最新食評提交食評
搜尋     用餐日期: 重設
刊登日期 重設關鍵字:
正顯示第 121 至 135 篇食評
顯示:所有 會員食評 編輯推介
列表形式列表形式 |  簡介形式簡介形式 |  文章形式文章形式
~Snoopy~
~Snoopy~
1124篇食評儲存為心水食家
    蘿蔔魚腩

牛脷煙肉意粉

白湯+外脆內軟蒜茸多士

啖啖肉德國咸豬手

大過塊面T骨牛扒

曾幾何時美味千的油煙味令月巴家族卻步,前陣子餐廳重新裝修, 雖然地方沒有擴大,但真的比以前舒適,起碼廚房前加了玻璃,仍可從外面見到廚房大哥在廚房裡泡製食物,但又少了惱人油煙味,很不錯! 還有那張以很多藝人照片砌成的牆紙,等待期間數數當中名字也頗有趣。

月巴人通常在是日門外所貼的中西餐中挑選當晚晚餐:

蘿蔔魚腩予我家大人, 數量不少的新鮮靚鯇魚腩切得整齊美觀, 魚肉新鮮又少骨, 炸完後再匯合煮得入味的蘿蔔同煮, 令我家大人讚不絕口! 蠔油生菜份量較少, 澆上濃味蠔油又是另一道菜。

是日中湯為青紅蘿蔔煲豬骨, 一向美味千的中湯也頗有水準, 很有老火湯的感覺, 令次也不例外。

九菜花鮮魷魚片用上新鮮彈牙有魚肉香味的炸魚片,很有誠意! 鮮魷用上個子小小的小魷魚,非常彈牙有鮮味,白色的魚身一看就知道不是水浸魷魚,配合尚算幼嫩的韮菜花,以有鑊氣的手法炒成,下飯一流。

自己的鬼佬餐選了黑椒汁牛脷煎蛋意粉配白湯, 只是回家打開飯盒藝竟發現雞蛋不見了!不過卻發現一塊比較長又比較硬的牛脷,正納悶為什麼牛脷如此硬之際,原來廚師大哥以一片靚爆五花腩大煙肉煎香代替煎蛋給我, 哇哈哈~~~~當然這塊又大又靚的煙肉最後撥歸大人收益。

牛脷質感很有彈性不會過淋,有嚼頭之餘又不會咬不開,很不錯的牛脷口感,只是切得較薄, 要是可以厚身一點會吃來更有質感; 意粉只以水煮熟, 完全沒有以調味料加工過, 很西式的煮法, 而且煮得很彈牙, 比一般港式餐廳軟趴趴意粉優勝很多, 雖然只有很簡樸的意粉味道但好吃呀!! 黑椒汁未夠勁道,可以再香辣一些, 反而平時黑椒炒意粉的味道更濃烈霸道,那才有黑椒味道嘛!!

白湯味道很淡,不像以罐頭湯煮成的水準, 質感很滑溜加入稍咸的火腿片和甜粟後, 味道比較多變化, 原來還有一片蒜茸多士跟湯,正!! 以法包烘成的蒜茸多士外脆內軟,不會脆得像餅乾,這種程度的麵包才好吃的嘛! 蒜茸味道不太重,牛油份量相對重手得多,又香又油蒜茸多士真好吃!!

黑椒德國咸豬手已去骨,只剩一團連皮豬腿肉,豬皮厚厚吃來彈牙,很有豬腳凍那種彈彈感覺,豬腳肉稍為粗糙,帶筋部份反而不俗,彈牙之餘又不會太韌,黑椒汁一如以往未夠勁道。

阿姐極力推介"成塊面咁大"T骨扒,皆因平時每客$46, 今天鬼佬餐只售$40! 打開飯盒果然很大,大型2格飯盒也可覆蓋,下面還有另一塊牛肉,份量勁多!! 細佬一人幾乎全數KO,小試一塊牛肉不很梳打仍有些嚼頭,牛味輕輕不太重, 加上燒汁也算很不錯!

今次不要餐茶改要大碗湯,嘩....以大尺寸湯碗盛的羅宋湯真的巨型, 不但湯多連蔬菜也多,只是個人認為不算太濃郁不太對味,我家細佬卻欣賞非常,一飲而盡!這碗巨湯的確也可飽人, 是日點的西餐實在超滿足!
推介菜式:每天不同的中西式晚餐
是次消費: 每人約HKD35 (晚餐)

評分:味道 4   環境 4   服務 3   衛生 3   抵食 3

共有1 人投票
JellyBread
JellyBread
247篇食評儲存為心水食家
  • Caption

經過紅磡廣場,有間新台茶店喎。

這裡有500cc $10 與 700cc $12選擇,仲有暖 500cc $12提供。

有比利時薯條、鹽酥雞供應。

還是試試珍珠奶茶吧了。

首先收銀員沒有自動的問我要少甜少冰與否?不過就有問要大珍珠定細珍珠。

見店員都沖得慢...我發現我個杯珍珠奶茶個底係未溝勻的mad?!要自己再 shake,同埋味道淡到得少少奶味,零茶味。珍珠唔彈牙,仲好硬,好像係隔夜雪過的貨色....mad

果然台茶店不是間間都入流的。
用餐日期: 2009-11-20
是次消費: 每人約HKD10 (下午茶)

評分:味道 1   環境 3   服務 2   衛生 3   抵食 3

想食是福
3篇食評儲存為心水食家

• Caption

尋晚同3個朋友一齊去咗間食放題口既大吉食飯。 睇間雜誌話要分兩個時段,所以訂做8:45。

8:30 去到已經去到,等咗一陣就可以入去。口個度除了有氣水,仲有荔枝蜜,都系任飲。口個侍應話天氣凍,所以有埋熱飲。超細心體貼。

唔夠一陣,一大碟魚生就到。件件厚切,分量十足,抵讚!
口的食物話咁快就到齊。其中串燒燜最好食,和牛肉都唔錯。不過燒三文魚頭賣相就麻麻

我同朋友都一致認為天婦羅最好食。即叫即做。蝦天婦羅夠大隻。我同朋友食咗30隻。

服務一般,但就不停有人加茶,換碟。

我覺得值得再嚟!
推介菜式:天婦羅。。。

評分:味道 5   環境 5   服務 4   衛生 5   抵食 4

elmotoro
217篇食評儲存為心水食家

• Caption

某天晚上貪方便叫外賣, 為的是一碗酸辣湯... 結果是非常失望, 不可一不可再...

1) 酸辣雲吞 - 簡直不知所為, 酸辣湯裡面竟然會有檸檬 ? 味道就像冬蔭功+酸辣湯混合版, 奇怪到不得了, 而雲吞也是爛爛的, 基本上吃了3,4口便已放棄
2) 排骨麵 - 排骨很好味, 也有軟骨連在一起, 但麵的則很粗糙
3) 餃子 - 這個ok 可以接受的

二人共消費 : $86
用餐日期: 2009-11-15
是次消費: 每人約HKD43 (晚餐)

評分:味道 1   環境 3   服務 3   衛生 3   抵食 1

共有1 人投票
B泡魚
B泡魚
32篇食評儲存為心水食家
    chocolate crunch candle

dark cherry mocha

太多野一次過發生..心情煩悶, 於是放工去cwb, 行下街...令自己開心D~

相公話佢放工陪我行下, 於是就約於timesquare等了.

自己行了一陣.., 好想飲杯咖啡, 即走去6樓既 starbucks, 望見玻璃櫃入面, 也新出了各款聖誕節既cakes, 於是也要一件, 令自己心情好一點吧~ (雖然本魚唔食甜食, 但心情影響, 食少少無妨呢)

chopstick chocolate crunch candle - 入口似chocolate mossue, 古古力算濃, 但奇怪, 第一口, 第二口, 都仲未有crunch? 去了邊? 直至食到中間, 才發現細細片既crunch..但...咬落...無脆脆地既感覺......只有淋..同cake 既質地一樣...有點失望...

chopstick dark cherry mocha - 唔...飲到有小小既dark cherry 味, 但落太多古古力...無了平本身淡淡咖啡味....飲落似飲熱古古力多過似mocha....有點失望

starbucks 既價錢越來越貴, 本魚係外國飲既價錢比香港較平, 仲有依家佢地已無咗short size, 點解喎...? 唔係個個人都可以飲晒一整杯Tall size 呢~ 例如本魚...飲唔晒...唉...
是次消費: 每人約HKD67

評分:味道 3   環境 3   服務 3   衛生 3   抵食 4

guhualun
guhualun
2篇食評儲存為心水食家

廢海班一條 蒸到老晒

• Caption
    大蝦包芥蘭 : )

翅.....不好

翠瓜炒帶子 帶子又係炒到老晒 好硬

糯米飯 無味

椰汁官燕 仲衰過老行家 好似飲緊椰針一樣

huffy

同朋友影完畢業相宴客, 現在是吃大閘蟹的季節便去了鴻星吃大閘蟹套餐.

我們點了最貴的套餐 (1880$ 那個), 基本上除了大閘蟹和蝦球不錯外其餘也不行, 以味道來說不值這個價錢, 如果只是想吃大閘蟹倒不如吃1380那個套餐還行.......而且明顯order很亂, 到繁忙時候要催促很多次才行. 我不會再來的!!!!

推介菜式:兩皇一后大閘蟹
用餐日期: 2009-11-15         慶祝紀念: 紀念日
是次消費: 每人約HKD500 (晚餐)

評分:味道 2   環境 2   服務 1   衛生 3   抵食 1

味精水
味精水
2篇食評儲存為心水食家
  • Caption

上星期六行過這間食店,抱著一試無妨心態try try,order 了米線串燒餐

米線:
水餃米線挺特別,內有其他食店少有麻香味,啖啖肉,值得推介。
另一個是豬軟骨米線都幾入味,可以一試

但我覺得米線湯底可以濃一點會更好!!!lol

串燒:
我們點了司華力腸、豬寸骨、四色丸和羊肉,應該用了孜然粉所以都幾惹味
尤其是個豬寸骨,初時睇個名都唔知咩黎,但好入味,食完後支條骨好似匙羹咁,
不如叫"匙羹骨"tongue

較可惜串燒類無我至愛燒香蕉及菠蘿

下次會再去試試此店的麻辣菜式^^
用餐日期: 2009-11-14
是次消費: 每人約HKD85 (晚餐)

評分:味道 4   環境 3   服務 3   衛生 5   抵食 4

"掃"食者
"掃"食者
14篇食評儲存為心水食家
笑臉1天前
離開HK大半年,再開始寫我啲食評了!

前排第一次去西環碼頭附近食甜品,發覺原來隔離有間裝修得幾特別的Bar。就算唔睇名,淨係睇佢啲裝修都估到個名應該係碼頭之類.... Bingo! 真係估中! The Pier.

本來諗住三两個朋友食完甜品找個地方飲o野,点知細佬call我話有興趣join我,細佬一來到Pier經過隔離間甜品店就撞到两個娛樂圈朋友...張xx和余xx, 佢哋跟住轉場到Pier坐最埋張枱跟我細佬閒談。本來我跟朋友只係坐張四人枱,D friend打比我問有セ攪,我就緊係佈告location之餘再講埋遇到張xx和余xx添! 点知唔夠45分鐘我就由原本四人枱調到六人枱最後大大話成十個人,仲坐到出門口添!

其實遇見娛樂圈中人有セ咁出奇要上OR寫食評吖! 不過到OR見到一D非會員的食評,我要為The Pier 平反!

1) 由九点幾飲到差不多零晨两点,大大話話轉左最少3次枱,埋單時都唔見有帳目出錯的問題
2) 我哋飲紅、白酒,cocktail, shooter都有,杯杯都好夠份量,唔見大細杯的情況
3) 小食種類又多又好味
4) 老闆娘態度友善,仲送多幾碟小食比我哋

係老蘭、CWB都蒲左十幾年,而家追求的是三五知己聚一聚飲下酒,有D 音樂播下熱鬧得呢又唔嘈吵唔雜的Bar係西區一帶好少。最重要係老蘭、CWB都去到悶哂,係時候要找一些新地方。

評分:味道 5   環境 4   服務 5   衛生 4   抵食 4

死佬
死佬
12篇食評儲存為心水食家
笑臉1天前
同幾個朋友行去老尖,經過間新店,就入去試下。果然有驚喜喎!
1.鹽燒雞皮:香噴噴,脆扑扑,一D都唔肥,好好味,連續叫三碟,大滿足!
2.汁燒雞串:好夠味,好正。
3.串燒冬菰:又係鹽燒,好香口,咸道適中。
4.酒煮大蜆:酒味好香,蜆都新鮮,最好一開始就食,中途先叫會淡口左D。
5.鹽燒三文魚頭:平時食慣油甘魚頭,三文魚頭都唔錯喎,佐酒一流,適合哂我地呢D啤酒怪。
6.鹽燒牛舌:好味,好香口,唔會太乾。
7.天婦羅烏冬:估唔到佢地D烏冬好的得喎,好正呀。熱辣辣,好飽肚。
埋單仲俾佢嚇左一跳,三個男人,每樣叫兩客以上,加埋飲野,每人一舊水,抵到爛啦。
個老闆有傾有講,鬼咁好人,見到佢問佢有咩好介紹就得喇。
推介菜式:串燒,烏冬
用餐日期: 2009-11-19
是次消費: 每人約HKD100 (晚餐)

評分:味道 4   環境 4   服務 5   衛生 4   抵食 5

魯邦
9篇食評儲存為心水食家
笑臉1天前
早兩日特別凍,本來想去旺角試一下旺順,不過原本個個食評都話無乜人的哩間野,都因為天氣凍多人打邊爐而爆晒棚,於是索性返深井去試下滾得棧。

可能因為我地晏黎啦,都成九點半,所以戶外區都有幾多位唔使等。其實凍凍地係戶外打邊爐仲夠Mood,好過坐室內周圍煙。

我同朋友兩個人要左個胡椒豬肚湯,其他火鍋料包括:
炸魚皮
雞件
四寶丸
韭菜餃
魚麵
西洋菜

唔記得仲有無其他,但應該係咁上下。其中有啲係半份的,但最後都係食唔晒。

個胡椒豬肚湯好好味,當湯飲真係一流,至於的火鍋料,最正的係啲雞同魚麵,可惜因為食左其他野先,哩兩樣到最後反而食唔晒要打包。至於其他的火鍋料,因為都只係大路野,所以都係正正路路咁,但四寶丸中的蝦丸真係值得一讚,好爽口,好有蝦味。
是次消費: 每人約HKD180 (晚餐)

評分:味道 4   環境 3   服務 4   衛生 4   抵食 3

33豬
33豬
53篇食評儲存為心水食家
星期3同bf黎食dinner
因為佢有個2人餐188, 幾抵食
唔講野食先
我地入去食果時7點都未到
餐廳入面冇咩客
o係我坐低冇耐, 竟然有埋waiter 圍埋o係張台度吹水
我想講係, 間餐廳入面既然有客, 就唔該認真少少啦!
而傳菜的waiter ge態度亦未見得好, 好求其放低d碟
就連上湯同drink果時都唔會問我地邊個係飲咩

至於野食, 豬仔骨同海鮮天使面不過不失, 而且份量相當多
有驚喜的竟然是甜品
係1/8個blueberry cheesecake
係個甜品值得一讚
用餐日期: 2009-11-18

評分:味道 3   環境 3   服務 2   衛生 3   抵食 3

Lee Lam Lam
Lee Lam Lam
22篇食評儲存為心水食家
哭臉1天前
喺銅鑼行街行到八點幾,又攰又餓,想即刻揾位坐低食飯,但係度度又排長龍,只有呢度仲有大把位,都知唔慌好嘢,但見佢夠胆大大隻字寫話自己係牛扒專家,又賣成80幾蚊一個扒,諗住衰極都應該有個譜。當然我唔會咁無知將佢同Outback比,只係一心諗住佢會好過大快活個紐西蘭牛扒餐姐,要求都好低吓啦,點知....

我點咗個79蚊ge西冷鐵板餐6成熟,我老公就要咗個豬扒鐵板餐,都係70幾蚊。餐湯我要咗羅宋湯,好大碗,但係係無味ge,好似飲水咁,好明顯係溝水再溝水之作,連丁點牛肉殘渣都揾唔到。面包我無食,但唔慌好得去邊。

扒係鐵板上,但唔明點解佢要用一塊細過塊扒ge鐵板嚟裝塊扒,切ge時候搞到好"Le Hae",可能咁樣會顯得佢塊扒大D。同埋佢係上枱時喺你面前即淋汁,但係只有一塊tempo咁大ge餐巾紙provide 俾你,遮得面嚟遮唔到衫,簡直係有心整估。

講返塊主角-牛扒。一切落去,知"頼"嘢啦,明顯係有用鬆肉粉醃過,咁就知好食極有限。可能初初幾嗒因為肚餓關係所以都覺得無咩點,當自己喺大快活啦,點知越食越唔對路,塊扒越嚟越淋,到最後咩胃口都無晒,我就攞扒嚟玩,用隻义係咁"顏"剩低落嚟嗰1/3塊扒,竟然俾我不費吹灰之力就將佢"顔"成一堆肉醬啦, 哈哈哈....

其實佢駛咩搞咁多嘢,又俾把扒刀你,又問你要幾成熟,其實都係D門面嘢,完全係劏牛不需牛刀,6成熟揾滴血水睇吓都無(但係我諗如果唔係全熟我都唔敢食)。

埋單盛惠$170,我仲要拎套衫去乾洗。一句講晒,我寧願去返大快活食紐西蘭牛扒。

用餐日期: 2009-11-16
是次消費: 每人約HKD85 (晚餐)

評分:味道 2   環境 2   服務 3   衛生 3   抵食 2

香港閒人
27篇食評儲存為心水食家
ok喇1天前
見有這麽多笑臉就來試試,叫了兩個 set dinners,一個脆皮八寶鴿及一個牛排
頭盤是魯豆腐、芝士茄子味道不錯,蜜瓜火腿沒有味
Carrot Soup 說是用雞湯加胡蘿蔔做,不過飲不到雞湯的鮮味
主菜八寶鴿皮不是很脆,肉有點硬唔夠嫩
牛排生熟度剛好,可是沒有味,可能醬汁太少及徧淡
服務員服務態度好
換了廚師嗎?實在有點失望
用餐日期: 2009-11-19
是次消費: 每人約HKD185 (晚餐)

評分:味道 3   環境 3   服務 4   衛生 4   抵食 2

kelvinkelvin
1篇食評儲存為心水食家
笑臉1天前
前兩日有個朋友同我講寶勒巷10號2樓有間花之家LUNCH好抵食,又話個日本人師傅係北海道人.
今日我就約埋四個朋友唸住今晚去試下....入到去見到好多面熟o既人,即係侍應同d師傅個d啦...八卦問左問..哦..原來佢地都係隔離街櫻日本料理d人黎架....眼見menu同推介都一樣....問完朋友d意見就即刻叫左幾樣食住先....
最愛既 "北海道牛肉" ...好耐都冇食過啦...依然係入口即溶..
魚生???當然係新鮮到極啦...有左口魚...金古魚...池魚....響螺....今日仲食多左一款刺身叫"平政魚"...佢d肉質鮮甜可口啵...嗯...幾好食...師傅同我地講 "喜之次" 好食...我地係舊 {櫻} 既fans梗係要試下啦...喜知次盬燒...皮香脆...裡面魚汁好多 ... 魚肉好滑...唔知點講..總知就係好好食...串燒同 "香蔥吞拿魚腩飯" 就同以前一樣都係咁好食...
最後師傅仲送左超甜既溫室密瓜俾我地食tim呀...好香好有密瓜味 ... 好似食緊密瓜糖
不過呢度仲係新仲係有d裝修味囉...同埋有d天拿水味tim囉不過聽佢地話係樓下裝修緊傳上黎既....
今晚...我地都食得幾好開心架...一定會再黎....
是次消費: 每人約HKD100

評分:味道 5   環境 4   服務 5   衛生 5   抵食 5

shu_vanbe
3篇食評儲存為心水食家
ok喇1天前
平時都帶飯番工既我,今日都有帶,但看來BB真係好厭飯,恨食米線...
趁未夠鐘胡亂上Openrice睇下公司附近有冇米線食..點知咁近就係街市就有?
好啦...一於就落街買!

我1:10pm到步,見到堂食既碗已經覺得好有迫誠意,大大隻既中國瓦碗,唔用膠碗的!

見網民都會點什菌餃,於是叫炸豬扒米線+什菌餃,外賣$27
可是企係度一等再等....已經1:35pm...先拎到外賣 v_v
不過真係好好生意,坐到好full,人手可能唔夠啦...同埋都上年紀..都冇計啦~

番到公司以15mins時間要食埋碗面的確有d難度,好在湯不是滾滾燙~
第一啖湯就覺得好正,酸味岩岩好,唔食得辣既我叫了小小辣~好正!

但食什菌餃就發覺唔岩胃口...食了半隻就冇食,好浪費>< 可能大肚婆口味就係咁=_=
而豬扒因為等得耐...都涼了,不脆了...
btw, D 阿姐都好有禮貌,話唔好意思要我等咁耐

整體上係大件夾抵食的!有機會都係搵星期六放工,堂食~唔洗咁趕頭趕命!
用餐日期: 2009-11-20
是次消費: 每人約HKD27 (午餐)

評分:味道 4   環境 2   服務 3   衛生 3   抵食 4