2023-11-07 1093 瀏覽
早前食評提及過星加坡的閨蜜回到香港和她吃了牛扒。話晒閨蜜從星加坡一場來到,怎能和她只見一次面呢?今天閨蜜約我到深水埗吃平民餐,其實她主要目的是到深水埗長沙灣政府合署換領新的身份證,掃街、買嘢和飲咖啡是餘興節目。大約中午一時前來到超級旺地深水埗區, 我們先去醫飽肚子再說。走到餐廳林立的福榮街,首先看見的是「文記車仔麵」,午餐繁忙時段,門口已經有數十人在排隊,情形就像我多年前在東京築地市場排隊吃壽司的情景,估計排隊至少需時約1小時;車仔麵也有那麼多捧場客,莫非絕大部分都是遊客?説實話在這裏吃車仔麵也絕對不便宜,聽說下單程序也好像很複雜。為了爭取時間,我和閨蜜絕對不能花時間在排隊等吃車仔麵,而且車仔麵並非我們今天的目標,我們當然跟文記車仔麵say Goodbye。之後我們轉到「文記車仔麵」對面馬路的「維記咖啡粉麵」,因為閨蜜挺想吃深水埗出名的豬潤米!雖然維記門外只有幾個人在等候,不過今天天氣非常炎熱,太陽伯伯一直上班,即使在門口等候幾分鐘也會汗流浹背,所以唯有放棄。自己曾經在這裏吃過兩次豬潤米,覺得除了那碗豬膶湯比較好味之外,說實話豬潤其實只是一般,吃不到也沒有損失。然後我們再轉往與「維記咖

然後我們再轉往與「維記咖啡粉麵」相隔幾間店舖的「劉森記麵家」,嘻嘻!心想終於找到一間不用排隊的餐廳了,我們二人馬上進入雲吞麵店,進入後才發現雲吞麵店已座無虛席,原來等候入座的客人都在店內排隊,幸好只有幾位客人在排隊等候,而且店內有冷氣,歎住冷氣排隊不成問題。
排隊期間看見除了淥麵的師傅忙碌地工作之外,
店內還有幾位員工在不停工作,一位師傅在努力包雲吞,另外有兩位員工則在處理一些包裝物品,看得出非常忙碌,証明生意不錯。在座的客人都快吃快走,不到10分鐘,我們已經被安排入座了。
劉森記出名的是蝦子和竹昇面,見有很多客人都吃蝦子撈麵,但我不太喜歡麵上全是蝦子,感覺似很乾,而且見到太多的蝦子,個人覺得有點不安,可能我對蝦子有密集恐懼症吧!我只點了一碗普普通通的雲吞麵(俗稱:細蓉),我個人對雲吞麵是有偏好的,應該是我兒時的情懷 。
小時候每當暑假期間媽媽就會送我到姨姨家渡假,我也很樂意前往,一來當時家境貧困,四兄妹連爸媽和嫲嫲七人共處一個二百呎的公屋,去姨姨家就有比家中較寬闊的空間,當時我還未有表弟妹,是姨姨和姨丈唯一寵愛的對象;每天晚上姨姨和姨丈都帶著我前往九龍各處吃宵夜,當時香港仍有很多大排檔,旺角和廟街都留下我們不少足跡,每次吃完雲吞麵姨姨都要我喝一湯匙浙醋説是能幫助消化,所以我每次吃雲吞麵,必定要蘸很多的浙醋呢。

我的閨蜜則喜歡吃牛,所以叫了一碗牛腩河粉。

點好麵食即時在桌上取了一些免費的醃蘿蔔吃,醃蘿蔔的味道不算太酸,而且爽脆好味,我們非常喜歡,我們不停口共吃了兩小碟醃蘿蔔;記得自己第一次在雲吞麵店吃醃蘿蔔,是在灣仔軒尼詩道的「永華麵家」,除了雲吞麵出名之外,永華麵家還有好味的糖水,當時在灣仔上班,不時都會在永華午餐,有時和同事或朋友都喜歡吃飯後去吃糖水,可惜永華麵家已經結業了。

~ 醃蘿蔔
~ 雲吞麵
此時主角出場,我的雲吞麵內還有一些蝦子做點綴,湯底看到清澈,夾起麵條觀看,也看似有彈牙感覺;先喝了一口湯,卻有點失望,湯頭雖然清澈但不夠鮮味,感覺大地魚味不突出,難道是醃蘿蔔影響了味覺?
正宗雲吞麵的湯底是用上豬骨、大地魚、蝦乾來熬煮才夠鮮味才是,一個好湯底是整碗麵的關鍵;
幸好有我最愛的韮黃在湯內;
麵條人口算爽口彈牙,現今用竹桿人手壓麵在香港都逐漸失傳了。提醒如要保持麵條爽口彈牙,不要慢慢歎,因為麵條泡在熱湯內會隨時間吸入太多湯而變軟以致影響口感;
餐廳提供悦和醬園的大紅浙醋可以加分;
最後亦是最重要的雲吞,正宗廣東雲吞不太大隻,最重要是包法,多出來的雲吞皮要散開好像一條金魚尾一樣;
雲吞麵
劉森記的雲吞境比想像中大,餡料充足,餡料用上七分蝦、三分碎豬肉,蝦肉彈牙,合格。
整體來說劉森記的雲吞麵算是中上,但我更喜歡麥文記和永華的出品,未知是否自己的情意結。
~ 牛腩河
閨蜜的牛腩河看似對板,湯底夠濃,河粉也很幼滑,她感覺河粉像越南河,而筋腩部分份量很充足;
牛腩河
她請我吃了一件牛腩,牛腩入口夠腍,唔錯唔錯。
前文說過客人都快吃快走,吃一碗麵能用多少時間?我們很快吃完就結帳離開,匆匆趕往換領新身份證的地點。 然後再到大南街做偽文青喝咖啡。
題外話/補充資料: 姨姨移民到了國外多年,隔年都有回來探望親人,疫情後正打算回來與親友相聚卻突然患上急病,短短兩個月已經到了天國,就是我寫本篇食評的前二天, 對香港的親人來說這個消息相當突然。 所以這篇雲吞麵的食評也是我作為緬懷她的一種方式!祝福她終於解除了身體的痛楚,在天國的樂土永遠快樂地生活;永別了,我最敬愛的姨姨! 如果人的年齡有120歲,姨姨還只剛過了一半左右,真令人感慨!我早幾年跟姨姨和姨丈在唐閣午餐、在MO Bar吃high tea和在Sevva歎咖啡的情景仍然歷歷在目。現在我只能偶爾對著天空想想姨姨的笑容。 人生在世的時間有限,真的要珍惜身邊人和及時行樂;無論你有多少財富, 放在銀行的錢就是屬於銀行的,你只得到一些數目字,只有把適當的錢財用在自己的身上才真正是自己擁有的。 工作再忙碌也要抽時間與家人共聚、吃飯或一起旅遊,找對時間做對的事。
2023-09-23
雲吞麵
米芝蓮必比登推介劉森記麵家可算係香港老字號始創於1956年,香港碩果僅存自製竹昇麵麵家,每日手工製作以竹竿一下一下壓製麵糰,打出軟中帶韌勁竹昇麵。必試招牌蝦籽撈麵,連蝦籽都係自家製!!可見老店對美食的堅持同執著!!🎍🎍- 蝦子雲吞撈麵 HK$54 🦐🥟🍜鮮美咸香蝦籽撈麵!!竹昇麵富有蛋香味且充滿彈性,表面灑滿了滿滿自家炒蝦籽,每一條麵都沾滿濃郁咸香蝦籽,超滿足!!雲吞內餡有大量蝦肉,雲吞皮又薄又滑,超好食!!- 蝦子牛腩牛筋撈麵 HK$54 🦐🐂🍜啖啖肉配啖啖蝦籽!!牛腩及牛筋炆得非常柔軟入口,濃郁腩汁非常惹味!!- 醃蘿蔔 🥒🌶️非常開胃!!麵家提供免費醃蘿蔔作為開胃菜,味道酸酸甜甜,一定唔可以錯過!!
蝦子雲吞撈麵

蝦子雲吞撈麵
蝦子牛腩牛筋撈麵
醃蘿蔔
2023-11-09 551 瀏覽
今日三點幾出去深水埗買嘢之後有啲肚餓就走咗入去,坐低等咗一段時間都未有人執枱,兩位樓面女士可能都係時運高睇唔到張枱邋遢,當時舖頭亦都唔忙,除咗我之外另外仲有總共三枱客,都係坐咗喺度想叫嘢都冇人理,不過今時今日香港飲食業請人難唔好要求咁多喇,終於叫咗一碗淨雲吞,一碗水餃麵加碟油菜,先上雲吞其中一粒竟然散晒,都由得佢啦反正仲喺隻碗入邊咪算囉,食雲吞麵嘅人第一件事梗係飲啖湯先,飲咗一啖竟然係淡而無味😳唔好講話有蝦子味啦連最基本嘅大地魚味都冇😫以劉森記個招牌對呢啲咁嘅出品真係好失望,我哋搭枱給兩個年青人每人各叫咗兩碟撈粗麵,上枱嘅時候竟然會係一粗一幼🤔️兩個年青人唔斤斤計較照食,跟手再叫多一點撈粗麵,點知嚟到竟然又係佢幼麵!個人感覺而家啲所謂啦比較有少少名嘅食店都係如果唔係食物參差就係招呼全無,唔通真係唔憂做?
2023-11-08 427 瀏覽
經過十多年都沒有再來,今日再訪不過是分店,年齡不同,期待不變。當然」年被那酸蘿蔔和大量蝦子所震撼,今天就是想找回那種震撼。沒有排隊的人龍,不知道是否跟網民都說這店的水準下降有關,不過未試不能作準吧。進店第一件事當然是食蘿蔔! 不過不知道是否不是蘿蔔的季節或是其他原因,似乎蘿蔔只有酸味,沒有了清甜感。當然仍然是合格水平啦。點了,雲吞蝦子撈麵。雲吞有整個蝦,和肉搭配,比例可以,不會太多亦不會太少。鮮味可以,大少亦合適,一口一隻。不過只有3隻就分量略少。麵質彈牙,沒有鹼水味,蝦子很多,不過我就覺得太多食得只有蝦子味。(投訴蝦子太多,似乎奇怪,但我覺得味道平衡融合才是我追求的)咁加支豆漿和魚皮,$72埋單,滿足。不過可惜的是找不到當年那種震撼,蘿蔔也只食了一少碗,沒有添食的衝動。麵食到最後,滿腦子都是蝦子太多。🫠

咁加支豆漿和魚皮,$72埋單,滿足。

2023-10-30 323 瀏覽
行過路過唔好錯過下午客多,等了一小會就有位,當然是搭枱啦!雖然吃了午飯,反正份量不多,就只點了雲吞麵。5分鐘不用就來了,先拍照!可惜生麵不等我,它變軟了。先嚐口湯…… 再來一口…… 唔…… 沒有吃雲吞麵湯的feel?沒有大地魚味?一蝦一雲吞,半邊豬肉半邊蝦,有5粒,蝦爽皮滑。等位時在門口看到那些蝦子撈麵,明明黃澄澄的麵出來是啡色的,好像好好吃,下次試試。
行過路過唔好錯過
下午客多,等了一小會就有位,當然是搭枱啦!
雖然吃了午飯,反正份量不多,就只點了雲吞麵。
5分鐘不用就來了,先拍照!可惜生麵不等我,它變軟了。
一蝦一雲吞,半邊豬肉半邊蝦,有5粒,蝦爽皮滑。
2023-10-15 304 瀏覽
深水埗出名美食多多,老字號「劉森記麵家」最出名是蝦子撈麵,難得去到深水埗,就當然要去懷緬一下。今次去福榮街新分店,離舊店非常接近,但店入邊比舊店大很多,位置多了很多,但依然逼夾。一入門口就已經是煮麵的地方。還貼滿不少雜誌報紙的介紹。麵款的選擇非常多。非常難得,佢要有一個放滿酸蘿蔔的玻璃罐,酸蘿蔔是任食的,蘿蔔爽口,非常開胃。「蝦子薑蔥鵝腸牛腩撈麵」$62麵非常大碟,鵝腸和牛腩的份量很多,蝦子鋪滿整碟麵,鵝腸爽口,牛腩軟腍,蝦子香口,非常不錯「蝦子牛腩雲吞撈麵」$62雲吞蝦很新鮮爽口,牛腩牛筋有很多,不錯。見到同枱叫了一個水餃非常不錯,還特意叫了一個淨水餃$48,果然水餃比雲吞更加好食,有木耳和鮮蝦,很大一隻。老字號依然保持到水準,食物質素很不錯,真是一件非常值得高興的一件事,希望香港仍然有很多老字號能夠繼續保持。

一入門口就已經是煮麵的地方。

還貼滿不少雜誌報紙的介紹。

麵款的選擇非常多。

「蝦子薑蔥鵝腸牛腩撈麵」$62

「蝦子牛腩雲吞撈麵」$62
雲吞蝦很新鮮爽口,牛腩牛筋有很多,不錯。

2023-09-30
  • 蝦子薑蔥鵝腸牛腩撈麵
  • 水餃
  • 雲吞
  • 酸蘿蔔
2023-08-08 479 瀏覽
牛腩鵝腸麵$48,牛腩大大件鵝腸爽滑彈牙,幼麵麵質比較薄,個人不太喜歡,牛筋爽滑彈牙,$22腐乳通菜岀色,通菜翠綠無渣,分量充足,腐乳就正常發揮,店內冷氣尚可,人多擠迫食麵的時候出晒汗,枱頭有免費醃製蘿蔔,溫馨提醒識幾多要幾多。
港式牛腩麵
2023-08-08
港式牛腩麵
  • 酸蘿蔔
  • 腐乳通菜
  • 牛腩鵝腸麵
2023-08-03 340 瀏覽
而家好多野都唔食得🤰🏼又特別鍾意麵食!成日👦🏻問我想食咩我都答劉森記🤣·🍜牛腩水餃湯河($48)唔鍾意食撈麵又唔喜愛蝦籽既我次次都食呢個組合😂鍾意佢既水餃!勁大粒餡料都多🤤牛腩正正常常唔韌👍🏻·🥢蝦籽牛腩雲吞麵($62)大食仔又係次次食呢個😂2個都係悶蛋😂雲吞細細粒,蝦仁彈牙都唔錯😆蝦籽勁密集…聞落幾香.不過食落我一般🤣覺得好乾🤣•📍劉森記麵家深水埗福榮街80號地鋪

📍劉森記麵家
深水埗福榮街80號地鋪
2023-07-29 275 瀏覽
Lunch和同事特登搭車嚟食馳名嘅劉森記 門口被分派到一張圓形枱 我揀咗蝦子牛腩撈面 同事揀咗蝦子雲吞撈 蝦子牛腩撈嚟到 我食第一啖嗰陣覺得蝦子有啲鹹 面質,唔算真係好出色 有啲普通 再試一啖佢嘅牛腩 牛腩反而有驚喜唔會太林,亦都唔會太硬,感覺餐廳好似想你食完快啲走碗湯都未飲完見到擺低個根即刻收走咗 老實講,未到就真係一般 食牛腩麵,我會揀太子田X 或十大X 會滿足到我自己多啲 起碼唔使逼住走 價錢都幾進取 應該一次就足夠 下次再發掘其他美食
2023-07-24 229 瀏覽
去開呢頭附近買嘢,行到攰一攰,已經冇乜力覓食,醒起附近呢間老牌麵店。蝦子薑蔥鵝腸撈麵 好多年冇食呢間店,好少專登去食,一上麵滿滿嘅蝦子仍然會有一種震撼😍 鵝腸幾爽口份量又多,成十幾廿舊都有。撈麵佔成碟嘢一大半,雖然蝦子同麵都多,但食到底都唔會乾身要加麵,係出色嘅👍👍 碟底仲有幾條菜心,仲要大大條☺️蝦子雲吞薑蔥牛肉撈麵 另外叫咗牛肉撈麵,係滑牛嗰種,雖然都大舊但就得幾舊,雲吞就俾咗三粒算係咁。 雲吞係有粒一拎起就散,成碟就正正常常,但係鵝腸嗰碟出色d。有比較有傷害,之前試過牛腩牛筋嗰款好食好多,呢個就普通d啦!

蝦子薑蔥鵝腸撈麵

蝦子雲吞薑蔥牛肉撈麵

2023-07-22
  • 蝦子撈麵
2023-07-07 266 瀏覽
劉森記麵家在深水埗歷史悠久,主打竹昇麵及雲吞麵,已列入米芝蓮美食。竹昇麵及雲吞都是店中的招牌,店子每天新鮮製竹昇麵,做出來的麵爽口彈牙有蛋香,去開深水埗都會去食。#蝦籽牛筋水餃撈麵水餃大大隻飽滿多汁,有個細心位,水餃會分開上,蝦籽慷慨爆滿成隻碟,蝦籽和腩汁的確是好朋友,配上彈彈牙既竹昇麵感覺太幸福了,牛筋是我最愛超淋超入味。95分#蝦籽豬手撈麵都是人氣之選,豬手炆得好淋充滿骨膠原,冇牙既都食到。 95分

#蝦籽牛筋水餃撈麵

#蝦籽豬手撈麵
2023-05-21 332 瀏覽
耐唔耐就會為左佢地既酸蘿蔔而黎幫襯,酸蘿蔔好好食,酸酸甜甜食到停唔到口🤭薑蔥鵝腸雲吞粗 $48之前覺得粗麵係特別細碗,今次係正常份量,湯底係好香濃既大地魚味,配上少少蝦籽令湯底更鮮,麵既鹼水味唔算重,岩晒😂。鵝腸爽口但冇淡味,所以要點佢跟埋既辣椒豉油。雲吞依舊鮮味,食得出蝦同豬肉既層次感。

薑蔥鵝腸雲吞粗 $48

2023-05-17 236 瀏覽
黎到深水埗就素黑柏葉 墨丸 蝦子麵🦐成碗麵上都有滿滿既蝦子粉但食落就反而唔太覺佢重蝦子味 可能浸左湯反而試男朋友仔果碗撈麵啲蝦子味濃好多仲好味好多啲餸就不過不失下次黎食要叫撈麵先至最好
黎到深水埗就素
黑柏葉 墨丸 蝦子麵🦐
成碗麵上都有滿滿既蝦子粉
但食落就反而唔太覺佢重蝦子味 可能浸左湯
反而試男朋友仔果碗撈麵啲蝦子味濃好多仲好味好多
啲餸就不過不失
下次黎食要叫撈麵先至最好

2023-05-03 278 瀏覽
if u hate queue up.u need arrive before 1230pmor u need wait a long time.here signature dish is shirmps seed noodle.very fresh and good taste.portion is not big but can feed female full.55$ is ok.beef stomach also a good choice.it didnt bleach is to white so remain a dark and grey color. is taste like raw but still ok.serve with soy sauce with green onions.very deliciousacceptable. love it#food #likes #delicious #sweet #bhfyp #vegan #dinner #breakfast #cake #homemade #healthyfood #lunch #foodsta
if u hate queue up.
u need arrive before 1230pm
or u need wait a long time.

very fresh and good taste.
55$ is ok.

very delicious

acceptable. love it

#food #likes #delicious #sweet #bhfyp #vegan #dinner #breakfast #cake #homemade #healthyfood #lunch #foodstagram #healthylifestyle #yum #foodphotography #dessert #foodblogger #foodlover #omicron #foodig #hkfoodpoet #閃電五連鞭 #劉森記麵家
2023-02-28
2023-04-09 434 瀏覽
星期六晚約9:00來到,坐了八成人,員工都忙著工作,我坐下想order “唔該!’,員工望下我又行開了去幫第二枱order, 我再找第二個人寫,都是望下我又行開了, 重覆幾次都是這樣,叫了4,5 次才有人來寫單,他們咁唔想做,可以乾脆唔做好了, 不要當客人叫佢寫單就左顧右盼!講番食物,我叫了雲吞牛筋撈粗面,5分鐘就到,叫了腩汁又無加, 員工連忙加番,牛筋好入味, 面加了腩汁好夾,雲吞3隻,蝦肉好爽, 湯底清得來有鮮味,辣椒油很香
, 我再找第二個人寫,都是望下我又行開了
, 不要當客人叫佢寫單就左顧右盼!

講番食物,我叫了雲吞牛筋撈粗面,5分鐘就到,叫了腩汁又無加
, 員工連忙加番,牛筋好入味
, 面加了腩汁好夾,雲吞3隻,蝦肉好爽
, 湯底清得來有鮮味,辣椒油很香