都係個句啦,平呀!

2015-06-17
2015-06-03 1847 瀏覽
芝士拼薯角味道很一般,本來以為芝士回事很濃芝士味,就算是不期望是高級芝士也不用這麼的難吃吧。芝士是很差的芝士,幾乎沒有芝士味,只有黏糊糊的一層奶白色醬,吃起來並不像芝士。薯角很大塊很多,很抵食,但是薯角沒有薯仔的味道,很失望,配搭芝士完全不適合,因為芝士已經硬了,味道也不好,配搭毫無味道的薯仔,根本進不了口。
2015-06-01
2015-06-03 1572 瀏覽
雞肉多利亞的雞肉很大塊,很抵食,而且汁很多,跟飯的比例更多一些,但是總括來說整個飯的份量太少,但是味道太鹹,容易吃到一半就覺得很膩,不想吃,感覺很飽。吃過一次以後就不想再吃了,因為味道太濃郁,感覺味精放太多。
2015-05-30
2015-06-03 1439 瀏覽
肉醬多利亞算是薩利亞的招牌飯,但是吃過了再吃就覺得很膩。第一次吃的時候覺得很好吃,味道很濃,但是吃了幾次之後就覺得以後也不想吃了,因為味道太讓人覺得膩。總體上味道很濃郁,但是份量太少,肉醬也不多,比起飯的話肉醬更少,味道有點太鹹,吃了以後要大量灌水。
2015-05-30
2015-05-27 1543 瀏覽
話說有日屋企得返呀妹又冇人肯煮飯 就死死地氣咁落街買野啦 咁其實黎黎去去都係果幾間就是但簡左呢間食囉 例牌叫一個意粉加一個牛扒share食啦 先講碟意粉先啦我就幾中意呢個既,清清淡淡咁 魷魚唔會太多又唔會太少,太多高膽固醇呀嘛 呀妹就叫左個牛扒 個牛扒我都好中意食呀 雖然食落都知唔係咩高級野,但係口感岩岩好唔太老 之後當然要食個菜補充纖維啦 呢個就真係麻麻啦,可能因為我唔太中意食菜 不過佢賣相都差果下澤洗呀嘛 睇落乾真真咁好似是但烚完就拎出黎咁 但整體我幾中意間野既,但係食得飽既話唔會太平啦你預
2015-04-20 2199 瀏覽
這間食店一直都有大條的人龍,終於有機會一嚐,看看有什麼令人著魔的地方。結果,一試愛上!食店提供多款選擇,款款都好吸引。最後點了幾個小食。先説海鮮忌廉湯,賣相已經好吸引,口感細滑,有濃濃的奶油味,但只是賣$10,是可能的事嗎?再點了一客香辣雞翼,是經焗製而成,不會太油膩之餘又夠惹味!我和朋友兩個只是花了大概每人$60,已經十分飽,希望再有機會嚐試其他菜式。
2015-04-20 1947 瀏覽
諗住落街食下午茶,經過此店有好多座位,就二話不說入左去啦!睇睇menu,無下午茶餐既,咁唯有散叫啦!個醬都幾好味,係千島醬周打魚好cream,好香意大利菜湯都好多料雞翼唔會太辣,好滑好好味個賣相可能麻麻地,但食落都好好味

三文魚沙律

個醬都幾好味,係千島醬
周打魚湯、意大利菜湯

周打魚好cream,好香
意大利菜湯都好多料
辣味雞翼

雞翼唔會太辣,好滑好好味
蒜蓉焗田螺

個賣相可能麻麻地,但食落都好好味
2015-04-19
2015-04-13 1827 瀏覽
第二次黎呢到食,價錢好吸引,可以食到好多野,3個人叫左成11碟野埋單都係$300左右,仲有加多$12就可以任飲汽水熱飲👍蕃茄可以多番d,芝士味道唔係好夠,但份量多芝士雖然夠多,但無味,好彩蘑菇同底個d茄醬搭救番,餅底脆卜卜肉質唔鞋,都算厚身,最好食竟然係d粟米,好甜好淡,茄醬要濃番好多先得好足料,夠哂濃,物超所值👍份量比張相少,有陣𤓓味,但都幾鮮呢個好食過蕃茄汁個個好多!白汁夠多夠濃愛甜人士必食,中間仲有d焦糖碎,入面好似雪糕咁,正👍其實味道唔差,但個底濕哂一pat野咁,同侍應反應左,好彩佢好樂意換第二款甜品俾我地其實係朱古力雪糕包住呍呢拿雪糕最入面有d藍莓醬,朱古力雪糕唔甜,濃到有d苦個隻,應該都有唔少人鐘意,但入面個藍莓醬超難食,勁藥水👎總括黎講真係超抵,pizza意粉20幾蚊就有,小食仲要10幾蚊就有交易,再加埋$12就有得任飲,無得頂👍
水牛芝士配蕃茄

蕃茄可以多番d,芝士味道唔係好夠,但份量多

田園蘑菇pizza$29

黑椒汁西冷扒$42

肉質唔鞋,都算厚身,最好食竟然係d粟米,好甜
邦哥尼意大利粉$29

好淡,茄醬要濃番好多先得
周打海鮮忌廉湯$10

好足料,夠哂濃,物超所值👍
黑椒蜆肉鐵板煮$17

份量比張相少,有陣𤓓味,但都幾鮮
卡邦尼煙肉意大利粉$29

呢個好食過蕃茄汁個個好多!白汁夠多夠濃
天使蛋糕$24

愛甜人士必食,中間仲有d焦糖碎,入面好似雪糕咁,正👍
意大利芝士蛋糕$24

意大利特色雪糕球$24

水牛芝士配蕃茄
2015-04-08 1588 瀏覽
這間餐廳基本特色就是平,除此以外的特色?沒有了!第二次幫趁了,味道ok,但食物量,沒有相片中那麼大!十蚊的周打海鮮湯這個意大利飯做得很差!不論賣相或味道!雖然價格貴了點,但pizza hut的這個飯,絕對比它好!芝士薯角的芝士很香總括來說,依間餐廳最大的特色:就係平,其他情況就如一般茶餐廳那樣:點餐、送餐,唔駛自己郁手,付款自己去收銀處付款及不設加一服務費。所以只要你不以太大期待的心去幫趁,絕對有驚喜!
這間餐廳基本特色就是平,除此以外的特色?沒有了!
餐湯
pizza
第二次幫趁了,味道ok,但食物量,沒有相片中那麼大!
周打海鮮湯
十蚊的周打海鮮湯