2024-03-16 311 瀏覽
今年情人節選擇在這裏開餐 因為想食扒餐會啱feel一點 這里扒餐出名大份和抵食 所以都想來這裏試他們的雜扒餐 但原來今日他們都有出情人節套餐 所以就毫不猶豫地選擇了 本來想再叫多一個套餐 但我發覺原來這裏的套餐價錢都不是便宜的 每一份扒餐平均都超過一百以上 可能在網上的價錢已經是過時了 所以平衡輕重我們決定了只要一個餐 但其實那個情人節套餐一份都等於這裏兩份餐了 首先上了例湯和蒜蓉包 那個酥皮湯都還可以 當然如果焗久一點會更加好 但蒜蓉包真的很硬 其實已經凍冰冰 所以都沒有期望太高 接下來就是上沙律 🥗那個沙律其實又唔係太凍 都係睇落好似放咗好耐一樣 不過個芒果都算甜 接下來主角上場了 其實主菜都很大份 如果講分數睇落係滿意的 因為看上去很大堆頭 打卡真是一流 但其實那個波士頓龍蝦都不是太好肉 這點就有點失望 但那塊牛柳是滿意的 一直都很喜歡食牛柳這個部位 配料方面都是雜豆加薯條 沒有太大驚喜 都是交貨來的 沒有額外叫飯和麵 因為如果只是普通白飯或烚意粉 那就不要客氣了最後甜品上場了 不過不失都是交貨來的雪糕 沒有太大驚喜 也沒有太大失望 最後的餐飲我們選擇了紅酒 🍷 因為是他們特別推

酥皮焗白松露帶子忌廉湯+蒜蓉包

香芒煙三文魚沙律

法式烤波士頓龍蝦+鐵板澳州牛柳

彩虹棉花糖新地

最後的餐飲我們選擇了紅酒 🍷 因為是他們特別推薦的 但其實真的很失望 為什麼呢?不是因為他不好飲 如果講好飲他是合格的 但我們足足等了差不多半小時才有 途中已經查詢了很多次 食完都說盡快上盡快上 但最後不明白為什麼都要等半小時左右 職員態度是合格的 但如果為了這一杯紅酒要等上半小時 其實是浪費自己和客人的時間 這點希望店家會改善
總括來說這個情人節套餐性價比不算高 但如果是情人節的話其實都可以試一次 有很多情侶,原來都只是嗌一個套餐兩份吃 因為不太肚餓,其實我哋兩個人都已經夠飽了
法國波爾多紅酒
2024-02-14
情人節
法式烤波士頓龍蝦+鐵板澳州牛柳
彩虹棉花糖新地
2024-04-11 0 瀏覽
懷舊扒房是一種讓人回味無窮的美食,它散發著濃濃的懷舊風情。以下是對懷舊扒房的形容:口感豐富:懷舊扒房的肉質嫩滑多汁,入口即化。每一口都能感受到肉質的鮮美和口感的豐富,令人愉悅。懷舊情懷:懷舊扒房帶給人們一種懷舊的情懷和回憶。它讓人們聯想起過去的時光,想起家庭聚餐或是在街邊小店享用的美食時刻。總的來說,懷舊扒房不僅是一道美味的菜品,更是一種情感的寄託,讓人們在美食中感受到溫馨的回憶和懷念。

2024-04-10
  • 羅宋湯
  • 周打魚湯
  • 餐包
2024-03-14 150 瀏覽
今日出荃灣午飯,同事提意到莎樂美餐廳,即拍板Go Go Go。由細食到大,這裡大件夾抵食,平民西餐,以$70鐵板午餐,食物質數不可太挑剔。落單後,馬上有餐包餐湯自己情有獨鍾必選羅宋湯😋😋😋湯夠熱、味道濃郁,勁好味(兒時回憶)周打魚湯~附送梳打餅😎其他餐廳已經沒有這塊餅了忌廉芝士焗豬扒飯~豬扒夠冧,炒飯底夠乾身鐵板魚柳餐轉碟上~味道一般鐵板午餐~雞扒黑椒汁,兩片雞扒。冧汁吱吱喳喳勁彈汁鐵板午餐~牛肋條黑椒汁仲有餐後甜品😎😎~朱古力雪糕內有碎朱古力😋😋

落單後,馬上有餐包餐湯
餐包

羅宋湯

周打魚湯~附送梳打餅😎其他餐廳已經沒有這塊餅了
忌廉芝士焗豬扒飯

忌廉芝士焗豬扒飯~豬扒夠冧,炒飯底夠乾身
魚柳餐

鐵板魚柳餐轉碟上~味道一般
鐵板黑椒汁雞扒

鐵板午餐~雞扒黑椒汁,兩片雞扒。冧汁吱吱喳喳勁彈汁

鐵板午餐~牛肋條黑椒汁

羅宋湯
鐵板黑椒汁雞扒
鐵板黑椒牛肋條
2024-02-19 271 瀏覽
Denizens of Tsuen Wan are bound to have eaten at this place! 😎 For the rest of you, allow us to introduce you to this amazing HK style sizzling plate steak restaurant! 😍 Although we came for dinner, might we suggest enjoying a brilliant lunch instead? 🤩 Combo C is where it's at! What is it? Go and find out! 😎Now...Don't expect any premium customer service nor any fancy interiors~The shielding cloth is probably likely hugely insanely dirty so ONLY use it for shielding! 🧐鐵板黑椒牛柳餐 ($170)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️Sizzle

鐵板黑椒牛柳餐 ($170)
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Sizzle sizzle the second the black pepper sauce is poured onto the tenderloin 😍 Serves up medium cooked! Light pink all the way through! 🤩 The chips and the veggies on the side are a wonderful pairing for such a massive cut of beef! 😍
鐵板黑椒牛柳餐

鐵板極品牛柳粒 ($108)
⭐️⭐️⭐️⭐️
Now you don’t get the sizzle for this dish, but each cube is suuuuuper tender! 🤩 Every bite was magnifico! At Salami, you always get the tomato spaghetti!
鐵板極品牛柳粒

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Always get the white soup! 😍 The saltine cracker in the middle, definitely a local flavour! With a small bite of fish at the verrrry bottom! And of course, butter up the bread then dip it in the soup for that beautiful fusion! 😎

Chocolate Ice Cream
⭐️⭐️⭐️⭐️
To end the meal is a solid ball of ice cream! It's your regular Dairy Farm ice cream, but always a wonderful treat nonetheless!

Salami has and will always be a repeat visit for us no matter if it's lunch or dinner!
2024-02-08
鐵板黑椒牛柳餐
鐵板極品牛柳粒
  • 黑椒牛肋條
2024-01-21 470 瀏覽
港式扒房餐廳買少見少, 莎樂美在荃灣三十多年, 有着傳統的裝修, 包括兩層的樓面, 偏暗的燈光, 雲石枱以及卡位, 還有清晰可見的水吧, 當然少不了的是長年累月吃鐵板餐而散發出的油煙味. 就算不點鐵板餐, 午餐點其扒飯, 也是找回昔日香港的較簡單途徑. 去港式扒房我一定會點黑椒汁, 扒類肉質並非太出色, 但這汁醬不但只為扒類起了畫龍點睛的作用, 而且拌飯味道也是相當不錯. 這裏的牛扒和豬扒並非如坊間所說的差, 至少夠熟, 夠大份, 夠厚, 也沒有雪味. 外面的叔叔紙牌人形, 應該是伴隨着這餐廳, 也就是是其吉祥物.
經過荃灣見老字號先幫襯~扒房一向性價比高~有:餐湯、餐包、扒、仲要有甜品、飲品餐湯有兩款揀~揀咗周打魚湯偏鹹有少許洋蔥粒~可能個湯底係加熱水開嘅~粉粒仲係一嚿嚿冇攪勻~配軟熟餐包日本帶子伴美國雞扒~白菌蒜蓉汁只係食到蒜蓉味~有一粒大帶子~雞扒一開二上~薯菜有三色豆、椰菜、幾條薯條~份量算多跟餐有熱飲叫咗奶茶味道正常~朱古力雪糕甜品~不過唔知係唔係翻雪有一粒粒細嘅冰塊~味道麻麻~好水冇咩味另外加咗一碟意粉~又乾又凍又冇味 餐具好油又有食物殘跡洗唔乾淨都仲可以收加一服務費加一服務費後自動再加五毫子~全店只收現金~就算你有五毫子俾~佢都唔收~要收齊$1~可以強制多收費用?
周打魚湯配餐包
日本帶子伴美國雞扒
雪糕甜品、飲品
另外加咗一碟意粉~又乾又凍又冇味
餐具好油又有食物殘跡洗唔乾淨都仲可以收加一服務費

2023-05-26
2023-11-23 609 瀏覽
今天與家人一起去荃灣去拜山,又到午飯時間了,途經沙咀道,見到這間老牌式餐廳沙咀道294號地舖,一般裝潢,仲有樓上座位先看看餐牌😀感覺頗為廉價鐵板午餐包括(雪糕、汽水或咖啡)也可以加$ 跟飯或意粉噢!這周打魚湯,有魚肉,餅乾沉底了似乎是麵粉湯,口感差🥲串燒大蝦皇伴沙地亞什扒 $70店員先灑上肉汁🤗好豐富喎,層層疊疊大大隻蝦,一塊牛扒,大塊雞扒,啖啖肉,火煺、腸仔、薯條,、、焗飯類焗什菜牛脷飯 $68味道好一般啦、濕潤口感😀什豆、椰菜花、大大件牛脷,熱奶茶,嘛嘛哋ok甜品: 朱古力雪糕🍧⋯⋯粒粒朱古力,😋🤗

沙咀道294號地舖,一般裝潢,仲有樓上座位

先看看餐牌😀感覺頗為廉價

鐵板午餐
包括(雪糕、汽水或咖啡)也可以加$ 跟飯或意粉
噢!這周打魚湯,有魚肉,餅乾沉底了
似乎是麵粉湯,口感差🥲

串燒大蝦皇伴沙地亞什扒 $70
店員先灑上肉汁🤗好豐富喎,層層疊疊
大大隻蝦,一塊牛扒,大塊雞扒,啖啖肉,
火煺、腸仔、薯條,、、

焗飯類
焗什菜牛脷飯 $68
味道好一般啦、濕潤口感😀什豆、椰菜花、大大件牛脷,

熱奶茶,嘛嘛哋ok

甜品: 朱古力雪糕🍧⋯⋯粒粒朱古力,😋🤗
2023-11-18
國慶假期香港竟然冇乜人唔通啲人真係 上深圳 尋歡?兩點鐘去到莎樂美樓上已經 有很多空位點了最出名的鐵把餐$70照舊 點牛肋條 相信這個餐牌他們是再過幾十年不會改了食物份量一樣樓上的兩位阿姐完全是 街坊 模樣, 但可能過了高峰期, 他們也沒有那麼忙其實一直都對我們是有求必應, 我後面有個麻甩佬各樣的問題,那個肥姨 逐一的幫他解答。先上週打魚湯 跟前年來的一樣都是感覺非常廉價用麵粉開一樣的感覺要等一會才有麵包到, 跟飛鳳金鷹等扒房一樣 用差不多的麵包 如果牛油是雪凍 硬掘掘的更好 大部分人都不喜歡這種已經溶掉的牛油牛肋條嚟到了 跟以前一樣佈滿各樣材料 牛肋條也有 六條吧配有薯條 扒蕃茄 椰菜花等等牛肋條沒有很多筋 不要講究有沒有牛尾了反正 這個價錢給這個份量以及 感覺就是沒有hea做!最後有杯細凍鴛鴦, 和雪糕簡直跟 以前的一模一樣一個大男人就是吃不完其實記得當時走時沒有很滿意但細想過來這個價錢廚房師傅又畀了這個 份量這個擺盤要嫌棄的 最主要是哪個比較殘舊的環境吧咁又有什麼好挑剔呢
國慶假期香港竟然冇乜人
唔通啲人真係 上深圳 尋歡?
兩點鐘去到莎樂美樓上已經 有很多空位

食物份量一樣
先上週打魚湯 跟前年來的一樣都是感覺非常廉價
用麵粉開一樣的感覺

牛肋條嚟到了 跟以前一樣佈滿各樣材料 牛肋條也有 六條吧
配有薯條 扒蕃茄 椰菜花等等

最後有杯細凍鴛鴦, 和雪糕
簡直跟 以前的一模一樣
一個大男人就是吃不完
其實記得當時走時沒有很滿意
但細想過來這個價錢
廚房師傅又畀了這個 份量這個擺盤
要嫌棄的 最主要是哪個比較殘舊的環境吧
咁又有什麼好挑剔呢

2023-10-02
其實呢啲有返啲年份嘅香港豉油西餐廳,質素真係冇乜好講,食嘅嘢唔會話特別好定唔好味,最吸引人嘅地方係大件夾抵食起碼飽肚。但呢張沙樂美做咗幾廿年, 咁多年呢地方都係咁大架勒, 但咁多年嚟都係好鍾意張啲枱擺到咁密。成間舖大部分員工都係中年以上 其實動作慢啲都可以接受 但係唔知點解個阿頭係都要將一啲好緊張嘅氣氛擺落去餐廳度,出嘢收碟操兵咁,最大鑊係餐廳嘅管理問題,個疑似大佬係要當面對啲員樓面呼呼喝喝,喝神喝鬼咁,鬧嘅仲係知無理取鬧嘅嘢,例如好話個樓面唔一次過攞鐵板同汁上枱,但其實咁就仲危險,有乜意外阿大佬擔唔擔當得起?總之大成餐飯食到好大壓力又唔舒服…而且呢間嘢畀我嘅感覺係個鼻好大。問親乜嘢都係以「我哋呢度係點點點」去回應客人問題, 想打去留位?「我哋呢度不設留位個播」;想要杯可樂冰底? 「我哋呢度冇冰底㗎啵」, 但大哥你唔明唔明呀就係因為你哋啲嘢飲好細杯呀! 一個餐收人百幾二百蚊個杯凍飲 得兩啖好唔好意思呀?叫冰底都係想自己飲一罐可樂啫!!定係另叫嘢飲一樣都 只限兩啖架咋?你地啲服務係咪一定要咁死㗎!! 對staff同對客一樣咁掘!服務態度簡直係零分!就算去其他港式扒房去金鳳去第尾去花園都唔

就算去其他港式扒房去金鳳去第尾去花園都唔會好似佢哋咁!!

其實人哋間間都坐得舒服過佢哋,啲枱啲位又闊落啲,食得舒舒服服又冇壓力!
人哋話呢啲豉油餐廳執得一間得一間, 但其實執得笠嘅必有可恨之處。 如果你要撐一間餐廳就算啲嘢唔好食,你都可以話佢有人情味,但莎樂美好明顯係連人情味都冇!根本就同現代餐飲潮流脫節,就算第日執笠我都唔會意外。
題外話/補充資料: 冇啦
2023-08-12
  • 什扒餐
去到荃灣上完堂,9點鬆d到就諗起呢間,歷史悠久香港老扒房9點入到門口,仲有兩枱客其他姐姐都等收工坐哂係到一坐底就講收十點🤪姐係話好快d食完走唔好左呀姐收工叫左一份西冷牛扒,飲白湯見佢寫到周打蜆湯都有d期待😚一飲就知出事,咸到呢又無白湯既牛油香,d配菜好似岩岩放落去牛扒黎到,大大件即時開心返🤪點知一食,又係咸到呢叫5成,硬到可以揼死人😔😔😔
去到荃灣上完堂,9點鬆d到
就諗起呢間,歷史悠久香港老扒房
9點入到門口,仲有兩枱客
其他姐姐都等收工坐哂係到
一坐底就講收十點🤪姐係話好快d食完走
唔好左呀姐收工
叫左一份西冷牛扒,飲白湯
見佢寫到周打蜆湯都有d期待😚
一飲就知出事,咸到呢
又無白湯既牛油香,d配菜好似岩岩放落去
牛扒黎到,大大件即時開心返🤪
點知一食,又係咸到呢
叫5成,硬到可以揼死人😔😔😔
2023-05-15 1384 瀏覽
好耐都冇食莎樂美啦!今日行過見到有個龍蝦牛柳餐就試吓啦!唔食又是可一試難忘啊!佢嘅龍蝦睇落好似麻麻地,但係其實啲肉質好靚,爽甜彈牙!牛柳叫左三成熟佢煮得剛剛好我就鍾意碟上唔要鐵板上的!總之就係208有龍蝦🦞又有牛柳真係物超所值!
好耐都冇食莎樂美啦!今日行過見到有個龍蝦牛柳餐就試吓啦!
2023-05-15
2023-05-07 1308 瀏覽
呢間舊式扒房出咗名份量大,今日真係見識到。我哋兩個人一個就拉咗鐵板雞扒餐另一個就要咗鐵板豬扒餐,個餐有餐包有餐湯。又有餐飲仲有杯雪糕添。究竟點樣份量大呢,睇佢個鐵板豬扒餐你就知道。佢個鐵板豬扒餐一共有3塊豬扒,真係非常之驚人。不過個雞扒餐就只有兩塊雞扒,但係塊雞扒都幾大塊。食咗一半已經飽晒,不過我哋兩個都加咗$8嘅意大利粉,佢係茄汁意粉,佢嘅味道真係充滿童年回憶。連埋餐飲同雪糕,都唔係話唔係飽到上心口。

連埋餐飲同雪糕,都唔係話唔係飽到上心口。
2023-04-19 1129 瀏覽
半世纪前才十六歲,在這家莎樂美餐廳食咗一個吉列魚柳套餐,當時覺得非常美味,到今天仍懷念當時的味道,那個時代家貧很少機會食西餐也是一個原因吧!今天興起特意去這餐廳鋸扒,點了一份黑椒牛柳,端出來的時候,睇見两塊比鐵叉還要厚的牛柳嚇了一跳,這個份量一個人實在吃不完,切一小塊放入口,心裡凉了一大截,肉很淋,但完全没有牛肉嘅味道,從來未吃過咁難食嘅牛柳,唯有放下刀叉,155元埋單走人,滿懷希望的進店,徹底失望的離店。
2023-04-04 1268 瀏覽
荃灣老牌子莎樂美,由細聽到大,間唔中想食牛排都會諗到。今日嚟到6:15老闆話要人齊先可以入座,最後等到6:30先入去2樓仲有位,晏少少就滿晒人了鐵板集扒餐 $155分量夠大每次都令人驚喜,因為朋友個餐吃飯,所以想叫個意粉一齊share,要加$8建議可以不用加。因為本身份量大又有薯條已經好足夠。味道當然唔會話係五星級嘅高級扒房啦,但調味亦都做得唔錯,肉有預先醃製過夠味得來又唔會太鹹,黑椒汁要加$3,我之前食過係會再濃味啲再鹹少少🤏是日晚餐鴛鴦扒飯 $108朋友食是日晚餐鴛鴦扒飯,有牛扒同豬扒配飯雖然冇鐵板,但呢個餐抵食,同樣有跟餐湯、包,餐茶同雪糕。我覺得羅宋湯好味啲,不過白湯配面包好食啲,每次都好難揀😂總結來講又細食到大都係一種懷舊嘅味道,但係環境真係同細個一模一樣有點舊,不過間中食下我又覺得幾好食係一種懷舊同情懷

鐵板集扒餐 $155

是日晚餐鴛鴦扒飯 $108

2023-03-30
2023-03-27 851 瀏覽
搭巴士成日經過呢間西餐廳,終於有時間過嚟食個lunch ,以為佢舖頭細細冇乜位,原來佢有兩層,不過食lunch time時間,等咗大概10分鐘先有位。坐低咗,waiter們就急不及待過嚟落order,我哋order左周打魚湯、黑椒牛肋條,同埋串燒大蝦皇伴什扒。話口未完,上餐時間非常快,waiter亦非常之高效率😆好鍾意食舊式西餐廳嘅餐包加牛油,其實呢種餐廳嘅食物味道一般都係普普通通,亦都唔會有好大嘅期望,但以呢個價錢食到呢一個質素同質量,真係好抵。而且好開心見到飯後甜品嘅金屬雪糕碗,好懷舊😚

2023-03-19
  • 串燒大蝦皇伴莎地亞什扒