2024-03-06 202 瀏覽
返工想叫下午茶,叫咗越橋下午茶,但外賣完全唔掂,同平時出街食嘅西多士完全唔同好似扁晒咁👎🏻👎🏻👎🏻仲要好薄好細塊。紅豆冰都唔係出邊紅豆冰,唔好飲強烈推薦唔好食佢下午茶的西多士其他嘢可以試
紅豆冰都唔係出邊紅豆冰,唔好飲
強烈推薦唔好食佢下午茶的西多士其他嘢可以試
法式西多士
2024-03-06
外賣送餐
2024-02-02 474 瀏覽
🍗烤雞髀蕃茄蟹肉濃湯飯$63烤雞髀大大隻😆,啖啖肉🍗,仲有唔少蟹肉🦀,湯底出色👍,蕃茄湯超級濃郁🍅,加左黑胡椒更惹味,仲有少少蟹膏提鮮,性價比高仲包野飲.✨捐窿捐罅先系巷仔搵到呢間越南餐廳,位置系中環街市附近,新裝修開返更光猛乾淨,每日都有唔同款式,外賣自取仲可以網上order定
🍗烤雞髀蕃茄蟹肉濃湯飯$63
2023-10-12 1066 瀏覽
中環地帶食野好貴,捐窿捐罅搵到一間喺巷仔盡頭嘅越南餐廳,就即刻入去試吓啦第一日印象係老細好有禮貌👍🏻睇餐牌仲要有下午茶,仲要唔貴🤓即刻叫個C餐試吓🤤極大碟,一個人基本上食唔晒😆回頭率:👅👅👅性價比:👅👅👅👅👅打卡值:👅
第一日印象係老細好有禮貌👍🏻
睇餐牌仲要有下午茶,仲要唔貴🤓
即刻叫個C餐試吓🤤
極大碟,一個人基本上食唔晒😆

回頭率:👅👅👅
性價比:👅👅👅👅👅
打卡值:👅
2023-08-15 1059 瀏覽
係中環翻工,可能聽過鐵巷里,但唔知入面有間咁神隱既越南餐廳。 如果唔係呀妹介紹都唔知呢間抵食又好味。我多數係叫外賣的,今次都唔例外。 餐廳有星期一至五既日日唔同款式套餐,外賣自取仲可以-$5 星期一我就最鍾意食佢,因為有香茅豬扒春卷香茅豬扒春卷撈檬。 大大盒非常之飽肚 $58 - 5蚊自取仲送埋熱飲當然美中不足係外賣有時多單真係等好耐! 今次算快,上網落定單半個鍾內有,有試過等左一個鍾... 趕時間既打工仔就要留意呢一點了!

$58 - 5蚊自取仲送埋熱飲

2023-08-03 834 瀏覽
因為天氣炎熱,跟同事中午想食啲濕濕地嘢,決定食湯粉麵,於是經過呢間越式店舖「越僑」就打算試吓啦!當時中午12:05已見到門外很多人等緊,等堂食及外賣的人都聚埋一齊,心諗…唔通呢間店啲嘢食好掂?定還是價錢好親民呢?好,就試吓啦,不過店內比較狹小,所以決定買外賣回公司吧!12:10 下單(只收現金😮)一碗越式牛肉扎肉湯河,我同事因為選擇唔到,佢就決定去附近的「太hing」買外賣了!過了10分鐘,同事來電通知話佢已經買好了,我叫佢等我一陣間啦,如是者又過了10分鐘,我碗河粉仲未得😳,便通知同事叫佢先回公司開餐,其間我已經同店員第一次催單,她表示處理緊……好……我再等……!又過咗多10分鐘,眼見有其他比我遲落單的人客都已經可以取餐,於是第二次向店員姐姐查詢及催單,她再次表示仍在處理中,what???🤬!!! 一碗湯河粉要處理30分鐘都仲未得?!?!望一望手錶,時間嚟到12:45😰,咁點呀姐姐!我打工仔,一個小時午餐時間,等你哋份外賣都等咗4份之3,情何以堪!同一時間同事來電關心情況並表示佢已經食完嘢又清潔完畢了,我唯有黑起塊面又再次催單啦……! 結果我12:55分終於攞到個餐了😤!箭步跑回公司

箭步跑回公司,盡快開餐,好……我就懷着半興奮半嬲怒嘅心情開始食用,以為會有驚喜啦……!點知食物質素好一般,根本唔值得等咁耐,只可以話價錢勉強算親民,唉😮‍💨……我一定唔會再幫襯呢間「越僑」!
2023-08-03
50 分鐘 (外賣自取)
2023-08-03 531 瀏覽
中環午飯時間一個鐘….係門口等左45分鐘…由 12:08 落單,只係買一碗河粉,結果12:45 先有,仲要係經過幾番催單,我後面啲人基本上已經黑晒面,有一位女士直頭踩入去廚房門口等😤!回到公司,剩10分鐘時間,要快啃!要本尊在街上等45分鐘的外賣(今日天氣34度,體感可能唔止)以為佢啲嘢食好掂啦,點知….. 唉😮‍💨!真心奉勸各位中環上班人仕,要考慮清楚要唔要再幫襯!!!!!!
中環午飯時間一個鐘….係門口等左45分鐘…

2023-07-20 602 瀏覽
今日嘅心情真係好興奮,同班老友一齊去中環食飯。一入餐廳,香料嘅香味即刻填滿咗空氣,可能因為連日嘅陰雨天氣,令我地更加肚餓,所以今餐尤其期待。我哋叫咗一份招牌菜「生牛肉河」同埋「豬扒雞翼紅飯」,睇住菜單上嘅描述,真係食嘢嘅慾望激增。上菜速度好快,可能因為我哋選咗比較早嘅用餐時間,所以餐廳入面都未有咁多客人。第一道上嚟嘅係「生牛肉河」,新鮮嘅牛肉片放喺熱辣辣嘅米粉上面,而牛肉表面仲裹住一層辣椒,色彩真係吸引。夾起一啖牛肉河,入口爽滑得嚟,牛肉嘅鮮味完全保留,配合微辣嘅辣椒,實在係令人胃口大開。跟住,「豬扒雞翼紅飯」都上齊啦,一盤香噴噴嘅紅飯配埋金黃酥脆嘅豬扒同雞翼,令人垂涎欲滴。先試咗一啖紅飯,帶著淡淡嘅香菇味,口感有啲彈牙,令我忍唔住多食咗一碗。然後試咗豬扒,脆皮之下露出多汁嘅豬肉,每一啖都令人贊不絕口。雞翼亦都入味,香嫩多汁,實在係超美味。諗起多年前,呢度係我同屋企人一齊食飯嘅地方。當時餐廳裝潢比較簡單,但佢哋嘅美味食物同親切服務一直係咁吸引客人嘅。而家嘅「越僑」裝潢更加現代化,但係依然保留住啲濃厚嘅家鄉氣氛。

2023-07-13
要係中環揾中價錢嘅野食可能都算有好多,但平野就應該會難啲😥呢間位於中環小巷 (出名嘅雀屎街) 嘅平靚正越南菜就係其中一間~仲要係上班族嘅放飯勝地添呀!所以繁忙時間真係要等一段時間,咁啱小編今次嚟到個陣就係放飯時段,所以想食嘅朋友記得盡量揀啱時間呀🤣除左生牛肉河同秘製撈檬係招牌菜之外,小編見午飯時段都有好多人叫佢哋嘅碟頭飯食,唔知好無食呢😝不過都見到佢哋做好多外賣單,好似係再平啲,係附近返工都可試叫外賣!但必須溫馨提示一下,驚雀嘅人就唔推介嚟食,是關真係好多好多好多白鴿。。。J小編真係頂唔緊,不斷揾地方避,好煎熬😫所以再幫襯都係叫外賣算了,唔敢再去個條街🙁

🥩河內生牛肉河
🥩河內生牛肉河
🐷香茅豬扒撈檬
食店位置喺一條橫巷,如果唔係喺呢區返工,其實好難會發現呢間小店,雖然地點唔係喺大街,但完全無影響佢既人氣,中午時間就會見到舖外有好多人等緊位,等外賣既人都好多(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)餐牌選擇都唔少,而且星期一至五都有唔同嘅精選菜式。本身我係PHO嘅粉絲,所以我就揀左個越南湯河。\ 🍜越式四牛湯河 ($58) /職員上菜嘅時候會跟埋一兜辣椒🌶️同青檸,可以自行選擇加唔加。碗PHO既份量好大,四牛🐮包括生牛肉、熟牛肉、牛柏葉同牛丸,配料仲有大大舊蘿蔔,熟牛肉似薄切牛腩,肉質軟腍有牛味,其餘三款就一般。至於湯底,可能本身我對越南河粉既要求比較高,我就覺得佢個湯底比較單調,同正宗PHO有出入🙈🙈當日見到對面嘅食客點咗乾炒牛河,好似好吸咁,而且食到一條都無剩,鐘意濃味嘅可以一試~😋環境黎講,座位比較迫,繁忙時間一定要搭檯,可能餐廳比較有歷史,所以衛生程度一般,但食品份量確實係多,價錢平,所以深受上班一族既喜愛。

\ 🍜越式四牛湯河 ($58) /

2023-03-13 767 瀏覽
中午一個人過咗嚟中環,想食越式餐廳,所以就過咗嚟,呢間餐廳一向抵食同受歡迎,所以就算一個人都要排一陣先入到座,佢店面比較細,坐得逼少少,不過佢價錢相宜,所以好合理,我叫咗豬頸肉湯檬同凍檸茶少甜豬頸肉同檬粉都好多,豬頸肉好香,而且好淋,檬粉好有口感,湯底好香,清得嚟好夠味,而且又好足嘅香料,仲有件好入味嘅蘿蔔,成碗都幾好食,凍檸茶就正常,茶底再濃啲就好啲,喺中環呢個地點,呢個價錢絕對抵食,一定會再幫襯

【中環鬧市的越南小店😊抵食】簡單介紹:今日去中環想食啲平靚正嘅嘢食發現呢間喺renew左既中環街市附近,有一間收埋喺後巷入面嘅越南小店,越僑以中環商業區呢個價位嚟講嘢食平靚正📸炸蝦餅配春捲撈檬 $60📸 生牛肉河 $53📸 健康油菜 $20💬點評餐廳人數唔多靜靜地慶幸冇去中環街市food court食嘢嗰邊好鬼嘈👅味道:4/5🌌環境:3/5👍🏻推薦:3.5/5如果大家覺得我review得ok,可以follow 我IG @hkdine360(📍中環) 越僑中環租庇利街鐵行里12號地下#hkdine360 #hkfood #hkfoodie #中環 #中環街市 #越僑 #性價比餐廳 #性價比 #中環餐廳 #美食 #中環美食 #foodiehk #吃貨 #餐廳推薦 #打卡 #打卡餐廳 #生牛肉河
【中環鬧市的越南小店😊抵食】

中環租庇利街鐵行里12號地下

• 炸蝦餅配春捲撈檬
  • 生牛肉河
2022-08-31 1716 瀏覽
正午要去中環中心附近辦些事情。11點半經過上址已經見到有食客,而且外賣order不絕。小小食店有點殘舊,但店員好招呼。第一次幫襯,我叫了乾炒牛河:真係好得,我尤其欣賞用幼河粉炒份量足而且夠曬鑊氣!
2022-06-20 2097 瀏覽
係一個平價既越南餐廳,lunch時間好多人,不斷餐廳電話不斷響,亦都有好多人外賣,外賣平台既order,所以堂食都係要等同埋搭枱,但好彩唔洗等好耐- 越式四牛湯河湯頭幾好飲,可以要辣椒檸檬,加左之後仲有少少酸酸既味道,更加好飲。而牛肉唔算好韌,雖然係有生牛肉,但因為啲湯好熱,所以生都變熟左。而牛筋都好大塊,好筋,而牛丸都好幾彈對於打工仔黎講呢間都抵,平平地,份量又足夠。餐廳稍為細,所以外賣拎走會更加好。

- 越式四牛湯河
,而牛丸都好幾彈

越式四牛湯河
2022-06-20
越式四牛湯河
2022-06-16 1276 瀏覽
唔明點解咁多人食!!!!!!!!質素普通,外賣好早叫都等超耐,等左9個字係完全唔合理,以後唔會再食,大把越南菜好食過佢!而且餐廳好明顯漏咗單或者比人攞咗,追左好多次佢都話唔會漏,後過我嘅單都早過我好多攞,所以我懷疑佢係無幫我追過張單!!!!!!!!!!!佢啲外賣放哂係外面由得啲人自己攞,我見到有人攞錯單都無人理,我相信無辜嘅你可能都同樣有呢個經歷,所以真係無下次!!!!呢間嘢真係唔值得咁多人幫襯!

呢間嘢真係唔值得咁多人幫襯!
2022-03-02 2114 瀏覽
之前幫襯過幾次,份量大味道正常,都幾抵食。今次試招牌法式牛柳粒紅飯,見佢話係招牌 ,本身都有啲期望。牛柳粒超級多,但最弊係超咸😣😣加埋蔥油真係咸到苦😣唔知係師傅今日重手左定點…食完真係會腎虧🥲下次都係叫返湯粉算🥲
之前幫襯過幾次,份量大味道正常,都幾抵食。

招牌法式牛柳粒紅飯