新會員登記
赤臘角
南丫島
愉景灣
落馬洲
名稱 (中英均可)
地址 (中英均可)
招牌菜
嚼爉
九記潮州打冷菜館
差
差得個樣
昨晚收早,走咗去旺角....左騰右騰....走咗入間潮菜茶記---[九記],想食鵝件問有冇鵝件飯啦....無喎食個例啦! 好似好多喎....都係要個蠔餅好過了,35蚊...脆到不得了.但很個脆字而已...蕃薯粉用的不少,蛋就唔好話要鴨蛋咁[了能] 蛋汁都唔多滴,有其型而無其味...問你死未.
死死氣...要埋隻鵝件65,服咗佢又一單美輪美奐猶如嚼爉,要多個''妹''
廣府白粥是也...啊妹去咗邊.合共106元....食盛大約70蚊瓜...折惰.
是次消費:
每人約HKD$106 (宵夜)
**貓波士**
1篇
真係幾好味
邦美蜀越南小食店
正
正
之前响open rice睇過呢間店舖嘅食評幾好,所以6月29日專登走去想試下,點知佢地冇營業,原來預備搬舖7月1日至响新舖營業,由於實在太想試喇,所以7月2日收工後再去到佢地間新店鋪(原來响鳳琴街體育管後面,元朗人家酒樓轉埋彎個度!)一入到去叫咗佢地招牌菜:生牛河.招牌法式三文治同青檸梳打.
1.青檸梳打----清涼解渴
2.生牛河---湯和牛肉都好味,但河粉質地一般
3.招牌法式三文治---麵包脆卜卜,材料新鮮好味,食嘅時侯簡直嘈住隔離檯咁脆卜卜
總知都真係唔錯.唔錯.
推介菜式:
生牛河.招牌法式三文治.青檸梳打.
是次消費:
每人約HKD$64 (晚餐)
V3F
17篇
食評
長駐沙田(11)
麵館皇
小籠包和蒸餃
東坡肉飯
今天試上海菜。點了東坡肉飯套餐($30),包豆漿、小籠包二隻(可選北京蒸餃、拍青瓜或春卷三條)。同事點了獅子頭飲和蒸餃。小食預先蒸好,很快上菜。味道尚可,不夠肉汁。東坡肉煮過火,好乾,沒有太多肥肉。沒有肥膏,怎都不太像東坡肉。整體都幾好,滿意。
舖面好細,得幾張枱,不過外面(即商場)還有劃位的地區有座位。
是次消費:
每人約HKD$30 (午餐)
leontaz
163篇
無下次了
Pho Tai
豬頸肉湯河
炸蝦餅撈檬
晚飯時間, 同爸爸黎試下呢間野
6點半黎到, 人不多, 只有三數枱客
order左豬頸肉湯河同炸蝦餅撈檬
坐不了一會, 見到有好大隻烏蠅飛黎飛去, 撥極唔走, 仲響我地張枱停低左
要求一位中年女店員捉左佢, 佢面有難色話撥走佢咪得囉
我咪答我趕佢唔走... 佢先至慢慢地搵張紙巾黎捉走佢
好啦講返野食, 先黎既豬頸肉湯河
有四五塊肉左右, 肉身稍乾
肉同湯底味道尚可, 不過個湯唔夠熱...
仲有湯河份量很少, 我阿爸話自己食一碗都未必夠食
再到炸蝦餅撈檬, 蝦餅約五六舊, 好淡口無咩味道
撈檬就好多, 彌補返湯河既份量.
另外佢地果一籃香菜... 唔... 個樣真係唔太新鮮, 食落沒什麼香味, 最後只加了小小香葉吊味
落單同收錢時都無咩禮貌...
服務差, 味道一般, 無下次了, 個人覺得同區的新竹源好食同抵食得多
是次消費:
每人約HKD$30 (晚餐)
周圍食既我
22篇
平民價的日本料理
明將迴轉壽司餐廳
吉烈帶子拼蟹子沙律
原粒帶子大大粒,香口夠鮮
今日lunch去左明將倒食, 叫左2個餐, 1個係吉烈帶子拼蟹子沙律, 另1款係肥牛拉麵
吉烈帶子好正, 平均係出面食到既, 都係炸粉多過肉, 但呢度就唔同, 原粒帶子大大粒,
香口又夠鮮, 肥牛拉麵, 湯底係傳統豬骨湯, 喜歡的話可轉咖哩湯底, 麵好煙un, 亦好足
料, 肥牛亦好有咬口...正, 下次會再去試壽司...
是次消費:
每人約HKD$45 (下午茶)
saisai937
4篇
一般啦!
潮篇
藍田
因為同爸爸慶祝生日,所以尋日同爸爸,媽咪,家姐去左潮篇食晚飯.食物都係一般,無咩特別.四個人總共食左大約$400埋單.
焗芝士龍蝦伊麵 – 份量足, 惟芝士忌廉太杰太膩.(唔太好食)
蠔餅 - 太燶,太油. (唔好食)
什菜煲 - 啲菜太少,太淋.(麻麻地)
韭菜鹽水汕脆包豆腐 - 啲豆腐好滑,皮好脆,值得食.(好好味)
荷葉飯 - 同炒飯無分別,白雪雪既飯,但就好多.(上算ok)
椰汁西米露 - 媽咪話好味不過甜左啲,但我無食到.
韭菜鹽水汕脆包豆腐
是次消費:
每人約HKD$100 (晚餐)
leontaz
163篇
麵包
早晨麵包
黑糖提子蛋糕
做promotion, 麵包有7折
試了一款黑糖提子蛋糕, 折實價$5.6
蛋糕質地很不一般, 是好似馬拉糕再實少少既texture, 入口很有彈性
黑糖味不會太甜, 食多左都唔會太漏
雖然其貌不揚, 不過真係幾好味, 很有驚喜
就算原價都唔算貴, 下次會再試下其他麵包/蛋糕
黑糖提子蛋糕
回到七十年前的時光隧道上
燈火欄跚處
沒有愛麗斯的夢遊仙境
野家菜
在這個滿身銅臭的大時代,人人也懂得說集體回憶,保育文化.在年初開業的鴛鴦飯店,店主徐蒝對保育這個題目,並非空談,絕對身體力行.
由廣告界跳進去飲食界,憑"野家菜"的鄉土懷舊風味,奠定"飲食狂人"之美譽,在元朗有自己地頭去種菜,用石來磨豆腐,自己用泥砌個烤爐來燒雞燒豬,除原始人之外也沒有人會這樣了.試問在香港,有誰夠她更瘋狂?
年前在普慶坊時代,大衛兄曾略略提過:{有沒有興趣試下徐蒝的野家菜?},聽罷不以為然,月前由上環搬到去船街,忽然想起大衛之前的說話.
地點在船街上,一間建築於三十年代的三層高樓宇.前身為合源建築公司.屬於二級保護文物,用到飲食來借這棟"古蹟"還魂.受到有關方面大力支持,除租金相宜之外,連煤氣公司也作出配合,為飯店度身訂做煮食爐.如果在歐州,求其走進一間餐館也隨時有過百年歷史,但這處,是香港.物以罕為貴,身處香港這個對自己的文化,古蹟毫不重視的地方,仍然有一些有心人身體力行,用行動來保護古蹟,令人肅然起敬.可惜在香港,這舉未必能夠換來個大紫荊,但能夠贏得我輩的尊重.
約好飯腳,早個多月前訂位,一早傾定菜單,在五月某日的晚上.抱著點點獵奇的心態,步進這棟建於兵荒馬亂年代的戰前舊樓.步上二樓,搭著幾十年的綠色加黑白格梯級,一級一級而上.彷彿走進時光隧道,回到香港淪陷前的歲月.
廚房在二樓,飯桌就在三樓.戰前樓一向樓底極高,很有空間感,天花上的仿古吊燈,倍添氣派.撥開白色的輕紗,走出去在露台,望著燈火欄跚下的船街,幻想著在七十年前的船街,大約是什麼樣子?而耳邊傳來的音樂,或許是來自流聲機唱盤上,帶點沙沙聲的天涯歌女,而不是剛才在iPOD上播放的搖滾音樂?當靠著帶點Art Deco味道的露台欄柵處,我如是地想起一串問號.
之前店方為我們安排的菜單如下:有些菜式因當天沒有材料,所以臨時有點點改動.
Menu A sample: X Classics 野家宴
農田青菜
石磨豆腐拼
石磨點心 or 果酒活海鮮手做麵 or 石磨米糕
石磨甜入心
$560 per head + 10% ,開瓶費全免.
首先上場是夢尤鮮境,其實是八爪魚Jelly凍,徐蒝親自解畫:{呢條八爪魚係我早上在元朗找回來的.}一人一杯如Shooters的份量,面頭的八爪魚腳新鮮爽口.下面的Jelly是雞腳凍,每一淡也是雞湯的精華.
接下來是徐蒝自家種植的野家菜,還有用雞肝做的肝脆,四味一同放在四格盤上桌,賣相精美.沒有多魚,轉成豬耳,如千層風.烤過的粟米荀,味道鮮甜,不知是否因為野家菜的心理作崇,又好像多一份原始的田園風味.另一道野家菜是自家種的生菜,將生菜切成幼條,排得公整,再在面上舖些切粒的蛋白同蛋黃,很清新,
兩份蔬菜之後就兩份肉,肝脆是雞肝,烤得外面焦脆可口,而內裏質感甘香油潤.在肝脆面頭的如"果占",酸酸甜甜,正好中和雞肝的肥膩.僧多粥少,每人只能分得一小件,明顯不夠喉,我是不介意吃多幾件的.
待續...
食評
四「季」... 真係頗「貴」
四季日本料理
普普通通啦x1
普普通通啦x2
普普通通啦x3
首先大家應該攪分清楚,四季其實分開左、右,左方是快餐,右方是高級日菜,很不幸,我和朋友今次去的是右邊那家。
我們二人點選的已經是相對便宜的「四季便當席餐」以及「鰻魚套餐」,但也要$220和$180,即平均每人$200以上的消費額。
一份套餐已包括多款不同食物,有前菜、燒物、漬物、刺身、壽司及甜品等,份量充足。
但可惜價錢不代表高質素,我認為它的料埋只是普通至中上水準,壽司刺身等也未見特別出色,可謂是乏善可陳。
當然啦,價錢貴,人流自然少,我們於平日晚飯時間到來,只有三數座檯有客。我和友人選了窗住卡座,很舒服又可看到街景,氣氛不俗,情侶談心則可以考慮考慮。
是次消費:
每人約HKD$230 (晚餐)
拿渣麵
榮安小食
荃灣
這間黑黑小小的車仔麵,和隔壁的佳記小食(2006-04-18食評)可算是荃
灣市中心的孖寶。一排排黑漆漆的滷水雞翼,縱使明知放正在大門口極
度黏塵,仍剎是吸引。雞翼異常入味,而且每隻都很muscular的,雞翼
尖也非常好吃。自不然想起小時候,家人最愛說的「大菌食細菌」,可
能真的因此好味點。
其他食物也相當不俗,不過緊記要加辣汁,好吃很多的。地方淺窄,小
心行走,而且家族經營,態度也一般。絕無僅有平平地又好吃的傳統拿
渣麵喎,張就點好了。
滷水雞翼
是次消費:
每人約HKD$18 (午餐)
食評
食物不錯,但價錢頗貴
一門
銅鑼灣
廚師推介十件,件件都咁正
帶子肉質夠厚,但貴
皮薄餡靚煎餃子,推!
老實講,一門的食物普通是不錯的,但以價錢論又覺得貴得來不算太值。
如果大家打算試溫泉玉子的話,我建議大家三思!$22吃烚半生熟蛋加豉油... 呃...
廚師推介十件的壽司拼盤,雖然要價$220,但做得精緻,款款各有特色,值得試試。
煎餃子以皮薄餡靚來形容實在不為過,外皮煎得香脆可口,正!
菜牌推介的汁燒帶子,很多客人點選的菜式,所以製作需時,帶子肉地新鮮,但以$40/串的價錢來講貴了點啊!
場內環境幽暗,氣氛不錯,木感的裝修也讓人感得很舒適寫意。
最後埋單差不多每人$250,我以為這個價錢應該有更好的選擇吧。
是次消費:
每人約HKD$250 (晚餐)
憑甚麼?
澳門翠苑茶餐廳
旺角
曾經耐人尋味的登上第一位,因此一直都很抗拒專登來試。要不是一
班朋友來這裡,又是搭單試一試,我想我是不會幫襯的。
要了個咖喱雜菜農夫包。麵包外層的確很脆,但,吃包要脆只有這裡
麼?汁是螢光汁,索了汁後的包也不見得特別好吃。那雜菜就更是求
其,有點瘀瘀黑黑的,湯還是茶記例水,茄羔都未溶得掉。
好在哪? 不是平平地就值得笑吧?
So poetic
樓上大排檔
旺角
現代的大排檔,菜式不時都很有心思,旺角這麼本底那麼草根的地方,
大排檔卻買少見少,幸虧還有這個熟食中心,做做下還是做得起了。
大伙兒分頭等了一會兒才等到張大檯,才能正式開始這次和久違了的
朋友們的聚會。先來個粟米羹和蒜香骨,xo醬西蘭花斑球,大排檔應
有的鑊氣稍缺,反像小酒家的感覺。蒸青斑平平地的,一百元也不用,
現在的小魚的確比大魚有魚味。最特別的反是相中的山蘇菜,據說是
台灣來的。有點兒像潮式的辣椒葉,但又不是那種脆脆的感覺,總言
之挺鮮嫩的。
算是有特色的(最少比農夫包好吧?),當然還是妹記夠鑊氣,環境也好
一點。服務最像大排檔,很多好介紹,好好傾,說無聊話也可以的。
而且也很便宜。
我想,到大排檔最重要的,還是那氣氛,大家可以無拘無束地談天說
地,從前還可以洗杯水四處潑,就更free了。我吃故我在;我寫故我
在,我也希望自己的寫作不要停留在口腹之慾。可以更poetic,行嗎?
山蘇菜
是次消費:
每人約HKD$60 (晚餐)
食評
正宗泰式海南雞... 好正!!!
金坊泰國美食
非常稔口咖喱腩
鮮蝦炒金邊粉,普通
必試推介海南雞
開張沒多久已經來試過,當時已經對它的海南雞一試難忘!後來每次經過見人客愈來愈多,就知道金坊已經成為區內很受歡迎的泰國食店。
來這裡一定要試試海南雞,金黃肥美的雞肉,啖啖都嫩滑又香味十足十!
碎肉生菜包的碎肉炒得很香口,包著新鮮生菜入口,清爽得來又甘香。
今次倒是第一次試它的咖喱牛腩竟是意料之外的好吃,特別是牛腩炆得很稔口。
反而是鮮蝦炒金邊粉不大對我的胃口,其餘的菜式都是推介之選。
推介菜式:
海南雞, 咖喱牛腩, 碎肉生菜包
是次消費:
每人約HKD$100 (晚餐)
小韋
(非會員)
越食越差,退步左好多
肥姐小食店
旺角
大大話話由銀城對面幫襯左佢超過十年,唔知係咪每間食店都係甘,做出左個名就keep唔到水準,呢兩次幫襯都覺得差左好多,次次我都係食大墨魚&大生腸,呢兩次都食到雪味&太林啦,感覺上唔係好新鮮
食評搜尋
關鍵字