2015-05-05 991 瀏覽
本身同朋友一心打算去沙嗲王,就search左open rice,其實係想去另一間,但錯有錯著,去左呢間好高質既餐廳!呢間餐廳無特定既國家特色,咩類型既茶式都有。係呢到食野,總體評價都好好,唯一失望既係,我叫左3-4樣菜式,都無曬!但轉左其他,都好滿意!泡菜炒年糕我十分十分鐘意既菜式!佢酸酸地,年糕炒到幾入味,辣辣地,好開胃!佢泡菜都落得好多,絕無偷雞架!鰻魚炒飯佢一放低個一下,已經聞到香味!都算幾大碟,都唔係太食得曬。入面有好多鰻魚肉,食落好有口感,超好味!但如果再咸多少少就好。炸饅頭佢炸得好香脆,外脆內軟,但又唔係炸得太乾身,唔似食餅乾!我既食法,係將饅頭撕開一半,用泡菜夾住黎食,一流呀!炸蝦卷呢道菜就不過不失啦!同一般食到既炸蝦卷差唔多,但抵讚既係咬落啖啖都係蝦肉!光芒四射呢杯野飲都幾抵飲!好多芒果肉,有芒果沙冰,又有珍珠!名正言順光芒四射!食品質素就非常滿意,唯獨侍應成日都聽唔清楚落單既野,要重複幾次。不過都會再幫襯!

泡菜炒年糕

泡菜炒年糕
光芒四射
2015-04-19
  • 泡菜炒年糕
今日因同朋友過開去MK買電腦野,又諗唔到有啲咩求其得黎近, 快, 靚, 正, 唔使等位 ,又一定唔伏嘅野,就satay king 喇~ 蟹肉豆腐石鍋飯,今日比較冷,食熱野比較正~ 味道有好濃的蟹粉味,亦都見到有蟹肉,豆腐亦都好滑,同濃濃的蟹味配合係無得輸嘅 避風塘炸豆腐又係好好味,我朋友就特別欣賞果啲一粒粒嘅"避風塘" (唔知果啲係叫咩 ),好香口又有少少辣,幾開胃 由於近期食過人和豆品店的魚肉豆腐,好自然要比一比,了開豆腐入面,satay king的係比人和的更"成件"無咁散又滑啲,心想可能人和果啲係自家制,satay king係買X福/百X果啲現成豆腐,所以唔同。satay呢隻豆味都唔重,但勝在滑身。 巨峰綠茶蜂蜜爆爆珠,爆爆珠好得意,一口咬下去即有好重的蜜糖甜味,令到一杯野飲有三種味,出面有淡淡的巨峰甜帶輕酸味,夾雜了綠茶少少的茶澀味,再動口咬出蜜糖甜味,的確不錯的飲品體驗同層次 ,呢度有啲驚喜的感覺
,又一定唔伏嘅野,就satay king 喇~
蟹肉豆腐石鍋飯,今日比較冷,食熱野比較正~
),好香口又有少少辣,幾開胃
,呢度有啲驚喜的感覺

2015-04-11
$107.5 (午餐)
夜麻麻,9點半先諗食咩。係選擇唔多既情況下揀左呢間近近地既沙嗲王。比著平時會一大班friend食同share先會食!因為佢除左d min dish幾大份之外,d小食都好吸引今次雖然得兩個人食,都好正Order左兩個main:白咖哩奇脆雞飯,蟹粉豆腐鍋飯同埋side dish印度薄餅幾樣都係飽肚野 首先講下個白咖哩奇脆雞飯,佢同傳統咖哩汁好唔同,會有好重既奶油忌廉味而且一D都唔辣.今次係第一次點奇脆雞,有DD普通.同平時食個D炸雞粒無咩唔同!所以呢個飯,最吸引係個汁。不過唔係間間沙嗲王都煮得好食,試過係其他分店食過:有時會好大陣大蔥味第二,蟹粉豆腐鍋飯係我既志愛,每一次都會order,見佢熱騰騰係個石鍋上仲霧住煙同氣泡咁上菜,已經食指大動!呢道菜在D汁料上應該落左唔少功夫,因為啖啖食落都真係有蟹粉既質感!!! 因為落左咸蛋既關係,所以味道有D偏咸,用黎送飯.簡直係一流至於個印度薄餅,今次就無咩特別,食呢個dish又係要撞手神,唔係間間分店都煮得好食.試過有一次order,左之後,一整好就上菜.個種新鮮熱辣辣,即刻入口ge感覺真係好幸福。就係因為咁所以次次都會order,但近
今次雖然得兩個人食,都好正
Order左兩個main:白咖哩奇脆雞飯,蟹粉豆腐鍋飯
同埋side dish印度薄餅
幾樣都係飽肚野

因為落左咸蛋既關係,所以味道有D偏咸,用黎送飯.簡直係一流

至於個印度薄餅,今次就無咩特別,食呢個dish又係要撞手神,唔係間間分店都煮得好食.試過有一次order,左之後,一整好就上菜.個種新鮮熱辣辣,即刻入口ge感覺真係好幸福。就係因為咁所以次次都會order,但近幾次都失望而回
2015-04-07
2015-04-05 506 瀏覽
來旺角行街,最愛來沙嗲王吃下午茶。皆因其沙嗲湯入口難忘,香茅豬排肉質鬆軟,香茅味較重,份量大方。吃過很多次其他地方的香茅豬排,只有沙嗲王的能做到色香味俱全。是不可不試的一道美味。甜品今次吃了芒果黑糯米,味道很清甜,只略嫌椰奶不夠香滑。大概是因為早年到泰國旅遊時,街頭的芒果黑糯米太香太甜太好味了,以至有了比較。但是喜歡這款甜品的食家,還是可以一試的。
2015-04-04
2014-12-31 1198 瀏覽
沙嗲王是中學時代幾乎每天都去的,不過隨住年紀愈來愈大,選擇愈來愈多,漸漸已經忘記了,碰巧有天看到沙嗲王的招牌,決定去找尋回憶的味道。白咖哩豬扒飯白咖哩汁濃稠適中,帶有濃郁無比的椰香,口感香滑,佐飯一流,不過,白飯質感太濕了,香茅豬扒豬扒炸得香脆,入口鬆軟,香茅味濃,而且不油膩。難怪成為沙嗲王的招牌美食。魚籽海鮮炒飯材料主要是蝦,蝦肉爽口,不過蝦味欠奉,魚籽份量又太少,不過炒飯炒得粒粒分明而且非常乾身,也不會油膩。芒果沙冰芒果沙冰冰粒太多,不夠滑,不過芒果味濃,而且有新鮮芒果肉,配上西米,口感不錯。回憶是美好的,偶爾要去懷念一下。
魚籽海鮮炒飯
芒果沙冰
回憶是美好的,偶爾要去懷念一下。
白咖哩豬扒飯
終於有機會出國lu~~Y(^_^)Y~俺這次與友人去韓國,咱們就決定去旺角搜購保暖用路lol~畢竟韓國的冬天是零下十度,咱們怕冷的傢伙當然要帶多d衫,買對厚底毛毛鞋lol~這些日子,香港也是凍得要命,俺受不了就提議來沙嗲王食韓式炸雞,加上想著與韓國那正宗的作對比,咱就歡天喜地地跑來這了(那都是借口( ´▽` )ノ~~~~這是第二次來沙嗲王,所以很快就決定了吃啥。咱們是三點去食,算是下午茶,但沒有下午茶menu呢!(為毛???)咱們就叫了三客小食一窩湯(冇叫飯啊!)首先是芝士焗年糕,俺一直對韓式年糕冇咩好感,尤其討厭泡菜味(那為啥要去韓國呀?!TAT),爽口彈牙的更是不喜歡,但這個年糕焗得剛好呀,煙煙韌韌,份量多,最重要是芝士多到每條年糕上都沾了一塊芝士www<~喜歡艺士的咱簡直愛死了,熱辣辣食夠哂過癮~登登登登~~~~~韓式炸雞!(去到韓國就真要配啤酒吃了!~)念念不忘的炸雞,這次終於又吃了!以前總是覺得有木有那麽誇張呀?TAT這炸雞魅力真那麼大?雖未食過正宗的,但這間的炸雞對俺來說可是魅力沒法擋啊~(≧∇≦)ノ***外表好似咕嚕肉咁,大大隻,上枱時即食,又脆又熱,韓式醬汁酸酸

(冇叫飯啊!)

芝士焗年糕

韓式炸雞($37/4隻)

登登登登~~~~~韓式炸雞!(去到韓國就真要配啤酒吃了!~)念念不忘的炸雞,這次終於又吃了!以前總是覺得有木有那麽誇張呀?TAT這炸雞魅力真那麼大?雖未食過正宗的,但這間的炸雞對俺來說可是魅力沒法擋啊~(≧∇≦)ノ***外表好似咕嚕肉咁,大大隻,上枱時即食,又脆又熱,韓式醬汁酸酸甜甜又有d辣,上面有青瓜蘿蔔絲,拜託~(俺面)口感超豐富lol有木有?!吃一口,舌尖和舌根嘗到的是不同程度的辣,真好吃

茄汁芝士焗餃子

上一次吃了芝士焗餃子,再加上今次又叫了白汁芝士焗年糕,這邊的餃子就叫茄汁吧呵~依然是水餃而非煎餃,可以將餃子當正餐的友人簡直食吾停口TAT~你話好吾好食?她答:╮(╯_╰)╭普通啦!就是平時灣仔碼x水餃再淋茄汁焗嘛~~~

海鮮忌簾湯窩

重頭戲:必推的海鮮忌簾湯,個窩剛好夠兩女食用。裡面餡料豐富,有蝦,蜆,魚塊,etc. 這碗忌簾湯真的很creamy,吾水,抵讚!海鮮味濃,可見餚得很入味,有一點點鹹但不影響它的鮮味!推薦你們啊!( ̄∇ ̄)

四張2蚊優惠卷加兩張10蚊優惠券一次過用完,超爽!兩人吃了約$140(減了的),飽肚又抵食,下次再來吃其他的!因為又送了兩張優惠券嘛~~真纏人呢~(吃貨心態╮(╯_╰)╭
2014-12-23
用餐優惠
優惠券
芝士焗年糕
韓式炸雞($37/4隻)
茄汁芝士焗餃子
海鮮忌簾湯窩
2014-11-27 1302 瀏覽
我有個朋友久未在朋友圈中出現,突然話約食飯,我地幾個女仔即刻答應。然而,呢位友人就好唔捨得俾錢食飯(真係好奇怪....)  綜觀係旺角能夠坐得耐又算平嘅,都算係沙嗲王勒~今晚好彩啊!雖然裡面坐滿哂人,但竟然無人等位~呢度嘅裝修依然充滿海盜風情,不過都總算坐得舒服~唔會有人趕你走~同埋我幾鍾意呢度個落order系統~ 按一個掣就有人嚟~ 非常之好~ 呢個煙肉菠蘿薄餅 $34 個份量啱哂我地4個女仔食,個批皮唔係好軟或者好脆,真係啱啱好~ 材料好簡單,有菠蘿、哈~ 咖喱美國安格斯牛肉粉絲 $61呢個係我favourite,因為我特別鍾意呢度嘅咖哩,再加上呢度有好少餐廳有嘅粉絲食,真係唔錯。首先佢嘅度嘅咖哩非常溫和,只有少少辣,但係食得出咖哩香。而且牛肉亦容易咬得開,有牛肉味道而非雪藏味道~ 炒蘿蔔糕$49,食一舊半舊都仲okay,但係食多幾舊真係好漏,不過這客蘿蔔糕粉多過蘿蔔,所以令大家相當飽肚。鮮茄焗穀詞厚切豬扒飯$67,豬扒真的勁厚切,鮮茄味濃,面頭的芝士也焗得非常香口,不過飯就一般,無令人想繼續吃的感覺。呢個芝士焗椰菜花$39真係唔錯,每一次都有好香嘅芝士鋪係面,椰菜花也烤得軟軟香香
煙肉菠蘿薄餅
咖喱美國安格斯粉絲
炒蘿蔔糕
鮮茄焗穀詞厚切豬扒飯
呢個芝士焗椰菜花$39真係唔錯,每一次都有好香嘅芝士鋪係面,椰菜花也烤得軟軟香香的,面頭的煙肉粒亦幫助提升了這道菜的味道,這是我每一次嚟都點嘅菜式。
芝士焗椰菜花
我地4個人梗係點一客只有4件的避風塘軟殼蟹$64啦~ 個人認為價錢十分合理,而且軟殼蟹沒有炸得太燶,吃下去還能吃到軟殼蟹中的水份~
避風塘軟殼蟹(4件)
總括來說,在旺角晚餐時間吃了這麼多東西,埋單只是$345.4 而已,要求也不要太高啦!
2014-11-06
咖喱美國安格斯粉絲
芝士焗椰菜花
2014-11-22 1312 瀏覽
下午茶餐成個餐廳得1-2個員工自行入座下午茶有湯麵 小食 Pizza 就冇飯既台紙都好特別有溫馨提示環境方面燈同台柱都好特別環境優美 但有些噪吵一邊食就好似比人望住石鍋泡菜海鮮湯配飯 上台仲滾緊 好多配料係入邊已經足夠兩個人食泡菜吾會好辣 配飯一流小食 韓式炸雞翼 睇落就好吸引有韓式醬 有啲咸味又有啲甜甜地配上酸瓜 蘿蔔 青蔥雞翼脆口 入邊肉滑身西米鮮芒椰汁 椰汁再多啲更好西米夠多芒果係最底 得3-4舊細細粒青檸檳 岩岩好甜 配上青檸自己吉吉溫馨提示付錢時睇清楚因為我叫下午茶配26蚊既飲品 加差額轉野飲另叫一個鍋配半價飲品佢會收最貴既配答
下午茶餐

另叫一個鍋配半價飲品
佢會收最貴既配答
2014-11-19
2014-10-01 1067 瀏覽
因為今天有工作在身, 星期日也要工作, 而且LUNCH時間比平時仲要短正確呢碟野個名已經唔記得, 大概係MANGO咩炒飯$5X一碟味道很多, 材料好多, 有腰果,MANGO, 肉鬆等, 炒飯是一粒粒的,鬆得來唔油, 一粒粒的,而且唔油質素唔錯下次有多D時間再試其他野
正確呢碟野個名已經唔記得, 大概係MANGO咩炒飯
$5X一碟
味道很多, 材料好多, 有腰果,MANGO, 肉鬆等,
炒飯是一粒粒的,鬆得來唔油, 一粒粒的,而且唔油
質素唔錯
下次有多D時間再試其他野
2014-09-28
2014-09-30 922 瀏覽
雖然食過好多次沙嗲王,今次終於忍唔住要讚一讚👍依個豆腐正! 炸炸地 d味好夠👍值得試下!第一次食菜 幾好味👏 又健康👏沙嗲王都可以食得健康!有平 2個都係六十幾蚊!其實間間沙嗲王差5多!都好好味😊去邊間都可以架!不妨試下啦!!

雖然食過好多次沙嗲王,今次終於忍唔住要讚一讚👍
鹹炸豆腐

依個豆腐正! 炸炸地 d味好夠👍
值得試下!

磨菇西蘭花

第一次食菜 幾好味👏 又健康👏
沙嗲王都可以食得健康!
有平 2個都係六十幾蚊!
其實間間沙嗲王差5多!都好好味😊
去邊間都可以架!
不妨試下啦!!
鹹炸豆腐
磨菇西蘭花
2014-09-26 749 瀏覽
蒜茸牛油多士多士外脆內軟, 但唔夠熱同埋無蒜茸牛油味, 應該改名為脆多士就差不多~好在有跟多士附送的沙嗲醬搭夠, 令多士好味番少少~蒸粉包粉包啱啱蒸起夠晒熱, 個皮做得好煙韌,味道亦唔錯~雖然粉包D filling就少咗D, 但都好值得一讚!!!貢丸冬蔭功拉麵貢丸有八塊之多, 貢丸味道唔差~冬蔭功湯底味道都幾對味, 而拉麵都幾滑, 但個人應拉麵佩冬蔭功湯底唔多match, 下次如果我再叫呢個, 我一定會佩粉絲hehe~白咖哩豬扒飯唔怪得白咖哩豬扒飯係沙嗲王咁出名,D豬扒好淋好香香茅味, 鍾意香茅味嘅朋友一定會鍾意食~加上白咖哩好香好夠濃, 又夠汁, 送飯一流!!!沙嗲王價錢相宜, 所以以相宜的價錢食到這樣的質數, 真係值得番嚟再食!!!
蒜茸牛油多士
蒜茸牛油多士
貢丸冬蔭功拉麵
貢丸冬蔭功拉麵

2014-09-26
2014-09-25 710 瀏覽
與友人前來沙爹王晚餐,其實6時半已早到,但仍然好多人,足足等了半個鐘有多才入座。由於人太多,每枱座得比較逼,活動空間不多。顧客可自行揀選粉麵飯、醬汁再配搭豬扒、肥牛等食物,彈性度高。而來到沙爹王當然點賣點的沙爹肥牛粉絲,湯底非常惹味,肥牛不會太肥膩,剛剛好,粉絲好有彈性,惟獨湯底比較油。要推介的是咖哩厚切豬扒飯,咖哩的確十分濃烈,但完全不辣。厚切豬扒大大塊,外層炸到鬆脆可口,內層啖啖肉,沾上咖哩汁後,味道更香濃,更美味。點任何菜式可以半價叫飲品,而我點了青檸賓梳打,味道剛剛好,不太甜。整體食物不錯,上菜速度亦快,不過環境十分逼,就住就住咁食。

沙爹肥牛粉絲
要推介的是咖哩厚切豬扒飯,咖哩的確十分濃烈,但完全不辣。
2014-09-12
沙爹肥牛粉絲
2014-09-20 982 瀏覽
19/9呢間餐廳好似日日都咁多人咁,好在我地2個人去等咗30mins only個避風塘軟蟹加倍比以前少了,不過仍然做到外脆內軟,仍然係我最愛之一。第二個沙嗲雞扒粉絲一直都係推動我去呢度ge主因,雖然沙嗲無以前咁重味,不過都係咁好味,差d連湯都飲盡,一定要食呢個至於個香矛朱扒咖喱pizza係用他們的酥皮簿餅做底,而面上加上充足ge咖喱汁同朱扒粒,而且size不大,34一個都不錯,係我第二suggest最後呢個芝士煙肉焗西蘭花,由於我不好菜,但我女友覺得好味,我都覺得焗得不錯,他不是簡單芝士焗而係加上一d汁係芝士與西蘭花之間,令到個菜唔係太單調,而且焗到芝士剛剛溶但d菜keep到有 水份但不是水汪汪,我女友就覺得好味,不過煙肉碎就焗得太乾身,唔係太好味,可能只是用作調味la,不過制作時間耐咗d,差d以為走單。值得一提係待應充足,有禮貌,加水速度好快,唔似得有d餐廳待應不足,好似俾錢折磨自己咁
19/9

2014-09-19
  • 沙嗲雞扒粉絲,
  • 香矛朱扒咖喱pizza,
2014-08-16 1167 瀏覽
同朋友到迪士尼玩樂後,便隨便挑選一間餐廳以餵飽一早餓壞的肚子。可能當時已為晚上十時,所以人流不多,等位亦不需太多時間。我和友人點了海鮮炒飯,安格斯牛柳米意,椒鹽豆腐和一杯芒果西米。芒果西米只需十七元,亦夠大杯,不錯*^O^*椒鹽豆腐熱騰騰送上,外脆內軟,滋味無窮^_^米意份量十足,牛柳和米意的配搭讓人眼前一亮,回味無窮(^_^;)沙嗲王食物價錢相宜,實值得各位到此一嚐
可能當時已為晚上十時,所以人流不多,等位亦不需太多時間。
芒果西米只需十七元,亦夠大杯,不錯*^O^*
椒鹽豆腐熱騰騰送上,外脆內軟,滋味無窮^_^
沙嗲王食物價錢相宜,實值得各位到此一嚐

2014-06-24
2014-08-12 1190 瀏覽
對上一次幫襯已一年多更在荃灣店, 今次到旺角店午饍貪佢唔會爆易等位。 一上去即時有位坐低, 望一望四周都幾多國內同胞重有菲藉人仕。 我們點了兩個鍋飯, 雞翼, 焗蠔加一杯芒果涼粉。 等了十分鐘便開始有得食, 先來焗蠔, 味道一般都算香口重芝士香味。 再來白咖哩飯, 白咖哩帶少少甜少少辣我的六歲小朋友都食到。再來蟹粉豆腐石頭鍋,味道不錯份量又足夠喎@@ . 兩個鍋飯的白飯有口感, 侍應告訴我們最近才轉用了真正日本米。 估唔到沙爹王都用純正日本米。
估唔到沙爹王都用純正日本米。
2014-08-10