馬哥孛羅咖啡廳

Cafe Marco
餐廳: 馬哥孛羅咖啡廳
資訊:

2024-02-24 1275 瀏覽
用餐日期:2024/02/22可用餐時段:12:00-14:30,2小時30分鐘用餐費用(每人):$231餐廳環境:環境整潔乾淨 冷氣足 檯與檯之間闊落 坐得舒服 但因座位的卡位就在員工收碟工作區旁邊 員工不斷出入放下碗碟+談笑聲等嘈音在用餐期間一直沒停過 是環境+服務扣分之處 服務:服務員有定時收碟 但咖啡機壞了在客人入座時沒提醒客人也沒提供咖啡口味選擇 問服務員咖啡問題時該服務員回答態度也不好 是服務最扣分之處沙律吧:有5款沙律菜 約11款配料 6款醬汁 9款已調好味的沙律 1款煙三文魚 3款冷切火腿片 沙律菜新鮮配料沙律選擇多味道也好 煙三文魚新鮮不過咸 也有提供芝士粉 推薦煙三文魚+秋葵+蕃茄芝士 如有䄂子醋醬汁更好冷食前菜:有4款 滷水墨魚 香辣炒牛肚 鎮江肴肉 玫瑰腸 試了香辣炒牛肚和鎮江肴肉 味道不錯 推薦 冰鎮海鮮:有7款(龍蝦 藍青口 翡翠螺 青口 蝦 蜆 小龍蝦) 試了龍蝦 龍蝦新鮮已切開易起肉味道好 檯上也有提供食蟹工具 推薦刺身/壽司/湯品:有幾款刺身/壽司/湯品 沒試 不作評論熱食:選擇很多 有不同的檔口 檔口中最好態度的是烤肉檔的師傅 有問有答也善意推薦客人
用餐日期:2024/02/22
可用餐時段:12:00-14:30,2小時30分鐘
用餐費用(每人):$231

刺身/壽司/湯品:有幾款刺身/壽司/湯品 沒試 不作評論
熱食:選擇很多 有不同的檔口 檔口中最好態度的是烤肉檔的師傅 有問有答也善意推薦客人可試下 烤肉檔有炸豬手 烤牛扒 烤羊膝 烤雞肉等 也有印度熱食區提供香米飯+不同肉類咖喱等 中式熱食有魚 豬 鴨 菜 點心 麵檔等 試了烤豬手 烤牛扒 烤羊膝肉 印式羊肉咖喱 味道都不錯 推薦 有款中式魚想食時已只剩下魚骨 服務員經過見到只剩魚骨的碟也沒收走 之後也沒見refill 是服務扣分之處

芝士:有約3款芝士 可惜沒喜愛的藍芝士/軟芝士 希望店方改善
甜品:雖有多款 但蛋糕類的味道都一般 特別是甜品櫃中芒果果凍甜品的芒果是極酸極難食 甜品中較好食的是木糠布甸 士多啤梨朱古力 豆腐花 燉蛋 希望店方改善整體甜品質量

雪糕:Häagen-Dazs 只有3款口味朱古力 雲呢拿 咖啡 這選擇在5星酒店自助餐來說實在太少 希望店方改善

水果:有3款 西瓜菠蘿味道正常鮮甜 但火龍果沒去皮也不甜 希望店方改善

飲品:有正常酒店自助餐的果汁/茶等選擇 但這家餐廳自助區只有一部即磨咖啡機而且壞了 服務員沒主動在入座時提醒客人也沒提供咖啡口味給客人選擇 和服務員反應此問題時該服務員回答的態度很不好 全程也沒為咖啡機損壞引起的不便向客人道歉 是服務最扣分之處

總結:這家現在Eaxxgo有半價優惠後自助午餐價錢吸引 大家入座時要避開這Table#9 這雖是卡位但是和員工收碟工作區連在一起 整個用餐時間員工不斷出入工作區放下碗碟不斷交談非常嘈吵 服務員態度在5星酒店自助餐來說也一般 希望店方會注意改善服務員服務態度甜品水果雪糕質素

餐廳環境:
2024-02-22
4天前 0 瀏覽
尖沙咀區,仲要係廣東道黃金地段,從來印象中都係高檔,所以貴價都預咗⋯⋯點知唔係平貴嘅問題⋯⋯諗落佢都唔係貴⋯⋯一到埗,想去洗手間🚻,一問之下,原來外訪客係要去六樓,唯一一個地方先至有,就算一樓咖啡廳都冇㗎!咁⋯⋯係咪吋金尺土之故??即係在大堂等候至入席前要去洗手間就要先上去六樓,然後用餐期間或過後,都要往六樓過訪一下。今晚我係去馬可孛羅酒店一樓嘅咖啡廳品嚐傳聞中嘅「花膠鮑魚滋補自助晚餐!任食花膠扒龍蝦🦞!⋯⋯」在網上宣傳是這樣的,結果卻是告之是限量,都只能是一份而已。誰的手誤??我覺得有啲失望吖。鮑魚就唔多覺眼,可能係喺盅湯裏面,紅棗蟲草花瘦肉螺頭(有螺頭仲會唔會落鲍魚呢🤨?!),亦可能係我少見識嘞。湯渣除咗一條條嘅蟲草花就乜都切到一粒粒,螺頭同鮑魚(如果有)都好難分!個湯可讚之處蟲草花好滑⋯⋯滾燙熱辣⋯⋯非常新鮮咁,一定係高熱保溫。至於花膠扒龍蝦嘛⋯⋯用個分配到嘅精緻木牌換來一兜,有兩粒西蘭花🥦,睇咗好耐,係啲醬汁中係明顯見到有花膠,𠲖⋯⋯龍蝦呢~嘩!箝狀物⋯⋯原來佢俾咗我一個龍蝦箝(係原型㗎)!入口⋯⋯!唔⋯⋯唔係幾啱口味⋯⋯可能各人有各人喜好吧。各供一份,不過,我一份都冇食完,太

各供一份,不過,我一份都冇食完,太、太、太唔啱口味!抱歉。

佢有蒸魚㗎,佢一出爐,熱辣辣擺上枱,我就夾咗一片魚肚連魚較,諗住⋯⋯點知⋯⋯,不過勝在夠實肉!安全⋯⋯好熟!
呀⋯⋯唔係,佢都有嫩得似血淋淋嘅燒牛肉嘅⋯⋯

有冇其他生食,有,魚生⋯⋯都配合各人有各人喜好嘛。

西瓜我覺得唔多甜,鮮菠蘿係新鮮嘅,保留原有果酸味。
其他甜品係有嘅,一小件一小件各式蛋糕,可以一口一件,唔使食唔哂浪費。

埋單好彩有優惠,如果唔係,⋯⋯
可能我已經唔適合呢個類嘅自助餐,個胃⋯⋯悶住悶住⋯⋯。
所以為自己好,都唔會打算再幫襯囉。
2024-03-15 226 瀏覽
用餐日期:2024/03/06 可用餐時段:12:00-14:30,2小時30分鐘用餐費用(每人):$231餐廳環境:環境整潔乾淨 冷氣足 檯與檯之間闊落 坐得舒服務:服務員服務態度不錯 收碟及時沙律吧冷食前菜冰鎮海鮮熟食和以往一樣選擇多味道好但變化不大 這次沙律吧有熟鯖魚可惜味道偏咸 希望店方改善芝士:這次有羊芝士 可惜味道偏咸 希望店方改善刺身/壽司/湯品:有幾款刺身/壽司/湯品 沒試 不作評論甜品:這次中式是花生糊味道一般 西式甜品質素較以往有進步 推薦木糠布甸 豆腐花 燉蛋 檸檬味糕點 雪糕:這次Häagen-Dazs 還是只有3款口味 雲呢拿 咖啡 士多啤梨 3款中推薦士多啤梨味 希望店方未來可增加多些口味水果:有3款 西瓜菠蘿味道正常鮮甜 這次難得有熱情果 熱情果在自助餐中很少見 推薦 飲品:這次咖啡機沒壞但只有齋啡選擇 其他有加奶的咖啡都需要向服務員提出才會送上 這對自助餐客人帶來不便 希望店方改善總結:這家環境舒適 食物選擇多味道不錯 這次安排了Table#4是不近員工工作區較淨的卡位 能舒服安靜地食自助餐是一種幸福 Eaxxgo有半價優惠後自助午餐價錢吸引 希望店家
用餐日期:2024/03/06
可用餐時段:12:00-14:30,2小時30分鐘
用餐費用(每人):$231
餐廳環境:環境整潔乾淨 冷氣足 檯與檯之間闊落 坐得舒
服務:服務員服務態度不錯 收碟及時
芝士:這次有羊芝士 可惜味道偏咸 希望店方改善

刺身/壽司/湯品:有幾款刺身/壽司/湯品 沒試 不作評論

總結:這家環境舒適 食物選擇多味道不錯 這次安排了Table#4是不近員工工作區較淨的卡位 能舒服安靜地食自助餐是一種幸福 Eaxxgo有半價優惠後自助午餐價錢吸引 希望店家改善自助咖啡機咖啡選擇和雪糕口味選擇 整體是值得推薦的自助午餐餐廳
提示:大家入座要避開Table#9 這雖是卡位但是和員工收碟/製造飲品工作區連在一起 用餐過程會非常嘈吵
用餐付款紀錄:
2024-03-06
2024-03-07 595 瀏覽
經E字頭訂座平台見佢有半價lunch buffet 計埋加一 人頭都只係二百蚊多少少就試吓la食物選擇其實都有意外驚喜係呢個豬腳薑不過薑味吾重甜醋味夠仲入曬D豬腳,蛋入面話說12:02 到 但係呢個魚都冇曬我等到fill第三次先食到另外 仲有開邊龍蝦但係又係唔夠人快要佢Fill到第三次先食到Overall 熟食選擇都多味道正常buffet質素唔會好好 但係又唔太差但係酒店本身偏舊所以硬件嘢唔會好靚唔係好啱打咭用但係人頭二百食buffet Fair enough
經E字頭訂座平台
見佢有半價lunch buffet
計埋加一 人頭都只係二百蚊多少少
就試吓la

食物選擇其實都有

意外驚喜係呢個豬腳薑
不過薑味吾重
甜醋味夠
仲入曬D豬腳,蛋入面

話說12:02 到 但係呢個魚都冇曬

唔係好啱打咭用

但係人頭二百食buffet
Fair enough
2024-03-06 482 瀏覽
食物方面:樣樣食物味道都正常發揮,但勝在種類多。值得一提既係有龍蝦。甜品有啲都幾好味😋熟食海鮮甜品服務方面:員工有時會唔係崗位,刺身食物就會拎唔倒。收碟有時會比較慢。環境方面:坐得舒服,張臺夠闊。傾計都舒服。性價比方面:午餐自助餐黎講,$350有啲貴,可能因為有龍蝦。備註:洗手間唔係酒店入面,要行出酒店先有如果覺得我寫既食評幫到你既話,記得follow,like,同埋share俾你身邊鍾意食好味嘢既朋友😋😆
食物方面:
熟食

海鮮

甜品

服務方面:
員工有時會唔係崗位,刺身食物就會拎唔倒。收碟有時會比較慢。

環境方面:
坐得舒服,張臺夠闊。傾計都舒服。

性價比方面:
午餐自助餐黎講,$350有啲貴,可能因為有龍蝦。

備註:洗手間唔係酒店入面,要行出酒店先有

2024-03-02
2024-02-28 570 瀏覽
今日食呢間晚市自助餐,係因為有買二送二優惠,再加信用卡折扣。抵係好抵,食物種類選擇較少。18:30~22:00海鮮:冇生蠔,有龍蝦同長腳蟹,但係好鹹,應該唔多新鮮。中間出過一輪較新鮮有膏龍蝦,但我攞唔到,因為距離食物區太遠。刺身:其實唔錯,都幾新鮮。熟食:除咗羊架唔錯,其餘普通。甜品:只係食咗 häagen-dazs雪糕,有咖啡、雲呢拿、士多啤梨、朱古力、曲奇味。全部食過,咖啡味最好食。壽喜燒:每2人一客,送既,豬骨湯底比較奇怪。馬可孛羅咖啡廳 Cafe Marco

刺身:其實唔錯,都幾新鮮。

熟食:除咗羊架唔錯,其餘普通。

壽喜燒:每2人一客,送既,豬骨湯底比較奇怪。

馬可孛羅咖啡廳 Cafe Marco

• häagen-dazs雪糕
2024-01-14 1359 瀏覽
It was my first time here bec of the seafood recommendation but I guess expectation vs reality. the seafood wasn't the fresh and most of the shells have sandstone when u ate it. mussels have debris on the shells. crab legs were mushy and semi-solid taste salty. however the shrimp sa okay. the steam fish I havent teied bec it was like finished in a flash however the refill took about 1hr or more? it was 1pm but already 2pm it wasnt refilled yet. The pork knuncles looks good however bec it was too big and i dont want to waste food thus I havent tried it. which they will have a small portion for those who wants to try but cant eat too much. service was not also attentive. we have a pile of dirty plates before it was cleaned. Juice and water glass have white marks on it. i dont know if it were really clean. the mango juice was sooo goos though.
indian foods selection were also good even though im not a fan of indian food. i find it tasty.

food presentation was not very appealing.
overall dining experience were below expectations as it was a restaurant in Marco Polo a 5 star hotel.
2024-01-14
用餐優惠
優惠券
  • American sausage
  • Indian food
  • pappadom
2023-12-28 1399 瀏覽
選擇了很耐,最後在OpenRice看到此自助晚餐就試試,冷盤有生蠔、長腳蟹、麵包蟹、小龍蝦、龍蝦,很新鮮鮮甜。熱盤選擇也很多元化,中式、中東、印度菜也有,甜品也很多,食物多元化水準不錯。侍應的態度很好及細心。值得大家去試一試。心
2023-11-28 1878 瀏覽
已經有一段時間冇食過自助餐今次呢一間酒店嘅自助餐都有好耐時間冇食過啦午餐嘅自助餐連埋+1都唔需要四百蚊(around $370)食物種類比我想象中多好多每樣只係夾一件其實都試唔曬所有食物海鮮類幾新鮮,長腳蟹有肉之餘唔係死咸海水味熱食有咸豬手,幾特別甜品種類多之餘質素中等以上侍應收碟同加水速度好快佢雖然唔會有個好靚嘅廁所俾你影相打卡但無損佢個性價比是日興祝友人生日酒店可以安排個小蛋糕加Happy Birthday 名牌讚👍如果Keep住呢個價錢同水準絕對有下次
已經有一段時間冇食過自助餐
今次呢一間酒店嘅自助餐都有好耐時間冇食過啦
食物種類比我想象中多好多
每樣只係夾一件其實都試唔曬所有食物
海鮮類幾新鮮,長腳蟹有肉之餘唔係死咸海水味
熱食有咸豬手,幾特別
甜品種類多之餘質素中等以上
酒店可以安排個小蛋糕加Happy Birthday 名牌
讚👍
如果Keep住呢個價錢同水準絕對有下次
2023-11-15 1896 瀏覽
同9月的食物差不多,最好食都是raspberry chocolate cake。 鹹品不過今次只得3種鶏,上次有4種。今次最不好是2種鶏,辣鶏過辣,上次印度鶏反而冇咁辣,今次d炸鶏表面不夠脆。上次還好。至於於其他食物味道冇變,都是咁好味。食品物種都是勝過yamm, 而價錢都是一樣。有一樣要提就是上次d服務員好好,為何今次服務員變晒,全新的。佢哋好唔專業,客人食完的碗碟好耐至有人收,上次幾快。經理也變了,但佢哋服務都好好。點心,粉麵及粥品方面,都同上次差不多,今次沒有米粉,只得油麵,幼河粉同炸漿麵,結果只食白粥,鶏粥及點心。
2023-11-15
聖誕節
  • raspberry chocolate cake
  • 椰子tart
  • 甜品
2023-11-08 2099 瀏覽
已經嚟過幾次食晚市自助餐,每次marcopolo的服務態度都好好,經理同廚師都好有禮貌。其實marcopolo個場唔大,可以選擇的唔多,但係貴在每一樣菜都好好好食,好有質素。今次嚟食係同舊同學食飯,一邊食一邊傾計,都發現現場想續攤的唔多,唯獨是刺身同生蠔特別出色。刺身每次都會切到好厚身,每件食落去都好有口感,令到我都覺得有啲too much~生蠔細細隻,無乜up味,鮮味唔係特別多,太細隻又唔係咁creamy,少少甜味,少少海水味,令我不停咁食都唔覺多。最後一路食一路傾計,唔經唔覺就食咗有30隻......最驚訝係當日無痾無腸胃炎,證明清洗乾淨。只係,最後因為太任性咁啪生蠔,個肝就頂唔順,就有輕微肝炎症狀。只可以話marcopolo的生蠔keep住食keep住開心,但係如果你都會去marcopolo食,就記得,忍口唔好食咁多。

2023-11-03
2023-10-19 1834 瀏覽
先寫寫食物,是正常自助午餐的食物,沒有昂貴的食材,凍海鮮是普通蟹腳翡翠螺熟青口之類,正正常常。沙律吧也是正正常常,其他麵檔壽司吧等我無食,沒有評語。要讚的是熟食。肉類做得很好,尤其那個巴西烤肉,又香又嫩,味道很好。另外要讚的是那煲白粥,信我,試兩口,綿綿的又重米香,不用添加任何咸菜,在吃完很多味濃的東西後來半碗。正。講完食物,必須盛讚員工,很久也沒有在香港食肆遇到禮貌員工。不是個別員工,是全場的員工也很有禮貌。點名讚讚切燒肉那位,切個肉也會跟你打招呼,介紹舊肉。很久很久沒試過了。
自助午餐
自助午餐
海鮮🦞新鮮亦都好大份,服務又好 簡直一級棒👍🏻🫶🏻 推薦‼️‼️工作人員好nice 只有讚沒有彈 環境舒適 光明 自然覺得幾抵食👍🏻好多選項任君去選 飲品吧服務都好好👍🏻👍🏻👍🏻
2023-10-11 1448 瀏覽
好開心可以黎食自助餐,  今次黎到尖沙咀呢間馬哥孛羅咖啡廳,  職員安排我地坐既座位距離野食有啲遠, 試佐啲生海鮮, 覺得蟹腳有啲鹹, 青口都一般, 魚生反而幾好食, 熟食都唔錯, 其他都唔係特別驚艷. 可能因為食午餐, 選擇唔算太多, 又好多都無晒唔refill, 食得無咁盡與, 晚餐應該會好啲, 熟食印象不太深刻, 甜品選擇都多, 下次會試下夜晚黎食, 應該會好啲
今次媽咪生日Book了這家馬可孛羅咖啡廳和她慶生,環境很寬敞舒適,燈光明亮,座位數目很多,不用擔心找不到位子,服務員都很親切友善,上菜和收拾都很快捷👍🏻晚餐自助餐的菜式非常多元化,有中西日各國美食我最喜歡的是海鮮區,有龍蝦、即開生蠔、翡翠螺、長蟹腳、熟蝦等等,生蠔雖然比較細隻但都很鮮甜😉另外,還有刺身壽司區,有三文魚、吞拿魚、油金魚、甜蝦等多款選擇,都很新鮮切得厚厚的。熱葷區也不錯,有牛扒、羊架等等,都烤得香嫩多汁。中東燒雞也很好吃,雞肉燒得剛剛好,香氣四溢😙甜品區也是一大亮點,有很多款式和口味😍我最愛的是朱古力瀑布配上棉花糖有得玩又有得食,還有haagen dazs雪糕,有多種口味可以選擇,其他甜品如蛋糕、布甸、果凍等也都不錯😋每人還有一盅冰糖燉燕窩,好養顏,啱哂我和媽咪慶祝生日的話Book位時可以和職員講定,佢地會安排一個甜品拼盤有生日牌和蠟燭🤗尖沙咀區酒店晚餐自助餐來講這裡價錢也很合理,星期一至五成人$618 / 長者$568 / 小童$378;星期六、日、公眾假期及前夕成人$688 / 長者$628 / 小童$428,我之前join 了一個會籍,所以今次成人有買一送一添,幾抵😬

甜品區也是一大亮點,有很多款式和口味😍

每人還有一盅冰糖燉燕窩,好養顏,啱哂我和媽咪
慶祝生日的話Book位時可以和職員講定,
佢地會安排一個甜品拼盤有生日牌和蠟燭🤗

尖沙咀區酒店晚餐自助餐來講這裡價錢也很合理,
所以今次成人有買一送一添,幾抵😬😬
見媽咪食左好多野,好開心,滿意的一餐😊
2023-09-27
生日