2005-02-14 6 瀏覽
成個禮拜為了新年風塵僕僕,難得初五可以二人世界,決定去南丫島行大運。其實一心想o黎呢度食,因為上次聽見cat、blue moon同艾文妮異口同聲都讚。好想食cheesecake,但o尋日3款選擇都唔係,我就揀左mixed nuts & fruits flapjack,故明思意la,係果仁同乾做成,味道唔太甜,d果仁又唔會太硬,但好又咬口,雖然細細件但食晒都幾飽。豆腐多士-初時我見豆腐係黃色,我仲以係蛋,但完全冇蛋味,我懷疑豆腐事先浸了橄欖油。唔好似為豆腐d味好淡,豆腐加埋d洋蔥磨菇落去炒,食落豆腐滑之餘,仲有點d洋蔥香味。除了有兩片麥包伴碟外,仲有塊麥包薦係豆腐底,連埋一齊食,有種食pizza感覺。份多士仲包埋杯咖啡,味道就一般,我自己覺得烘得較,有陣好濃烈的炭燒味。仲有碟沙律唔記得叫咩名,有牛油果、茄子、水牛芝士同紅菜頭絲,當然仲有生菜蕃茄唔少得啦,比較特別係面頭灑了烘過的芝麻係面,原來以上d雜菜加了芝麻後,又係另一種味道,還有4片比得包伴碟。Grace shake-有木瓜、香蕉仲有d香草打成,d香蕉味太搶,只飲到香蕉味,雖然冇奶成分,不過飲完之後好飽。佢d份量好大,我o地兩個人都食
佢d份量好大,我o地兩個人都食唔晒,而且仲飽到dinner都冇食。