2K
2005-10-09 18 瀏覽
以前返中學成日幫襯佐敦總店食lunch, 貪佢有學生價, 幾抵, 食物又ok. 而家0係西區返大學, 知道佢開0左分店0係西環, 鬼咁開心, 早幾日就專登落去搵, 幫襯食dinner.裝修同佐敦0個間幾乎一樣, 一樣同同區環境格格不入. @_@兩個人叫0左滄浪庭炒飯, 醉轉彎, 淆肉, 普通小籠包同酒釀丸子share.淆肉味道幾好, 但個人覺得as 一個冷盤唔係好夠凍... d 肉汁0者喱0係個碟度成日好似想溶想溶咁.醉轉彎超級唔ok! 唔係轉彎位置都算喇, 件件雞都好苦... feel 到係因為浸酒浸得過耐, 搞到食唔到! 份量本身已經細, 但我0地兩個都決定放棄佢, 因為真係苦到離晒譜. >_<滄浪庭炒飯有瑤柱絲, 蛋白同一d 青豆, 偏乾身, 味道幾好, 不過個人覺得佢過份乾身, 食第1, 2 啖仲ok, 去到第3, 4, 5 啖已經要飲水lubricate 個口. 個人亦唔鍾意佢落青豆, 硬係覺得d 青豆整到碟炒飯cheap 晒. @_@小籠包一籠4 隻, 好好食呀, 肉汁好多, 又夠熱辣, 皮又唔會太厚, 好正! 我當日整穿層皮將d 肉汁放晒落炒

小籠包一籠4 隻, 好好食呀, 肉汁好多, 又夠熱辣, 皮又唔會太厚, 好正! 我當日整穿層皮將d 肉汁放晒落炒飯度撈0黎食, 好好食呢!

酒釀丸子... 一向都覺得佢d 酒釀丸子好食過出面0個d, 因為佢加0左少少橙肉, 令成碗0野無咁漏. 丸子好煙韌, "湯底" 又唔會太甜, 好好食!

原本想叫高力豆沙香蕉, 見佢menu 上張相仲有, 但唔知點解上面文字0個度無0左(replaced by 芒果布甸). 有無搞錯, 京川滬菜館無高力豆沙香蕉食!? 點做0野0架!?